نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 359091
جنجال ادامه دار بر سر حذف سخنان وزارت خارجه آمریکا درباره مذاکرات محرمانه با ایران
بخش بین الملل الف، 15 خرداد 95
تاریخ انتشار : شنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۲
جان کری، وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری پاریس اعلام کرد که حذف بخشی از ویدئوی سخنگوی وزارت خارجه این کشور درباره توافق هسته‌ای ایران در سال ۲۰۱۳ احمقانه، خام و بیجا بوده است.

شبکه سی ان ان گزارش داد وزیر خارجه آمریکا تصریح کرده که به دنبال آن است تا متوجه شود چه کسی در وزارت خارجه آمریکا مسئول چنین اقدامی است و افزود که تمایلی ندارد کسی که مرتکب چنین کاری شده است، در وزارت خارجه آمریکا فعالیت داشته باشد. وی به خبرنگاران در پاریس گفت: من تمایل دارم بفهمم دقیقاً چه رخ داده است و دلیل آن چه بوده است.

وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه اذعان کرد در نسخه منتشر شده از ویدئوی یک کنفرانس مطبوعاتی در سال ۲۰۱۳ که در یوتیوب و سایت وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده بود، بخش هایی که حاوی پاسخ‌هایی درباره رایزنی‌های هسته‌ای با ایران بوده، عمداً حذف شده است اما تاکنون اعلام نکرده است که کدام یک از مقامات وزارت خارجه آمریکا خواستار حذف این بخش شده است.

جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفته بود که یک مقام آمریکایی که نام وی را نیاورد، در یک تماس تلفنی خواستار حذف چندین دقیقه از کلیپ ویدئویی تبادل نظر با خبرنگاران و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شده است. وی ادامه داد که تکنسین وزارت خارجه آمریکا که این نوار ویدئویی را ویرایش کرد، نمی‌تواند به یاد بیاورد که چه کسی چنین درخواستی را مطرح کرده است.

در روز ششم فوریه ۲۰۱۳ - حدود ۱۰ ماه پیش از کنفرانس خبری مورد اشاره - ویکتوریا نولاند سخنگوی وقت وزارت خارجه به جیمز روزن خبرنگار فاکس نیوز گفته بود که هیچ گفت‌وگوی دو جانبه و مستقیمی - در خارج از گردهمایی های بزرگ بین المللی - میان مقام های آمریکایی و ایرانی انجام نمی شود.

اما در کنفرانس خبری دوم دسامبر سال ۲۰۱۳ جیمز روزن خبرنگار فاکس نیوز از جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه در مورد انکار مذاکرات مخفیانه میان ایران و آمریکا پرسیده بود. جن ساکی در پاسخ گفته بود:‌ یک وقت‌هایی هست که دیپلماسی برای آنکه پیش برود نیازمند حریم خصوصی است. این مورد یکی از مثال های خوب آن است.

سوال خبرنگار فاکس مربوط به همان مذاکراتی بود که بعدا به طور رسمی میان ایران و گروه پنج به علاوه یک انجام شد و توافق هسته ای موسوم به برجام را در سال ۲۰۱۵ در پی داشت.

همین بخش از محاوره میان جیمز روزن و جن ساکی بود که از ویدئوی کنفرانس خبری حذف شد.

جن ساکی که اکنون مدیر ارتباطات کاخ سفید است روز چهارشنبه تکذیب کرد که او دستور حذف آن محاوره از ویدئو را داده است. او گفت:‌ من در زمان کار در وزارت خارجه هیچ اطلاعی از آن ویرایش یا برش هیچ موضوعی از کنفرانس خبری نداشتم و انجام آن را تایید هم نمی کردم.

درخواست کری برای تحقیق در خصوص این موضوع در حالی صورت می‌گیرد که عواقب این موضوع همچنان ادامه دارد و جمهوری‌خواهان کنگره خواستار تحقیق درباره حذف بخشی از ویدئو سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره توافق ایران در سال ۲۰۱۳ شده‌اند.

جیسون چافتز، رئیس کمیته نظارت مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه شب هفته گذشته، نامه‌ای به کری نوشت و از او جزئیات بیشتری از جمله نام و سمت افرادی که در ماجرای حذف بخشی از ویدئو درگیر بودند را درخواست کرد.

اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجه مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه نامه‌ای را به استیو لینیک، بازرس کل وزارت خارجه آمریکا نوشت و خواستار تحقیق درباره این موضوع شد. رویس در این نامه نوشت: دفتر امور عمومی با دستکاری این ویدئو، وظیفه خود برای ارتباط به موقع و اطلاعات دقیق با هدف تقویت پیشبرد سیاست خارجی آمریکا را دست کم گرفته است.

وی ادامه داد: این مسئله با توجه به اینکه این ویدئو با مذاکرات هسته‌ای بسیار مهم با جمهوری اسلامی ایران روبرو بوده است، بسیار نگران کننده است.

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل، معتقد است که آمریکا بدنبال هر نوع راه فراری که بگردد نمی تواند حقیقت را پنهان کند. به ویژه که نه فقط دو طرف بلکه چند میانجی مذاکرات بین واشنگتن و تهران نیز درگیر آن هستند.

بهشتی پور به اسپوتنیک گفته است: این موضوع را از دو جنبه می شود بررسی کرد. جنبه اول این است که علی اکبر صالحی، وزیر وقت امور خارجه ایران در سال ۱۳۹۱ شمسی از رهبر معظم انقلاب اسلامی برای انجام مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا درخواست مجوز می کند. مقام معظم رهبری با این موضوع موافقت می کند و مذاکرات به واسطه گری عمان بین معاون وزیر خارجه وقت ایران و معاون وزیر خارجه آمریکا در عمان آغاز می شد. این مذاکرات در سال ۱۳۹۱ یعنی سال ۲۰۱۲ انجام شد.

پس اگر طرف آمریکایی ویدیو را حذف می کند به این معناست که در واقع می خواهد یک جوری بگوید که ایرانی ها موقع که تحریمها به اوج خود رسید، پای میز مذاکرات آمدند. در حالی که آن زمان ایران پای میز مذاکرات رفت، اصولا تحریمات به اوج خودش هنوز نرسیده بود که ادعای طرف آمریکایی می خواهد اثبات بشود.

این کارشناس مسائل بین الملل ادامه می دهد: البته من نمی خواهم بگویم که تحریمات بی تاثیر بود. ولی آن چیزی که واقعا تاثیر گذار بود، طرف آمریکایی است که در همان مذاکرات عمان که به واسطه گری سلطان عمان انجام شد، قول داد که طرف آمریکایی غنی سازی اورانیوم محدود در ایران را بپذیرد. چون تا آن زمان آمریکایی ها اصرار داشتند که ایران به هیچ وجه حق غنی سازی اورانیوم ندارد. خانم کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه وقت آمریکا تاکید می کرد که ایران در گام اول باید غنی سازی اورانیوم را متوقف بکند. بعد پای میز مذاکرات بیاید. در حالی که در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما خانم کلینتون وزیر امور خارجه وقت پذیرفت که دولت ایران غنی سازی اورانیوم را به صورت محدود انجام دهد. در واقع این همان کلیدی بود که قفل مذاکرات را باز کرد. و ما دیدیم در برجام در غنای ۳/۶۷ درصد را پذیرفتند. اما آمریکایی ها اصرار دارند و ادعا می کنند که دلیل اصلی مذاکرات بحث تحریمات بوده است و اگر فشار تحریمات بر ایران نبود تهران پای میز مذاکرات نمی آمد. هر چند ایران از اول اعلام کرد که اگر غنی سازی اورانیوم را بدون مزاحمت بپذیرد، ایران آماده گفت و گو و مذاکره است.

بهشتی پور می افزاید: نکته دومی که چرا آمریکایی ها می خواهند این خبر را حذف کنند، این واقعیت است که آقای کری، وزیر خارجه وقت که پس از خانم کلینتون آمد، تاکید کرد: «اگر ما این مذاکرات ژنو را نمی پذیرفتیم عملا تعداد سانتریفیوژ ها در ایران از ۱۶۴ در سال ۲۰۰۳ به ۱۹ هزار در سال ۲۰۱۳ تبدیل شده بود و این روند ادامه پیدا می کرد. ما فقط برای محدود کردن قدرت ایران پای میز مذاکرات آمدیم». این اظهارات تعارض با استراتزی و تاکتیک آمریکا داشت که مرتب تبلیع می کرد که ایران پای مذاکرات نمی آید. صحبتهای آقای کری نشان می دهد که طرف آمریکایی بود و نپذیرفت ولی وقتی که دید که قدرت و توان هسته ای ایران افزایش پیدا کرد مجبور شد سر میز مذاکرات بنشیند.

این کارشناس مسائل بین الملل می افزاید: بنابراین آنها می آیند و بخش هایی در ویدیویی که تایید می کند که بین وزارت امور خارجه و ایران مذاکرات به صورت محرمانه انجام شد و امریکا به ایران به صورت محرمانه قولی داد که غنی سازی اورانیوم ایران را به صورت محدود می پذیرند، از سایت حذف می کنند تا بتوانند تاریخ را به روایت خودشان داشته باشند. آنها در واقع تاریخ را تحریف می کنند. از این جهت فکر می کنند که این مسئله قابل توجه است ولی در گوگل چنین خصوصیتی وجود دارد که اگر طرف فایل را حذف می کند اما فایل ها در فضای مجازی نگهداری می شود یعنی جزئیات را نمی توان به طور کامل نابود کرد.
۱۳۹۶/۰۶/۰۳ ۱۰:۵۰
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۵ ۱۲:۴۵
 
۱۳۹۵/۰۷/۲۳ ۱۳:۰۰
 
۱۳۹۵/۰۳/۲۷ ۱۷:۴۴
 
۱۳۹۵/۰۳/۱۵ ۲۳:۵۱
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۵ ۱۸:۵۳
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۳ ۱۹:۵۳
 
۱۳۹۵/۰۲/۲۱ ۲۳:۲۶
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۴ ۰۹:۲۴
 
۱۳۹۵/۰۱/۰۷ ۱۸:۱۶
 
 
کلمات کلیدی : جان کری+برجام+اجرای برجام
 
Estonia
۱۳۹۵-۰۳-۱۵ ۱۳:۵۶:۲۳
این هم از آمریکا که حرفهای رییس دستگاه دیپلماسیش را سانسور می کند. حالا از صدا و سیما انتقاد کنید که چرا مصاحبه فردوسی پور با ظریف را پخش نکرد؟ (3740536) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۵ ۱۳:۵۶:۵۴
تيم قبلي ميتوانست اين همه امتياز بدهد و." تقريبا هیچ "را بیاورد, نیازی به هنر دیپلماسی,! نبود, (3740537) (alef-13)
 
مشکین نقاب
Germany
۱۳۹۵-۰۳-۱۵ ۲۰:۱۸:۱۱
من با افتخار دلواپس بودم...
من با افتخار دلواپسم.... (3740923) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۵ ۱۴:۲۵:۳۳
ان ها هم مثل،اعتدالي ها،محرمانه زياد دارن!!!! (3740576) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۵ ۱۵:۳۴:۱۵
خوب اونا حذف می کنن شما که در مذاکرات بودید افشا کنید ! (3740648) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.