نظر منتشر شده
۲۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 248094
جزئیات نشست پارلمان انگلیس با موضوع ایران؛
استراو: ایرانی‌ها حق دارند به ما بی‌اعتماد باشند/ پاسخ غرب به کمک‌های ایران
بخش خارجی الف، 16 آبان 93
تاریخ انتشار : جمعه ۱۶ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۹
نمایندگان پارلمان انگلیس روز پنج‌شنبه با حضور در نشستی با موضوع روابط با ایران، در مورد مسائل مختلف از جمله تحریم‌ها، مذاکرات هسته‌ای، بازگشایی سفارت، حقوق بشر، باج‌خواهی آمریکا و اثرات انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره صحبت کردند.

به گزارش فارس، کمیته بازرگانی مجلس عوام انگلستان روز پنج‌شنبه برای بررسی روابط این کشور و سیاست خارجی لندن در قبال ایران تشکیل جلسه داد.

در ابتدای این نشست که سه ساعت به طول انجامید، «جک استراو» رئیس مشترک گروه پارلمانی دوستی ایران و انگلیس به سخنرانی در مورد روابط این کشور با ایران پرداخت و سپس نمایندگان در این رابطه بحث و گفت‌وگو کردند.

ایرانی‌ها حق دارند به ما بی‌اعتماد باشند
آقای استراو در آغاز سخنرانی خود، با اشاره به مذاکرات جاری میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵، زمان کنونی را «برهه‌ای مهم» توصیف کرده و گفت: «اینجا در پادشاهی متحد، ما چیزهای اندکی در مورد ایران می‌دانیم و شناخت کمی از این کشور داریم. این کشور با جمعیت ۷۷ میلیون نفری، پس از مصر در خاورمیانه بزرگترین کشور است، با این تفاوت که این کشور بسیار شکوفاتر از مصر است. این کشور در فهرست تولید ناخالص ملی سازمان ملل در میان کشورهای با درآمد متوسط قرار دارد و از بلغارستان که عضو اتحادیه اروپاست، پیش است.»

وی با اشاره به سابقه تمدن سه هزار ساله ایران و همچنین تفکر شیعی حاکم بر این کشور، گفت: «روابط ایران با پادشاهی متحد در طول چندین دهه، نزدیک اما با دشواری مواجه بوده است. این مثل که "پشت هر پرده‌ای یک انگلیسی مخفی شده"، مثلی رایج در فارسی است. اگر از دید ایرانی‌ها نگاه کنیم، می‌توانیم دلیل این تفکر را بیابیم. از اواخر قرن ۱۹ به بعد، ما روابط با ایران را تنها از دید مرکانتیلیستی و استعماری نوین نگاه کردیم.»

آقای استراو افزود: «ایران به دو حوزه نفوذ، یکی تحت روس تزاری و دیگری تحت پادشاهی متحد، تقسیم شده بود. در اوایل قرن گذشته، شرکت «دی آرکی پترولیوم»، که بعدا به بریتیش پترولیوم تبدیل شد، امتیازات ترجیحی گسترده‌ای از دولت ایران گرفته بود. پس از آن هم، ما در برکناری سلسله قاجار و روی کار آوردن رضا شاه، نقش اساسی داشتیم. ما مشترکا با اتحاد جماهیر شوروی برای ۵ سال، از ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۶، ایران را اشغال کردیم. پس از آن هم ما و ایالات متحده با موفقیت برای برکناری مصدق از نخست‌وزیری در سال ۱۹۵۳، توطئه کردیم.»

وی ادامه داد: «سپس، با وجود آنکه نشانه‌های بسیاری وجود داشت و کافی بود ما آن‌ها را جدی بگیریم، که نشان می‌داد شاه رژیمی رو به زوال و فساد را رهبری می‌کند و به احتمال فراوان این رژیم فرومی‌پاشد، سابقه رقت‌بار خود را با حمایت از او ادامه دادیم. یک سال پس از انقلاب اسلامی، جنگ ایران و عراق آغاز شد، که به اذعان عمومی، در آن عراق تجاوزگر و ایران قربانی بود. اما غرب، از جمله پادشاهی متحد، طرف تجاوزگر را گرفت.»

آقای استراو با اشاره به تبعات جنگ تحمیلی و دیدگاه منفی جامعه ایران نسبت به غرب، مدعی شد که با این حال ایران همچنان برای آینده خود، به غرب می‌نگرد و انتخاب «حسن روحانی» به ریاست‌جمهوری ایران نیز نشانه‌ای از همین موضوع است. به گفته وی، در کابینه کنونی ایران، تعداد افرادی که از دانشگاه‌‌های آمریکایی درجه دکترا دارند، از کابینه آمریکا بیشتر است.

محور شرارت؛ پاسخ غرب به کمک‌های ایران
در ادامه، «جان بارون» نماینده محافظه‌کار منطقه «باسیلدون» و «بیلریکی» به صحبت پرداخت و با اشاره به اقدامات ایران برای بهبود روابط با غرب گفت تهران پس از حوادث یازده سپتامبر، تلاش کرد تا به مبارزه با تروریسم کمک کند و «حقیقتا این کار را هم کرد، اما آن‌ها به عنوان نمونه، در پاسخ، با سخنرانی «محور شرارت» رئیس‌جمهور (جورج) بوش مواجه شدند.»

استراو که در آن زمان وزیر خارجه انگلیس بود، در پاسخ به آقای بارون، با بازخوانی رخدادهای آن زمان پرداخت و گفت بدون کمک ایران، آن تلاش بسیار دشوارتر می‌شد، با این حال «از ایران هیچ قدردانی نشد.» وی با بیان اینکه دلیلی برای انجام آن سخنرانی وجود نداشت و آن اظهارات مذاکرات را تضعیف کرد، گفت بخشی از ساختار سیاسی آمریکا و همچنین اسرائیل همواره به دنبال یافتن دشمنی برای خود هستند و آن زمان نگران بودند که توافق با ایران، دیگر دشمنی برای آن‌ها باقی نگذارد.

وی با ابراز امیدواری نسبت به حصول توافق هسته‌ای با ایران تا تاریخ ۲۴ نوامبر (سوم آذر)، اذعان کرد که ایران بر خلاف کره شمالی، هند، پاکستان و هند، تحت نظر پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای قرار دارد و به آن پایبند بوده است. استراو افزود: «ایرانی‌ها نسبت به حق غنی‌سازی اورانیوم برای اهداف صلح‌آمیز مدعی هستند و من امیدوارم که پارلمان ما هم از آن‌ها در این مسیر حمایت کند. توافق موقتی که نوامبر سال گذشته به دست آمد، به صراحت این امر را به رسمیت شناخته است.»

آقای استراو در ادامه تصریح کرد که واضح است که «دولت ایران نمی‌تواند توافق کند، مگر آنکه آن توافق شامل ادامه غنی‌سازی برای اهداف صلح‌آمیز باشد و ابعاد برنامه به قدری محدود نشود که ایران مجبور به کنار گذاشتن بخش قابل توجه دانشمندان خود باشد... (توافق) کمک خواهد کرد تا ایران بار دیگر به عنوان یک شریک کامل به جامعه بین‌الملل بازگردد.»

وی سپس در پاسخ به سوال «فیلیپ هالوبون» نماینده محافظه‌کار منطقه «کترینگ» در مورد اظهارات «حسن روحانی» در سال ۲۰۰۴ که گفته بود تهران همزمان با مذاکرات، در حال نصب قطعات در تاسیسات اصفهان بود، گفت ایران هم نظیر هر کشور دیگری، تلاش می‌‌کند تا در عین پایبندی به مفاد توافقات، نهایت بهره را از آن ببرد.

استراو سپس با بیان اینکه زمانی دیوار برلین فرو ریخت و حالا جهان و به خصوص خاورمیانه در برابر دیدگان ما در حال دگرگونی مجدد است، گفت که ایران اکنون می‌تواند بخشی از راه حل و نه مشکل، باشد. وی همچنین مدعی نقض حقوق بشر در ایران شد و گفت یکی از مشکلات غرب در ایران این است که قوه قضائیه انتخابی نیست. استراو تأکید کرد که با انجام توافق هسته‌ای می‌توان دولت را در برابر دیگر نهادها تقویت کرد و سپس به مسئله حقوق بشر پرداخت.

او همچنین در پاسخ به این سوال «مایک هانکوک» نماینده مستقل منطقه «پورتسموث جنوبی» در رابطه با مقوله حقوق بشر، گفت این مسئله در دولت‌های مختلف ایران متفاوت از هم بوده است. استراو سپس عنوان کرد که تنها راه برای «بهبود وضعیت حقوق بشر» در ایران، تقویت «نیروهای خیر» و «تضعیف مخالفان تغییر» است. او سپس هشدار داد که عدم توافق با ایران، عکس این وضعیت را به وجود می‌آورد.

عدم توافق، ساختار تحریم‌ها را می‌شکند
استراو در ادامه در پاسخ به این سوال «سر نیکولاس سومز» نماینده منطقه «ساسکس» که آیا ایران به تعهدات خود پایبند می‌ماند یا نه، با اشاره به پایبندی تهران به توافق موقت ژنو، گفت: «اگر توافقی صورت نگیرد و مذاکرات به دلیل خط قرمزهای غیرقابل قبولی که از سوی برخی اعلام شده، شکست بخورد، ۶ کشور دخیل در مذاکرات، از هم جدا شده و به مرور اجماع بین‌المللی هم از میان می‌رود. اول چین و سپس روسیه، دور خواهند شد و سپس احتمالا ما در اتحادیه اروپا نیز در سیاست‌های خود در قبال ایران، بازنگری خواهیم کرد. این بازنگری، تاحدی به واسطه این باور خواهد بود که اثر تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران، بیش از آنکه بر نهادهای داخلی آمریکا باشد، بر بانک‌ها و مجموعه‌های تجاری اروپایی است. این باور، باور درستی هم هست، چراکه مقامات ایالات متحده اطلاعات بیشتری داشته و بنابراین از بانک‌ها و نهادهای آمریکایی محافظت بیشتری در برابر تجارت با ایران می‌کنند، تا از نهادهای خارج از ایالات متحده. من در مورد تجارت مجاز ذیل رژیم تحریم‌ها صحبت می‌کنم.»

وی افزود: «همین امر می‌تواند واقعیت غریب و مضحک در مورد صادرات به ایران طی سال‌های اخیر را توضیح دهد. در حالی که طی یک دهه اخیر صادرات اتحادیه اروپا به ایران روند کاهش داشته، میزان صادرات ایالات متحده به ایران افزایش یافته است. ۱۰ سال قبل صادرات ایالات متحده به ایران یک نهم ما بود، اما الان آن‌ها دو برابر ما به ایران صادرات دارند. یکی از دلایلی که موجب شده صادرات ما به ایران، بیش از هر کشور غربی دیگری کاهش یابد، این است که پادشاهی متحد به تنهایی سیاست عدم حمایت از هرگونه تجارت با ایران را در دستور کار قرار داده است. من هیچ توضیح قانع‌کننده‌ای در این بار نشنیده‌ام و از وزیر می‌خواهم این مسئله را مورد بازنگری قرار دهد.»

باید سفارتمان در تهران بازگشایی شود
استراو در پایان اظهاراتش به مسئله بازگشایی سفارت در تهران پرداخت و خواستار تسریع این روند شد. وی در این مورد گفت: «آنطور که من فهمیدم، به تعویق افتادن این امر (بازگشایی) نه به خاطر دلایل عملی، بلکه به دلیل خودداری وزارت کشور از راه‌انداز مجدد روند صدور ویزا بدون کسب اطمینان از وضعیت بازگشت اتباع از ایران، رخ داده است. ایران در مسئله کسانی که بیش از مهلت مقرر در کشور اقامت می‌کنند یا به صورت غیرقانونی در کشور حضور دارند، سخت‌گیر است، اما این تنها ایران نیست و چین، هند، نیجریه و بسیاری دیگر از کشورها نیز وضعیتی مشابه دارند.»

وی سپس ابراز امیدواری کرد که هم وزارت خارجه انگلیس و هم وزارت کشور، برای بازگشایی سفارت در تهران، دست به کار شوند.

ایران، کابوس سیاست خارجی غرب است
در ادامه این نشست، سر «ریچادر اوتاوی» نماینده محافظه‌کار منطقه «کرویدون جنوبی» به اظهارنظر پرداخت و در مورد جامعه ایرانی گفت: «ایرانی‌ها پیچیده و مفتخر هستند و نمی‌خواهند تحقیر شوند. نباید از یاد برد که آ‌ن‌ها پارسی هستند و نه عرب. در عین حال، رگه‌های قدرتمند لیبرالی در جامعه ایران وجود دارد.»

وی سپس با اشاره به نسل جوان تحصیل‌کرده در ایران، ابراز امیدواری کرد که این افراد «چهره ایران را تغییر دهند.»

اوتاوی افزود: «از اینکه نخست‌وزیر توانست در جریان مجمع عمومی سازمان ملل با رئیس‌جمهور روحانی دیدار کند، خرسندم، چراکه معقولانه است که ما مسیر گفت‌وگو را باز بگذاریم.»

وی سپس بار دیگر به تکرار ادعاهای حقوق بشری پرداخت و بعد ایران را «کابوس سیاست خارجی» غرب خواند. حمایت از نظام سوریه، حزب‌الله، حماس و گروه‌های مقاومت و همچنین مواضع ضداسرائیلی ایران از جمله مواردی بود که او برای این امر نام برد. او همچنین در اشتباهی آشکار شیعیان بحرین را «اقلیت قومی» خواند و گفت تهران با حمایت از این اقلیت، دولت را تضعیف می‌کند.

اوتاوی سپس به برنامه هسته‌ای ایران پرداخت و آن را مایه بی‌ثباتی در خاورمیانه توصیف کرده و گفت اسرائیل به درستی از این بابت نگران است. به ادعای وی، اکنون عربستان و اردن نیز تحقیقات در رابطه با برنامه هسته‌ای را آغاز کرده‌اند.

متحدان ما در منطقه سابقه حقوق بشری خوبی ندارند
در ادامه این نشست، اوتاوی و «متیو آفورد» نماینده محافظه‌کار منطقه «هندون» به انتقاد از دولت «حسن روحانی» به دلیل افزایش اعدام‌ها پرداختند، که آقای بارون، گفت: «ما نباید روابط خود با کشورها را تنها از دریچه شمار اعدام‌ها و حقوق بشر ببینیم. بسیاری از متحدان ما در منطقه هستند که آن‌ها هم سابقه حقوق بشری ضعیفی دارند، اما این امر ما را از اینکه آن‌ها را متحد خود بنامیم، باز نداشته است.»

اوتاوی در پاسخ با بیان اینکه سوال این است که آیا می‌توان به روحانی اعتماد کرد یا نه، گفت وی در سخنرانی سازمان ملل خود بین مذاکرات و همکاری در مبارزه با داعش ارتباط ایجاد کرد. او افزود: «من تنها یک پاسخ دارم، نه، نه، نه. این نباید مبنای عملکرد ما باشد. اینکه چند سانتریفیوژ بیشتر بدهیم تا اندکی همکاری به دست آوریم، معامله غلطی خواهد بود.»

تعداد سانتریفیوژها بین ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰
وی در ادامه به جزئیات مذاکرات هسته‌ای پرداخت و گفت یک توافق نهایی دو مولفه اصلی دارد، یکی «زمان گریز» و دیگری بازرسی‌ها که باید تا حد امکان سفت و سخت باشد. به گفته وی، پیشنهاد کمیته روابط خارجی انگلستان، زمان گریزی حدود ۶ ماه است. اوتاوی در مورد تعداد سانتریفیپهای مد نظر ۱+۵، گفت: «به من گفته شده که این رقم بر خالف تعداد ۱۸۰۰۰ تایی کنونی، چیزی بین ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ دستگاه است. روشن است که هرچه تعداد سانتریفیوژها کمتر باشد، زمان گریز بیشتر است و به همین جهت این مسئله باید محور هر راه‌حلی در مذاکرات باشد.»

مسئله نیروگاه آب سنگین اراک از جمله دیگر موارد مورد اشاره وی بود. اوتاوی در این رابطه مدعی شد که ایرانی‌ها توضیح مناسبی برای ساخت این نیروگاه ندارند.

اوتاوی با بیان اینکه «نشانه‌های اندکی مبنی بر حصول توافق وجود دارد»، گفت: «وزارت خارجه باید برای امضای تمدید ضرب‌الاجل در صورت نیاز، آمادگی داشته باشد. در حال حاضر، گذر وقت، به نفع غرب است: تحریم‌ها با وجود آنکه سلاحی خام هستند، اما اثرگذار بوده‌اند؛ قیمت‌ها در بازار نفت در حال سقوط است و اقتصاد ایران هم به صورتی قابل ملاحظه در حال تضعیف است. اکنون زمان مناسبی برای توافق است، اما دریچه توافق بسیار کوچک است، به خصوص با توجه به این که نتیجه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره ایالات متحده شرایط را بسیار پیچیده کرده است. کنگره تحت کنترل جمهوری‌خواهان، در دو سالی که از ریاست‌جمهوری اوباما باقی مانده، شرایط را برای او دشوار و دشوارتر می‌کند.»

وی همچنین اشاره کرد در صورتی که توافق هسته‌ای حاصل نشود، دولت کنونی ایران تضعیف می‌شود. او تصریح کرد که کشورهای غربی باید برای پیشرفت مذاکرات، مسیر گفت‌وگو و تعامل با روسیه را باز بگذارند. اوتاوی در پایان اظهاراتش گفت غرب نباید در مذاکرات کوتاه بیاید، «چراکه نهایتا عدم توافق، بهتر از یک توافق بد است.»

باید با مهمترین کشور خاورمیانه ارتباط برقرار کنیم

در ادامه این نشست، «ریچارد بیکن» نماینده محافظه‌کار «نورفولک جنوبی» به اظهار نظر پرداخت. وی در ابتدا با بیان اینکه غرب فرصت‌هایی را برای عادی‌سازی روابط با ایران از دست داده است، به اهمیت مذاکرات جاری پرداخت و گفت: «اگر به توافق نرسیم، ما تنها به وضعیت قبلی باز نمی‌گردیم... ۹ سال تحریم‌ها، موجب شد تا ۲۰۰ سانتریفیوژ ایران به ۱۸۰۰۰ دستگاه افزایش یابد. به صراحت بگویم، تحریم‌ها به هدف اصلی خود نرسیده‌اند.»

وی سپس با اشاره به اظهارات «کریستوفر دی بلاجیو» تحلیلگر امور خاورمیانه که گفته است غرب نتوانسته با «مهمترین کشور خاورمیانه» ارتباط مناسبی برقرار کند، گفت: «به نفع همه ماست، که این مسئله را تغییر دهیم.»

مذاکرات پیشرفت‌های مهمی داشته است/باید نقش ایران در مبارزه با داعش را بپذیریم

«هنری بلینگهام» نماینده محافظه‌کار منطقه «نورفلک شمال غربی» دیگر فردی بود که در این نشست به اظهارنظر پرداخت و گفت غرب باید به دلایل مختلف با ایران وارد تعامل شود.

تغییر در جامعه ایران اولین موردی بود که وی به آن اشاره کرد. او سپس به مذاکرات هسته‌ای پرداخت و توافق موقت ژنو را «گشایشی فوق‌العاده» توصیف کرد. وی تصریح کرد که بنا بر اعلام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران به تعهدات خود در این توافق، پایبند بوده است.

وی با بیان اینکه به عقیده او نیز مذاکرات هسته‌ای باید تمدید شود، در مورد روند مذاکرات گفت: «روشن است که پیشرفت‌های مهم و قابل‌ملاحظه‌ای در این زمینه صورت گرفته است.»

رشد گروه تروریستی داعش و سفر اتباع انگلیس برای پیوستن به این گروه در سوریه و عراق، سومین دلیلی بود که بلینگهام برای لزوم تعامل با ایران مطرح کرد.

وی با بیان اینکه باید از ایران به دلیل اقداماتی که در مبارزه با این گروه انجام داده، تمجید شود، گفت باید به تهران فشار آورد تا در راستای کاهش اختلافات فرقه‌ای در عراق تلاش کند. وی افزود» «ما باید نقش ایران در این زمینه را به رسمیت شناخته و آن را درک کنیم. ما باید تا جایی که می‌شود ایران را تشویق کنیم، چراکه ایران می‌تواند در مبارزه با این سازمان پست، فاسد و شرور ایفای نقش کند.»

مسئله افغانستان و ثبات این کشور چهارمین دلیلی بود که بیلنگهام آورد و گفت باید به ایران به عنوان یک بازیگر واقعا مثبت در زمینه آشتی ملی در افغانستان نگاه کرد، چراکه ایران می‌تواند در این زمینه بازیگری «عملگرا و منعطف» باشد.

باید مبادلات اقتصادی خود با ایران را افزایش دهیم

وی افزود: «پنجمین دلیل برای آنکه ما باید با ایران وارد تعامل شویم، نیاز ما به مسئله تجارت است. چشم‌انداز اینکه پادشاهی متحد تجارت بیشتری با ایران داشته باشد، واقعا قابل توجه است. ما باید در جهان به دنبال منافع خود باشیم. اینکه سطح تجاری ما خارج از اتحادیه اروپا افزایش یافته و همچنان نیز در حال افزایش است، خبر بسیار خوبی است، اما تراز تجاری ما با ایران، متاسفانه تنها ۲۰۰ میلیون دلار است. همانطور که نماینده محترم بلکبرن اشاره کرد، با وجود تحریم‌ها، حجم تجارت ایالات متحده با ایران، حدود ۴ برابر این رقم است.»

آمریکا از بانک انگلیسی باج می‌خواهد/این رفتار ظالمانه است

بیلنگهام افزود: «نماینده محترم بلکبرن به موضوع بسیار مهم دیگری اشاره کرد که این خود یکی از دلایلی است که باید با ایران تعامل کنیم: خدمات مالی. او به مسئله بانک «استاندارد چارترد» اشاره نکرد، اما من مختصرا در مورد آن صحبت می‌کنم. همانطور که وزیر هم باید بداند، استاندارد چارترد اخیرا از سوی مقامات ایالات متحده به دلیل نقض تحریم‌های داخلی این کشور، ۶۷۰ میلیون پوند جریمه شد. به نظر من این مسئله بسیار نگران‌کننده‌ای است، چراکه اکنون تحقیقات دیگری نیز در این رابطه در جریان است.»

وی ادامه داد: «این بانک به دلیل اقدام کاملا قانونی که جهت تسهیل تجارت انگلیس با ایران انجام داده بود، جریمه شد. این بانک هیچ‌یک از تحریم‌های اتحادیه اروپا یا پادشاهی متحد را نقش نکرد و به واقع هیچ‌یک از تحریم‌های ایالات متحده را، بلکه درگیر برخی قوانین داخلی آمریکا شد. مسئله این بود که بخش زیادی از این تجارت با دلار که پول رایج جهانی است، صورت گرفته بود و مقامات آمریکایی هم همین مسئله را بهانه کرده و تهدید کردند که مجوز بانک را باطل می‌کنند، که این اقدامی کاملا ظالمانه است. بانک هم به عنوان یک بانک در کلاس جهانی، تصمیم گرفت که این جریمه را بپردازد. اما باز هم این بانک تحت تحقیقات قرار گرفته است. به نظر من این مسئله‌ای بسیار جدی است. این بانک با باج‌خواهی مالی مورد تهدید قرار گرفته است.»

وی در ادامه تصریح کرد که این مسئله موجب می‌شود که شرکت‌های انگلیسی از تجارت با ایران هراسان شده و با وجود تلاش لندن برای تعامل با تهران، شرکت‌ها تمایلی به این کار نشان ندهند.

بلینگهام در واکنش به اظهارات یکی از نمایندگان در مورد گزارش اخیر پایگاه المانیتور در رابطه با پیشنهاد ایجاد خط بانکی مستقیم واشنگتن-تهران (اینجا)، گفت: «خیلی جالب است. از یک طرف از بانک‌های مختلف انگلستان باج‌خواهی مالی می‌شود و از طرف دیگر ایالات متحده تلاش می‌کند تا تجارت را تسهیل کرده و تشویق کند. باید این مسئله بررسی شود و من امیدوارم که وزیر در این مورد اظهار نظر کند.»

لندن: مخالف مراوده تجاری با ایران هستیم

در پاسخ، «توبیاس الوود» معاون پارلمانی وزارت خارجه انگلیس هم گفت هرچند لندن مخالف مراوده با ایران است، اما شرکت‌های انگلیسی تحت قوانین تحریم‌ها می‌توانند به تجارت با ایران بپردازند.

بلینگهام در پایان گفت: «اکنون زمانی ایده‌آل برای تعامل مجدد با کشوری است که روابط تاریخی نزدیکی با آن داشته‌ایم. امیدوارم سفارتمان را بازگشایی کرده و دوران جدیدی را در روابط با کشوری که اهمیت فوق‌العاده‌ای در منطقه دارد، شاهد باشیم.»

باید به موضع اسرائیل توجه کنیم

در ادامه «فیلیپ هالوبن» نماینده محافظه‌کار منطقه «کترینگ» به اظهارنظر پرداخت و گفت انگلیس باید موضع اسرائیل در قبال ایران را جدی گرفته و آن را در دستور کار قرار دهد.

وی با بیان اینکه باید از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری شود، گفت: «آنچه که امروز صحبتی از آن نشنیدیم، نقطه نظر اسرائیل بود... از دید اسرائیل، ایران بزرگترین عامل تهدیدکننده در میدان به شمار می‌آید.»

شاید ایران با فجر-۵ به اسرائیل حمله اتمی کند

هالوبن سپس به تشریح نظرات صهیونیست‌ها پرداخت و گفت دلیلی برای اعتماد به ایران وجود ندارد، چراکه این کشوری «تهدیدی حیاتی» برای اسرائیل به شمار می‌آید. وی افزود: «واقعا مهم نیست که مجلس چه فکر می‌کند، اسرائیل به درستی خواهد گفت که "ما این را قبول نمی‌کنیم."»

این نماینده انگلیسی حامی صهیونیست‌ها در ادامه با بیان اینکه اسرائیلی‌ها به درستی نگران هستند، گفت: «آن‌ها نگران هستند که ایران زمانی مواد هسته‌ای کافی جمع کند و آن را روی یکی از راکت‌های فجر-۵ خود سوار کرده و تل‌آویو یا بیت‌المقدس را هدف قرار دهد.»

گفتنی است فجر-۵ یکی از راکت‌های ساخت ایران است که بردی بین ۷۰ تا ۸۰ کیلومتر دارد.

وی در ادامه با اشاره به حمایت ایران از گروه‌های مقاومت فلسطینی و لبنانی، گفت «ایرانی‌ها آدم‌های درستی نیستند.»، که این امر با اعتراض یکی از نمایندگان پارلمان روبرو شد و هالوبن را مجبور به عذرخواهی کرد.

باید موضعی سخت‌گیرانه در مسئله حقوق بشر اتخاذ کنیم

سپس نوبت به «دایان ابوت» نماینده حزب کارگر از منطقه «هکنی شمالی» رسید که او نیز ایران را دارای نقشی محوری در خاورمیانه خواند و گفت دولت باید در روابط با ایران «رویکردی ماهرانه» در پیش گیرد.

«جرمی کوربین» نماینده حزب کارگر از منطقه «ایسلینگتون» که به گفته خودش یکی از اعضای هیئت انگلیسی سفر کرده به ایران بوده است، نقض حقوق بشر در ایران را امری عادی خواند و گفت دولت باید در روابط آتی با ایران، «موضعی سخت‌گیرانه» در مسئله حقوق بشر اتخاذ کند. ابوت نیز در پاسخ این مسئله را تصدیق کرده و گفت در هر مذاکره‌ای با ایران، مسئله حقوق بشر باید یکی از موارد مطروحه باشد.

کنگره آمریکا به دنبال تحریم‌های جدید است

با این حال، ابوت در ادامه به مسئله انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا پرداخت و گفت کسانی که اکنون سنا را به دست گرفته‌اند، مشتاقانه در انتظار بر هم خوردن مذاکرات و شکست اوباما هستند و در این مسیر ممکن است دست به تصویب تحریم‌های تازه بزنند.

وی افزود: «تحریم‌های جدید، مذاکرات را نابود می‌کند. بازیگران اصلی حامی لایحه جدید تحریم‌ها، (مارک) کرک و (رابرت) منندز هستند. آن‌ها به شدت حامی اسرائیل بوده و به تنها چیزی که فکر می‌کنند، ضربه زدن به ریاست‌جمهوری اوباما است.»

ابوت سپس گفت در صورتی که سیاست‌های داخلی آمریکا به شکست مذاکرات منجر شود، دولت و «اصلاح‌طلبان» ایران تضعیف می‌شوند و این چیزی است که نباید اجازه داد رخ دهد.

وی نهایتا با اشاره به ساختار اجتماعی، سطح بالای تحصیلات و همچنین ثبات داخلی ایران گفت ایران از لحاظ حقوق زنان از بسیاری از متحدان انگلیس از جمله عربستان سعودی وضعیت بهتری دارد، به نحوی ۶۰درصد دانشجویان ایرانی را زنان تشکیل می‌دهند. وی با بیان اینکه ایران ظرفیت‌های اقتصادی فوق‌العاده‌ای دارد، گفت: «اگر الان با ایران رابطه برقرار نکنیم، فرصتی را از دست داده‌ایم.»

«گوتو بب»، «متیو افرد»، «مایک هنکوک»، «جان بارون»، «گای اپرمن»، «نیل پریش» و «گرت توماس» از دیگر نمایندگانی بودند که به اظهارنظر در رابطه با ارتباط با ایران پرداختند.
 
محمد
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۱:۳۷:۰۰
جای قدردانی از آقای جک استراو وجود دارد. (2472713) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۷:۱۷:۲۴
شاید ظاهرا حرفهایی به نفع ایران بزنند ولی همین هم نقشه است به انگلیسی جماعت اعتمادی نیست . (2472961) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۲:۰۲:۴۹
من کاری به توافق و این حرفا ندارم ولی مطمئنا افرادی مثل جک استراو برای غارت ما و اهداف استعماری که دارند این حرفا را می زنند.
فراتر از بحث تحریم و توافق و این حرفا گفتم. (2472738) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۵:۴۰:۴۹
کلا در چارچوب تئوری توطئه من هم به شما مشکوکم از کجا معلوم یک روسی نباشید که فارسی یا گرفته دنبال تخریب روابط ما است؟ (2472901) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۲۲:۳۱:۵۶
اصلا میدونی کی «تئوری توطئه» رو ابداع کرد؟ هیچ میدونی کی اول از اون استفاده کرد؟
یه چیزی شنیدی داری مثل طوطی تکرار می کنی؟ (2473227) (alef-13)
 
علی 12
۱۳۹۳-۰۸-۱۷ ۲۳:۰۸:۲۵
من هم به تو و هم به نظرات بالاییها مشکوکم. (2475397) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۶:۲۴:۴۸
الان شما چقدر مطالعه درباره ی اقای استراو داری که این جوری قضاوت و نتیجه گیری می کنی (2472931) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۶:۳۸:۰۳
اگر ازتون تعریف کنند که ناراحت میشید. اگر هم بهتون ناسزا بگن بازهم ناراحت میشید. با شما چکار کنن خوبه؟ تکلیف رو روشن کنید. (2472942) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۲۲:۵۲:۵۴
بعد از هزاران دشمنی و ناسزا گفتن، با یک تعریف نمی توان لکهسیاهی را که ایجاد کرده اند پاک کنند.
باید عملا در جهت جبران زشتی کارهای گذشته گام بردارند. وگرنه همچنان برایمان گرگ هستند و توبه شان مرگ. باید ثابت کنند دیگر گرگ صفت نیستند.
اگر به تاریخ مراجعه نمایید اشغال ایران در زمان جنگ جهانی، ایران اشغال شده را با قحطی و مشکلاتی بسیار مواجه کرد طوریکه جمعیت ایران به نصف کاهش پیدا کرد.
اگر شما می توانی آنچه جنایتکاران انگلیسی و حتی روسی مرتکب شدند را ببخشی شاید من هم توانستم !! (2473245) (alef-13)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۲:۲۴:۱۹
هنر سیاست خارجی این است که بین دشمنان اختلاف بیاندازیم و نفع ببریم سیاستی که بعد از دولت خاتمی متوقف شد و الان خیلی خوشحالم که روحانی این سیاست را در پیش گرفته در آن زمان بین غرب و آمریکا اختلاف افتاد و در این زمان بین آمریکا و اسرائیل این هنر جاودانه ی دیپلماسی ایرانی است . وبنیاد این شیوه به کوروش کبیر برمیگردد زمانی که کوروش بزرگ بین مصر بابل فنیقیه اختلاف انداخت و توانست امپراطوری عظیم پارس را بنیاد نهد!((در زمان مهرورزان پاکدستان همه جهان برضد ما شدند و هرکی دنبال باج گیری از ایران بود )) (2472751) (alef-9)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۴:۰۲:۳۳
این ما نیستیم که بین کشورهای 1+5 اختلاف می اندازیم . جهان امروز جهان منافع و حفظ منافع است اینکه کشورهای 1+5 بین خودشان اختلاف دارند بخاطر این نیست که عاشق چشم و ابروی ما هستند . بلکه توجه آنها متوجه آن است که به خاطر ادامه چنین روندی متحمل ضررهای اقتصادی هنگفتی میشوند که می خواهند به هر شکل ممکن این قضیه به سرانجام برسد . الان همه این سیاستهای کهنه تفرقه و اختلاف انداز را بلدن و نیازی نیست که به زمان کوروش کبیر برگردیم . (2472836) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۲۰:۰۰:۱۶
ضررهای اقتصادی هنگفت ؟ از طرف کی ؟ اگر منظور جنابعالی متحمل شدن ضرر هنگفت از نداشتن رابطه با ما است که بهتره از خواب بیدار بشی جانم و اطرافت را بهتر ببینی . (2473085) (alef-10)
 
محیط
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۲:۳۰:۴۵
نطرات «فیلیپ هالوبن» نماینده محافظه‌کار منطقه «کترینگ» ما را به یاد دلواپسان داخلی انداخت (2472757) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۲:۴۶:۵۹
معلوم نیست ایندفعه دیگه چه نقشه ای دارند! توبه گرگ مرگ است (2472766) (alef-9)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۳:۱۳:۰۹
به این انگلیسیهای خبیث اصلا نمیشه اعتماد کرد. آنها از هیچ کاری برای ضربه به ایران دریغ نمی کنند. (2472793) (alef-9)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۳:۲۸:۲۳
از گفته های نشست پارلمانی انگلیس این موضوع به وضوح مشخص است غرب تشنه تعامل با ایران است اما به انگلیسی ها نباید اعتماد کرد آن ها قابل اعتماد نیستند و اگر با آن ها به توافقی برسیم باید از گذشته درس عبرت بگیریم و در روابطمان دقیقتر و ریز بینتر باشیم .
همیشه ما خودمان را به دنیا اثبات کرده ایم و امروز دنیا اعتراف میکند که حق با ماست و این دسترنج همه تلاش های ماست انقلابی که ما دکتر چمران ،همت ، صیاد و دانشمندان عزیزمان را به خاطرش از دست داده ایم ولی باز هم پشتمان نلرزیده چون ملت ما همه باهوش با اراده اند و چیدن گلی به رویش چند گله دیگر می انجامد و ایرانی از روز عزل اینچنین خلق میشود و با همین اراده هم ممیرد و تغییری نیست
آنها یادشان رفته که ملتمان چقدر سختی کشیده اند تا به اینجا برسند ملت ما همچون گذشته به خویش ببالند که برای صلح عزیزترین هایشان را داده و دنیا را به خضوع درآورده کسانی که دم از صلح در جهان میزنند بفهمند که راه مستقیم است و آن راهی است که ما انتخاب کرده ایم.
امروز ما در حال شکوفایی و تبدیل شدن به کشوری هستیم که صلح در دنیا و آرامش را برای دنیا میخواهد عین گذشتیمان امروز ما صدایی به مراتب بیشتر از قدرت های غرب شنیده میشویم .
تحریم ها و صلح با دنیا هدف ما نبوده هدف ما فراتر از برداشتن تحریم ها یا انرژی هسته ای است امروز ما صدای مظلومان همیشه تاریخیم مظلومانی که بیشتر از همه تلاش میکنن و کمتر از همه میخواهند. من یک ایرانیم روزی را نوید می دهم که ملت ها برای رسیدن به جایگاه والای انسانی صدایشان یکی و قدمهایشان یکی باشد و زمین جایگاه امن برای همه باشد. (2472806) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۳:۳۱:۰۸
اين همه دفاع به نظر خيلي عجيبه
ظاهرا" تجارت فرش آقاي استراو خيلي تاثير داشته در اين مواضع اصولي (2472807) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۵:۲۳:۲۶
این انگلیسی ها تا الان تو زندگیشون یکدونه حرف راست نزده اند اگر هم زده باشند برای پیشبرد مقاصد شیطانیشان بوده . (2472889) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۶:۰۰:۲۵
این همه دروغ یکجا نشنیده بودم! (2472914) (alef-3)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۷:۳۷:۱۴
اینها همه فکر منافع خودشان را میکنند . ما هم باید به فکر منافع خودمان باشیم (2472972) (alef-3)
 
یک دانشجو
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۲۱:۵۰:۰۰
ما باید برای افزایش هر چه بیشتر قدرت اقتصادی کشور که نقش بسیار تعیین کننده ای در اینده هم از لحاظ قدرت منطقه ای و از لحاظ افزایش سرانه درامد و بالا رفتن رفاه اجتماعی دارد تلاش کنیم دولت باید نقش افرینی و سیاست تعامل با کلیه کشورها را دنبال کند و ضمن مطالعه تاریخ روابط کشورها با ایران سعی کند که اشتباهات گذشته درس بگیرد و با روش جدیدی وارد تعاملا ت جهانی جدید شود (2473169) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۷ ۰۰:۳۶:۰۸
دوستان بخاطر دارند که عامل و بانی اصلی حمله آمریکا به عراق دیک چنی معاون بوش بود و آیا بخاطر دارند که دختر همین آقای دیک چنی از جمله کسانی بود که برای جلوگیری از حمله آمریکا به عراق رفت و دیوار انسانی تشکیل داد پس بدانیم در همه دنیا آدم خوب و بد وجود دارد و درست نیست که برای تمام مردم یک کشور حکم واحد صادر کنیم (2473306) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۷ ۱۵:۰۱:۴۱
اين سياست مدارها همش يك بام دو هوا كار ميكنن.
تا وقتي خود استراو در مسند قدرت بود، حق و حقيقت و بي اعتمادي ايراني ها مهم نبود. فقط منافع خود شون مهم بود. الان كه از وزارت انداختنش بيرون ياد اين افتاده كه بي اعتمادي ايران ريشه تاريخي داره و حق دارن.
يكي نيست بهش بگه با رفتار خوب آدم مي تونه گذشته رو ببخشه (نه فراموشش كنه) اما شما همون رويه قبلي رو دارين دنبال ميكنين پس اين بي اعتمادي ادامه خواهد داشت. (2474497) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.