نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 252495
به بهانه بررسی بودجه در مجلس شورای اسلامی؛
حلقه گمشده ی سیاست گذاری بلند مدت در کشور
بخش تعاملی الف - سید محمدرضا اصنافی، 23 آذر 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۴۶
طبیعی است هر کشوری باید رویکردی داشته باشد که در دراز مدت آن را پیگیری و اجرا کند. سیاست های که با تغییر دولت ها و مجلس ها تغییر نکند و از حرکت زیگ زاگی و سلیقه ای دولتها و مجلسها جلوگیری کند. طبق قانون اساسی و قواعد تقسیم قدرت سیاسی، برنامه ریزی کوتاه مدت و میان مدت نظیر بودجه های سالانه و برنامه های پنج سالانه توسط دولت و با تصویب مجلس تهیه می شود و دیوان محاسبات و دیگر نهاد های نظارتی ناظر اجرای آن هستند. هر چند در سالهای نه چندان دور بسیاری نشان دادند می توان به برنامه متعهد نبود و پاسخگوی کسی هم نبود!

اما زمانی که موضوع وارد یک لایه بالاتر یعنی سیاست گذاری می شود همین نظارت و ضمانت اجرا نیز حداقلی تر می شود. در موضوعاتی که تاثیرات آن چند ده ساله و گاها چند نسلی است قانون اساسی تنها به سیاست گذاری در سطح مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرده است. طبیعی است نوع چیدمان اعضا و سطح مسائلی که مجمع به آن ورود می کند اقتضا می کند مسائل تخصصی نیاز مند نهاد های مستقلی باشد.

در این بین بنا به تشخیص حضرت امام خمینی (ره) در موضوعی نظیر مسائل فرهنگی که سرنوشت اجتماعی به آن بسته بود و باید مسائل در سطحی فراتر از تغییر قدرت های سیاسی برنامه ریزی می شد، ستاد انقلاب فرهنگی که بعدها شورای عالی انقلاب فرهنگی نام گرفت تشکیل شد. مصوبات شورا با حکم رهبری انقلاب به منزله قانون برشمرده شده و لازم الاجرا تلقی شده است.

در دوره زعامت حضرت آیت الله خامنه ای هم بنا به اهمیت موضوع شورای عالی فضای مجازی تشکیل و وظایف و شانی همطراز شورای عالی انقلاب فرهنگی برای آن مقرر گردید. با این تفاوت که در ذیل شورای عالی فضای مجازی علاوه بر دبیرخانه، مرکز ملی فضای مجازی تشکیل شده که بدیهی است به معنای ورود این شورا به مسائل جزئی تر و اجرایی تر از شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

شورا های که به دلیل حضور چندین عضو حقیقی که از صاحب نظران و متخصصین حوزه مربوطه در کنار مسئولین اجرایی، فرصت بسیار مغتنمی برای همنشینی اجرا، تخصص،علم و تجربه فارغ از تغییرات سیاسی است. اما آنچه که به نظر می آید حلقه مفقوده این دو شورای عالی است که با درایت رهبران جمهوری اسلامی در جهت سیاست گذاری بلند مدت در دو حوزه بسیار مهم تشکیل شده است ضمانت اجرایی و نظارت پذیری مصوبات است.

شاید همین حلقه مفقوده عملکرد هر دو شورا را در بوته نقد نهاده و موجب افزایش مطالبات رهبری و مردم گردیده است. تذکرات چند باره و تبیین نقشه راه و عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی در بیش از سه دهه از فعالیت خود توسط مقام معظم رهبری نیازمند حرکتی از سوی دیگر نهاد های موثر در نظام تصمیم گیری کشور است که چاره اندیشی کرده و به چرایی عدم همگرایی بین این دو نهاد بالا دستی و نهاد های اجرایی بپردازند. بدیهی است که بدون توجه به این موضوع در دراز مدت شاهد طی طریقی طولانی ولی بی هدف، متششتت و مقصدی هرگز دست نیافته خواهیم بود.

طبیعی است اکثر منابع قدرت، هدایت و نظارت در هر نظام اداری ناشی از قدرت عزل و نصب و قدرت تخصیص بودجه است، در غیر این صورت تجربه اجرایی نشان داده است امکان همگرایی و تلاش معطوف به هدف وجود ندارد. بدیهی است که اختیار عزل و نصب از بایسته های اولیه قوه مجریه بوده و بدون آن به یکپارچگی قوه مجریه خدشه وارد می شود. (حق تایید روسای دانشگاه ها که توسط وزیر علوم معرفی می گردند فارغ از این بحث است)

اما تلاش برای ایجاد یک نظام هدفمند تخصیص بودجه در راستای سیاست های بخشی کشور و ملزم کردن دستگاه های اجرائی برای حرکت در مسیر تعیین شده ی کلی نظام می تواند حلقه مفقوده نظام تصمیم گیری در کشور باشد. به همین جهت با توجه به فصل بررسی بودجه در مجلس شورای اسلامی به نظر می رسد این امر به دو صورت قابل اجرا است:
نخست بررسی کلان بودجه در قالب سیاست های کلی نظام مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام و تایید جهت گیری کلی بودجه توسط مجمع و دوم حذف ردیف های بودجه فرهنگی و مرتبط با حوزه فضای مجازی و تجمیع این ردیف ها در ردیف شورای عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی است.
بدیهی است این پیشنهاد برای دستگاه های اجرایی و بخشی از دولت که تا کنون بدون احساس نظارت تخصصی و کلان نهاد های سیاست گذار و با تاثیر پذیری از سلیقه و جهت گیری سیاسی مدیران خود اقدام به هزینه کرد بودجه می کردند نا خوشآیند باشد اما الزام دستگاه های اجرایی به هزینه کرد در مسیر سیاست های کلان و لزوم پاسخگویی به شورا های عالی و نظارت پذیری جهت تخصیص بودجه منفعتی است برای کل کشور.
 
کلمات کلیدی : سید محمدرضا اصنافی
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۰۹:۵۲:۵۹
امواج سهمگینی به سوی کشور در حرکت است که به کلی‌ از جنسی‌ متفاوت است، قیمت نفت حتی اگر تثبیت شود، نصف قیمت ششماه پیش است و ثابت شده این توان را دارد که در چند سال آینده همین حدود ثابت بماند، دوستان از توان کشور برای صادرات غیر نفتی‌ میگن، بدون تعارف، این توان همش غیر واقعی‌ است، ۶۰ درصد صادرات غیر نفتی‌ عملا گاز و مایعات گازی و محصولات پتروشیمی است، یعنی‌ دوستان فکر میکنند با نصف شدن قیمت نفت، قیمت این محصولات نصف نمی‌شود؟!!!... آن ۴۰ درصد باقیمانده هم اکثرا صادرات مواد اولیه و ادامه نفت مانند فولاد و سیمان و یا سنگ آهن است که مطمئنا با کأهش قیمت نفت و بحران در بازارهای صادراتی ایران مانند عراق، از قیمت و میزان آن نیز به شدت کاسته خواهد شد، از آنطرف کشور وارد فاز زمان جنگ شده، مثل توقف کامل ساخت اتوبوس، که این عدم سرمایه گوذری و افزایش استهلاک سالها مانند دهه هفتاد که مجبور بودیم همین کمبودهای دهه شصت را جبران کنیم، کشور را به یک قدرت حاشیه یی تبدیل خواهد کرد، واقعاً دوستان تصور دارند کشور را میتوان با چند میلیارد دلار اداره کرد، بله میتوان ، ولی‌ بهای آن را باید سال‌های آینده با چند برابر در عرضه منطقه داد، ایران با عربستان در سال ۶۵ درگیر شد، ولی‌ در سال ۶۸ ریس جمهور ایران به عربستان رفت تا مسائل را حل کند، البته همه دانستند که ایران بود که عقب نشست.... خلاصه آقای روحانی و ظریف اگر به خواهند همان اشتباه دهه شصت را بکنند و با تبلیغ غیر واقعی‌ بحران را عقب بیندازند، هرگز شایسته انام نیک در تاریخ این کشور نخواهند بود... (2545910) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۰۹:۵۹:۰۰
در خبرها آماده بود که روسیه در چند ماه گذشته ۷۰ میلیارد دلار و فقط در هفته گذشته ۵ میلیارد دلار برای تقویت ارزش از ذخائر ارزی خود را به بازار مسکو تزریق کرده ولی‌ با این وجود همچنان قیمت روبل نصف شده و معلوم نیست تا چند هفته دیگر میتواند ۵ میلیارد، ۵ میلیارد از ذخائر ارزی بیزبان مردم روسیه را در بازار تزریق کند تا آقای پوتین همچنان از پیروزی دم بزند!!!...ولی‌ یک چیز مشخص است، اداره بازار ارزی کشور با صرف تبلیغ و جو روانی‌ امکان نخواهد داشت و هر روز که دیرتر تصمیم گیری بشه، نتایج آن برای کشور و اقتصاد سهمگین تر خواهد شد... (2545924) (alef-13)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۱۰:۱۹:۲۳
ماسالهاست که دوچار روزمرگی شدیم . از همون زمانی که دکتر آرانی فقید فریادمیزد:که در دهه ی 90 ما به نابودی کشیده میشیم . از همون موقعی که میگفت بابا نرخ رشد جمعیت را متعادل کنید !! سال 90 این جمعیت جوان نه کار دارند نه خانه باید به این فکر میرسیدیم . از همون دههی 60 که ایشان میفرمودند انقدر تغییر سیاست ندید . بابا کنار نفت کشاورزی هم راه بندازید !!! واز همان سال 84 که دکتر محمود احمدی نژاد میگفت من به برنامه اعتقاد ندارم باید جلوش را میگرفتیم . درآمدی به اندازه ی 100!!سال خرابی به اندازه ی 80 سال!!! 50درصد ارز تخصیصی گم شده نزدیک به 300 میلیارد دلار و انواع فسادهای 10 ها هزار میلیاردی !! کاهش 50درصدی ظرفیت تولیدی .!!! همه و همه دلیلی است بر اینکه مادر دوجا دچار انحراف شدیم یکی دهه ی 60 و دیگری نیمه ی دوم 80 که صدالبته دومی باعث شد که مادوبرنامه ی 4 و 5 نتونیم اجرا کنیم چون اعتقادی نبود ((حالا الف سانسور میکنه چون دوباره با دلیل حرف زدم )) (2545949) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۱۱:۴۳:۳۹
خانم نیازی خواه، از سال 84 جناب آقای طیب نیا مشاور احمدی نژاد در شورای پول و اعتبار بوده اند. از ایشان بپرسید چرا هنوز که هنوز است برنامه استراتژیک ندارند.
وضع بورس رانتی مان را ببینید! در 11 سال گذشته چاهی کنده ایم و مرتب از سهم دولت (صندوق توسعه بازار) در آن آب میریزیم. اما انگار این آب به زمین رانتخواران ویژه در شرکت بورس میرود که هر روز بدتر از دیروز وضع بورس است و سهامدار خرد به خاک سیاه افتاده. (2546126) (alef-13)
 
سهند
۱۳۹۳-۰۹-۲۴ ۱۳:۴۳:۱۳
حلقه گم نشده بلكه صاحبان مناسب و قدرت كه بصورت مافيايي در تمام فعاليت هاي كشور رخنه كرده اند از عرض اندام آن جلوگيري ميكند. اگر ما طبق قوانين موجود موضوعه عمل كنيم و سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور رو به حال خود بگذاريم كه وظايفش را انجام دهد ميتوانيم به نتايجش اميدوارباشيم.
در حال حاضر بيشتر مديران اين سازمان گمارده نهاد هاي خارج از سازمان هستند و براي اعمال نفوذ و تغيير كاركرد آن به اين سازمان رسوخ كرده اند و اگر بخواهيم خوشبينانه نگاه كنيم اكثرا كساني هستند كه به بوي كباب و گرفتن پست مقام و استفاده از مزايا و حقوق بالا به اين سازمان هجوم آورده اند و تخصص كارشناسانه ندارند (تنها بلدند اظهار نظرهاي مديريتي كنند) و دارند با اين رفتارهايشان آينده مملكت و بچه هاي من و شمار را نابود ميكنند (2548917) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۹-۲۵ ۰۷:۳۹:۳۲
بعد از 35 سال مي بينيم كه مسئولين جديدي كه سر كار مي آيند سياستهاي مسئولين قبلي را اشتباه ميدانند خوب يعني ما انقلاب كرديم كه تا روز آخر اين مملكت با آزمون و خطا مملكت را اداره كنيم يعني در اين كشور كسي يا نهادي نيست كه اين بساط را جمع كند يا اراده اي مانع آن ميشود (2550553) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۴ ۲۳:۴۰:۰۵
من یادمه که برا ی استخدام رفتم مصاحبه ! قرار بود در یک شغل با اهمیت بکار گرفته شوم ! تو مصاحبه از من پرسیدند که کفن چند تکه است و میت را چطوری می شویند !ضمن احترام و احساس وظیفه در قبال تکالیف شرعی ، گفتم که شما مگر مرده شور استخدام می کنید !آقایون به اتفاق ناراحت شدند و ما هم مردود مصاحبه ! الان که او ضاع ببینی متوجه می شوی که چرا هیچ چیز سر جای خودش نیست ! (2564750) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.