نظر منتشر شده
۷۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 216260
به بهانه افزایش 84 درصدی قیمت حامل های انرژی؛
قانون بقای لیبرال های اقتصادی در قدرت چیست؟
محسن مهدیان، 29 بهمن 92
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۳۵
روز گذشته مجلس با تعدیل پیشنهاد دولت برای هدفمندسازی یارانه، حاضر شد به افزایش ۸۴ درصدی قیمت حامل های انرژی برای سال آینده تن دهد. این درحالی است که برخی از نمایندگان از جمله احمد توکلی اصرار داشتند که دولت برای سال آینده بیش از ۳۰ درصد قیمت حامل های انرژی را افزایش ندهد. به تعبیر دیگر مجلس با سیاست دولت برای افزایش ناگهانی قیمت حامل های انرژی موافقت کرد.

جای پای فیل
به بهانه مصوبه اخیر دولت-مجلس، مرور یک ماجرای سابقه دار و تاریخی در اقتصاد ایران قابل توجه است. در همه سالهای بعد از انقلاب، اقتصاد دانان لیبرال پای ثابت قدرت ها بوده اند. همه دولت ها چه سنتی و چه راست و چه چپ و اصولگرا و یا اصلاح طلب، اتاق فکر اقتصادیشان در اختیار لیبرال ترین ها بوده است. چرا؟ قانون بقای لیبرال های اقتصادی در قدرت چیست؟

قانون بقای لیبرال ها در قدرت را باید در نسخه شوک درمانی آنها دید. نسخه ای همه زمانی و همه مکانی. نسخه ای باب دندان همه طیف های قدرت. چه اصولگرا و چه اصلاح طلب و چه تکنوکرات.

البته سالهای جنگ به دلائل مختلف استثنا بوده است. خدا رحمت کند مرحوم عالی نسب را. در دولت موسوی قرار بود کالائی گران شود. در همین رابطه بحث های طولانی در هیئت دولت صورت گرفت. مرحوم عالی نسب در یکی از جلسات هیات دولت تمثیل جالبی را بکار بردند که باعث شد نظر جمع بر گردد. ایشان گفتند وقتی در زمستان در اتاقی نشستید و همه درها بسته و گرم است، یک پنجره که کمی باز شود همه اتاق را سرد می کند. او با همین استدلال ساده به هیات دولت قبولاند که ۲ تومان اضافه کردن به قیمت پنیر همه فعالیت های ضدتورمی دولت را بی اثر می کند. روحش شاد.

این صندلی به لیبرال ها وفا می کند
برگردیم به سوال اصلی. علت اتحاد نانوشته اهل قدرت با اقتصاددانان لیبرال چیست؟
لیبرال های اقتصادی، بنیادگرایانی هستند که نظام بازار را ایدئولوژی نزدیک به معارف وحیانی می پندارند و البته با همین تجهیز علمی در همه سالهای بعد از انقلاب در راس هرم تصمیم گیری بودند. راز این ماندگاری در سه عامل جذابیت است.

جذابیت سیاسی برای اهل قدرت- جذابیت های دموکراتیک برای طبقات موثر- جذابیت رانتی برای سرمایه داری دلال مسلک
اولین اثر و مهمترین اثر جذابیت تئوری های شوک درمانی، برای اهل قدرت است. همه روسای جمهور جز ایام جنگ از اقتصاددانان لیبرال به عنوان ندیم و ساقدوش برنامه ریزی های اقتصادی بهره برده اند. چرا؟ علت بسیار روشن است. مهمترین اثر سیاست های شوک درمانی زودبازه بودن و داشتن بازدهی فوری با اثر ماندگار سیاسی است که از این حیث برای اهالی قدرت بسیار جذاب است. هر مسوولی دوست دارد نامش در خاطره ها بماند و ماندگاری یک سیاست در خاطره ها به دهها دلیل در کشور ما این است که آثارش گل درشت و چشم نواز و محسوس باشد. یعنی به سرعت خود را نشان دهد و مردم به تعبیری سر سفره خود احساس کنند. به همین دلیل است که سبدکالاها با ترکیبات مختلف از این دولت به دولت دیگر دست به دست می شود. در چنین رویکردی اصلاحات زیرساختی و بلند مدت و نهادی معمولا روی زمین می مانند و هیچ جذابیتی ندارد.

ساقدوش یقه سفید ها و ژنرال های سیاسی
به همین دلیل کنار آیت الله هاشمی، روغنی، زنجانی و مرحوم نوربخش و عادلی و نجفی قرار می گیرند و سیاست های تعدیل اقتصادی اجرا می شود. خاتمی در کنار ستاری فر و شرکا همان راه سازندگی را می رود. اقتصاددانانی که ظاهرا مشرب اقتصادی متفاوت داشتند اما با گردش ۱۸۰ درجه ای لیبرالتر از لیبرال ها شدند وبرنامه چهارم توسعه را با همه آن حواشی تاریخی نوشتند. حواشی که در یک جمله حل مشکلات اقتصادی کشور را مستحیل در نظم نوین آمریکائی تعریف می کرد. در همان سالهای اولیه دولت خاتمی این طیف از اقتصاددانان چنان قدرتی گرفتند که توانستند امثال نمازی را خانه نشین کنند. دوره خاتمی نشان داد که " اقتصاد وابسته به قدرت سیاسی" قابلیت دارد که غیرلیبرال را حذف و باقی را هم لیبرال سازد.

در دولت نهم و دهم این جریان بدلیل ویژگی های فردی احمدی نژاد که جسارت بالایی برای اعمال شوک داشت، قدرت بیشتری یافتند و پژویان و دانش جعفری و دوستانشان قدرت را بدست گرفتند. البته سیاست های اقتصادی دولت احمدی نژاد، بعدها با تخلفات قانونی و بی نظمی های تو در تو، رنگ از رخسار شوک درمانی های لیبرالی ربود.

گذشت تا این دولت که میراث دار همه برنامه های لیبرالی دولت های گذشته است. ژنرال اقتصادی این دولت نیز مسعود نیلی از شیکاگویی های وطنی است.

نائومی کلاین در کتاب دکترین شوک به زیبائی هرچه تمام تر و با تکیه به تجربیات جهانی توضیح می دهد که چطور اقتصاددانان لیبرال در کنار دولتمردان قرار می گیرند تا علقه های سیاسی آنها را پیاده سازند.

همه، لیبرال ها را دوست دارند
دولتمردان هیچگاه از اقتصادانان غیرلیبرال بهره ای نبردند. علت هم روشن است. از نظر دولتمردان، اقتصاددانان نهادگرا حرفهای آسمانی می زنند که هیچ گاه عملی نمی شود. البته استدلال آنها درست است. دقیقتر این است که نسخه های نهادگراها به دلیل دیر بازده بودن و ملاحظات نهادی و ساختاری و تاکید بر تدریجی بودن، جذابیت های لازم را برای اهل قدرت ندارد. مدیری که اولویت اولش حفظ میز و صندلی است، قاعدتا تلاش می کند روشی را دنبال کند که نتیجه اش در دوره مدیریت خودش نشان داده شود و تنها هزینه ها به دوره مدیریت بعدی منتقل شود. به این ترتیب آنچه در خاطره مردم می ماند دوران طلائی مدیر دیروز و دوران نکبت بار و به اسارت رفته مدیر بعدی است. البته مدیر بعدی نیز همان می کند که اسلاف خود کرده اند و این مشکلات اصلی کشور است که دست به دست می شود و همراه با قانون بقای اقتصاددانان لیبرال، باقی می مانند.

مقابله با شورشی ها به مدد قدیس ها
اهل قدرت به همین دلیل به نسخه های شوک درمانی لیبرال ها بیشتر اعتماد می کنند. البته هزینه های شوک درمانی را نیز می پذیرند به دو دلیل. اول اینکه این هزینه ها فشاری بر گرده جریان های رانتی و پرسود و طبقه سرمایه دار کشور وارد نمی کند و طبیعی است که در این گام بلند از حمایت آنها مقابل شورش پابرهنه ها برخوردار است. از طرفی تجویز لیبرال های وطنی به تئوری های "قدیس های بازار آزاد" متصل است که می تواند برنامه های آنها را علمی نشان دهد. تئوری هائی که با تبلیغات غیرواقعی طوری نشان می دهد که این راه پایانی است و همین است و جز این نیست. چه آنکه درباره هدفمندی یارانه ها همین گفتند و همین شد. تبلیغ یک اجماع ملی و البته ناگهانی که بی هیچ واقع بینی تاکید داشت که هیچ راه حلی جز آزاد سازی قیمت ها وجود ندارد. مخالفان نیز به دلایل مختلف ترجیح دادند سکوت کنند.

به همین دلیل است که "قدیس فریدمن" در مقاله ای بسیار تاثرگذار به تشریح نوشداروی خود می پردازد و می نویسد که "فقط یک بحران به اصلاح واقعی می انجامد. وظیفه ما این است که سیاست های اقتصادی در دسترس نگه داریم که آنچه از حیث سیاسی "تاکنون ناممکن" بوده است دیگر " اجتناب ناپذیر" تلقی شود".

کی بود کی بود من نبودم
البته اقتصاددانان لیبرال هیچگاه حاضر نمی شوند هزینه سیاست های شوک درمانی را بپذیرند. در همه این موارد بعد از شکل گیری بحران های اجتماعی و شکلگیری برخی شورش های خیابانی، می گویند عامل اصلی این مشکلات فساد اقتصادی و بی نظمی و درست اجرا نشدن سیاست ها و پارتی بازی و غیره بوده است. چه آنکه درباره آثار مخرب سیاست حذف یارانه ها در دولت احمدی نژاد همین گفتند و همین کردند. امروز یکی از رسانه ها به نقل از پژویان"مشاور اصلی هدفمندی یارانه ها در دولت احمدی نژاد" خطاب به روحانی نوشت: آقای روحانی هدفمندی(حذف یارانه ها) را ادامه دهید اما نه شبیه احمدی نژاد.

کلاه خودی فریبنده به نام مدنیت
اما دومین عامل نگهدارنده لیبرال های وطنی در قدرت، کلاه خودی است که با استفاده از تمثیلات و واژه سازی های جذاب و چشم نواز برای توجیه شوک درمانی درست می کنند. جریانی که برخلاف واقعیت پنهان و ماهیت دیکتاتور مآبانه خود به شدت ظاهر دموکراتیک به خود می گیرد. شعارهای جذابی شبیه "ایران برای همه ایرانیان" و "ارتباط با با دنیای آزاد" و مهرورزی و دفاع از دموکراسی و آزادی های فردی و غیره. در حالیکه هیچ جریان علمی به اندازه نئولیبرال های وطنی به تجهیز نیروهای پلیسی و قوای ضدشورش و سرکوبگر فکر نکرده و توصیه نمی کند، اما بیشترین شعار مدنیت نیز از همین جریان است. حافظه تاریخی مردم ما فراموش نکردند که ابتدای دهه ۷۰ دولت وقت برای اجرای سیاست های تعدیل اقتصادی باتوم وارد کشور می کرد.

نگارنده این سطور پیش از اجرای هدفمندسازی یارانه ها وقتی به عنوان خبرنگار در دفتر وزیر اقتصاد وقت از دغدغه های امنیتی اجرای این سیاست گفت، وزیر محترم با آرامشی مثال زدنی و در حالی که روی مبل خوش نشین تکیه داده و پا روی پا انداخته بود تاکید کرد که نگران نباشید؛ "نیروی ضدشورش و پلیس امنیت" آماده باش هستند. این همان چیزی بود که ادواردو گالئانو در کتاب "به من دروغ نگو" می نویسد که مردم در "زندان" هستند تا قیمت ها " آزاد" باشد.

اما این جریان بیشترین ژست های تبلیغی را برای جوانان و مردم دارد به همین دلیل دارای جذابیت های سیاسی در کف جامعه است.نائومی کلاین در دکترین شوک بخوبی و با جزئیات و با ذکر نمونه های متعدد تاریخی، دروغگویی مدعیان دموکراسی و شعارهای رنگارنگ و هذیان گوئی های بنیادگرایان بازار را توضیح می دهد. در همین رابطه و در همین کتاب به نقل از استفن هگارد استاد نولیبرال دانشگاه کالیفرنیا به عنوان اعتراف می اورد که "چیزهای خوب از قبیل دموکراسی و سیاست های بازار محور هیچگاه توامان پیش نمی روند".

کلاین در ادامه با بررسی نمونه های مختلف نتیجه گیری می کند که در اوایل دهه ۱۹۸۰ حتی یک مورد دموکراسی چند حزبی پیدا نشد که با سرعت هرچه تمامتر به سمت بازار آزاد رفته باشند.

همزیستی مسالمت آمیز با رانتی ها

و اما عامل سوم رابطه جریان رانتی اقتصاد با نئولیبرال های وطنی است. این جریان از مکیدن خون اقتصاد حیات و ممات دارد و ادامه زندگی اش در تغییرات آنی و سیاست های هیجانی و شوک آلود است. این جریان که پیوند عمیقی نیز با طبقه سرمایه دار کشور دارد و به سختی می تواند این دو طائفه را از هم جدا دانست، مهمترین حامیان سیاست های شوک درمانی در اقتصاد هستند. منافع این گروه اقتضا می کند که از سیاست های دولتی در حوزه اقتصاد حمایت کنند. اصلا هم مهم نیست که با گرایش های سیاسی این دولت همراه هستند یا نه. به همین دلیل میان دولت مهرورز و اعتدال و اصلاحات و سازندگی هیچ فرقی نمی بینند.

در این رابطه حرف بسیار است که به همین اکتفا می کنیم.
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۴۵:۵۳
گزارش ژورنالیستی از یک مرثیه علمی (1981265) (alef-13)
 
بیگی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۳۹:۲۵
خانه از پای بست ویران است...خواجه در بند نقش ایوان است.
آن قدر بر سر و کول هم بزنید تا آنچه نباید اتفاق بیفتد. اگر انرژی خود را بجای تخریب یکدیگر و کسب منافع شخصی و گروهی صرف سازندگی کشور میکردیند وضع بهتر بود. (1981375) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۹:۴۰:۱۶
مگر شما نمایندگان در رأس امور نیستید؟ (1982093) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۵۷:۰۳
بیایید کمی منصف باشیم
در ایران به دلیل قرایت خاصی که بر خی از بزرگان از انفال دارند نفت وگاز به جای ثروت ملی - تفسیر شهید صدر - انفال شد وحتی بر خلاف حدیث رسول الله که مردم در آتش مشترکند از ان دول شد تا مطابق سلیقه اش هزینه کند لذا دولتمردان هم فکر کردد چرا به مردم گاز وبرق وبنزین ارزان بدهیم ان را به قیمت جهانی می فروشیم وپولش را صرف هزینه های جاری وعمرانی دولت می کنیم که در این قالب به خودشان بر می گرددافراد مورد نظر استخدام می شوند ویا پیمان کار می شوند .
در ایران بر اساس حق دخل وتصرفی دولت بر اموال مردم دولت می تواند هر چقدر دوست دارد بدون پشتوانه پول چاپ کند ونتیجه آن هم افزایش تورم داخلی است وسود عده ای که از کانال دولت به این پول ها در قالب وام دسترسی دارند
در ایرا ن دولت مالک همه املاک در سیاست گذاری است لذا زمین های مردم را در قالب های انواع کاربری وحریم ها بی ارزش می کند تا نو چه های مدیران ان را بخرند وبعد در قالب کمسیون ماده 5 تغییر کاربری داده تا سود سر شار ببرند
لذا با ید دولت را مهر کرد
مهار دولت ملی شدن نفت حق مسلم ماست (1981417) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۰۸:۳۶
اشتباهی مثبت دادم چرا واقعیت را نمیپذیریم مقاله عین واقعیت است (1981438) (alef-10)
 
ولائی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۵:۲۶:۲۴
نظر آقای توکلی ظاهرا اینه که سالی 30 درصد افزایش قیمت داشته باشیم؛ یعنی کمتر از تورم! یعنی عملا کاهش قیمت! خب فارسی بگید هدفمندی لازم نیست دیگه! (1981699) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۲-۰۲ ۰۱:۰۵:۳۳
واقعا فکر نمی کنید که این پوست خربزه زیر پای دولت است؟مجری بدنام می شود و بفدش گرانی می ماند برای مردمی ناامید از دولتی که امده بود امید و تدبیر را به ارمقان بیاورد. (1985651) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۲۵:۱۳
نکته کاملا درستی را اشاره کردید.یکی نیست به مسولین ما بگه مگه میشه لیبرالیزم سیاسی وفرهنگی بد وتوطئه دشمن باشه ولی لیبرالیزم اقتصادی خوب؟اگر لیبرالیزم بده در همه ابعادش بده ولی اگر هم خوبه باید ابعاد سیاسی وفرهنگی اش هم خوب باشه.اصولا اگر لیبرالیزم اقتصادی نکات خوبی هم داشته باشه در جوامعی که در ابعاد سیاسی وفرهنگی هم لیبرالیزم وجود داره جواب میده وگرنه تبدیل به کاریکاتور اقتصادی آن میشود.تجربه اش هم در این سالها درکشور خودمان داشته ایم.قدرت خرید مردم مرتب پایین ترآمده وفساد اقتصادی بیشتر شده وهمه هم ناراضی اند.دولت ناراضی،مردم هم ناراضی واقتصاددانانی هم که دراین سالها نسخه های اقتصادی لیبرالیستی هم پیچیده اند ناراضی. (1981479) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۰۹:۵۵
در ابتدای مقاله نوشته روز گذشته مجلسحاضر شد به افزایش 84% حاملهای انرژی تن در دهد.

تن در دهد یعنی کلا این مصوبه اگر بد شد حواسمون باشه مجلس تن در داده نه اینکه تایید کرده.. این یعنی چی؟
اگر خوب باشه که میزنید دولت را ملزم کرد. اینجا ملزم نکردید یعنی؟ نت در دادید؟ هه (1981573) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۵:۴۴:۴۵
اگه همون اول هدفمندی یه دفه ازاد میشد و نظر دولت قبل اجرا میشد، الان همون تورم 40 درصدیو که میگفتن فوقش تجربه کرده بودیمو کار تموم شده بود، و الان دوباره برنمیگشتیم خونه اول به خاطر افزایش قیمت جهانی انرژی (1981724) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۱۳:۱۱
مساله افزايش ناگهاني و 5 برابري خوراك گازي شركت‌هاي پتروشيمي را ‌بايد به پوست خربزه‌اي تشبيه كرد كه نمايندگان مجلس با پيروي از كارشناسان شاخص مجلس در مسير موفق كنترل تورم دولت انداخته‌اند. دولت كه تاكنون توانسته است با بهبود فضاي سياست بين‌الملل و نيز سياست انقباضي كنترل نشر پول به همراه سياست‌هاي حمايت از توليد ظرف 5 ماه، در حدود 5 درصد نرخ تورم را كاهش دهد، اكنون با يك سياست غيراقتصادي و بيشتر سياسي ‌بايد افزايش چشمگيري را در نرخ خوراك گازي شركت‌هاي پتروشيمي بنا به مصوبه مجلس در سال آينده صورت دهد.
اين افزايش 5 برابري كه سياستي ضد توليدي است، سبب جهش تورم؛ توقف سرمايه‌گذاري‌ها و طرح‌هاي توسعه‌ها در شركت‌هاي پتروشيمي، هديه كردن فرصت‌هاي توسعه صنعت پتروشيمي به قطر و عربستان با طرحي به پيشنهاد مجلس و با هزينه دولت خواهد بود. در اين راستا لازم است چند نكته را در باب اين بند قانون توسعه‌اي خوراك مربوط به بودجه سال 1392 دولت كه توسط مجلس به سياستي ضد توسعه‌اي مبدل شد. (1981767) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۴۴:۴۵
اقتصاد یک علم است اما هر مقوله علمی دارای احکام اثبات شده و نظریات است در جامعه امروزی ما افرادی که با قدرتمندان نزدیکی دارند نظریات اقتصادیشان را به عنوان مبحث علمی و اثبات شده به خورد حاکمان می دهند . اما نکته مهم که یک نظریه علمی بایستی بر اساس داده های صحیح و نسبتا دقیق مطرح شودرا نادیده می گیرند . درکشوری که نمی توان صدک صدم از گروه های درآمدی را مشخص کرد چگونه می توان نظریات اقتصادی برای کشورهایی که بسیاری از فاکتورهای اقتصادی آن ها معین است را به عنوان نسخه به کارگرفت .آیا این اساتید بزرگوار نمی توانند داشته های علمیشان را با توجه به شرایط جامعه ایران به روز کنند. (1981900) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۴۶:۴۳
وقتی بودجه دولت تراز نمی‌شود، افزایش درآمدها (افزایش قمیت‌ها) و کاهش هزینه‌ها یک امر اجتناب ناپذیر است، و خیلی از مدیران به ناچار چنین تصمیمی می‌گیرند، چه لیبرال و چه غیرلیبرال. مسئله کسری بودجه برای همه دولتها یکسان است و راه حلها هم نمی‌تواند تفاوت‌های زیادی باهم داشته باشد. تنها تفاوت در راه حلها در درصد افزایش قیمت‌ها است. (1981268) (alef-13)
 
www
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۳۶:۱۵
پیشنهاد میدهم که این افزایش قیمت بزرگ را به رقم های کوچک بشکنید و مثلا اعلام کنید تا فلان تاریخ، مثلا یک سال آینده، هر ماه 20 تومان یا هفته ای 5 تا تک تومانی یا مقداری کوچک به قیمت بنزین یا فلان کالا افزوده می شود این طور حداقل اثرات روانی افزایش قیمت بسیار کاهش می یابد. (1981511) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۰۲ ۰۱:۱۸:۴۷
اقای عزیز اگر احمدی نزاد هم بود همین حدف را میزدی؟ منابع در ایران فراوان است ولی نا مدیران با هر دولتی که بیایید همین می کنند که مردم را اینروزها نامتعادل تر از هر وقت دیگر می بینید.پس به روزی بیاندیشید که فساد و تورم مثل ا.کراین شود و... (1985655) (alef-15)
 
امین
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۵۱:۱۶
این متن علمی بود یا ادبی؟ (1981275) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۲۰:۲۰
هیچکدوم.
اخه کی گفته تصمیم گیری های آنی و شوک های پی در پی مربوط به اقتصاد لیبرالیست؟!
چرا هروقت در این کشور مشکلی پیش امد ان را به دلیل تهاجم فرهنگ غرب و اجرای لیبرال و ... عنوان می کنید تا کسی به نتایج بدست امده اعتراض نکند؟

کدام کشور لیبرال،اقتصادشان را مانند اقتصاد ما اداره می کنند؟
جالب است که تمام دولت های پیشین را که تفاوت فاحشی در عملکرد و نتیجه داشتند را با یک چوب رانده و با لیبرال! خواندن انها خیال خود را راحت می کنید؟

اگر اقتصاد لیبرالی اینست پس بایستی الان امریکا و اروپا و استرالیا و کره جنوبی و .... در حال دادن سبد کالا به مردم خود می بودند!
البته شاید وضعشان بدتر بود چون انان که نفت مجانی ندارند بلکه اقتصادشان با اداره صحیح و مالیات می چرخد، پس اگر مانند مسئولان اقتصادی ما عمل می کردند اکنون در حال رقابت با کشورهای نظیر گینه بی سائو ... بودند.

اگر اقتصاد هاشمی و خاتمی نزدیک تر به سرمایه داری باشد اقتصاد دوران احمدی نژاد بیشتر شبیه به ایدئولوژی های عدالت محور کمونیستی بود تا لیبرالی.

احساس می کنم عده ای اصلا معنای لیبرال را نمی دانند و فکر می کنند لیبرال یعنی یک چیز خیلی بد که هر جا مشکلی بود بگویند به دلیل اجرای سیاست لیبرال است!
الف جان لطفا شما لیبرال باشید و بدون اینکه برای صلاح خوانندگان نظرات، تصمیم بگیرید ازادانه این نظر را منتشر کنید. (1981589) (alef-10)
 
شهروند انقلابي
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۵۱:۵۲
با سلام متاسفم واقعا متاسفم كه چرا استادان كه تخصص و مدرك و عمري در اقتصاد دارند و حامي اقشار اسيب پذير هستند بعلت ندانم كاري لجاجت و خودخواهي كج فهمي براحتي كنار زده ميشودند و نسخه هاي بي محتوا و زنگ زده غربي با تعقيير جزيي كه ناكارمدي ان معلوم و فشار اقتصادي به مردم وارد و باعت ثروت رانت خوار و فاصله طبقاتي ميشود اراييه ميگردد اقايان ترا بخدا از نظرات دلسوزانه خادم اين ملت دكتر توكلي نادران و......استفاده كنيد طرحهاي كلان و اقتصادي محل ازمون وخطا نيست نمايندگان اصولگرا وارد گود شويد واز ما حمايت كنيد كه ما خادمان خودرا فراموش نميكنيم (1981276) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۵۸:۳۶
دوران آقای خاتمی بهترین دوران بود به لحاظ رونق اقتصادی وشکوفایی صنعت و همینطور مسائل معیشتی مردم ، پایین بودن نرخ تورم و بهبود اشتغال و ثبات قیمت مسکن و... واقعا کار چقدر فراوان بود کمتر کسی از اوضاع اقتصادی آن دوران ناراضی بود اما الان انگار مملکت تعطیله نه کاری نه شغلی گرانی تورم فساد ... (1981293) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۴۸:۲۹
دقیقا! و اکنون کسانی که در آن زمان با آن قیمت دلار هنگامی که دولت لایحه افزایش قیمتها در مدت 5سال به فوب خلیج فارس داد , (مرحله اول هم افزایش قیمت بنزین به 100 تومان بود) شخصی در مجلس بلند شد و گفت شما که بنزین برایتان لیتری 25 تومان! تمام میشود چرا میخواهید بفروشید 100 تومان!

وبعد هم آن طرح کذایی و انتخاباتی تثبیت قیمتها!!! من که شخصا چه در این دنیا چه در ان دنیا از مسببان اینگونه مسائل که پایه گذاران اصلی بدبختی مردم بودند نمیگذرم!

متاسفانه مشکل اصلی مردم ما حافظه بسیار کوتاه مدت تاریخی آنهاست که چه بسا اگر کمی به گذشته دقت میکردند وضعشان این بود! (1981396) (alef-13)
 
شهروند انقلابي
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۴۹:۲۳
با سلام لطفا از دوران تاريك جناب خاتمي نگو سرايز شدن ماشينهاي لوكس و پز ان به فقرا دوجرخه سواري بانوان و بيبند باري در خيابانها تهران پخش مواد.....در روز روشن فرار وزير ارشاد مهاجراني به شيطان و شروع ادم فروشي و خيانت توهين به مقدسات و فساد مالي براي برقراري فتنه و...... تازه داشت يادمان ميرفت (1981535) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۴۰:۵۵
ميشه از مزايا هشت ساله دوره روشن جناب محمود هم بگوئيد دوست عزيز؟ (1981809) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۰۲ ۰۱:۲۴:۵۰
اقای عزیز اینها که از کیهان کپی می کنی را یادت باشه و مواظب باش مثل اکراین نشویم (1985660) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۲۷:۴۳
آره واسه همینم بود ، کاندید مورد حمایتش( معین ) ، با رای مفتضحانه از گردونه خارج شد ...! (1981486) (alef-13)
 
as
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۲۶:۲۲
عزیزم مردم به خاطر مشکلات اقتصادی نبود که به احمدی نژاد رای دادن.بلکه:

یک بدلیل شعارهای افراطی عدالت گرایانه و مبارزه با فساد و رانت احمدی نژاد بود.

دو بدلیل عملکرد بد جرج بوش در برابر ایران در قبال همکاری ایران و شعارهای هجومی احمدی نژاد در مقابل امریکا بود. (1981607) (alef-10)
 
حمید
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۳۸:۲۵
در دولت خاتمی با تصویب هیأت دولت، مقرر شد دولت تا پایان شهریور ماه 84، سه مرتبه از حساب ذخیره ارزی در مجموع به میزان 940 میلیون دلار برداشت کند.براساس این تصویب نامه، بانک مرکزی مکلف بود معادل 940میلیون دلار از موجودی حساب ذخیره ارزی را معادل 658 میلیون دلار یعنی 70 درصد آن را تا پنجم تیرماه و 188 میلیون دلار یعنی 20 درصد آن را تا 30 تیرماه و 94 میلیون دلار مابقی یعنی 10 درصد آن را تا 20 مردادماه سال 84 به حساب خود برداشت و وجوه ریالی ناشی از تسعیر اعتبار ارزی یاد شده را به حساب خزانه واریز کند. ایشان دولت خود را با کسری بودجه 2/9 میلیارد دلاری تحویل داد.
میزان بدهی و تعهدات خارجی در خرداد ۸۴ به ۴۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسید.
قرارداد های ننگین کرسنت .. استات اویل و دارخوین که با مبلغ 800 میلیون دلار به شرکت آنی ایتالیا واگذار شد در حالیکه رقم شرکت داخلی 220میلیون دلار بود ...
واردات روزانه20 میلیون لیتر بنزین در دولت خاتمی با این استدلال که ساخت پالایشگاه مقرون به صرفه نیست... (1981518) (alef-13)
 
حامد
۱۳۹۲-۱۱-۳۰ ۱۷:۵۶:۲۷
کسری بودجه داشتن هزار مرتبه شرافت دارد بر تنظیم بودجه با پول مردم.هدفمندی و بهد از آن سه برابر کردن قیمت ارز دست بردن در جیب مردم و خرج کردن از جیب ایشان بود.
اگر سری به عسلویه زده بودی میفهمیدی که همین قراردادهای به زعم شما ننگین منجر به چه تولیدی شده اند و فازهایی که قرارگاه خاتم با شعار سازندگی تحویل گرفت بعد از 10 سال هنوز بیابان هستند.
در مورد بنزین هم خودکفایی در بنزین سرطانزا را دیدیم.
خوابید یا خود را به خواب زده اید؟ (1983799) (alef-10)
 
سلام
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۰۵:۴۶
اتفاقاً اقتصاد آن دوران چندان رو به راه نبود. میزان صادرات غیر نفتی کشور بسیار ناچیز بود. در فناوریهای پیشرفته که کملاً وابسته بودیم. نرخ بیکاری و متوسط تورم هم فرق چندانی با حالا نداشت (میگویم متوسط تورم و نه تورم پایان دوره. آمار گواه است). تازه هنوز خیل جوانان دهه 60 وارد بازار کار نشده بودند.
ابتدای آن دوره قیمت یک متر خانه ما 200 تا 300 هزار تومان بود اما در انتهای آن به یک میلیون و کمی هم بیشتر رسید (خاطرم هست چون در آن زمان همسایه مان خانه اش را ساخته بود و در حال فروش آن بود). وضعیت تامین اجتماعی درست نبود. واقعاً خیلی از مردم با یک بیماری به زیر خط فقر میرفتند. طبق امار هم ضریب جینی بالا بود.

اگر این روند ادامه پیدا میکرد (که متاسفانه علیرغم برخی اقدامات مثبت، تا حدی هم در دولت بعد ادامه پیدا کرد) هیچگاه وضعیت اقتصادی کشور درست نمیشد.

برای همین شعار بیشتر نامزدهای انتخابات دولت نهم و مجلس هفتم، بهبود وضعیت معیشتی، ایجاد اشتغال برای جوانان، و کاهش تورم بود (دقیقاً همان نیازهایی که الآن هم وجود دارد)

تنها نکته مثبت، ثبات نسبی ای بود که در اواخر آن دولت به وجود آمده بود.

اما این که چرا عده ای این گونه تاریخ و واقعیت را تحریف میکنند و چه بسا در آن دوران بچه مدرسه ای بیش نبودند،.... الله اعلم. (1981566) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۰۲:۲۹
حقیقت این هست که بجز موارد یادشده در متن، روسایی هم که در امتحانات دوره ریاست خود با نمره بدترین رد شده اند، همچنان امپراطوری خود را حفظ می کنند.



صالح آبادی و قالیباف اصل در بورس ایران از جمله این ژنرالهای شکست خورده هستند که بعد از 8 سال ریاست در بورس و ارائه کارنامه مخدوش از واگذاری ها و خصوصی سازی و معاملات و شاخص سازی و حباب، کماکان سوار بر حباب قدرت اقتصادی می تازند. (1981303) (alef-13)
 
عباس ثابت
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۰۳:۰۴
اگر اقتصاد ایران را لیبرال ها اداره می کنند پس اقتصاد اسلامی چه معنایی دارد؟ چرا علمای اعلام و فقهای عظام خاموشی گزیده اند؟ پس نما یندگان مجلس چه می کنند که اجازه داده اند 84 درصد حاملهای انرزی گران شود ؟ (1981304) (alef-13)
 
محمد علی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۲۷:۰۴
دوست عزیز
ما چیزی به نام اقتصاد اسلامی نداریم. چیزی به نام مدیریت اسلامی هم نداریم. همانطور که چیزی به نام علوم انسانی اسلامی هم نداریم. مباحثی که امروزه از سوی برخی در جامعه ما با این واژه ها تبلیغ می شود در شکل پیشرفته آن اخلاق اسلامی در اقتصاد یا اخلاق اسلامی در مدیریت یا اخلاق در علوم انسانی است و نه بیشتر. اینها تنها واژه هایی هستند که پس از انقلاب برای تقابل با غرب و سرمایه داری ساخته شده اند. همانطور که اصطلاح سرشار از پارادوکس مردمسالاری دینی در مواجهه با واژه دموکراسی ساخته شده است. زمانی ما می توانیم صحبت از اقتصاد اسلامی داشته باشیم که در مورد تمام یا حداقل اکثر ارکان اقتصادی صاحب تئوری مدون و نه فرضیه و شعار باشیم. اینکه اسلام در مورد خمس و زکات و امثال اینها نظر دارد مفهومش این نیست که اسلام صاحب تئوری اقتصادی است. تئوری اقتصادی یعنی فرضیاتی اثبات شده در زمینه بازار، نقش دولت در اقتصاد، اندازه دخالت دولت در اقتصاد، تعیین نرخ دستمزد در اقتصاد، کارکرد دولت در هر یک از سیکل های اقتصادی ( بهبود، رونق، رکود و بحران) و به طور کلی تعیین سیاست های اقتصادی با جزئیات کامل. نکته آخر اینکه یکی از مهمترین ویژگی های علم از دیدگاه فلسفه علم قابلیت اندازه گیری متغیر های آن علم است که در مورد علم اقتصاد هم صادق است. اما آیا به راستی دین اسلام در این زمینه هم نظری دارد.؟
الف جان امیدوارم منتشر کنی. خیلی از کامنت های منو که هیچ مشکلی هم نداشت از جمله کامنت در مورد غزل حافظ را منتشر نکردی. (1981485) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۴:۱۴
دوست عزیز مراجعه کنید به مقالات و کتب اقتصاد اسلامی
اقتصاد اسلامی هم مکتب هست و هم از جنبه ی دیگر علم
علاوه بر آن آکسیم هایی که در علم اقتصاد متعارف هست را می توان بررسی و هم طراز آنها برای اقتصاد اسلامی مطرح کرد علاوه بر آن اقتصاد متعارف نتیجه ی دست کم حدود 250سال کار علمی بوده است که قیاس آن با اقتصاد اسلامی نهایتا 60 ساله آنهم پراکنده قیاس مع الفارغ است
این را هم در نظر بگیرید که اقتصاد متعارف نیز پایه هایش در اندیشه های ابن خلدون بسیار قبل از آدام عزیز شکل گرفته بوده است (1981847) (alef-10)
 
as
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۳۹:۰۲
اقتصاد اسلامی یعنی چه؟
ایا مثلا فیزیک اسلامی وجود دارد؟
ایا دین اسلام یک سری روش های اقتصادی برای اداره یک کشور بیان کرده؟
خیر بلکه اسلام کلیت را گفته است.یعنی هدف را مشخص کرده و یک سری قوانین کلی بیان کرده ولی روش خاصی که مدون شده با جزئیات باشد ارائه نکرده.

به طور مثال اسلام قوانین کلی : عدم ظلم ،دزدی ،رانت ، اختلاس ،تبعیض و مولد بودن،رفاه،عدالت اجتماعی و اقتصادی و ... را بیان کرده و در روش ها هم این احکام ثابت است ، اما این احکام هدایت کننده و ناظر هستند و نه اداره کننده.
به عبارتی باید روش ها بگونه ای باشند که از این احکام خارج نشوند و این اهداف را محقق کنند. (1981630) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۰۳:۵۱
ممنون .به امید روزی که مسوولان به فکرآحاد مردم ودر ضمن پاسخگو باشند. (1981306) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۱۵:۰۹
این وسط چیزی که فاقد ارزش هست مردم ایران زمینه... (1981325) (alef-10)
 
میثم
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۱۷:۳۶
عالی بود، نکته قابل ذکر این است که هزینه تمام این سیاست های شوک درمانی را فقط مردم می پردازند.مصرف انرژی هم به دلایل عدم پیش بینی های زیرساختی همین اقتصاد دانان لیبرال ،بهینه نمی شود،در حالی که سود عایدی بنیادهای و نهاد های پنهان و نیمه پنهان سال به سال در حال افزایش است. (1981329) (alef-13)
 
کمال
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۴۰:۲۹
افتتاح این همه موسسه مالی اعتباری که بیش ازنیمی ازپول مردم را دراختیار دارندوبشکلی با ان سودهایی که از مردم میگیرند بدست این لیبرالها است یا نظامیان؟ (1981377) (alef-13)
 
بهشتي پور
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۵۲:۳۵
محسن مهديان دوستت دارم (1981403) (alef-10)
 
ایوب
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۲:۵۳:۳۶
1- مشکل اصلی ملت ایران پوپولیستی تصمیم گیران می باشد .اگردر سالهای گذشته به ملت هدیه عدم گران کردن بنزین در شب عید نمی دادند الان وضع به این صورت نبود.
2- از پایین بودن قیمت حاملهای انرژی اکثراَ سرمایه داران وصادر کنندگان استفاده می برند
3-اگر سرانه مصرف انرژی ما به سرانه مصرف کشور ترکیه برسد عایدات ایران از این محل حدود 100 میلیارد دلار خواهد بود.( اصراف بیش از حد ایرانیات) (1981405) (alef-13)
 
مهران توسلی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۰۱:۴۶
بنده در آب و فاضلاب روستایی خوزستان کار میکنم .اینجانب نه با نوشته های بالا مخالفت میکنم و نه موافقت . نویسنده از یک دیدگاه خاص مسائل را توضیح داده است و میتواند تا حدودی صحیح باشد
اما سوال
در کجای دنیا هر لیتر آب شرب "یک" ریال است؟ وقتی هر لیتر نوشابه 10000 برابر آن قیمت دارد؟
این قیمت چه تاثیری بر روی مصرف دارد ؟ مسلم است مصرف زیاد میشود و وقتی مصرف زیاد شد بعلت کمبود آب عمر تاسیسات ایجاد شده نصف و گاهی به کمتر از نصف میرسد. با این حساب تقصیر به گردن مشاور طراح است یا قانون گذار؟
یه طور دیگه حسابش میکنم
در شهرستان مسجد سلیمان ما ماهیانه 3 میلیون تومان آب میفروشیم . اگر موفق شویم این درآمد را کامل کسب کنیم (که غالبا موفق نمیشویم) . با این پول باید هزینه یک خودرو استیجاری با راننده ، دو نفر امور مشترکین ، 19 نفر آبدار، دو سه نفر تعمرات ، هزینه برق و ... را پرداخت کنیم . 3 میلیون تومان فروش آب یه شوخیه یعنی معادل یارانه نقدی 70 نفر (1981420) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۴۳:۰۴
دوست عزیز اگر نمیدانی پس من بهت میگم که نود درصد آب کشور داره در کشاورزی مصرف میشه!!!!!اگر شما خیلی دلت به حال آب کشور میسوزه که البته باید بسوزه مخصوصا بعد از اینکه بدانیم بحران آینده کشور کم آبیست کاش یک کامنت درباره اینکه چرا فکری به حال نوع آبرسانی به زمینهای کشاورزی نمیشود مینوشتی. (1981525) (alef-13)
 
توسلی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۰۷:۰۷
بحث من قیمت آب شرب است نه کشاورزی بنده از آب کشاورزی اطلاع ندارم
بحث کم آبی هم مطرح نکردم
بنده میگویم این درآمد این هزینه ، بنده چطور حقوق پرسنل و اجاره ماشین و ... را بپردازم؟ (1981570) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۵:۱۰:۳۱
شما پول ضایعات شبکه آبرسانی رو هم میخوای از ملت بگیری؟ چرا نمیگی ضایعات آب تو شبکه ما چند برابره متوسط جهانیه؟ بگم یا میگی؟! ;) (1981677) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۳۱:۰۲
یعنی شما خیال میکنی قیمت آب شرب را ببرند بالا حقوق شمارا اضافه میکنند؟قیمت برق وگاز را چندبرابر کردند حقوق کارمندان اداره برق وگاز را چقدر اضافه کردند؟مارو ساده فرض کردی یا خودت اینقدر ساده ای؟ (1981878) (alef-10)
 
بی سواد
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۳۴:۲۱
دوست عزیز همه ماشاالله علامه اند فکر کردی ما در منطقه خشک قرار گرفتیم برای رطوبت هواو نفس کشیدن چه انیشه ای داری بما بگو تا کشاورزان آب را در سرم به گیهان ترزیق کننداما در مقابل تبخیر آب توسط وتلطیف هوا نمی دانم چطور صرفه جویی شودفقط میدانمشکستهای ما در برنامه ریزی یک بعدی نگری و پاک کردن صورت مسئله است (1981804) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۱۴:۱۸
اقا اقتصاددانان لیبرال بد و کاراشون همه خلاف منافع ملت و همه افتضاحات فعلی بار گردن اونا تمام !

استین بالابزن ببینم چی تو چنته داری رو کن ببینیم جلو ضرر را از هر جا بگیری منفعته بسم الله .

رژیم اقتصادی مدون و امتحان داده و با کارنامه یا لیبرال است یا سوسیالیستی و همه تئوری ها هم بین این دوتا می چرخه شما ضلع سوم مثلث را مطرح کن تا همه بشریت دعاگوی وجودتان باشند.


وگر نه همه من و ما و شما می دونیم هیچی در جیب ندارید و فقط از همه ایراد می گیرید که فقط رو خط باشین ولاغیر.

ما اقتصاد اسلامی طراحی شده برای اقتصاد ملی و قابل عرضه در اقتصاد بین الملل بصورت جامع اصلا نداریم .

مثلا چیزایی مثل بانکداری اسلامی هم که نیاز به توضیح ندارد که بهشت نزولخواران شده و ابروی اسلام را هم به نفع جیب الیگارشی به باد داد.

سوداورترین بنگاههای اقتصادی در این رکود فلاکتبار صندوقها و بانکهای خصوصی هستند لابد علتش را درک می کنید انشا.........!! (1981454) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۱۸:۵۴
ببخشید شما می توانید یک کشور نام ببرید که به روش دیگری و یا بهتری اداره شود؟ (1981466) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۳۳:۵۲
شما یا معنی لیبرال رو نمی دونی یا از تعرفه ها و درصد باز بودن و آزاد بودن اقتصاد ایران خبر نداری که روی خیلی از کشورهای کمونیستی رو سفید کرده
اگه معلوم بشه چی سر 800 میلیارد دلار فروش نفت در دولت قبلی اومده
راه حل بیشتر مشکلات اقتصادی پیدا می شه...... (1981502) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۵۵:۱۱
چون مردم از اقتصاد ماركسيستي بيزارن (1981546) (alef-13)
 
امير110
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۳:۵۷:۴۷
1- اقتصاددان هاي ليبرال ، از ديگر اقتصاددانان منطقي تر حرف مي زنند.
2- نظريات اقتصاددانان ليبرال به واقعيت ها نزديكتر است.
3- توان علمي اقتصاددانان ليبرال بهتر و بالاتر از بقيه است.
4- نظرات اقتصاددانان ليبرال ايراني ، در جاي جاي دنيا تجربه شده است. اما بقيه نظرات خير.


اميدوارم منتشر كنيد. متاسفانه اقتصاد خوانده هاي كم مايه در كشور ما تريبون هايي مثل سايت "الف" و حضور در مجلس .... در دسترس دارند . همواره باعث بدبختي ملت ايران شده اند. كسانيكه طرح تثبيت قيمتها را در سال 83 متوقف كردند همان ها بودند كه طرح هدفمندي را به تصويب رساندند. اينها همان كساني هستند كه در 8 سال گذشته و با تصويب كيلويي بودجه ها 700 ميليارد دلار پول مملكت را به كثافت تبديل كردند. (1981553) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۱:۴۰:۱۳
آره شکستشم الآن داریم میبینیم در اروپا (1982291) (alef-10)
 
محمد رضا
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۰۱:۳۱
در اجرای مرحله دوم قانون هدف مندی از طریق فشار بر روی قشر متوسط وافزایش هزینه ها ا- باعث میشوددر امد10 هزار ملیارد برای قشر ثروت (تولید)بدست بیاید واین قشر نیز یارانه بگیرند 2-باعث میشود در امد42هزار ملیارد برای قشر ضعیف بدست اید واین قشر نیز یارانه بگیرند3- واما..... قشر متوسط جامعه ... امده اند این دو قشر اباد کنند . خواهشمند است اگر انصاف داریداین کامنت بگذارید (1981556) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۰۱:۳۵
موقعي كه قرار است حاملهاي انرژي 84 درصد گران شود بايد حقوق كارمند و گارگر هم به همان نسبت افزايش يابد والا ظلمي است در حق ملت (1981749) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۲۸:۳۶
این که دولت احمدی نژاد را کنار روسای دیگر قرار داده اید کاملا متناقض است.در دولت احمدی نژاد قیمت بنزین طی5 سال فقط بیست تومان افزایش یافت.بعد از هدفمندی هم مابالتقاوت پرداخت کرد.درحالی که سایر دولتها اینگونه نبودند (1981610) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۴۸:۴۱
لیبرال؟ اقتصاد ایران بالای 85 درصد دولتی و نیمه دولتیست لیبرالش کجا بود (1981642) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۴:۵۸:۳۸
نگارنده محترم که متاثر از گفتارهای خانم نائومی کلاین نویسنده دکترین شوک میباشند فراموش نکنند که گفته های سراسر مخلوط نامبرده نمیتواند مبنای قضاوت علمی باشد.موفق باشید (1981655) (alef-10)
 
حمید
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۵:۰۱:۲۸
تاسفم از این است که نویسنده فورا از سوی جریان لیبرالی متهم به گرایشات چپ مارکسیستی خواهد شد و دغدغه قابل توجهش را مخدوش خواهند دانست. (1981663) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۵:۲۹:۰۲
وزير اقتصاد دولت فعلي هم كه بيشترين راي را از مجلس گرفته وهمه ميگفتند ايشان نابغه رفع معضلات اقتصادي كشور است ولي حالا مشخص شد كه ايشان فقط با حاكم كردن ركود بر بازار كسب وكارقيمتهارا ثابت نگهداشته ولي هيچ نشانه اي از رونق اقتصادي به چشم نمي خورد واين ركود خيلي مضر تر ازگراني براي مردم است . (1981701) (alef-10)
 
حسن
۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۲۲:۱۰:۵۴
چه خبرته کوکا . هنوز یکسال نشده .صبر کن دنباله فجایع اقتصادی دولت قبل بره کنار . نتیجه کارهای دولت فعلی یک سال ونیم دیگر مشخص خواهد شد . (1985419) (alef-6)
 
سید جواد
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۲۵:۱۹
بی صبرانه منتظر ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی توسط



رهبر معظم انقلاب اسلامی



هستیم...



هرچند متاسفانه مسوولین به آن عمل نمی کنند. (1981786) (alef-10)
 
كريم
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۲۷:۵۵
دوستان عزيز اقتصاد علم محض است و شما نميتوانيد براي علوم صفاتي مانند اسلامي، مسيحي، يهودي، ليبرال و مذهبي قائل شويد ولي بعضيها اصرار دارند ايدئولوژي را بر علوم مسلط كنند در صورتيكه ذات علم ،علم است براي نمونه ما كه ادعاي نظام بانكداري اسلامي داريم با اين اين نرخ سود بالا بروي وامهاي بانكي يكي از ضد اسلامي ترين نظامهاي بانكي دنيا ! را در كشورمان داريم به جرات ميتوان گفت نظام بانكي كشورهاي غربي از ما اسلاميتر است! (1981794) (alef-10)
 
علی عارفی
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۶:۳۹:۵۴
تا انجا که حقیر بخاطر دارد بر اساس برنامه هایی 5 ساله مصوب قرار بود که قیمتها بتدریج بالا رود و این کار در دولت اقای خاتمی نیز انجام شد اما به هنگام تشکیل دولت اقای احمدی نژاد در روزهای پایانی اسفند 1384 و به هنگام تصویب بودجه سال 85 آقای حداد عادل که در آن زمان رئیس مجلس بود با افتخار فرمودند عیدی امسال ما به مردم این است که سوخت ( انرژی ) گران نمیشود . من نمیدانم آقای توکلی آن موقع کجا تشریف داشتند حتما این مذاکرات را بخاطر دارند . و بعد هم که اقای احمدی نژاد سازمان مدیریت را منحل کرد و هر چه خواست با کمک آقای حداد و دوستان همفکر انجام دادند و ما را به این روزها رساندند (1981807) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۳:۰۰
در مورد لیبرال یا غیر لیبرال خواندن این اقتصاد دان نماها ، نظری ندارم ، اما این مقاله گویای یک حقیقت تلخ در کشور است که کسی دلش برای این خاک نمی سوزد و هر کسی در هر حوزه ای بدنبال منافع خود و گروهش است و این فقط شامل سیاسیون نمیشود بلکه اقتصادیون ضرابات مهلک تری بر پیکر کشور وارد کرده اند. (1981843) (alef-10)
 
علىرضا
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۸:۲۸
اگر دولت بجاي اخذ درآمد إز جيب مردم بفكر توسعه ميدان هاي گاز ونفت مشترك با كشورهاي همسايه باشد مطمئن باشيد هم وضع دولت بهتر ميشود هم وضع مردم
بالا بردن قيمت حامل هاي انرژي باز باعث تورم ميشود همانطوري كه در دولت قبل وقتي بنزين ٧٠٠ تؤمان بود در إمارات بنزين شركت شل به قيمت ٥٥٠ تومان بود و اين نشدني بود وديديم به فاصله كوتاهي دلار افزايش يافت وباز قيمت بنزين با فوب خليج فارس فاصله پيدا كرد اين افزايش قيمتها در پايان آينده باز شاهديم كه بنزين نسبت به فوب ارزانتر است و دوباره افزايش ... يك دور تسلسل باطل است
چرا در ايران هميشه بايد مردم استرس افزايش قيمت داشته باشند؟ چرا ديگر كشورها قيمتها ثابت است؟ آيا اين افزايش ها قرار است كي تمام شود؟آيا ميشود مطمئن بود در طي سال آينده ديگر افزايش نداريم؟آيا كسي هست به اين سؤالها جواب درست بدهد؟ (1981854) (alef-10)
 
D
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۷:۵۵:۵۶
سلام. نویسنده یا مغرض است یا کم سواد!
هر اهل فنی میدانید طی 20 سال گذشته هیچگاه دیدگاه های بازارمحور درست و کامل اجرایی نشد. یکی از ارکان اقتصاد لیبرالی کوچک کردن دولت و نظامیهای اقتصادی بود که هیچگاه انجام نشد. تازه بزرگتر هم شدند!
یکی دیگرش تسهیل سرمایه گزاری خارجی و برابری متوازن نرخ ارز بود.
اقتصاد بازار و شناوری قیمتها چیزی است که طبیعت اقتصاد است و اسلام آن را قبول دارد. آب 1 ریالی را اگر گران نکنید، گران می شود. چه دلتان بخواهد چه نخواهد. (1981921) (alef-10)
 
علیرضا
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۰:۱۰:۱۶
من اقتصاد نخونم و چیز زیادی هم از مکاتب اقتصادی نمیدونم فقط چیزی که میدونم اینه که مردم خیلی بهتر از دولتها میتونن اوضاع خودشون رو سروسامان بدن (1982140) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۰:۲۷:۲۰
البته من با شما موافقم که سرمایه داری در اقتصاد ما وجود دارد اما سرمایه داری ایران مبتنی بر تولید نیست اگر بود جای بسی خوشحالی بود سرمایه داری در ایران مبتنی بر بازار است آن هم بازار سنتی نه بازار جهانی -
بی نظمی اقتصادی و آشفتگی بازار در ایران بسیار زیاد است و آن هم بدلیل نامتقارن بودن نظام سرمایه داری در ایران است - د رواقع دولت در ایران خودش دلالی و سوداگری می کند در حالی که اصول روشن سرمایه داری کوچک بودن دولت و کمرنگ شدن نقش دولت در اقتصاد است . بنابراین فساد زیاد است - متاسفانه هیچ برنامه ای برای کوچک کردن دولت وجود ندارد زیرا در اهالی سیاست این نگرانی وجود دارد که حضور کمرنگ در اقتصاد باعث کاهش نقش حاکمیتی می شود بنابراین این اقتصاد شبه سرمایه داری و رانتی ادامه می یابد مگر دیدگاه ها عوض شود (1982162) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۱:۰۳:۴۵
با سلام دولت که در بودجه 93 هدفمندی را ظاهراً لحاظ نکرده بود با تذکرات مجلس تبصره دفمندی افزوده شد اگر تعیین تکلیف به دولت جهت ارسال لایه تا تیرماه مخالف یکی از اصول قانون اساسی است چرا مجلس طرح دولت را مهر تایید زد مگر رفع اشکال با یک جلسه الزامی بوده (1982218) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۲۱:۰۹:۱۲
شما مرحمت کرده چند کشور که داری اقتصاد لیبرالی دارند و چند کشور که اقتصاد نهادگرا دارند بزن همراه با شاخص های اقتصادی و اجتماعی و... تا مردم مقایسه کنند و بفهمنند کدام مفیدتر است.
این مقایسه ها برای مردم خیلی محسوس تر است (1982233) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۲-۱۲-۰۵ ۰۴:۴۳:۰۲
جالبه که همه میدونن تمام بدبختی اقتصادی ما از همین لیبرال مسلکاستو صدا از کسی در نمیاد،تیم اقتصادی این دولتم که علنا اینو اعلام کردند،تا کی باید بازور این بار کجو نگه داریم؟... (1991820) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.