نظر منتشر شده
۳۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 438066
نگاهی به برنامه ششم توسعه / چرا سن بازنشستگی زنان کاهش یافت؟
اسماعیل گرجی پور*/4بهمن95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۴ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۵۳
 شاخص‌های بیمه‌ای و اقتصادی صندوق‌های بازنشستگی ايران به وضعیت بحرانی و خاص بودن نظام بیمه‌ای کشور اشاره دارد که به دلیل حساسیت موضوع، نظام سیاسی و اقتصادی کشور را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در مراحل اوليه تنظيم لايحه برنامه ششم توسعه، سازمان برنامه و بودجه كشور با توجه به نامساعد بودن وضعيت پايداري صندوق‌هاي بازنشستگي، این موضوع را به عنوان بحرانهاي احتمالي آينده كشور در كنار دو موضوع آب و محيط زيست عنوان نمود تا در كارگروه ويژه‌اي به آن پرداخته شود. اين امر بارقه اميد رفتار عقلایی براي بهبود وضعيت نظام بازنشستگي كشور را ايجاد نمود.

ولي متاسفانه در عمل شاهد بوديم برخلاف سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه ابلاغی مقام معظم رهبری (بخصوص بندهای 40 و42) و علیرغم پیشنهادات ارائه شده از سوی متولیان وکارشناسان حوزه رفاه و تأمین اجتماعی، در لايحه ارسالي به مجلس شوراي اسلامي حكمي مبني بر اصلاح وضعيت فعلي صندوق‌ها ارايه نگرديد و نگراني بيشتر براي صندوقهاي بيمه‌اي و صاحبنظران اين حوزه زماني ايجاد شد كه در كمسيون‌ها و صحن علني مجلس شوراي اسلامي قوانيني به تصويب رسيد كه نه تنها اميد براي نجات صندوق‌هاي بازنشستگي را از بين برد بلكه روند شتابنده‌اي به ورشكستگي صندوق‌هاي بازنشستگي خواهد داد.

قوانيني كه بدون رعايت اصول محاسبات
ایجاد بار مالی برخی از احکام برای دولت و صندوقهای بازنشستگی و تشدید بحران و ورشکستگی صندوقها از جمله ایرادات برنامه ششم توسعه است
بيمه‌اي و به يكباره اعمال خواهد شد. عمده اين احكام به دليل آنكه در طول مدت اجراي برنامه از اعتبار برخوردار مي‌باشد منجر به ايجاد منافع براي گروهي خاص و ايجاد تبعيض و نابرابري براي گروهي ديگر مي‌شود.

اغلب قوانین حوزه بیمه‌های اجتماعی از جنس قوانین مادر و دایمی هستند و تعهدات بلند مدت و بین النسلی را شامل می‌شوند؛ لذا نمی‌توان در قوانین یکساله و یا پنج ساله بدون مطالعه دقیق ابعاد موضوع  به صورت کوتاه مدت نسبت به تصویب قوانین حمایتی و نهایتا ایجاد تعهدات بدون پشتوانه اقدام نمود و حقوق نسل‌های بعدی را به مخاطره انداخت.

به عبارت دیگر بسیاری از قوانین مصوبه الحاقی مجلس محترم مانند بازنشستگی زودرس زنان با بیست سال سابقه و مشاغل سخت وزیان آور، معافیت بیمه‌ای کارورزان و بیمه بیکاری هنرمندان و... ماهیت قوانین دایمی دارند و نه برنامه‌‌ای.
به طور مثال چه کسی پاسخگوی بیمه شدگانی متضرری هستند که در طول برنامه پنجم توسعه بازنشسته شدند و مستمری بازنشستگی آنان مطابق ماده 31 قانون برنامه مذکور بدلیل رشد نامتعارف در سال‌های آخر بیمه‌پردازی برمبنای میانگین 5 سال آخر محاسبه و پرداخت شد.

 اگر این گروه از بیمه شدگان چنانچه با خبر می‌شدند در برنامه ششم توسعه (ماده 97) برقراري مستمري همانند فرمول قوانین اصلی صندوق‌ها بر مبناي 2 سال آخر منتهي به درخواست بازنشستگی محاسبه و پرداخت می‌شود؛ تصمیم به بازنشستگی می‌گرفتند؟

تجربه کشورهای موفق در حوزه اصلاحات نظام بازنشستگی حاکی از آن است که كشور‌ها اصلاحات پارامتريك از قبيل تغيير سن بازنشستگي و فرمول محاسبه مزايا را پس از بررسي كارشناسي و برآورد اثرات مالي آن به صورت تدريجي اعمال کردند. در حاليكه در كشور ما قوانين متعددي به ويژه در برنامه‌هاي توسعه كشور به تصويب مي‌رسد كه محل تامين بار مالي آن مشخص نمي‌باشد و از طرفي زمینه تبعیض را برای بیمه شدگان سالهای مختلف فراهم می‌کند.

ایرادات
لازم است تصمیم‌گیران کشورمان با یک عزم، اراده و اجماع ملی برای بحران صندوق‌های بازنشستگی که در آینده نه چندان دور بلکه نزدیک، امنیت کشور را تحت تإثیر قرار خواهد داد، فکر اساسی کرده همانطور که خیلی از کشورهای دنیا توانستند با رویکرد پیشگیرانه و با احساس اقتصادی و نه اقتصاد احساسی آنرا مدیریت کنند
حقوقی و ماهوی بسیاری بر احکام برنامه ششم مصوب مجلس محترم در حوزه رفاه و تأمین اجتماعی وارد است که از جمله می‌توان نخست به تعارض بین احکام مختلف این برنامه با یکدیگر و همچنین قوانین بالادستی بالاخص سند چشم انداز، سیاستهای کلی برنامه ششم و اصول وسیاست‌های اقتصاد مقاومتی؛ دوم به ایجاد بار مالی برخی از احکام برای دولت و صندوقهای بازنشستگی و تشدید بحران و ورشکستگی صندوقها؛ سوم به تشدید بحران مشارکت و اشتغال زنان و نهایتا به تشدید چندپاره‌گی و عدم یگپارچگی نظام رفاهی کشور بر خلاف ماده 40 و 42 سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه اشاره نمود.

برخلاف تجربه اصلاحات در دنیا که به سمت افزایش سن بازنشستگی با توجه به سن امید به زندگی و حتی یکسان کردن سن بازنشستگی زنان و مردان رفتند، یکی از احکامی که تیر خلاص را به تن نحیف صندوق‌های بازنشستگی ایران شلیک کرد، بازنشستگی پیش از موعد زنان شاغل با 20 سال سابقه بدون شرط سنی است. در این حکم ضمن کاهش سابقه، شرط سنی را نیز ملغی نمود.

در ایران سن بازنشستگی به دلیل بازنشستگی‌های پیش ازموعد و سایر قوانین دیگر علیرغم افزایش امید به زندگی (مطابق آمار رسمی سن امید به زندگی زنان در جامعه ما بالاتر از مردان است) کاهش یافته است( حدود 50 سال) که این امر علاوه بر کاهش ماه‌های بیمه پردازی به صندوق‌ها موجب افزایش متوسط دوره مستمری‌بگیری آنها گردیده است از اینرو لازم است حداقل سن بازنشستگی و حداقل سابقه بیمه‌پردازی افزایش یابد نه آنکه بالعکس شاهد کاهش شدید آن باشیم.

در کشور ما متوسط دوره سن بازنشستگی تا سن امید به زندگی یا همان متوسط دوره مستمری‌بگیری فرد در سال 1354 حدود 7.5 سال بوده است و هم اکنون به 24 سال افزایش یافته است و عملا با این مصوبه مجلس به حدود 27.5 سال افزایش خواهد یافت.

طبق اعلام رسمی مرکز آمار در سال 1394 ، از  21 میلیون 972 هزار و هشتاد نفر شاغل کشور  سه میلیون 460 هزار و 819 نفر شاغل زن هستند که یک میلیون و 955 هزار و 554 نفر آن مزد وحقوق بگیرند و یک میلیون 505 هزار و 262 نفر آن غیر مزد وحقوق بگیر(کارفرما، کارکن مستقل و کارکنان فامیلی بدون مزد) هستند.

از جمعیت شاغلین زن تقریبا 99 درصد مزد بگیران تحت پوشش بیمه اجتماعی هستند و حدود 58 درصد غیر مزد بگیران تحت پوشش بیمه اجتماعی می‌باشند.

بر خلاف سهم کلی 16 درصدی اشتغال زنان از کل شاغلین کشور، در صندوق بازنشستگی کشوری از یک میلیون و 262 هزار 300 نفر حدود 535 هزار و 295 نفر زن(42 درصد) هستند.

میانگین سابقه زنان در این صندوق حدود 14.5 سال با 38 سال سن است. یعنی با تصویب بازنشستگی پیش از موعد بدون شرط سنی در این صندوقی که در سه دهه گذشته بارها بدلیل تحمیل قوانین حمایتی و غیر بیمه‌ای(حدود 28 قانون تحمیلی) 80 درصد به بودجه عمومی وابسته شده است؛ شدت کسری مالی
در ایران سن بازنشستگی به دلیل بازنشستگی‌های پیش ازموعد و سایر قوانین دیگر علیرغم افزایش امید به زندگی (مطابق آمار رسمی سن امید به زندگی زنان در جامعه ما بالاتر از مردان است) کاهش یافته است( حدود 50 سال) که این امر علاوه بر کاهش ماه‌های بیمه پردازی به صندوق‌ها موجب افزایش متوسط دوره مستمری‌بگیری آنها گردیده است از اینرو لازم است حداقل سن بازنشستگی و حداقل سابقه بیمه‌پردازی افزایش یابد نه آنکه بالعکس شاهد کاهش شدید آن باشیم.
و وابستگی آنرا به مراتب بالاتر و تسریع خواهد نمود.

حتی اگر نیت طراحان این طرح جذب نیروی کار جوان باشد، تجربه گذشته تحمیل این دست قوانین بازنشستگی زودرس خلاف این موضوع را اثبات کرده است. مطالعات موردی انجام شده نشان داده است بین 62 تا 70 درصد این بازنشستگان مجددا به کار برگشتند.

بعبارت دیگر تحمیل این مصوبه هزینه‌های چند برابری به سیستم وارد می‌کند از طرفی همانطور که اشاره شده موجب افزایش متوسط دوره مستمری‌بگیری و کاهش ماه‌های بیمه پردازی به صندوق‌ها می‌شود و از سوی دیگر بدلیل اینکه در بخش دولتی بدلیل اعمال سیاست کوچک سازی شاهد کاهش جذب نیروی انسانی هستیم در بخش خصوصی نیز برای کارفرما استفاده ار نیروی کار با تجربه که هزینه‌های قانون تأمین اجتماعی و قانون کار و... را ندارد، بمراتب بصرفه‌تر خواهد بود؛ فلذا جذب نیروی کار جوان اتفاق نخواهد افتاد و به تبع آن صندوقها ورودی جدیدی نخواهند داشت.

در پایان شایان ذکر است بر اساس گزارش‌های موجود بین المللی در يك بازه 20 ساله از 1995 تا 2015 میلادی بمنظور كاهش هزينه‌هاي مالي و پیشگیری از بحران صندوق‌های بازنشستگی عمومی 50 كشور سن بازنشستگي را افزايش داده‌اند (ازجمله المان، اسپانیا، کره جنوبی، فرانسه، آذربایجان، یونان، بلغارستان، قزاقستان و...) و 63 كشور فرمول مزايا را به منظور كاهش هزينه هاي مالي تعديل كرده و يا مستقيما"مزايا را كاهش داده‌اند( از جمله برزیل، بلژیک، ایتالیا، هلند و انگلستان) .

در 27 اکتبر 2008 مجلس کشور آذربایجان قانونی تصویب کرد که برنامه تامین اجتماعی را با افزایش تدریجی سن بازنشستگی برای دستیابی به مزایای مستمری کامل تغییر می‌دهد. از ژانویه 2010 سن بازنشستگی هر ساله 6 ماه افزایش یافته تا به 63 سال برای مردان و 60 سال برای زنان برسد.

کشور قزاقستان با اصلاحاتی که در سال 2013 میلادی انجام داد عملاً مردان و زنان در سن یکسانی بازنشسته خواهند شد و سن زنان به صورت تدریجی از 58 به 63 سال می‌رسد، افزایش تدریجی 6 ماهه در هر سال که از ژنوایه 2018 آغاز می‌شود.

در برخی از کشورها قانون بازنشستگی عددی که منظور جمع سن و سابقه است را لحاظ می‌کنند. بطور مثال هم اكنون در برزیل قانون 95/85 اجرا مي‌شود كه اجازه مي‌دهد كارگران بدون كاهش ضریب ایمنی که تابه حال اعمال می‌شد بازنشسته شوند.( فرمول کاربردی برای ارزش مستمری که تعداد سالهاي بيمه‌پردازي، سن بازنشستگی و اميد به زندگي بيمه شده را نیز در نظر مي‌گيرد).

تحت قانون 95/85 مجموع سن بازنشستگي و سالهاي بيمه پردازي مي‌بايست براي زنان 85 و  براي مردان 95 باشد. قانون95/85 هر دو سال يك درجه از 2018 تا 2026 افزايش مي‌يابد، بطوريكه فرمول به 100 و 90 تغيير كند (90 براي زنان و 100 براي مردان ). حداقل دوره بيمه پردازي در 35 سال براي مردان و 30 سال براي زنان بدون تغيير مي‌ماند.

تجارب و اقدامات فوق‌الذکر تجربه کشورهای اطراف ما و یا تا حدودی مثل ما هستند نه کشورهای صرفا توسعه یافته غربی. از اینرو لازم است تصمیم‌گیران کشورمان با یک عزم، اراده و اجماع ملی برای بحران صندوق‌های بازنشستگی که در آینده نه چندان دور بلکه نزدیک، امنیت کشور را تحت تإثیر قرار خواهد داد، فکر اساسی کرده همانطور که خیلی از کشورهای دنیا توانستند با رویکرد پیشگیرانه و با احساس اقتصادی و نه اقتصاد احساسی آنرا مدیریت کنند.

*کارشناس حوزه رفاه و تأمین اجتماعی
 
 
کلمات کلیدی : بازنشستگی زنان+صندوق‌های بازنشستگی
 
United States
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۱:۵۹:۴۶
فقط به دلیل استفاده تبلیغاتی و مدیریت روزمره...

در همه کشورهای دنیا هر روز سنّ بازنشستگی را به دلیل اقتصادی و اینکه قادر نیستند که با توجه به بالا رفتن سنّ متوسط جوامع، آنها را اقتصادی اداره کنند، بالا میبرند، و در بیشتر کشورهای پیشرفته دنیا، این نرخ بالای ۶۷ سال است، ولی‌ در ایران، میخواهند، در ۴۰ سالگی ، زنان را بازنشسته کنند، و تقریبا، دو برابر متوسط سالهایی که انها کار کردند، میخواهند حقوق بدهند...

بیهوده نیست که الان ۱۶ صندوق بازنشستگی ایران، رسما ورشکسته هستند، و دولت با بالا بردن نقدینگی، دارد تا ۸۵ درصد وظایف آنها را ، انجام میدهد... ولی‌ سوال این است که تا به کی؟... بالاخره روزی خواهد رسید، که این مدیریت وحشتناک، دیگر نمیتواند ادامه یابد، و ایران اگر مانند ونزوئلا شد، همه خواهند بود تقصیر دیگری است.... (4132077) (alef-2)
 
دانشجو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۰۲:۲۲
با سلام و احترام، آن زمان که برای بازنشستگی افراد، به جای میانگین دو سال آخر، به صورت ناگهانی قانون گذاشتید که میانگین پنج سال آخر حساب گردد و حقوق انسان هایی که سال ها بیمه دادند را پایمال کردین و حقوقشان را به شدت کاهش داديد، به فکر ناگهانی بودن قانون نبودید ولی الان میگویید قانون ناگهانی هست!! چه فرقی بین فردی که در شروع این قانون پنج سال بازنشسته شد وجود دارد و کسی که هفته قبل از قانون با دوسال بازنشسته شد!! توانایی اداره ندارید از جیب مردم برنداريد!!! (4132079) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۳:۵۰:۳۵
خوب برادر اون قانون دو سال هم مشکل داره.شما 28 سال بر اساس حداقل حقوق حق بیمه پرداخت کنید.بعد یهو مثلا یه پست بگیرین یا به هر دلیلی حقوقتون در دو سال آخر زیاد بشه و بخواید بر اساس اون حقوق بگیرید.به نظرتون عادلانست؟یا با اصول و قواعد بیمه ای و ریاضی هم خونی داره؟ (4132230) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۵۹:۲۱
همین اتفاق هم عموما افتاده و می افته (4132323) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۱:۰۵:۲۰
چطور بنظر شما قانون معدل 5 ساله بدون لحاظ تورم 5 ساله عادلانه بود وهم با اصول ریاضی ومنطق بیمه ای هم خونی داشت ؟؟؟؟میدانی با سو استفاده از ان قانون چقدر بازنشته های آن دوران را بیمه بدبخت کرد شما اون موقع کجا بودی که اعتراض بکنی ؟؟ یا نکنه از مدیران نجومی بگیر بیمه بودی که نه تنها اعتراض نکردی بلکه به به و چه چه هم زدی الان همین بیمه تامین اجتماعی از قانون بازنشستگی جانبازان با ترفند چون الان بیکاری و شاغل نیستی فرار میکنه بیمه هر سوراخی تو قانون پیدا کنه بدون توجه به عدالت و منطق و ریاضی حق بیمه شده ها رو ضایع میکند شما اگر از اقشارکارگر وکارمندبودی این حرفا رو نمیزدی (4132736) (alef-13)
 
پرتو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۰۸:۵۳
هدف اصلی دور کردن زنان از بازار کار است.خلاص. (4132105) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۵۳:۱۶
آفرین بر شما. هیچ کس به این موضوع توجه نمی کند. همزمان با این طرح، در مجلس تصویب می کنند که از این به بعد در بخش دولتی فقط مردان را استخدام کنند. شما خواهید دید که تک جنسی کردن مراکز اداری و خدماتی کشور چه معضلاتی را به جامعه تحمیل خواهد کرد. مردان بطور کلی بیشتر از موقعیت خود سو استفاده می کنند و بر خلاف زنان به جای رشد از طریق راه های متعارف، فقط به دنبال میان برها هستند. همین الان اگر به هر اداره ای سر بزنید، خواهید دید که فقط کارمندان خانم پاسخگوی شما هستند. آقایان همه یا جیم هستند یا مرخصی گرفتند برن دانشگاه، یا در حال صحبت کردن با گوشی و رفع و رجوع کردن شغل دوم و سومشان هستند. (4132313) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۵:۰۰:۳۰
خب شما درخواست نده خانم محترم. در بازار کار باقی بمانید
نگفتند که بزور باز نشست کنید!!!!! (4132326) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۳:۳۴:۲۸
من یک زنم با 57 سال سن در حال کار کردنم در حالی که پسر 32 ساله من امکان پیدا کردن شغل ندارد وبی کار است این برای من جای افتخار نیست که به عنوان زن می توانم حمالی کنم ای کاش پسرم بی کار نبود تا می توانستم به خودم استراحت دهم ! (4132880) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۱۴:۲۸
دوست عزیز دکتر گرجی پور بیمه هابایدبجای افزایش سن بازنشستگی و...برای افزایش درامد بفکر سرمایه گذاری های سود اور وکاهش ریسک سرمایه گذاری اقدام نمایند راه حل شماسادهترین وکم هزینه ترین کار برای سازمان های کم بازده بازنشستگی می باشد که بیشترین مستمری بگیرانشان باحداقل حقوق کار میکنند (4132109) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۱۹:۴۳
مدیران صندوق لطف کنند اختلاس نکنند تا دچار کمبود بودجه جهت بازنشستگان نشوید (4132116) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۲۷:۴۹
من خودم یک خانم هستم که تازه شلغل شدم و 3 سال سابقه دارم.به نظرم این مقاله منطقی و بر اساس اصول ریاضی است.ولی این که چرا واسه نمایندگان همچین امر واضحی چنین نتیجه ای داشته واقعا عجیبه. (4132129) (alef-2)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۴۱:۵۳
بازنشستگی پیش از موعد خانمها رد شود. (4132145) (alef-3)
 
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۴۴:۴۶
هميشه همه هزينه ها رو ملت بايد بپردازند. حتما اين صندوقها هم مانند ساير بخشهاي بيت المال داراي سوراخهاي متعددي است كه معلوم نمي شود درآمدهاي آن چه مي شود مانند صندوق معلمين و دهها مورد ديگر
والا زماني كه قراره خانمها با 20 سال تنها 20 روز حقوق بگيرند كه به نفع صندوقهاست. (4132150) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۵:۳۲:۵۷
وای خدایا! به خدا یه ریاضی ساده است.فرض کن خانم 20 سالگی شاغل شده و تا چهل سالگی با حداقل حقوق و به نرخ روز ماهی 250 هزاتومان با کارفرماش بیمه داده.و چهل سالگی بازنشست میشه.امید به زندگی خانمها طبق اعلام مرکز آمار 82 ساله.یعنی 20 یال ماهی 250 هزار تومان به پول امروز هزینه کرده و قراره 42 سال با حداقل حقوق به پول امروز 650 هزار تومان بگیره.کجاش به نفع صندوق هاست؟ چرا علم رو زیر سوال می برید؟تازه این به غیر از هزینه های پزشکی این 62 سال و بازمانده ها و غیرست. (4132367) (alef-11)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۷:۴۴:۰۸
نمره ریاضی شما هم اصلا خوب نیست .
بخاطر اینکه خانم قرار است 20 روز حقوق بگیرد و نه 30 روز . ضمن انکه اگر با همان 250 تومان صندوق سرمایه گذاری درستی انجام می داد و مدیران دزد نداشت یا باید مثل سایر صندوق های سرمایه گذاری به صورت یکجا پول را به بیمه شده بپردازد و یا ماهیانه مبلغی حقوق بدهد .
ضمن انکه قانون های ظالمانه در صندوق تامین اجتماعی بسیار زیاد است
مثال: همکاری داشتم با 18 سال سابقه دولتی که خانم و مجرد بود و پارسال فوت کرد صندوق بیمه بازنشستگی حتی یک ریال هم به وراث و مادر پیرش نداد و نمی دهد . و گفت چون مادرش مستمری یگیر است ( گفتند چون تحت تکفل نبوده ) ؟!
و این درحالیکه است که هر فرد جدا گانه حق بیمه پرداخت می کند .
براستی چرا باید وقتی خانم مجردی با سالیان سال سابقه، فوت کرد هیچ حقوقی برای وراث قانونی برقرار نشود ؟
این همه پولی که فرد طی 18 سال به صندوق پرداخته به کجا می رود ؟ (4132517) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۱:۰۶:۲۴
حقوق همه جای دنیا فقط به افراد تحت تکفل پرداخت میشه نه وراث.این یه قانون در کل جهانه.بعد هم اون دوستمون همه چیز رو به نرخ روز حساب کرده و بیست روز حقوق 650هزارتومان میشه وگرنه سی روز که الان 950تومانه.دیگه حداقل حقوق که مشخصه.در ضمن شما بگو کجای دنیا این سرمایه گذاری جواب میده که اینجا جواب بده؟همین الان بیمه عمر مثلا شرکت بیمه ایران رو نگاه کنید.با پرداخت صد هزارتومان در ماه که سالانه همپانزده درصد زیاد میشه.در بازنشستگی 1200ماهانه پرداختی داره.و در هر صورت همون 1200رو میده و کاری به تورم و حقوق شما نداره.تازه از کار افتادگی و غیره رو هم شامل نمیشه.برادر من یک سری اصول بیمه ای وجود داره که در کل دنیا ثابته و یه علمه مثل ریاضی و &مار.دیگه علمو که نمی تونید نقض کنید (4132738) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۲:۵۷:۱۱
بسیارهم طرح خوبی است،چراکه زنان شاغل مسئولیت خانواده رانیزبه عهده دارند. (4132169) (alef-3)
 
علی
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۶:۲۱:۲۵
بعد 20 سال دیگر بچه ها بزرگ شده اند و مسئولیت کم شده است. (4132424) (alef-11)
 
امين
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۳:۰۷:۵۷
در درجه اول ببينيد كه صندوق هاي بازنشستگي شده اند حياط خلوت نمايندگان مجلسي كه مجددا راي نياوردند و يا دولتهايي كه مجددا راي نياوردند و بنوعي حياط خلوت دولتي هاي قبلي وووو نهايتا صندوق ها را ورشكسته كردند.وگرنه قانون مي گويد اگر خانمي 20 سال ژرداخت بيمه داشته برا اساس همان بيست روز حقوق بازنشسته شود و اين معادل همان مدتي استكه به صندوق حق بيمه پرداخت كرده ...كجاي اين مسله اشكال دارد؟ (4132180) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۳:۱۵:۲۲
مشکل اصلی صندوق های بازنشستگی در سوء مدیریت، بدهی های دولت به این صندوق ها، دست درازی گاه و بی گاه دولتمردان به منابع مالی آنها و امثال آن قرار دارد. همین عدم تمایل دولتها به واگذاری این صندوق ها به بخش خصوصی دلالت به سرمایه کلان نهفته در آنها دارد. (4132182) (alef-3)
 
محمود سعادتی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۰۴:۰۹
اگر صندوق بیمه بازنشستگی درست کار کند باید بتواند با دریافت حق بیمه و انجام سرمایه گذاری از محل حق بیمه حتی پس از یک سال متناسب با سرمایه گذاری برای بیمه گذار مقرری تعیین کند.
اگر با نرخ ثابت بدون در نظر گرفتن تورم فرض کنیم از یک میلیون تومان حقوق ماهانه 220 هزار تومان به صندوق پرداخت شود (در یکسال دومیلیون و ششصدو چهل هزار تومان) اگر 20 سال این سرمایه در کم سود ده ترین بازار یعنی سپرده بانکی سرمایه گذاری شود 20+19+18.....+2+1 در سال بیستم انگار مبلغ فوق (یعنی دو میلیون و ششصدو چهل هزار تومن ) را 210 سال دربانک سپرده گداری کرده ایم که با نرخ بهره 10 درصدی در پایان سال بیستم سرمایه سنگینی در اختیار خواهیم داشت.
چگونه است که نمی توان برای 20 سال خدمت از محل اندوخته بیمه شده در صندوق مقرری پرداخت نمود !!! ضمن اینکه بعد از فوت فرد اصل سرمایه نیز به تملک صندوق در می‌آید.!!!
بقیه مسایل از صندوق ها بماند به خصوص ماجرای تعویض صندوق و پراخت مابه التفاوت نجومی و نا حق در یافتی و عدم محاسبه وجوه پرداختی عضو صندوق به نرخ روز...
به نظر می رسد اگر در گذشته مدیران صندوق ها به جای سرمایه گذاری اندوخته ی بیمه بازنشستگی، کار دیگری کرده اند ، باید بابت تصرف در اموال دیگران محاکمه شوند . (4132247) (alef-13)
 
کارمند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۰۵:۵۰
با سلام
جهت اطلاع ، هم اکنون سازمان تامین اجتماعی دارای قانون خاص خود است و همه بیمه شده های خانم در بخش خصوصی و غیر دولتی که تعدادشان هم بسیار بالا است بدون این مصوبه هم می توانستند با 20 سال خدمت و 42 سال سن بازنشسته شوند ( حدود 10 میلیون نفر خانم بدون این مصوبه هم می توانند بازنشسته شوند)
مشمول موضوع این مصوبه فقط خانم های شاغل در بخش دولتی هستند که بالای 20 سال سابقه دارند (یعنی کمتر از چند هزار نفر در سال)
تعداد خانم های شاغل در بخش دولتی در همه وزارتخانه ها در حدود 5تا10% مردان است فقط در وزارت آموزش و پرورش و بهداشت شاید به 50% مردان برسد جمعا تعداد مشمولین موضوع این مصوبه از 20سال تا 30 سال سابقه که متقاضی بازنشستگی هم باشند کمتر از چند هزار نفر است که قابل مدیریت است .
با توجه به اینکه یک سوم حقوقشان را هم قرار است صندوق ها پرداخت نکنند بنابراین صندوق ها اگر تخلف نکنند و کارشان را درست انجام بدهند هم صندوق ها سود می برند و هم خانم های شاغل در بخش دولتی .
اکثر خانم های شاغل به دلیل کار زیاد به همراه کار در منزل خیلی زود فرسوده می شوند .
ضمن انکه دولت می تواند با برنامه ریزی درست همه این مشکلات را حل کند
و این قانون یک قانون بسیار متعارف و شرعی و عالی است که امیدواریم شورای نگهبان هم تایید کند . (4132253) (alef-13)
 
بانو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۲:۰۲:۲۶
این طور نیست.اون ماده 114 بود که از دهه 60 با یک دستوراداری لغو شد. (4132801) (alef-13)
 
کارمند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۲۱:۳۰:۰۳
تعدادی از همکاران من سال 86 از بخش دولتی خارج شدند و در بخش خصوصی مشغول بکار شدند و در سال 93 هم با 20 سال سابقه و بیست روز حقوق بازنشسته شدند و این قانون لغو نشده است . (4134199) (alef-11)
 
یک زن ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۱۸:۳۷
این حق زنان هست.
چرا؟
چون: مسئولیت امور خونه بر عهده زنانست.
مسئولین زایمان بر عهده زنان است.
مسئولیت تربیت و بزرگ کردن فرزندان بر عهده زنان است
مسئولیت همدردی با اعضای خوانده برعهده زنان است
مسئولیت رسیدگی به مردان بر عهده زنان است
مسئولیت همه خرده ریز کاری های زندگی بر عهده زنان است

در مقابل مردان فقط یک وظیفه دارند: پول در آوردن!!! (که اونم نیمیش با مشارکت زنان هست)

آیا این "زن" نیاز به کمی زمان برای زندگی کردن نیاز ندارد؟؟؟؟ (4132267) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۳۱:۰۶
من خانمی هستم با 26سال سابقه بیمه.میخوام بازنشست بشم.هم خودم و هم سازمانم پول بیمه ام را بموقع پرداخته.فقط با 26روز میخوام بازنشست بشم.26 سال دارم بیمه میدم.یعنی دولت میخواد 35 سال من بیمه بدم و شاید بعد از بازنشستگی دو سال هم زنده نمانم واونوقت چی میشه؟؟؟؟ (4132278) (alef-3)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۵۳:۰۷
بسیار طرح خوبی است اگر شما از منظر اسلام و تکریم جایگاه خانواده به آن نگاه کنید. بسیاری از زنان شاغل ما ستون اصلی خانواده هستند و در دو جهبه سخت ( دشواری های خانه داری و خانواده - محل کار و معضلات ناشی از آن ) مشغول بکار هستند و این روا نیست که قانون برای آنها همانند مردها و افراد مجرد یکسان اجرا شود. من خودم به عنوان یک مرد پس از کار روزانه حتی تصور کارهای جانبی مربوط به خانه و خانواده را هم نمی توانم بکنم در صورتیکه همکاران خانم من با داشتن فرزند تمام این فعالیت ها را انجام می دهند. (4132312) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۴:۵۶:۱۹
درود بر صاحب منصبانی که با معضل زنان شاغل آشنایی دارند. بازنشستگی زنان اختیاری است و کسانی که مایل نیستند را شامل نمیشود (4132315) (alef-3)
 
ح ک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۵:۱۷:۱۴
طرح خوبی است. دولت بدهی اش را بدهد مشکل حل می شود.در ضمن بازنشستگان هم باید از کارها اخراج شوند تا جا برای جوانان باز شود و الا بحران جدی است. (4132348) (alef-11)
 
افشار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۷:۵۳:۵۲
آقاي كارشناس مدافع بيمه شما هم كاش دو يا سه تا كودك داشتين تا بفهميد بازنشستگي بيست ساله خانم ها چه نعمت بزرگيه در ضمن خواهش اگه قراره اين مصوبه تو شوراي نگهبان رد بشه خواهش شعار افزايش زاد و ولد رو ندين (4132524) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۱:۰۸:۵۹
الان سن متوسط باروری خانمها به سی رسیده و یه خانم در چهل سالگی حداقل بازنشسته میشه که اکثرا با لیسانس هم بروند میشه 42.چهل و دو سن باروری نیست که در افزایش زاد و ولد تاثیر داشته باشه جناب افشار (4132742) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۰:۰۴:۴۷
ىر بيست سال اخير تمام زنانی که استخدام شده اند با پارتی بازی قدرت بوده خوب الان بهشان آوانس داده شده
می روند خانه می نشنینند و یا به کار دیگری با پارتی مشغول می شوند
فکر می کردم بعد از 35 سال خدمت در اموزش چون مهارتم در تدریس بالارفته روی دست می برندم
ولی هر چا می روم می گویند کار را برای خودتان می خواهید ؟؟؟؟؟
یعنی پیر شدی
در جالیکه خواهرم در آمریکا دو سال ازمن کمتر سن دارد ماهی 12000 دلار در آمد دارد و یک عالمه مهندس زیر د ستش کار می کنند
تازه بعضی وقتها تدریس خصوصی هم می کند یعنی برای کارمندانی که ارتقا درجه می خواهند بگیرند کمک می کند تا واحد درسهای مربوطه را خوب بگذرانند
انوقت اینجا توهین کردند و آزار دادند و بازنشسته که شدیم نه یادی نه امکاناتی بیمه به درد نخور که سرطانم را که 80 ملیون خرج داشت نمی دانستم از کجا باید تامین کنم !!!!
این عاقبت ملت ایران است برای حکومت خود شیفته ای که خیال می کند خدا است و در جای ائمه نشسته است !!!! (4132670) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۰:۰۶:۲۱
اينگونه مصوبه ها بيشتر بازي با افكار مردم است استخدام وقتي ممنوع شده وفقط افراد خاص استخدام ميشوند باز نشسته كردن زنان چه توجيهي دارد بويژه كه از سال بيست به بعد با تجربه وپخته تر شده اند وبهتر مي تواند براي سازمان مطبوع خود خدمت كنند (4132671) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۲۱:۱۵:۵۷
متاسفانه تصمیمات در کشور کارشناسانه نیست و بیشتر عوام پسند است در کشورهای دیگر دارند سن و دوران خدمت را برای بازنشستگی بالا میبرند و در کشور ما برخلاف آنها روز به روز سن و سابقه خدمت کمتر میشود. (4132746) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۷ ۱۰:۴۱:۱۱
بیست سال کار برای خانم ها زیاد هم هست، اتازه اجباری هم که نیست هر کسی علاقه داره میتونه سی سال هم خدمت کنه تازه قراره با بیست روز حقوق بازنشست کنن سالای گذشته پنج سال هم ارفاق میکردن ما نخواستیم ،در ضمن گناه ما چیه که صندوق های بازنسستگی خالیه ما باید تاوان پس بدیم (4136736) (alef-11)
 
مرضیه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۱۹:۰۵:۱۴
جالبه که اقایان مخالف بازنشستگی خانمها هستن چرا؟ واضحه ...چون اقایون اززیرکاردرمیرن...وخانمها درادارت یکسره دارن کارمیکنن وگرنه چه دلیل ی داره یک مرد درمورد بازنشستگی خانمها نظربده....وقتی اقایان عائله مندی میگیرن وزنها مثال اونا کارمیکنن اما عائله مندی ندارن وهزارمزیت دیگر ایا این اقایون به اصطلاح مدافع حقوق زنان..صداشون دراومد..وقتی دوسال سربازی شون جزوخدمتشون حساب میشه ایا صداشون درمیاد؟ وقتی فرهنگیا 4 ماه درسال تعطیلن و3 روز درهفته و15 روزعید به اضافه تعطیلاات الودگی هوا وبرف وباران و...هزاردلیل دیگربرای تعطیلی دارن وبا هرتعطیلی تمدداعصاب می یابن ایا صدای کسی درمیاد؟/؟ اینجا فقط اگریک زن شاغل با20 خدمت بازنشسته بشه اه وفغان بلندمیشه؟ وهزارجورمدافع پیدا میکنه....مدافع نخواستیم چکارکنیم....روزی که با 5 سال ارفاقی اقایون بازنشسته میشدن شما خواب بودیئ مدافعین محترم صندوقها؟؟ (4143740) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.