نظر منتشر شده
۶۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 388468
انتقاد صریح زیبا کلام از عارف و ژنرالهای کابینه روحانی
بخش سیاسی الف، ۱۴ شهریور ۹۵
صادق زیبا کلام: آقای عارف و بیش از یکصد نماینده جدید اصلاح‌طلب راه یافته به مجلس واقعا چه کار کردند؟ / نمره ناطق نوری در اصلاح‌طلبی، میانه‌روی، اعتدال، قطعا از آقای روحانی خیلی بیشتر است/ جسارت و شهامت و ایستادگی رحمانی‌‌فضلی اصولگرا روی مواضع اصولی و عقل‌‌مدارانه دولت خیلی از آقای نوبخت، نعمت‌زاده، اسحاق جهانگیری، نهاوندیان و حسام‌الدین آشنا بیشتر است / آقای روحانی سعی کرد خودش را از آقای هاشمی دور نشان دهد‌/ نارضایتی از آقای روحانی کم نیست/ مایی که مدعی گرفتن ریاست مجلس بودیم حتی عُرضه نداشتیم مدیریت یک کمیسیون ساده و ابتدایی را بگیریم/
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۲۹
فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: اصلاح‌طلبان و آقای روحانی مثل زن و شوهری هستند که به‌رغم همه دلخوری‌هایی که از همدیگر دارند مجبورند به‌خاطر بچه‌ها با همدیگر زندگی کنند. اصلاح‌طلبان مجبورند با آقای روحانی همراهی کنند چون آلترناتیو دیگری ندارند.

صادق زیباکلام از تئوریسین های اصلاح طلبان گفت و گویی با شماره حدید هفته‌نامه مثلث انجام داده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

آقای روحانی چه نسبتی را بین خود و جناح‌های سیاسی تعریف کرده است؟

به نظر من آقای روحانی در مدت سه سال سعی کرد در مرکز یا وسط طیف سیاسی کشور حرکت کند. به‌عبارت دیگر عمده مناسبات او متوجه دو بخش میانه‌رو اصولگرایان و اصلاح‌طلبان بود. یعنی عملا مناسب‌ترین رابطه را سعی کرد با اصولگرایان معتدل و میانه‌رو و اصلاح‌طلبان معتدل و میانه‌رو داشته باشد. در عین حال مخالفت و انتقاد از او عمدتا از ناحیه اصولگرایان‌ رادیکال جبهه پایداری و طرفداران آقای احمدی‌نژاد و اصلاح‌طلبان رادیکال بود چون این دو گروه کارنامه او را خیلی مثبت ارزیابی نمی‌کنند بنابراین می‌شود گفت که بیشترین حمایت و تلاش و موفقیت را در زمینه ایجاد ارتباط سیاسی با بخش میانه‌رو داشت.

الان نه اصولگرایان و نه اصلاح‌طلبان هیچ کدام از آقای روحانی راضی نیستند، اصلاح‌طلبان که برای حمایت از آقای روحانی در انتخابات سال ۹۶ بحث تعیین شرط و شروط را مطرح می‌کنند، جریان آقای عارف که کلا منتقد آقای روحانی هستند. از این طرف اصولگرایان سنتی معتقدند آقای روحانی برعکس شعار اعتدالی که داد از نیروهای اصولگرا استفاده نکرد بلکه خودش را به همکاری با آقای لاریجانی محدود کرد و فقط از برخی نیروهای همسو با رئیس مجلس بهره‌برد؛ شما این نظر را قبول دارید؟

وقتی موضوع حرکت آقای روحانی گام برداشتن در مرکز ثقل میانه طیف سیاسی ایران است طبیعتا مجبور می‌شود امتیازاتی را هر چند که خیلی با آن موافق نیستند به هر دو جریان میانه‌رو کشور بدهد. براساس این خط‌‌‌مشی آقای روحانی تلاش کرد فاصله خودش را با اصلاح‌طلبان حفظ کند و خیلی اظهار نزدیکی با اصلاح‌طلبان نداشته باشد چون نگران این است که شاید اصولگرایان معتدل و میانه‌رو ناراحت شوند. در عین حال خیلی نیز به اصولگرایان نزدیک نشد چون نگران این است که داد اصلاح‌طلبان در‌بیاید. این استراتژی کلی آقای روحانی بود اما در عمل طبیعی است که هم اصلاح‌طلبان از او رضایت کاملی نداشته باشند و هم اصولگرایان؛ منتها باید یادمان باشد که این عدم رضایت هر چقدر که به طرف رادیکال‌ها و تندروهای دو جناح سیاسی نزدیکتر می‌شویم تشدید می‌شود. ضمن آنکه اضافه کنم در سال ۹۲ هم آقای روحانی هیچ وقت اصلاح‌طلب تعریف نشد و هم اصلاح‌طلبان هیچ وقت‌ ‌او را به چشم و عنوان یک شخصیت اصلاح‌طلب نگاه نکردند. حتی می‌گویم اگر به اصلاح‌طلبی، میانه‌روی، اعتدال، خواسته باشیم نمره دهیم قطعا نمره ناطق‌نوری از آقای روحانی خیلی بیشتر می‌شود، منتها آقای ناطق‌نوری مسئولیت نداشت، اگر آقای ناطق‌نوری مسئولیت داشت و مجبور بود بده‌‌بستان‌هایی هم با جریان اصلاح‌طلب و هم با جریان اصولگرا داشته باشد آن وقت این نگاه و این نظر متبوعی که نسبت به او وجود دارد نسبت به آقای ناطق‌نوری هم مقداری خدشه‌دار می‌شد، بنابراین در بهترین حالت باید اصطلاحی را که غربی‌ها به کار می‌برند مطرح کنم، غربی‌ها از اصطلاح راست میانه استفاده می‌کنند، به عبارت بهتر ما یک راست، یک چپ، یک راست میانه و یک چپ میانه داریم. به گمان من آقای روحانی را می‌توانیم در بهترین حالت راست میانه تعریف کنیم به همین دلیل گفته می‌شود اصلاح‌طلبان که سمت چپ سیاسی ایران هستند از دست آقای روحانی دلخورند که درست هم ‌هست و بعد اضافه می‌شود که راست‌های ‌رادیکال هم از آقای روحانی رضایت ندارند که این حرف هم درست است چون جایگاه سیاسی آقای روحانی راست میانه است و بر‌اساس همین خط‌ مشی حرکت می‌کند.

فکر می‌کنید آقای روحانی در سه سال بعد از قرار گرفتن در جایگاه ریاست‌جمهوری هر چه زمان گذشت محافظه‌کارتر شد یا صریح‌تر حرف می‌زند؟

من فکر می‌کنم کارنامه آقای روحانی در مجموع از این نظر مثبت بود. بعضی جاها او موضعگیری‌اش خیلی شفاف و درست و اصولی و شجاعانه و تا حدودی رادیکال بود که باعث خشم و غضب اصولگرایان ‌رادیکال نسبت به او شد و آنها عصبانیت و ناراحتی خود را به سوی دولت یازدهم سرازیر کردند، در عین حال یک جاهایی نیز او پرهیز کرد و خیلی رادیکال نبود که باعث دلخوری اصلاح‌طلبان شد. حالا می‌توانم مثال بزنم در جریان ایستادگی و اصرارش روی رفع حصر و آزادی زندانیان سیاسی اصلاح‌طلبان خیلی به آقای روحانی انتقاد دارند و معتقدند به‌رغم اینکه تلویحا رفع حصر و تلاش در جهت رفع حصر یکی از تعهدات و وعده‌های او بود ولی در عمل آقای روحانی ظرف سه سال گذشته‌ ‌ترجیح داد کاری به حصر نداشته باشد و جوری رفتار کرد که اساسا حصر در یک کشور دیگری اتفاق افتاده و ادامه دارد و به ایران ارتباط پیدا نمی‌کند. این مساله خیلی باعث رنجش بسیاری از اصلاح‌طلبان از او شد.

این تحلیل را که برخی می‌گویند وزرای آقای روحانی مقابل ‌برخی‌اصولگرایان در حال عقب‌‌نشینی هستند، قبول دارید؟ از دولت آقای هاشمی نقل می‌شود که او به وزرای خود گفت شما به سیاست کاری نداشته باشید و سیاست با من؛ این جمله معروفی است. آیا آقای روحانی نیز همین جمله را به وزرای خودش گفت یا خیر وزرا با او همراهی و هماهنگی ندارند و دائم مقابل انتقاد ‌برخی‌اصولگرایان عقب‌نشینی می‌کنند؟

خیر. ‌تفاوتی میان آقای هاشمی و کابینه‌اش با آقای روحانی و کابینه‌اش وجود دارد و آن اینکه صرف‌نظر از اینکه دولتمردان و اعضای کابینه آقای هاشمی چقدر رادیکال بودند و چقدر می‌خواستند در مسائل سیاسی موضعگیری کنند اما آقای هاشمی عملا موافق این مساله نبود و آنها را بیشتر تشویق می‌کرد که به کارهای وزارتخانه‌شان بپردازند. یک بار هم آقای هاشمی گفت: «کابینه من، کابینه تکنوکرات است». حالا اگر هم خیلی اعضای کابینه آقای هاشمی تکنوکرات نبودند، آقای هاشمی انتظار داشت مثل تکنوکرات‌ها رفتار کنند. درباره آقای روحانی این‌طور نیست که از وزرایش خواسته باشد ‌به مسائل سیاسی کاری نداشته باشند. ذاتا و خصلتا نزدیکان و اطرافیان و وزرای آقای روحانی آدم‌های محافظه‌کاری هستند. شاید رادیکال‌ترین آنها آقای مهندس زنگنه و آقای آخوندی و با مقداری فاصله آقای دکتر ظریف و مهندس اکبر ترکان هستند. اگر اینها استثنا شوند مابقی چه آقای روحانی به آنها می‌گفتند که دست از پا خطا نکنند و چه نمی‌گفتند فرقی نمی‌کرد. چون کسانی نبودند که یک مقدار ‌جسارت سیاسی داشته باشند که یکسری مباحث را بگویند و یکسری موضعگیری‌ها را انجام دهند. نمونه بارزش همین آقای جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که می‌بینیم با کوچکترین نهیبی که‌ به او می‌زنند، او فوری دست‌هایش را بالا می‌برد و تسلیم می‌شود. آقای نوبخت از آقای جنتی بدتر، آقای نهاوندیان از هر دوی آنها بدتر، آقای نعمت‌‌‌زاده از همه بدتر. هیچ کدام جسارت و شهامت اینکه سر مواضع اصولی ‌خود بایستند ندارند. خیلی جالب است من فکر می‌کنم آقای رحمانی‌‌فضلی که یک اصولگرای به تمام معنا‌ست جسارت و شهامت و ایستادگی او روی مواضع اصولی و عقل‌‌مدارانه دولت خیلی از آقای نوبخت، نعمت‌زاده، اسحاق جهانگیری، نهاوندیان و حسام‌الدین آشنا بیشتر است و نگرانی از اینکه واکنش جناح راست چه باشد ندارد.

شما این تحلیل را قبول دارید که دولتمردان آقای روحانی و نه شخص آقای روحانی حاضر هستند به هر قیمتی در قدرت بمانند، بر همین اساس وزرا در مقابل انتقادهایی که به آنها وارد می‌شود پله‌پله از اصول و مواضع خود عقب می‌نشینند تا همچنان بر کرسی وزارت تکیه بزنند و هیچ تهدیدی متوجه جایگاه آنها نشود؟

حداقل ظاهرش این‌طور است، حتی یک مورد در سه سال گذشته نمی‌توان یافت که مثلا آقای نوبخت، جهانگیری، نعمت‌زاده و نهاوندیان موضعگیری کرده باشند که این موضعگیری بر‌حق باشد و جسارت آنها را نشان دهد. هیچ‌کدام آنها از گل نازکتر نگفتند چون خوف این را داشتند که مبادا اصولگرایان از دست ما ناراحت شوند و برنجند. همه همّ و غم‌شان این بود که مبادا کاری کنیم یا حرفی بزنیم که به‌ تریج قبای اصولگرایان بر‌بخورد و این خیلی برای دولتی که از پشتوانه رای ۱۹ میلیونی برخوردار است جای تأسف دارد.

یکسری همچون شما معتقد بود‌‌‌ند بعد از برجام آقای روحانی باید تغییری در ترکیب کابینه‌اش بدهد، حتی در اردیبهشت امسال خیلی قوی خبر تغییرات کابینه مطرح شد که با روی کار آمدن مجلس دهم این کار انجام می‌شود، به نظر شما چرا آقای روحانی این کار را انجام نداد‌؛ ‌ترجیح داد تا آخر دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش با همین ترکیب کابینه کار کند با این استدلال که مبادا تغییرات در ماه‌های پایانی دولت خللی در کارهای اجرایی ایجاد کند و همین مساله دستاویز منتقدان و مخالفان برای هجمه بیشتر به دولت یازدهم شود؟

همان‌طور که گفتم کابینه و دولت آقای روحانی، یک کابینه ائتلافی راست میانه است و همه هم‌و‌غم‌شان این است که دل اصولگرایان را به‌دست بیاورند و هر کاری می‌کنند تا مبادا اصولگرایان از دست آنها ناراحت شوند. حالا این ترکیب و ساختار اصلی دولت آقای روحانی است. اگر او خواسته باشد این ساختار و پارادایم و رویکرد کلی دولت را عوض کند آن وقت خیلی‌ها را او باید عوض کند یعنی از آقای نهاوندیان گرفته تا خیلی‌های دیگر. یعنی مجبور است دست به یک خانه‌تکانی وسیع در کابینه بزند. در واقع جز آقای ظریف، زنگنه، ترکان، رحمانی‌فضلی، آخوندی و خانم ابتکار بقیه باید تغییر کنند و این مساله هم عملا نشدنی است.

اما شما یک زمانی می‌گفتید آقای روحانی در اولین گام بعد از اجرای برجام حتما باید وزیر کشور خود را عوض کند، چه طور امروز او را حتی برای دیگر وزرا الگو می‌خوانید؟

من سال ۹۲ و ۹۳ برای سخنرانی به شهرستان‌های مختلف می‌رفتم، کسانی که مدعو بودند، اصلاح‌طلبان یا اعضای ستادهای انتخاباتی آقای روحانی خیلی شاکی بودند از اینکه تغییری در مسئولیت‌های استانی به وجود نیامده است. می‌گفتند مدیران استانی احمدی‌نژاد همچنان در استان مدیر هستند و آقای رحمانی‌فضلی و سایر وزرا مدیران استانی خود را تغییر ندادند. من فکر می‌کردم آقای رحمانی‌فضلی اگر واقعا نمی‌خواهد با دولت آقای روحانی همراه شود، ‌چرا اصرار داشت که او وزیر کشور باشد اما به تدریج متوجه شدم درست است که آقای رحمانی‌فضلی خیلی دست به تغییر نزد و خیلی از مدیران استانی دولت احمدی‌نژاد‌ همچنان بر سر کار بودند و حتی یکسری از منصوبانش اصلاح‌طلب یا در طیف سیاسی آقای روحانی تعریف نمی‌شوند اما باز صد‌رحمت به آقای رحمانی‌فضلی. یعنی وقتی عملکرد آقایان نوبخت، نهاوندیان، نعمت‌زاده و سیف را دیدم، متوجه شدم من اشتباه می‌کردم و اتفاقا شاگرد اول کابینه همان رحمانی‌فضلی اصولگرا‌ست که من می‌گفتم چرا او باید وزیر کشور شود، بنابراین درست است من در یک مقطعی حد انتظارات و توقعاتم خیلی بالا بود ولی به تدریج متوجه شدم، اشتباه می‌کنم و ارزیابی‌ام از شهامت و جسارت دولتمردان آقای روحانی زیاد است و باید انتظاراتم را پایین بیاورم. در این صورت آقای رحمانی‌فضلی نه تنها مشمول کنار رفتن نمی‌شود بلکه او یک سر و گردن از نوبخت، نهاوندیان، نعمت‌زاده و سیف از نظر ایستادگی روی اصول بالاتر است.

اصلاح‌طلبان گلایه‌هایی از آقای روحانی دارند و بحث حمایت مشروط از او را در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ مطرح می‌کنند، می‌گویند او باید یکسری استانداران و فرمانداران را عوض کند تا ما بتوانیم دوباره بدنه رای‌مان را دعوت کنیم، بیایند و به آقای روحانی رای بدهند، فکر می‌کنید چرا آقای روحانی این کار را انجام نمی‌دهد‌؟ آقای علی صوفی، عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان می‌گوید «ما دیگر دلسرد شدیم از اینکه آقای روحانی این شجاعت را به خرج دهد»، آیا ایستادگی آقای روحانی مقابل این خواسته به خاطر شجاعت نداشتن است یا می‌خواهد در چند ماه باقیمانده تزلزل در بحث مدیریت‌های استانی ایجاد نشود؟

واقع مطلب این است که اصلاح‌طلبان چاره‌ای ندارند جز آنکه از آقای روحانی دفاع و حمایت کنند. من یک مرحله جلوتر می‌آیم و برخلاف آنچه آقای صوفی گفت یا برخی نزدیکان آقای عارف یا سایر اصلاح‌طلبان می‌گویند معتقدم ما همچنان باید تمام‌قد از آقای روحانی دفاع کنیم و در کنارش بایستیم. دلیلش هم واضح است چون در شرایطی که آقای روحانی زیر‌سنگین‌ترین حملات از جانب اصولگرایان قرار دارد و ما شاهد هستیم بعد از هفتم اسفند ۹۴ شبانه روز دارند به دولت روحانی حمله می‌کنند و دارند تخریبش می‌کنند و حتی اصولگرایان معتدل و میانه‌رو هم حاضر نیستند‌ از او به دفاع برخیزند ما نمی‌توانیم واقعیت‌های جامعه را نادیده بگیریم و بگوییم که ما دست از روحانی شستیم یا یکسری شروط بگذاریم و بگوییم آقای روحانی باید به این شروط و بحث‌های ما تن دهد. واقعیت امر این است که اصلاح‌طلبان و آقای روحانی مثل زن و شوهری هستند که به‌رغم همه دلخوری‌هایی که از همدیگر دارند مجبورند به‌خاطر بچه‌ها با همدیگر زندگی کنند. اصلاح‌طلبان با وجود همه گلایه‌هایی که دارند مجبورند با آقای روحانی همراهی کنند چون آلترناتیو دیگری ندارند. به فرض شورای راهبردی یا سیاستگذاری یا هر مجموعه تصمیم‌گیر دیگری در جناح اصلاحات به جمع‌بندی برسد که دیگر حاضر به حمایت از آقای روحانی نیست چون حرف‌ها را به رئیس‌جمهور منتقل کرده و رئیس‌جمهور حاضر نشده شرط‌های حداقلی را بپذیرد و بر همین اساس اصلاح‌طلبان رسما اعلام کنند دیگر از آقای روحانی در انتخابات اردیبهشت ۹۶ حمایت نمی‌کنند، سوال این است که از چه کسی می‌خواهند حمایت کنند؟ یا باید بگویند مردم جریان اصلاحات در انتخابات شرکت نمی‌کند و نامزدی ندارد یا باید بگویند آقای روحانی نه ولی مردم بیایید به این گزینه که رهبری اصلاحات می‌گوید رای بدهید که هیچ کدام از این دو حالت نمی‌شود.

امکان دارد آقای ظریف یا آقای جهانگیری به صحنه بیایند؟

آقای جهانگیری هیچ فرقی با آقای روحانی ندارد و رئیس‌جمهور شدن او هیچ تغییری به وجود نمی‌آورد اما گزینه دم دستی‌تر و شناخته‌تر را می‌گویم که آقای دکتر عارف است. واقع امر بر این است که اگر اصلاح‌طلبان روحانی را کنار بگذارند و نامزد خود را در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ عارف انتخاب کنند، جریان اصلاحات از چاله در‌می‌آید و به چاه می‌افتد. دستاوردهای اصلاحات در شرایطی که آقای عارف رئیس‌جمهور شود به مراتب بدتر و محدودتر از دوران ریاست‌جمهوری آقای روحانی خواهد شد. مثال می‌زنم؛ در جریان انتخابات مجلس دهم ‌کدورت‌هایی بین من و اصلاح‌طلبان بر سر ریاست مجلس به وجود آمد چون من می‌گفتم ریاست مجلس باید همچنان در دست آقای علی لاریجانی بماند اما دوستان اصلاح‌طلب می‌گفتند، نباید این اتفاق رخ دهد ما از مردم دعوت کردیم مردم به پای صندوق‌های رای آمدند حماسه ۷ اسفند ۹۴ و ۱۰ اردیبهشت ۹۵ خلق شد و بیش از یک صد نماینده جدید اصلاح‌طلب وارد مجلس شدند، پس آقای عارف حتما باید رئیس مجلس شود اما من مخالف این تحلیل بودم و می‌گفتم خیر آقای عارف نباید رئیس مجلس شود، همچنان باید علی لاریجانی بر کرسی ریاست مجلس باقی بماند. الان نزدیک به سه ماه گذشته آقای عارف و بیش از یکصد نماینده جدید اصلاح‌طلب راه یافته به مجلس واقعا چه کار کردند؟ یعنی عملکرد آقای عارف و یکصد نماینده اصلاح‌طلب بهترین دلیلی است که من می‌توانم بگویم آن روزها درست فکر می‌کردم و درست ماجرا را دیده بودم. آقای عارف یا یکی دیگر از نمایندگان ائتلاف امید حتی یک سخنرانی و یک نطق ‌پنج‌دقیقه‌ای قوی میان دستور نکردند که ما همان را برای مردم مصداق و دلیل بیاوریم که این نتیجه مثبت بارز و ملموس رای دادن به لیست امید بود، دیدید فلانی چه نطقی کرد شجاعت و شهامتش را مشاهده کردید. ما حتی عُرضه نداشتیم یک کمیسیون ابتدایی و ساده را هم بگیریم. یعنی مایی که مدعی گرفتن ریاست مجلس بودیم حتی عُرضه نداشتیم مدیریت یک کمیسیون ساده و ابتدایی را بگیریم. بنابراین هنوز اصلاح‌طلب‌ترین نماینده مجلس علی مطهری است و تنها صدای اصلاح‌طلبی اوست. الان خیلی‌ها دارند متوجه می‌شوند که صادق زیباکلام درست می‌گفت ما قدرت نداریم، ما کسی را نداریم که بایستیم و مدعی شویم و خواسته باشیم که ریاست مجلس را بگیرد. بنابراین اگر بیاییم و روحانی را کنار بگذاریم کسی را نداریم که به مردم بگوییم روحانی دیگر تحت حمایت اصلاح‌طلبان نیست چون عملکردش خوب نبود بیایید به این فرد رای دهید. حالا دیگر مساله ردصلاحیت و مسائلی از این دست بماند. فرض کنید شورای نگهبان نوشته بدهد که شورای هماهنگی اصلاح‌طلبان هر کسی را نامزد کرد، تایید صلاحیت می‌شود، آن وقت چه کسی را می‌خواهیم جای آقای روحانی بگذاریم تا حداقل انسجام و مدیریتی که ما در دولت یازدهم و شخص آقای روحانی سراغ داریم بتواند همان را به اجرا بگذارد. اگر گزینه اصلاح‌طلبان آقای عارف است، ما نزدیک به سه ماه گذشته توانایی‌های اجرایی و عملی آقای عارف را در مجلس دهم دیدیم. انگار نه انگار اصلا آقای عارف در مجلس حضور دارد نه آقای عارف بلکه هیچ‌یک از نمایندگانی که با این همه تلاش و تقلّای مردم وارد مجلس شدند اقدام و حرکت محسوس و ملموسی انجام ندادند.

آقای حجاریان گفته اصولگرایان در نهایت سمت آقای روحانی می‌آیند، منطق حرف او چیست؟

آقای حجاریان در حقیقت اصولگرایان معتدل و میانه‌رو را می‌گوید. در واقع جریانات میانه‌رو اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا هیچ آلترناتیو دیگری به جز حمایت از آقای روحانی ندارند. یعنی همان سوالی که مطرح کردم که اگر اصلاح‌طلبان نخواهند از آقای روحانی حمایت کنند از چه کسی می‌توانند حمایت کنند؟ این سوال اتفاقا درباره اصولگرایان معتدل و میانه‌رو هم مطرح است. اصولگرایان معتدل و میانه‌رو اگر از آقای روحانی حمایت نکنند واقعا از چه شخصیت اصولگرایی می‌خواهند حمایت کنند که حداقل شانس موفقیت داشته باشد؛ قالیباف، رضایی، احمدی‌نژاد، جلیلی و پرویز فتاح کسانی نیستند که اصولگرایان معتدل و میانه‌رو بخواهند از او حمایت کنند بنابراین حرفی که آقای حجاریان می‌گوید در تجزیه و تحلیل نهایی چه اصولگرایان معتدل و میانه‌رو و چه اصلاح‌طلبان معتدل و میانه‌رو چاره‌ای جز حمایت از آقای روحانی و ایستادن پشت سر او ندارند، چون بدیل آقای روحانی چه برای اصلاح‌طلبان و چه برای اصولگرایان فردی نیست که از او بهتر باشد بلکه بدیلش فردی خواهد بود که در حقیقت می‌گوییم صد‌رحمت به خود آقای روحانی.

به نظر شما آقای هاشمی حاضر است بعد از سال‌ها به جلسه جامعه روحانیت مبارز برود و آنها را مجاب کند که از آقای روحانی حمایت کنند؟

آقای هاشمی‌‌رفسنجانی نشان داده برای نظام و انقلاب و پیشرفت کشور و پیشبرد اعتدال و میانه‌روی هر کاری که لازم باشد می‌کند. بالاترین کاری که کرد سکوت و همراهی با نظام بود وقتی آن توهین بزرگ به او شد و او را ردصلاحیت کردند، با‌وجود این اتفاق هاشمی حاضر نشد دست از همکاری و همیاری و کمک به نظام بکشد بنابراین اگر ضرورت پیدا کند که او در جلسه روحانیت مبارز حاضر شود این کار را خواهد کرد و غرورش را به‌خاطر نظام و انقلاب زیر پا می‌گذارد و می‌روند با روحانیت مبارز می‌نشیند تا آنها را مجاب کند پشت آقای روحانی قرار بگیرند.

آقای روحانی به آقای هاشمی در این سه سال نزدیک‌تر شد یا دورتر‌؟

آقای روحانی سعی کرد خودش را از آقای هاشمی دور نشان دهد‌، فقط و فقط برای اینکه دلربایی و دل‌فریبی از اصولگرایان کند. یعنی این طور جلوه داد که ببینید من چقدر خوبم، ببینید من با آقای هاشمی کاری ندارم ببینید من با او مراوده و رفت و آمدی ندارم چون آقای روحانی می‌داند بغض و کینه اصولگرایان ‌رادیکال از آقای هاشمی رفسنجانی به مراتب بیشتر از خاتمی است. ممکن است آقای روحانی با آقای خاتمی سلام وعلیک کند و اصولگرایان ‌رادیکال این مساله را هضم کنند اما اگر ببینند آقای روحانی حشر و نشر و سر و سری با آقای هاشمی دارد به هیچ وجه از گناه آقای روحانی نمی‌گذرند.

آقای مسیح‌مهاجری گفته آقای روحانی برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶‌تردید داشت اما راضی‌اش کردیم، این ‌تردید از کجا ناشی می‌شود؟

نه من فکر نمی‌کنم این روایت خیلی درست باشد و خود آقای روحانی تمایل دارد دوباره نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شود.

رأی آقای روحانی نسبت به سال ۹۲ کمتر یا بیشتر می‌شود؟

به هر حال نارضایتی از آقای روحانی کم نیست. در میان کسانی که در سال ۹۲ به او رای دادند‌، فکر می‌کنم که به هر حال آنها هم به این نقطه خواهند رسید که چاره‌ای جز رای دادن مجدد به آقای روحانی ندارند.

از کابینه کسی رقیب او می‌شود، مثل آقایان قاضی‌زاده، رحمانی‌فضلی، ظریف یا جهانگیری؟

خیر شاید دلشان بخواهد ولی هیچ کدام نامزد نمی‌شوند چون می‌دانند هیچ شانسی ندارند. البته ممکن است برخی اصولگرایان با وعده حمایت دکتر‌ قاضی‌زاده، او را وسوسه کنند که بیاید.
 
کلمات کلیدی : صادق زیبا کلام
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۴:۲۷:۵۹
دمش گرم اصلاح طلب واقعی که دنبال اصلاح مشکلات کشوره ! دلسوز واقعی (3919293) (alef-13)
 
م ک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۸:۴۸:۵۹
نخیر، این آقا چندان هم دلسوز مردم و مملکت نیست. آقای صادق زیباکلام آرمانش ایجاد یک نظام لیبرال در ایران هست. تمام اظهارنظرهای ایشون در عرصه سیاسی رو میشه در این راستا تحلیل کرد. البته خودشون هم به لیبرال بودنشون اعتراف دارن. (3919848) (alef-13)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۹:۵۷:۴۸
از این نکته غافل نشویم که
احمدی نژاد میدان مین تحویل روحانی داد
مثلا:کلنگ زنی بی نهایت پروژه عمرانی غیر ضرور که باعث شد مطالبات مردم در تک تک مناطق ایران بالا رود.
پروژه هایی که مانند جوجه گنجشکهایی که برای غذا دهان باز کرده و سر و صدار راه انداخته اند و دولت جرات کشتن هیچیک را ندارد چون مردم بومی محل پروژه راضی نشده و دولت و نمایندگان مجلس را تحت فشار میگذارند.
متاسفانه نمایندگان مجلس هم به جهت جمع کردن رای برای خود در دوره های آتی بی توجه به وضع مالی دولت و توجیه فنی و اقتصادی پروژه ها بی مهابا دولت را تحت فشار قرار میدهند. (3920750) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۲:۲۷:۱۵
یعنی طرف هیچ انتقادی واقعی از فیشهای حقوقی و ضعف دولت در اقتصاد نمیکنه. بعد میگه اینها مشکلشون اینه از مواضعشون کوتاه اومدن.

دقیقا کدوم مواضع؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (3920978) (alef-13)
 
عباس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۴:۴۱:۴۸
اختلاس8000 میلیاردی صندوق ذخیره ی فرهنگیان قدری از آرای روحانی را کم خواهد کرد (3919323) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۲۳:۴۸
اخبار رو دنبال کنی مشخص میشه که این اختلاس مربوط به دوره احمدی نژاده (3919727) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۱:۰۸:۴۰
خیلی باحال بود کلی خندیدیم مرسی..بگو جناب صادقی عضو اصلاح.طلبان مجلس گفته که برای زمان احمدی نژاد چرا میگی اخبار؟مرسی که باعث خنده ما میشید. (3920099) (alef-13)
 
سید احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۳:۰۵:۵۱
اصلا حمله مغول به ایران هم تقصیر احمدی نژاده (3920464) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۸:۴۲:۳۸
فیش نجومی صفدر چی؟؟؟ (3920621) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۹:۳۱:۳۵
منظورت مصاحبه فلان نماینده تهران در مجلسه؟
خودتان خسته نشدید؟ آقای غ که در این دولت منصوب شد به ریاست صندوق صندوق ذخیره فرهنگیان
میدانی ایشان سالهاست بازنشسته شده اند؟ و زمان اصلاحات مدیر کل آموزش و پرورش شهرستانهای تهران بودند؟ (3920704) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۵۰:۱۱
روحانی توافق بدلیل برجام صلاحیت ندارد. (3919771) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۹:۲۶:۲۱
ریشه تمام این فسادها از دولت احمدی نژاد آبیاری شده که باید بتدریج از بین برود. (3919906) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۰:۱۸:۲۴
این اختلاس هم مربوط به دوره معجزه هزاره سوم است خوش به حالتان نشود. (3920025) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۰:۴۵:۱۰
اين هم پرونده اي رو شده از دوران قبل است دوست عزيز نه امروز ، (3920056) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۰:۵۰:۰۹
اگر روحاني نيايد ، چه كسي توانايي جانشيني او را دارد ؟
چه كسي مي تواند كابينه اي قوي تر از روحاني ببندد ؟

مشكل ريشه اي اين است كه رياست جمهوري يك كار تيمي است ، صدها نفر از مقامات ارشد كشور با حكم مستقيم رئيس جمهور منصوب مي شوند و مديران مرحله بعد به هازاران نفر مي رسند ،
اما با كمال تعجب مي بينيم برخي با افتخار مي گويند من جزو هيچ گروهي نيستم ؟
پس چطور مي خواهيد مملكت را اداره كنيد ؟
رئيس جمهور نماينده يك طرز تفكر و يك گروه است كه مردم به آن راي مي دهند،
اگر مي خواهيد موفق شويد بايد چهارچوب نظري و مديران همسو با آن را دور هم جمع كرده و فردي منتخب از اين جمع را به جامعه معرفي كنيد، (3920062) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۱:۳۰:۱۳
مربوط به سال آخر احمدی نژاده .سعی کن گاف ندی عزیزم (3920405) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۴:۴۲:۰۲
عملکرد دولت روحانی به هیچ وجه در هیچ زمینه ای درخشان نبوده است. امید است شخص دیگری در خرداد سال آینده سکان دولت را در دست گیرد که کمتر شعار داده و بیشتر عمل نماید. (3919324) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۶:۳۱:۳۲
انشالله اولین تک دوره ای رقم میخوره . (3919632) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۰:۴۳:۴۰
و عارف یا یک اصلاح طلب تندرو بیاد سرکار (3920052) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۸:۵۳:۵۲
بنده این جمله شما را بنظر خودم اینطور تغییر میدهم:
عملکرد دولت روحانی علی رغم میراث دهشتناکی که از دولت احمدی نژاد داشت(خالی بودن خزانه، بدهی فوق العاده دولت، افت فرهنگی شدید و ...) با توجه به شرایط کشور در زمینه اقتصاد، دیپلماسی بین المللی درخشان عملکرده است. بسیار بعید بنظر میرسد با شرایط فعلی و رجالی که میشناسیم شخص دیگری بتواند سکان دولت را در دست گیرد و کشتی را غرق نکند . کمتر شعار دادن و بیشتر عمل کردن پیشکش. ایراد زیاده از حد میتواند ما را دوباره به گرداب تند رو ها بیاندازد. (3919854) (alef-13)
 
مسلمان منصف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۹:۲۰:۳۴
دکتر روحانی بنظر من با شرایطی که بود و الانم هست خیلی خوب عمل کرده البته معضلات بزرگی مثل بیکاری ، کمبود رفاه عمومی و فساد که در دولت قبلی پایه گذاری شد وجود دارد و تنها با دقت و درایت و وقت بسیار قابل جبران است. (3919896) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۲:۵۷:۰۹
پنبه دانه!!!
اینجوری به دلتون صابون نزنید، پس فردا مجبور شید پای BBC رو هم بکشید وسط برای توجیه!! (3920459) (alef-13)
 
با روحانی تا 1400
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۰:۳۵:۱۰
به نام خداوند لوح قلم
حقیقت نگار وجود و عدم
با گذشت حدود سه و نیم سال از عمر دولت تدبیر و امید دستاوردهای این دولت تا حدی ملموس بوده است و از طرفی تعدادی از رسانه ها که از همان روزهای اول دولت ، شمشیر را از رو بسته و سعی در تخریب دولت داشتند ،میخواهند این دستاوردها را زیر سوال برده و یا طوری به مردم بنمایانند که این دولت تقریباً هیچ دستاوردی نداشته است!
نقدی که بسیاری از فعالین سیاسی و اجتماعی به دولت داشته اند این است که تیم رسانه ای دولت ضعیف است ، تا حدودی میتوان پذیرفت اما باید این نکته را هم خاطر نشان کرد که بیشترین تاثیر را بر فضای جامعه علی الخصوص افراد با افکار خاکستری و توده ی عظیم ملت توسط صدا و سیما انجام می شود و از آنجایی که مستحضرید این سازمان با بودجه دولت فعالیت می کند بارها دست به سیاه نمایی و حتی تخریب دولت یازدهم زده است ؛ شاید یکی از همین تخریب ها نشان ندادن دستاوردهای دولت تدبیر و امید بوده باشد به نوعی که بسیاری از مردم باور کرده اند این دولت واقعاً دستاوردی نداشته است!
در کنار دستاورد های دولت ، کاستی هایی نیز دیده می شود که خود هیئت دولت هم بر آن واقف اند و به آن اذعان دارند اما این ها دلیلی نمی شود که دستاوردها را زیر سوال ببریم . انتقاد دیگری که توسط عده ای معلوم الحال به دولت وارد می شود این است که دولت دکتر روحانی فقط در سیاست خارجی دستاوردهایی داشته است که آن ها هم زیاد مهم و تاثیرگذار نبوده و به نوعی قصد در تخریب دیگر دستاوردها را نیز دارند؛ در راستای اقتصاد مقاومتی که بر مبنای تکیه بر تولید داخلی نیز می باشد باید در زمینه سیاست خارجی که تا حدود زیادی به سرمایه گذاری های کشورهای دیگر نیز می انجامد ، تقویت شویم ؛ شاید دروازه ورود به این امر سندی است به نام برجام؛ این سند که با تلاش تحسین برانگیز تیم مذاکره کننده ی هسته ای بدست آمده میتواند کشور را از شرایط فلج کننده اقتصادی که به علت برنامه های غلط و مهلک دولت قبل بوجود آمد را نجات دهد و تا امروز این امر تا حدودی محقق شده است لکن برای ملموس تر شدن این ثمرات باید صبر پیشه کرد و به دولت وقت داد هر چند تا به امروز این دستاورد مهم تاثیرات زیادی بر کشور گذاشته است.
در ذیل یادداشت فوق ۵٠ دستاورد مهم دولت تدبیر و امید را ذکر میکنم اما یک نکته قبل از نگارش این دستاوردهای مهم خالی از لطف نیست ؛ در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ای همچون آلمان ، ژاپن ، آمریکا ، فرانسه و… به علت روابط خوبی که کشورهای مذکور با دیگر کشورهای جهان دارند سرمایه گذاری خارجی و همچنین صادرات آن ها بسیار قدرتمند است ؛ این امر با تاثیری که بر شرکت های خصوصی میگذارد سبب افزایش ثروت ملی و توسعه در جوامع آن ها می شود. یکی از نقدهایی که به دولت های پس از انقلاب وارد است این است که اقتصاد ایران یک اقتصاد دولتی است که این امر تا حدودی به خاطر تحریم ظالمانه غرب بر کشور بوده است و متاسفانه به علت بها ندادن و همچنین نبود سرمایه گذار این بخش خصوصی یا همان مردم بوده اند که ضرر زیادی دیده اند ، با امضای برجام امید بر این است که دولت تدبیر و امید با دیگر کشورهای جهان روابط بیشتری برقرار کند تا با جذب سرمایه گذار خارجی و افزایش صادرات و تسهیل واردات هم در راستای اقتصاد مقاومتی حرکت کند و هم باعث افزایش ثروت ملی نیز شود.
بخشی از دستاورد های دولت تدبیر و امید
١-کاهش قابل توجه تورم از بالای چهل درصد به ٨/٧ درصد
٢-ایجاد ١٣۴٠٠٠٠ اشتغال خالص در سه سال گذشته
٣-افزایش تولیدات کشاورزی از ٩٧ میلیون تن به١١٢ میلیون تن
۴-افزایش مواد غذایی استراتژیک(سیصد درصد)
۵-افتتاح فازهای پارس جنوبی(فازهای ١٢،١٧،١۵،١۶ در شرایط تحریم)
۶-احیای سازمان مهم نظارتی(سازمان برنامه و بودجه پس از هشت سال انحلال)
٧-ترا تجاری ایران برای اولین بار پس از انقلاب مثبت شد
٨-پس از ۶٠ سال صادرات غیرنفتی بر صادرات نفتی پیشی گرفت
٩-افزایش خطوط ریلی(۴٧۵کیلومتر افزایش و برنامه ریزی برای ٧٠٠کیلومتر)
١٠-افزایش تولید گاز(١۵٠میلیون متر مکعب)
١١-بازگشایی خانه احزاب
١٢-بازگشایی خانه سینما
پس از برجام
١٣-انعقاد ٢١۵قرارداد بین بانک های ایران و بانک های خارجی
١۴-افزایش ۴٠درصدی سرمایه گذاری در ایران
١۵-انعقاد ٣۵ قرارداد بین بانک مرکزی ایران و بانک های مرکزی کشورهای دیگر
١۶-بیش از ١٠٠سرمایه گذار خارجی در طول ۶ماه
١٧-سرمایه گذاری خارجی چهار میلیارد و دویست میلیون دلار برای تولید انرژی الکتریکی
١٨-سرمایه گذاری خارجی سه میلیارد و چهارصد و هجده میلیون دلار برای ۴١ پروژه
١٩-افزایش ۴٠٠ درصدی گردشگران خارجی
٢٠-تخصیص ارز به متقاضیان توسط بانک مرکزی به روز رسیده(قبلاً در زمان تحریم ۴ ماه در نوبت بودند)
٢١-تولید چهار میلیون بشکه نفت در روز
٢٢-پس گرفتن رتبه ٣ تولید گاز در دنیا از قطر
٢٣-تبدیل به صادر کننده گازوییل
٢۴-آزادسازی ۵٠ میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده+۴٠٠ میلیون دلار

٢۵-تبدیل ایرابه صادر کننده آب سنگین با خلوص ٩٩.٩ درصد بهترین آب سنگین دنیا
٢۶-نجات هورالعظیم
٢٧-احیای دریاچه ارومیه
٢٨-کاهش سهم درمان مردم از٣٧درصد به زیر۵ درصد
٢٩-بیمه شدن ١٠ میلیون ایرانی
٣٠-وارد شدن داروهای کمیاب بیماری های خاص
٣١-کاهش فراوان هزینه های دارویی بیماران خاص
٣٢-افزایش ٢۶ برابری تولید بنزین یورو ۴
٣٣-اجرا و انجام اقدامات موثر برای احیای زاینده رود
٣۴-کاهش نسبت مطالبات غیر جاری
٣۵-مدیریت بدهی بانک ها به بانک مرکزی و حذف وجوه اضافه برداشت از اتاق پایاپای چک
٣۶-ثبات مطلوب بازار ارز
٣٧-کاهش نرخ سود بانکی ( متناسب با کاهش تورم)
٣٨-مبارزه قاطعانه با موسسات مالی غیرمجاز
٣٩-بخشی از برنامه های بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی(مدیریت فعالانه بازار بین بانکی-تجهیز وتخصیص منابع شبکه بانکی-حل و فصل مطالبات غیرجاری بانک ها-افزایش سرمایه بانک های غیردولتی-ارتقای نظارت موثر بر فعالیت بانک ها-ادغام،اصلاح و بازسازی بانک ها-انتظام بخشی بازار پولی-دسته بندی بانک ها و نظارت یر رفتار آنها-اجرا و به کارگیری عملیات بازار باز
۴٠-برای اولین بار پس از ۵٠ سال صادرکننده گندم
۴١-پس از ۴٠ سال صادرکننده بنزین
۴٢-نرخ رشد اقتصادی ۴/۴ درصد که ٢/٩ درصد مربوط به بخش صنعت (دولت قبل منفی ۶ درصد!)
۴٣-کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی علی الخصوص وام های مسکن (بافت های فرسوده ٨درصد و بافت های غیرفرسوده ٩.۵ درصد و بازپرداخت ١٢ ساله)
۴۴-برنامه ریزی برای حضور اپراتورهای بین المللی تلفن همراه در ایران(پس از رفع تحریم ها)
۴۵-رشد ٨٠ درصدی بودجه أموزش و پرورش
۴۶- در سه سال گذشته ٨٠هزار عنوان کتاب چاپ و انتشار یافت و این در حالی است که طی سه سال پیش از آن تنها ٢٠هزار عنوان کتاب به چاپ رسیده بود
۴٧-ایجاد شبکه ملی اطلاعات
۴٨-راه‌اندازی بزرگ‌ترین بانک اطلاعات تجارت خارجی کشور در دولت یازدهم
۴٩-برقراری ارتباط نظام بانکی کشور با نظام بانکی بین المللی
۵٠-کاهش اتکا به صادرات نفتی از ٨٠ درصد به ٣١ درصد! (3920817) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۵:۱۳:۵۹
من 92 رای دادم الان پشیمانم
اگر روحانی هزار وعده هم بدهد دیگر به اصلاح طلب و میانه رو جماعت رأی نمیدهم و برای رأی نیاوردن آنها هم تمام تلاشم را خواهم کرد. (3919430) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۱۹:۵۲
شما سال 92 هم رای ندادی! (3919722) (alef-13)
 
سید احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۳:۰۹:۱۴
نه عزیز من هم رأی دادم به این روحانی
چی شد؟
فکر می کنی همه مردم مثل تو کور و کر دستورات حزب اصلاحاتند؟
اکثریت مردم به هیچ حزبی تعلق خاطر ندارند.
انشاالله برای نجات خودمون و زندگی هامون روحانی رو همونطور که با آرامش آوردیم رو کار با همون آرامش و یک رأی قطعی برکنار می کنیم (3920466) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۴:۳۲:۲۷
دروغ گو تو هستی که دیگران رو به دروغ متهم می کنی

بنده هم 92 به جناب روحانی رای دادم ولی دیگه بهش رای نمیدم (3920482) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۹:۱۹:۱۴
دقيقا درست گفتي سال 92 به رقيب روحاني راي داده بود (3920687) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۹:۳۲:۲۹
خب که چی؟ از کجا میدانی رای داده یا نداده؟ شناسنامه اشو کنترل کردی؟ (3920708) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۲:۴۶:۱۳
کاملا مطمئنم 92 به روحانی رای ندادی (3920234) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۱:۳۱:۵۹
احتمالا شما جز اون 4 میلیون نفری بودی که به جلیلی رای دادند (3920408) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۱:۳۴:۰۲
وقتی چهره های اصلی اصلاح طلی در زندان هستند یا توسط شورای نگهبان رد صلاحیت میشن ما مجبوریم سلبی رای بدیم نه ایجابی (3920409) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۵:۱۹:۴۶
به هر حال نارضایتی از آقای روحانی کم نیست. در میان کسانی که در سال ۹۲ به او رای دادند‌، فکر می‌کنم که به هر حال آنها هم به این نقطه خواهند رسید که چاره‌ای جز رای دادن مجدد به آقای روحانی ندارند. (3919447) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۸:۴۶
درور بر دکتر زیباکلام که واقعا بی طرفی خودشو با این انتقادات ثابت کرد... (3919469) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۵:۳۴:۳۶
به نظر من جناب زیباکلام کمی سکوت کنند بهتنر باشد..نامه ایشان به جناب نوبخت در حمایت از گران شدن نرخ بنزین و سینه چاکی ایشان برای اقتصاد سرمایه داری که اکثریت ملت را به خاک سیاه خواهد نشاند در نامه اخیرشان به رئیس جمهور به بهانه فسادهای عظیم اخیر دلسوزی ایشان را برای مردم به ما ثابت کرده...لطفا مدتی سکوت کنند ممنون میشیم.. (3919480) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۵:۴۲:۵۵
اقای زیبا کلام ضمن احترام به شما واقعا شما فکرکردی نظریه پرداز اصلاح طلبهایی؟؟
یا مثلا تحلیل های شما براشون مهمه؟؟
یا فکرکردی مردم منتظر شما یه پیام بدی مردم به حرفت گوش بدن؟
به نظرم کمی هم سکوت برای شما بد نیست
ضمنا هزینه حمایت بی چون چرای دولت روحانی رو روی دوش خودت ننداز که بهار سال اینده خیلی خسارت باره (3919502) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۶:۵۶:۳۵
استاد گرامی لطفا توسط آدم های بی نام و نشان بازی نخورید (3919678) (alef-13)
 
Malaysia
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۲۱:۴۱
اشتباهی که آقای زیباکلام می کند اینست که فکر می کند اگر راست و چب میانه از آقای روحانی حمایت کنند او رییس جمهور می ماند، ولی از عمق و شدت نارضایتی توده های مردمی و اکثریت قاطع و تعیین کننده مردم محروم غافل است. (3919724) (alef-13)
 
نقی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۲۵:۳۱
همین ابتدای متن همه چیز را در باره رابطه روحانی و اصلاح طلبان می گوید:
اصلاح‌طلبان و آقای روحانی مثل زن و شوهری هستند که به‌رغم همه دلخوری‌هایی که از همدیگر دارند مجبورند به‌خاطر بچه‌ها با همدیگر زندگی کنند. اصلاح‌طلبان مجبورند با آقای روحانی همراهی کنند چون آلترناتیو دیگری ندارند. (3919731) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۲۶:۱۵
روحانی مدیری قوی و سیاستمدار و معتدل است
برای ریاست جمهوری به این چنین افرادی نیاز است
اینان در آینده کشور نقش بزرگی خواهند داشت. (3919734) (alef-13)
 
نقی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۷:۲۸:۱۳
من نمی دانم آقای زیباکلام پشت اش به چه کسی گرم است. از همه انتقاد می کند ولی تا کنون یک بار هم پایش به دادگاه باز نشده است. (3919736) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۸:۱۴:۰۴
ازهمين جاست كه مي گويند روحاني مظلوم ترين رييس جمهور تاريخ انقلاب است.او وقتي كابينه را تشكيل داد،هيچ كس ازآن را تغيير نداد.گناه كم كاري ها ناكامي ها وشكست هاي دولتش را گردن كسي نيانداخت.او مسئوليت همه چيز را به گردن گرفت ؛ حتي درمقابل احتمال شكستش دردوردوم هيچ اقدامي نكرد.با اين حال بدون هرگونه يأس ونااميدي حرف زد، همان حرف هايي را زد كه ازاول مي زد... (3919805) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۹:۰۳:۵۲
تا یک اصلاح طلب شجاع و واقعی نیاد مردم دیگر به امثال روحانی رای نخواهند داد. اصلاح طلبان یا نباید در انتخابات نامزد معرفی کنند یا اینکه باید یک آدم شجاع رو معرفی کنند و اگر رد صلاحیت هم شد دلیلی ندارد حتما در انتخابات شرکت کنند. غش کردن اصلاحات به سمت مهره های کمتر بد اصولگرایان هویت آنها و حامیان آنها که مهمترین سرمایه شان هست را از آنها خواهد گرفت. (3919872) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۹:۱۸:۰۴
لطفا نامه دیگر ایشان به رییس جمهور درباره فسادرا نیز منتشر کنید. نامه ای که در آن بیان میکند فساد چگونه شکل گرفته و چرا هر روز شاهد خبری از فسادهای پایان ناپذیریم (3919894) (alef-13)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۹:۴۴:۱۴
متاسفانه آقای زیباکلام از برخی از این وزرایی که به عنوان وزرای خوب نام بردند با زیرمجموعه خود به گونه ای رفتار کرده اند که باعث ریزش سرسام آور رای جناب آقای روحانی در انتخابات 96 نسبت به انتخابات 92 در آن مجموعه ها خواهد شد.
بهتره دولت یک نظرسنجی از پرسنل همان وزارتخانه های خوب از نظر جناب زیباکلام بالاخص وزارت نفت انجام بدهند تا ببینند عملکرد یک وزیر چقدر خواهد توانست نه تنها باعث ریزش آرا بلکه باعث تقابل و افزایش آرا گزینه احتمالی مقابل رییس دولت فعلی گردد. (3919936) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۹:۴۵:۱۹
صادق زیباکلام یک روشنفکر است. ویژگی روشنفکر نقادی است. هر چند کمی طرفدارانه نظر می دهد و طبیعی است چون به دمکراسی معتقد است ولی نقد او حتی از هم مسلک ها یش نشان روشفکری اش است. (3919939) (alef-13)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۰:۰۱:۱۳
به نظر من دکتر روحانی توی همین یک ماه اخیر کارنامه قبولی را گرفت به دلایل زیر :
- ایجاد زمینه های فرهنگی عذر خواهی و پوزش از مردم
- اعلام عمومی مبنی بر وجود ایرادات بسیار در قوانین
- افزایش و ارتقاء سطح خواسته های مردم مبنی بر شفافیت دولت و همه سازمانهای دولتی .
- ارتقا ورزش بانوان به نحوی که برای اولین بار از سوی یک بانوی 18 ساله در المپیک مدال گرفتیم
- تلاش در جهت پرداخت مطالبات بازنشستگان
- پرداخت وام ازدواج 10 میلیون تومانی
من در نهایت از 100 امتیاز به دولت روحانی 60 امتیاز می دهم (3919980) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۲۰:۴۴:۳۳
یعنی از 20 بهش 12 میدی؟ کم نیست؟ (3920055) (alef-13)
 
Tunisia
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۲:۵۳:۵۳
خدایشش اینها رو شوخی گفتی یا جدی می گی (3920458) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۴:۳۴:۲۹
واسه همینه نظر سنجی ها نشون میده که احمدی نژاد 2 برابر ایشون محبوب تر هست ؟

خجالت هم خوب چیزیه (3920484) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۸:۴۴:۰۹
درسته. با اوضاع امنیتی منطقه و تحریم ها و قیمت نفت پایین همین که کشور از نظر اقتصادی بهم نریخت خودش کلی کار بود. (3920627) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۲:۳۹:۵۸
دقیقا توی همین دو ماه شروع به تحرک های بعضا غیر منطقی کرده
چون نیم نگاهی به انتخابات دارد
اما سوال: توی این سه سال و نیم نمره چند می گیره؟ (3921000) (alef-13)
 
ف.خ
Germany
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۱:۵۷:۴۱
بله متاسفانه دولت آقای روحانی فاقد قاطعیت ، صراحت و شفافیت کافی است. به لیست امید از اول هم امیدی نبود بهتر بود افراد دلسوز و با تجربه , انتخاب می شدند
که تعداد آن ها کم هم نبود (3920434) (alef-2)
 
دانشجو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۹:۴۵:۳۲
اختلاسهای دوره احمدی نژاد را باید در تاریخ ثبت کرد ادکل های گمشده پولهای نفت خداوند از تقصیر این افراد نمیگذرد (3920733) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۰:۳۴:۵۰
ایشان سه سال و نیم رئیس جمهور هستند شما یک ماه اخیر که کلید تبلیغات ریاست جمهوری زده شده ایشان را ارزیابی می کنید
مثل این است که معلم سطر اخر املای یک صفحه ای دانش آموزش را صحیح کند
وعده 100 روزه
چرخ صنعت و چرخ سانتریفیوژ
رکود هر ساله و تشدید آن
کرامت پاسپورت ایرانی و افزایش تنش با کشورهای حتی جیبوتی
مححق نشدن وعده ها
حقوقهای نجومی و حمایت از گیرنده های آنها
مسکن مهر را کوبیدن و مسکن ... هیچ چیزی جایگذین نشد
.......
شما به 3.5 سال چه امتیازی می دهید؟؟ (3920816) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۲:۵۵:۳۲
با توجه به اینکه یقینا شورای نگهبان بزرگان اصلاح طلب را تأیید صلاحیت نخواهد کرد پس فعلا چاره ای جز ساختن با روحانی نیست اگر چه واقعیت آن است که ایشان بجز برجام حرفی برای گفتن ندارد و عملکرد او در هیچیک از زمینه های سیاسی اقتصادی فرهنگی اجتماعی و... رضایتبخش نیست (3921025) (alef-13)
 
ش.ش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۲:۵۷:۳۵
هموطن محترم ، آنچه كه براي قبولي كارنامه آقاي روحاني بر شمرديد فقط بدرد شما و ايشان مي خورد و بس و كجاي اينهيي كه گفته ايد مشكل مردم را حل كرده است (البته نه اينكه دولت احمدي نژاد بهتر بوده بلكه او هم همين بوده نه بيشتر و نه كمتر )
ظاهرا كه وضع مالي شما خيلي خوب بود ه يا در سايه اين وضع آشفته اين روزها بهبود يافته كه اصل خواسته هاي مردم را نمي بيني و به ساز و دهل و عكس و سايه و فيلم دلخوش نموده و آنها را مايه مباهات مي داني
مشكل مردم نه چيزي است كه شما گفته ايد و در وهم آن را حل شده و رونق يافته تلقي مي كني و نه آن چيزي است كه آقاي زيبا كلام مي گويد
مشكل مردم همچنان معيشت است و كار و مسكن و ازدواج ، كدامش حل شه ؟
از مردم داخل خيابان بپر س كه حل شده آيا ؟
فقط به افكار و محاسبه تو در خود قانع نباش كه خود فريبي مي آورد

امتياز هر دولتي وقتي اين چند مورد اساسي را نتواند حل كند و بلكه همه مشكلات ديگر جهان را هم حل كند فقط ده هست و بس (3921033) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۳:۰۰:۵۱
دولت ها در ایران به دو دسته تقسیم می شوند 1- دولتهایی که صدا و سیما از آنها طرفداری می کند 2- دولتهایی که صدا و سیما از آنها طرفداری نمی کند . دولت روحانی در دسته دوم قرار می گیرد و فاقد توانایی های لازم در نشان دادن عملکرد خود است . همین صدا و سیما در زمان احمدی نژاد و اعمال تحریم ها تبلیغات گسترده داشت مبنی براین که تحریم ها نه تنها به ضرر ما نیست بلکه هم به نفع ماست و موجب شکوفایی اقتصادی و کاهش وابستگی به خارج می شود اما دیدیم و احساس کردیم و تجربه کردیم که نشد و رشد اقتصادی منفی شد و حتی قیمت تولیدات صددر صد داخلی مان هم چند برابر شد . دولت روحانی که سرکار آمد به درستی تمام تلاش خود را کرد تا تحریم ها را چاره کند که رسید به برجام و باقی قضایا اما تمام کسانی که تریبون داشتند و قبلا می گفتند تحریم ها به نفع ماست با 180 درجه تغییر و به مدد صدا و سیما در طبل بالا بردن توقعات مردم از برجام کوبیدند . آنها دائما از رکود شدید حرف زدند در حالی که رکود اونقدر ها هم شدید نیست که اینها می گویند شرایط طوری است که هر جا می روید ناله کردن از رکود نقل مجالس است اما همانها در آمدشان را دارند و مانند قبل زندگی شان را می کنند سری به رستوران ها و مراکز تفریحی و مسافرت های خارجی و غیره بزنید پر ازدحام است . مردم برای دیدن فیلم از ساعت 6 صبح تا نیمه شب بلیط می خرند . سالنهای تئاتر پر می شود و بلیط هواپیما برای پرواز های داخلی گیر نمی آید . درست است که کارخانجات با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند اما صاحبان همان کارخانه پول هنگفتی را در بانکها گذاشته اند و سودش را می گیرند . رکود در مسکن زیاد است چون قیمتها قبل از سال 92 به شکل وحشتناکی زیاد شد .
با تمام این تفاسیر برای دور بعدی ریاست جمهوری به غیر روحانی فرد دیگری وجود ندارد که بشود حداقل اعتماد را به وی داشت . (3921040) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۴:۳۷:۲۲
انتخاب ما همیشه بین بد و بدتر است خاتمی و ناطق، هاشمی و احمدی نژاد، روحانی و تندروی. حالا باید دید رقیب روحانی کیست من قطعا بد را انتخاب میکنم نه بدتر (3921218) (alef-13)
 
میرمحسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۶:۳۳:۰۵
نمره 14 ایرانی - تقدیم دولت روحانی (3921428) (alef-13)
 
امین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۷:۵۷:۰۹
بامید خدا پیروز انتخابات 96دکتر روحانی با رای 25میلیونی (3921604) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۲۰:۲۷:۳۳
ولی آقای زیبا کلام, با تمام این تحلیلها نمی فرمایند که پس چرا مردم باید بروند رای بدهند. خودش را کشت که مردم بروند به لیست امید رای بدهند بعد که رای دادند گفت حالا بیایید به لاریجانی رای بدهید, وقتی خود ایشان سریع تغیر موضع دادند یک سری نماینده ها هم تغییر موضع دادند و عارف رای نیآورد.

حالا که عارف رای نیاورد و رییس مجلس نیست می گوید کاری نکرده است, من حالا قصدم جانبداری نیست .

در ضمن اگر شورای نگهبان دست از رد صلاحیت کردن بردارد افراد زیادی هستند که با شهامت تر و رای آورتر از روحانی هستند. به نظر من غیر از برجام که مشکل خاصی را حل نکرد ولی از بدتر شدن شرایط اقتصادی جلوگیری کرد در موارد دیگر شرایط مشابه احمدی نژاد یا بد تر از اینهاست, نگاه کنید همین کنسرتها را, در زمان احمدی نژاد شرایط اگر بهتر نبود بدتر هم نبود. در ضمن صحبت از اعتبار پاسپورت بود که بدترشده و بهتر نشده, جالبه که رتبه ایران از کره شمالی هم بدتر است!! (3921835) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۴:۴۹:۰۰
اگه احمدی نژاد بیاد و از برجام دفاع کنه و ظریف را ابقاء کنه حتما رای خواهد آورد. (3923098) (alef-13)
 
اسماعیل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۹:۱۸:۰۱
من 92 به روحانی رای دادم- دیگه رای بهش نمیدم- یعنی حاضرم به احمدی نژاد رای بدم ولی به روحانی رای ندم دیگه (3923486) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۸ ۰۱:۵۰:۵۳
جناب زیبا کلام. بعد از ۳ سال فهمیدی حالا کار اشتباهی کردی که از دکتر روحانی اعلام حمایت کردی . روحانی تو مذاکرات هسته ای زمان خودش هم معلوم بود که آدم رودربایستی داری تو مذاکره هست . مردم قشنگترخودشون میدونن کی کار میکنه کی کارنمیکنه کی مخلصانه واسه مردمش کار میکنه . (3925334) (alef-13)
 
سهامدار پدیده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۲۰ ۱۳:۲۵:۳۰
بنده سال 92 به آقای روحانی رای دادم اما به خاطر سوءمدیریت و ضعف عملکرد دولت در قضیه پدیده شاندیز دوباره به ایشان رای نخواهم داد . جمعیت زیادی از مردم مشهد سهامدار پدیده یا سپرده گذار میزان هستند و در انتخابات مجلس به لیست امید رای ندادند ، اما ظاهرا این شکست برای دولت درس عبرت نشده است (3929027) (alef-13)
 
شاهد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۲۰ ۱۶:۳۰:۵۱
در زندگی اجباری زن و شوهری که طلاق عاطفی گرفته باشند بچه ها بیشترین آسیب را می بینند . اصلاح طلب و راست میانه برای ملت سرپرستان مناسبی نیستند . یکی راه نجات را همراهی با کد خدا می داند و دیگری دو دستی دادن همه ی مقدرات به دست او . انگار نه انگار که در این دیار انقلابی شده باشد . (3929397) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.