نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 348363
آغاز طرح تحول ملی در عربستان
بخش خارجی الف، 7 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۳۴
دیروز شورای وزیران عربستان با طرح محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع این کشور تحت عنوان چشم انداز ۲۰۳۰ موافقت کرد. سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان که ریاست شورای وزیران این کشور را نیز برعهده دارد در جلسه روز دوشنبه رسما موافقت شورای وزیران عربستان با این طرح را اعلام کرد.

عربستان در طرح تحول اقتصادی منابع درآمد ملی خود را متنوع می کند تا به این ترتیب وارد دوران پسانفتی شود. پیش بینی شده بر اساس این طرح، عربستان بزرگترین صندوق ذخیره ارزی جهان را داشته باشد که بعد از عرضه اولیه ۵% از سهام شرکت ملی نفت آرامکو به عموم، حجم ذخایر این صندوق به ۲ تریلیون (دو هزار میلیارد) دلار برسد. همچنین قرار است عربستان سعودی در سال ۲۰۲۰ به طور کامل از وابستگی به درآمدهای نفتی رهایی یابد.

همچنین در طرح تحول ملی، عربستان برنامه‌های مختلفی در زمینه‌های اجتماعی، سیاسی و عمرانی مد نظر قرار داده که از جمله می توان به احداث پروژه های بزرگ مسکن، افزایش جهشی فرصت‌های شغلی برای جوانان عربستانی که بیش از ۳۰ درصد آنها بیکار هستند و اعطای برخی آزادی‌ها به زنان اشاره کرد.

درباره این که چرا طرح چشم انداز ۲۰۳۰ در این مقطع زمانی به اجرا درمی آید حدس و گمانه های متفاوتی ارائه شده است.

یکی از دلایلی که در این باره ذکر شده این است که محمد بن سلمان با اجرای طرح تحول در پی تبدیل شدن به فرد اول عربستان و ساختن آینده این کشور بر پایه افکار و عقاید خود می باشد. به عنوان مثال مجتهد، فعال معروف سعودی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته محمد بن سلمان قصد دارد به بهانه چشم انداز ۲۰۳۰ زمام امور را در اختیار بگیرد و پدرش را خانه نشین کند.

عده ای نیز مسائل و مشکلات اقتصادی که عربستان با آن دست به گریبان است را دلیل اصلی اجرایی شدن این طرح عنوان می کنند. بر پایه این استدلال، کاهش قیمت نفت و هزینه های فراوان درگیر شدن در یمن، سوریه، بحرین و ... از عوامل اصلی کسری بودجه ۹۸ میلیارد دلاری می باشد. اما آخرین گزارش صندوق بین‌المللی پول حاکی از آن است که این کسری بودجه بیشتر از این است و به چیزی حدود ۱۴۰میلیارد دلار می‌رسد. محمد الشیخ، یکی از مشاوران اقتصادی نزدیک به محمد بن سلمان با ادامه روند فعلی، میزان کسری بودجه و هدر رفت سرمایه را برای سال‌های آینده بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زد. آن طور که خود محمد بن سلمان هم در مصاحبه با بلومبرگ گفته است: تیم اقتصادی‌اش به این نتیجه رسیده‌اند عربستان اگر سیاست‌های اقتصادی خود را تغییر نمی‌داد اوایل سال ۲۰۱۷ با ورشکستگی کامل مواجه می‌شد. گاردين نیز اخیراً در گزارشی عنوان کرده بود که حکومت سعودي قصد دارد با فروش تاسيسات نفتي خود، ۵۲ ميليارد دلار کسب کند تا ضررهاي ناشي از تجاوز نظامي به يمن و کاهش قيمت نفت در بازارهاي جهاني را جبران کند.

عده ای نیز با تاکید بر بی اعتنایی دولت آمریکا به مقامات ریاض، اشاره می کنند که دولتمردان کاخ سفید دیگر مانند سابق بر منطقه خاورمیانه و نفت آن تاکید ندارند و در پی عزیمت به شرق آسیا هستند و این استراتژی موجب شده تا عربستان با انجام اصلاحاتی، به گمان خود به سمت تحکیم بیشتر پایه های قدرت حرکت کند.

در این بین برخی نیز بر این اعتقاد هستند که تغییرات اجتماعی که محمد بن سلمان وعده آن را داده برای برآورده کردن خواسته های کشورهای غربی علی الخصوص آمریکایی ها می باشد؛ چرا که بدلیل تبعیض های اجتماعی، نقض حقوق بشر و آزادی های فردی و مذهبی و ... انتقادات بسیاری به حمایت کشورهای غربی از آل سعود شده است. همچنین شاهزاده جوان سعودی که رویای حکمرانی طولانی بر کشور ثروتمند عربستان را در سر می‌پروراند، به خوبی می‌داند که دیگر ادامه شیوه عموها و پدر پیرش در اداره کشور ممکن نیست و برای رسیدن به رویای خود باید به قهرمان جوانان عربستان و ناجی اقتصادی کشورش تبدیل شود؛ چشم‌اندازی که طرح تحول ملی عربستان دقیقا بر مبنای آن تدوین شده و تلاشی‌است پیش‌دستانه برای ممانعت از اعتراض‌های احتمالی جامعه سنتی عربستان که کاهش قدرت اقتصادی سعودی‌ها می‌تواند آنان را به خیزش وا دارد.

وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه اخیر خود که اواخر فروردین ماه منتشر شد به نقض گسترده حقوق بشر در عربستان اشاره کرده بود.

گفتنی است یکی از افسران ارشد سابق آمریکایی که اخیرا با محمد بن سلمان دیدار کرده می‌گوید محمد بن سلمان گفته آماده دادن مجوز رانندگی به زنان است اما منتظر وقت مناسب برای بررسی نهاد دینی تندرویی است که بر حیات اجتماعی و دینی سیطره دارد.

محمد بن سلمان در مصاحبه ماه گذشته خود نیز گفته بود: من باید به جهان یادآور شوم که زنان آمریکایی زمان زیادی منتظر ماندند تا به حقوقشان درباره رأی دادن دست یابند. برای همین ما نیاز به زمان داریم. ما به شهروندان به یک چشم می‌نگریم و زنان نیمی از جامعه عربستان هستند.

اما مسئله مهم تر ورای این که چرا حاکمان عربستان در این مقطع زمانی به فکر ارائه چشم انداز و انجام اصلاحات در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی افتاده اند این است که تجربه نشان داده مقدمات ریاض کمتر بر اساس پیچیدگی های مسائل واقعی منطقه و جهان تصمیم گیری می کنند. نمونه بارز آن جنگ یمن است که با گذشت بیش از یک سال از آغاز آن منجر به هیچ نتیجه ای برای عربستان نشده است.
 
United States
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۰۹:۴۲:۰۸
چندی پیش یک افشاگری توسط ویکی لیکس علیه صندوق بین المللی پول کرد که دولت یونان نیز دوهفته پیش در پی این افشاگری خواهان توضیح صندوق بین المللی پول شد...به نظر من این افشاگری بسیار مهمه.

به نظر میرسه بسیاری از معادلات جهانی واقتصادی درجهان جوری طراحی میشه ورقم میخوره که کشورها به اجبار تن به اصلاحات مدنظر صندوق بین المللی پول بدن..مثل اینکه حالا نوبت عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی شده که با کاهش خودجوش شدید قیمت نفت و برخی تمهیدات دیگر طراحی شده برای آنها ملزم به اجرای این اصلاحات شوند...خدا خودش عاقبت این دنیای مارو بخیر کنه...

این صحبتهای نوآم چامسکی هم که از سایت پرس تی وی لینک میزارم جالبه:
http://217.218.67.231/DetailFa/2015/09/23/430368/Chomsky-World-mafia-system-US-godfather (3668407) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۰۹:۵۱:۵۸
دارن خودشون رو آماده میکنن ظرف 15 سال آینده جنگی اقتصادی و تمام عیار رو با ایران داشته باشن (3668427) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۰:۱۹:۳۸
متاسفانه کشور ما سالهاست که در خواب اقتصادی است و بعید است با این شاکله اداری و اقتصادی تحولی در ووضعیت ما ایجاد شود.
نکته بعدی ، دست کم گرفتن رقبا در بین ما ایرانی ها( چه مردم عادی و چه بزرگان) کاملا مشهود است و متاسفانه اگر نتوانیم بخود حرکتی بدهیم و از دست اقتصادی دولتی و نهادی راحت شویم ، پول رقبا (چه خوشمان بیاید و چه نیاید) بواسطه خرید مشاوران خارجی و جذب متخصصین و ... میتواند براحتی ما را عقب بی اندازد.
رقبای ما نشان داده اند که میتوانند کارهایی بکنند که ما در آن ناتوانیم ( مانند زندگی در بیابان-تغییر بیابان به محل زندگی، که رئیس جمهور محترم اعتقادی به آن ندارد) ، فساد اداری و رانت خیز بودن بیشتر فعالیت های اقتصادی کشور ،جلوی هر حرکتی را گرفته و خواهد گرفت که نمونه آن را از صنایع کوچک و بزرگ و حتی نظامی میتوان دید. بشخصه نوامیدانه منتظر تغییر رویکرد دولت در اساس و پایه رفتارهای اقتصادی و اداری هستم ، اما دولت های مختلف ما تاکنون نشان داده اند که دنبال کار اصولی نیستند، یا با مالیات میخواهند کیسه خود را پر کنند و یا با بالا بردن ارز و ... (3668466) (alef-13)
 
رضا
Germany
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۹:۳۲:۴۰
کشور خیلی اقتصادش قوی هست و طوری هست که به مردمش کمک میکنه با قوانین اقتصادی. مثلا ما با فروختن خودروی های خارجی به قیمت دو برابر با صد در صد گمرک گام بزرگی در اقتصاد خودرو سازی گرفته. مثلا توسان نیو که در دنیا 70 میلیون تومان است در ایران 148 میلیون تومان فروخته میشه. از یه همچین کشوری شما انتظار پیشرفت اقتصادی دارید؟ متاسفانه مسوولین ما به جای اینکه آینده را ببیند جیب امروز خودشان و آینده جیب فرزندانشان را میبینن. و در آینده خودشان که نیستند. فرزندنشان هم که با پول های مردم میروند خارج. وبا میمانیم و.یک کشور فقیر و از همسایگانی مثل عربستان عقب افتاده (3669356) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۷:۳۲:۲۶
ان شاء الله عمر سیاسی شان به 15 سال هم نخواهد رسید. (3669156) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۳:۰۲:۰۱
اشتباه نکنید
این آغاز طرح تجزیه عربستانه
ورودی طرح برای خودشون قشنگه اما وسطش مردابه (3668763) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۵:۴۳:۵۲
تحول اقتصادی فرهنگ میخاد که عربستان نداره
همه چیز پول نیست
فوتبال رو هم داره با پول میخره اما ایا تیماش موفقن؟ همه از دم دارن حذف میشنپنفوذ تا یه حدی میشه کرد اما حرف نهایی رو فرهنگ میزنه
لذا شما فرهنگش رو نداری شیخ برو به فروش نفتت بپرداز
عرض خود میبری و زحمت خود میداری (3668993) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۵:۵۲:۰۵
مطمئن باشید آنها در اینکار موفق نخواهند شد همانطور که ما هر زمان اراده به تغییر کردیم موفق نشدیم ولی برای آنها سال 2030 سال نکبت و شورش و احتمالا تجزیه کشورشان خواهد شد . بسیار عوامل در این موضوع دخیلند و بزرگترین آنها دول استعماری نوین هستند و این کار عربستان یعنی از دست دادن بزرگترین منابع نفتی خود و ساده اندیشی است که سرمایه یک ملت را به خاطر ایده کودکانه و رویاگونه یک جوان بیست و چند ساله فدا کرده و در دام دسیسه ای از پیش طراحی شده افکند . (3669009) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۸:۵۷:۰۷
چند ساله دیگه با یه عربستان پر قدرت و پر نفوذ رو برو می شیم اگه دیر بجنبیم به بد ترین شکل خسارت خواهیم دید (3669310) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۲۱:۲۲:۲۶
متاسفانه ما به روز گذرانی عادت کردیم برنامه کوتاه مدت وبلند مدت نداریم ویا اگر داریم اجرا نمیشه
کشور رو اختلاس و دسته بندی و سیاسی کاری از بین برده هر گروهی فکر میکنه که درسته اگر درست بود وضع اینجور نبود
همسایه های ما اب دریارو شیرین کردن و شهری مثل دبی ساختن از تمام دنیا تو اون بیابون سرمایه گذاری کردن ما چیکار کردیم ؟؟؟؟به رقبا منطقه نگاه کردیم و بهشون خندیدیم
کشور از بی ابی رنج میبره با این همه ساحل کنار دریا و اقیانوس
فقط نگرانی سیاست مدارهای ما اینه که نکنه من رو کنار بزنن اصلا دلشون برای کشور نمیسوزه
و اثار این کار بعد از چندین سال مشخص میشه
حالا عربستان میخواد تا 15 سال بعد نتیجه بگیره
ما فوری میشنیم میگیم نمیتونه نمیشه
به جای این حرفها برنامه بدین و اجرا کنین (3669511) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.