نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 315783
رانت‌ قانونی، مانع عملیاتی شدنِ اقتصادِ مقاومتی
بخش تعاملی الف، 28 آذر 94
تاریخ انتشار : شنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۴۹


در یکی از شبکه‌های اجتماعی، تقاضای ارتباط داشت و وقتی خود را معرفی کردم، خود را کارشناس ارشد بانکِ...(نامِ بانک نزد نگارنده محفوظ است.) و مُدیرعامل یک شرکت خصوصی معرفی کرد و نهایتاً آدرس اینترنتی شرکت خود را که متوجه شدم هویت واقعی دارد؛ البته در سایت، نام خانمی به عنوان مُدیرعامل درج شده بود که ۹۰%، همسر ایشان بود؛ اما قطعاً مدیرعامل اصلی آن شرکت خصوصی، خود آن کارمند بانکِ... است نه آن خانم.



از او پرسیدم: به نظر شما فردی که استخدام دولت است و آن هم در بانکِ...، آیا از لحاظ اخلاقی و حتی شرعی شایسته است در بخش خصوصی هم فعالیت کند و حق سایرین را ضایع کند؟ و ادامه دادم: چرا در استخدام‌های دولتی همیشه حرف و حدیث و نارضایتی عمده افراد وجود دارد؟

او این طور جواب داد و من را بلاک کرد:
... اینجا ایرانه.یادتون باشه قوانین زیاد ضمانتِ اجرا ندارن.

پرده دوم:
تصور نمایید کارمند جزءِ یک نهاد دولتی علاوه بر حقوق و مزایای ثابت خود، تصمیم می‌گیرد شرکت یا شرکت‌های خصوصی متعددی را تأسیس کند. درست است که خود به طور مستقیم مدیرعامل آن نیست، اما به عنوان عضو هیأت مدیره در یک یا چند شرکت حضور پیدا می‌کند و در هر شرکت، همسر و یا فرزند و یا نزدیکی از نزدیکان خود را می‌گذارد. از رهگذر این ارتباطات که در نوع خود یک رانتِ قانونی است، فردی که در بخش دولتی است؛ عملا به سمت بازارهای بخش خصوصی و مردمِ عادی دست‌اندازی می‌کند.

با این شرایط چگونه جوانان یا مردمِ عادی انگیزه‌ای برای کارآفرینی داشته باشند؟ چگونه به دنبال کارمندی، پشت‌میز نشینی و یا دلالی نباشند وقتی مشاهده می‌کنند بخشِ دولتی از کارمندِ جزءِ آن گرفته تا مُدیران آن، علاوه بر حقوق و مزایای همیشگی دولتی، به دنبال منافع اقتصادی در بازارهای بخش خصوصی هم هستند؟

به عنوان مثال زمانی که یک دانش آموخته کامپیوتر در مقطع کارشناسی یا ارشد می‌خواهد شرکتی تأسیس کند، مشاهده می‌کند بزرگترین رقبای او، مدیران و کارمندان IT و کامپیوتر بخش های دولتی هستند: آیا بازارِ او کوچک نمی‌شود؟ آیا جرأت ریسک پیدا می‌کند؟ البته ریسک هم نیاز است، اما زمانی که مطمئن باشد شاخه‌ای وجود دارد که حداقل به آن چنگ بزند.

پرده سوم:
امام علی علیه‌السلام در دوران کوتاه اما پربرکتِ حکومتِ عادلانه خود، به خوبی ابعاد گوناگون اقتصادِ مقاومتی را پیاده سازی نمودند که از جمله آنان، مبارزه جدی با فساد و رانت‌هایی بود که برخی خود را به غلط شایسته دریافت آن می‌دانستند: برخی از جهت این که از یاران پیامبر و یا جنگاوران جنگ‌های صدرِ اسلام بودند، این تصور را داشتند که زندگی آنان باید با مردم عادی فرق داشته باشد.

امام علی علیه‌السلام نه تنها جلوی ادامه روند سرازیر بودن پول و امتیازات فراوان مادی و معنوی به رانتخواران زمان خود را گرفتند، بلکه حتی حقوق رفته از بیت‌المال عمومی جامعه اسلامی را نیز از آنان طلب نمود.

امروزه نیز ما کمابیش شاهد تکرار تاریخ هستیم:
۲۲مهر ماه بود که مقام معظم رهبری در دیدار دانشجویان و استعدادهای برتر علمی کشور فرمودند:
از میزان پیشرفت فکر و بنیان مهم اقتصاد مقاومتی در کشور خیلی خشنود نیستم.

پرده چهارم:
توسعه اقتصادی با شعار نمی‌شود.
تحقق اقتصاد مقاومتی بدون شک مخالفین فراوانی را در بدنه نظام و دولت خواهد داشت که دامنه این مخالفت‌ها حتی ممکن است تا جزءترین کارمندان کشیده بشود؛ اما سؤال اینجاست که آیا ما بالاخره می‌خواهیم بعد از ۳۶سال انقلاب، گشایشی اقتصادی برای عموم مردم به منظور افزایش رضایت آن‌ها ایجاد نماییم یا خیر؟ آیا می‌خواهیم در عمل(و نه شعار) پول‌های به ناحق رفته از بیت‌المال به جیب افراد و عده‌ای خاص را به خزانه عمومی ملت نجیب ایران برگردانیم یا خیر؟

پاسخ شفاهی و عملی به پرسش‌های فوق از طرف هر یک از وزیران و مدیران کشور، به خوبی دلیل نارضایتی مقام معظم رهبری را از مسأله اقتصادِ مقاومتی تبیین می‌نماید.
 
کلمات کلیدی : سجاد رحیمی مدیسه
 
Saeid
۱۳۹۴-۰۹-۱۷ ۰۸:۱۷:۴۸
من هم کارمند دولتم.
از قضا در به در هم دنبال یک کارآفرینی شخصی هستم. فعلا درس و مشق فرصت نمی دهد.
فکر می کنید دولت کارمندان مستعدش را تامین می کند؟ جواب من خیر است.

فکر می کنید من در یک نهاد عمومی به چه امیدی باید تلاش و خدمت کنم؟ من نیز نیازهایی دارم. ارتقائ در سازمان من به شدت به سلیقه رییس بزرگ است که از قضا از دانشگاه و از رشته مدیریت پا به اداره باز شده است.
اما کاری به سازمان ندارد
فقط هر آشنایی که داشته باشد آورده و پروبال داده
همین

فساد از سر تا پا جاری است.
دیواری کوتاه تر از کارمند پیدا کنید
بخدا کارمند مانده است خدمت کند یا ناله!
از همه طرف کنایه است ولی کسی با مدیریت کار ندارد.
قانون هم گذاتشته اند که مدیران ثابت بمانند بلکه ثبات مدیریتی جاره کند
آقا این آقایون الف بای کارشناسی ارشد هم ندارد چه برسد به مدیریت

یک کارمند باسابقه داریم در مورد رییس میگود او {اسم کوچک رییس}+شاه است.
واقعا هم طاغوتی است. اما امان از ادعای مومن بودنش
چگونه باید این تصویر را به شما برسانیم تا باور کنید کارمند بی تقصیر است

البته دولت ها افرادی که لیاقت کارمند شدن نداشتند هم زیاد استخدام کرده است و من حق می دهم که پول اضافی به اینها ندهند
ولی
با استعدادها راهی می یابند و باج نمی دهند
یا در می روند.
من هم در می روم! به زودی! (3373679) (alef-11)
 
مهرناز
۱۳۹۴-۰۹-۲۶ ۰۰:۴۲:۵۴
کاش من هم جای شما کارمند دولت بود و نفسم از جای گرم درمیومد (3394613) (alef-3)
 
دانشجوی مدیریت
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۱۰:۳۰:۱۷
بیای داخل حالت رو میپرسم صدای دغل از دور خوش است فعلا کار به جایی رسیده که باعرضه ها و کاربلدها در میرن چاپلوسها و هیچ کار نابلدها میمونن
علتش هم اینه که اکثر مدیران ما مدیریت بلد نیستند و نمیدنن مدیریت منابع انسانی یعنی چی رفتار سازمانی یعنی چی آموزش کارکنان یعنی چی نگهداری کارکنان یعنی چی و بالاتر از همه جبران خدمت یعنی چی ...
جناب وزیر از خارج مدیر وارد نکنید مدیران واقعی را سر کار بیارین اونوقت ببینین یعنی چی
شما میرید برا فوتبال مربی میارید هیچکس کاریش نداره کسی بهش خط و نشون نمیکشه هرکار خواست میکنه ودر صورت نارضایتی میتونه شکایت به فیفا بکنه
ولی مدیران ما بیچاره ها یا مدیر نیستند یا اگه مدیرن از هزار جا تهدید میشن فلان کار و نکن فلان به فلانی دست نزن فلانها را نادید بگیر و .... در واقع یه عروسک خیمه شب بازی که
هر چی ما میگیم بکن نتیجش هم میشه این
درصورتی که اگه مدیرای واقعی ما هم مثل مربیهای ورزشی باشند و خودشون بتونن تصمیم بگیرن و اجرا کنند و قانونی عمل کنند و به قول اون آقا اینجا ایران است قانون ضمانت اجرایی ندارد نشود میبینید که اینجا ایران کعبه آرزوهاست خواهد شد ...
یاعلی (3398843) (alef-13)
 
علیرضا صاد
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۰۹:۱۲:۰۰
تا وقتی که در میان کارمندان دولت شکاف بزرگ دریافتی وجود دارد و دریافتی های ایشان کفاف یک زندگی بخور نمیر را هم نمی دهد و فساد ریشه ای و روابط باعث شده که هیچ امیدی به شایسته سالاری و پیشرفت از طریق لیاقت نباشد کارمند بیچاره چه کند. مثال عینی بزنم من و همکلاسیم در دو آزمون استخدامی و بدون هرگونه سفارش و پارتی بازی پذیرفته شدیم ایشان استخدام تامین اجتماعی شد و من استخدام منابع طبیعی با توجه به اینکه کارمند منابع طبیعی همواره مورد تهدید زمینخواران و متجاوزان به منابع طبیعی می باشد و در شرایط حساس به عملیات های گشت و کنترل و خاموش کردن آتش سوزی در باران و برف و کوه و تپه با پای پیاده که ماشین رو نیست و عموما بعد از وقت اداری و ایام تعطیل و جمعه ها می رود و چندین بار مورد حمله سگ و افراد زمین خوار قرار گرفته اند حال نه حق مامویتی می دهند و نه اضافه کاری دریافتی من ماهی 870 تومانه و اما رفیق من که استخدام تامین اجتماعی شده در با بهترین مزایا و امکانات اداری چیزی که به عینه فیش حقوقی اش را مشاهده کردم حدود 3 میلیون و دویست می باشد چیزی نزدیک به 3/5 برابر بنده و از این مثال ها زیاد است شکاف درآمدی تو این مملکت بیداد می کند. مگر نیازهای افراد باهم متفاوت است.... یا با این تفاوت در دریافتی ها کارمند می تواند سالم بماند و چرا ؟؟؟؟ (3398631) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۱۵:۳۰:۵۶
خوب استعفا بده بیا بیرون چه نازم میکنی و برای رانتخواریت توجیه درست میکنی (3399907) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۷ ۰۹:۱۲:۴۰
جناب مدیسه خواهشمند است درج کنید اقتصاد مقاومتی خیلی سالها پیش و در دولت های پس از جنگ می بایست مورد عنایت قرار گیرد الان یک تولیدکننده قدرت خرید واردکردن یک تکنولوژی جدید که عمدتا وارداتی است ندارد. یا یک تولید کننده توانایی ساخت یک کارخانه ندارد که بیاید اقتصاد مقاومتی درست کند. دولت هم که قیمت نفت شد 36 دلار . .... چنین شیری هم خدا نیافرید که انتظار زیاد داشت. ان زمان که شایسته سالاری کنار گذاشته شد و رابطه در ایران دیگر سراغ اقتصاد مقاومتی را مگر در اسمانها سراغ کرد. اگر دیدی به ما هم ادرسش را بدهید (3373819) (alef-11)
 
شیخیان
۱۳۹۴-۰۹-۱۸ ۰۸:۴۹:۵۹
به خدا حرف راست رو گفته اقای مدیسه اگر دوباره یک عده برچسب نزنن
کارمندای دولت همشون دوسه تا شغل دارند
طرف تو صداوسیماس تو روز روشن داره با تلفن زنگ می زنه و بیزینس می کنه

راست گفته
وقتی صدتا از این ها بخوان تو بازار کار بکنن اون جوون بیکار مهندس کامپیوتر باید کار بکنه؟ اصلا می تونه؟ (3376296) (alef-11)
 
محسن پور
۱۳۹۴-۰۹-۱۸ ۰۸:۵۳:۲۵
من که حلال نمی کنم این پول خوردن ها رو (3376309) (alef-11)
 
یک بنده خدا
۱۳۹۴-۰۹-۱۹ ۰۰:۳۲:۰۸
بدنبال رانت دانه درشتها باشید مخصوصا در بخشهای خصولتی که اقتصاد را بلعیده اند. (3378843) (alef-13)
 
گردن شکسته
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۰۸:۱۷:۰۲
حقوق کارکنان دولت مگه چقدر هست؟اصلا کفاف زندگی رو نمیده و برای همین مجبورن کار دوم و سوم داشته باشن تا بلکه بتونن زندگی رو بگذرانند!!!!!!!

با حقوق یک میلیون و سیصد هزار تومن مگه چیکار میشه کرد؟

باز کسی که تو بازار کار میکنه با تورم اقتصادی رو اجناسش میکشه و جبران هزینه میکنه(بمند که از دادن مالیات هم خبری نیست) ولی دولت خیلی محبت کنه سالیانه ده درصد به حقوق اضافه کنه که خیلی بشه حدود صد تومنه و کرمند دولت اولین کسی هست که مایات به صورت خودکار از حقوقش کم میشه

در پایان باید بگم که: اگه حقوق دولتی کفاف زندگی رو میداد مطمئن باشید کارمند دولت مشکل روانی و عقلی نداشت که وقتی خود و خانوادشو به کار دوم و سوم اختصاص بده (3398513) (alef-13)
 
امیر110
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۰۸:۴۱:۳۷
اقتصاد مقاومتی چیست؟ متاسفانه واضعان عبارت اقتصاد مقاومتی یک برچسب ناجوری را بجای عبارت اصلی انتخاب کرده اند که هیچکس معنای آنرا نمی دهد. اقتصاد مقاومتی بر گرفته از عبارت " تاب آوری اقتصاد " یا اقتصاد تاب آور است که متاسفانه همین عاریت مقاومتی باعث دردسر شده. الان عده اندکی در کشور معنای آنرا می دانند لذا هرچه بیرون می آید کلیشه ای بیش نیست. اول عبارت را تصحیح کنید بعد کسانیکه سواد دارند را بگذارید معنای تاب آوری اقتصاد را در کشور جای بیاندازند. آنگاه حداقل پروژه های کاربردی برای تحقق این امر یعنی تاب آوردن اقتصاد در مقابل ناملایمات را عملیاتی کنید. وا... دور و بری های رهبری هم نفهمیده اند بماند به عوام (3398548) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۰۸:۴۲:۲۹
آنچه می نویسم حاصل مشاهداتم در بیش از سی کشور دنیا و زندگی ام در بیش از هشت تای آنهاست. اعم از اینکه توسعه یافته و یا در حال توسعه باشند؛ تفاوت بسیار اساسی و پایه ای میان ممالکی که از نظر اجتماعی و حقوقی توسعه یافته تلقی می شوند و ظواهر آن هم در جامعه قابل مشاهده و ملموس است(چنانچه از مغلطه و سفسطه بپرهیزیم) با جوامع در حال توسعه در همین شاه بیت این آقا نهفته است، قانون در جامعه در حال توسعه نه تنها ضمانت اجرایی ندارد، بلکه بسته به حال و روز و شرایط و متغیرهای موجود چه در تفسیر و چه در نص، تغییر می کنید. از اتاقی به اتاق دیگر و از حالا تا ساعتی دیگر. در ممالک توسعه یافته، اساسن چیزی به نام تفسیر قانون وجود ندارد بلکه قانون صریح و متقن است و در مورد سرزمین ما نیز تا هر زمان که باب تفسیر قانون باز است شرایط قطعن تغییر نخواهد کرد. مظاهر آن هم بر همگان روشن است و تجربه نیم قرن اخیر نیز در موارد معین و بی شماری آن را ثابت کرده است. تا زمانی که حقوقدانان و دولتمردان و کسانی که به هر نحوی در حوزه تقنین و اجرا و مراقبت از انها هستند بر این اصل بدیهی با هر توجیهی چشم بپوشانند وضعیت بهتر نخواهد شد و بلکه بدتر خواهد شد. حالا اسمش را سیاه نمایی و یا هر چیز دیگری بگذاریم و سفسطه کنیم. روشن و مبرهن است، قانون اگر صریح و روشن نباشد و تفسیرپذیر باشد هرگز به سر منزل مقصود که بر قراری عدالت اجتماعی و در نتیجه برساختن جامعه ای موزون است، رهنمون نخواهد شد. (3398552) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۹-۲۸ ۰۹:۵۷:۲۴
به نظر من به عنوان یک مدرس دانشگاه اگر از ساعات اداری اش نزند و از رانت استفاده نکند، تاسیس شرکت و دفتر و غیره اشکال اخلاقی و شرعی نخواهد داشت. ضمن آنکه در این صورت احتمال موفقیتش خیلی بالا نخواهد بود.
مشکل دولت ما این است که به جای تلاش در جهت اصلاح ساختار خود، مدام بر سر خود و کارمندانش می زند. خود و آنها را تحقیر می کند و ناتوان جلوه می دهد. درباره توانایی های فعلی بخش خصوصی اغراق بیش از اندازه می کند. بعد انتظار دارد کارمندش خوب کار کند. آخر کارمندی که مدام از همه سمت در فشار است چطور بایستی درست کار کند. این همه درباره مدیریت منابع انسانی پژوهش انجام شده است. دولت همه آنها را رها کرده و چسبیده است به روش تحقیر کارمندانش. (3398734) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۹ ۰۸:۱۱:۳۲
وقتی متوسط دریافتی کارمندان اختلاف بسیار فاحشی با متوسط هزینه کرد خانوار دارد ، آیا معنی این اختلاف آماری را توجه نمیکنیم ؟

فاصله این اختلاف را چه پر میکند ؟ همه خانوارها که چند شاغل ندارند ، بلکه هنوز هم تعداد قابل توجهی به درآمد مرد خانه وابسته اند و محل درآمدی دیگری نیست. اگر این مرد هم کارمند باشد مجبور است که شغل دوم داشته باشد از مسافرکشی گرفته تا مدیرعاملی وگرنه روی دیگر سکه حیف و میل اموال دولت یا رشوه گرفتن از ارباب رجوع است. (3401321) (alef-11)
 
راه
۱۳۹۴-۱۰-۰۲ ۰۹:۱۳:۰۵
به نظر بنده یکی از منشاءهای اصلی رانت و فساد مالی و اخلاقی را باید در فراماسون هایی یافت که از اوایل انقلاب به دنبال توذیع اوراقی مثل بلیطهای بخت آزمایی ، با استفاده از اسامی و عبارات جدید و با ظاهری خیر خواهانه و وارد کردن انواع برنامه ها و پروژه های کثیف گلدکوییستی و خشکاندن ریشه های تولید و اشتغال و ازبین بردن انگیزه های مولد و جلوگیری از انسجام نیروهای توانمند و فکور داخلی بوده و هستند . مصداق این واقعیت ها در کاخها و منازل اشراف و خاندان حریص و سیری ناپذیر و شاهزاده باز و همیشه طلبکار و دو بهم زن و کدخدا دوست و آقازاده های فتنه انگیزشان هستند که ضمن مقاومت عملی در برابر اجرای اقتصاد مقاومتی ، به ایجاد و تشدید نا امنی های شغلی و سردرگمی های اقتصادی دامن میزنند . (3408731) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.