نظر منتشر شده
۳۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 98701
سال نو و انرژی های نو
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ فروردين ۱۳۹۰ ساعت ۱۹:۴۸
دکترعبدالله رجبعلی نژاد

 

بهره برداری بهینه از آنچه تدبیر کننده شب و روز، جهت تبدیل روزگار به بهترین شکل ممکن و به رایگان در اختیار ما قرار داده است، بسیار پسندیده و دقیقاً شکر نعمات الهی است در حالیکه در آغاز سال جهاد اقتصادی قرار داریم و از این رو اهمیّت امر، مضاعف میگردد.

 

امروزه کمبود سوختهای فسیلی و آلودگیهای زیست محیط ناشی از مصرف آن، یکی از بزرگترین معضلات جوامع  بشری می باشد. در عین حال با پیشرفت روز افزون تکنولوژی ، استفاده از انرژی های تابشی خورشید و باد به عنوان سر آمد انرژی های موجود، در اختیار بشر قرار گرفته است چرا که دسترسی به آن آسان و مقدار آن نیز نامحدود است ضمن آنکه استفاده از این انرژی ها، هیچگونه آلودگی برای محیط زیست ندارد و به این دلیل  به نام انرژی پاک یا انرژی سبز نام گرفته است که همان انرژیهای نو و میراث با ارزشی برای نسلهای آینده است.

 

اگر چه انرژی های نو یا انرژی های پاک؛ دستاورد دانش نوین بشر، برای فردا است ولی ریشه های آنرا می توان در ساختار تمدنهای کهن، از جمله در ایران یافت که با قدرت علمی و ژرف اندیشی خود، راه را برای آیندگان هموار نمودند.

 

استفاده از انرژی خورشیدی و انرژی باد در این دیار، در تکنیک های به کار رفته در معماری سنتی ساختمانها، در مناطق خشک ایران قابل مشاهده است به گونه ای که تامین یخ و آب سرد در تابستان گرم به راحتی میسر بوده است. در این تکنیکهای معماری؛ از برج های باد برای گرفتن و گردش هوای سرد به درون ساختمان ها استفاده شده و با به کارگیری سیستم های خنک کننده  با هوا، از فن ساخت روزنه در شکل گنبدی سقفها و در راس زاویه ها برای گردش هوا بهره گرفته و سیستمهای ساخت و نگهداری یخ را ایجاد نموده اند. با اینکه توسعه برخی از این تکنیک ها به تاریخ چندین هزار ساله بر می گردد ولی بسیاری از این سیستم های خنک کننده در حال حاضر نیز مورد استفاده قرار دارند.

 

از این رو دستیابی به انرژی های پاک، مورد توجه بسیار دانشمندان و محققین بوده و سعی فراوانی در بهره گیری از آن در زندگی روزمره نموده اند. از نمونه های موفق این امر، می توان اشاره نمود به طرحهای گسترده استفاده از انرژی خورشیدی در منازل مسکونی و مجتمع ها، که اکنون در برخی کشورها با اصلاح قوانین، به صورت اجباری اجرا می گردد.

 

در واقع شوك نفتی در دهه 1970 که افزايش قيمت نفت را به دنبال داشت، باعث گردید که فکر بهره برداری از انواع انرژي  برای کاهش وابستگي به منابع فسيلي رونق یافته  و ضمن ایجاد تنوع  در آن، جانشين هايي براي آن بیابند. اگرچه بشر از دیرباز از انرژي هاي تجديدپذير خورشيد و باد، استفاده مي كرده است.

 

افزايش قيمت سوخت هاي فسيلي و بحث هاي زيست محيطي، از ديگر عوامل رويكرد جديد به سوي انرژي هاي تجديد پذير بوده است. بعلاوه، توسعه و گسترش فن آوري انرژي هاي نو، باعث كاهش قيمت و افزایش تقاضا گردیده است.

 

در دنیای مدرن امروز، هرچند سازه های عظیم هستند که همواره بیننده را به شگفت می آورند ولی قدرت واقعی در ساخت بناهای عظیم پیچیده ای (در مقیاس نانو) است که با چشمان معمولی قابل رویت نیستند. و این درایت و تیز بینی ضامن استقلال و سعادت فردا و سرمایه ای با ارزش برای نسل های بعدی خواهد بود.

چنانچه هاتف اصفهانی فرمود:

 

چشم دل باز کن که جان بینی آنچه نادیدنی است آن بینی         دل هر ذره را که بشکافی آفتابیش در میان بینی

 

انرژی های حاصل از باد، آب و خورشید؛ انرژی های کاملاً پاک هستند که هیچگونه آلودگی برای محیط زیست ندارند. سوختهای زیستی، گاز طبیعی فشرده شده و انرژی اتمی در مراحل بعدی قرار دارند که هر یک عوارض جانبی نسبی خود را دارند. در حال حاضر از نظر میزان بهره برداری، بیشترین انرژی از باد به دست می آید و پس از آن از انرژی خورشیدی. 

 
انرژی باد
 

باد یک منبع سوخت پاک، پایدار و مفید است که مواد دفعی ندارد و هرگز تمام نخواهد شد چون دائما توسط انرژی خورشید تجدید می شود و در نقاطی به صورت شبانه روزی، در اختیار قرار دارد.

 


 
توربین های بادی، با استفاده از نیروی طبیعی باد، با به حرکت درآوردن ژنراتور، الکتریسیته تولید می کنند. از بسیاری جهات، توربین های بادی تکامل طبیعی آسیابهای بادی سنتی می باشند، اما اکنون معمولا سه پره دارند که حول یک حلقه مرکزی افقی می چرخند که به نیروی الکترونیکی واقع در موتورخانه که در نوک برج فولادی قراردارد، اتصال دارند.

 

بیشتر توربینهای بادی زمانی که سرعت باد حدود 4-3 متر در ثانیه می باشد، شروع به تولید برق می نمایند و حداکثر مجاز برق را در حدود 15 متر در ثانیه تولید می کنند و برای جلوگیری از خسارات حاصل از توفان در 25 متر در ثانیه و یا بیشتر متوقف شده و از کار می افتند. باد از پره ها عبور کرده و یک نیروی چرخش دهنده، ایجاد می کند. مکان مناسب در جاهای بادخیز و دور از موانع بزرگ و قابل ملاحظه، میزان کارائی یک توربین بادی را افزایش می دهد. بطور کلی متوسط سرعت باد سالانه 5 متر در ثانیه (11 مایل در ساعت) برای مواردی که به شبکه اتصال دارند، لازم می باشد. در نهایت،  شبکه های توزیع برق محلی و منطقه ای؛ الکتریسیته را به سرتا سر کشور از طریق شبکه ملی، انتقال می دهند.

 

معمولا برای نصب این توربین‌ها نیازی به پاکسازی درختان منطقه نیست. کشاورزان می‌توانند برای ساخت این توربین‌ها زمین‌های خود را به شرکت‌های سازنده اجاره ‌دهند. در ایالات متحده کشاورزان سالیانه در حدود ۲ تا ۵ هزار دلار به ازای هر توربین دریافت می‌کنند. و زمین‌های مورد استفاده قرار گرفته برای توربین‌ها بادی، همچنان می‌توانند برای کشاورزی و چرای دام مورد استفاده قرار بگیرند چراکه تنها ۱٪  از زمین برای ساخت پی توربین و راه دسترسی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به عبارت دیگر ۹۹٪  زمین هنوز قابل استفاده‌است.

برخلاف نیروگاه‌های هسته‌ای و نیروگاه‌های سوخت فسیلی که مقدار زیادی آب برای خنک کردن نیاز دارند، نیروگاه‌های بادی، نیازی به آب برای تولید انرژی الکتریکی ندارند.

 

زمانی که توربین انرژی باد را می‌گیرد سرعت باد کم خواهد شد که این خود باعث جدا شدن باد می‌شود. آلبرت بتز (Albert Betz) فیزیکدان آلمانی در ۱۹۱۹ اثبات کرد که یک توربین حداکثر می‌تواند ۵۹ درصد از انرژی بادی را که در مسیر آن می‌وزد، استخراج کند. بدین معنی که از شدت باد کاسته و منطقه پیش رو، از خسارات احتمالی باد مصون می ماند.

 

رشد بهره برداری از توربینهای بادی، به ویژه در سالهای اخیر، بسیار سریع بوده و با اینکه در حال حاضرکشور امریکا بزرگترین نیروگاههای بادی را در اختیار دارد ولی چین، برنامه های بسیار گسترده ای برای کسب رتبه اول در این حوزه را، پی ریزی نموده است. این دو کشور مجموعاً 38.4 % از تولید انرژی بادی جهان را در سال 2009 از آن خود نموده اند. کشور آلمان نیز با تولید  16.2 % رتبه سوم را در آن سال در اختیار داشته است.

 


 
قابل توجه است که ظرفیت جهانی تولید انرژی پاک از باد؛ درهر سه سال، دو برابر می شود.
 

مزایای استفاده از توربین‌های بادی

1. استفاده از انرژی تجدید‌پذیر موجود در طبیعت و صرفه‌جوئی در هزینه‌های سوخت فسیلی

2. كمك به كاهش آلودگی محیط زیست و ایجاد محیط نشاط آور برای زیستن

3. ایجاد جاذبه‌های گردشگری در جوار مزرعه‌های بادی

4. قطع وابستگی تولید برق به مسائل سیاسی دنیا از بابت تغییر قیمت نفت

5. پایین بودن هزینه‌های جاری نیروگاه‌های بادی در مقایسه با بقیه نیروگاه‌های فسیلی

6. امكان نصب سریع هر دستگاه توربین باد و بهره‌برداری در زمان بسیار كوتاه

7. كمك به اشتغال بیشتر در داخل كشور و راه گشائی برای فرصت‌های مطالعاتی و پژوهشی

8. امكان استفاده از زمینهای اطراف توربین‌های بادی برای مصارف كشاورزی و دامداری



قابل ذکر است که مجموع ظرفيت مزارع بادي نصب شده در ايران تا پايان سال 1388معادل 83  مگاوات بوده است که در مزارع بادي در نيروگاه هاي بادي منجيل، سايت بينالود واقع در استان خراسان رضوي و سايت لوتك واقع در شهر زابل؛ نصب گردیده است.

 
انرژی خورشیدی
 

انرژي خورشيدي، از بين انرژي هاي نو و تجديدپذير، دارای جایگاه خاصی است به نحوی که هيچ انرژي به اندازه آن گستردگي و فراگيري ندارد که بتواند به صورت رایگان در اختیار همگان قرار گیرد.

 
 
اساس کار برای استفاده از نور خورشید بدین شکل است که پنلهای خورشیدی انرژی تابشی را به انرژی الکتریسیته تبدیل می نمایند.  این پنلها برحسب انرژی الکتریسیته مورد نیاز در ابعاد و توانهای مختلف استفاده می گردند.

 

نگاهی به فهرستی جامع از مزایای انرژی خورشیدی، ما را قادر خواهد ساخت تا انرژی خورشیدی را مورد توجه جدّی قرار داده و مصمم به بهره گیری از آن گردیم. البته در کنار آن معایب ممکن را نیز برخواهیم شمرد:

 

الف- مزایای انرژی خورشیدی:

 

1- صرفه اقتصادی

- پس از سرمایه گذاری اولیه، انرژی دریافتی از خورشید کاملاً رایگان می باشد.

-  دوره برگشت این سرمایه گذاری می تواند کوتاه باشد که بستگی به میزان برق مصرفی دارد.

- مشوق های مالی دولت می تواند هزینه ها را کاهش دهد.

- انرژی خورشیدی، هیچ سوخت مکملی نیاز ندارد.

- وابسته به عرضه و تقاضای سوخت در بازار نیست.

- استفاده از انرژی خورشیدی مخارج درمانی را به طور غیر مستقیم کاهش می دهد.

- در محل مصرف، تولید می شود و نیازی به سیستمهای انتقال نیست.

- افزایش ارزش محل مورد استفاده در بازار

- برخورداری از تسهیلات دولتی (در حال حاضر در برخی کشورها نظیر ایالات متحده امریکا  30 ٪ از کل هزینه برای یک سیستم خورشیدی نصب شده را به مالک بازمی گردانند که بسته به محل زندگی ممکن است تا  50 ٪  در کاهش هزینه ها برسد).

 

2-  سازگار با محیط زیست

- انرژی خورشیدی انرژی پاک است ، تجدید پذیر (برخلاف نفت ، گاز و زغال سنگ) و پایدار ، کمک به حفاظت از محیط زیست ما است.

- مصرف این انرژی هوای آزاد را با دی اکسید کربن ، اکسید نیتروژن ، دی اکسید گوگرد و یا جیوه، مانند بسیاری از اشکال سنتی نسل های الکتریکی؛ آلوده نمی کند.

- انرژی خورشیدی موجب گرم شدن کره زمین ، بارش باران یا مه غلیظ اسیدی نمی گردد.

- موجب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است.

- با استفاده از انرژی خورشیدی، دیگر نیازی  به هزینه و مشکلات مربوط به و حمل و نقل سوخت و یا بازیافت مواد به جای مانده و یا نگهداری زباله های رادیو اکتیو نمی باشد.

 

3- استقلال نسبی (مستقل و نیمه مستقل)

- در صورت قطع برق، انرژی خورشیدی می تواند به صورت مستقل مورد استفاده قرار گیرد.

- سیستم انرژی خورشیدی بدون نیاز به اتصال به شبکه گاز یا برق می تواند کاملاً به طور مستقل عمل کند. بنابراین نصب آن به خصوص در مکان های دورافتاده، نسبت به تامین برق با کابل، عملی تر و مقرون به صرفه است.

- برخوردار شدن مناطق دور از دسترس مانند روستاهاي دور افتاده، چاه هاي کشاورزي دوردست و چراغها و تابلوهایی که درجاده هاي کشور، به الکتریسیته نیاز دارند.

- استفاده از انرژی خورشیدی وابستگی را به خارج کاهش می دهد. منابع متمرکز تولید انرژی، ممکن است تحت تأثیر بلایای طبیعی یا رویدادهای بین المللی قرار گیرند.

- بهره گیری از انرژی خورشیدی یک کار محلی و عامل پشتیبانی از ایجاد ثروت، در اقتصادهای محلی است.

 

4- بی نیاز از تعمیر و نگهداری

- سیستم های انرژی خورشیدی عملا نیازی به تعمیر و نگهداری ندارند و از این نظرتقریباً رایگان هستند.

- پس از نصب ، هیچگونه هزینه دوره ای وجود ندارد.

- عملاً بی صدا، فاقد قطعات متحرک، انتشار بو و بی نیاز از هر سوخت دیگر، هستند.

- بیشتر صفحه های خورشیدی به راحتی می تواند بنا به نیازهای خانواده در آینده، اضافه شود.

- مصرف آسان و با دوام

 

5- در سطح ملی

- در بحث پدافند غیرعامل، سامانه انرژی خورشیدی با داشتن استقلال کامل به صورت نقطه ای، می تواند مورد توجه سیاست سازان قرار گیرد.

- حفظ منابع تجديدناپذير و ثروت ملی

- کاهش قابل توجه مصرف انرژي هاي فسيلي

 

ب- معایب انرژی خورشیدی

- هزینه اولیه، مشکل اصلی در نصب یک سیستم انرژی خورشیدی است که عمدتاً به دلیل هزینه های بالای مواد نیمه رسانای به کار رفته در ساختمان صفحات و تجهیزات آن است.

- هزینه زیاد انرژی خورشیدی، که توان ارائه قیمت رقابتی ندارد.

- نیاز به صفحه های خورشیدی بسیار بزرگ برای منطقه نصب ، برای دستیابی به سطح مناسبی از کارایی.

- بهره وری از سیستم در محل، بستگی به میزان تابش خورشید دارد، هر چند این مشکل را می توان با نصب قطعات خاص رفع نمود.

- تولید انرژی خورشیدی در هوای ابری یا هوای آلوده، کاهش می یابد.

- در طی شب از مدار خارج می شود اگر چه یک باتری سیستم پشتیبان، این مشکل را حل می کند.

 


 
ایران، در منطقه كمربند ماكزيمم تابش انرژي هاي خورشيدي در دنيا قرار دارد. در بيش از 3/2 كشور ما به طور متوسط بيش از 3 روز آفتاب با ميزان تابش متوسط روزانه 5/5-5/4  كيلووات ساعت بر مترمربع وجود دارد. از نظر كاربردهاي عمومي خورشيدي، بيشتر نقاط كشور اين قابليت را دارند ولي نيروگاه هاي حرارتي خورشيدي در سايز مگاواتي، در مناطق مركزي مانند استان فارس، كرمان و يزد جزو مناطق با قابلیت و توان بالا هستند. حداقل تابش انرژي خورشيدي در شمال ايران قرار دارد كه ازماكزيمم تابش در كشور آلمان بيشتر است. در حالیکه كشور آلمان جزو كشورهاي پيشرو در صنعت انرژي خورشيدي و حتي استفاده از آن به شمار مي آيد. بر اساس يك مطالعه كه توسط مركز تحقيقات DLR آلمان براي كشور ايران انجام شده، برآورد شده است در 2000 كيلومتر مربع از عرصه ايران قابليت نصب حدود 60 هزار مگاوات نيروگاه حرارتي خورشيدي وجود دارد. لذا انتخاب مناطقی که دارای شدت تابش بالاتر هستند، افزايش تولید و كاهش چشمگير هزينه هاي برق خورشيدي را در پی خواهد داشت.

 

با توجه به اینکه از بين انرژي هاي نو و تجديدپذير، هيچ انرژي به اندازه انرژي خورشيدي گستردگي و فراگيري ندارد، لذا بهره گيري از اين نوع انرژي در دستور كار وزارت نيرو و به ويژه سازمان انرژي هاي نو ايران قرار گرفته است.

 

سازمان انرژي هاي نو در ايران، به بحث توليد برق خورشیدی در مقیاس نيروگاهي مي پردازد.همینطور  كاربردهاي غيرنيروگاهي خورشيدي كه ساير موارد انرژي خورشيد مثل آب‌گرم‌كن‌هاي خورشيدي، خشك كن محصولات كشاورزي خورشيدي، توليد سرمايش و گرمايش و آب شيرين كن هاي خورشيدي را بررسي و نهایتاً به بهره گیری از برق مستقيم خورشيدي تحت عنوان فتوولتائيك پرداخته است. از این رو پروژه هایي شامل: پروژه پايلوت نيروگاه خورشيدي شيراز، پروژه پايلوت در سايت طالقان در كاربردهاي غير نيروگاهي خورشيدي، كه يك نوع پايلوت تزريق به شبكه است؛ و پروژه هاي فتوولتائيك در سايت طالقان جهت برق‌دار كردن خانوارهاي روستايي را، به انجام رسانیده است.

 

نيروگاه فتوولتائيك يك سلول فتوولتائيك یا نوري به شكل پانل های بزرگي است که نور خورشيد به طور مستقيم به آن پانل ها مي تابد و بر اثر برخورد با اين سلول ها، برق به صورت مستقيم توليد مي شود. ولی در نيروگاه حرارتي خورشيدي اين فرآيند كاملا متفاوت است. چرا که در آنجا گرماي خورشيدي توسط آيينه هاي سهموي شكل (خم شده) جمع و نور متمركز در آن، يك كانون خطي ايجاد مي كند كه به وسيله يك سيال که مي تواند آب، روغن يا نمك هاي مذاب باشد؛ گرم مي شود و تا 500 درجه سانتيگراد در نوع سهموي  خطي و تا 1000 درجه در نوع CRS افزایش می یابد. اين كلكتورها از طلوع خورشيد توسط كنترل هوشمند همواره در امتداد حركت خورشيد و عمود بر آن، حركت مي كنند. يك مبدل حرارتي که در مجاورت سيال انرژي قرار دارد، حرارت را به آب داده و آب را تبدیل به بخار و توليد بخار داغ می کند که وارد توربين شده وموجب حركت آن و در نهایت توليد برق توسط ژنراتور می گردد.

 

گر چه در حال حاضر قيمت تمام شده نيروگاه هاي حرارتي خورشيدي بالاست و نمي تواند رقابت اقتصادي با نيروگاه هاي فسيلي داشته باشد، ولی با طرح هدفمند کردن یارانه ها و کمکهای تشویقی دولت، توان رقابت را خواهد یافت.

در نگاهی کلی به بستر امکانات بالقوه ای که در دسترس قرار دارد، می توان طرحهای مورد توجه در حوزه انرژی های نو را به شکل زیر دسته بندی نمود:

 

طرح نيروگاهاي بادي

با توجه به شرایط منطقه که باد مداومی دارد می توان با انجام مطالعات بادسنجي و مكان‌يابي نيروگاهاي بادي با هدف تعيين دقيق پتانسيل باد منطقه و انتخاب نقاط مناسب براي نصب مولدهاي بادي، بررسيهاي امكان سنجي فني و اقتصادي احداث نيروگاه‌هاي بادي را انجام داده و مزارع بادي متناسب با نیازهایی منطقه ای را طراحي و اجرا نمود.

 

طرح نيروگاهاي خورشیدی

با توجه به مشخصات نیروی تابش خورشيد و زاویه آن در منطقه ، امکان بهره برداری از انرژی خورشیدی و تجهیز منازل نوساز و همینطور کارگاهها و مجتمع های پراکنده، وجود دارد. این امر گام مهمی در توسعه منطقه مورد نظر تلقی شده و در جلب گردشگر و ارتقاء سطح ارتباط مطلوب مردم با تکنولوژیهای نو، بسیار موثر است.

 

طرح توليد برق از زباله يا "زيست توده"

به گفته مديرعامل سازمان انرژي هاي نو ايران، نيروگاه هاي بادي ايران ظرفيت توليد بيش از 10 هزار مگاوات برق را دارد.  سازمان مذکور از طرح هاي توليد برق از طريق زيست توده يا زباله حمايت می نماید، چنانچه از طریق همكاري شهرداري مشهد با يك شركت خصوصي و سرمايه گذاري 5/1 ميليارد توماني، 600 كيلووات برق از زباله توليد گردیده است. همچنین در شيراز با استفاده از زيست توده،  يك نيروگاه يك مگاواتي نصب شده است. در تهران نيز استفاده از زباله هاي شهري برای توليد برق نه تنها ممکن که حتی با توجه به حجم روزانه تولید زباله، که در حدود 8 هزار تن برآورد شده، کاملاً ضروری است.

 

تحقيقات نشان می دهد كه زباله‌ها پس از دفن، بين 2 تا 6 ماه  توليد گاز مي‌كنند و بخصوص در اثر موادآلي تجديدپذير و فعل و انفعالات بي‌هوازي آنها، گازهایي متصاعد می شوند که ضمن آلوده كردن آب‌هاي زيرزميني، آثار فوق‌العاده زيانباری براي محيط زيست داشته و همچنین عامل افزايش گازهاي گلخانه‌اي و ايجاد اشتعال ناخواسته می باشد.

جمع آوري زباله و توليد برق از گازهاي ناشي از سوزاندن زباله، علاوه بر حفظ پاكي محيط زيست، موجب فعّال شدن مشاغلی تحت عنوان بنگاههای زود بازده جانبی گردیده که خود باعث بوجود آمدن مجتمع های صنعتي بازيافت  و مکانیزاسیون کامل سیستم های جمع آوری زباله مي گردد. همچنين زمين های وسیعی که به سايت دفن زباله‌ اختصاص یافته، آزاد گردیده و در بخش های کشاورزی و صنعت قابل بهره برداری می باشند. ضمن آنکه از مشکل بزرگ تجمیع شیرابه های ناشی از دفن زباله های مرطوب، دیگر اثری نخواهد بود.

 

با وجود امکان ظرفيت توليد برق از زباله ها، ضايعات دامي و كشاورزي و همینطور استفاده از گازهاي حاصل از فاضلاب انساني و صنعتي، موقعيت مناسبی برای آماده سازی هرچه بیشتر بسترهای سرمایه گذاری در دسترس قرار گرفته است. اجرای این طرح، به عنوان مکملی در جوار بهره گیری از انرژی های پاک، نقش مضاعفی را همزمان در از بین بردن زباله ها و حفظ محیط زیست، در ضمن تولید برق ایفا می نماید.

 

اگر چه اکنون سهم انرژي‌هاي نو، در توليد انرژي در كشور بسيار ناچيز است ولی در کنار اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها و با رسیدن به قیمتهای واقعی، راه برای فعّال کردن زیر ساخت ها و ابزارهای لازم هموار گردیده است. در این حال می توان با ساخت نیروگاههای متناسب، ضمن بهره گیری از انواع انرژی های خورشيدي و بادی، از منابع تولید انرژی های پاک و محیط زیست صیانت نموده و سال نو را با همّت مضاعف برای استفاده از قابلیتهای بالقّوه و با ارزشی که به وفور در اختیار قرار دارند، به سال شکوفایی اقتصادی در این بخش تبدیل نمود.



 
 
حسن - همسایه دریاچه هامون
۱۳۹۰-۰۱-۰۳ ۲۲:۰۳:۱۲
با سلام اقای دکتر
شاید عنوان انتخاب شده برای بحث اینجانب تعجب برانگیز باشد ولی به عنوان کسی که در زمینه انرژی های نو کار کرده و می کنم به نظر می رسد مقاله جنابعالی صرفا تکرار مکررات و به نوعی واگویی برخی اقدامات کم اثر و بی اثر سانا و دیگر سازمان های درگیر در زمینه انرژی های نو ( توانیر ، سازمان انرژی اتمی ایران ( که مدت های مدید با انحصار انرژی های نو باعث عقب ماندگی کشور شد)) باشد.
جهت اطلاع جنابعالی و خوانندگان محترم به عرض می رساند که با همکاری و هماهنگی بوجود امده بین مجلس و دولت مقرر شده است که در 5 سال اینده ظرفیت برق بادی و خورشیدی کشور از 98.1 مگاوات فعلی به حداقل تا 5000 مگاوات ( 5 برابر نیروگاه اتمی بوشهر ) برسد که در نوع خود کار بی نظیری خواهد بود. در همین 6 ماه اخیر به همت جمعی از متخصصان کشور که خوشیختانه یا متاسفانه نه از سازمان انرزی های نوی ایران هستند و نه توانیر، بیش از 5 پژوهشکده در خصوص ساخت توربین باد در سازمان هوا فضای ایران، دانشگاه تهران، فردوسی مشهد ، اصفهان و ... ایجادشده است.
آقای دکتر ایا می دانید کشور پاکستان در حال حاضر بیش از 300 مگاوات برق بادی دارد آیا می دانید کشور ترکیه 800 مگاوات و ایران 98 مگاوات... . زمانی که در ایران به همت دولت وقت کارخانه ساخت توربین بادی 660 کیلو واتی احداث شد ( حداقل 12 سال قبل) کشور های آمریکا و چین در بازار تولید توربین بادی هیچ جایگاه درخور و قابل ملاحظه ای نداشتند بماند که اکنون به بزرگترین سازندگان و نصب کنندگان توربین بادی در دنیا تبدیل شده اند.
اگر خوانندگان محترم به سایت 3tier متعلق به ناسا مراجعه نمایند و یا گزارش های USAID در خصوص پتانسیل بادی خاورمیانه مراجعه نمایند خواهید دید که شرق ایران از منطقه بینالود در نزدیکی مشهد تا میل نادر زابل و ادامه آن تا منطقه بادقیس افغانستان دارای بیشترین پتانسیل بادی در خاورمیانه است.
این نعمت بی نظیر الهی اگر بدرستی استفاده شود می تواند نه تنها بخش عمده تولید برق در ایران را به خود اختصاص دهد بلکه با صادرات برق به کشورهای همسایه امنیت پایدار در شرق ایران بوجود آورد.
حال اگر همت فعلی متخصصان کشور نیز اینبار به سرانجام نرسد مطمئن باشید با سامان گرفتن اوضاع افغانستان و پاکستان کشورهای غربی بزرگترین مزارع بادی را در این دو کشور ایجاد خواهند کرد و بار دیگر ما می مانیم و فرصت های از دست رفته و آیه شریفه ان الله لا یغییر ما بقوم الا نغییر بما انفسهم .
با عرض پوزش به دلیل طولانی شدن مطلب پیشنهاد می دهم خوانندگان گرامی بجای بحث های بیوده راهکارهای عملی جهت برون رفت از این معضل ارائه دهند ( خودم پیشنهاد هایم را مدیران جدید این پروژه داده و خواهم داد). (422223)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۱:۲۱:۱۶
البته منطقه بینالود در حال بهره برداری است. ولی حرفهای شما به قوت خود باقی است.
چرا ما در این همه سال درست عمل نکردیم؟ (422311)
 
بهروز
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۴:۰۹:۱۸
حسن آقا!

شما که پاکستان و ترکیه را با ایران مقایسه میکنید میتوانید به این سوال پاسخ بدهید که آیا ترکیه و پاکستان هم مثل ایران نفت گاز را تقریبا مجانی در اختیار نیروگاههای تولید برق قرار میدادن و باز با این وجود به سراغ انرژی تجدید پذیر رفتن؟!
برق نیز مثل یک کالا باید صرفه اقتصادی داشته باشد من مطمئنم که با واقعی شدن قیمت سوخت در این بخش از صنعت هم اتفاقات بسیار مهمی خواهد افتاد.

در ضمن هنوز یادم نرفته که تقریبا همون ده دوازده سال پیش در اتاق دانشجویمان در کوی دانشگاه میزبان چند تا از اساتید دانشگاه پیشاور پاکستان بودیم یکی از همین افراد با شوخی میگفت در کشور شما نوشابه که مخلوط آب و شکره از یک لیتر بنزین گرونتره و این برای فردی که در پاکستان زندگی میکرد واقعا تعجب آور بود. (422328)
 
کارشناس صنعت برق
۱۳۹۰-۰۱-۰۵ ۲۰:۱۲:۰۵
تمامی حرف این مقاله علمی است اما بعضی نکات گفته نشده است

استفاده از انرژِ های نو کار خوبی است اما چند مشکل اساسی دارد

1- گران بودن تجهیزات نسبت به تمامی نیروگاه های دیگر

2- برای کشوری مثل ما که بار پیک دو برابر بار پایه است (و این یعنی فاجعه!) نمی توان ان را در بار پایه مصرف استفاده کرد زیرا دارای نوسان و فرکانس پایین هستند. ---> پس لازم است نسبت به ایجاد بهره وری تلاش کنیم و با سیاست هیی همچون چندقیمتی برق در ساعات مختلف شبانه روز ، از میزان بار پیک کاسته و به بار پایه اضافه کنیم

لازم به توضیح است در تمامی کوشرهای پیشرزفته بار پایه به وسیله نیروگا های هسته ای و گازی بزرگ تامین می شود و برای بار پیک از نیروگاه های آبی و انرژی های نو استفاده می شود (422548)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۵ ۲۰:۲۵:۴۹
در تایید صحبت های ایشان:


با توجه به اطلاعات موجود ، در 10 کشور برتر جهان از نظر تولید برق از انرژی بادی داریم:
تولید2010 / تولید2009
United States 35,159 36,300
China 26,010 33,800
Germany 25,777 26,400
Spain 19,149 19,500
India 10,925 12,100
Italy 4,850 5,300
France 4,521 5,000
United Kingdom 4,092 4,600
Portugal 3,535 3,800
Denmark 3,497 3,700

Total 159,213 175,000 (422550)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۶ ۱۵:۰۲:۵۷
روشهایی برای حل مشکل فوق وجود دارد مثل پمپ کردن آب خروجی نیروگاهای آبی به پشت سد با استفاده از انرژی نیروگاههای بادی در ساعات غیر پیک (ذخیره سازی انرزی). این ظرفیتی است که در ابران وجود دارد ولی خیلی از کشورها ندارند.

راندمان این روش بیش از 90 درصد است و با استفاده از میدلها Ac/DC/Ac مشکلات نوسان و فرکانس یه حداقل میرسد. (422745)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۶ ۱۵:۳۵:۱۵
بهرحال فراموش نشود که هزینه ایی برای سوخت پرداخت نمیشود و در آینده نه چندان دور از سوخت فسیلی خبری نیست.

در ضمن نیروگاهای بادی سود آوری دارند که توسط بخش خصوصی تاسیس میشوند. (422759)
 
یکی از مدیران وزارت نیرو
۱۳۹۰-۰۱-۰۳ ۲۲:۱۵:۱۴
یکی از عوامل پسرفت ایران در انرژیهای نو، همین سازمان انرژیهای نو ایران است ساختار تشکیل شده در این سازمان از مدیرانی است که همزمان با کار به تحصیل پرداختند و ار لیسانس ، دکترا گرفتند در ادامه به جای منافع ملی در زمان بازدهی، به کار برای امور شخصیه و ارتباط با بخش خصوصی برای درامدزایی پرداختند که حجم انتقادات و مقالات و شکایتهای موجود در سازمان بازرسی از این سازمان و بدنه مدیریتی آن و نیز این موضوع که این سازمان به دلیل عملکرد نامطلوب در حال واگذاری و انحلال است نشان از این می دهد که این سازمان باید کاملا تسویه مدیریتی شود و نیروی جدید مدیریتی در آن تزریق شود.
-وقت بسیار زیادی از تیم مدیریت در شرکت تعاونی سازمان صرف می شود و ساعات اداری صرف جلسات شرکت تعاونی می شود
-تاسیس شرکتهای خصوصی در لفافه و استفاده از امکانات دولتی برای عرضه شرکت خود به بخش خصوصی
- قرار گرفتن امور راهبری انرژیهای نو در دست مدیران
- ساختار سازمانی این سازمان نشان از روابط فامیلی و اداری در استخدام افراد از دانشگاههاینه چندان معتبر است
- مدیرعامل، معاونین و مدیران دفاتر این سازمان نزدیک 8 الی 15 سال است که راکد و بدون تغییر در جای خود مانده اند

ضروری است در سال جدید وزیر نیرو با تغییر مدیرعامل قدیمی و تیم مدیریتی این سازمان از بدنه جدیدی برای جهش در این عرصه استفاده نماید و گرنه این مدیریت بیشتر به دنبال درامدزایی شخصی است تا ملی
--------
این مطالب نظر سایت الف نیست ولی خواهشا منتشر کنید چون اسم شخصی نیامده است (422227)
 
cia
۱۳۹۰-۰۱-۰۳ ۲۲:۲۴:۴۶
اگر انرژیهای جایگزین خوب هستند چرا کشورهای پیشرفته ازش استفاده نمیکنند؟
بهترین انرژی پایدار شکافت یا گداخت هسته ای هست (422228)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۱:۲۲:۵۷
جیگر، همه کشورهای پیشرفته در حال توسعه انرژیهای نو هستند.
کشور نروژ که یک دهم ما افتاب دارد، از ما بیشتر انرژی خورشیدی استفاده میکند.
یا مثلا همان عکس بالا از کشور اسپانیا، با اینکه اسپانیا هم افتاب قابل مقایسه ای در برابر ایران ندارد. (422312)
 
ali
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۵:۱۶:۴۳
استفاده می کنند ولی شما بي خبريد.

اروپا 65 گيگا وات از انرژی مورد نياز خود را از انرژی باد توليد ميکند. تعداد زيادي از اين توربينها در بالاي سطح دريا ها نصب شده اند تا حتي از تخريب مناظر طبيعی جلوگيری کنند.

اخيرا نيز در طرحهای در زمينه استفاده از نيروهای جريانهای زير در يايی هم در اسکاتلند در دست بررسی است. بدين صورت که توربينهايی شبيه توربينهای بادی در زير اقيانوسها نصب ميکنند تا از نيروی عظيم جريانهای آبی که به مراتب از جريان باد قويتر(چگالي بالاي آب)است ، برق توليد کنند.

http://www.hebrides-news.com/islay-turbine-17311.html (422336)
 
م هادی
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۷:۵۶:۰۰
پنل های خورشیدی ، توربین های بادی و نیروگاه های زباله ای الان در دنیا بسیار مرسومند کافیه در این مورد کمی در اینترنت جستجو کنید
حتی در آلمان برخی از مردم با استفاده از نور خورشید و پنل های روی بام خانه خودشان درآمد هم کسب می کنند
ما هم می تونیم این اقدامات رو انجام بدیم
هم منابع طبیعی مثل باد ، نور خورشید و زباله فراوان رو داریم هم با توجه به هدفمندی به صرفه خواهد بود

قیمت پنل های خورشیدی کمتر از یک میلیون تومنه و حدود ده سال هم گارانتی داره

بازگشت سرمایه اش هم به قیمت خرید وزارت نیرو بستگی داره که فکر می کنم کمتر از یک سال بشه

موفق و پیروز باشید (422358)
 
حسن
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۲۰:۴۳:۳۷
تو را بخدا و قتی کامنتی میگداریم با مصالعه باشد دنیا دارد خ.دش را میکشد که از انرژی های خدادادی استفاده کند همین الان در اروپای بدون آفتاب شهرهای سبزی وجود دارند که از انرژی خورشیدی استقاده میکنند. آخرین نیروگاه هسته ای ساخته شده در امریکا مربوط به بیش از 30 سال پیش است و مدتها است در اروپا نیروگاه اتمی نساخته اند و بر نامه برای ساخت نیروگاههای جدید هم با چالشهای فراوان و انتفادهای فراوان متخصصانشان روبرو است (422384)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۵ ۲۰:۲۶:۳۳
\"\"30 سال پیش\" و \"مدتهاست نیروگاه جدید نساختند\" اغراق زیادی کردید!

پس فکر کریدید مثل ما به دنبال ساخت نیروگاه گازی هستند؟

برادر من!
با انرژی های نو نمی توان 300 هزار مگاوات برق مصرفی آلمان را پوشش داد.

به شکل زیر بنگرید:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Wind_2006andprediction_en.png

کل تولید برق از انرژی بادی در جهان برابر 160 هزار مگاوات است یعنی نصف مصرف کشور آلمان! (422549)
 
ابراهیم ادبی
۱۳۹۰-۰۱-۰۳ ۲۲:۳۱:۲۸
طرح احداث شبکه حمل و نقل ریلی برای خودروهای شخصی

افزایش روز افزون خودروها. کمبود جاده های ایمن و نیاز به افزایش سرعت و امنیت و کاهش هزینه سفر و... مدیریت جامعه را ملزم به طراحی شبکه حمل و نقل پرسرعت و ایمن تحت مدیریت هوشمند می کند. تا خطای رانندگی که عامل بیشتر تصادفات و مرگ و میر جاده ایی است. کاهش اساسی پیدا کند.
بنظر می رسد بهترین راه حذف خطای راننده و افزایش سرعت و مدیریت هوشمند. طراحی و ایجاد شبکه حمل و نقل ریلی برای خودروهای شخصی است. تا خودروها در کنار حرکت در جاده های آسفالته قابلیت اتصال و حرکت در شبکه ریلی را داشته باشند.
مختصات شبکه حمل و نقل ریلی برای خودروهای شخصی (چند نما از طرح برای توجیه بهتر به پیوست می باشد)
1- در کنار و مابین شبکه ریلی عمومی (قطار) و جاده آسفالته حداقل شش مسیر ریلی برای رفت و برگشت خودروهای شخصی ایجاد می شود.
2- در جاده های آسفالته در حد فاصل های مشخص ایستگاه هایی برای ورود (اتصال) و خروج از شبکه تعبیه می شود.
3- شبکه ریلی طبق نرم افزار یکپارچه مسیر حرکت و تغییر مسیر. تنظیم فاصله خودروها. زمانبندی ورود و خروج. افزایش و کاهش سرعت. کنترل از راه دور خودروها و بررسی و کنترل خطوط ریلی برنامه ریزی و تحت مدیریت هوشمند قرار می گیرد.
4- مراکزی را در حد فاصل های مشخصی برای کنترل. تعمیر و نگهداری خطوط ریلی ایجاد می شود.
5- در امتداد خطوط ریلی متناسب با شرایط اقلیمی تاسیسات بهره برداری از انرژی باد و خورشید ایجاد می شود. و انرژی برق بواسطه مراکز کنترل و نگهداری مستقیما به شبکه ریلی متصل می شود.
6- خودروها از ایستگاه هایی که در جاده ها ایجاد می شوند. و پس از انتخاب مقصد و مسیر از روی نمایشگر از داخل خودرو. رانندگی تحت مدیریت هوشمند شبکه ریلی انجام می شود. و دوربرگردان هایی برای تغییر مسیر ایجاد می شود.
7- خودروها به دو صورت وارد شبکه ریلی می شوند : 1- خودروهایی که موتور و سیستم اتصال و حرکت در شبکه ریلی را داشته باشند. 2- خودروهای فاقد این قابلیت پس از سوار و قفل شدن بر روی کفی های موتور دار وارد شبکه می شوند.
8- خروج خودروها طبق برنامه ریزی در ایستگاه مورد نظر متوقف و از شبکه خارج می شوند. و مسیر باقی مانده و فرعی را در جاده آسفالته طبق معمول ادامه پیدا می کند.
9- کفی های موتوردار در اندازه ها و کاربردهای مختلف قابل برنامه ریزی تحت مدیریت هوشمند و کنترل از راه دور حمل بارها و کالاها را مابین ایستگاه های مبداء و مقصد (بین شهری و درون شهری) انجام می دهند.
10- بخشی از حمل و نقل شهری را می توان با احداث شبکه منوریل در طبقه دوم جاده های اصلی انجام داد. تا حمل و نقل شهری با افزایش سرعت و حذف خطای راننده. کاهش مصرف بنزین و آلودگی هوا بصورت هوشمند مدیریت شود.
مزیت‌های طرح :
1- افزایش امنیت اساسی سفر و کاهش اساسی تصادفات جاده ایی.
2- کاهش اساسی مرگ و جراحات و هزینه‌های بیمارستانی، خسارت مادی و...
3- کاهش اساسی مصرف سوخت‌های فسیلی، کاهش اساسی تعمیر و نگهداری خودروها.
4- سرعت بسیار بالای حمل و نقل، کاهش اتلاف زمان و هزینه‌ها، افزایش راندمان و بهره وری در همه بخش‌های جامعه.
5- کاهش استرس رانندگی طولانی مدت در جاده‌های بین شهری.
6- چند برابر شدن ظرفیت حمل و نقل بین شهری و کاهش هزینه‌های احداث و تعریض جاده‌ها.
7- کاهش ترافیک و آلودگی هوا در داخل شهرها، بعلت سرعت بالا و حذف خطای راننده، اتصال خودروها به شبکه دولت الکترونیک برای انجام کارهای اداری، نبود تقاطع و چراغ قرمز.
8- با توجه به برنامه ملی توسعه شبکه ریلی، با در نظر گرفتن هزینه‌های زیرسازی و ... افزایش خطوط ریلی به صرفه و نتایج کار منافع مضاعفی به دنبال خواهد داشت.
9- متناسب با نیاز روز جامعه (افزایش خودرو و نیاز به امنیت و سرعت) و توانایی علمی و تکنولوژی روز جهان (عصر دیجیتال و تکنولوژی‌های هوشمند).

اهمیت این ایده زمانی مشخص می‌شود. که مرگ و میر تصادفات رانندگی و عوارض مختلف آن را در نظر بگیریم.
به گزارش فارس: آمار تصادفات رانندگي در جاده ايران با مقايسه ساير کشورهای جهان نگران کننده است زيرا ميزان تلفات تصادفات رانندگي در ايران 25 برابر ژاپن و 2 برابر ترکيه است.
در سال 1385، 140 هزار و 933 ايراني در حوادث رانندگي در کشوري که هنوز هم ميزان خودرو در آن از بسياري کشورهاي در حال توسعه کم‌تر است، جان خود را از دست داده‌اند، در اين مدت 12ميليون ايراني در حوادث رانندگي مصدوم و 500 هزار نفر معلول مادام‌العمر شده‌اند.
هر ساله در دنيا بيش از 50 ميليون نفر در اثر حوادث ترافيکي مجروح و 2/1 ميليون نفر کشته می‌شوند و با وجود اين که ايران کم‌تر از يک صدم جمعيت جهان را در خود دارد، بيش از يک چهلم حوادث ترافيکي در آن رخ می‌دهد که آماري بسيار وحشتناک است.
در سال 1388 بيش 95 درصد مردم در اين مدت به قوانين راهنمايي رانندگي توجه داشته‌اند که يکي از مهم‌ترین عوامل تصادفات جاده‌ای کشور را رانندگان پرخطر تشکيل می‌دهند.
اين افراد با رفتارهايي از جمله سرعت غير مجاز، شتاب، سبقت و استفاده از تلفن همراه موجب تصادفات شده‌اند.
در سال 2006 تا سال 2020 آمار مرگ و مير تصادفات جاده‌ای در کشورهاي در حال توسعه 60 درصد افزايش خواهد يافت. (422231)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۳ ۲۳:۲۷:۵۸
خوشم می آید پس از وقایع اخیر ژاپن، الف فهمید که انرژی هسته ای انرژی پاکی نیست. امیدوارم دولت هم عمق فاجعه را درک کند. (422236)
 
ali
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۵:۵۰:۰۶
در حال حاضر مشکل دفع پسماند های هسته ايی نيروگاهای اتمي، استخوانی است در گلوی کشور های دارنده اين تکنولوژي. زيرا که نيمه عمر اين پسماند ها برای خنثی شدن به هزاران سال ميرسد.

در سالهای اخير تعداد نيروگاهای اتمي ساخته شده در دنيا بخاطر همين مشکل از تعداد انگشتان دست تجاوز نميکند ، مگر اينکه توجيح معقولي براي پذيرش ريسک اين مشکل وجود داشته باشد.

پذيرش ريسک خطرات غير مطرقبه بسيار کمتر از مسئله دفع پسماند است. (422339)
 
محمد رضا باقری چالوپلی
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۶:۲۹:۰۰
یکی از راههای کاهش مصرف انرژی فسیلی استفاده از کود الی ورمی به جای کودشیمیایی است که درصوررت برنامه ریزی دولت معادل مصرف 8 درصد سوخت کشور صرفه جویی می شود ومعضل زباله وآثار زیست محیطی آن حل شده ونیز با استفاده بهینه 30 درصد تولید کشاورزی کشور بهبود می یابد .یعنی 20 میلیارد دلار به درآمد کشور اضافه می شود (422347)
 
مسعود
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۰۰:۰۷:۳۲
زمستاني كه گذشته با افزايش سردي هوا ديديم كه مصرف گاز طبيعي نيز افزايش پيدا كرد بنابراين نتيجه مي گيريم كه صرفه جويي مردم تنها بخشي از موضوع كاهش مصرف انرژي است و بخش بزرگتري از آن به دولت و نهادهاي مسوول برمي گردد... هزينه بالاي نگهداري ساختمانها و تاسيسات ادارات و سازمانهاي دولتي و كارخانجات زير نظر دولت و مصرف بالاي انرژي در اين ساختمانها بخش مهمي از اتلاف انرژي در كشور را تشكيل مي دهد....
بخشي از مصرف بالاي انرژي در كشور نيز به تجهيزات و وسايل با استاندارد پايين و بي كيفيت بر مي گردد مثلا در همين مورد گاز طبيعي اغلب اجاقهاي خوراك پزي يا بخاريهاي گازي ايراني داراي استاندارد پايين مصرف سوخت و حداكثر بازده 50 درصدي هستند در حاليكه در كشورهاي توسعه يافته اين بازده تا 90 درصد نيز مي رسد....
دولت مكلف است استانداردهاي توليد وسايل و تجهيزات مصرف كننده انرژي را ارتقا دهد و بر كيفيت توليد اين محصولات نظارت جدي تري كند.. البته ارتقاي استاندارد و كيفيت وسايل انرژي بر و تجهيزات مورد نياز در صنايع و كشاورزي و... نياز به ورود فن آوريهاي نوين و استانداردهاي بالاي صنعتي دارد كه جز با تعامل مثبت با كشورهاي داراي اين فن اوريها امكان پذير نيست يا حداقل بسيار دشوار است.... (422253)
 
مسعود
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۰۰:۱۳:۱۳
سال گذشته 2 ميليون ايراني تنها به كشور تركيه سفر كرده اند و از آن طرف تنها 200 هزار ترك به ايران سفر كرده اند و اين يعني تفاوت فاحش و تراز بسيار منفي ورود و خروج گردشگر...!
با يك مقايسه كوچك متوجه مي شويم كه سالانه چندين ميليارد تومان ارز از كشور خارج شده و به سمت كشور تركيه سرازير مي شود كه به اشتغالزايي و افزايش درآمدهاي ارزي كشور تركيه مي انجامد...
آيا مسوولين كشور ما اعم از دولت و مجلس با خود انديشيده اند كه دليل اين همه مسافرت ايرانيان به خارج از كشور با وجود مشكلات مالي و اقتصادي ايرانيان چيست؟! چه جذابيتي در كشور تركيه يا امارات يا تايلند و مالزي وجود دارد كه ساليانه ميليونها نفر از مردم ايران را راهي اين كشورها مي كند و ميلياردها تومان ارز از كشور خارج مي شود؟..
...
متاسفانه پاسخ براي خيليها كاملا روشن است...
يك مثال ساده مي زنم... امسال بسياري از ايرانيان تعطيلات نوروز را به سواحل جنوبي كشور مسافرت كرده اند اما دريغ از كوچكترين امكانات بين راهي و حتي شهري.. نه يك محوطه سازي صحيح .. نه سرويسهاي بهداشتي مناسب.. نه از آلاچيق و سايه بان خبري هست...... مردم مجبورند روي خاك بنشينند... مثال واضحتر سواحل بندر تاريخي سيراف... سواحل شهر كنگان تا شهر بوشهر.... (422254)
 
Mahdy
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۰۱:۴۰:۰۰
I like it
Go Green everywhere (422265)
 
حسن
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۰۳:۳۱:۳۳
ای کاش نصف هزینه ای که برای انرژی خطرناک هسته ای صرف شده است را برای انرژی های پاک و تجدید شونده ای که طبیعت بدون منت در خدمت بشریت قرار داده هزینه میکردیم و اینقدر بی دلیل پول و وقتمان را هدر نمیدادیم. سیوال من این هست که آیا میدانید آخرین نیروگاه هسته ای امریکا چه سالی ساخته شده است؟ بیش از 30 سال پیش . تجربه ژاپن نشان داده است با تمام علم دنیا باز هم انرژی هسته ای خطرناک گران و بدرد نخور است بیاییم همچون پدرانمان با علم بومب خود با طبیعت آشتی کنیم و از انرژیهای نو(باستانی) استفاده کنیم (422269)
 
مرتضی اشرفی
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۰:۵۷:۳۲
خواهشمندیم به مسئولان بگوئید مسئولیت علم و انرژی و.. را از دوش دانشمندان جوان برداشته و به دانشمندان با تجربه بسپارند و از جوانان انتظار داشته باشیم تا حافظ آبروی کشور در عرصه هایی مثل المپیک باشند. (422306)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۱:۲۷:۱۵
بهترین موقعیت زمانی برای بدست اوردن تکنولوزی از ژاپن است فرصت را نباید از دست داد (422313)
 
عباس
۱۳۹۰-۰۱-۰۶ ۱۸:۴۳:۱۰
همچنين بهترين زمان براي عقد قراردادهاي صنعتي و اقتصادي و قراردادهاي ورود فن آوري از كشور ژاپن است كه به خاطر زلزله مهيب دچار بحران اقتصادي شده است...
ما بايد تدبير استفاده از اين فرصتها را داشته باشيم... (422873)
 
کیانوش
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۲:۴۶:۳۰
توربینهای بادی واقعا صدای وحشتناکی دارند (422321)
 
صنعت و واقعیت با پشت میز دانشگاه متفاوت است
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۳:۲۷:۳۴
در خصوص نظر اول و سایر موارد که بیشتر احساسی می باشد موارد ذیل را به نظر می رسانم
1- ورود به انرژیهای نو به علت گران بودن برق تمام شده و سرمایه گذاری بالا از طرف بخش خصوصی در این سالها انجام نمی شد این مورد در تمام دنیا صادق است
2- انرژیهای نو به علت ماهیت نوسانی منبع تولیدی نمی تواند بار پایه شبکه برق باشد و همیشه و معمولا تا 20 درصد کل شبکه دیده می شود
3-دولت(سانا وزارت نیرو) با بالابردن قیمت خرید تضمینی برق ( که باز هم مردم هزینه را می دهند) فرصت خوبی برای جذب ایجاد کرد و جذابیت را بالا برد
4- بالا بردن جذابیت این حوزه باعث ورود بخشی از متخصصین و سرمایه گذارانی شد که متاسفانه بیشتر دنبال بهره وری اسمی و یا مالی هستند
5- در همین راستا وزارت دفاع ( یک بخش دولتی) وارد احداث 5000 هزار مگاوات شد
6- در همین راستا و برای یک بازار محدود توربین بادی و خورشیدی و ...، اساتید و دانشجویان دانشگاهی که تا دیروز متخصص چیزی دیگری بودند شروع به احداث پژوهشکده های توربین باد خورشید و ... کردندآن هم توسعه درونزاو احداث چرخ از اول
که وزارت دفاع هم پشتیبان بود
7-در ادامه خواهیم دید که از این پژوهشکده ها با صرف هزینه های سنگین توربین و نیروگاه خورشیدی در خواهد آمد یا خیر؟
8- ضروری است دولت با دید صنعتی به این عرصه از طریق اشتراک تکنولوژی با شرکتهای سرمایه گذار خارجی نسیت به احداث کارخانه های مشترک تولید تجهیزات انرژیهای نو بنماید و از اتلاف هزینه برای تولید چرخ جلوگیری نماید
9- موارد فوق تجارب عملی هست و نه احساسی
10- وظیفه وزارت نیرو و سانا طراحی توربین و ساخت نیروگاه نیست بلکه صیانت از بودجه مجدود ملی برای بهترین استفاده است وگرنه روزی نیست که یک استاد دانشگاه یا صنعتگر ساده با پروپوزال چند صفجه ای ادعای تولید توربینهای بادی مدرنتر از انجه در دنیا هست نمی کنند وتقاضای چند ده میلیارد تومان جمایت هستند
11- هیچوقت انحصار در انرژیهای نو وجود نداشته است و هر زمانی کسی می توانست وارد این عرصه شود
12- دانشجویان گرامی به جایاحساسی شدن بهتر است بروند داحخل صنعت همان توربینهای بادی 660 ساخت داخل تا ببینند مشکلات چیست و گرنه چشت تخته دانشگاه وپژوهشکده ها ی تازه تاسیس نمی توان برای صنعت کشور نسخه پیچید فعلا مشکلات خودرو را اساتید حل کنند بعد به این سفره تازه باز شده برسید
13- اساتید دانشگاهی فراوانی هستند که با مناعت و صداقت از سایر همکاران خود که فقط به پشتوانه دانشگاه به هر سفره ای هجوم برده و بعد از خالی کردن و به نتیجه نرساندن آن جای دیگر می روند شاکی هستند (422323)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۳:۳۷:۴۵
دوست جوان اول عزیزم اگر الفبای صنعت را بدانید برای یک صنعت با بازار در حال احداث نیاز به این همه پژوهشکده نیست مثل این که می خواهیم خودرو بزنیم 7 تا پژوهشکده در دانشگاهها بزنیم متاسفانه جدیدا مد شده هر گونه بحث واقعی توسط اساتید و پژوهشگرانی که کارنامه ناموفقی در خودرو و سایر صنایع دارند به سخره کشیده می شود و کی باید کارنامه این اساتید و پژوهشگران که با بودجه های میلیاردی حمایت می شوند و حروجی ندارند بررسی شود و این عزیزان در چند رشته تخصص دارند
پول همین پژوهشکده ها را بدهید به خود کارخانه و صنعت بدهید در عرض دو سال برای شما کارخانه می زند
توجه کنید که صنعت خودروسازی توربین سازی و .. با ساخت و پرتاب سفینه ماهیتا متفاوت است و همن عدم تمیز باعث می شود که صنعت اصلا به دانشگاه اعتقادی نداشته باشد چون چیزی جز اتلاف هزینه ندیده است
گل دانمارک و آلمان هر کدام یک پژوهشکده و مرکز تحقیقات انرژیهای نو دارند که خود درامد زا هستند

وقتی وزارت دفاع بیاید 5000 هزار مگاوات احداث کند!! همین می شود که 5 تا پژوهشکده می زند
پس بیاید 6 تا پژوهشکده توربین گاز ، خودرو، بخاری برقی، کولر گازی، توربین بخار، توربین آب و ... بزنیم دیگر (422325)
 
بهره وری انرژی نه انرژی نو
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۳:۴۴:۴۲
اسیر تبلیعات نشوید مشکل کشور ما تولید انرژی نیست اتلاف انرژی هست به جای توسعه انرژی گران و غیر قابل اطمینان باد خورشید و .. که در صنعت برق انرژی کمکی و زاپاس هستند نه منبع اصلی انرژی آنچنانکه از نظر علمی هم نمی شود بیش از 15 درصد برق شبکه را به انرژیهای نو اختصاص داد بیاید و اسیر تبلیفات انرژیهای نو نشوید و تمرکز را بر این دو بگذارید
1- انرژی هسته ای( مطمئنترین انرژی پایدار جایگزین نفت)
2- صرفه جویی و بهره وری انرژی و کاهش اتلافات انرژی تولیدی در شبکه
مصلا 5000 مکاوات انرژی باد بزنید باید معادل این هم زاپاس بگذارید که اگر باد در بخشی از کشور قطع شد و یکدفعه 1000 تا از 5000 تا قطع شد شبکه برق مختل نشود
در آلمان و دانمارک هم انرژی باد را با انرژیهای آبیشان موازی کرده اند که این قطع شد آن بماند ولی دردسرش کلا زیاد است و منبع اصلی برق در تمام دنیا نیروگاه بخار گازی و اتمی بوده و خواهد ماند
به هر حال وزارت نیروییها این قدر عقلشان می رسد که اگر انرژیهای نو مایه نجات بود بروند سمتش انرژی نو کمکی است نه اصل کاری (422326)
 
خسروسلجوقی
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۴:۴۳:۱۴
تولید انرژی از زباله در بعضی از کشورها بسیار اقتصادی و مناسب است و متاسفانه بدون مطالعه و نیاز کشور از باب کپی برداری و بدون بررسی ارزش اقتصادی و فقط برای در مد قرارگرفتن استفاده از این فناوری با توجه به نیاز کشور به مقوله انرژی از نوع گیاهی آب به آسیاب دشمن ریختن است از آنجا که هر گیاهی و درختی بین 45 تا 55 درصد نیازش از طریق کود تامین می شود و کود سالم و ارگانیک نیز در کشور بسیار کم است باید از پیچیدن نسخ خارجی خودداری و متناسب با بوم خودمان و با توجه به اینکه مقوله کشاورزی و تولید در این بخش از نیازهای امنیت غذایی و پدافند غیرعامل است دقت گردد و با استفاده از کرم مبادرت به بازیافت زباله به کود آلی و غنی و بیولوژی و سالم ورمی کمپوست یا همان کرم پوسال اقدام کرد و از دور ریختن ثروت کشور با ورود و توسعه دستگاه های زابله به برق یا گاز تبدیل کن جلوگیری کرد شورای شهر تهران و مجلس شورای اسلامی و وزارت صنایع مواظبت نمایند
برای اطلاعات بیشتر به وبگاه های زیر مراجعه شود.
www.karafarini.gov.ir
www.tafda.org
www.irpds.com
www.vermicompost.ir
ksaljoghi@yahoo.com (422334)
 
۱۳۹۰-۰۱-۰۴ ۱۸:۱۵:۱۸
همینطور که مسئله ژاپن نشان داد استفاده ار انرژی هسته ای در کشور زلزله خیزی مثل ایران فوق العاده خطرناک هست و می توان از انرژی خورشید نه تنها از سلولهای خورشیدی بلکه از آینه های مقعر که نور خورشید را متمرکز کرده و آب را به جوش میآورند و باعث حرکت توربین های برق می شوند نیز استفاده کرد انرژی پاک و ارزان که در کشور آفتاب خیز ایران بخوبی می شود از آن استفاده کرد و از شر مواد رادیو اکتیو فوق العاده خطرناک و تحریم های غنی سازی خلاص شد.
ولی آیا مسئولین گوش خواهند داد! بهتر نیست با رای گیری که همه قبول داشته باشند از مردم درباره آینده عنی سازی و نیروگاهای اتمی تصمیم گیری شود؟ (422363)
 
محمد رضا باقری چالوپلی
۱۳۹۰-۰۱-۰۵ ۱۳:۳۳:۱۸
آقا مسعود عزیز در ایران آموزش وپرورش با دلارهای نفتی نه تنها اموزش را دولتی کرده است بلکه وارد عرصه خدمات یه ایرانگردی هم شده است این یعی بخش خصوصی حق دخالت ندارد لذا طرفیت توسعه این بخش خالی مانده است راه حل خروج اموزش وپرورش از این بخش است که ظاهرا مسیولین دنبال توسعه هستند (422489)
 
حسن - همسایه دریاچه هامون
۱۳۹۰-۰۱-۰۶ ۱۳:۰۱:۱۶
با سلام
در پاسخ به نظریات ارزشمند نویسنده \" صنعت و واقعیت با پشت میز دانشگاه متفاوت است\" نکات ذیل به ذهن اینجانب آمده است که خدمتتان عرض می نمایم( در ضمن اینجانب از بدنه وزارت نیرو هستم):
1- در مورد گران بودن انرژی های نو فرمایشات صحیح است ولی آیا می دانید قیمت برق خورشیدی در 10 سال گذشته یک پنجم شده است و هنوز هم در حال کاهش است.
2- در مورد ماهیت نوسانی بودن برق بادی و ... فرمایش جنابعالی صحیح است. بر طبق اظهارنظر شما تا بیست درصد تولید برق پایه هر کشور قابل قبول. در حال حاضر سهم انرژی های نو از این بازار در ایران کمتر از دو دهم درصد است ( ظرفیت تولیدی کشور بالای 60 هزار مگاوات است).
3- در مورد جذابیت ایجاد شده توسط سانا ( خرید تضمینی برق) باید گفت که این ایتم جذابیتی محسوب نمی شود و فقط یک الزام است. جهت اطلاع در آمریکا حدود 13 مشوق فدرال و بیش از 10 مشوق ایالتی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر وجود دارد که باعث جهش و رشد صنعت فوق در امریکا شده است.
4- در مورد ورود دانشگاه ها به چرخه تولید توربین باد جهت اطلاع عرض می نمایم که دولت چین سرمایه گذاری سنگینی بر روی تولید توربین باد انجام داده است در حال حاضر حدود 48 سازنده توربین باد در چین فعال هستند. جالب است بدانید حداقل 10 تا از این شرکت ها از لیسانس های داده شده توسط دانشگاه های چین برای تولید توربین باد استفاده می نمایند. به عبارت بهتر دانشگاه ها با بومی کردن این علم دست به فروش لیسانس توربین زده اند.
5- در مورد وظایف وزارت نیرو صحیح می فرائید وظیفه این وزارت تولید توربین نیست ولی زمینه سازی برای انتقال دانش و ساخت داخل کردن این توربین ها است. تجربه موفق ساخت توربین های گازی V94.2 در شرکت مپنا موید این مسئله است.
6- در مرود توربین های 660 کیو وات ساخت داخل ( آنهم نه تمام آن) باید عرض شود در حالی که برنامه ریزی دنیا جهت ساخت توربین 20 مگاواتی برای سال 2020است (لینک زیر) سنگ توربین 660 به سینه زدن نوعی عقب گرد است. کسی بر روی این مسئله که ساخت همین توربین 660 نیز ساده نیست بحثی ندارد ولی درجا زدن و توجیه کردن و به دنبال تجربه دوباره پیکان رفتن ( تولید بی دلیل یک محصول از دور خارج شده ) نیز دیگر خریداری ندارد ( دارد ؟).
http://www.ewea.org/index.php?id=60&no_cache=1&tx_ttnews=1901&tx_ttnews=1&cHash=b4462d717ccc0ee61e55922ce236f70c

اما درمورد دیگر نظرات:
در مورد عقل وزارت نیرویی ها نیز چون خودم حقوق بگیر آن وزارت محترم هستم همین قدر عرض نمایم که توسعه و متنوع سازی منابع تولید برق ( از طریق انرژی های تجدیدپذیر ، تولید پراکنده CHP و ...) از برنامه های آن وزارت بوده و هست ( رجوع کنید به کتابچه برنامه وزارت نیرو در دولت دهم)
از دید اینجانب نیز قرار نیست در پژوهشکده ها چرخ دوباره اختراع شود بحث انتقال دانش و بروز رسانی ان در مورد دانشگاه ها مصداق دارد. در مورد ندادن پول به دانشگاه ها و دادن آن به صنعت نظر مخالف و موافق ندارم ( چون تجربه صنعت انحصاری خودرو را هر روز سوار می شوم)و واقعا نمی دانم که کدامیک درست است و غلط . به دنبال انهم نیست که برای شما مثال بیاورم که چون مثلا فلان دانشگاه سوئد برای سال 2010 بیش از 10 بورس در زمینه مباحث توربین باد در نظر گرفته پس ما هم باید همان کار را انجام بدهیم.
ولی لب مطلب آنستکه متاسف خواهم بود اگر 10 سال دیگر ببینم ما هنوز در حال بحث هستیم که بودجه را بدهیم دانشگاه یا صنعت و دیگران بجای بحث کردن عمل کنند. و شرمندگیم آن زمان افزون خواهد بود که بدانم خودم در این تقصیر نقش داشته و دارم. (422680)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.