توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 358119
یک «انقلاب» در موسیقی ایران با عبور از مرزهای جغرافیایی
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۵۵
گفته‌های اخیر علیرضا قربانی درباره برگزاری کنسرت‌های آنلاین در ایران، اتفاق بسیار مبارکی است که می‌توانست سال‌ها پیش از این کلید بخورد اما اکنون با توسعه ظرفیت اینترنت در ایران و ظهور پدیده‌هایی نظیر VOD، سهل‌الوصول‌تر از هر زمان به نظر می‌رسد.

به گزارش تابناک؛ ویدیوکلوپ خانگی که در کشورهای مبداء تکنولوژی «برنامه ویدئویی درخواستی ضبط شده / Video On Demand» خوانده می‌شود این امکان وجود دارد که فیلم‌های سینمایی، سریال‌های تلویزیونی، مستندهای جذاب، برنامه‌های آموزشی و... در اختیار کاربران قرار بگیرد. معمولا در صفحه‌ای که برای نمایش لیست این ویدئو‌ها به کاربر تعبیه می‌شود، تمهیداتی مثل جستجو بر اساس نام فیلم، بازیگران، کارگردان و همچنین اطلاعاتی در مورد قیمت، مدت زمان اجاره و قوانین مربوط به محتوا قرار می‌گیرد.

هرچند تصور می‌شود این ظرفیت تنها برای بهره برداری در حوزه سینما کارکرد دارد اما این فناوری در حوزه موسیقی نیز نقش دارد و علاوه بر عرضه آلبوم‌های موسیقی در این بستر، کنسرت‌های اختصاصی نیز در چنین بستری قابل عرضه است. سوای این امکان نوین، اساساً امکان ضبط و پخش کنسرت‌های موسیقی در بستر اینترنت، امکانی بوده که در یک دهه اخیر نادیده گرفته شده و هیچ مجموعه به دنبال استفاده از این ظرفیت بالقوه اقتصادی برنیامده بود.

اکنون اما ظاهراً این اتفاق در حال وقوع است و آن‌گونه که علیرضا قربانی خواننده برجسته موسیقی سنتی کشورمان عنوان کرده، به زودی می‌توان شاهد آغاز عرضه آنلاین اجراهای باکیفیت و متفاوت خوانندگان سرشناس بر بستر وب بود و بدین ترتیب امکان اقتصادی تازه‌ای برای بهره برداری فراهم خواهد شد که حتی علاقمندان به موسیقی ایران در خارج از ایران نیز می‌توانند با هزینه‌ای اندک از این ظرفیت اقتصادی بهره برداری کنند و اجرای خواننده یا نوازنده مورد علاقه شان را تماشا کنند و بشنوند.

قربانی در این زمینه به ایسنا گفته است: «چهارشنبه‌ی همین هفته‌ هم در راستای آغاز به کار یک سرویس کنسرت‌ آنلاین اجرایی خواهیم داشت. یعنی کنسرتی که مردم هم‌زمان در خانه‌هایشان ببینند. اگر اشتباه نکنم این اتفاق به شکل برنامه‌ای است که در آن، اجراهای گروه‌های مختلف به شکل زنده پوشش داده خواهد شد. از ما دعوت شده تا در روز گشایش‌ این پروژه اجرای زنده داشته باشیم.»

کنسرت‌های آنلاین راه تازه برای شکستن مرزهای موسیقی ایران

این خواننده توانمند درباره شکل اجرا توضیح داده است: «در این برنامه اجرا به شکل حرفه‌ای تصویربرداری می‌شود و مردم می‌توانند با پرداخت وجهی کنسرت را به صورت آنلاین ببینند. من وقتی داشتم با دوستان برگزارکننده صحبت می‌کردم، گفتم این طرح حتما به ثمر خواهد نشست و اتفاق مهمی در راه است. درست مثل درگیر شدن همه‌ی آدم‌ها با اینترنت و تلفن‌های هوشمند، پدیده ی کنسرت‌آنلاین هم، همه‌گیر خواهد شد.»

بسیاری از اجراهای مهم تاریخ معاصر موسیقی ایران به دلیل عدم وجود چنین ظرفیت‌هایی تاکنون یا عرضه نشده و یا در چندصد تا چندهزار نسخه عرضه شده و آرشیو باکیفیتی از کنسرت‌های اساتید موسیقی ایران در چنددهه اخیر موجود نیست اما با شکل‌گیری این ظرفیت تازه و درآمدزایی از این طریق، انگیزه‌ها برای توسعه این بستر فراهم خواهد شد و تصور می‌شود در مدتی نه چندان طولانی، مجموعه‌ای گرانقدر از موسیقی ایران زمین عرضه خواهد شد.

این اتفاق البته برای دوستداران موسیقی نیز اتفاق بزرگی خواهد بود، چرا که قیمت بلیت کنسرت‌ها روز به روز در حال افزایش است و عملاً بخشی از طبقه متوسط نیز توان رفتن به کنسرت‌های موسیقی را ندارد که بدین ترتیب می‌توانند با هزینه‌ای بسیار اندک و غیرقابل مقایسه با قیمت بلیت کنسرت‌ها، همان کنسرت را در خانه‌شان تماشا کنند و لذت ببرند. بدین شکل مخاطب کنسرت‌های موسیقی نیز از حداکثر ۲۰۰۰ نفر در یک اجرا به صدهاهزار نفر افزایش خواهد یافت.

البته با این طرح مرزهای موسیقی ایران تنها در سایر نقاط جهان شکسته نمی‌شود و موسیقی کشورمان در داخل ایران نیز بی‌مرز خواهد شد و مردمان ساکن بسیاری از شهرها که به دلایل مشخص امکان برگزاری کنسرت‌های موسیقی را نمی‌یابند، از این پس در این بستر لااقل می‌توانند کنسرت‌های خوانندگان برجسته ایرانی را با هزینه‌ای نسبتاً اندک تماشا کنند و بشنوند. این اتفاق اگر به درستی رخ دهد، می‌توانند زمینه ساز یک انقلاب در توسعه موسیقی ایران باشد و اگر به شکل نادرست رقم بخورد، یک فرصت سوزی بزرگ رخ خواهد داد.
 
کلمات کلیدی : علیرضا قربانی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.