نظر منتشر شده
۳۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 262026
ریاض میزبان «سیسی» و «اردوغان»؛
آیا ایران باعث اتحاد ناهمگون عربستان- ترکیه و مصر می‌شود
بخش خارجی الف، 11 اسفند 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۰
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، و عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر، همزمان روانه ریاض شدند تا با مقامات جدید عربستان رایزنی‌های دوجانبه داشته باشند. اگر چه هم اردوغان و هم سیسی هر گونه هماهنگی از پيش تعيين شده در این باره را انکار نموده و آن را تصادفی دانسته‌اند اما به نظر می‌رسد تغییر و تحولاتی در روابط عربستان با کشورهای منطقه در حال وقوع است.

در طول یک ماه اخیر ابتدا صباح احمد جابر الصباح، امیر کویت، به عربستان رفت. بعد از آن محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی، از ریاض دیدار کرد. پس از آن نیز شیخ تمیم، امیر قطر، ضمن سفر به عربستان با پادشاه این کشور دیدار و گفت و گو کرد. این سفرها نشان دهنده تلاش مقامات ریاض برای پیشبرد سیاست‌های منطقه ای با محوریت عربستان می‌باشند. این فعالیت‌های دیپلماتیک را می‌توان در چارچوب تلاش عربستان برای هماهنگ کردن موضع کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره مجموعه موضوعات سیاسی منطقه دانست.

در این زمینه باید توجه داشت که رسیدن سلمان بن عبدالعزیز به قدرت، همزمان با مجموعه تحولاتی بود که سبب کاهش نفوذ عربستان و متحدانش و افزایش وجهه ایران در منطقه بود: جنبش انصارالله قدرت را در یمن به دست گرفته است؛ ارتش سوریه در چندین جبهه بر تروریست‌ها فائق آمده است؛ پیشرفت‌های قابل توجهی در مبارزه با داعش در عراق و سوریه به دست آمده و واشنگتن برای تضعیف داعش به شدت نیازمند ایران شده؛ مذاکرات هسته ای شاهد پیشرفت است و احتمال رسیدن به توافق افزایش یافته و برخی این موضوع را این گونه تعبیر کرده‌اند که قدرت ایران در منطقه باز هم افزایش خواهد یافت.

دلایل سفر السیسی به عربستان
یقیناً سیسی به این دلیل به عربستان رفته تا بتواند همچون گذشته (در زمان ملک عبدالله) حمایت‌ مالی و سیاسی سعودی‌ها را به خود جلب کند و بدین وسیله هرچند مقطعی بتواند با بحران‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورش مقابله کند.

تمامی سیاستمداران مصری بر این موضوع اتفاق نظر دارند که سفر رئیس جمهور کشورشان به ریاض با دو هدف مهم صورت می‌گیرد: نخست همکاری امنیتی در مبارزه با خطر تروریسم در منطقه به خصوص پس از سفر چند روز پیش عبدالله دوم شاه اردن به مصر و اوضاع در یمن و دوم بررسی روند آشتی مصر و قطر که با میانجیگری عربستان پیگیری می‌شود.

پایگاه خبری رأی الیوم گزارش داده است كه گفت و گوهای روز یکشنبه ملک سلمان بن عبدالعزیز و سیسی در ریاض درباره پیشنهاد تشکیل یک نیروی عربی مشترک برای مبارزه با تروریسم است و قاهره اصرار دارد این نیرو حتی در صورت مخالفت اتحادیه عرب تشکیل شود. الحیات چاپ لندن نیز در مطلبی عنوان داشته است: پیشنهاد تشکیل قوای مشترک بنا بر توافقنامه دفاع عربی مشترک است که شالوده آن بر پایه نیروهای نظامی مصر با مشارکت نمادین نیروهای سایر کشورها قرار دارد.

اين در حالي است كه سیسی ديروز در مصاحبه با شبکه‌های خبری الحدث و العربیه در قبال سوریه موضعی متفاوت از رئیس جمهور پیشین مصر اتخاذ كرد و ضمن تاکید بر وحدت سوریه، حل مشکل را نیازمند اقدام جمعی برای حل این بحران دانست.

سیسی در این مصاحبه درباره تشکیل نیروی نظامی مشترک میان کشورهای عربی برای مبارزه با تروریسم گفت: ما این مساله را مطرح کرده‌ایم و فرصت برای بحث و گفت‌وگو در این باره وجود دارد. به عقیده من عربستان، امارات، کویت و اردن در این زمینه همکاری می‌کنند. عبدالله دوم، پادشاه اردن نیز این مساله را تأیید کرده و ما در حال حاضر نیاز به اجرای این طرح داریم.

همزمان شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی گزارش داده است كه اکنون یمن گزینه ای برای مداخله است، زیرا باب المندب که در امتداد کانال سوئز است در معرض تهدید قرار دارد و از سوی دیگر دولت قانونی این کشور در معرض تهدید است و به عدن انتقال یافته و بحران ناشی از حمله حوثی‌ها به حکومت قانونی یمن احتمالاً ایجاب می‌کند که نیروهای عربی وارد عمل شوند.

دلایل سفر اردوغان به عربستان
در این بین سفر اردوغان به عربستان از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است و می‌تواند آغازگر فصل جدیدی از روابط میان دو کشور باشد. روابط عربستان و ترکیه در دوره زمامداری عبدالله بن عبدالعزیز به علت حمایت آنکارا از اخوان المسلمین مصر به تیرگی گرایید زیرا ریاض این گروه را تروریستی می‌دانست. همچنین آنکارا و ریاض دیدگاه‌های متفاوتی در مورد مصر، لیبی و سوریه دارند اما نگرانی‌هایشان در مورد گسترش نفوذ ایران در منطقه خلیج فارس یکسان است.

این در حالی است که اردوغان در خارج از ترکیه با چالش‌های جدی مواجه شده و سیاست‌های مداخله جويانه اردوغان با شکست‌های پي در پي همراه شده است. به همين دليل برخی از تحلیلگران بر این باورند که اردوغان با این سفر قصد دارد انزوای بین‌المللی خود را از بین ببرد و سیاست منطقه ای خود را ترمیم کند.

در چند سال اخیر گروه‌های اخوان‌المسلمین که از سوی قطر و ترکیه به شدت حمایت می‌شدند دچار ناکامی‌های عديده اي شدند و حکومت را در مصر، تونس و به طور محدود در لیبی از دست داده‌اند و به تدریج در حال خروج از گردونه سیاسی هستند. در سوریه، نیز رویای ترک‌ها برای سرنگونی نظام بشار اسد و سر کار آمدن گروه‌های اخوانی بر باد رفته است. اگر چه آمریکا نوزدهم فوریه گذشته توافقنامه آموزش تروریست‌ها را با ترکیه امضا کردند و رسانه‌ها اخیراً عنوان کرده‌اند که عملیات آموزش تروریست‌هایی که واشنگتن آنان را مخالفان میانه‌رو در سوریه توصیف می‌کند در پادگان‌های ارتش این کشور و در شهر «کر شهیر» در جنوب شرقی آنکارا آغاز شده است.

آیا ائتلاف جدیدی در راه است؟
همان طور که گفته شد از چهار هفته پیش، عربستان صحنه رفت وآمدهای متعدد هئیت های دیپلماتیک بوده كه به منظور هماهنگي و پی بردن به رویکردها و مواضع مقامات جديد سعودی‌ها انجام شده است.

در این بین روزنامه لبنانی الاخبار در مطلبی به بررسی روندهای جدید سیاست خارجی عربستان سعودی پرداخته و می‌نویسد سیاست جدید عربستان بر مبنای شکل دادن به یک اتحاد منطقه ای علیه ایران و بهبود روابط با ترکیه، قطر و اخوان المسلمین قرار دارد.

اما باید توجه داشت که روابط ترکیه و عربستان از سه قرن پیش تا کنون روابط خوبی نبوده است، زیرا همواره بین مراجع اهل تسنن و ميان مکه و استانبول و الازهر درگیری وجود داشته و هر گونه ائتلاف بین دو طرف از این مراجع به ضرر طرف سوم بوده است.

همچنین بعید است به این زودی‌ها بین این کشورها اتحاد همه جانبه ای صورت بگیرد اما تنها نقطه مشترک عربستان، ترکیه و مصر جلوگیری از قدرت یابی ایران شیعی در منطقه است.

به همین دلیل است که شبکه اسکای نیوز در تحلیلی درباره موضع سیسی و سلمان عبدالعزیز گفته است: پرونده دیگری که از میز مذاکرات دو طرف غایب نبود و در خصوص آن توافق و اختلاف نظر وجود داشت پرونده ایران بود. در خصوص کلیات هر دو طرف اختلافی درباره مقابله با تلاش‌های ایران در منطقه عربی و توسعه طلبی‌های آن با ابعاد شیعی با یکدیگر نداشتند اما اختلاف برجسته میان دو طرف در خصوص پرونده سوریه بود. قاهره که خواستار حل سیاسی بحران سوریه است در این خصوص موضعش به تهران نزدیک تر است تا ریاض ضمن آنکه تلاش‌های قاهره برای توسعه روابط با عراق و تقویت نقش خود برای مبارزه با داعش به معنای نزدیک تر بودن دیدگاه این کشور به ایران است.
 
حق طلب
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۲۸:۲۵
خدا خودش بلاشون به خودشون برگردونه (2716266) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۸:۴۶:۱۷
با مسلمانان دیگر جوری رفتار نکنیم که همین دعا رو در مورد ما بکنند (2717359) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۲۸:۳۸
نتایج دشمنی با تمام دنیا.. باور کنیم موسی به دین خود عیسی به دین خود... (2716268) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۰۸:۲۰:۱۸
تنازع ما را به زوال مي رساند،‌ اما اختلاف باعث شكوفايي مي شود. بهتر راجع به حد بهينه اختلاف فكر كنيم. (2718391) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۹:۴۵:۰۴
بی تردید تنازع گرایان بی خرد رو به زوالند و شکوفایی از آن ج.ا.ا است که قدرتمندانه با خرد اختلافات خود را با دیگران حل و فصل می نماید. (2722540) (alef-13)
 
مهرداد
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۴۱:۲۵
"جلوگیری از قدرت گرفتن ایران شیعی" یک شاه جمله است و البته هر چه می کشیم از آن است. به امید روزی که اینگونه فکر نکنیم و ما هم کشوری باشیم مانند بقیه کشوزها به راستی هم که چیزی از دیگران بیشترنیستیم. (2716325) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۷:۴۵:۴۴
با این بیان بیایید مردم دور هم خوش بگذرونیم دو روز دنیا رو
چه کاریه آخرت و مسئولیت و درد و ...

بی دردی بد دردی است. روزی که نه ما ایرانیا، هر آدم عاشقی تو این دنیا نتونه ظلمی رو تحمل کنه و بخواد قدمی برداره اونوقت همه راحتن (2717216) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۹:۳۶:۴۰
مشخص نیست چرا و با چه علت برخی پیشرفتهای چشمگیر علمی و صنعتی راهبردی کشور خود را نادیده می گیرند و می خواهند کشور خود را با خفت و خواری به دریوزگی قدرتهای چپاولگر زور گو در آورند؟؟؟!!! (2722522) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۴۲:۵۱
هر جا پول باشه اتحاد هم هست (2716330) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۴۸:۱۰
این ترک ها میمیرند برای اسکناس های سبز عربی (2716349) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۴۹:۵۰
وقتي نمي توانيم با هيچ يك از اين سه كشور ديالوگ سازنده برقرار كنيم چرا بايد توقع داشته باشيم همچين اتحادي شكل نگيرد ؟ (2716358) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۷:۴۶:۳۱
وقتی ماهیت دیالوگ این سه کشور ارتباط بردار نباشه چی؟ (2717217) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۲:۳۸:۴۶
بر عکس تعریف کردی وقتی نمی توانند با ما دیالوگ کنند و فقط به دنبال تلکه کردن ما هستند مجبور به ائتلاف هستند. (2717906) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۵۱:۲۲
خنده داره وقتی ترک ها قارداش میشن با عرب ها (2716367) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۵۲:۰۶
هيچ غلطي نمي توانند بكنند....................
ايران اسلامي ابر قدرت است............................. (2716370) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۲۸:۳۷
هنوز هچی معلوم نشده زود جوگیر شدی (2716752) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۰:۵۷:۲۴
بهتره زیاد احساساتی نشی و کمی با تعقل نظر بدی. (2717684) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۳:۵۳:۰۱
بله اینها دار و ندار خود را از تحریم ایران دارند و حالا که بوی توافق می آید به هول و ولا افتاده اند. (2716375) (alef-13)
 
دره چايي
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۴:۲۹:۵۱
از لحاظ زماني در بحبوحه بزرگترين تغييرها قرار داريم اما دستگاه ديپلماسي مشغول مذاكرات فشرده اتمي با غرب است و سياستهاي ما در منطقه را نيروهاي غير سياسي رقم مي زنند.
اين در حاليست كه كشورهاي منطقه دوستي ها و دشمني هاي تازه اي را تعريف مي كنند و اتحادهاي جديدي در حال شكل گيري است و بنظر من ايران در اين كشاكش از قافله عقب مانده است. (2716526) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۱۳:۴۳
وقتی کسانیکه دهانشان هیچ کنتوری ندارد مرگ پادشاه کشور همسایه را در تربیون رسمی تبریک میگویند باید هم منتظر چنین اتحاد هایی باشیم. (2716692) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۳۵:۳۵
عناصر ناهمگن که دافعه هایی بیش از جاذبه نسبت به یک دیگر دارند اتحاد ناپذیرند . در ضمن اتحادی که در راه خدا نباشد محکوم به شکست است و در استقامت و همبستگی مومنان هیچ تاثیری ندارد. (2716781) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۴۹:۵۲
ای کاش روزی برسد که ایران در تعامل و دوستی کامل با همسایه ها و دیگر کشور های خاورمیانه برسد البته بدون دخالت در امور داخلی یکدیگر. (2716837) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۷:۲۴:۲۱
شما به زبان شیوخ منطقه و توهمات آنان سخن می گویید. 36 سال است ج.ا.ا به سوی این شیوخ دست دوستی دراز کرده و لی آنان با دستور ارباب این دست را پس می زنند و علیه ایران توطئه می کنند!!! (2717179) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۰:۵۹:۳۰
منظور شما از دست دوستی همین مانورهای نظامی است که پیام صلح و دوستی برای کشورهای همسایه دارد؟ (2717693) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۳:۰۰:۵۴
با این دیالوگ تا صد سال ديگه همین وضع ادامه دارد.ما همه دنیا را متوهم یا دشمن بنامیم خیلی خوبه؟ (2717964) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۹:۵۴:۵۹
گویا سخن شما با همنوایی با شیوخ منطقه و اسرائیل و آمریکا و غرب بدون هیچ دلیل بی خدشه ای دشمن تراشی را به گردن ج.ا.ا می گذارد و دیگران را از این دشمن تراشی مبرا می سازد.
مردم شهید داده ی ایران سختی شرافتمندانه را تحمل می کنند و زندگی خفت بار را زیر سایه ی زورگویان و نوکرانشان هرگز نمی پذیرند. (2720468) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۹:۵۱:۴۶
اگر عقل تشخیص می دهد که حق با ما است علیرغم دشمنی همه ی دنیا در پایان با یاری خداوند ما پیروز خواهیم بود و به زر و زور و تزویر تسلیم نخواهیم شد. (2722545) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۶:۰۱:۳۱
این اتحاد، زر و زور و تزویر است. (2716901) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۶:۱۸:۳۲
حالا شما فکر کن این مثلث با اسرائیل هم متحد بشه چی میشه؟؟؟؟ (2716964) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۲:۳۱:۴۱
متحد هستن ، علنی اش نمیکنن (2719368) (alef-3)
 
1360
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۶:۴۰:۰۰
اگر ايران با عربستان مجدد توافق امنيتي ببنده هم براي خودش خوبه هم منطقه (2717031) (alef-3)
 
عباس
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۷:۵۸:۲۴
سلام دولت بهتر است.مسایل سیاسی را اعتقادی نکند (2717246) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۰:۰۹:۲۷
ایران به جای دوستی و تجارت با ترکیه بهتراست به اروپا نزدیک شود. ترکیه برای منافعش هر کاری می کند و هرگز دوست و شریک قابل اعتمادی نیست. (2717577) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۰:۴۰:۳۱
سیاست های تندرویی غلط ایران، باعث جنگ و خونریزی و تشنج و ناامنی در خاورمیانه شده است. این همان خواسته روباه پیر انگلیس است. تفرقه بیندازوحکومت کن. وقتی ایران با حمایت مالی با سوریه و حزب الله لبنان و فلسطینی ها متحد میشود، آنها هم متحد میشوند.چرا ایران خودوشو نخود آش عربها کرده است؟ (2717646) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۲:۰۷:۲۲
این سه کشور به خصوص ترکیه اگر پیشرفت اقتصادی نداشت الان درگیریهای طایفه ای سراسر این کشور را گرفته بود اختلافات در سایه پیشرفت های سریع کمرنگ شده وگرنه اتحاد این خوارج و گرگان ادمخوار نتیجه عکس خواهد داد و بدون امریکا این سه کشور عددی نیستند (2717844) (alef-3)
 
مرتضی
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۲۲:۴۳:۴۵
بزودی ائتلاف ایران.ترکیه .عربستان.قطر.اردن .مصر.فلسطین.عراق.شکل خواهد گرفت.و اسراییل را بعنوان تنها مشکل واقعی و ام المسائل وادار به پذیرش حقوق اساسی فلسطینیان خواهند کرد. و دنیا خواهد دید که هیچ اختلاف واقعی و عمیق بین شیعه و سنی وجود ندارد.این مسایل که مربوط به عصر جاهلیت است با انزوای اسراییل از بین خواهد رفت.و جهانیان به اسلام پناه خواهند اورد.اگر خدا بخواهد. (2717918) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۱۲:۳۳:۱۰
باز آخرش "اگر " زدی که (2719371) (alef-3)
 
جمشيد
۱۳۹۳-۱۲-۱۲ ۰۹:۰۹:۲۹
هرجا بوي مال و منال و كباب بياد .دولت مردان تركيه بدون شك جزء اولين كسانند حاضر برسر آن سفره. حلال و حرام هم نميكنند.تا ديروز به لطف جنگ
ايران وعراق سودهاي صدها ميلياردي بردند.امروز به لطف حريم كردستان و "داعش " و بحران سوريه و... درحال پر كردن جيب خوشان هستند.از هر طرف
هم كشته شود بدرك فقط نفع و منافع تركيه تامين شود كافي است.چه ازجانب
ناتو باشد يا رژيم صهيونيستي .يا اتحاديه اروپا.يا ملك عبدا...يا سليمان يا مرسي
اخواني تبار يا السيسي مذدور تبارو... (2718537) (alef-13)
 
بی نام
۱۳۹۴-۰۲-۱۱ ۲۱:۵۳:۲۰
خیلی یک طرفه بود.تا این حد دیگه خوب نیست.یکم واقعیت و چاشنیش کنه بهتره (2861203) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.