نظر منتشر شده
۳۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 187624
اگر فردوسي در انتخابات شركت مي ‌كرد...
عليرضا بهرامي، 27 اردیبهشت 92
تاریخ انتشار : جمعه ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۳۶
۲۵ ارديبهشت ‌ماه كه فرا مي ‌رسد، بسياري از رسانه‌ هاي مكتوب و ديجيتالي سعي مي ‌كنند به جبر تقويم و شايد بنا بر نوعي احساس وظيفه‌ ملي، مطلبي – معمولا كليشه‌ اي – درباره‌ حكيم ابوالقاسم فردوسي و اثر نامدارش «شاهنامه» داشته باشند. مطالبي كه عموما، يا نوعي شناختنامه تكراري از شاعر نامي ايران ارايه مي ‌دهند، يا مبحث‌ هايي تكراري را درباره‌ي كتاب او مطرح مي‌ كنند. آنچه معمولا با غفلت يا در مواقعي انحراف مواجه مي ‌شود، نيت يا دستاورد فردوسي است از حاصل رنجي به قول خودش ۳۰ ساله.

فردوسي ۶۰ هزار بيت سرود، بدون آن ‌كه مانند غزل‌ها و قصيده‌ هاي برخي از هم‌سنخانش، مدح پادشاه حاكمي را بگويد يا حتا مدح خودش را، با اين حال، اتهام‌هايي هم متوجه او شده است؛ ازجمله، مدح كلي پادشاهان ظالم، تحريف تاريخ، زن‌ ستيزي يا مقاومت در برابر دين اسلام. در اين ميان شايد بتوان گفت كه فردوسي با نوشتن منظوم شاهنامه، ماهيت و فرهنگ يك قوم را زنده نگه ‌داشت و در اين راستا، مواردي چون روحيه‌ وطنخواهي را.

شكي نيست كه ورود دين اسلام به يك مملكت، در كنار حسن‌ ها و مواهبش، خود به خود، با شرايط تالي‌، منشاء برخي خلاء ‌ها و نقصان‌ ها نيز مي‌ تواند بشود و نبايد از خاطر برد كه پس از سقوط سلسله‌ ساسانيان، تا زمان حكومت صفويان، عملا يك نقشه‌ سياسي واحد براي ايران به‌عنوان يك كشور اسلامي وجود نداشت.

با اين اوصاف، وقتي به وجه بارز تلاش فردوسي – به هر دليل و توجيهي – بي‌توجهي مي ‌شود، اين يک نتيجه طبيعي است و نبايد از آن تعجب كرد که سريال ترکي حريم سلطان از طريق يکي از شبکه‌هاي ماهواره ‌اي خارج از چارچوب کشور، محبوبترين و پرمخاطب ‌ترين مجموعه‌ي تلويزيوني روز شود. سريالي كه شخصيت ‌هاي آن درواقع متجاوزان به اين خاک و ميهن بوده‌اند و از دشمنان سرسخت ايرانيان، اما حالا شده‌‌اند شخصيت‌ هاي محبوب ميليون ‌ها نفر ايراني. کاراکتر اصلي اين مجموعه‌ جنجالي تلويزيوني، سلطان سليمان، فرزند سلطان سليم است و سلطان سليم عثماني همان كسي است كه در سال ۸۹۳ خورشيدي (۱۵۱۴ ميلادي) به خاك ايران تجاوز كرد، تبريز را به تصرف درآورد، بخش‌هايي از تركيه، عراق و سوريه امروزي را از حاكميت ايران جدا كرد و در اين مسير، در جنگ معروف چالدران، با سپاه ۱۰۰ هزار نفري مجهز به سلاح گرم، سپاه ۴۰ هزارنفري ايران را قتل عام كرد و در شهر، هم پير و جوان و ناموس مردم را زير تيغ گرفت.

پر واضح است که يک ويژگي جنگ ‌هايي که لقب حماسه به خود مي‌ گيرند، در اين است كه اولاً معمولاً در خلق حماسه، سپاه مغلوب از فراواني و تمکن کمتري برخوردار است پس به ظاهر شکست را متحمل مي ‌شود اما درواقع به رغم شکست عيني، چنان قصه رشادت و دلاوري از خود بر جاي مي‌ گذارد که در تاريخ نزديک و دور، سينه به سينه و دهان به دهان مي ‌گردد و بالاخره تاثيرگذاري خود را خواهد داشت. ضمن آنکه حماسه ‌ها معمولاً در گذر زمان است که رفته رفته ابعاد وجودي اهميتشان آشکارتر شده، لفظ و لقب حماسي را به خود اختصاص مي ‌دهند . حماسه‌ چالدران هم دقيقاً چنين بود و اتفاقاً از بسياري جهات نيز به حماسه‌ي عاشورا شبيه بوده است. به هر حال اين افتخار وطني در تاريخ ما ثبت شده و همچنين در خاطر جمعي هم هست که در سال ۱۳۸۳ جشنواره‌اي فرهنگي - هنري برگزار شد که زير عنوان «ميراث وطن‌خواهي» به پاسداشت اين حماسه مي‌ پرداخت. زمان دولت اصلاحات بود و سرلوحه، شعار توسعه‌ سياسي فرهنگي اجتماعي. فصل رونق نهاد هاي مردمي بود و نمود دوباره‌ي اعتماد به نسل جوان. اين‌گونه شد که جواناني جشنواره ‌اي را برگزار كردند که همزمان با رونمايي از بناي مرمت ‌شده‌ آرامگاه شيخ صدرالدين صفوي در محل وقوع نبرد چالدران، با حضور مقامات لشگري و کشوري و تشييع نمادين شهداي آن حماسه، با استفاده از برخي اشياء مربوط و منتقل شده از موزه‌ي کاخ گلستان تهران، با نصب مجسمه‌ شيخ صدرالدين به سوي ارتفاعاتي همراه بود که سپاه عثماني با آن کثرت و قدرت غالب توپخانه‌، ۵۰۰ سال پيش از آنجا سرازير شده بود به خاک ميهن ما. چندي قبل از برگزاري اين جشنواره هم در آن سوي مرز و به سمت چالدران و درواقع به سمت ايران، مجسمه سلطان سليم طي مراسمي رسمي نصب شده بود؛ تا شايد نمكي باشد بر زخمي كهنه.

اما چرا اين جشنواره که در دور اول، هنرمندان و شاعراني بنام با آن همكاري داشتند و قرار بود در دور دوم، به حماسه‌‌ي جنوب و سردار رهايي‌ بخش خاک کشور از يوغ استعمار، يعني امام‌قلي‌خان بپردازد، هيچ‌گاه تداوم نيافت، به دليل آنکه در گام نخست، رئيس سازمان ميراث فرهنگي تغيير يافت، پس از آن رئيس بنياد حفظ آثار و نشر ارزش ‌هاي دفاع مقدس (که پيشقدم شده بود براي حمايت از دور دوم جشنواره) تغيير كرد. پس از تغيير دولت و به تبع آن تغيير رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هم يک‌بار ديگر بحث جريان انحرافي گُر گرفت و همه چيز را تحت تاثير مسائل سياسي قرار داد. بعدتر هم که فرهنگستان هنر براي برگزاري دور دوم جشنواره آمادگي خود را اعلام کرده بود، با انتخابات سال ۸۸ كه رييس همين فرهنگستان هم در آن نامزد بود و تحت تاثير مسائل سياسي امنيتي قرار گرفتن خيلي از فعاليت‌ها، عملاً فرصت از دست رفت.

حال، مسئله‌ اصلي اين نيست که چرا فلان جشنواره نتوانست برگزار شود تا شايد به اهداف ملي-ميهنيش دست يابد، مساله‌ي اساسي اين است که چرا ساختار و رفتار مديريت و استراتژي فرهنگي ما اين‌چنين در تلاطم سياسي و ناتواني در سنجش اولويت‌ ها گرفتار مي ‌آيد تا صرفاً بر اولويت ‌هايي تاکيد بورزد و براي اين تاکيد ورزيدن هم فعاليت‌ هاي پژوهشي و همايشهاي مختلف انجام گيرد، اما در عمل كردن به اين اولويت‌ها ناتوان باشيم. راستي چرا براي بي ‌اثر کردن تاثير مخرب سريال حريم سلطان در جامعه بايد از اهرم حضور نهادهاي امنيتي و قضايي و دستگيري دوبلورهاي آن بهره بگيريم تا به فرصتي کوتاه‌مدت دست يافته باشيم؟ چرا به جاي سلب نمي‌توانيم با ايجابهاي خود، فرصت‌هاي عميق و بلندمدت ايجاد کنيم؟ راستي چرا يک مختارنامه درباره‌ي حماسه‌ چالدران نمي‌ سازيم؟ اين درحالي است كه شيخ صدرالدين و حماسه‌اش، از جنس حاكميت رسمي تشيع بر اين مملكت بود و امامقلي‌خان و پيروزيش، پس از ۱۱۷ سال حاكميت استعمار پرتغال، پرچم همين حكومت شيعي را بر فراز آب‌ هاي خليج‌فارس به اهتزاز درآورد.

به‌ راستي اگر فردوسي در دوره‌ي معاصر ما مي‌ زيست و در انتخابات شركت مي‌ كرد، در شعارهايش، روي مسائل معيشتي تمركز مي‌كرد و يارانه‌هاي ۵۰ – ۴۰ هزار توماني؟ يا وعده‌ي آزادي‌هاي فردي؟ يا تقويت و گسترش روحيه‌ وطنخواهي، در كشوري كه يك جنگ ناجوانمردانه‌ هشت ساله را پشت سر گذاشته و هر روز هم با يك پيام تهديد خارجي مواجه مي‌ شود؟
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۷ ۲۲:۳۹:۴۹
خواهش می‌کنم فردوسی‌ و سایر ابر مردان ایران را قاطی‌ این سیاست نکنید ، همون آ‌قای انتظامی را با صداقت تمام و اخلاق کامل قاطی‌ کردند کافیه... (1326481) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۲۲:۲۸:۰۴
حرف دلمونو زدید... (1330095) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۰۷:۲۸:۳۷
فردوسی یک اصلاح طلب به تمام معنا (1330780) (alef-13)
 
مهران
۱۳۹۲-۰۲-۲۷ ۲۲:۴۰:۴۵
حالا اگه به کوروش بزرگ بها نمیدن خب به قول شما چرا به شاه اسماعیل که وجهه ی شیعی-ملی داره هم توجهی نمیکنن (1326483) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۷ ۲۲:۴۴:۰۸
مطمئنا همانطور که هزار سال پیش با سخن و اخلاق یک ملت رنجیده را از جور سیاست بازیهای عجم و عرب نجات داد، امروز نیزا با سخن و منطق شالوده تغییر را بنا‌ میکرد که اگر اخلاق و کردار و پندار یک ملت نیک شود همه دیگر جوانب زندگی‌ آنها نیز رو به بهروزی خواهد رفت و هیچ قدرت خارجی‌ طمع تبدیل ایران زمین را به سوریه ، عراق، افغانستان را نخواهد کرد. (1326489) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۷ ۲۳:۲۹:۲۱
الف چه گیری دادی به این فردوسی ؟! (1326581) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۹:۴۵:۰۸
الف این نظر مصداق توهین به فردوسی نیست!!!!؟؟؟؟ (1327054) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۷ ۲۳:۳۹:۴۰
تعصب کور جاهلیت .
آقا من خودم تبریزی هستم وهیچ کینه ای از سلطان سلیمان ندارم . 600 سال پیش دو شاه بر سر تصاحب یک شهر باهم جنگ کردند که چی ؟
1000 سال پیش یک شاعر ایرانی اشعار پر از ایراد سروده که چی ؟
چون ایرانی هستیم همیشه باید به خاطر تعصب ، اجدادمان را بی خود وبیجهت پرستش کنیم ؟ ومردان نیک را چون ایرانی نیستند فحش دهیم ؟
مثلا هی بگیم اسکندر ملعون و عمر ملعون و....
من بعنوان یک انسان ترجیح می دهم خوبی ها را ستایش وبدیهی ها را نکوهش کنم .
یعنی همانطور که کشور گشایی چنگیز بد بوده ، کوروش هم خونریزی کرده است . (1326609) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۸:۲۲:۲۲
از همين جمله ها تعصبتان مشخص است (1329205) (alef-13)
 
دلی خون
۱۳۹۲-۰۲-۲۷ ۲۳:۵۲:۲۳
ایا کسی هست که کشور را از این یکنواختی ودپرسی بتواند نجات دهد وشادی وامید را به قلب خسته ی ملت بازگرداند؟ (1326636) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۰:۲۱:۵۲
بنده خواهش می کنم مشاهیر سرشناس ایران را با سیاستمداران امروزی مقایسه نکنید که تنها سنگ خود را به سینه می زنند! (1326698) (alef-10)
 
فرقاني
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۱:۳۴:۴۸
وطن خواهي، چه واژه نامانوسي براي اين انتخابات است (1326789) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۱:۵۹:۳۱
مطمئنم که اصلا کاندیدا نمیشد. (1326816) (alef-10)
 
Malaysia
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۷:۴۹:۴۰
درپی سیاست های سالهای اخیر جهان اسلام که مارا به مسلمانی قبول ندارد و

مرتد مینامند وهویت ایرانی رانیز خودلگد مال کرده ایم وشده ایم ان چه که درحال -

حاضر هستیم. (1326891) (alef-1)
 
Malaysia
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۸:۲۰:۱۴
فکرکنم می گفت:

چنین گفت محمود به اسفندیار که اماده باش اندراین نوبهار

بدست اوریم تخت 8 ساله را دراریم ازاین ملک وملت دمار

که تاهی نگو یندنخواهیم بهاروبهاروبهار (1326920) (alef-1)
 
عرفان
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۸:۳۴:۳۷
در رابطه با سریال حریم سلطان باید عرض کنم :
شخصیتهای این داستان برای ایرانیها محبوب نیستند مردم ایران اکثرا" آنها را می شناسند و از کردارشان متنفرند اصولا" سریال هم طوری ساخته شده که ستم و عیاشی خاندان عثمانی را به خوبی نشان می دهد بطریکه دولت ترکیه ساخت دنباله سریال را متوقف ساخت!
ساخت سریال تاریخی بدون جذابیت ، علاوه بر هزینه سنگین مخاطبی هم نخواهد داشت.
و اما در مورد فردوسی ، خودتان بهتر میدانید که آزاد اندیشی چون او اگر امروز بود .......!!!!! (1326945) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۸:۵۸:۰۷
عزیز من لطفا با فردوسی از این شوخیا نکن (1326979) (alef-1)
 
sasan
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۹:۱۰:۲۴
رد صلاحیت می گردید (1326996) (alef-15)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۰۹:۱۱:۳۲
اگر فردوسی در انتخابات شرکت میکرد حتما به دلیل نوشتن کتاب "شاه"نامه و اشاعه فرهنگ منحوس پادشاهی ردصلاحیت میشد. (1326998) (alef-15)
 
همشیره
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۵:۰۱:۳۱
شایدم به خاطر این شعر:ببینیم تا اسب اسفندیار=سوی اخور اید همی بی سوار =ویاباره رستم جنگجوی =به ایوان نهد بی خداوند روی. (1328314) (alef-1)
 
کریم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۰:۲۳:۰۴
صلاحیت ایشان باید بررسی میشد که آیا رجل هست؟مدیر هست؟مدبر هست؟
اگر از فیلتر قانونی شورای نگهبان میگذشت میفرمود: بسی رنج بردم در این سی و پنج تایابم بهر معیشت گنج گنج تا نمایم مردمان را آزاد زین دغل بازان،زین رنج.
البته احتمالا بعلت "کهولت سن "رد صلاحیت میشد بلا نسبت اکبرآقا! (1327109) (alef-1)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۰:۳۳:۵۵
من يك كشاورزم كاري ندارم اگر فردوسي بود نامزد مي شد يانه ولي اگر امروز بود و مي ديد كه در اين فصل تمام كشت وكار ما را سرما زده و ما به خاك سياه نشسته ايم به جاي سلام بربهار مي گفت :
هزاران ننگ مرك سهراب
بهار! ارزاني روي سياهت
كه در اين روزگاز غم گرفته
شده اسفنديار مست نگاهت
نديده گوئيا احوال رعيت
كه هر دم مي زند كوس لياقت! (1327136) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۰:۴۸:۲۳
مساله معیشت بسیار مهم است اما فراموش نکنیم عدم توجه به ازادیهای اجتماعی ومسائل فرهنگی هرگز اجازه نخواهد داد اقتصاد سالم پیشرفت کند بدون فرهنگ کار مگر میشود کار کرد کدام جامعه تربیت نشده وبی فرهنگ رشد میکند لذا کاندیداها باید به مسائل فرهنگی بیشتر توجه کنند (1327167) (alef-1)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۱:۰۸:۰۶
شعر :( بسی رنج بردم در این سال سی عجم زنده کـردم بدیــن پــــارسی) رو میخوند وبه نفع ایت الله هاشمی رفسنجانی انصراف میداد ! (1327230) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۱:۱۷:۵۵
صد در صد رد صلاحیت میشد.
مملکت گل و بلبل و سنبل و... احمدی نژاد و مشایی... بهار و .... خلاصه هزار تا چیز دیگه که نمیشه اینجا گفت... اما واقعا چرا ... انقلاب همین بود؟؟؟ (1327250) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۱۴:۰۸:۲۱
آقای توکلی شما باید قاضی میشدی.تا از عدالت وانصاف تعریف تازه ای ارایه می کردید. (1332147) (alef-13)
 
ارنواز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۱:۵۶:۳۲
اگر فردوسی بود و کاندید می شد، مردم بهش رای نمی دادند. (1327367) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۱۲:۱۶:۵۹
مطلب جالبي بود با ديدي زيبا ....اينقدر ديد خود را به ما القا كردند كه از واقعيات فاصله گرفتيم....به قول قديميا " خدا خيرت بده جوون گل گفتي"(مخصوصن اون آخرشو) (1327476) (alef-1)
 
کوروش ک
۱۳۹۲-۰۲-۲۸ ۲۳:۰۴:۳۲
همون فردوسی که شما می گید مستقیم یا غیر مستقیم هزاران پان ایرانیست را پرورش داده و عاقبت این با این جز فروریزی چیزی نیست. (1330226) (alef-13)
 
مهرای ساغشکی
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۰۰:۳۶:۱۶
سند سانسور و بی‌احترامی شما سایت الف را وبلاگم منتشر میکنم.
متاسفم که وبسایت الف علیرغم برخی نکات مثبتش محل تاخت و تاز عوامل ضد ایرانی و فارسی‌ستیز شده است و به بزرگانی همچو فردوسی توهین میشود و نظرات امثال مرا سانسور میکند الف (1330543) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۰۳:۰۲:۵۹
اصلا احراز صلاحیت نمیشد (1330659) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۰۴:۲۵:۰۳
فردوسی که شاعر بود و شاهنامه یادگار اوست اما اگر الان زنده بود و در انتخابات شرکت می کرد چون رجل مذهبی و سیاسی نیست رد صلاحیت میشد و به دلیل انتخاب نام شاهنامه برای کتابش احتمالا مجوز وزارت ارشاد را نمی گرفت و اصلا فردوسی به شهرت می‌رسید ! (1330698) (alef-13)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۰۹:۰۷:۳۹
با سلام
دوست عزیز برادر بهرامی
اگر صدرالدین صفوی در این ( چالدران ) شرکت کرده باشد پس من هم در زمان فتح ایران توسط اسکندر زنده بودم!
دوست تاریخ دان! من در زمان وقوع جنگ چالدران صدرالدین سالها بود که در زیر خاک خفته بود
در جنگ چالدران شاه اسماعیل سالها بود که وحدت کشور را محقق کرده بود و در تبریز به حکومت می پرذاخت.
صدر الدین از اجداد شاه اسماعیل محسوب میشه و هیچگاه در نبرد با عثمانی ها شرکت نکرد چون اصولا در آن زمان عثمانی ها تحت سلطه حکومتهایی چون قرا قویونلو ها و آق قویونلو ها قرار داشتند. کمی مطالعه قبل از نوشتن بسیار خوب است و اگر هر کسی دیگر مجسمه صدرالدین صفوی را در چالدران نصب کرده باشد باید برود و خودش را دار بزند که نه سواد دارد و نه از علایق ملی بویی برده است این متن داغ دل مردم اردبیل را تازه می کند.
آقای توکلی در این بازار وانفسا به هر کسی اجازه نوشتن متنهای غلط که باعث زیر سوال رفتن سواد تاریخی یک ملت می شود در سایت خود ندهید.
البته علیرضای عزیز باسوادم تقصیری ندارد چون فقط بدون مطالعه به نوشتن پرداخته و حتی رسمی کننده مذهب تشیع را در کشور خودش نمی شناسد و به خود اجازه می دهد از سریال حریم سلطان انتقاد کند. حرچه باشد آنان حتی سلاطین خود را در سریالها احمق و نادان نشان نمی دهند آن وقت در تمامی سریالهایی که از صفویه ساخته شده شاه عباس را فردی خونریز و ظالم نشان میدهیم پادشاهی که دست بیگانگان را از حریم کشور کوتاه کرد. علیرضا تو گناهی نداری فقط باید کمی مطالعه کنی عزیز دل برادر
هر چند می دانم این متن را نمایش نمی دهید و عبرت کنید (1330925) (alef-13)
 
خرم
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۱۰:۳۱:۵۵
متنی که نوشته بودید درد دلی است که آرزو داشتم کاش به گوش اونهایی که باید می رسید. (1331060) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۱۲:۴۱:۵۸
هشت ساله کل عزل و نصبها بانظر آقای مشایی جهت فتح کرسی ریاست جمهوری دوره یازدهم صورت گرفته و تمام اتفاقات اقتصادی و..... در این جهت بوده ! آیا امکان داره شخصی بدون حمایت دولت ریس جمهور دوره یازدم بشه؟
اصلا رقابت عادلانه میتونه باشه؟
ابزار کاندیدگندهش در این رقابت چیه؟
چرا قانون اساسی دو دوره بیشتر برای رییس جمهور قایل نشده؟
چون اگه رییس جمهور هر چند بار کاندیدا شود واز کسی حمایت کند قطعا پیروز میدان بدون رقیب دولت است. (1331687) (alef-13)
 
علیرضا
۱۳۹۲-۰۲-۲۹ ۱۳:۵۶:۰۸
مطمئنا اگه تو انتخابات کاندید میشد بعدش به نفع مشایی کنار میکشید چون فقط ایشون هستن که مثل فردوسی از مکتب ایرانی می حرفن خوش به حالشونه (1332073) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.