توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 418195
انتقاد؛ سازنده یا مخرب
بخش تعاملی الف - حسین جمشیدی
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۲۵


آورده اند که مرحوم آیت الله شهید مدرس که شخص حاضر جوابی هم بود، در یکی دو مورد نسبت به حاکم انتقاد کرد؛ فرمانروا هم در پی انتقادات مدرس به واسطه ی یکی از دوستان آیت الله مدرس پیغام می فرستد که " به آیت الله بگویید این قدر پا روی دُم من نگذارند ! "

مرحوم شهید مدرس هم در پاسخ می گویند: " به فرمانروا بگویید حدود دم حضرت والا باید معلوم شود، زیرا من هر کجا پا می گذارم دُم حضرت والاست !  " ( گلشن لطایف ، ص 311 )

اهمیت مسأله ی انتقاد بر همگان روشن است، کما اینکه مقام معظم رهبری ( مدظله العالی ) هم مکرر بر این مطلب اذعان داشته اند؛ منتها شایان ذکر است که - همان طور که در محل خود آمده است - انتقاد به معنای آن است که شخص منتقد در وهله ی اول نقاط مثبت را بیان کند سپس در ادامه به ذکر نقاط به ظاهر منفی روی آورد، تا حقیقت مطلب را کشف کند؛ کما اینکه سیره ی نقلی - عملی اندیشمندان بر این مطلب دلالت دارد؛ و بدانیم معیار تفاوت انتقاد سازنده از انتقاد مخرب در همین بحث است.

مقام معظم رهبری ( مدظله العالی ) می فرمایند: 

" انتقاد معنایش چیست؟ انتقاد اگر معنایش عیب جویی است، این نه چیز خوبی است، نه خیلی هنر زیادی می‌خواهد، نه خیلی اطّلاعات می‌خواهد؛ بلکه انسان با بی‌اطّلاعی، بهتر هم می‌تواند انتقاد کند؛ ... نقد، یعنی عیارسنجی؛ یعنی یک چیز خوب را آدم ببیند که خوب است، یک چیز بد را ببیند که بد است. اگر این شد، آن وقت نقاط خوب را که دید، با نقاط بد جمع بندی می‌کند، آن‌گاه از جمع بندی باید دید چه حاصل می‌شود " (4 اسفند 1377).

امید است که در آستانه ی انتخابات ریاست جمهوری، تقوای سیاسی رعایت گردد.
 
 
کلمات کلیدی : حسین جمشیدی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.