نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 495794
فرهادرهبر فراتر از قاب قبیله های سیاسی
سعید فرشباف/4مرداد96
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۴۹
نام فرهاد رهبر در زمان دولت اصلاحات و به عنوان معاون اقتصادی یونسی مطرح شد. اقتصاد خوانده بود در دانشگاه تهران و هم دوره‌ای‌ها و استادانش بر دانش خوب او اجماع داشتند.

اگر امروز که بار اداره دانشگاه آزاد را بر دوش گرفته عده‌ای سابقه اطلاعاتی او را به رخ می‌کشند باید این را هم بگویند که فرهاد رهبر کاری را که در سال‌های 78 تا 81 انجام داد این بود که اولاً فعالیت‌های اقتصادی وزارت اطلاعات را به شدت محدود و کنترل کرد و دوم اینکه حسب وظیفه معاون اقتصادی مبارزه  با باندهای فساد و قاچاق  را به طور قابل قبولی مدیریت و هدایت کرد.

اقدامات او در دوران اصلاحات مورد حمایت شخص رئیس‌جمهور وقت واقع شد و امروز از فعالیت‌های اقتصادی وزارت اطلاعات جز خاطره چیزی بر جای نمانده است.

تا اینجا اگر فرهاد رهبر را اصلاح‌طلب می‌دانید باز خاطره‌ها را مرور می‌کنیم. جایی که محمود احمدی‌نژاد در سال 1384 رئیس‌جمهوری شد و سکان یکی از مهمترین دستگاه‌های دولتی یعنی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی را به فرهاد رهبر سپرد.

به حافظه خبری‌ام که مراجعه می‌کنم به یاد می‌آورم در آن دوران سازمان مدیریت بسیار مقتدر بود، وزرا برای تصویب و تخصیص بودجه باید کارشناسان قوی این سازمان را متقاعد می‌کردند و هر زمان مراجعه می‌کردید قطعاً وزیر یا معاون وزیری را در حال استدلال کردن می‌دیدید.

البته در دوران اصلاحات رنگ و بوی فکری کارشناسان سازمان مدیریت قدری به غرب‌گرایی متمایل شده بود و مصداق بارز آن انتشار مبانی نظری برنامه چهارم توسعه بود که در تابستان 83 در دو جلد به چاپ رسید و به قدری مبانی جمهوری اسلامی را نادیده گرفته بود که بلافاصله پی از اعتراض مستدل دکتر توکلی، دکتر نادران و تعدادی دیگر از اقتصاددانان مجلس هفتم، جمع‌آوری و خمیر شد.

اینها دلایلی شد که احمدی‌نژاد سازمان برنامه و بودجه را لیبرالی بنامد و کمر به انحلال این سازمان ببندد. او همچنین معتقد بود چرا وزرای کابینه‌اش برای دریافت بودجه باید ساعت‌ها پشت در اتاق کارشناسان این سازمان معطل بمانند. البته این معادله یک سوی دیگر هم داشت. سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی توانسته بود با نظم بخشی به هزینه‌ها و درآمدها، برنامه سوم توسعه را به خوبی اجرا کند و اگر عمرش کفاف می‌داد شاید نظام برنامه‌ریزی کشور متحول می‌شد.

به هر حال سال 84 سال سختی برای فرهاد رهبر و سازمان مدیریت بود. حملات رئیس‌جمهور بیشتر می‌شد و رهبر دو راه بیشتر نداشت؛ یا به خواسته رئیس‌جمهور تن دهد و یا کناره‌گیری کند و فرهاد رهبر راه دوم را برگزید چون به رغم انتقاداتی که به رویکرد فکری سازمان داشت انحلال آن را زیان‌بارتر می‌دید و معتقد بود انحرافات فکری قابل ترمیم است اما بی‌انضباطی هرگز.

بعدها که در کشاکش انتخابات 92 گفته شد دولت در مدت عمر دولت نهم و دهم 700 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته اما بزرگترین رکود، بیشترین تورم و سنگین‌ترین بدهی دولتی را هم ایجاد کرده مشخص شد فرهاد رهبر تصمیم درستی گرفته بود. این بار هم رهبر فارغ از سیاست زدگی تصمیم گرفت و برنده شد.

جالب است بدانید در همان مقطع 84-85 و حتی تا آخر دوره دولت دهم هجمه‌های سنگینی بر دانشگاه آزاد وارد می‌آمد که در خاطر مخاطبان همچنان زنده است و در همین دوران رهبر یک بار تا پای خروج از دولت ناجی دانشگاه آزاد شد.

ماجرا به زمانی بر می‌گردد که دکتر علی احمدی رئیس دانشگاه پیام نور شد و با هدف به حاشیه راندن دانشگاه آزاد درخواست مجوز استخدام 2800 نفر و افزایش بودجه دانشگاه تا سقف 340 میلیارد تومان را داشت که با مخالفت فرهاد رهبر مواجه شد.

در آن زمان این ماجرا این طور در خبرها آمد که یکی از دلایل کناره‌گیری فرهاد رهبر از دولت نهم همین مخالفت قاطع او با رئیس دانشگاه پیام نور وقت بود. با این مخالفت رهبر رفت اما علی احمدی کمتر از یک سال بعد وزیر آموزش‌وپرورش شد!

مقطع مهم بعدی در کارنامه فرهاد رهبر ریاست دانشگاه تهران بود. او از 17 بهمن 86 تا 29 بهمن 92 به عنوان سی و یکمین رئیس دانشگاه تهران بر این دانشگاه مدیریت کرد. از ویژگی‌های این دوران این است که تنها رئیس دانشگاهی بود که هم احمدی‌نژاد و هم بعدها روحانی خواستار کناره‌گیری او بودند و این نه به دلیل عملکرد بلکه به دلیل استقلال او از جناح‌های سیاسی رقم خورد.

نامه مشهور احمدی‌نژاد به وزیر علوم در 28 اسفند 91 که خواستار برکناری فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران شده بود و واکنش جالب فرهاد رهبر به این نامه هنوز در یادها مانده است.

فرهاد رهبر در دانشگاه تهران ماند چون باید می‌ماند و ثابت می‌کرد اتهام امنیتی کردن محیط دانشگاه صرفاً یک طرفند انتخاباتی بود.

در نهایت چند ماه پس از روی کار امدن دولت حسن روحانی فرهاد رهبر در بهمن 92 از ریاست دانشگاه کنار گذاشته شد و البته چند ماه بعد با حکم علی طیب نیا وزیر اقتصاد به عنوان عضو و نایب رئیس شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور منصوب شد.

امید است با روحیه مبرا از قبیله بازی سیاسی و در سایه حاکمیت اصول مورد قبول انقلاب، شاهد اصلاحات اساسی در دانشگاه آزاد باشیم.
 
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۵ ۱۲:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۶/۱۳ ۱۱:۱۸
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۸ ۱۸:۵۰
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۶ ۱۳:۰۶
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۴ ۱۷:۴۷
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۴ ۱۳:۰۳
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۳ ۱۸:۲۶
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۳ ۱۴:۴۱
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۳ ۱۳:۰۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۶ ۰۱:۲۱
 
 
کلمات کلیدی : فرهاد رهبر+دانشگاه آزاد+
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۴:۵۶:۳۶
تغییر در دانشگاه ازاد لازم بود. این دانشگاه در سالیان اخیر ، شده بود عابر بانک یک جریان سیاسی در انتخابات و نظام هم به خاطر اقای هاشمی تحمل می کرد. (4489686) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۷:۳۲:۰۵
آمدن مشاور رییسی بعنوان رئیس دانشگاه آزاد اعلان خصومت علنی به خواست واراده ملت در انتخابات بود (4490058) (alef-2)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۸:۰۹:۳۱
مشاور رییسی بودن در کدام قاموس و آیین و قانونی جرم است.؟ (4490161) (alef-2)
 
رفیق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۸:۱۱:۵۲
این که فرمودین یعنی چی چون آقای روحانی رییس جمهور شده همه مملکت باید به فرمان او باشد؟
مگر قبلا روحانی در دانشگاه ازاد دخالت داشت که حالا بخواهد داشته باشد. (4490165) (alef-2)
 
رامین بصیری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۸:۱۲:۵۳
من یادم نمیاد مردم به روحانی رای داده باشند و گفته باشند به شرطی که رییس دانشگاه ازاد از جناح تو و ما باشد. اختیارات رییس جمهور تو قانون اساسی نوشته شده و فراتر از اون نیست. و دانشگاه ازاد هم مال دولت نیست (4490168) (alef-2)
 
کريمي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۵ ۰۳:۰۲:۲۷
ايران 80 ميليون جمعيت داره، به نظر شما ملت فقط همون 24 ميليوني هستند که به جناب روحاني راي دادند؟ (4490767) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۸:۰۵:۲۸
امیدوارم با توانایی اقای رهبر دانشگاه ازاد از سقوط نجات پیداکند (4490150) (alef-2)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۵:۰۲:۰۵
جالبه . همچین شخصی با این ویژگی های عالی در تیم آقای رئیسی بود و چه تخریب ها که بر علیه وی و آقای رئیسی نکردند . (4489706) (alef-2)
 
amir
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۷:۴۵:۳۲
این که فرمودید فرا جناحی شوخی بود دیگه. درسته ؟ (4490096) (alef-2)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۸:۰۳:۵۹
بنده افتخار دانشجویی ایشان را داشته ام. واقعا فرد دوست داشتنی و قابل احترامی هستند. (4490147) (alef-2)
 
نیما
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۸:۰۸:۰۱
این چه نگاهی است که بعضی ها دارند. کسی با این سطوح مدیریتی و تجربه حتما گزینه ای خوب برای چنین دانشگاهی است . سواد ندارد که دارد. تجربه کار دانشگاهی آنهم در دانشگاه تهران ندارد که دارد. مواضع اعتدالی ندارد که دارد. (4490159) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۵ ۰۷:۰۵:۵۱
کاش هزینه تحصیل در دانشگاه آزاد رو کم بکنه (4490808) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.