نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 292681
محل هزینه‌کرد پول‌های آزاد شده کجاست؟
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۳۵
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره نحوه حذف پر درآمدها از دریافت یارانه گفت: دولت باید بتواند روند فعلی را تغییر دهد و چون امسال سال پایانی اجرای قانون هدفمندی یارانه‌هاست، چه بهتر که دولت برای سال آینده طرحی نو دراندازد.

حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌و‌گو با فارس، درباره پول‌های معوقه و بلوکه شده که رئیس جمهور درصد کمی از این پول‌ها را متعلق به دولت دانست، اظهار داشت: درباره ارقام مختلفی که گزارش شده بود من در سخنرانى پیش از نماز جمعه تهران گزارشی را ارائه کردم که بعدا تائید شد، آن گزارش این بود که مجموعه ذخایر خارجی ایران ۱۳۰ میلیارد دلار است اما این ۱۳۰ میلیارد دلار نه همه آن‌ آزاد می‌شود و نه همه آن مربوط به دولت است. تقریبا ۱۰ میلیارد دلار از آغاز انقلاب توسط آمریکا بلوکه شده و بنا هم نیست در شرایط حاضر آن منابع آزاد شود.

مصباحی مقدم ادامه داد: ۴۰ میلیارد دلار ذخیره صندوق توسعه ملی است که در حساب‌های خارجی بانک مرکزی است، این ۴۰ میلیارد دلار آزاد می‌شود ، اما فقط براساس اساسنامه صندوق توسعه ملی می‌توانند آن را در اختیار بنگاه‌های اقتصادی غیر دولتی شامل بخش خصوصی و بخش تعاونی قرار دهند.

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه ۲۳ میلیارد دلار از دارایی‌های خارجی بانک مرکزی آزاد می‌شود، که دولت نمی‌تواند از این منبع برای فعالیت‌های اقتصادی خود استفاده کند، یادآور شد:‌ دولت یک بار از آن استفاده کرده و معادل ریالی آن‌را در بودجه‌های سالانه مورد استفاده قرار داده است.

وی درباره محل هزینه‌کرد این پول‌های آزاد شده تصریح کرد: ۶ میلیارد دلار دیگر آزاد خواهد شد که مربوط به خود دولت است و فقط دولت می‌تواند این مبلغ را مورد استفاده قرار دهد. علاوه بر این ۲۲ میلیارد دلار از منابع خارجی ما پشتوانه وثیقه تامین مالی ۴۲ پروژه ای است که چین در ایران در حال اجرا دارد و این تا پایان آن پروژه‌ها و تسویه حساب به عنوان وثیقه باقی می‌ماند و ۲۴ میلیارد دلار در اختیار شرکت نیکو از شرکت‌های وزارت نفت است که در خارج از کشور سرمایه گذاری کرده است ، لذا این مجموعه ۱۳۰ میلیارد دلار می‌شود.

*۶ میلیارد دلاری که آزاد می‌شود جزو منابعی است که دولت فقط در بودجه سالانه می‌تواند از آن استفاده کند

به گفته مصباحی مقدم آن ۶ میلیارد دلاری که آزاد می‌شود جزو منابعی است که دولت فقط در بودجه سالانه می‌تواند از آن استفاده کند و قبلا این منبع در مصوبات بودجه سال جاری منظور شده است و اگر دولت آن را دریافت کند می‌تواند برای فعالیت های عمرانی آن‌را مورد بهره‌برداری قرار دهد و ما برای فعالیت‌های عمرانی ظاهراً جز این منبع دیگری نداریم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که برخی کارشناسان معتقدند بحث تخصیص اعتبارات در نیمه اول سال از سوی دولت مناسب نبوده است و برخی آن‌را مرتبط با پافشاری دولت برای رفع تحریم‌ها می‌دانند، گفت: از طرفی به دلیل تحریم‌ها میزان فروش نفت پایین و حتی پایین‌تر از سقف مجاز تحریمها است، از نظر قیمت نیز قیمت نفت افت مجدد پیدا کرده است، لذا پیش بینی این بود که قیمت نفت در سال جاری حدود ۵۲ دلار باشد و براساس این بودجه بسته شده است و چون قیمت فروش زیر ۵۰ دلار شد، طبعا درآمدهای دولت کاهش پیدا کرد و علاوه بر این درآمدهای مالیاتی دولت نیز مطابق با پیش بینی‌ها تحقق پیدا نکرد ، از این جهت دولت در یک فشار درآمدی قرار گرفت و در این شرایط در حال اداره کشور است.

وی خاطرنشان کرد: دولت در این شرایط فعلا اولویت را به حقوق کارکنان خود داده و بیش از این خیلی منابعی ندارد که بخواهد به سایر هزینه ها بپردازد و مهم نیز سرمایه‌گذاری‌های عمرانی دولت است که در انتظار تامین مالی به سر می‌برد.

مصباحی مقدم درباره حذف پردرآمدها از دریافت یارانه‌ پس از اظهارات طیب نیا وزیر اقتصاد که پرداخت یارانه ها را شب عزای دولت عنوان کرده بود، توضیح داد: طبق خبرهای دولت حدود ۲ میلیون نفر از یارانه بگیران حذف شده‌اند و دائما نیز این دغدغه وجود دارد که تعدادی از‌آن‌ها مجدد شکایت و تقاضای برقراری یارانه خود را داشته اند که باید مورد به مورد پیگیری شود. این روند یک روند مصیبت آفرین است و دولت به راحتی نمی‌تواند از چنگ این مشکل خارج شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اینکه دولت باید چگونه حذف پردرآمدها را در دستور کار قرار دهد؟ گفت: دولت باید بتواند روند فعلی را تغییر دهد. امسال سال پایانی اجرای قانون هدفمندی یارانه‌هاست و چه بهتر که دولت برای سال آینده طرحی نو دراندازد.

*فقط خانواده‌های زیر خط فقر باید مشمول یارانه قرار بگیرند

وی در خصوص طرح پیشنهادی در این زمینه تصریح کرد:‌ من معتقدم فقط خانواده‌های زیر خط فقر باید مشمول یارانه قرار بگیرند و عجالتا خانواده‌های تحت پوشش حمایتی کمیته و بهزیستی را مشمول این طرح کنند و بقیه یارانه بگیران را برای سال آینده برنامه ریزی کنند که یارانه به آن‌ها پرداخت نشود. فعلا قانون جدیدی که براى سال آینده دولت را ملزم به پرداخت یارانه به همه کند وجود ندارد.

مصباحی‌مقدم با بیان اینکه مجلس نیز با این مسئله موافق است، ادامه داد:‌ مجلس حتما با این موضوع موافق است و حتی در بودجه سال جاری نیز پیشنهاداتی در این زمینه مطرح شد که رای بسیار بالایی داشت اما چون نماینده دولت مخالفت کرد که به نصاب نرسید. اینکه آقای طیب نیا گفت پرداخت یارانه در هر ماه مصیبت است دولت اگر بخواهد از این مصیبت خارج شود باید حرکت شفاف و روشنی را دنبال کند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارزیابی و انتظارات از برنامه ششم توسعه گفت: ما منتظر هستیم که دولت براساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری که مجمع تشخیص آن‌را تهیه کرد، برنامه ششم را به مجلس بدهد و آن زمان می‌توان درباره آن قضاوت کرد.

وی تصریح کرد: انتظاراتی که ما از برنامه ششم توسعه داریم این است که دقیقا سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مبنا قرار بگیرد و درون‌گرایی اقتصاد و حمایت از تولید ملى و آموزش کارآفرینی به نسل جوان، استفاده از ظرفیت های مالی و ریالی و ارزی مردم و استفاده از ظرفیت منابع طبیعی و انسانی ، بهینه سازی مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی و جلوگیری از خام فروشی در عرصه نفت و گاز و سنگ معدن‌ها مورد توجه قرار بگیرد و بتوانیم کاری کنیم که به جای خام فروشی فرآورده‌ها را به عرصه های جهانی عرضه کنیم.

مصباحی مقدم با تاکید بر اینکه رعایت این مسائل در اشتغال موثر خواهد بود به لزوم توجه در بحث صرفه جویی ملی و اصلاح الگوی مصرف اشاره کرد و ادامه داد: در این صورت ما باید بتوانیم میزان مصرف انرژی را در تولید کاهش دهیم. باید سعی کنیم خانواده‌ها را به سرمایه‌گذاری بیشتر،‌کاهش مصرف و تغییر الگوی مصرف از کالاهای لوکس خارجى به کالاهای تولیدى داخلی و کالاهای ضروری سوق دهیم.

«دولت مصوبه‌ای درباره برندسازی تولیدات داخلی داشت که این یک گام رو به جلو خواهد بود ، بنابراین ما به دنبال این هستیم که کاری کنیم درون گرایی تولید در برنامه ششم توسعه دنبال شود و می‌باید در برنامه ششم مشخص شود چه فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی باید در اولویت قرار گیرد، مثلا بدانیم در پتروشیمی، فولاد و تولید خودرو یا تولید محصولات کشاورزی چه اولویتی باید قائل شویم. لذا اگر ۱۰ اولویت را در برنامه ششم قائل شویم که بیشترین مشکلات اقتصادی ما را برطرف و بیشترین اشتغال را ایجاد می‌کند موثر است.»

نماینده مردم تهران در مجلس افزود: این اولویت بندی باعث کاهش تورم به تورم یک رقمی می‌شود و ما حتی نباید رسیدن به تورم زیر ۱۰ درصد را مبنای اصلی قرار دهیم بلکه باید به تورم‌های بسیار ملایم برسیم و در عین حال به منافع و امکانات داخلی بیشتر اتکا کنیم. در برنامه ششم در عین حال باید از ظرفیت های جدیدی که در اثر رفع تحریم‌ها پدید می‌آید استفاده شود، یعنی اگر فروش نفت بیشتر می‌شود باید سهم صندوق توسعه ملی افزایش پیدا کندو این سهم در برنامه ششم ۳۰ درصد در نظر گرفته شده است.

وی تاکید کرد: باید کاری کنیم که حمایت از بخش‌های خصوصی اقتصادی افزایش پیدا کند ، حمایت از تعاونی‌ها طوری که جوانان بیکار بتوانند جذب تعاونی‌ها شوند مهم است؛ یکپارچه‌سازی اراضی برای کشت و زراعت که هزینه ها را پایین می‌آ‌ورد حائز اهمیت است و ما باید دنبال این مسائل باشیم. من تصور میکنم برای برنامه ششم می‌توان پیش بینی‌های خوبی را کرد تا تحرک بالایی در اقتصاد ۵ سال آینده اتفاق بیفتد.

*سهم رفع تحریم‌ها در آینده اقتصاد ایران خیلی زیاد نیست

مصباحی مقدم درباره اینکه چقدر در برنامه ششم ظرفیت‌های جدید ناشی از رفع تحریم‌ها مورد توجه قرار گرفته است، توضیح داد:‌ سهم رفع تحریم‌ها در آینده اقتصاد ایران خیلی زیاد نیست؛ این موضوع شامل کاهش هزینه‌های تجارت است که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد را شامل می‌شود، بخش دیگر شامل کاهش هزینه‌های جابه‌جایی پول است که حدود ۱۰ درصد بوده و این مهم است و آزاد شدن منابع ما محسوب می‌شود. بخش دیگر نیز مربوط به سرمایه گذاری‌های خارجی است که اگر بخواهد صورت بگیرد باید در راستای انتقال تکنولوژی و فناوری و انجام صادرات بیشتر باشد ، لذا در این صورت می‌توانیم به اقتصاد بهتر در آینده امیدوار باشیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره بحث رسیدگی به اموال مسئولین که قرار بود تا آخر شهریور ماه در مجمع تشخیص جمع بندی شود گفت: این طرح در اولویت قرار دارد و پس از تشکیل جلسه در هفته آینده اولویت دوم بحث رسیدگی به اموال مسئولان است.
 
کلمات کلیدی : اموال بلوکه+یارانه
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۲ ۱۹:۳۲:۳۱
تو علم اقتصاد خوندی؟ (3161456) (alef-11)
 
محسن
۱۳۹۴-۰۶-۱۳ ۰۶:۲۷:۵۹
لطفا عدد خط فقر را یکبار برای همیشه ذکر کنید! (3161989) (alef-11)