نظر منتشر شده
۳۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 328889
ایران محکوم شد/ پرداخت جریمه ۱میلیارد دلاری ایران به ترکیه
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۲۱
معاون وزیر نفت با اشاره به محکومیت گازی ایران در دومین داوری، گفت: ایران احتمالا حدود یک میلیارد دلار غرامت گازی باید به ترکیه پرداخت کند.

به گزارش مهر، حمیدرضا عراقی در جمع خبرنگاران با اشاره به محکومیت ایران در دادگاه دوم پیرامون شکایت گازی ترکیه از ایران، گفت: هنوز جریمه نهایی قطعی نیست ولی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد قیمت گاز صادراتی خواهد بود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اعلام اینکه اعتراض ترکیه در دو بخش بود که اولی مربوط به کاهش قیمت است که آن‌ها ادعا کرده بودند شرکت ملی گاز توان تامین گاز مدنظر را نداشته است، تصریح کرد: از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۵ میلادی ادعای خسارت کرده بودند که چیزی در حدود ۲۰ میلیارد دلار می‌شد.

معاون وزیر نفت ادامه داد: اما با دفاع خود ثابت کردیم که توان تامین گاز مورد نیاز برای صادرات را داشته‌ایم و هیچ‌کدام از این بهانه‌ها را قبول نکردیم.

این مقام مسئول در پاسخ به پرسش مهر درباره درخواست دیگر ترکیه در دادگاه، بیان کرد: درخواست دیگر این کشور بر مبنای بازبینی قیمت بود که به دو موضوع مقایسه قیمت گاز با سوخت‌های دیگر همچون نفت خام، گازوئیل و زغال سنگ یعنی بازار گاز و مقایسه قیمت گاز با قیمت جهانی گاز تکیه داشت.

عراقی افزود: ترکیه از سال ۲۰۱۰ درخواست خسارت داشتند ولی دادگاه ۲۰۱۱ میلادی را قبول کرد. مبلغ خسارت کم نیست اما براساس قرارداد است.

معاون وزیر نفت در پاسخ به پرسش دیگر مهر درباره سقف پرداخت غرامت گازی به ترک‌ها، توضیح داد: هنوز نمی توان عدد دقیقی را اعلام کرد اما برآورد می‌شود تا سقف یک میلیارد دلار غرامت به این کشور باید پرداخت شود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز با اعلام اینکه تاکنون به منظور پرداخت این غرامت ورود نکرده ایم، اظهارداشت: بر این اساس مذاکرات با ترکیه به منطور نحوه پرداخت این غرامت در حال انجام است.

وی همچنین با اشاره به درخواست ترکیه به منظور افزایش واردات گاز از ایران در هفته جاری، خاطرنشان کرد: از این رو با هماهنگی دیسپچینگ شرکت گازی هفته جاری بالاتر از سقف قراردادی و حدود ۳۱ میلیون مترمکعب گاز به این کشور همایسه صادر شده است.

تاریخچه داوری گاز بین ایران-ترکیه

به گزارش مهر، با گذشت بیش از دوسال از آغاز مذاکرات گازی ایران و ترکیه در بر ادعای گازی ترک‌ها مبنی بر کم فروشی و گران فروشی گاز توسط ایران، نتیجه دومین داوری این دو شریک گازی رسما اعلام شد. دولت آنکارا پائیز دو سال قبل با ادعای گران فروشی و کم فروشی گاز طبیعی توسط ایران به ترکیه، این ادعا را در قالب پرونده ای به دادگاه لاهه ارائه کرد.

حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران دو سال گذشته در تشریح دلایل شکایت گازی ترک‌ها از گاز ایران به دادگاه لاهه، گفته بود: مطمئن نبودن در روند عرضه گاز به ترکها و بالا بودن بهای گاز صادراتی ایران دو ادعای ترکیه برای شکایت گازی از ایران بوده است.

به گزارش مهر، با گذشت نزدیک به دو سال از آغاز جلسات داوری بین المللی گازی ایران و ترکیه، مقامات ارشد دو کشور از شخص روسای جمهوری، وزرای نفت و انرژی و مدیران عامل شرکت‌های ملی گاز ایران و بوتاش ترکیه جلسات و مذاکرات متعددی را انجام دادند.

همزمان با بالا گرفتن اختلافات گازی، پاییز سال گذشته و همزمان با سفر رئیس جمهور اسلامی ایران به ترکیه، بیژن زنگنه وزیر نفت در نشست مشترک با تانر ییلدیز وزیر انرژی ترکیه پیشنهادی مبنی بر افزایش حجم صادرات گاز با احتساب کاهش جزئی قیمت را ارائه کرد که این پیشنهاد پس از ماه‌ها مذاکره منجر به توافق بین دو کشور همسایه نشد.

در نهایت با گذشت بیش از یک سال مذاکره و گفتگوی دو جانبه ایران و ترکیه به عنوان دو شریک استراتژیک و بلند مدت گازی در منطقه خاورمیانه به دلیل عدم توافق مستندات و مداراک نهایی خود را به دادگاه لاهه ارائه کردند.

تانر ییلدیز وزیر انرژی ترکیه مرداد ماه سال گذشته از مخالفت ایران با کاهش قیمت گاز صادراتی به ترکیه خبر داد و گفت: ترکیه اکنون در انتظار تصمیم دیوان بین‌‌المللی داوری در مورد قیمت گاز ایران می ماند.

این عضو کابینه دولت آنکارا تاکید کرده است: ایران پیشنهاد ملموسی را برای فروش گاز طبیعی به قیمتی پایین تر به ترکیه ارائه نداده است.

به اعتقاد کارشناسان بزرگ بازار گاز، اختلاف بین خریداران و فروشندگان در قیمت خرید و فروش گاز طبیعی به ویژه در قراردادهای بلند مدت ۲ تا ۳۰ ساله امری طبیعی و عادی است.

با این وجود، در قرارداد صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه بندی به نام " Take or pay (بگیر یا بپرداز) " وجود دارد که بر اساس این بند قراردادی اگر ترکیه به دلایل مسائل فنی و عملیاتی و یا تکمیل بودن مخازن ذخیره سازی، نتواند سالانه تا سقف ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز از ایران دریافت کند باید پول گاز را به طور کامل پرداخت کند.

به عبارت دیگر، براساس قرارداد ۲۵ ساله گازی بین تهران و آنکارا، شرکت ملی گاز ایران باید سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز به شرکت بوتاش ترکیه تحویل دهد. درصورتی که هریک از دو طرف به دلیلی درتحویل یا برداشت گاز وقفه ایجاد کنند، موظف به پرداخت غرامت می‌شوند.

براساس این بند قراردادی در سال ۱۳۸۸ شرکت بوتاش ترکیه به دلیل عدم برداشت گاز کافی از ایران (ترکیه به جای ۱۰ میلیارد حدود ۶.۸ میلیارد مترمکعب گاز برداشت کرد) مشمول جریمه ۶۰۰ میلیون دلاری شد.

از این رو مقامات بوتاش ترکیه در طول مذاکرات خود با مقامات ایرانی بیش از آنکه بر گران بودن بهای گاز صادراتی ایران تاکید داشته باشند محور اصلی گفتگوها را بر سر حذف بند Take or pay قرار داده بودند که مسئولان وزارت نفت زیر بار حذف این بند از قرارداد صادرات گاز به ترکیه نشدند.

علی ماجدی معاون سابق وزیر نفت در امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت درباره پیشنهاد ترکیه درباره حذف بند Take or pay (بگیر یا بپرداز) گفته بود: این بند قابل حذف نیست فقط درصدهای آن ممکن است کم یا زیاد شود. البته باید در نظر داشت که در مذاکره دو طرف سعی می کنند منافع خودشان را به دست بیاورند و به یک نقطه مشترکی برسند.
 
کلمات کلیدی : صادرات گاز
 
سید
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۰۹:۵۷:۳۵
بعدا می گن تو نوشتن قرارداد میروند از جزیره جنوبی ترکیه آدم میاورند (3516218) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۲:۵۳:۰۰
ترکیه این جوری از حقش دفاع می کنه و تو مملکت خودمون به جای اینکه از حق ملت دفاع کنن، حرف زدن در مورد کرسنت رو ممنوع می کنن! هیچ کشوری مثل ایران از حق مردمش اینجوری حاتم بخشی نمیکنه! (3516896) (alef-11)
 
منصور
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۳:۵۹:۳۶
اشکال نداره ، پول بیت الماله ، انوقت اقای زنگنه میگه پرداخت یارانه کمرم. راشکسته که حق مردم است اما یک ملیارد دلار کمرش را نشکسته چطور اون دنیا جواب حق الناس را میدهید . (3517293) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۴:۰۱:۵۴
این جریمه برای سال 2011 هست
یعنی 5 سال پیش؟

بعد دوستان میگن چرا اقایان دولتی میگن این خرابی ها تقصیر دولت سابق هست!! (3517306) (alef-11)
 
Ali
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۴:۰۸:۱۶
تو دولت قبلی بنا به گفته اردوغان 18 میلیارد دلار لهشون دادیم لطفا 17 میلیارد دلار الباقی رو پس بگیرید (3517346) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۰۵:۳۳
حالا دیگه همین مونده بود که به ترکیه هم باج بدهیم. تا کی نوبت جیبوتی و بورکینا فاسو و کومور خواهد رسید. (3516246) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۲۱:۵۲
بدهکار هم شدیم (3516303) (alef-11)
 
هدایت
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۲۲:۳۹
چرا نگفتید که علت اصلی شکایت ترکیه قیمتی بوده که ایران در قرارداد کرسنت ذکر کرده و باعث شده تا ترک ها هم سر بردارن ؟ (3516305) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۳:۰۴:۲۲
دوست عزیز،

مسأله را وارونه نبینیم. مسأله اصلی این است که قیمت گاز صادراتی ما به ترکیه به اندازه غیرمعمولی گران است. (حالا چرا ترکها در امضای قرارداد همچین اشتباهی کردند، با خودشان) و چند سال هم هست که دارند دست و پا می زنند که از زیر بار این قرارداد در بروند اما چاره ای ندارند.

در قرارداد کرسنت هم باید دو موضوع را از هم جدا کرد:
1) آیا در آن قرارداد رشوه رد و بدل شده است یا نه؟ که قوه قضاییه نظر خواهد داد.
2) آیا قیمت گاز در آن قرارداد مناسب بوده است یا نه؟ در این مورد دوم مقایسه قیمت گاز آن قرارداد (که گاز همراه نفت میدان سلمان بود و فلر می شد - یعنی سوزانده می شد) با قیمت گاز صادراتی به ترکیه (که دو برابر قیمت گازی است که ترکیه از روسیه می خرد) از اساس غیر حرفه است.

حال رفتار ترکیه را با رفتار ما در کرسنت مقایسه کنید:

علی رغم گران خریدن و ضرر هنگفت سالانه، به تعهدات خود عمل می کنند و به موازات به نهادهای حقوقی بین المللی متوسل می شوند.

اما ما زیر تعهد می زنیم و خود را دو سره بدهکار می کنیم، در قضیه کرسنت هم باید غرامت بدهیم و هم در این 7 8 سال گاز را در فلر سوزانده ایم! (بله دوست من، گازی که در چهارجوب کرسنت صادر نشد و شما معتقدید داشت ارزان فروخته می شد، در طی این سالها سوخته و دود هوا شده، تازه برای سوزاندنش هزینه هم کرده ایم!) (3516962) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۳۱:۳۰
عزیزم مگه گاز اینترنت پر سرعته که خط رو وصل کنی حالا اگه طرف برداشت (دانلود) نکنه هم باید پولش رو بده!
ظاهراً ترک ها خیلی هم بی ربط نمیگن. (3516336) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۳۱:۴۷
سرمابه مملکت چطوری به باد می رود ..

چه کسی باید پاسخگو باشد..

چرا باید پول این مردم اینجوری به تاراج برود..


با این همه پول چند خانواده فقیر نجات پیدا میکند


کسی دلواپس نیست ؟ (3516338) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۱:۳۴:۴۷
خودت دلواپس تری! (3516558) (alef-11)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۲:۰۰:۰۱
واقعا فکر می کنید اگه این پول در داخل می موند به خانواده های فقیر داده می شد یا می رفت تو جیب اون یک درصد خاص؟ (3516687) (alef-11)
 
حمید
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۶:۲۰:۵۴
چقدر شلوغش کردید.یک اختلاف ساده در خرید و فروش بوده است و مرجع ذیصلاح رای به نفع ترکها داده است.نه دولت قبل مقصر است و نه دولت فعلی و نه ترکها دشمن خونی ما هستند و نه جامعه جهانی می خواهد ما را له کند.این صرفا تجارت است.همین! (3517915) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۳۳:۳۵
ترکیه ها! نه ترک ها! (3516343) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۵۳:۰۶
هم از ما شکایت کردند هم غرامت می گیرند و هم درخواست واردات گاز بیشتر از ما دارند!! چقدر عالم سیاست جذاب و زیباست!! (3516399) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۰:۵۹:۴۲
بیت المال وحق مردم مضلوم ایران به تاراج میرود خلایق هر جه لایق (3516418) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۱:۰۲:۰۷
باید جریمه را کسانی بدهند که غیر واقعی قرارداد را امضا کردند. (3516429) (alef-11)
 
جلیلی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۱:۰۴:۲۱
پول مملکت در اثر بی لیاقتی مسئولان روز به روز دود میشه میره هوا کسی هم نیست پاسخگو باشه. از ماست که بر ماست. (3516438) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۱:۳۶:۲۵
چرانمي گوئيد اين دسته گل را كدام دولت به آب داده و بيست پنج ساله قرارداد بسته و ثروت اين كشور را فداي خوش خدمتي خودش به اجنبي نموده؟
اين خيانت را كدام دولت كرده بنويسيد تا جوانان بدانند؟ (3516570) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۲:۵۸:۵۲
دوست عزیز، چیزی که اتفاق افتاده خیانت نیست، تمام داد و بیداد ترکها سر این است که قیمت گاز در این قرارداد از قیمت گاز در هر جای دیگر جهان بسیار گرانتر است. (در حال حاضر قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه حدود 4 برابر - اغراق نیست واقعاً 4 برابر - بیشتر از قیمت مرجع هنری هاب آمریکاست و حدود سه برابر بیشتر از قیمت گاز وارداتی ژاپن که با کشتی و با هزینه حمل گزاف وارد می شود).

در واقع دولتی که قرارداد را بسته است، بی تعارف، سر طرف ترک را حسابی گول مالیده! و آنها را به تله انداخته است!

همه کارشناسان از مدتها پیش مطمئن بودند که رأی دیوان داوری به نفع ترکیه خواهد بود.

یک محصول را می توان به مدت یک سال به چند برابر قیمت فروخت یا به مدت چند سال کمی گرن فروشی کرد، ولی گران فروش کلان در مدت طولانی در عرف تجارت بین المللی پذیرفته نیست. (3516937) (alef-11)
 
مودی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۲:۱۷:۵۱
جان الف دیگه سانسور نکن.... این جناب مدیر که نگفت این جریمه بابت افتضاح کرسنت است. حداقل شما میگفتی .... این یک میلیارد دلار رو علی الحساب با 14 میلیارد دلاری که خود شرکت در پیتی کرسنت بابت محکومیت ایران در دادگاه از ایران باید بگیره رو جمع کنید ؛ اینها فقط ضررهای جریمه ای ایران از محل قرارداد کرسنت محصول عمل ژنرال نفتی ایران در دوره قبلی وزارتش است.
مخاطبان محترمی که هزار هزار لایک میزدید لطفا اینجا هم یه چیزی بگید.....
خدا شاهده اگه این افتضاح تاریخی کار دولت احمدی نژآد بود اونوقت میدیدید زنجیره ای ها و عقبه رسانه ای پر قدرت ه.... و دولت چه میکردند..... (3516767) (alef-11)
 
گنجی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۲:۵۶:۰۲
خوب معلومه دولت اصلاحات!!!!!!!!!!!!!!!!!! (3516920) (alef-11)
 
مدير وارداتي!!!
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۳:۱۶:۴۷
اگه دانشجوها جلوي وزارت نفت خيابان طالقاني مي خوان به قراردادهاي جديد نفتي اعتراض كنند چرا جلوشونو مي گيرن و غير قانوني اعلان مي كنند و بازداشتشون مي كنند شايد عقلا فهميده اند كه قراردادهاي تركمنچايي با ديگر كشورها برامون ضرر داره. راستي اين خيانت محصول كدوم وزيره، توكلي روشنگرايي كن. (3517012) (alef-11)
 
جک
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۴:۵۶:۲۴
باز خدمتی دیگر از مسولین زحمت کش نظام (3517601) (alef-11)
 
علی کریمی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۵:۱۵:۲۴
این یعنی اوج بی کفایتی . شایسته سالاری دوای درد است . (3517688) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۶:۳۲:۵۷
بند Take Or Pay خیلی مهمه . در صورتی که همین الان ترکیه واردات گازش رو قطع کنه میلیاردها دلار بابت احداث خط لوله نفت داخل ایران به کشور خسارت وارد میشه . گاز مثل نفت نیست که یه روز بخری یه روز نخری و فردا بری از یه نفر دیگه بخری . نیاز به سرمایه گذاری عظیمی جهت انتقال و ترانسپورت داره (3517950) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۶:۳۷:۲۸
همین ترکها دارن با عراق قرارداد میبندن از قطر خط لوله بیاد عراق و بره ترکیه یا همین روسها با پاکستان و هند قرارداد بستن از قطب شمال !!! گاز بفرستن به این دو کشور . ما هم بهتره قرارداد ها و شرایطمون رو تعدیل کنیم تا قطر و روسیه بیشتر از این دورمون نزدن . به نظرم باید سر قیمت با ترکها کنار بیایم والاسرمون بی کلاه میمونه با پاکستان و هند هم همینظور با اروپاییها هم همینطور (3517959) (alef-11)
 
جلیلی
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۲۳:۱۳:۰۵
میخوای اصلا رایگان بدیم که آمریکا هم بیاد لوله بکشه ببره؟؟؟کلی مشتری پیدا میکنیم ها. (3518908) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۱۷:۱۱:۵۴
چرا باید به ترکیه پول بدهیم؟ میشه دقیقا بنویسین؟ (3518072) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۱۱-۱۳ ۲۰:۱۴:۱۹
نمی دونم چند سال پیش که گاز شمال کشور به خاطر لطف کشور همسایه ترکمنستان قطع شد هیچ دلنگرانی موجود نبود ؟هیچکسی جواب دو دختر و پدر خفه شده در اثر سهل انگاری مسولان را نداد ؟ (3518531) (alef-11)
 
مهماندار هواپیما
۱۳۹۴-۱۱-۱۴ ۰۰:۰۲:۱۶
اگر این دولت وطن پرست است باید امسال عید یک پرواز هم به ترکیه انجام نشه تا چند میلیارد دلار به ترکیه ضرر زده شود تا به التماس بیفتند تا یک نوع تحریم توریسم علیه ترکیه رخ بدهد البته اگر مردم ایران غیرت به خرج بدهند و به ترکیه نروند (3519011) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.