نظر منتشر شده
۱۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 494731
فرار مغزها / از توهمات ایرانی و ژست های دروغین تا ظلمی که به برخی می شود
یاسر سبحانی فرد/2 مرداد96
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۰۰
فرار مغزها که در ادبیات جهانی به عنوان فرار سرمایه های فکری نیز مشهور است هر از چند گاهی موضوع رسانه ها و مردم ایران می شود. فارغ از اینکه این موضوع مانند هر موضوع دیگر بیشتر برای مردم ایران سرگرمی تلگرامی بوده و بعد از نهایت یک هفته فروکش می کند در این سطور بر آنیم تا کمی جدی تر از شبکه های اجتماعی و نه کاملا علمی به آن بپردازیم که بررسی علمی نیازمند زمان ، دقت و هزینه است .

 

باز هم توهم اول بودن ایرانی ها / واقعیت چیست؟

باز هم تمامی آمارها و استدلالهای رسانه ها و مردم ایران نشان از یک خود بزرگ بینی دیگر دارد. اینکه ما ایرانی ها همه و همه با هوش ترین مردمان جهان هستیم و از طرفی به همه اجحاف شده و برای همین هر کس هم که از ایران خارج می شود خود و اطرافیان بر این باور هستند که مشمول فرار مغزها شده اند. از بی سواد و فرد معمولی گرفته تا فردی که مثلا در اینجا در یک دانشگاه نسبتا خوب فارغ التحصیل شده است.اما واقعیت چیست؟

درسال  2009  گزارش صندوق بین المللی پول براساس آمار ارئه شده دولت ایران نشان داد سالانه 150 هزار نفر از ایران مهاجرت می کنند که البته حدود 62 درصد این افراد دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. این آمار حرفی از مغز یا نخبه بودن و یافوق العاده بودن همین 62 درصد نمی زند.بنابراین 38 درصد این مهاجران دیپلم و زیر دیپلم هستند و باقی 62 درصد می توانند در یکی از هزاران مرکز دانشگاهی بی کیفیت یا با کیفیت در شهرها و دانشگاههای مختلف تحصیل کرده باشند.در این آمار امید به یافتن کار بهتر مهمترین انگیزه این افراد معرفی شده است.[1]در این آمار حرفی نیز از نرخ بازگشت به وطن زده نشده است. 

فارغ از این آمار هنوز به صورت دقیق نمی توان رتبه بندی جهانی را در زمینه این مهاجرتها و البته کیفیت افراد مهاجر یافت. با این حال آمار انفرادی کشورها که در بخش بعدی به صورت نمونه به برخی از آنها اشاره خواهد شد نشان می دهد که لااقل بر خلاف برخی تصورات این ایران نیست که در مرکز این پدیده واقع شده است.
 
آیا توطئه ای در کار است؟ آیا فقط ایران یا کشورهای خاص فرار مغزها دارد؟

در تفسیر مهاجرت از کشورباز هم مانند سایر موارد عینک سیاسی دست به کار شده و افراد به دو تفسیر ختم می شوند. برخی معتقدند این توطئه غرب است که نخبه های ایرانی را می دزدد و برخی معتقد هستند این بی عرضگی و ظلم حکومت است که به نخبه ها روا داشته می شود و این نتیجه ایجاد می شود. برای بررسی بیشتر آمار زیر را مرور می کنیم.
اسرائیل : از زمان ایجاد اسرائیل کشوری با جمعیت بسیار محدود فقط 400 هزار نفر با مدرک دکتری اسرائیل را رها کرده و به آمریکا رفته اند.[2] اطلاعات منتشر شده توسط مجلس اسرائیل نشان می دهد که 25 درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی اسرائیل در خارج از کشور زندگی می کنند.[3]
انگلستان : این کشور که در ذهن برخی از ما به عنوان کشوری فریبکار معرفی می شود و شاید هم یکی از مقاصد فرار مغزهای توهمی ما خطاب شود خود در مرکز خروج قرار دارد. طبق آمار تنها در دهه 2000 حدود 3 و نیم میلیون نفر از انگلستان به خارج از کشورشان مهاجرت کرده اند که اغلب آنها دارای تحصیلات دانشگاهی بوده اند.در این زمینه ایران به هیچ وجه قابل مقایسه با انگلستان نیست.[4]
آلمان : تنها در سال 2006 به تعداد 155 هزار نفر نیروی تحصیل کرده از آلمان به آمریکا و کانادا و استرالیا مهاجرت کرده اند.[5]
پرتغال : طبق آمار پرتغال در سالهای اخیر جدود 20 درصد از جمعیت مفید و تحصیل کرده خود را از طریق مهاجرت به خارج از دست می دهد.[6]
لهستان : آمار منتشر شده بانکها نشان می دهد که 65 درصد جوانان لهستانی این کشور را به مقصد کشورهای خارجی ترک می کنند.[7]
مالزی : بین سالهای 2006 تا 2008 حدود 305 هزار نفر از مالزی مهاجرت کرده اند. اغلب این افراد به چین ، هنگ کنگ و یا سنگاپور مهاجرت کرده اند[8] آمارها نشان می دهد که کاهش 3 درصدی رشد اقتصادی مالزی می توان از اینجا نشات گرفته باشد[9]  [نتیجه تصویری برای فرار مغزها]
 
چرا فرار مغزها اتفاق می افتد؟

تقریبا تمامی آمار منتشر شده کشورهای مختلف نشان می دهد که علت اصلی مهاجرت افراد از جمله افراد تحصیل کرده ( که ما اصرار داریم همه را مغز بنامیم ) امید به یافتن شرایط کاری بهتر است.آماری در زمینه اینکه افراد مهاجر آیا واقعا به آرزوی خود می رسند و اینکه در کشور مقصد چه اتفاقی برایشان می افتد دیده نشده است.بنا براین می توان شرایط اقتصادی و اشتغال را در این زمینه عامل اصلی دانست.با این حساب نتایج زیر می تواند فرضیه ای برای تحقیقات بیشتر باشد:
 
کشورهای بزرگ با جمعیت کمتر :کشورهایی که نسبت جمعیت به وسعت کمتری دارند مقاصد خوبی برای مهاجرت از چمله مهاجرت افراد تحصیل کرده باشند. آمارها نیز نشان می دهد که کشورهای کانادا ، استرالیا و تا حدی آمریکا در زمینه جذب این افراد پیشتاز هستند. البته این موضوع سابقه ای 200 ساله در این کشورها دارد و چیز جدیدی هم نیست.این کشورها هنوز هم ظرفیت بالایی برای جذب افراد دارند.به عنوان مثال استرالیا با 5 برابر وسعت ایران جمعیتی کمتر از 23 میلیون دارد.
 
کشورهایی با رشد اقتصادی بالاکشورهایی رشد اقتصادی بالاتری از جمعیت خود دارند می توانند مقصدی برای ورود افراد باشند. در سالهای اخیر چین ، سنگاپور و هنگ کنک افراد زیادی را به خود جذب کرده اند.
 
کشورهای مرفه کشورهایی که وضعیت تجمعی اقتصادی خوبی داشته ( به دلیلی رشد سالهای قبل ) و از سطح رفاه نسبی بالایی برخوردار هستند مقصد بسیاری افراد برای مهاجرت هستند چرا که این کشورها مظهر زندگی بهتر هستند. ورودی کشورهایی حتی مثل قطر در این زمینه قابل توجه است. بنابراین کشورهای آمریکا یا کانادا یا کشورهای غربی می توانند مقصد خوبی برای مهاجرت باشند.
 
کشورهایی با رتبه دانشگاهی بالاکشورهایی با بهترین دانشگاهها و رتبه های علمی بالا مورد توجه افراد تحصیل کرده هستند. افرادی که تحصیلات بالایی دارند و می خواهند ادامه تحصیل دهند برای اسم و رسم و جاذبه هم که شده آرزو دارند به کشورهایی همچون آمریکا و سپس انگستان مهاجرت کنند. این جاذبه ایشان راجذب کرده وبعدازفارغ التحصیلی اگر این افراد کاری در همانجا پیدا کرده باشند به دلیل قطع ارتباطشان با کشور خود به احتمال زیاد در آن کشور خواهند ماند.
 
برند لذتبخش زندگی درکشوری اسم ورسم داربرند زندگی در کشورهای پیشرفته نیز عامل دیگری است. این موضوع باعث شده تا صرف زندگی در کشورهای پیشرفته ( ولو در وضعیتی بدتر از کشور خود ) به عنوان عاملی درونی و الیته بیشتر بیرونی موجب مهاجرت به کشورهای پیشرفته شود. افرادی که در کشور خود با شاه فالوده نمی خورند در کشورهای پیشرفته پست ترین کارها را انجام داده ولی دم بر نمی آوردند.

 علل فرار مغزها/ از ژست های دروغین و سو استفاده گران تا مظلومین و محققین

۱- ژست های دروغین مغز بودن

موضوعی که در فرار مغزها دیده می شود ژستهای دروغین است. در بسیاری از موارد افرادی که بویی از مغc نبرده مهاجرت خود را به عنوان فرار مغزها جلوه داده و خود نیز آن را باور می کنند. در این زمینه می توان افرادی که به خارج مهاجرت می کنند را در دسته های زیر نشان داد. البته دلایل گفته شده قبلی برای خروج برای همه این افراد صدق می کند.

     ۲.عاشقان برند دانشگاهی

ایشان افرادی هستند که قبل از اتمام تحصیلات اقدام برای خروج می کنند.از این نوع افراد در دانشگاههایی مانند شریف ، امیر کبیر و علم و صنعت و. . . . دیده می شود. ایشان حتی منتظر فارغ التحصیلی نمی مانند و به فکر ماندن و به اصلاح خدمت کردن نیستند و اساسا به خدمت اعتقادی ندارند.این افراد غالبا جاذبه زندگی در کشور پیشرفته و با دانشگاه بهتر را انتخاب کرده و می گویند چرا نباید بروم ؟ من در کشورم جا نمی شوم و عمرم هدر شده و تلف می شود و احتمالا هم مرا جایی راه نمی دهند پس ابتدا به ساکن باید بروم.بسیاری از این افراد به ملیت خود نیز اعتقاد زیادی ندارند و این موضوع برایشان مهم هم نیست. در رتبه بندی های علمی الزاما این افراد جلوتر از افرادی که در ایران می مانند و استادی در بهترین دانشگاهها می شوند نیستند. لیست یک درصد برتر دانشمندان در هر رشته می تواند این موضوع را بیشتر باز کند.این افراد لازم هم باشد برای رسیدن به آرزوی خود ملیت کشور دیگر را قبول کرده و حتی به هنجارهای مذهبی خود نیز پشت می کنند. مهم آرزوست.برای جذب و نگهداری این افراد کاری نمی توان کرد.

     ۳.افرادی که شرایط برایشان فراهم نیست

برخی دوست دارند بمانند و اولویتشان کشور خودشان است. افرادی که بعد از اتمام تحصیلات و نیافتن کار مناسب آرزوهایشان اقدام به خروج می کنند.به این افراد ظلمی نمیشود ولی در اینجا به آرزو و خواسته خود نمی رسند و می خواهند شانس خود را برای خروج امتحان کنند. این افراد با داشتن امکانات و شغل مناسب قابل نگهداری هستند.

     ۴.کسانی که به ایشان ظلم شده

دسته سوم افرادی که به ایشان ظلم شده و برای همین کاری در شان خود نمی یابند و به کشور خود پشت می کنند.این افراد به حق و با بغض کشور خود را ترک می کنند.این نقطه بسیار محل تامل برای حکومت و دولت است.پارتی بازی ، باند بازی ، سیاسی کاری و فامیل بازی عامل اصلی این نوع از مهاجرت است.

     ۵.کسانی که میروند تا بازگردند

برخی مهاجرت می کنند که برگردند. بسیاری از افراد می روند اما باز می گردند. تمامی خروجی یک کشور را نباید خروجی بی بازگشت دانست. برخی می روند برای کار بهتر. به ایشان ظلمی هم نشده. کشور خود را هم دوست دارند. به محض بهتر شدن شرایطشان باز خواهند گشت. برخی نیز برای ادامه تحصیل می روند و قصد بازگشت دارند.برای این دسته از خروج ها هیچ جای نگرانی نیست. تجربه ایشان اگر اضافه شده باشد به درد کشور خواهد خورد.

    ۶.افرادی که از امکانات کشور سکوی پرتاب می سازند

بدترین دسته افراد خارج شده از نوع بدون بازگشت افرادی هستند که با امکانات کشور می روند و نمی آیند. این افراد در حالی که در کشور خود پروش می یایند و با امکانات کشور خود رشد می کنند و به مدارج بالای علمی میرسند از آنجا که در کشورهای پیشرفته تر ایشان را جذب خواهند کرد اقدام به خروج کرده و به تلاشها و امکانات کشور خود پشت می کنند. افرادی که با هزینه دولت بورس ایران می شوند و بر نمی گردند ، افرادی که برای فرصت مطالعاتی می روند و با خارج آشنا می شوند و از کمک کشور خود برای ارتقا و بازگشت سو استفاده می کنند و با یک پیشنهاد از طرف خارجی و یا خود با اشتیاق به کشور خود پشت می کنند.برای این افراد هیچ کاری نمی توان کرد و اصلا اشکال این است که برای ایشان کاری صورت گرفته است. این افراد به هیچ وجه نباید مورد توجه باشند هرچند که اغلب به دلیل زرنگی بالا با حالتی طلبکارانه از ملت و کشور خود نیز طلبکارند چرا که اگر زرنگ نبودند نمی توانستند امکانات کشورشان را برای خود سکوی پرتاب کنند.
 


[1] "Iran Faced With Growing Brain Drain: Report". Payvand.com. Retrieved 2013-12-18.
[2] "Israel’s brain drain worsening - Israel News, Ynetnews". Ynetnews.com. 1995-06-20. Retrieved 2013-12-18.
[3] "Educational body: Israeli academia's future bleak - Israel News, Ynetnews". Ynetnews.com. 1995-06-20. Retrieved 2013-12-18.
[4] British ‘brain drain’: Young talent quits UK for warmer economic climates — RT News". Rt.com. 2013-01-23. Retrieved 2013-12-18.
[5] Paterson, Tony (2007-06-01). "German brain drain at highest level since 1940s". London: The Independent. Retrieved 2008-06-01.
[6] Jornal de Notícias Archived September 21, 2007, at the Portuguese Web Archive Archived copy at the Portuguese Web Archive (October 28, 2005).
[7] Special report: Finance for Poles in Britain. Jo Thornhill, Mail on Sunday, reports from Warsaw. November 4, 2007.
[8] Malaysia's Brain". Asia Sentinel. 2010-02-18. Retrieved 2011-04-28.
[9] "Social injustice main cause of country's brain drain". Malaysian Insider. 2011-04-28. Retrieved 2011-04-28.

 
 
 
 
 
 
 
 
کلمات کلیدی : فرار مغزها+مهاجرت نخبگان
 
سلام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۱۰:۴۳
رانت بازی سیاسی کاری خودبرترپنداری آقایان و آقازادگان فساد گسترده ی اداری و بیتوجهی به داخل و توانایی های جوانان عامل اصلی فرار سرمایه ی فکری است وگرنه 70 درصد ایرانیان موفق خارج عاشق کار در داخل هستند حتی باواسطه. (4485929) (alef-2)
 
هژبر شیرافکن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۳۳:۰۹
کامنت شما هم یک بعد دیگر ماجرا را نشان میدهد. اما مقاله فوق با این فرض نوشته شده که مملکت گل و بلبل است و کار به وفور هست درامدها هم همه بالا است و اگر جوانان ما در داخل بمانند زندگی خوبی خواهند داشت در حالی که این فرض اساسا اشتباهه همین الان میلیونها بیکار داریم و کار هم نمیتونن پیدا کنن میلیونها ادم هم داریم یه کار 900 هزار تومنی پیدا کردن باهاش دلخوش هستند در حالی که با 900 تومن هیچ کاری نمیشه کرد عملا فقط یک پول توجیبی است و این بزرگوار فرض رو بر این گذاشته که کار هست باید موند و کار کرد!!! در حالی که اگر فضا اماده باشه خود طرف به فکر رفتن نمی افته چون مهاجرت بسبیار سخت هست و زندگی در غربت اسون هم نیست لذا مقاله از ریشه مشکل داره دو حالت دارد:
1- کار هست و زمینه برا ماندن مناسبه که این حالت نیازمند اثباته و اثبات هم نمیشه چون داده ها وجود داره کشور هم در رکوده
2- کار نیست و نمیشه زندگی حداقلی را هم تشکیل داد که این حالت هم مقاله رو زیر سوال میبره
لذا نمیشه هم جامعه بیکار داشت و علاوه بر بیکاری هزار مشکل اجتماعی و اقتصادی دیگر هعم داشت و مسکن های گران و سر به فلک کشیده داشت و همزمان هم طلبکار شد از جوانان که چرا از کشور میروید؟؟؟ سوال اینه که چرا از غرب کسی نمیاد اینجا زندگی کنه؟ اگر خوب بود سمت مهاجرت از اونطرف بود شما دوستان میفرمایید کار نیست و امکان کار کردن نیست ولی بمان و کشورت رو بسازو خدمت کن!! اقا مساله اصلی سر همین خدمت کردنه فرصت خدمت رو نداره!!! مساله خیلی ساده است. ادم باید انصاف داشته باشه شفاف صحبت کنه و روشن کنه که اقا کار هست بمون کار کن نه اینکه کار نیست ولی بمون چون تو حق نداری بری برات هزینه شده!! این استدلال رو کسی از شما نمیخره ببم جان
عزت زیاد (4486221) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۷:۱۹
بنام خدا- وقتی کلمه نخبه بازیچه دست سیاست بازان می شود، چاره ای نیست تا بمانی و بسوزی یا بروی و باز هم بسوزی در غربت زیست کار هر کسی نیست . خانواده خود را در جمع نامحرمان نگاه داشتن کار ساده ای نیست ووو... یک لحظه هم بیاندیشیم به این نکته که تباه شدن عمر و ایمان یک فرد بدلیل تصمیمات و عملکرد ما نزد خدا چه فرجامی خواهد داشت... (4486653) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۶:۵۸:۲۲
کجای مقاله ادعاهای شما رو بیان کرده.


دوستان لطف کنن مقاله رو کامل بخونن (4486835) (alef-13)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۰۰:۳۵:۴۳
کاش نویسنده سایت به جای((( ظلم حکومت))) از جمله ظلم مسئولان دولتی استفاده میکردند. (4487179) (alef-11)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۳:۴۲
گزارشی کم مایه و بدون بررسی همه جانبه...
چند نکته:
1- اگر شما آمار مهاجرت تحصیل کردگان از انگلیس و اسرائیل و ... را درنظر می گیرید، فراموش کرده اید این کشورها مقصد تحصیلات دانشگاهی و سطح بالا هستند و بسیاری فارغ التحصیلان اهل این کشورها نیستند.
2- کمی در مورد روشهای مهاجرت به اروپا و کانادا تحقیق کنید. باید مدارک تحصیلی عموما فوق لیسانس به بالا ، تسلط به چند زبان زنده دنیا، رزومه کاری موفق و ... داشته باشید تا شاید شانسی برای مهاجرت پیدا کنید . در مورد کانادا میدانم با سن حداکثر 29 سال و حداقل مدرک فوق لیسانس در رشته های خاص و آیلتس 7 به بالا میتوان بهش فکر کرد.

حالا ببینید چند درصد از فارغ التحصیلان دانشگاه های خوب ما برای ادامه تحصیل یا کار و زندگی در یک کشور مناسب از کشور خارج می شوند . (4486281) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۳۶:۰۳
کدام نخبه
جوگیرشده اید
فرارکدوم مغز
همه می دانند هیچ جایی مثل ایران نمی توانندپول دربیاورند
هیچ جایی هم مثل اینجا ارزانی نیست
یک عده اینها که رفته اند مثل ...پشیمانند
ولی نمی توانند برگردند
یک عده اینورند که فقط مخالف خوانند
واصلاآن طرف راهشان نمی دهند
یک سری هم اویزان هاهستند
آویزان هایاادعای مخالف سیاسی درمی آورند یاآزادی های جنسی و...
بعد هم سرپیری زور می زنند برگردند که نمی شود (4486667) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۵:۳۵:۱۸
بنام خدا- هیچ جا که نه اما بعضی جاها هست که افرادی که از ایران کوچیده اند را پذیرفته اند و بعد به اتکای ظرفیت و توانائی شان در کشور بیگانگان به مدارج بالایی حتی در سطح تصمیم گیری و مدیریت جامعه رسیده اند. این عده اگر در یران می ماندند شاید بهترین وضعیت برایشان داشتن درامد و حتی درامد کافی بود... فقط برای زیستن بهاین دنیا نیامده ایم و زندگی کردن و حتی خوب زندگی کردن بهای کمی برای عمرمان است.... عمری که به آن سوگند خورده شده " والعصر"! چه میدهیم و چه می گیریم؟! ... چه آنها که رفتند و به قول شما پشیمانند و چه آنها یی که نرفتند یا به قول شما راهشان نمی دهند ... عمر شان و تنها سرمایه غیر قابل جبران در این دنیا را از دست داده اند... و هر کس که موجب این خسران و خسارت شده باشد قطعا مسئول است، هرچن د دراین دنیا پاسخگو نباشد اما به طور یقین در آن دنیا گزیری از پاسخگویی ندارد. (4486734) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۲۲:۱۱:۳۱
هموطنان سعی کنید با مطالعه کامنت بگذارید و حدس و گمانها و تخیلات خودتون رو بصورت کامنت ننویسید.
از دید من مقاله فوق درصدد این هست که مهاجران رو زیر سوال ببره و اول که گفته بیسواد هستند و نخبه نیستند بعد هم بیان کرده که همه جا مهاجرت هست و ربطی به وضعیت کشورها داره و ضمنا در مورد وضعیت اقتصادی کشور هم صحبت نکرده من شک ندارم اگر امار اقتصادی ما عالی بود امار را به رخ می کشید که اینهایی که دارند میروند همه افراد مشکل داری هستند اما حالا که میبینه امار اقتصادی بدی داریم سکوت کرده چیزی نگفته
این همه ادم تحصیل کرده اومدن کامنت گذاشتن که اقا وضعیت بده کار نداریم ناچار به مهاجرت میشویم اینها اصلا قبول نیست؟
چرا تحصیل کرده ها کار ندارند؟ چرا زمینه کار براشون فراهم نشده؟
چرا مقاله در این مورد سکوت کرده چیزی نگفته؟
ایا میدانید تحصیل کرده های ما که موفق شده اند کاری پیدا کنند با حداقل اداره کار با حقوق یک تا یک و نیم دارند کار میکنند و این نوع کار براشون سود نداره و ناچار هستند که کار کنند که نگویند طرف بیکاره؟
یه کم دلمون برا خودمون بسوزه (4487094) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۶:۵۶:۴۹
و همچنین ژن برتر (4486834) (alef-3)
 
علیار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۱۸:۰۳
تحلیل نصفه و نیمه ای بود.صحبتی از ساختارهای غلط موجود در کشور و تبعیض و رانت و رشوه دور زدن قانون و ... نشده.بهتر بود همه جوانب دیده می شد. (4485936) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۲۷:۴۲
یک لحظه دست نگه دار: «بدترین دسته افراد خارج شده از نوع بدون بازگشت افرادی هستند که با امکانات کشور می روند و نمی آیند.».

1- شما تضمین کن اگه من برگردم بتونم شغلی پیدا کنم که بدون دغدغه زندگی کنم و هشتم گرو نهم نباشه من همین الان برمیگردم. چطور به خودتون اجازه میدید این جوری درمورد دیگران قضاوت کنید؟ من به اندازه کافی بعد فوق لیسانسم در ایران طعم تحقیر رو چشیدم. تحقیر بالاتر از این که بعد این همه تلاش درآمدت در حدی نباشه که از پس هزینه های خودت بربیای؟ تحقیر بالاتر از این هست که اونایی که وقتی ما تو دبستان و دبیرستان همش سرمون تو کتاب بود داشتن دنبال عشق و حالشون میگشتن حالا با مشاغل کاذبی مثل دلالی دهها برابر تحصیل کرده ها درآمد دارن؟

2- درسته که همۀ اونایی که میرن خارج نخبه نیستن، ولی لااقل پخمه هم نیستن و حداقل این قدر سواد داشتن که بتونن پذیرش بگیرن.

3- ضمنا خوبه بدونید دانشگاههای متوسط و ضعیف آمریکا اگه از دانشگاههای به اصطلاح خوب ایران بهتر نباشن بدتر هم نیستن. حداقلش اینه که به دانشجوی دکتری پول میدن. کدوم دانشگاه ایران پول درست و حسابی میده؟

4- با افزایش بیش از حد ظرفیت دانشگاهها ارزش علم رو به طرز فجیعی پایین آوردید.

5- شما چه توقعی از خارج رفته ها دارید؟ فکر کردید همه وضع مالیشون توپه؟ من اگه برگردم پول رهن و اجازه خونه رو اول کار از کجا بیارم؟ کدوم بانک به من وام میده؟ جلو کی باید گردن کج کنم ضامنم بشه؟ چقدر باید بهره بدم؟

به جای آسمون ریسمون بافتن یه کم وضع مملکت رو درست کنید، هم مهاجرت کم میشه هم خیلی از اونایی که رفتن برمیگردن (4485941) (alef-2)
 
France
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۵۲:۴۶
آفرین به شما پاسخ منطقی و غیر قابل انکاری است باورعموم مردم همینه وبس (4486155) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۷:۴۰:۱۵
اگر خودتان اپلی کردین و با علم وتخصص خودتان بدون کمک مستقیم دولت رفته اید خارج که هیچ ولی با نقل قولی که کردین ظاهرا شما با بورسیه دولت ایران رفتین و برنگشتین اگر این کار را کردین من برای شما بسیار متاسفم به خاطر این که شما نه تنها شان و منزلت بالاتر از آن دلالی که سرزنش اش می کنید ندارید بلکه حتی شاید نا مفید تر از آن ها هم هستید
همه کسانی که با بورسیه سازمان های دولتی می روند تعهد به خدمت به آن سازمان دارند یعنی شغلی خواهند داشت حالا اگه شما زیاده خواه هستین و فکر می کنید باید درآمدی مثل کارمندان و متخصصان مثلا آمریکایی که در آن درس خوانده اید داشته باشید باید مثل آن ها هم از جیب خودت خرج می کردی نه از کمک هزینه تحصیلی دولت (4486877) (alef-13)
 
نیما
Moldova, Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۹:۴۳:۴۸
شما در ازای امکاناتی که گرفته ای مسیولی و وظیفه است هست ، هیچ لطفی هم در کار نیست ! اگر قرار باشد همه چیز درست شود و بعد برگردی دیگر به چه دردی می خوری ؟ همه چیز که درست شده است ! (4486979) (alef-13)
 
بنده ی خدا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۳۲:۰۶
سلام و سئوال:

بنظر شما،
از هر 100 دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه پیام نور چند نفر مهاجرت می‎کنند؟
از هر 100 دانشجوی فارغ التحصیل صنعتی شریف چند نفر می‎روند؟
و دست آخر
از کمتر از 100 نفر فارغ التحصیل المپیادیِ صنعتی شریف چند نفر می‎روند؟
جواب سوال آخر این است: تقریبا همه‎شان.

مشکل این است که نخبه‏‎ها می‎روند؛ و ذخیره کشور را از افراد بسیار با استعداد تهی می‎کنند! اینها همان کسانی هستند که توان حل مسئله‎های بزرگ، تاثیر گذاری کلان برجامعه‎ی علمی و ... را دارند.

شما فرض کنید قبل از انقلاب شهید مطهری (ره)، شهید بهشتی (ره)، و شخص رهبری برای همیشه از ایران رفته و رابطه‎شان با کشور قطع شده بود؟ آیا روحانیت برای ایفای نقش خود در زمینه‎سازی انقلاب دچار کمبود نیرو نمی‎شد؟ آیا رفتن این سه نفر همان اثری را داشت که رفتن هر سه روحانی دیگری؟ (4485947) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۵۴:۱۳
سوال بسیار خوبی را مطرح نمودید، مهاجرت آدم های خودساخته است که اثر بسیار شدیدی را در جامعه می گذارد. بقیه برای زندگی بهتر میروند و بعد از چندی علم و غیره را کنار میگذارند و جذب غرب و امکاناتش میشوند. اما آن عده معدود که توان ساختن دارند رفتنشان ضرر زیادی را به جامعه میزند. اگر بچه های با استعداد و خوباورمان حداقل 100 نفرشان میماندند در خیلی از زمینه ها وضعمان بهتر میشد. بماند که اکنون نیز عده کمی ازین عزیزان در داخل هستند اما چون تعدادشان کم است توان تاثیر گذاری کامل ندارند و جامعه (بخوانید غیر شایسته سالار) پسشان میزند. حداقل قدر آن هایی که به دلایل مذهبی، ناسیونالیستی، خانوادگی و ...در داخل هستند را بدانید. (4486266) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۴۸:۱۰
در کشوری که دانش مدیران و گردانندگانش از متوسط دانش مردم در همه زمینه هابسیار بسیار پائین تر است ماندن و سوختن خود فریبی است. سری به دو کشور امریکای شمالی و کشورهای اسکاندیناوی بزنید و برخورد آنها را با غیر هموطنانشان با ایران مقایسه کنید تا علت ترک وطن را دریابید. زندگی یک فرصت تکرار نشدنی است. (4486500) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۵۳:۴۶
در جواب این هموطن عزیز.
کسی که ژن خوب نداشته باشه موندنش بیفایده س.
من هم ژن خوب دارم هم فرزندان خوب ولی رفتم. توضیح اینکه "ژن" در زبان کوردی به معنای زن و همسر است. (4486516) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۰۳:۱۳
ربطی نداشت اصلا (4486607) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۳۸:۴۱
کشورهایی که در این مقاله نام بردید و اظهار کردید که از این کشور ها نیز مهاجرت برای یافتن شرایط بهتر کاری انجام می شود یک تفاوت عمده با ما دارند و آن این است که به خود این کشور ها هم از کشورهای جهان سوم مهاجرت مغز ها صورت می گیرد ولی به ایران مهاجرت فقط بعنوان کارگر ساده از کشور های همسایه انجام می گیرد.
نکته ی دوم که شما گفتید همه ی آنهایی که مهاجرت می کنند مغز نیستند اتفاقا به نظر من فقط تحصیلات دانشگاهی نیست که توانایی های یک فرد را نشان می دهد بلکه جرات ریسک پذیری و تلاش برای ایجاد شرایط بهتر این افراد را با دی/ران متمایز می کند حال اگر اسم این مهاجرت را فرار مغزها هم ننامیم می توانیم فرار افراد توانمند بگوییم. (4485956) (alef-2)
 
احمدرضا
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۴۶:۱۷
این همه تحلیل خالی از ذره ای واقع گرایی. من فقط تجربه شخصی خودم رو میگم. در کانادا و در شهر مونترال که بنده هستم شاید تعداد دانشجویان ایرانی در مقطع دکتری فقط با هندی ها و چینی ها قابل مقایسه هست که اگه مقایسه ای بین جمعیت ما و چین و هند که تقربچیبا می سه نصف جمعیت دنیا داشته باشیم به عمق فاجعه پی می‌بریم. بهخاص میشه گفت ۹۹% این افراد قصدی برای بازگشت ندارند. اگر این فراز مغز و سرمایه نیست چی هست؟ (4485963) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۴۸:۳۸
چون فقط ایرانی ها هستند که دوست دارند تا مقطع دکتری بروند...چون امکان جذب شان در بازار کار آنجا خیلی سخت است، چون کاری بلد نیستند (4486151) (alef-13)
 
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۰۳:۲۸:۵۰
نخیر, چون برای تحصیل در مقطع لیسانس ویزا نمیدن. برای فوق لیسانس هم به زور میدن. پیش شرط رسیدن به کانادا برای اکثر آدمها (غیر از پولدارها) داشتن حداقل لیسانس ولی سابقه کار زیاد برای کار یا فوق لیسانس برای تحصیل هست. (4487222) (alef-11)
 
حسین
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۷:۴۹:۰۴
امیدوارم این مطلب بنده چاپ بشه. با یک نکته این متن خیلی مخالفم. بنده به عنوان کسی که سالها در خارج تحصیل و زندگی کردم باید بگم که ایرانی ها بر خلاف اکثر مردم دنیا که به علت مسایل اقتصادی مهاجرت میکنند (به غیر از عده ای که به دلیل جنگ و ... ) عمده دلیل مهاجرت شوند فرهنگی هست. پس من مقایسه ایران با سایر کشورها رو از این نظر اصلا درست نمی دونم (4485967) (alef-2)
 
ایرانی
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۰۱:۲۸
دوست عزیز نویسنده، همه افرادی که از کشور مهاجرت می‌کنند جزو گروه آخر هستند. همه از امکانات تحصیل رایگان و امکانات دیگه کشور برای رشد و پرورش استفاده می کنند و می روند. اون هزینه بورس! تو این هزینه ها گم هست. تمام این مقاله (که متاسفانه تفکر خیلی از تصمیم گیران هست) با تقسیم بندی مهاجرین به مغز و بی مغز، خدمتگذار و پشت کرده به ملت و ... فقط اذعان میکند که نویسنده هنوز صورت مسأله را نپذیرفته! این مهاجرین، فارغ از انگیزه های رفتنشان و خوب و بد بودنشان، همه و همه سرمایه های کشور هستند چون براشون خرج شده که رشد کنند و به سن جوانی و میانسالی برسند! همین (4485982) (alef-2)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۱۰:۵۴
تنها دلیلی که شما برای مهاجرت ارائه دادین مسائل اقتصادی بود. به نظر شما رسیدن به حس آزادی نمی تونه دلیل باشه؟ آزادی یعنی داشتن حق انتخاب و تصمیم گیری برای زندگی خود به عنوان یک انسان:

آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی عقیده، آزادی پوشش، نبود ممیزی فیلم و موسیقی و کتاب و نقاشی و کاریکاتور برای هنرمندان، رعایت حقوق اقلیت ها و نبود سانسور در رسانه ها و اینترنت و ...

شما می تونی بری اونجا و دقیقا همونطوری زندگی کنی که اینجا زندگی می کردی ولی اونجا می دونی که این انتخاب خودته! حس آزادی یعنی این. شما بحث مغز رو پیش کشیدین و اینکه همه کسایی که از کشور خارج می شن لزوما "مغز" ندارن. اگه از دید آزادی و نه صرفا مادی به مساله نگاه کنین می بینین که اتفاقا کسایی محدودیت در آزادی براشون غیر قابل تحمل می شه که از بقیه باهوش تر و آگاه تر هستن، تفکر انتقادی دارن و می تونن از خودشون بپرسن: چرا؟ این سوال "چرا؟" رو هر کسی از خودش نمی پرسه. در حالیکه حتی حیوانی مثل گربه هم می دونه رفاه و آسایش یعنی چی ولی این توان رو نداره بپرسه "چرا من گربه آفریده شدم ولی نه یک انسان؟ چرا من باید پس مانده غذای انسان ها رو بخورم؟ و ..." (4485995) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۵۳:۰۷
اتفاقا خیلی ها این سوال چرا رو از خودشون می پرسن...ولی قرار نیست هر کسی این رو می پرسه، پاشه بره...همه نگاه شون فقط خودشون به تنهایی نیست...این مملکت هم بالاخره چند تا دلسوز داره که جانشون رو بذارن و سختی هایی به مراتب بیشتر از اونایی که مهاجرت کردن رو تحمل کنن تا کمی شرایط داخل کشور رو بهبود ببخشن...خیلی ها هم آگاهانه می مونن، من خودم کسانی رو دیدم که مهاجرت کردن و هنوز نمی تونن درست به زبان مقصد صحبت کنند..حالا این چه جور باهوشی هست من نمی دونم (4486157) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۵۷:۵۱
حالا اونجا به عنوان شهروند درجه دوم به خواسته آزادیتون میرسین؟ (4486274) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۷:۴۰
ببخشید کسانی که با وجود اینکه میتوانند بروند میمانند و سختی کار کردن در داخل را با وجود همه کاستی ها متحمل میشوند، در انتها چه جایگاهیی دارند؟ با توجه به اینکه برخی مسولان هر دولتی کشور ما با تقریب خوبی نخبه کش!!! به مفهوم واقعی کلمه هستند، آدم های توانای داخل را به حاشیه میرانند. فقط یک نگاه به هیات علمی های داخل دانشگاه ها بکنید. آدم های المپیادی و توانابی که توان ساختن دارند، سختی ماندن را متحمل شدند برای اینکه داخل باشند و کار کنند، ببینید کجا هستند؟ در بهترین حالت اگر جذب هیات علمی شوند!!! در دانشگاه های شهرستان هستند. و تهران و دانشگاه های آن پر از رانت است. فقط یا باید در باند این عزیزان باشی یا تایتل دانشگاه های تاپ خارج از ایران را در رزومه خود داشته باشی .... (4486293) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۱۶:۰۱
کلیت مطلب درست گفته شده ولی با آوردن دلایل مختلف و آمار از کشورهای دیگر در حقیقت ضعف های مدیریتی، اجتماعی، فرهنگی و آموز کشوز در حجم سایر مطالب کمرنگ و به عبارتی ماست مالی شده اند. این که چند درصد فارغ التحصیلان دانشگاه های درجه یکی مثل دانشگاه صنعتی شریف در کشور می مانند، این که چند نفر از مدال آوران المپیاد یا نفرات اول آزمون سراسری در کشور مانده اند و ... می تواند ملاکی برای فرار مغزهای ما باشد. مسلما بسیاری از کسانی که حتی بعد از تحصیلات دانشگاهی به خارج می روند را نمی توان به آن تعبیر "مغز" نامید اما باید دید چند استاد ایرانی در دانشگاه های خارجی حضور دارند و چند درصد از اساتید فعلی ما در صورتی که امکان حضورشان در خارج فراهم شود حاضرند در کشور بمانند. چون خیلی از نرفتن ها هم لزوما به خاطر تعلق خاطر داشتن و ادای دین کردن نیست بلکه از نظر توان مالی، خانوادگی و تطبیق با جامعه هدف هم مشکلاتی هست که موجب می شود خیلی ها نتوانند مهاجرت کنند. مثلا در مورد متخصصان گروه پزشکی، ایشان برای کار باید مجدد از پزشکی عمومی شروع کنند و تمام درآمد و کار خود را از دست خواهند داد.
باید این امر ریشه یابی شده و تصمیم گیران و تصمیم سازان دست کم مشکلاتی که از سمت آنهاست رو برطرف کنند، آنگاه اگر کسی جایی تصور کرد پیشرفت بهتری می کند که نمی شود جلوی وی را گرفت اما نمی توان به بهانه این که انگلیس و آلمان و غیره هم خروج دارند، پس ما هم لابد به همان اندازه به متخصصان خود می رسیم و مشکل حادی وجود ندارد. (4486001) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۷ ۰۰:۰۵:۰۲
کلیت بحثش هم به نظر من اشکال داره اتفاقا کلیت بحثش بیش از جزئیات اشکال داره ما که نمیتوانیم در داخل بیکاری داشته باشیم بعد به طرف بگیم چرا داری میری؟ کسی میتونه ادعا بکنه که در داخل زمینه رو برای تحصیل کرده اماده کرده باشه. زمینه هم یعنی اینکه حداقل یا دکترا رو جذب کنه یا برای لیسانس زمینه خود اشتغالی اماده کرده باشه که نیست و نداریم (4492886) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۱۶:۴۲
غیر ازپزشکها برای بقیه موندن نمیصرفه
پزشکها با رانت وانحصاری که راه انداختن قیمت خدمات خودشون رو به شدت افزایش دادن.
کلا ایران بهشت پزشکها شده
وقتی یک کارگر یا اعضای خونوادش به پزشک میرن ، ظرف دودقیقه یه چوب بستنی توی دهن طرف میکنن ودرمقابل بعنوان حق ویزیت حقوق سه روز اون کارگر بدبخت رو ازش میگیرن
همچین ظلم ونابرابری درهیچ کجای دنیا نیست (4486002) (alef-2)
 
Austria
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۲۸:۵۸
کلآ حالت خوش نیست!! بیا ببین چقدر پزشک مهاجرت کرده در جاهای مختلف داریم. حتمآ پرستار یا مهندسی و پر از عقده های نگشوده!!! (4486211) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۸:۰۷:۴۷
و البته خیلی هاششون پشیمونن که چرا رفتن!!! (4486909) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۹:۰۸
زمانی که حداقل حقوق مصوب کشور، برابر دستمزد نیم ساعت عمل مطبی یک پزشکه، نباید انتظار داشت اونها که مردم از این ظلم فرار نکنن.
در این جور مسائل، شاید ظاهر مالی باشه، اما ماهیت فراتر از مسائل مالیه.... (4486659) (alef-13)
 
محمد مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۲۱:۲۲
آقای نویسنده تمام تلاشت را کردی که بگی اینها که میروند مغز نیستند . استدلال مغرضانه ای کردی که امری مهم را بچسبونی به چیزی که ممکنه درست باشه بعد مصادره به مطلوب کنی . اما چند نکته یادت رفت .
تمام اونهایی که رفتند در بهترین سن برای کار و باز دهی بودند ،
تمام اونهایی که رفتند یک سرمایه با خودشون بردند عده ای تحصیلات و عده ای نیز پول ،
برای تمام اونهایی که رفتند کشور مادری شان هزینه های گزافی انجام داده تا به این نقطه برسند
و اما یادت رفت بگی تمام اونهایی که رفتند به بهترین کشورهای دنیا رفتند و این کشور ها هم اگر کسی مایه ای نداشته باشه راهش نمیدهند پس نمیخواد چماق پخمگی را تو سر اینها بکوبی چون ملاک شما نیستی ملاک اونی ست که اینها را میپذیرد
اما در مورد کیفیت تحصیلات اینها هم حرف زدی بد نبود آمار میدادی کلی گویی ملاک بدی برای قضاوت کردنه
ته اش هم بگم من نه قصد رفتن دارم و نه در دانشگاه بی کیفیت درس خوندم اما اونهایی که میروند و جرات رفتن و تحمل غربت خانواده و وطن را دارند را تحسین میکنم نه اینکه تو سرشون بزنم
کاش کاری میکردیم مهاجرت معکوس میشد . اگر هنر داری بفرما (4486007) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۳۳:۳۵
درود (4486222) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۶ ۰۰:۳۱:۰۹
احسنت بسیار خوب جواب دادی مقاله فقط دنبال زیر سوال بردن دانشجوها بود به نظر من (4491975) (alef-11)
 
مرد
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۲۵:۴۶
الف جان شما هم عادت داری با تحلیل های جهت دار و مخالف روند فکری -احساسی جامعه ژست پسا روشنفکری بگیری (4486018) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۲۸:۵۲
نویسنده مقاله محترم
از آن زمان که به راحتی هر کسی اقدام به مهاجرت میکرد دهها گذشته است و کشورهای مهاجر پذیر به دلایل توانایی حرفه ای یا علمی ویا سرمایه ای بالا اقدام به پذیرش مهاجر میکنند.
اگر اینها فرار نخبه ها و مغزها و سرمایه نیست پس چیست ؟
از نظر دیگر و محمتر اینکه حتی اگر یک نفر از مغزها هم مهاجرت کند خسران بزرگی به حساب می اید و اشتباه بزرگی است اگر خروج چند صد هزار نفر در سالهای اخیر را کم اهمیت جلوه دهیم. (4486024) (alef-2)
 
dayani
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۳۳:۰۲
هنگامی که تاکید داریم باید جمعیت کشور افزایش یابد، مدعی نیستیم که همه افرادی که به دنیا می آیند نابغه اند یا مغز، بلکه یک آدم در حد توانی که دارد برای یک کشور سرمایه بالقوه است. باید شرایطی بوجود آورد که یک فرد کاملا معمولی بتوانند از همه توان بالقوه خود، ولو برای درست چیدن اجرهای یک دیوار سه متری، توانا باشد. (4486027) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۳۷:۵۵
تحلیل خوبی بود ممنون (4486035) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۴۱:۰۵
اگه انگلستان رو برای خارج شدن تحصیل کرده ها با ما مقایسه می کنی ورودی از بقیه کشوراشم مقایسه کن (4486040) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۴۳:۵۸
ایشون از مهاجرت از کشور های پیشرفته گفته اند ولی اعلام نکرده اند چه تعداد به ان کشورها مهاجرت کرده اند مضافا کشور های اروپایی بین خود مسله مهاجرت اتباع خود را ندارند چون اتباع انها می توانند در کشور های یک دیگر کار کنند. عموم مهاجران برای زندگی بهتر مهاجرت می کنند و اسراییل و امریکا هم روابطشان در خصوص کار کردن در این کشور ها نظیر اروپا است و نیاز به مهاجرت ندارند. اگر نگاه کنیم به مهاجران اغلب کشور ها بجز ایران تحصیلات نداشته و فقط برای نیروی کار و داشتن حد اقل زندگی مهاجرت می کنند. ما می بینیم که عمده دانش اموزانی که دانشگاه های خوب این مملکت تحصیل کرده اند و با تلاش و بدون داشتن سهمیه فارغ التحصیل میشوند مملکت را ترک می کنند
نگاهی به فارغ التحصیلان المپیاد ها، دانشگاه صنعتی شریف و سایر دانشگاه های مهندسی ایران نشان ازکوچ و مهاجرت انبوه دانش اموزان دارد.
بله ۱۵۰،۰۰۰ هزار مهاجر که ۶۵ درصد تحصیلکرده هستنددر یک سال همگی نخبه نیستندولی اگر هزار تای انها باشند باز هم فاجعه است. مهاجرت بسیار سخت است در یک کشور غریب زندگی را از نو شروع کردن و کسانی که تصمیم به مهاجرت می گیرند مسلما از روی دل خوش نیست
من فکر می کنم نویسنده این مقاله بجای اینکه علل را بررسی نماید سعی نموده صورت مسله را پاک کند و نتوانسته به این سوال جواب بدهد که چرا تعداد بسیار زیادی از قشر تحصیلکرده بدنبال مهاجرت هستند
متشکرم (4486043) (alef-2)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۴۵:۲۳
چیزی معتبر به نام لیست یک درصد برتر دانشمندان وجود ندارد!!!!! هیچ موسسه معتبر علمی چنین لیست‌ هایی ارائه نمیکند. (4486047) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۴۸:۲۲
ما بزرگترین سرمایه ها رو از دست دادیم و الان خودمو رو هم به خواب میزنیم! سرمایه هایی که با هزینه و بودجه ایران به جایی رسیدن را تقدیم آمریکا کردیم! چرا از آمریکا به ایران فرار مغزها نداریم!!!؟
یکی جواب این سوال رو بده!
متاسفانه ما نه قدر نخبه ها رو دونستیم نه قدر هنرمندان رو!

چرا این همه هنرمند باید از ایران خارج بشن!! مگه اینجا لولو داره!؟ چرا از سایر نقاط دنیا نخبه و هنرمند و سرمایه گذار نمیاد ایران!؟ ما فقط صادر کننده خوبی هستیم، واردات نداریم!


(4486052) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۸:۵۲:۵۵
ما اگر هر سال 5000 ادم نخبه هم داشته باشیم اکثر اینها یا میروند یا در داخل منزوی میشوند کاری به مقاله فوق ندارم روند کنونی بد است حالا در چه دسته ای قرار میگیرند مهم نیست
ضمن اینکه توجه داشته باشید در 300 دانشگاه برتر جهان هیچ دانشگاهی از ایران دیده نمیشود(در 3 رده بندی تایمز،شانگهای، کیو اس)
نویسنده به این مساله هم توجه نکرده که فردی که فوق خود را میگیرد یا قبلا دنبال کار رفته و نیافته و یا اینکه وضعیت دیگر افرادی که دنبال کار رفته اند را دیده یا شنیده. به این نکته مهم توجه کنید که کار با حقوق پایین هم کار محسوب نمیشود ما کار نمیکنیم که بیکار نباشیم کار باید احتیاجات اولیه هر فرد را براورده کند . ایا یک فردی که با حقوق اداره کار در ایران به کار مشعول میشود میتواند بعد از 30 سال صاحب خانه شود؟ میتواند نیازه های اولیه اش را مرتفع نماید؟
سیستمی میتواند چنین مقاله های بنویسد و ادعا بکند که دانشجوهای دکترایش بیکار نباشند.وقتی هم لیسانس شما و هم دکترای شما بیکار هستند یعنی اینکه مهاجرت کردن افراد امر صحیحی است و صحبت از اینکه ایا اینها نخبه هستند یا نه یک امر بیهوده است اگر کشور نخبه دارد که هم راه اینها میرود اگر ندارد و مغز کلا نداریم که دیگه بحث فرار تحصیل کرده ها خواهد شد
طبقه بندی "افرادی که از امکانات کشور سکوی پرتاب میسازند" و از خارجی ها پیشنهاد دریافت می کنند را قبول ندارم اولا دانشگاه های ایران چندان اعتبار علمی ندارند که خارجی ها بخواهند به ما پیشنهاد داده وسالانه هزاران هزار نفر را از کشور خارج کنند ثانیا شما وقتی میتوانید این صحبت را بکنید که کار و امکانات در داخل باشد و طرف از کشور خارج شود.
بنده زیاد با دوستان بحث کرده ام ما حصل و عصاره و چکیده بحث دوستان که معمولا اصولگرا هم هستند این است: حتی کار هم در داخل نباشد طرف باید بماند و نباید از کشور خارج شود! یعنی سخت معتقد هستند که طرف باید در داخل در بدترین شرایط بیکاری هم بماند و خارج نرود و اگر هم خارج میرود باید برگردد و مهم هم نیست بیکار بماند باید حتما برگردد و خدمت کند وقتی متذکر میشویم که دانش اموخته های دکترا بیکار هستند و این افراد برگردند و کجا کار کنند هم دوستان جوابی به ما نمیدهد. همین الان فارغ التحصیل دانشگاه خارج میشناسم در داخل جذب نشده و به فکر این است که از کشور خارج شود.
لذا این نتیجه گیری را از لحن مقاله فوق دارم:
1-از اینکه این 200 هزار نفری که سالانه میروند همه نخبه نیستند خواسسته این نتیجه را بگیرد که اینهایی که خارج میروند مالی هم نیستند و اهمیتی هم ندارند چون نخبه نیستند(حالا اگر بین اینها نخبه بود چه میشود؟ خدا داند)
2-تلاش کرده افرادی که مهاجرت میکنند را افرادی نشان دهد که کار و زندگی دارند ولی از امکانات کشور سوء استفاده کرده و میروند
بنابراین هم خواسته اینها را افرادی غیر نخبه جلوه دهد و هم افرادی که (علی رغم اینکه امکانات بسیار خوبی در داخل هست و بیکاری نیست و..) بی دلیل مهاجرت کرده و در واقع به کشور خیانت می کنند!
سوال من از دوستانی که معتقد هستند این افراد نباید خارج بروند این است:
1- ایا کار برای این افراد دارید؟(چه کاری و کجا و با چه حقوقی؟)
2-ایا این افراد را تامین مالی می کنید و حداقل زندگی را برایشان میتوانید مهیا کنید؟(در هر بخشی که جذب شوند)
پاسخ به دو سوال فوق خیر است اما اصرار بر این است که اینها باید حتما در داخل بمانند و بیکار باشند و مهم هم نیست زندگی اینها چه خواهد شد
(4486058) (alef-2)
 
علی ملایری
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۲۲:۰۹:۳۹
به نویسنده محترم این چند سطر تبریک میگویم. نوشته ای است صحیح و قابل دفاع و متین و بسیار واقع بین و به زعم من مطلقا غیر سیاسی. باور من اینست که مقامات بالای دولت و گرداننگان دانشگاه ها و تصمیم گیرندگان و حتی اکثریت نمایندگان مجلس و روزنامه نگاران هم همین اعتقادات را دارند ولی برای حفظ منافع شخصی واقعیت را دانسته و به عمد انکار میکنند. حالا اگر وزیری یا معاون وزیری خبر نداشته باشد که دانشگاه های ما جزو سیصد دانشگاه برتر جهان نیستند و متوسط درحه جهانی ما اطراف پانصد ششصد است تقصیر کسی نیست. این را هم حقا باید اضافه کنم که سایت الف با گشودن این بحث خدمت فرهنگی با ارزشی انحام میدهد. (4487093) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۰۳:۵۵
عزیز الف

مهم این است که کشورهای پیشرفته شرایط کشورشان را به گونه ای مهیا می کنند که از کشورهای دیگر متقاضی برای مهاجرت داشته باشند.

آنچه که مهم است این است که مهاجران فارغ از این که مغز باشند یا نباشند حد اقل از توانمندی مهاجرت بهره مندند

بهتر است بدانیم بیشترین پولدارهای این مملکت کم سواد تر ها هستند نه دکترا

پس ما افراد مؤثر در پیشرفت را فرار ی می دهیم و این اشکال دارد.

مدیران بزرگ و نخبه را به حاشیه می رانیم

آنگاه با مدیران مخ!! مملکت را برای زندگی دشوار می کنیم و برای کار آفرینی موانع ایجاد می کنیم.

مهاجرت از ایران یک نشانه است نه یک مشکل اساسی که مهاجرت در دنیا فراوان است و هر کس می تواند محل زندگی خود را خود انتخاب کند.

اگر قدرتی دارید کاری کنید که توانمندان جامعه از گوشه نشینی بدر آیند و به بهبود وضع مملکت کمک کنند (4486081) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۱۵:۳۲
دوست عزیز اولا در تمام دنیا شما به زندگی افراد پولدار و مولتی میلیاردرها که نگاه کنید میبینید سواد آنچنانی نداشتند بلکه شجاعت و ریسک پذیری و جنگیدن با مشکلات و مصائب روزگار و نا امید نشدن بوده که اونها رو به این سطح از ثروت رسونده . دوما شما اگر صرفا برای رسیدن به ثروت مسیر دانشگاه و تحصیل رو انتخاب کردی باید بگم راه اشتباهی رو در پیش گرفتید (به جز رشته پزشکی و دندانپزشکی که اونهم فقط تو ایران اینها آینده روشنی دارند) اگر قرار بود با سوادها ثروتمند باشند پس الان باید اساتید دانشگاه جزو پولدارترین اقشار جامعه باشند.سوما متاسفانه خیلی از فارغ التحصیلان دانشگاه های دولتی (به جز ده یا دوازده دانشگاه برتر) بقیه از این مسئله غافلند که کشور ما ظرفیت محدودی داره . مثلا در رشته برق گرایش قدرت و کنترل میتونم به جرئت بگم نیاز کشور به کارشناسی ارشد و دکتری بسیار بسیار پایین هست و کشور نیاز به تکنسین با سواد و با مهارت دارد که لیسانس کفایت می کند ولی متاسفانه اکثر فارغ التحصیلان توقعات بسیار بالایی دارند بدون توجه به نیاز کشور مدارک بالا گرفته اند بدون مهارت اندوزی بعد هم توقع پشت میز نشینی دارند . باز هم میگم نخبه بودن فقط تو خونه نشستن و تست زدن نیست اون اسمش یه چیز دیگس نخبه اونیه که بتونه مشکلات صنعت کشور رو حل کنه اونیه که بتونه خط تولید یک کارخونه رو راه بندازه بتونه یک روش نو خلق کنه اختراع و ابتکار داشته باشه نه صرفا مقاله ای که به هیچ دردی نمیخوره بده بیرون به طور کلی نخبه کسیه که بتونه تو یه زمینه بخشی از مشکلات مردم و کشور در زمینه های گوناگون رو حل کنه (4486306) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۱۶:۵۱
وقتی توی مملکت ارزش یک پزشک از یک نخبه رشته فنی و علوم پایه بیشتر باشد، فرار مغزها برای یافتن شغل مناسب امری عادی است (4486105) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۲۵:۲۸
در مورد خروج نخبگان واقعی ودلایل خروجشان چیزی نگفتی !!! (4486114) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۲۹:۵۰
دوست من با 4 تا بچه ومدرک دیپلم بعد از سالها وبدون این که فکری غیر از خانه داری در سر داشته باشد به آمریکا مهاجرت کرد والان سر پرستار یک بیمارستان در آمریکاست تفاوت ما با آنها اینجاست که به شما انگیزه وفرصت تغییر می دهند ودر اینجا بدون کمترین فرصت انگیزهها وآرزوها ونقشه هایت را نابود می کنند ! (4486121) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۳۷:۴۱
نمیدونم چرا احساس میکنم نویسنده این مطلب را با عصبانیت نوشته!
من داستان خودم را تعریف میکنم، قضاوتش با شما.
من سه سال پیش از دانشگاه امیرکبیر فارغ التحصیل شدم (جهت اطلاع هم باید بگم که نفر اول بین هم دوره هایی خودم بودم) همه میدونن که بعد از فارغ التحصیل، اولین دغدغه اصلی پسرا، مسئله سربازیه. یکسال و نیم طول کشید تا با انجام پروژه، سربازی را تموم کنم. توی این مدت دو تا مقاله هم از تز کارشناسی ارشد خودم استخراج کردم و در ژورنال های بین المللی چاپ کردم.
بعد از اتمام سربازی بفکر پیدا کردن شغل افتادم. با توجه به رشته خاصی که داشتم، باید تمرکزم را روی شرکت های دانش بنیان میگذاشتم. اولین شرکتی که رفتم، مبلغ 5 هزار تومن در ساعت!!! بهم پیشنهاد کرد (با وجود اینکه پروژه ای که کار می کردند کاملا در حوزه تز بنده بود، حاضر نبودن بیشتر بدن!). یک ماه توی این شرکت بودم و بعد از اینکه دیدم با این مبلغ بجایی نمیرسم، اومدم بیرون. شرکت دومی که رفتم بزرگتر بود ولی حاضر نبودن هیچ قرار دادی بنویسن. ساعات کاریش از 8 صبح بود تا 7 بعد از ظهر! سه ماه اول هیچ حقوقی ندادن . بعد از سه ماه حقوق حدود 1 میلیون و سیصد هزار واریز کردن!
با توجه به این وضعیت دیدم که واقعا بی فایده است و مذاکره با دو دانشگاه مطرح اروپایی را برای گرفتن پذیرش را شروع کردم. الان از یک دانشگاه در انگلستان پذیرش با فول فاند (هزینه شهریه+هزینه زندگی) دارم و تا یک ماه دیگه احتمالا یک پذیرش دیگه از بلژیک داشته باشم. برای مقایسه باید عرض کنم، میزان دریافتیم از این دانشگاه ها حداقل 1500 یورو در ماهه.
راستش دقیق نمیدونم من جز کدومیک از گروه هایی که توی مقالتون مطرح کردین، جا میشم، فقط میدونم اگه اینجا آپشنهای بهتری بود، شاید اصلن به این مرحله نمیرسیدم! (4486135) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۷:۴۹:۳۹
حالا شاگرد اول یه گروه، الزاماً نخبه حساب میشه؟ نخبگی در شکستن مرزهایی هست که افراد عادی با تلاش و خوندن نمیتونن بهش برسند. شما هم خدا خیرتون بده، 4 ماه کار کردید و رفتید. که یک وقت سختی کار اذیت نکنه شمارو. قطعاً اگر شرایط مالی داخل کشور هم فراهم بود، شاید تا زمانی میموندید نفع داشتید، اگر کشور در تنگا قرار میگرفت، اون موقع میرفتید!
کار آخرو اول کردید احتمالاً! (4486887) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۰۱:۰۳:۱۹
مقاله اتفاقا به نظر من با انشاء و ادبیات بسیار بدی نوشته شده و فصاحت و بلاغت لازم را ندارد و استدلال های به کار رفته هم ضعیف هستند و فقط حمله به تحصیل کرده ها بخصوص بچه های مهندسی رو این دوستمون در نظر داشته (4487191) (alef-11)
 
حسن بک
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۵۶:۵۳
من سال ها پیش با رتبه ای خوب در رشته الکترونیک وارد یکی از دانشگاه های خوب تهران شدم ، هم اکنون از هم کلاسی های من حدود 40 درصد در خارج کشور مشغول هستند، اگر این نسبت در سایر سطوح تحصیلی کشور هم بر قرار است و 40 درصد دیپلمه ها و زیر دیپلم ها در خارج از کشور هستند حرف شما صحیح است.
با کلی حرف زدن و ایراد جزیی و روش شناسانه گرفتن که نمی توان صورت مسله را پاک کرد برادر من! (4486162) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۹:۵۹:۳۷
راه دور نروید در همین دانشگاه شریف که بالاترین خروج فارغ التحصیل از کشور را دارد بچه های درس خوان و ساعی یکی دو سال مانده به پایان تحصیل فکرشان
عبور از مشگل سربازی و دریافت پذیرش از یک دانشگاه خارجی است . (4486166) (alef-13)
 
مازندرانی
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۱۳:۰۰
در سال 86 پروژه ای در ایران در حال اجرا بود که برای شروع وایجاد بستر وزیرساخت سخت افزاری به یک همایش دعوت شدم .(این پروژه عظیم هم اکنون در ایران مورد استفاده عموم مردم است).مدرس همایش یک ایرانی مقیم امریکا وعضو سازمان ناسا بود.اینو گفتم اگر ده درصد آنهایی که به خارج از کشور میروند و جزء نخبه ها باشند میتوانند کشور را از نظر علمی دگرگون کنند. از خدمات خانم میرزاخانی فقط مراسم کفن ودفن برایمان گفتند نشانهای علمی بعد از فوتشان .هیچوقت نگفتند ایشان چند نفر ریاضیدان دیگر در خارج از کشور ساختند. (4486182) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۱۴:۲۲
دوستان یک کلاس ارشد را با 30 دانشجو پر می کنند بعد میفرمایند براش هزینه کردیم!! چه هزینه ای؟ پایان نامه رو بخدا ما خودمون نوشتیم استاد بدون اینکه بخواند فقط امضاء میرمود نه کمکی کرد نه چیزی کلاسهای درس هم پرزنتهای بی کیفیت خود دانشجوها بود اون هم یک کلاس چند ده نفره برا ارشد. چه هزینه ای کشور کرده؟ اینکه یه کنکور برگزار کنی 30 نفر رو بریزی توی یه کلاس هزینه است؟ مقاله ها رو هم بخدا ما خودمون نوشتیم استاد ذره ای کمک نکرد این داستان در دانشگاه تهران اتفاق افتاده ها فکر نکنی دارم از دانشگاه پیام نور در فلان دهکده میگم. هزینه کجا بوده؟ عمر دانشجو تلف شده دوستان میفرمایند براش هزینه هم کردیم!!
هر دانشجویی هم بخاد اصل مدرکش رو دریافت کنه باید با وزارت علوم تصفیه کامل کنه یا معادلش در کشور خدمت کنه یا هزینه رو پرداخت کنه یعنی هزینه چیزی رو پرداخت کنه که دریافت نکرده!!
هر کسی از ایران میرود به نظر من بدهی به ایران ندارد. کشوری که نمیتونه برای دانش اموخته هاش کار و امکانات اولیه رو اماده کنه به نظر من که بدهکار اون فرد هم هست. ایا تافل و امتحانای دیگه برای اپلای کردن و..فکر میکنید خیلی اسون هستند؟ اینقدر نگویید ما برای کشور چه کردیم یبار هم بگویید کشور چه زمینی رو برای طرف فراهم کرده ایا اون طرف اصلا میتونه در این وضعیت به حیات خوئدش ادامه بدهد؟
شما دوستان یک جامعه بیکار پر از مشکل را برای جوان تحصیل کرده اماده کرده اید میفرمایید شروع کن همینجا حرکت کن اون بنده خدا هم وارد باتلاق میشه و خدا میدونه دیگه دربیاد یا نه اخرش هم به این نتیجه میرسه که باید میرفت
من هر کدام از دوستام از کشور خارج شده اند الان بهترین زندگی رو دارند هر کسی هم در داخل مانده گرفتاره

یک مملکت تا زمانی که زمینه کار و فعالیت جوانانش رو فراهم نکرده اصلا و ابدا حق نداره که طلبکارشون بشه که چرا میروید کسی میتونه طلبکار بشه که زمینه رو فراهم کرده باشه یک حداقل هایی رو اماده کرده باشه بگه بله اینها هست بمون کار کن نه اینکه در یک جامعه بیکار طلبکار جوانی بشه که جیبش هم خالی است که تو چرا برا رفع این مشکلت داری میری؟ سوال میکنه میگه راه حل تو چیست؟ شما میفرمایید بمون کار کن مبیگه کار کجا است؟ میفرمایید بگر اونم میگه گشتم نبود نیست شما میفرمایید نه مشکل از خودته کار هست!! اقا اگر کار هست این همه دکتر بیکار رو چرا جذب نمیکنی؟
اگر کار هست چرا مهندست بیکاره؟ (4486185) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۴۱:۳۱
نویسنده مطلب احیانا بطور عمد 50 در صد مطلب رادر خصوص کشورهایی مثل آلمان و انگلیس بیان کرده است و اصولا قیاس این کشورها با ایران قیاس مع الفارغ است. ایشان باید ذکر میکرد سالانه چه مقدار از افراد تحصیلکرده از نقاط مختلف دنیا به این دو کشور وارد میشوند و اصولا رفتن از ایران نشان دهنده این است که زندگی و کار برای قشر تحصیلکرده و غیر تحصیلکرده سخت و نا امید کننده است. نه تحصیلکرده امکان شکوفایی ذهنی برایش فراهم است و نه غیر تحصیلکرده امکان کار و زندگی مناسب در داخل کشور دارد. (4486237) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۴۶:۳۵
شاید فرار مغزها و نخبگان نباشد ولی قطعا ما فرار افراد مدنی، قانون گرا، آزادی طلب و با درک بالاتر از متوسط را داریم. (4486246) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۴۸:۴۹
کجا تا ما بفهمیم سرمایه مملکت ما اول همین جوانها هستند بعد چیزای دیگه
امان از دست برخی مسئولین در دولت های مختلف (4486251) (alef-13)
 
هژبر شیرافکن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۵۱:۴۷
خلاصه چیزی که ما از مقاله فهمیدیم اینه:
الف: نویسنده تلاش کرده که بیان کند که اینهایی که دارند میروند ادمهای باسوادی هم نیستن خیلی چیز مهمی نیستند حال این سوال برای من مطرح میشه که اگر مهم نیستند چرا اصلا دیگه براش مقاله نوشتید و بحثش رو مطرح کردید یک جهار تا ادم بیکار هستند از کشور میروند شرشون هم از سر کشور کم میشه خب چرا حساس هستید پس؟ در ادامه گفته نه یه تعدادی هم نخبه ظاهرا بینشون هست!!! بالاخره نخبه داره یا نداره؟ اون ادمای بیسواد و زیر دیپلم هم ایا در این کشور زندگی کرده اند و نیروی کار هستند یا نه اتهمیتی دارند یا نه؟
ب:فرموده نه اینطور هم نیست که مشکل از دولت باشه چون چند تا کشور هستند که اینها ازشون هم نخبه فرار میکنه!!! اینجا نویسنده تلاش کرده با یک مغالطه ظریف دولت و کشور را مبرا نماید که بله اینطور هم نیست که هر جا بد باشه ازش مهاجرت صورت میگیره اینا رو نگاه کنید این کشورها خوبن ولی همه دارن از این کشورای خوبو ول میکنن میرن!!! دیگه نمیگه که چه تعدادشون برگشتن و یا سطح زندگیشون رو مقایسه نکرده با ما
ج: در یک بخش دیگه اومده باز گفته نه امار نشون میده همه دنبال شرایط کاری بهتر هستند که مهاجرت میکنن!!! اینجا دیگه در مورد وضعیت کار و بیکاری و درامد پایین ایران صحبتی نفرموده این دوست عزیز
د: در بخش دوم مقاله کلا از داده و امار دادن خارج شده و دیگه رفرنس ارائه نمیده فقط یک سری حدسها رو بیان میکنه که بله دانشجوهای تهران و شریف همه عاشق برند ها هستند و..اگر ما دانشجوی این دانشگاه ها بودیم چنین چیزی ما ندیدیم
ما از این مقاله نتیجه میگیریم که اینهایی که از کشورمهاجرت میکنند عده ای ادم بد هستند و نباید بهشون اهمیت داد همه جای دنیا هم همینه و روند کاملا طبیعیه و بذارید بروند اهمیتی هم ندارند!!
از دید من ما داریم تحصیل کرده هامون رو فراری میدیم چون زمینه رو برای کارشون فراهم نکردیم کاری هم به نخبه و غیر نخبه و ...ندارم از دید من هر کسی که تونایی کار گروهی رو داره ادم مفیدی است نخبه بودن از دید من در توانایی کار کردن با دیگرانه و دیپلم هم باشه از کشور ب ود یعنی سرمایه داره خارج میشه لذا با مقاله اصلا مواتفق نیستم و به نظر من همین دیدگاه ها و بینشها خودش به خروج بیشتر افراد کارامد جامعه منتهی میشه دقت هم بکنید مقاله کلا داره حمله میکنه و توجیه میکنه و ذره ای این حرفها مفید نیست و تازه به نظر من مضر هم هست (4486260) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۵۲:۴۵
این اقا بین دانشگاه های عمده کشور مثال علم و صنعت زده.
جالبه دوستان بدونند نزدیک یک سال هست این دانشگاه از لیست ده دانشگاه برتر ایران خارج شده ! (4486262) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۶:۵۴:۳۳
به سایت qs سر بزن
پارسال رتبه دوم ایران بوده
امسال سوم

تو تایمز هم سر بزن پارسال اول بود


البته وزارت علوم روحانی از لیست خارج کرده که مضحکه (4486829) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۵۸:۲۴
نبود ازادی عامل اصلی دوم نبود کار و سرمایه ایجاد کار (4486275) (alef-13)
 
خديجه
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۱:۴۲
فرار مغزها با فرار نخبگان فرق داره. فرار مغزها يعني مهاجرت أفراد تحصيلكرده و متخصص. حالا زياد فرقي نداره كجا تحصيل كردن. الان مثلا يك تكنسين آزمايشگاه يا يك حسابدار هم كه كهاجرت كنه فرارمغزهاست. چون أفراد تحصيل كرده سرمايه يك كشور هستن و براي اداره جامعه مفيدند. (4486277) (alef-13)
 
یک فارغ التحصیل دکتری برق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۱:۴۳
بنده بعد از فارغ التحصیلی از مقطع دکتری برق در دانشگاه تربیت مدرس و گذراندن فرصت مطالعاتی در کانادا، علی رغم عضویت در بنیاد ملی نخبگان، استعدادهای درخشان دانشگاه و ... در طول یکسال گذشته حداقل به 10 دانشگاه بزرگ و کوچک برای جذب رفتم ولی پوزیشن خالی (ظاهرا) برای جذب نیست!! علی رغم میل باطنی دوباره برای ویزای کانادا اپلای کردم که برگردم همونجا ولی مطمئناً این رفتن برگشتی نخواهد داشت! هر چند خودم خیلی علاقه داشتم تو ایران خدمت کنم!
امیدوارم اونایی که چهل سال هست به دانشگاه چنبره زده اند توهم پروفسور بودن برشون نداره خودشونو بازنشست کنند بلکه چند تا پوزیشن هم برای فارغ التحصیلای جدید باز شه!
هر چند که از من گذشت! (4486278) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۳:۵۱
اقاى نويسنده امار مهاجرت انگلستان و المان و اسرائيل و چند كشور غربى ديگر را با ايران مقايسه كرده و نتيجه گرفته كه مهاجرت از ايران زياد هم نيست ولى يك نكته را عمداً يا سهواً جا انداخته و ان اين است كه مردم ايران براى رفتن به كشورهاى ديگر با دشوارى و موانع زيادى از جمله سختى گرفتن ويزا مواجهند. اگر ويزا لازم نبود چندين برابر اين تعدادى كه تا حالا رفته اند فرار را بر قرار ترجيح ميدادند. مردم كشورهايى مثل انگليس و المان و اسرائيل احتياج به ويزا ندارند و به آسانى ميتوانند در هر كشورى بخواهند زندگى كنند پس هركس مهاجرت نكرده ميل داشته در كشور خودش زندگى كند (4486283) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۵:۱۰
امارى از درصد المپيادى هايى كه مهاجرت كرده اند دارى؟ (4486289) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۱۵:۱۱
استیو جابز از پدری سوری و مادری آلمانی-سویسی در آمریکا متولد شد. همین یک نفر منشا خدمات مالی و علمی بسیاری برای تمام دنیا و البته بسیار بیشتر از آن برای خود آمریکا شد. از نظر نویسنده مقاله خروج 150 هزار نفر از افراد این کشور موضوع چندان مهمی نیست. اما اگر فقط یک نفر مثل همین آقای جابز بین این افراد باشد چه خسرانی برای مملکت خواهد بود. که متاسفانه تحقیق کوچکی در اینترنت نشان می دهد که تعداد این افراد چندان هم کم نبوده است. از مرحوم خانم میرزا خانی تا پروفسور نادری. بهتر است در فکر اصلاح امور باشیم نه توجیه وضع موجود که مطمئنا حتی خود شما هم آنرا قبول ندارید. (4486303) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۱۹:۰۳
حدود بیست سال استکه مقیم کانادا ودر رفت آمد به ایران هستم هیچکس نمیتواند مدعی شود که این مهاجرین ایرانی همگی از نخبگان هستند البته شرط تحصیبلات برای مهاجرت موجب شده که ایرانیان بخشی از طیقه متوسط باشند و کارگر ساده ایرانی من ندیدم . طبیعی استکه در میان این جماعت نسبتا زیاد مهاجر ایرانی چهره های شاخصی هم بروز کنند که مایه افتخار سایر ایرانی ها باشند . براساس مشاهده نه اطلاع دقیق از آمار معتقدم که مهاجرت ایرانیان به کانادا اکثرا تو ام با خروج سرمایه بوده یعنی با فروش اموال خود در ایران با سرمایه اولیه به این کشور میایند و کار های غیر تخصصی خود را میکنند البته نسل دوم داستان دیگری است که همسو با سایر اقوام جذب جامعه میشوند . (4486313) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۳۵:۴۷
تحلیل یک جانبه ای بود .
چرا به قوانین بسته و پیچیده در کشور اشاره نمیکنید؟چرا مدل مالیاتها را اروپایی کردید ؟؟و خدمات به مردم را صفر ؟؟
چرا به کارآفرینان و نخبگان فرصت داده نمیشود ؟ چرا بخش خصوصی و سرمایه گذار را از طریق ادارات و ارگانها آنقدر تحت فشارقرار میدهید تا تصمیم به مهاجرت بگیرد ؟؟؟؟
چرا اینهمه دافعه در کشور ایجاد میکنید ؟ چرا در جهت ایجاد جاذبه کاری نمیکنید ؟؟؟ (4486340) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۴۰:۰۰
کسی که ژن خوب نداشته باشه موندنش بیفایده س (4486353) (alef-3)
 
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۴۷:۰۶
کلی آسمون ریسمون به هم بافتی که بگی ایران فرار مغزها نداره ؟ (4486369) (alef-3)
 
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۵۱:۰۱
توجیهات افرادی مانند شما باعث شده که افراد نخبه غربت را ترجیح دهند (4486383) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۵۶:۰۹
یک واقعیته که چه قبول بکنیم چه نکنیم بیشتر افرادی که مهاجرت میکنن نه با خودشون پول انچنانی میبرن نه نخبه هستن اینا برای استفاده امکانات دولتی کشور دیگه میرن که تو جلسات دولتی از این افراد بعنوان سربارهای اقتصادی یاد میکنن که با رفتن اینا هیچ اسیبی به کشور نمیرسه اما هستن بین مهاجرا البته تعداد کم که یا خیلی پولدار و خلاق م مبتکرن یا نخبه به نظر من دولت باید به این نخبه های واقعی حسابی برسه همونطور که به پزشکها میرسه اینا رفتنشون ضربه میزنه (4486396) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۱:۵۶:۴۸
این استدلال دو مشکل بنیادین داره.
۱- چند درصد دانشجوهای با کیفیت خارج می شوند؟
اکثرا بهترین دانشجو های بهترین دانشگاه های ایران
۲- آیا ورود دانشجو هم وجود داره؟
در ایران خیر. آلمان هم اکنون ۳۵۰ هزار دانشچوی خارجی داره. شما این رقم رو مقایسه بکن با مقدار کسانی که خارج میشوند. (4486399) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۰۱:۱۷
من فارغ التحصیل دکتری تخصصی هستم و حدود شش ماه است درسم تمام شده ولی کار مناسب پیدا نکرده ام!!!! حدود بیست مقاله چاپ شده هم دارم. چرا نباید بروم؟؟؟ (4486406) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۴۴:۱۴
واقعا مایه تاسفه! تو این مملکت فقط مریض و بیمار و پزشکی شده ارزش...
تو گویی هدف از زندگی مریض شدن برای پولدار شدن عده ایه... (4486488) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۱۲:۳۳
نمیدونم اشتباه متوجه شدم یا نه ولی ظاهرا مقاله در تلاش هست که بگه که مهاجرت در هر حال اتفاق میفته و اینهایی که مهاجرت می کنند هم عده ای هستند که اولا نخبه نیستند ثانیا دنبال سوء استفاده هستند من این سوال رو از نویسنده مقاله دارم:
1- اگر معتقد هستید که این مهاجرت زیانی به کشور وارد نمیکنه چرا واضح تر بیان نکرده اید؟
2- اگر معتق هستید این روند برای کشور ضرر داره و..ایا این نوع مقالات شما رو اگر یکی از همین دانشس اموخته ها بخونه باعث نمیشه برا رفتن عزمش جزمتر بشه؟ این مقاله دنبال چیست؟ هدفش چه بود؟
مساله ما اینه که ما زمینه فعالیت دانش اموخته هامون رو فراو نکردیم همه دارن ول میکنن میرن این برای ما مساله است در جاهایی از مقاله شما سعی کردید که صورت مساله رو پاک کنید که نه اینها کلا نخبه نیستند و همه کشورها وضعشون همینه و..اگر اینطوری است که دیگه اصلا بحث هم لازم نداره ظاهرا یک روند طبیعی است و هر کسی که بتونه از کشور خارج میشه و میره
دو سوال دارم:
1- جرا قبل انقلاب تا این حد مهاجر نداشتیم؟
2- چرا برخی کشورها مهاجران رو جذب میکنن؟ نمیشه که گفت همه داارن از همه کشورها در میرن بالاخره یک جایی باید باشه که اینها رو جذب کنه اون کشور یا کشورها چرا شدن مقصد اینها؟ چرا ما مقصاد اونها نیستیم؟
این توجیه کردنها من نمیدونم برا چیه؟ هدف چیه؟
یک سری الز دوستان هستند نمیتوانند مهاجرت کنند چون خودشون نمیتواند دیگران را میخان زیر سوال ببرند که اینها هیچی نیستند و... همین پروسه اپلای کردن از صد تا کنکور دادن سخت تره شایسد شما نتونستین و الان دارید به اونها رشک میبرید؟ (4486426) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۰:۲۵
برای اپلای حتما وکیل گرفتی ک برات سخته عین اب خوردنه فقط باید تو امریکا پولشو داشته باشی چ.ن شهریه بالاس یا هم بورسیه میشی که بستگی به نمره هات داره تو درخواسا میدی اوا هم با ایمیل جواب میده بعد وقت کنسولگری و ویزا کجاش سخته (4486635) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۷:۵۳:۵۲
کجاش راحته برای کسی که توی دانشگاه پول خرجی خودش را هم نداره.
بماند تافل یا آیلتس و جی مت و جی آر ای که چقدر آمادگی میخواد.
فقط به مساله رفت و برگشت برای امتحان دادن اینها فکر کن. پول ارسال و بررسی و و بعدش پول حداقلی که خودت را برسونی و مدتی دووم بیاری.
ببخشیدا جنابعالی ظاهرا درد اصلی را نمیفهمی. (4486893) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۸:۰۹:۳۱
بسیار سطحی و کوته بینانه به مساله نگاه کرده.
1. خیلی واضح است که آنانی که می‌روند سرمایه فکری یا مادی کشور را می‌برند به یک مملکت دیگر و در اکثر موارد برگشتی هم در کار نیست. پس این میشه جریان سرمایه از ایران به خارج.
2. به طور متوسط آنانی که می‌روند نسبت به آنانی که نمی‌روند یا نتوانسته‌اند بروند، میانگین توانایی بالاتری (از نظر شاخص هوش، سازگاری، کارآفرینی، ریسک پذیری و ...) دارند.
3- نتیجه خروج یک طرفه مهاجران از ایران در دوران 40 ساله افت میانگین ضریب هوشی کشور است. این تسلسل در نسل آینده که از والدین با میانگین هوشی پایین تر هستند، ادامه می‌یابد. جایگاه کشور در رتبه بندی ضریب هوشی به 100 نزدیک می‌شود و این نمود عینی اثرات مهاجرتی است که نویسنده محترم نادیده گرفته است.
4- دلایل مهاجرت هم عمدتا ناکارآمدی‌های موجود در سیستم اقتصادی ،سیاسی و فرهنگی کشور است. (4486912) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۲۱:۵۰:۱۴
اصلا همچین چیزی نیست دوست عزیز. در رشته ما یعنی مذیریت برای اپلای دکترا باید حتما تافلت بالا باشه و نمره GMAT برای دانشکده بیرنس الان 720 از 800 هست این عدد رو از سوال کردن و جستجوی کامل دانشگاه های امریکا و حتی بدترین دانشگاه های امریکا پیدا کردم که نمره بالایی هم هست.(از سواحل شرقی بگیر تا هاوایی رو سوال کردم ) فاند دانشکده بیزنس تضمین شده است. در رشته های مهندسی نمره GRE پایینتره ولی فاند تضمین شده نیست. انچه شما نوشته اید برای دوره لیسانس و فوق هست که شهریه هر سال چیزی حدود 40 تا 80 هزار دلاره و همه دانشگاه ها هم شهریه میگیرند که در ایران کسی چنین پولی نداره خرج کنه
صحبتهای شما همه ناشی از نااگاهی بود امتحان تافل و امتحان جیمت یا جی ار ئی دردسرای خودش رو داره و بقیه کارها از جمله ازاد کردن مدرک گرفتن و ترجمه کارنامه ها 3 توصیه نامه قوی از اساتید و ضمنا ویزا هم بسیار سخته و براحتی هم نمیشه ویزا گرفت اگر اسون بود الان همه از ایران رفته بودند برای گرفتن نمره GRE بالا باید حداقل 4000 کلمه سخت رو با دقت حفظ کرده باشی و سطح زبانت بسیار بالا باشه. خواهشا اطلاعات غلط منتشر نفرمایید (4487081) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۲۰:۲۷
هم درست گفتی هم غلط. اینکه 150 هزار ایرانی میرن که الزاما همشون مغز نیستند درست. اما اینکه 150 تاشون ممکنه آدم های نخبه ای باشن رو نگفتی! اینکه چرا می رن؟ اینکه اینجا نخبه ها چرا باید همیشه درگیر با کندذهن ها باشن!
عقدیتی! حراست! گزینش!
چرا توی این بخش ها هیچ نخبه ای نیست؟ چرا اینها باید برای نخبه ها تعیین تکلیف کنند؟ چرا این هرم تو ایران برعکسه؟ (4486436) (alef-13)
 
محمد ایرانی
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۲۴:۵۶
مغزها فرار میکنند ولی کسانی که ژن خوبی دارند میمانند!!! (4486452) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۳۳:۲۲
دلایل مهاجرت خیلی زیاد هست و در این مقاله اصلا اشاره ای نشده فقط نویسنده سعی کرده صورت مسئله رو پاک که نه ولی مخدوش کنه.
به نظر من مهاجرت یک دایره است که در دایره ی بزرگتری قرار میگیره و اون دایره ی بزرگتر عدم انطباق فکری نسل جوان با اتمسفر حاکم بر ایران است. در جواب به این عدم تطابق حکومت ایران سیاست "راه باز جاده دراز" رو انتخاب کرده. بیش از این توضیح دادن خسته کننده و غیر ضروریه (4486466) (alef-13)
 
هدایت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۳۷:۴۸
با سلام
بنده دکترای را از خارج ایران گرفتم و با فضای آنجا کاملا آشنا هستم. تحلیل شما کاملا اشتباه و یک طرفه است. فرمودید انگلیسا خیلی ها شون به خارج از کشور مهاجرت می کنن. اول اینکه بدانید سیستم اتحادیه اروپا و مرزهای آزاد زمینه هایی برای انعقاد قردادهای کار چند جانبه بین کشورهای اروپایی فراهم می کند. مثلا شرکت بوینگ فقط یک قسمتش در خود فرانسه است. این مدل اقتصادی اونجا است که گاها با خروج نخبگان به مانند آنچه در ایران است یکی گرفته می شود.
در ثانی، شما اگه یک تحقیق ساده کنید متوجه می شود تعداد زیادی از مردم انگلستان در سواحل اسپانیا خانه می خرن و هم برای آرامش و هم تفریح. فاصله انگلستان با اسپانیا اصلا زیاد نیست. شما بدون توجه به این مسائل انگلستان را با ما مقایسه می کنید. دلیل خروج نخبگان در ایران بی توجهی، تبعیض و پارتی بازی، حقوق پائین و بی برنامه گی حیرت انگیز و هزار دلیل دیگر. آیا شایسته است این را با کشورهای دیگر مقایسه کنیم و مدعی هم بشویم؟
آیا فکر نمی کنم که ما دیگر خیلی پرو و بی حیا تشریف داریم که اگر عرضه درست کردن نداریم حداقل می توانیم با فروتنی مسله را بپذیریم و در تلاش برای حلش باشیم نه اینکه به این شکل مسله را بچرخانیم (4486471) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۴۱:۵۳
دقیقا همینطوره
در حالتی که ایران یکی از سخت ترین مبداها برای مهاجرته، این حجم مهاجرت داریم، اون وقت ما رو با لهستان یا پرتقالی یا حتی انگلستانی مقایسه میکنه که قوانین مهاجرتشون بسیار ساده تر از کشور ماست.
بماند الزامات مهاجرت (مثلا دانستن زبان انگلیسی یا زبان کشور مبدا) که مثلا در مورد پرتقال بسیار نزدیک به زبان اسپانیایی (با جمعیت جهانی بالای چند صد میلیون نفر) است.... (4486672) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۴۷:۱۶
خیلی عالی است ، به جای اینکه از خود بپرسیم چرا همه نفرات اول کنکور و مدال آوران المپیادهای جهانی از کشور می روند با جملاتی نظیر "ژست های دروغین مغز بودن" از قبول مسئولیت شانه خالی می کنیم (4486498) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۴:۲۳
جوابش غرب زدگیه و عاشق خارج بودنه اینم ی درده که بسیاری بهش مبتلا هستن به شخصه افراد زیادی میشناسم که دارن پست ترین کارها رو انجام میدن ولی فقط بمونن اونجا همین (4486646) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۲۱:۵۱:۴۵
چرا زمانی که غرب در ایران حاکم بود ، دانشجو می فرستادیم امریکا و دکتر تحویل می گرفتیم اما امروز برعکس شده است ؟ (4487082) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۵۴:۱۸
بزرگترین ظلم کسانی که از ایران می روند این است که جا را برای کسانی باز می کنند که در بدترین دانشگاه ها درس خوانده و با رانت بالا می آیند.
کشور ایران خانه ما است و خرابی آن یک واقعیت است. کسی برای موفقیت خودش خانه را با برادران و خواهرانش رها نمی کند و ثمره دانش اش را به کسانی بدهد که دارو را برای هم وطنان اش تحریم می کنند.
اصلا اگر حکومت را هم قبول نداشته باشید ، در صورتی که بتوانید در ایران کاری کنید و بروید ، وای به حال شما (4486517) (alef-13)
 
یحیایی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۳:۰۷:۵۱
فارغ التحصیل های شایسته ونخبه در صورت نداشتن پارتی در این مملکت حتی نان بخور ونمیر خود را نمی توانند تامین کنند رابطه در گزینش ها وبکار گماری ها بیداد میکند شایستگان راهی جز فرار ندارند پدران ومادران از این فرار بسیار دلیر وناراحتند ولی فرزندان مغبون وغمزده راهی ندارند (4486538) (alef-13)
 
حسین
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۳:۵۵:۴۹
با سلام دوست عزیز مقاله ای که به قلم شما نوشته شده بسیار برایم جالب بود من از بچگی نخبه نبوده ام اما دلیلش کم هوش بودنم نبود فقر مالی خانواده بود با هر مشقتی درس خواندم و فوق لیسانس گرفتم در رشته خودم دانشگاهی که درس خواندم از بهترینهای ایران است کار هم پیدا کردم اولین سمتم هم مدیر عامل بوده آن هم در سن 29 سالگی چون در طول دوران دانشجویی ام کار می کردم یعنی از 9 سالگی و 10 سالگی اما مهم این است که برای کسانی کار می کنم که بیشترشان سواد خواندن و نوشتن ندارند وضع مالی بدی هم ندارم اما حاضرم دارو ندارم را بدهم و از این کشور خارج شوم تا فرزندم در جامعه ای با قانون رشد کند نه اینکه احساسی و مسولیتی به کشورم و به مردمم ندارم نه اصلا فقط بخاطر اینکه هیچ کس در جایگاه خودش نیست ما احساس نخبگی نمی کنیم احساس خفگی می کنیم چون هیچ کس حرفمان را نمی فهمد و نمی شنود . (4486598) (alef-13)
 
مهدی
Sweden
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۵:۵۱
این مقاله کلیت کلیت مسئله فرار مغزها و مهاجرت نخبگان را جزئی جلوه می دهد، بعد تلاش می کند بگوید علت فرار مغزها از شخصیت خود این افراد ناشی میشود که به صورت غیر مستقیم نتیجه بگیرد: ۱. ما به افرادی با این باورها نخبه نمیگوییم. ۲. ما به تخصص این افراد نیازی نداریم. ۳. اگر هم افراد انگشت شماری از مغز و نخبگان مورد نیاز کشور مهاجرت کنند خیلی هم ضرری نکرده ایم.
به عبارتی نویسنده در کل منکر این شده که دولت و حاکمیت نقشی مهم و تاثیرگذار در مهاجرت نخبگان میتواند داشته باشد و بجای جستجوی علل اصلی فرار مغزها نویسنده به برچسب زنی مهاجران پرداخته و مسئولیت ضررها و آسیبهای تحمیل شده بر کشور را بر گردن مهاجران گذاشته.
گذشته از مسمومیت روح مقاله، انتقاد من از محتوای آن است. در مقدمه هم ذکر شده که این یک تحقیق علمی نیست زیرا تحقیق علمی هزینه و زمان و تخصص میخواهد. بعد از خواندن مقاله از این متاسف شدم زمانی را صرف آن کردم و از خود پرسیدم که چرا باید مقاله های الف را بخوانم و تصمیم گرفتم از این رسانه مهاجرت کرده و از این به بعد این طور تحلیل ها را فقط از منابع بی غرض و بی جهت مطالعه کنم. بنده نه مغز هستم نه نخبه فقط مخاطبی بودم که متوجه شدم رسانه های دیگر برای من ارزش بیشتری قائل هستند. (4486649) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۸:۰۱
تحلیل خوبی بود
ولی بعضی ها چون مثل همیشه کم طاقت و عجول هستند همه را تا آخرو یا با دقت نخواندند میگن که تحلیلی نصف و نیمه بوده (4486655) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۵:۵۲:۵۹
تا ژن های برتر هستند این دوستان هم فرار می کنند (4486758) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۷:۵۵:۰۲
اینکه 38درصد این مهاجران دیپلم و زیر دیپلم هستند می تواند نشانگر این هم باشد که نسبتی از مهاجرت از کشور در کودکی و نوجوانی به همراه پدر و مادر اتفاق می افتد نه اینکه الزاما افراد بزرگسال با سواد دیپلم و زیر دیپلم مهاجرت کرده اند . (4486894) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۸:۰۲:۳۰
مشکل اصلی این هایی که می روند خارج و ... نداشتن ژن خوب از نوع ژن آقا زاده ای است (4486902) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۸:۰۹:۵۵
از نویسنده میخوام یک بار دیگه رفرنس دو را بخواند تا بفهمد چه نخبه ای هست.
اسراییل از 1948 تا زمان نوشتن آن مقاله 400 هزار مهجرت از متخصصین شامل دکترا و مهندسین داشته
ایران سالی 150 هزار که 100 هزارشون تحصیلات دانشگاهی دارند (4486913) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۸:۱۰:۲۱
در مورد ایران ما با پدیده فرار مغزها رو به رو نیستیم. بلکه اصل واقعیت «فراری دادن مغزها»ست.
شاید در یک کشوری یک مغزی برای پول یا شرایط بهتر مهاجرت کند. اما اصولا در ایران شرایط به گونه ای است که فرد برای فرار از فقر و خانه نشینی مهاجرت می کند. یعنی مجبور است که برود. (4486915) (alef-13)
 
دیپلمه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۰۱:۳۳:۵۸
با سلام خدمت همه دوستان نخبه و پر مغز
واقعا متاسفم برای که در تمامی نظرات ارسالی هیچ کس اشاره ای به علت بی تفاوتی دولتها به مهاجرت نخبه ها نکرد.
در ایران درآمد اصلی دولت فروش نفت است و دولت نفت را استخراج کرده و می فروشه که مشکل استخراج هم با یک قرارداد خارجی حل میشه و نیازی هم به پاسخگویی به کسی نداره.
دیگه فرقی براش نداره که تو نخبه و دکتر و مهندس باشی یا بیسواد و کودن (4487201) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۰۸:۲۰:۲۸
پیشنهاد میکنم این مقاله را به همراه تمام نظرات به سازمان نخبگان ارسال کنید. (4487304) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۰۹:۳۵:۰۲
تمام قیاسهای مقاله نادرسته در پایان بنده این سوالات را از نویسنده دارم:
1- بالاخره به چه دلیل مهاجرت رخ میدهد؟
2- این افراد اگر بمانند در کجا باید مشغول به کار شوند؟
3- اگر عده ای بیسواد هستند خب برای اینها چه کاری در داخل دارید؟
4- درصورتی که بیسواد هستند و جذب خارج میشوند که به نفع جامعه ما است ما بیسوادهامون رو بهشون قالب کردیم دیگه چرا ناراحت هستید و میفرمایید که سوء استفاده دارند میکنند؟
5- دولت اگر تاثیری ندارد و ...پس جچرا فرموده اید که دنبال شرایط کاری بهتر هستند؟ مگه میشه یک عده مهاجرت کنند به جایی که شرایط اقتصادی بدتری داره؟
6- این همه تحصیل کرده دکترا داریم که بیکار هستند چرا اونها جذب نمیشوند اگر در داخل شرایط مساعده؟ (4488858) (alef-11)
 
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۱:۴۸:۴۴
تا مدیران بازنشسته از ادارات جارو نشن (ببخشید این لفظ رو میگم) وضع همینه که هست ولی جای تاسف اینجاست که از اداره خودشون با حقوق مدیرکلی بازنشست می شن میرن اداره دیگه یک پست بالاتر می گیرن چرا چون مثلا همشون بنفشی هستن. (4489144) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۵ ۱۲:۵۶:۰۰
مقاله در واقع به نخبه های و تحصیل کرده ها تاخته و از یک طرف رفتن اونها رو بی اهمیت دانسته از طرف دیگه میفرمایید که دارند سوء استفاده می کنند و..تکلیف مشخص نیست که بالاخره اینها اگر سواد ندارند دیگر چرا رفتنشان باعث ناراحتی است؟ تناقض دارد (4491291) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.