نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 258058
کارمندانی که از ازدواج طفره می روند
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۵۷
علی رغم تشویق ها و در نظر گرفتن پاداش ها هنوز بسیاری از کارمندان مجرد در ادارات خراسان شمالی بر عدم تمکین نسبت به ازدواج پا سفت کرده و از تاهل پیشه کردن شانه خالی می کنند.

ازدواج و انتخاب همسر از نیازهای فطری و طبیعی آدمی است که دین مقدس اسلام نیز به آن سفارش فراوانی کرده و آنرا از بهترین سنت های دینی شمرده که مایه برکات بی شماری است. از نظر قرآن، ازدواج مایه آرامش روح و روان آدمی است، که این خود از نشانه های رحمت و بزرگی خداوند است. تشویق اسلام به ازدواج بخصوص در سن جوانی و کراهت از تجرد و رهبانیت، در بسیاری از سخنان معصومین آمده است.

اما آن چه امروز متاسفانه در جامعه ما در عمل دیده می شود، بر خلاف سفارش اسلام است و آمارها از بالا رفتن سن ازدواج حکایت دارد. به گفته کارشناسان امور اجتماعی بالا رفتن سن ازدواج مشکلاتی در جامعه ایجاد خواهد کرد که افسردگی و از بین رفتن نشاط و زیبایی جوانی، مبتلا شدن به وسواس زیاد در انتخاب همسر، احتمال افزایش انحرافات و افزایش اضطراب و نگرانی بخصوص در دختران از آن جمله است.

علاوه بر آن مشکل آفرینی فرزندان بزرگ و ازدواج نکرده در خانه، بلاتکلیفی، ناامیدی و بی دقتی در انتخاب همسر و احساس سرباری برای خانواده از دیگر پیامدهای ازدواج دیرهنگام است که می تواند دامنگیر جوانان شود.

کارشناسان امور اجتماعی عوامل زیادی برای افزایش سن ازدواج عنوان می کنند که یکی از این موارد بالا رفتن جرایم و آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد، بی بندوباری، همسر آزاری، طلاق، روابط سرد همسران، دخالت اطرافیان و مانند آن نه تنها موجب از هم پاشیدگی خانواده ها شده، بلکه باعث سلب اعتماد جوانان از ازدواج شده و سبب شده که جوان امروز به ازدواج به عنوان عامل خوشبختی، نگاه نکند و سرنوشت خود را مانند کسانی که در دام این آسیب ها گرفتار شده اند، ترسیم کند.

تحصیلات دانشگاهی، عدم توازن جمعیت پسران و دختران آماده ازدواج، به هم خوردن توازن دختر و پسر در روستاها نیز از جمله مواردی هستند که در بالا رفتن سن ازدواج دخالت دارند. یکی از عمده ترین دلایل تأخیر ازدواج از نظر جوانان، عوامل اقتصادی است و بسیاری از آنان بخصوص پسران، علت تمایل نداشتن به ازدواج را برخوردار نبودن از شغل مناسب، مسکن و تهیه لوازم و ضروریات زندگی و هزینه جشن ازدواج عنوان می کنند.

در این بین خانواده های دختران هم مشکل تهیه جهیزیه را سد بزرگی برای ازدواج دختران خود می دانند، بخصوص خانواده هایی که چند دختر با فاصله های سنی کم، دارند. گرچه کشور ما از فرهنگ غنی و کامل اسلامی برخوردار است، ولی به دلایلی چون نفوذ فرهنگ بیگانه و مانند آن، این فرهنگ کم رنگ شده و سفارش های اکید اسلام به تعجیل در ازدواج تا حدودی بین جوانان به فراموشی سپرده شده است.

کارشنان امور اجتماعی عوامل و راهبرهای کاهش سن ازدواج را نیز گسترش فرهنگ حجاب و عفاف، گسترش فرهنگ قناعت و ساده زیستی، ازدواج در خلال تحصیل، همیاری در هزینه های ازدواج و پرداخت وام های قرض الحسنه برای ازدواج عنوان می کنند.

شماری از پسران و دختران کارمند مجرد شاغل در ادارات و مجموعه های دولتی خراسان شمالی، وسواس زیاد در انتخاب همسر را از دلایل به تاخیر انداختن ازدواج خود عنوان می کنند. ادامه تحصیل، خرید خانه و ماشین، خرید لوازم خانه و تجملات، پس انداز، دریافت نکردن حقوق کافی برای اداره خانواده، نیافتن همسر مناسب از دیگر دغدغه های جوانان کارمند مجرد در خراسان شمالی است که تا کنون ازدواج آنان را به تاخیر انداخته است.

دوران جوانی سرآغاز آرزوهای بزرگی است، هر دختر و پسری تشکیل خانواده را از آرزوهای بزرگ خود می داند، اما برای رسیدن به این آرزو در مرحله اول فراهم شدن شرایط را ضروری می دانند. یکی از کارمندان زن خراسان شمالی که خواست نامش فاش نشود، از ادامه تحصیل به عنوان بزرگ ترین آرزوی خود یاد کرد. وی که با مدرک فوق لیسانس در یکی از ادارات استان مشغول به کار است، می افزاید: بعد از پایان دوره دکتری تصمیم به ازدواج می گیرم چرا که تشکیل خانواده، همسرداری و فرزندآوری مانع ادامه تحصیل می شود.

وی که هم اکنون ۳۲ ساله است، گفت: با بالا رفتن شعور افراد جامعه، توقعات نیز بالاتر رفته است که این امر مانع ازدواج در سنین پایین می شود. وی افزود: به تحصیل علاقه مند هستم اما آرزوی یک زندگی آرام و بی دغدغه را نیز دارم که این امر را می خواهم بعد از ادامه تحصیل عملی کنم و تشکیل خانوده دهم.

'خ.م' یک دختر ۳۶ ساله بجنوردی است که در یکی از دستگاه ها مشغول به کار است و با وجود داشتن خواستگارهای خوب، تاکنون مجرد مانده و هنوز موفق نشده تشکیل خانواده بدهد. وی می گوید، اگر چه گاهی زندگی مجردی مرا آزار می دهد اما موفقیت در تحصیل و کار نیز بخش دیگری از زندگی است که مرا به خود مشغول می کند.

وی که علاوه بر داشتن کاری خوب، یک باب منزل مسکونی و خودروی شخصی نیز دارد می گوید: خواستگارهایی دارم اما با مطالعه شرایط و فرهنگ خانوادگی آنان را مناسب خود نیافته ام و از آینده تشکیل زندگی با چنین افرادی واهمه دارم. وی می افزاید: دختران در سنین بالاتر نیز می توانند هم درس بخوانند و هم تشکیل خانواده بدهند و نباید خانواده ها و خود فرد نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشند چرا که زنان موفق زیادی هستند که همزمان هر دو را داشته اند.

'فاطمه' یک دختر کارمند ۲۶ ساله نیز در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: هنوز ازدواج برایم زود است چرا که چند سالی برای انتخاب همسر مناسب وقت دارم ولی از ازدواج نیز می ترسم چرا که یافتن همسری مناسب، کار چندان آسانی نیست. وی مشکلات اخلاقی در جامعه، خیانت همسران به هم و پدیده طلاق را عامل ترس از ازدواج دانسته و می افزاید: با وجود اینکه اکنون تعدادی خواستگار دارم نمی توانم به آنان اعتماد کنم چون مشکلات اخلاقی و آسیبهای اجتماعی که می بینم مرا آزار می دهد.

وی از مواجه شدن با این گونه مشکلات ترس دارد و اضافه می کند: به گمان من مجرد ماندن بهتر از گرفتار شدن در مشکلات بعد از ازدواج است چرا که آن زمان سرنوشت یک کودک نیز در میان است. وی خواستار توجه مسوولان مربوط به آسیبهای اجتماعی در جامعه شد و گفت: هم اکنون برخی از افراد متاهل؛ حتی زنان، براحتی از دوستی با جنس مخالف یا به تعبیری 'دوست اجتماعی' حرف می زنند که این امر یک تهدید جدی برای نظام خانواده محسوب می شود.

وی افزود: تعهد و صداقت در زندگی شرط اساسی بین زن و شوهر است اما متاسفانه با وجود اینکه در یک جامعه اسلامی زندگی می کنیم که آموزه های دینی زیادی در این خصوص داریم این مسایل کمرنگ شده است. یک پسر کارمند نیز دلیل مجرد ماندن خود را نیافتن همسر مناسب عنوان کرد و گفت: هم اکنون علاوه بر شغلی مناسب، تا حدودی برای تشکیل یک زندگی پس انداز کرده ام اما نتوانتسه ام دختر مورد علاقه خود را پیدا کنم.

وی ایمان و حجاب، تعهد و صداقت، شاغل بودن را از معیارهای همسر مورد نظر خود خواند و افزود: همکاران مناسبی برای انتخاب به عنوان همسر دارم اما آنان از نظر سن از من بزرگ تر هستند که ازدواج با این شرایط را نیز مناسب نمی دانم.

وی نیز به مشکلات اخلاقی و آسیب های اجتماعی در جامعه کنونی اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی از حریم ها آنگونه شکسته شده که یک دختر نوجوان و یا جوان به راحتی با پسر و حتی مرد متاهل ارتباط برقرار می کند که شنیده شدن و دیدن اینگونه موارد من را نسبت به تشکیل زندگی و خیانت همسر نگران و حتی مضطرب می کند.

وی داشتن یک زندگی سالم، آرام، پاک و بی دغدغه را برای خود و سایر جوانان آرزو کرد و افزود: با وجود اینکه جامعه نگاه منفی به تجرد حتی برای پسران دارد اما آمار بالای طلاق نیز مرا از تشکیل زندگی مشترک می ترساند.

یکی دیگر از پسران کارمند در ادارات بجنورد گفت: با وجود اینکه بیشتر جوانان نبود شغل را بهانه تشکیل خانواده می دانند اما کار تنها یکی از دغدغه های ازدواج است.

'علی.م' گفت: آماده شدن از نظر ذهنی و روحی برای تشکیل خانواده، وجود پس انداز و حتی حمایت های خانواده و پیدا کردن یک همسر مناسب از دیگر موارد است.

وی گفت: ترس از مهریه بالا، تجملی شدن جشن های عروسی، خرید لوازم خانه نیز از مواردی است که من را از ازدواج می ترساند.

یک مشاور خانواده با بیان اینکه افراد در هر سنی می توانند ازدواج کنند و از فواید زندگی مشترک بهره مند شوند، گفت: با این حال، احتمال ازدواج برای زنان در دهه چهارم زندگی کم می شود و این ازدواج دیرهنگام و یا زندگی مجردی برای آنها مشکل ساز خواهد بود.

'زینب همایونی' افزود: البته بسیاری از دختران هستند که با علم به مشکلات ازدواج نکردن، تجرد خودخواسته را برمی گزینند تا بدون داشتن مسوولیت زندگی زناشویی به دغدغه های فکری و شغلی خود بپردازند و البته از تنهایی شکایتی هم ندارند.

وی اظهار کرد: برخی از دختران رفتار وسواسی دارند و به این دلیل خواستگاران خوبی را از دست می دهند و در سن بالا خواستگارانی دارند که یا از همسرشان طلاق گرفته اند و دارای فرزند هستند و یا به علت فرزنددار نشدن همسر قبلی خواهان ازدواج دوم هستند.

وی گفت: این رفتارهای وسواسی فقط مختص چهره و ظاهر خواستگار نیست، تمایل به داشتن تحصیلات عالیه در خانم ها، افزایش سطح توقع مالی و آرزوی داشتن همسری با شغل ثابت و درآمد خوب از عواملی است که دختران را در انتخاب همسر مناسب دچار تردید می کند.

این مشاور خانواده با بیان اینکه تجرد دختران علاوه بر مشکلات و آسیب های روان شناختی، اجتماعی، اقتصادی و فکری برای خودشان، خانواده آنها را نیز دچار چالش می کند و بسیاری از والدین از مجرد ماندن فرزندان خود و بخصوص دختران رنج می برند.

وی گفت: والدین باید در دوره ای از زندگی خود، از مشکلات فرزندان فارغ شوند و میانسالی آسوده ای را طی کنند و وجود دختران مجرد در خانه این امر را مختل می کند.

وی اظهار کرد: باید از دید روان شناختی به افراد آموزش داده شود تا با پذیرش مسوولیت و واقع بینی در امر ازدواج و کم کردن توقعات، فرصت های مناسب را از دست ندهند و در صورت داشتن مورد مناسب ازدواج کنند.

وی افزود: برخی از افراد به علت داشتن مادر و یا پدر مریض مسوولیت آنان را بر عهده گرفته و تن به ازدواج نمی دهند تا از والدین خود به شکل مطلوب و بی دغدغه نگهداری کنند.

وی گفت: بعد از چند سال با بالا رفتن سن آنان افسردگی به سراغ برخی از این افراد می آید چرا که نتواسته اند تشکیل خانواده بدهند.

وی حس پسندیده نشدن، بلاتکلیفی و نداشتن هدف و حتی افسردگی را از مشکلات اصلی دخترانی عنوان کرد که به اجبار در ورطه تجرد افتاده اند.

یک روان شناس گفت: کانال های همسریابی متنوع و پیچیده شده و هر روز هم متنوع تر می شود که این موضوع پیچیدگی شناخت دختر و پسر از همدیگر را به دنبال دارد.

'نورالله رضایی' به فعالیت شبکه های همسریابی اینترنتی و مجازی اشاره کرد و افزود: هم اکنون فرایند آشنایی دختر و پسر با هم هیچ قاعده معلوم و مشخصی ندارد.

وی افزود: یک تحقیق در پنج قاره جهان در خصوص ازدواج نشان داد که بالاترین گزینه جوانان در خصوص ازدواج آن است که 'من ازدواج می کنم تا به آرامش برسم' که افراد مورد پرسش از میان گزینه های متعدد آنرا انتخاب کرده بودند.

وی بر فرایند آشنایی و شناخت بین دختر و پسر اشاره کرد و افزود: در این خصوص نیز روان شناسان تحقیقات زیادی انجام داده اند که نشان داده برای بیشتر مردان در مرحله اول جذابیت ظاهری زنان و برای زنان نیز کیفیت شخصیت آنان مطرح و در اولویت است.

وی افزود: فهیم بودن، مهربانی، باهوش بودن، خونگرمی، صداقت، وفاداری، صبر و شکیبانی از دیگر ویژگی هایی است که هم مردان و هم زنان در انتخاب همسر به آن اهمیت می دهند.

این روانشناس بر ضرورت آشنایی قبل از ازدواج دختر و پسر تاکید کرد و گفت: در این آشنایی است که بخش پنهان ذهن مشخص خواهد شد و البته این آشنایی باید با اطلاع و نظارت خانواده باشد.

رضایی گفت: برخی از دختران یا پسران در دوره آشنایی با هم نشانه هایی را می بینند که می تواند آینده زندگی آنان را خراب کند اما هیچ اهمیتی به آن نمی دهند.

مربی عقیدتی، سیاسی سپاه جواد الائمه خراسان شمالی (ع) نیز با اشاره به آموزه های دینی، به آرامش رسیدن را از اهداف ازدواج عنوان کرد و گفت: در آموزه های دینی آرامش یکی از اهداف اصلی ازدواج عنوان شده است.

حجت الاسلام 'محمد کمالی' بر سازندگی اخلاقی و اجتماعی نیز تاکید کرد و گفت: طبق مثال قرآن زن و مرد باید برای همدیگر مانند لباس باشند و مایه آرامش، زینت هم باشند و عیب های هم را بپوشانند.

وی افزود: هم اکنون عمده ترین علت ازدواج نکردن جوانان را مسائل اقتصادی می دانند اما گره اصلی کار در اعتقاد جوانان به این امر است.

مدیرکل ثبت احوال خراسان شمالی گفت: در ۹ ماهه امسال، هشت هزار و ۴۸ واقعه ازدواج در این استان به ثبت رسیده که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۱ درصد کاهش یافته است.

'علی زاهدی نیا' نرخ ثبت ازدواج در این استان را به ازای هر هزار نفر، ۱۲ مورد عنوان و بیان کرد: این استان در ثبت ازدواج، رتبه ششم کشوری را دارد.

مدیر گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز گفت: جوانان عوارض ازدواج دیرهنگام را جدی بگیرند تا در آینده با مشکل مواجه نشوند.

دکتر 'مریم پورآدینه' یکی از سپرهای قوی در برابر لغزش ها و وسواس و یا به تعبیر دیگر راه تقویت ایمان و حفظ عفت را ازدواج دانست و گفت: وسواس زیاد در انتخاب همسر از دست رفتن طراوت و زیبایی، احتمال افزایش انحراف و کاهش دوره زمانی باروری سالم را به دنبال دارد.

به گفته وی عوامل مختلفی در ازدواج دیرهنگام دخیل هستند که از جمله آن ها می توان به تغییر در باورها و الگوهای فکری و رفتاری جوانان، شکل گرفتن تعریف جدیدی از روابط خانوادگی در ذهن آنان، تنگناهای مالی و اقتصادی، نبود شغل مناسب و ثابت، نداشتن مسکن و ادامه دادن تحصیل تا مقاطع عالی در بین دختران اشاره کرد.

وی در ارتباط با فواید ازدواج بیان کرد: انجام این سنت حسنه یکی از موارد صحیح و منطقی برای رشد معنوی و ایمن بودن از طغیان های جنسی برای نسل جوان است.

وی انتخاب همسر را از مهم ترین تصمیمات فرد در زندگی عنوان کرد و در این خصوص گفت: تشکیل خانواده سالم، متعادل و پایدار مانند هر امر مهم دیگری به تفکر منطقی و تلاش و کوشش نیازمند است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی نیز با تاکید بر لزوم ازدواج جوانان مجرد کارمند گفت: کارمندان شاغل در دستگاه های اجرایی دلیلی برای تجرد ندارند و باید ترتیبی اتخاذ شود تا هرچه زودتر تاهل اختیار کنند.

'محمدرحیم نوروزیان' در نشست ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی استان افزود: طبق بررسی صورت گرفته توسط ستاد امربه معروف و نهی از منکر حدود ۱۰ درصد از کارکنان ادارات در بجنورد، مجرد هستند.

وی وجود این میزان کارمند مجرد در دستگاه های دولتی را تامل برانگیز خواند و گفت: مدیران دستگاه ها باید به این موضوع رسیدگی کرده و کارکنان خود را به ازدواج ترغیب کنند.

مسلم آن است که اگر دولت و مسوولان امر قدمی در راه ترغیب جوانان مجرد کارمند به سوی ازدواج بگذارند، همه مردم به کمک آن ها می شتابند، زیرا این یک مشکل همگانی است و همه افراد به گونه ای با آن درگیر هستند.

طبق آخرین گزارش اداره کل ثبت احوال خراسان شمالی، آمار جمعیت این استان در پایان آذرماه امسال به ۹۱۱ هزار و ۴۲۶ نفر رسیده است که از این رقم ۴۵۸ هزار و ۳۲ نفر زن و بقیه مرد هستند.

براساس این آمار، از جمعیت استان ۴۲۹ هزار و ۲۵۷ نفر را سنین ۳۹ – ۱۵ سال تشکیل می دهد که ۲۹۲ هزار و ۳۲۴ نفر آن ۲۹ – ۱۵ سال سن دارند.

در سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۰، جمعیت استان خراسان شمالی ۸۶۷ هزار نفر به ثبت رسیده بود.
منبع: ایرنا
 
بوسجین
۱۳۹۳-۱۱-۰۹ ۱۷:۱۱:۰۶
این سیستم اقتصادی و توزیع در امد خود بخود زندگی مجردی را تشویق می کند شما امار طلاق را نگاه کنید با حرف و شعار و نصیحت نمی توان یک ارزش را حفظ کرد باید رفتار و اقدامات عملی انجام داد از میزان مهریه و چگونگی و شرایط پرداخت ان که امروزه وسوسه برانگیز شده تا در امد عادلانه برای خانواده تا زندگی مسئولین به عنوان الگوی جامغه و.... همه در در یک نگاه سیستمی برای حل مشکل در نظر گرفت و اقدام کرد و گرنه با یک اقدام جزیره ای مانند نه تنها حل نمی شود بلکه خود ان اقدام را تشدید می کند (2649003) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۰۸:۰۷:۱۳
با سلام
من یک زن متاهل و کارمند هستم در اداره ما ( راه آهن ) و به گمانم همه ادارات دولتی بخشنامه ای هست مبنی بر پرداخت حق عائله مندی به دختران مجرد و این در حالی است که این حق به خانمهای متاهل و دارای فرزند تعلق نمیگیرد واقعا این چه قانونی است به نظر می آید بیشتر تشویق به مجرد ماندن دارد تا ازدواج (2702706) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.