نظر منتشر شده
۱۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 284059
آینده اقتصاد ایران پس از توافق هسته ای
بخش اقتصادی الف، 30 تیر 94
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۳۸
حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی۱۷خرداد در مراسم گرامی داشت هفته محیط زیست، عنوان کرد: تحریم‌های ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید و مشکل محیط زیست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبی زیاد شده و بانک‌ها احیا شوند.

اما به نظر می رسد اکتفا به این سخنان و نداشتن برنامه ای مدون و منسجم برای مدیریت و سیاست گذاری صحیح اقتصادی نه تنها مشکلات در حوزه های مختلف از جمله اقتصادی را حل نخواهد کرد بلکه ممکن است سبب ساز ایجاد مشکلات جدیدی نیز بشود. دلایل این حرف در ادامه ارائه شده است:

نکته اول درباره میران دارایی های بلوکه شده ایران در خارج از کشور بر اثر تحریم ها می باشد. در حالی که تا قبل از توافق عنوان می شد که از ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار میزان دارایی ها هستند به یکباره بعد از توافق وین عنوان شد که دارایی ها رقمی بسیار پائین تر از این مقدار می باشد. در همین راستا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز عنوان کرد که رئیس کل بانک مرکزی در نامه ای به رئیس جمهور رقم دقیق پول‌های بلوکه شده ایران در خارج کشور را اعلام کرده که این رقم طبق نامه مذکور حدودا ۲۶ میلیارد دلار است.

عزت الله یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی همچنین در بیان جزئیات دیگری از این نامه خاطرنشان کرد: در این نامه آمده دلیل اظهارات آقای اوباما پیرامون رقم‌ها تلاش آمریکایی‌ها برای تحت‌الشعاع قرار دادن اقتصاد ایران است.

اوباما چند روز پیش در بخشی از گفت وگوی بلند خود با روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز گفت: ۱۵۰ میلیارد دلاری که ایران خواهد گرفت، پول باد آورده نیست، بلکه پول های خودِ ایران است که از طریق فروش نفت به دست آورده بوده و صرفاً به علت تحریم های بین المللی (در بانک های خارجی) مسدود شده است.

همچنین غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی با تأکید بر تفاوت دو مفهوم «ذخایر ارزی» با «دارایی‌های ارزی» گفت: منابع بانک مرکزی که با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک آزاد می‌شود و قابل استفاده خواهد شد، بالغ بر ۲۳ میلیارد دلار است. ۶ میلیارد دلار هم از منابع بلوکه شده دولت که وجوه حاصل از صادرات نفت است، آزاد شده و به حساب بانک مرکزی واریز می‌شود. به این ترتیب وجوه آزاد شده و قابل دسترسی بالغ بر ۲۹ میلیارد خواهد شد. این صحبتی است که خود سیف به زبان آورده بود. رئیس کل بانک مرکزی، وجوه بلوکه شده بانک مرکزی در خارج از کشور را ۲۳ میلیارد دلار اعلام کرد که در ژاپن، کره جنوبی و امارات متحده عربی بلوکه شده است. علاوه بر این،حدود ۶ میلیارد دلار هم در کشور هند وجود دارد که متعلق به دولت است.

پس به نظر می رسد مبلغ عظیمی که تا قبل از توافق عنوان می شود یکدفعه تغییر فاحشی کرده است و بالطبع به همان نسبت می تواند انتظارات پائین بیاید.

نکته مهم دیگر این است که بخشی از تحریم ها فقط زمانی که ایران به تعهدات هسته ای خود عمل کند و در صورتی که آژانس بین المللی انرژی اتمی این اقدامات را تائید کند، لغو خواهد شد و احتمال می رود حداقل و در خوشبینانه ترین حالت این زمان شش ماه طول بکشد. حتی در آن زمان نیز اگر ایران به تعهدات خود پایبند نباشد، می توان تحریم های قدیمی را بار دیگر اعمال کرد.

با توجه به سابقه و عملکرد آژانس شاید نتوان انتظاری از عملکرد مثبت این نهاد در کوتاه مدت داشت. همچنین تاثیر رفع تحریم ها برای اثرگذاری حداقل به یک دوره زمانی نیاز دارد تا مثمر ثمر واقع شود.

فراتر از این موارد، بدون شک اساسی ترین مشکل اقتصاد ایران عوامل ساختاری داخلی مانند فساد، سوءمدیریت، سیاست گذاری های نادرست و بدون پشتوانه منطقی و علمی، ناکارآمدی گسترده، وجود اقتصاد غیر شفاف و غیررسمی و ... می باشد.

اموری که چندان ارتباطی به موضوع تحریم ها ندارند و از قبل نیز در کشور وجود داشتند ولی کاهش منابع درآمدی دولت و تحریم ها باعث شد که به شدت ناکارآمدی اقتصادی هویدا گردد اما مسئولان برای اینکه ساده ترین کار ممکن را انجام می دهند همیشه تلاش داشتند تا مقصر وضعیت بد اقتصادی را صرفاً تحریم ها جلوه دهند. ناگفته پیداست این سخن هرگز به معنای تاثیر منفی تحریم ها بر وضعیت بد اقتصادی نمی باشد.

شاید به همین دلیل است که رودی لانگ، رئیس انگلیسی گروه مشاوره حسابداری مازارس (Mazars) به فایننشال تایمز گفته است یکی از مشکلات گروه های خارجی که خواستار رابطه با بانک های ایرانی هستند این است که در این کشور بسیاری از استانداردهای جهانی بانکداری و مبارزه با پولشویی اجرا نمی شود. بدون یک سیستم نظارتی قوی، بانک ها برای تعامل مالی با ایران تردید دارند.»
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۸:۳۲:۵۵
یه نکته خیلی مهم اینه که اقتصادهای موفق به حمایت از سرمایه فکری خیلی اهمیت میدهند ولی در کشور ما سرمایه فیزیکی اولویت دارد (3058048) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۸:۴۱:۵۱
مشکل اقتصاد ایران فقط اختلاس، دزدی و فساد است وگنه درآمد نفتی ایران کم درآمدی نیست (3058057) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۷:۳۰:۲۳
عمو جون وقتی نمیشه به خاطر تحریم ها نفت فروخت میخواهی چه کنی ؟ (3059556) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۸:۴۴:۱۷
کاملا درسته. ظاهرا ما داخل ایران کارشناس به معنای واقعی کلمه نداریم چون اگه داشتیم الان وضعمون این نبود. توصیه می کنم حتی اگه به کارشناس های خبره (مخصوصا کارشناس اقتصاد) که از کشور خارج شدن و مشغول خدمت در پست های مهم در کشورهای غربی هستن دسترسی ندارن حداقل از طریق بی بی سی فارسی به صحبت هاشون گوش بدن، با توجه به شرایط سبک سنگین کنن و عمل کنن (مخصوصا به حرف های مهرداد عمادی). (3058060) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۹:۳۹:۲۲
پاراگراف سوم از آخر چقدر زیبا بود (3058229) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۹:۴۷:۱۶
حالا شما یه کم دندان سر جگر بگذار . ببین مشکلات چه جوری حل میشود. مشکلات با تدبیر داخلی حل می شود ولی وقتی شما عزیزان یک کسی را با سوء نیت می آورید سر کار و ایشان در عرض 8 سال کل ساختار کشور را در معرض نابودی قرار می دهید لطفا کمی انصاف داشته باشید. ما سعی می کنیم دوباره کشور را بسازیم ولی بدانید که این کار سالها طول می کشد و ضمنا شرط دیگه اش این است که خدای نکرده دوباره نیائید و یک آدم مفسد دیگه را بیاورید سر کار و کل زحمات را به باد بدهید. با تشکر (3058244) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۰:۱۶:۳۷
تاوقتي كه پارتي بازي ورانت باشه وروابط بر ظوابط مقدم باشه وضغ همينه (3058304) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۰:۲۵:۵۴
پساتوافق، واژه منطقی تری از پساتحریم است.. چراکه بسیاری از تحریم ها باقی است. (3058330) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۰:۵۹:۲۳
با توجه به تولید ناخالص ملی ایران که در جهان رتبه 17 هست، ریال باید به ارزش واقعی خودش دوباره برگردد و نباید کمتر از ارزش پول افغانستان یا کشورهای آفریقای که دارای درآمد ناخالص ملی بسیار پایین دارند کمتر یا همتراز آنها باشد و به قیمت واقعی زیر 1000 تومان برای 1 دلار برگردد
با نوجه تا حتی نقدینگی 1200 هزار میلیارد تومان براحتی این برابری صورت می گیرد

اگر دلار به قیمت واقعی حدود 1000 تومان خودش کاهش یابد و مقامات دست از مصنوعی بالا نگه داشتن قیمت دلار دست بکشند تورم بشدت کاهش یافته و قدرت خرید مردم بالا می رود و کارخانه ها و تولید کننده ها که در حالت فعلی در حال تولید با ظرفیت 20 تا 30 درصد هستند با تمام ظرفیت شروع به کار می کنند و درخواست برای جذب نیروی کار بدون صرف میلیونها تومان برای ایجاد یک کار برای هر نفر صورت می گیرد و بسیاری از آن بیش از 14000 واحد تولیدی که بدلیل همین افزایش قیمت مصنوعی دلار و فشار اقتصادی شدید بر آنها مجبور به بسته شدن گشتند دوباره شروع به کار خواهند کرد
دولت می تواند انرژی را با این قیمت واقعی دلار 1000 تومان محاسبه کرده و دادن یارانه را بکل قطع کند

و چرخه اقتصاد ایران شروع به گردش کند

البته باید از ورود کالاهای خارجی هم کیفیت و هم قیمت مشابه با کالاهای داخلی یا ممانعت شود یا اینکه بجای افزایش 330 درصدی مصنوعی قیمت دلار بر قیمت این کالاهای 330 درصد با گران کردن تعرفه گمرک انجام پذیرد و شرط دیگر مبارزه واقعی با کالاهای قاچاق هست (3058407) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۳:۱۴:۱۱
اینده اقتصاد ایران رو دکتر سیف به خوبی مشخص کرد.
متاسفم برای خودم که اینقدر زودباور بودم (3058798) (alef-13)
 
رعیت بی کلاه
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۹:۱۲:۴۸
هنوز توافق عملی نشده حدود 130 میلیارد دلار پول ایران گم شد . ملت خوابند شما راحت باشید (3059768) (alef-13)
 
kiano
۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۲۲:۲۸:۱۰
تا کی باید مشکل اقتصاد را که بسیار متاثر از فساداقتصادی در کشور است فرافکنی کنیم توصیه میشود تغییرات ثروت کلیه مسوولین درده سال گذشته ارزیابی و اعلام گردد مطمینامشخص خواهد شد جه کسانی به اصول اساسی انقلاب پایبند بوده وعملگرایانه نه شعار محور اسیر دنیا نشده اند وصیت حضرت امام هم همین بود دوری مسوولین از مال طلبی بدینگونه علاوه بر مشخص شدن عملکرد افراد دادگاهی برای بازگردانیدن اموال فاقد توجیه تشکیل گردد بدین طریق از فساد مالی اتی نیز جلوگیری خواهد شد و انقلابی عظیم دررجلب اعتماد عمومی و احیای اقتصاد سالم خواهد بود فقط اجرای اصل از کجا اورده ای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (3073937) (alef-13)
 
ابراهیم اطلاعات
۱۳۹۴-۰۹-۲۷ ۱۷:۵۱:۱۰
لطفا چیزی که نمی دانید اظهار نظرنکنید .... (3397440) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.