توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 467704
دوقطبی مفید، دوقطبی مضر
بخش تعاملی الف - مهدی بینش پژوه
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۰۸


در فضای کنونی انتخاباتی کاربرد عبارت "دوقطبی" ناخودآگاه همه را به یاد محمود احمدی نژاد و جمله مشهورتر "این هم پشت بلندگو" می اندازد. هرچند برای تحلیل بیشتر عبارت "دوقطبی" و مفهوم واقعی مدنظر رهبر معظم انقلاب بایستی بطور مفصل و جداگانه رفتارهای سیاسی و غیر سیاسی محمود احمدی نژاد را نیز در نظر گرفت، اما این نوشتار نه در خصوص رفتار احمدی نژاد و چرایی توصیه رهبری به ایشان، بلکه در خصوص برداشت نادرست و ناصحیح و البته کاربرد ناصحیح تر عبارت دو قطبی در فضای کنونی انتخاباتی است. فضایی که برخی نادرست و بی اغماض، و برخی عامدانه و دانسته سعی در استفاده ابزاری از این مفهموم بر علیه یک جریان و یا فرد خاص دارند.

شایسته است ابتدا مفهوم واقعی "دوقطبی مفید" و "دو قطبی مضر" از منظر کلام مقام معظم رهبری بررسی گردد. رهبر انقلاب همواره بر لزوم چند صدایی و شنیده شدن سلایق و افکار مختلف تاکید داشته اند و بدون شک وجود جریان منتقد را (تا زمانی که غیر همسو با اصل نظام و آرمانهای انقلاب نباشد) مایه رشد و تعالی، و ابزار جلوگیری از خودکامگی و انحراف جناح حاکم دانسته اند. فلذا، ایشان نه تنها مخالف چند صدایی و وجود سلایق مختلف در جامعه نیستند، که در مناسبت های مختلف و بصورت غیر مستقیم از "دو قطبی مفید" استقبال کرده اند. اما زمانی که برای جلوگیری از دوقطبی شدن جامعه، ایشان به فردی "توصیه" می نمایند در انتخابات شرکت نکند، نبایستی این توصیه را به معنای مخالفت ایشان با دو قطبی و حتی چند قطبی شدن فضای انتخاباتی دانست. بدون شک اگر چنان برداشتی مدنظر ایشان بود با صراحت مثال زدنی شان به آن اشاره می فرمودند. اما دلیل اینکه ایشان برای جلوگیری از دو قطبی شدن جامعه توصیه ای چنین مهم می نماید را بایستی در رفتار احمدی نژاد جست. البته همانگونه که در بالا اشاره شد، این نوشتار به دلایل توصیه رهبری به احمدی نژاد برای عدم شرکت در انتخابات نخواهد پرداخت. آنچه اینجا مهم است کاربرد عبارت "دوقطبی" از سوی برخی برای خط و نشان کشیدن علیه یک جناح سیاسی، و حق به جانب نشان دادن خودشان است.

بعید به نظر می رسد افرادی که از عبارت "دوقطبی" استفاده میکنند، متوجه مفهوم واقعی کلام رهبری نباشند. بلکه با زیرکی و شاید برای کسب آرای خاکستری قصد دارند تا جریان سیاسی مقابل را از دوقطبی مفید به سمت دوقطبی مضر سوق داده (بخوانید هُل) و اهداف خود را محقق سازند. یا اینکه در بهترین حالت عمق مفهوم "دوقطبی احمدی نژادی" را متوجه نشده و این چنین می پندارند که رهبری با هر جریان منتقدی مخالف است. که البته در هر دو مورد جفا به رهبری است.

اینکه فردی مدافع جریان اصلاحات باشد و فردی حامی جریان اصولگرایی تا زمانی که رو در روی هم برعلیه آرمانهای ایران و انقلاب قرار نگیرند و جامعه را دچار انشقاق و تلاطم نکنند نه تنها مضر نیست، بلکه عامل تعالی و پیشرفت نیز میگردد. چرا که یک طرف همواره طرف (و یا حتی طرفهای) دیگر را ناظر و منتقد خود دانسته و همواره در خط اصیل انقلاب و خدمتگزاری حرکت خواهد نمود. چنین فضایی نه تنها مضر نیست که حتی منجر به رقابتی شدن و چه بسا افزایش مشارکت مردم در انتخابات نیز می گردد.

اما سخن آخر:

جناب آقای انبارلویی در سبقه و دانش سیاسی و مطبوعاتی شما تردیدی نیست، ولی اینکه در مقاله ای سعی دارید جهانگیری و اصلاحات را در مسیر دوقطبی سازی قرار دهید دور از انصاف است. جنابعالی نیک میدانید کاربرد "دوقطبی" در فضای کنونی به معنای کسی است که از توصیه رهبری تخطی کرده و جامعه را به آشوب میکشاند، حال آنکه قطعا جهانگیری در این قاب قرار نمیگیرد. [...] با این اوصاف قبای دوقطبی سازی بر تن اصلاح طلبان و شخص جهانگیری گشاد است و بایستی فرد دیگری را برای این قبا جست که همگان نیک میدانند کیست.
 
کلمات کلیدی : مهدی بینش پژوه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.