توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 185400
مانع تراشی یک کشور برای تسویه بدهی شل
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۳۸
 دولت انگلیس با برنامه شرکت نفتی رویال داچ شل برای تسویه بدهی دو میلیارد و 300 میلیون دلاری خود به ایران از طریق تهاتر غلات و دارو مخالفت کرد.
 
به گزارش ایسنا، شرکت نفتی شل ماه‌هاست که سعی دارد برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی ایران که پرداخت پول نقد بابت بدهی نفتی به ایران را ممنوع می‌کند، راهی بیابد. شل پیش از اجرایی شدن تحریم‌های نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران در ژوئیه گذشته مقادیری نفت از شرکت ملی نفت ایران خریداری کرده بود.
 
منابع آگاه گفتند: با توجه به اینکه قدرت‌های غربی تحریم‌ها را راهی برای اعمال فشار مالی بر تهران به منظور رها کردن برنامه هسته‌ای می‌دانند،دولت انگلیس سد راه پرداخت بدهی نفتی شل به ایران شده است.یک منبع آگاه گفت: در شرایطی که دولت انگلیس تلاش می‌کند ایران را به سازش وادار کند، هموار کردن شرایط پرداخت به ایران و کمک به این کشور منطقی نیست. سخنگوی دولت انگلیس ضمن خودداری از اظهارنظر درباره این موضوع گفت: دولت از برنامه تحریم اتحادیه اروپا علیه ایران به طور کامل حمایت می کند.
 
گفتگوهای ایران و 5+1  از جمله انگلیس در ماه آوریل در خصوص حل اختلافات 10 ساله در زمینه برنامه هسته ای ایران نتیجه مشخصی به همراه نداشت و دور بعدی مذاکرات برای 21 مه برنامه ریزی شده است. این منابع گفتند: شرکت شل در ماه فوریه امکان درخواست از شرکت داروسازی جی اس کی انگلیس برای تحویل دارو به ایران در ازای بدهی نفتی را با دولت انگلیس مطرح کرد. ام شرکت جی اس ک سپس اعلام کرد: در این مورد هیچ درخواستی به این شرکت ارائه نشده و شل نیز از اظهارنظر در این باره خودداری کرد.
 
شرکت انگلیسی-هلندی شل در ماه اکتبر نیز تلاش کرد مجوز توافقی را بگیرد که بر اساس آن شرکت تجارت کشاورزی کارگیل آمریکا غلات در اختیار ایران قرار دهد. در پی انتشار این خبر فرانس تیمرمانس وزیر امور خارجه هلند با استقبال از این پیشنهاد در نامه‌ای به پارلمان این کشور نوشت: در تمام برنامه‌های تحریمی استثناهای دقیقی تعریف شده که در شرایط خاص می‌توان با مجوز دولتی از آنها استفاده کرد. این منابع گفتند: نشست‌هایی در شرکت کارگیل برگزار شد اما دولت انگلیس نهایتا این پیشنهاد را رد کرد و دو شرکت‌ کارگیل و شل در این مورد اظهارنظر نکردند.

شرکت شل قصد داشته با پرداخت بدهی خود به شرکت ملی نفت ایران روابط دوستانه خود را با یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت اوپک حفظ کند. یکی از این منابع گفت: سیاست رفتنی است اما منفعت شل و سهامداران آن در اینست که با پرداخت بدهی روابط خود را با یکی از بزرگترین تولید کنندگان نفت جهان حفظ کنند. شرکت شل در ماه مارس در قالب گزارشی به مقامات بازرسی آمریکا فاش کرد: مبلغ دو میلیارد و 300 میلیون دلار به ایران بدهکار است و در سال 2012 بابت نخریدن نفت ایران متحمل شش میلیون دلار خسارت شده است.
 
شل برخلاف رقبایش براساس قراردادهای از پیش امضا شده تا آستانه ضرب الاجل اتحادیه اروپا (30 ژوئن 2012) به خرید نفت از ایران ادامه داد و بدهی این شرکت به ایران نیز به خریدهای سالهای 2011 و 2012 مربوط می‌شود.  غذا و دارو از اقلام انسانی هستند که مشمول تحریم آمریکا و اتحادیه اروپا نمی‌شوند با این حال به گفته منابع صنعتی انگلیس به نظر می‌رسد دولت انگلیس به دنبال اینست که ایران بابت طلب خود از شرکت شل کالایی دریافت نکند و به جای آن مجبور شود از درآمدهای نفتی و ذخایر ارزی خود استفاده کند.