توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 404712
پیشنهاد کتاب/ «نقشه هایت را بسوزان»؛ برگزیدگان جایزه اُ. هنری؛ ترجمه لیدا طرزی؛ نیستان
کاری کارستان!
بخش فرهنگی الف؛ 29 مهر 1395
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۱۵
«نقشه هایت را بسوزان»
نویسنده: برگزیدگان جایزه اُ. هنری
ترجمه: لیدا طرزی
ناشر: نیستان، چاپ اول 1395
200  صفحه، 12000 تومان
 
شما می‌توانید کتاب «نقشه هایت را بسوزان» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.
 
****
 
انتشار مجموعه ای بالغ بر نود کتاب که جملگی در برگیرنده بهترین داستانهای کوتاه انگلیسی زبان امریکا و کانادا در صد سال گذشته اند، کاری است کارستان در حوزه ادبیات داستانی خارجی که نشر نیستان کمر همت به انجام آن بسته است و در این چند سال اخیر سفت و سخت در این مسیر حرکت کرده است.

عظمت این پروژه وقتی روشن می شود که توجه داشته باشیم که در هر کتاب بین ده تا پانزده داستان منتشر می شود که سرجمع ما را به رقمی نزدیک به هزار و پانصد داستان کوتاه می رساند. آن هم نه هر داستانی، بلکه داستانهایی که هرساله از میان انبوهی داستان دیگر به عنوان برگزیدگان آن سال انتخاب شده اند.

این جایزه ادبی به دنبال درگذشت نویسنده بزرگ آمریکایی ویلیام سیدنی پورتر یا همان اُ.هنری ( در سال ۱۹۱۰)، پس از راه اندازی بنیادی به نام این نویسنده، شروع به کار کرد. اُ. هنری استاد داستان کوتاه بود پس دور از انتظار نبود اگر قالب داستان کوتاه در این جایزه مورد توجه قرار گرفت. به این ترتیب جایزه اُ . هنری تنها شامل حال برترین داستان‌های کوتاهی شد  که توسط نویسندگان انگلیسی زبان نوشته شده است.
 
روال کار بدین گونه است که بنیاد ادبی اُ. هنری برای شناخت برگزیدگان این جایزه، هر سال داستان‌های کوتاه منتشر شده در معتبرترین مجلات ادبی ایالات متحده را جمع آوری کرده و با انتخاب ۲۰ داستان برگزیده و همچنین سه داستان برتر از میان آنها، برگزیدگان خود را معرفی می‌کند.

به این ترتیب کتاب «نقشه هایت را بسوزان» که با ترجمه  لیدا طرزی و به همت کتاب نیستان در مجموعه نود جلدی داستانهای برگزیدگان جایزه اُ.هنری به بازار آمده است، در برگیرنده بهترین داستانهای نویسندگان انگلیسی زبان در سال 2003 است.

با عنایت به آنچه گفته شد، این مجموعه ارزنده نود جلدی که حدود هزار و پانصد داستان کوتاه را شامل می شود،  از میان هزاران داستان کوتاه در صد سال گذشته گلچین شده و معرف بهترین داستانهای کوتاه ادبیات انگلیسی زبان صد سال گذشته است و اکثریت قریب به اتفاق نویسندگان نامدار این حوزه داستانهایی در این مجموعه از خود به یادگار گذاشته اند.

مجموعه داستان «نقشه هایت را بسوزان» از نه داستان تشکیل شده که سه نویسنده آن از جمله چهره های نامدار ادبیات داستانی آمریکا و کانادا محسوب می شوند، نخست رابین جوی لف که نویسنده داستانی ست که عنوان کتاب نیز از آن گرفته شده و سپس ویلیام ترور که داستان مجسمه مقدس به قلم او به این مجموعه راه یافته و سرانجام نیز از همه معروف تر آلیس مونرو بانوی نوبلیست که داستان پدرها که از آثار در خور اعتنای اوست در این مجموعه منتشر شده است. از دیگر نویسندگانی که داستانهایی در این کتاب داشته اند می توان به : ای اس بایات  (آن چیز در جنگل)، مارجوری کمپر (لطف خدا)؛ ایوان اس کانل (شب انتخابات)، تیم جانستون ( دختر ایرلندی)چیمانارا انگوزی آدیچی(سفارت امریکا)و مالی جایلز (دو کلمه) . این درست که شاید شش نویسنده دیگر به شهرت سه نویسنده ای که در ابتدا نامبردیم نیستند اما این بدان معنا نیست که داستان های انتخاب شده از آنها، در سطح پایین تری قرار دارد، بلکه این داستانها نیز توسط همان داوران و با دقت نظر بسیار انتخاب شده است.

گفتنی است که پیشتر کتابی به همین نام توسط نشر نیلوفر (با ترجمه مژده دقیقی) منتشر شده که برگزیده ای از داستانهای برجسته انگلیسی زبان در یکی دو دهه گذشته است و از نشریات ادبی پراکنده گلچین شده و تنها یک داستان مشترک در این دو کتاب  (که هردو نیز به عنوان نام اثر آن را برگزیده اند) دلیل این تشابه اسمی شده است. داستانی که البته از جذاب ترین داستانهای کتاب حاضر است.

پیدا کردن تم های مشترک در مجموعه داستانهای کوتاه کاری ست دشوار، به ویژه اگر با رویکردی کیفی گزینش شده و باشند، نه رویکردی مضمونی و یا فرمی؛ بخصوص که به قلم نویسندگان گوناگون هم باشد و نه یک نویسنده. مجموعه حاضر نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما اگر از داستان نخست کتاب  (آن چیز در جنگل) اثر ای اس بایات که به دلیل پیروی از سبک و سیاقی فولکلوریک در مضمون و فرم روایت از تفاوت های اساسی با دیگر داستانها برخوردار است، صرف نظر کنیم؛ شاید بتوان در بقیه داستانها ملاحظاتی نزدیک به هم را ردیابی کرد، هر چند که باز همه اینها با اگر و اما همراه است. اما به هر حال در این داستانهای کوتاه از مایه هایی همانند، مهاجرت و جنگ در داستانهای «سفارت آمریکا» و «نقشه هایت را بسوزان»؛ عشق در داستانهای «لطف خدا» و دختر ایرلندی»، سیاست در داستان «سفارت امریکا» می توان دید. در داستان «پدرها» آلیس مونرو، چخوف گونه داستانی از جزئیات و ریزه کاری های روایی قابل تامل درباره سالمندی نوشته است و در داستان«مجسمه مقدس» اثر ویلیام ترور نیز کم و بیش با طنزی کنایه آمیز دست روی دردسرهای پیش آمده به واسطه خیرخواهی های ساده لوحانه می گذارد.
گزینش کنندگان این داستانها نیز معتقدند:ذ«در بین داستانهای این مجموعه همچنین با داستان‌هایی روبروییم که در آنها سیاست و استعاره‌های حاکم بر آن دستمایه تحولی بزرگ در زندگی شخصی راوی داستان می‌شود و جدای از آن می‌توانیم داستان‌هایی را بخوانیم که حول تأثیر لحظه‌ای خاص یا کنشی خاص از زندگی یک شخصیت می‌گردند و... تمامی این داستان‌های تلاشی است برای به نمایش کشیدن الگوهای متفاوت از زندگی انسانی در بستر زندگی شهری.»

سرانجام سخن اینکه برای آنها که اهل خواندن داستان کوتاهند، «نقشه هایت را بسوزان» و دیگر آثاری که در این مجموعه منتشر شده اند، فرصت هایی مغتنم محسوب می شوند که امیدواریم هر چه زودتر شاهد به سرانجام رسیدن این کار بزرگ در نشر نیستان باشیم.
 
 
 
کلمات کلیدی : نشر نیستان
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
کاری کارستان!