نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 164818
حوزه‎‎های علمیه در سوریه و شرایط فعلی آنها؛
‫چرا وهابي ها از اسد كينه دارند؟‬
سید محمد حسین آل ایوب*، 3 شهریور 91
تاریخ انتشار : جمعه ۳ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۰۴
حضور شیعه در سوریه، سابقه بسیار طولانی دارد اما در برهه‎‎هایی شیعیان به‎شدت تحت فشار بودند لذا تقیه می‎کردند. در واقع علوی‎‎های امروز در سوریه شیعه اثنی عشری بوده‎اند که به‎تدریج این‎گونه شده‎اند. در عین‎حال درصدی از شیعیان نیز در دهه‎‎های گذشته در سوریه حضور داشته‎اند که تا قبل از حافظ اسد و قبل از انقلاب اسلامی ایران در انزوا بودند.  قبل از سال 1970 میلادی حسن البکر و معاونش صدام در عراق، با هدف انحلال حوزه علمیه نجف، علما و روحانیون- به‎ویژه غیرعراقی‎ها- را از عراق اخراج کردند. در ابتدا از ایرانی‎ها شروع کردند و در مرحله بعدی، سایر طلاب غیرعراقی را اخراج کردند. تعدادی از این طلاب به سوریه مهاجرت کردند. 

در سال 1975 میلادی، امام موسی صدر و شهید سیدحسن شیرازی به کاخ ریاست‎جمهوری سوریه ورود و نفوذ پیدا کردند و موفق شدند ذهنیت حافظ اسد را نسبت به تشیع تغییر دهند. به این ترتیب حافظ اسد علاقه‎مند به شیعیان شد و به آن‎ها آزادی عمل داد و اجازه داد که حوزه علمیه در منطقه زینبیه احداث کنند. حضور برخی از فضلا و اساتید که از حوزه علمیه نجف به سوریه آمده بودند به همراه این تغییر رویکرد از سوی حافظ اسد، هسته مرکزی حوزه علمیه در منطقه زینبیه را تشکیل می‎دهد. 

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دوره جدیدی در سوریه به‎وجود آمد و ارتباط خوب بین ایران و سوریه تأثیرگذار بود به‎طوری که حوزه علمیه در منطقه زینبیه توسعه یافت و حیات جدیدی گرفت. در ادامه با اعزام نمایندگان امام و بعد از ایشان نمایندگان مقام معظم رهبری، فعالیت‎‎های حوزوی در سوریه بیش از پیش توسعه یافت و در همان اوایل دهه 60 حوزه علمیه امام خمینی و چند حوزه دیگر تأسیس شد. در آن زمان، نجف مشکلات خودش را داشت و شیعیان برخی کشور‎ها که روابط سیاسی خوبی با جمهوری اسلامی نداشتند، برای تحصیل علوم دینی به سوریه می‎آمدند. لذا تعداد حوزویان از کشور‎های مختلف رو به فزونی نهاد و علما و مراجع نگاه مثبتی به حوزه‎‎های سوریه پیدا کردند. 
با توجه به گسترش حوزه‎ها در سوریه و علاقه مردم به جمهوری اسلامی، در شرایط کنونی حوزه علمیه امام خمینی از رونق ویژه‎ای برخوردار است. در دوره مدیریت جدید که حجت‎الاسلام والمسلمین بی‎نیاز در آن‎جا حضور دارند، تحولات جدیدی روی داده است.  در حال حاضر در حوزه‎‎های علمیه سوریه حدود 1200 طلبه از برادران و 600 طلبه خواهر تحصیل می‎کنند و دارای تابعیت‎‎های مختلف  هستند. 

طلاب و فضلای سوریه به‎طور منظم مشغول فعالیت‎‎های تبلیغی هستند و به‎صورت هفتگی، موسمی و استقراری تبلیغ می‎کنند و طی 10 سال حضور مداوم در سوریه، شاهد ارتباط خوب بین مردم و علما و همچنین بین حوزه‎‎های شیعه و نهاد‎های دینی اهل سنت بودم. دیدار‎‎های خوبی بین علمای شیعه و اهل سنت انجام می‎گرفت و این‎روند همچنان ادامه دارد. دفتر مقام معظم رهبری در سوریه نیز سعی دارد با تمام طیف‎‎های دینی و حوزوی در این کشور ارتباط و تعامل داشته باشد. 

در حوادث اخیر سوریه، حوزه‎‎های علمیه موضع روشنی داشتند زیرا نمی‎شود گفت که در سوریه انقلاب روی داده است؛ باید بین بیداری اسلامی در کشور‎هایی چون مصر و تونس با حوادث کشور سوریه تفاوت قائل شویم، در آن کشور‎ها حرکت صددرصد مردمی بود اما در سوریه حرکت مردمی نبود بلکه محرک و عامل خارجی داشت. طرف‎‎های خارجی سعی کردند مردم را به خیابان‎ها بیاورند و برخی از مردم به‎ویژه در حمص و حماه تجمعاتی صورت دادند. اما تعداد جمعیت در غالب راهپیمایی‎ها از صد یا دویست نفر تجاوز نمی‎کرد، مثلا یک راهپیمایی پیدا نمی‎کردید که به پانصد نفر برسد لذا حرکت مردمی نبوده است. دشمن دید که از این راه نمی‎تواند به اهداف خود برسد تصمیم گرفت از راه نظامی وارد شود. در حالی‎که هیچ‎کدام از انقلاب‎ها در مصر و تونس و جا‎های دیگر امور به‎صورت نظامی پیش نرفت - حتی در لیبی نیز که از گزینه نظامی استفاده شد، باز صبغه مردمی‎اش را داشت و انبوهی از مردم به خیابان‎ها می‎ریختند- اما در سوریه این‎گونه نبوده است. خود مردم سوریه مایل به این کار نبودند لذا در این بحران واردشان کردند. از همین رو حوزه‎‎های علمیه موضع گرفتند و با این‎ها همراه نشدند به حدی که طلبه‎‎های شیعه مورد تهدید و حمله و ترور قرار گرفتند.

*کارشناس مسائل سوریه
*بازنشر از هفته نامه پنجره
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۳ ۱۰:۵۳:۰۳
تحليل وضعيت سوريه بر اساس قوميت يا مذهب به نفع ايران نيست. مسئله سوريه بسي پيچيده تر از آن است كه در يك تحليل بگنجد. بهتر است امور به صورت كارشناسي دنبال شود. اينكه بگوييم اجانب در كاري دست دارند، مشكلي را از ما حل نمي كند. به قول سهراب سپهري: چشم ها را بايد شست. (927270) (moderator1)
 
علی
۱۳۹۱-۰۶-۰۳ ۱۹:۱۶:۰۹
خیلی روشن است. بشار اسد حاضر نسیت نوکر آمریکا باشد به همین دلیل مورد کینه توزی غربی ها واقع شده (927838) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۳ ۱۲:۲۰:۵۲
درمورد كينه وهابيها از اسد به وضوح مطلبي بيان نشد . (927364) (moderator1)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۳ ۱۷:۲۱:۴۷
یکی از مشکلات اساسی جهان سوم عدم توزیع قدرت و ثروت بین اقوام مختلف است، که در مورد سوریه هم صدق می کند. من مخالف تئوری توطئه هستم، کم کاری در اصلاحات کشوری توسط اسد، متحد8 ساله جنگ دیروز ما را، نباید به گردن کشور های بیگانه بیاندازیم، هر چند قدرت های بزرگ برای منافع ملی خودشان که حمایت از اسراییل بخشی از آن است، از هر ابزاری و همچنین اختلافات مذهبی بین اقوام استفاده می نمایند. (927748) (moderator22)
 
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۳ ۲۱:۰۵:۴۳
ترکیه در همین حالت شورشی که در سوریه هست مردی با سوریه مردانه بجنگ نه اینکه اروپا و امریکا را برای اهداف سلفی گری کمک بگیری دوران طالبانیسم و سلفی گری تمام شده مردم بیدارند چنان استانبول را روسرتان خراب کنند که ارمنه و یونانی ها به دنبال غنائم شکست قسطنطنیه باشند اگر من نصارا را بر سلفی ها ترجیح می دهم که نصاری اهل منطق و درکند ولی سلفی جز خشونت چیزی در کله شان نیست (927934) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۵ ۰۷:۰۳:۵۷
اینجا بحثی از ترکیه نشده که داغ کرده ای! با افراطی گری کار خرابتر میشود. (929697) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۰:۳۴:۵۱
سران فعلی ترکیه از اول آمریکای بود منتها اوایل منافقانه خودرا اسلامگرا جا زد تا از دست مسلمان ترکیه در امان باشدولی این اواخر نقاب ریا از چهره اش افتاد دیگر کسی قبول ندارد که سران ترکیه اسلام گرا باشد و لی این کشور در زمان جنگ ایران عراق جزء فقیرترین کشورها بود از برکت جنگ بنوای رسیده در ضمن بر اثر وام های زیادی که دریافت کرده یک مقدار به اقتصاد خود سرو سامان بخشیده حالا آن چنان قدرتی ندارد که مطر ح شود وفقط دستورات آمریکا را با پول عربستان در منطقه اجرا می کند (931085) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۴ ۰۴:۳۹:۱۳
چرا بايد اسلام اين همه شاخه شاخه شده است وهمه باهم دشمن ودر كل نگاه ميكني ميبيني كه از نظر عقايد هم با هم فرق دارند وهيچ كدام يكديگر را قبول ندارند (928273) (moderator16)
 
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۴ ۰۸:۲۴:۵۸
ضمن تشكر از كساني كه در احيايي مذهب تشيع در كشور سوريه تلاش نموده اند حداقل در يك نگاه سطحي متوجه خباثت وهابي ها و نوكران استكبار جهاني در منطقه خصوصا" سوريه و بحرين مي شويم پس چشمانمان را باز و تفكرمان را عميق كنيم و همواره مدافع حق باشيم (928349) (moderator16)
 
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۴ ۰۹:۳۲:۲۲
سلام
این مقاله برای هفته نامه پنجره است
به دور از اخلاق حرفه ای است که منبع نمی زنید (928434) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۵ ۱۱:۵۳:۴۰
پس او خط آخر ته مقاله چيه؟ (930053) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۶-۰۴ ۲۱:۴۹:۰۸
فهمیدم که ترسیدید اظهار نظر مرا منتشر کنید واقعا در هیچ کجای دنیا اینقدر آزادی بیان وجود ندارد (929416) (moderator16)
 
یاور
۱۳۹۱-۰۶-۰۵ ۱۱:۰۳:۱۲
تعداد آدم های هستند که موقعیت سوریه ونظام اسد را درک نمی کنند اگر بدانند که این کشور وروئسای آن هم حافظ اسد وهم بشار چقدر در زمان جنگ ایران با عراق وچه بعد از جنگ به ایران در واقع به مذهب ما همان شیعه است کمک کردند که می بایست در این باره ایران هم با تمام توان به سوریه کمک کند البته جنگ سوریه با ترورستها امثال القاعده سلفی وهابی مردوران که با پول عربستان قطر وبا کمک آمریکا اسراییل وترکیه اجیر شدند میباشد نه با مردم خودش البته تعداد کمی از ملت خودش هم هست که خود فروخته هستند واما در ایران تعدادی هم هستند موقعیت سوریه میدانند ولی چون افراد مغرض وحقد وکینه نسبت به نظام دارند در این مورد کار شکنی میکنند ولی کار بجای نمی برند (929985) (moderator16)
 
سلمان
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۱۰:۳۸:۳۳
دوست من اصل مطلب را ادا کردی از منفی دادن افراد مغرض وخود فروخته مسخص است (931090) (moderator16)
 
فرهاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۵ ۱۱:۱۵:۴۶
ما یا راهش رو بلد نیستیم یا خودمون نمیخواهیم وگرنه چگونه اسرائیل رو بوسیله حزب الله زمین گیر کردیم وکاری کردیم که خواب از نیل تا فرات را برای همیشه از کله اش بیرون کنه با نصف هزینه میتوانیم کاری کنیم که ترکیه هم دست از شیطنت هایش برداره و دیگه هیچوقت خواب امپراطوری عثمانی را نبینه ترکیه که با احتساب دوران عثمانیها هم به زور تاریخش به 500 سال میرسد خیلی کوچکتر از ان است که با ایران بزرگ در بیافتد. (930003) (moderator16)
 
مهرداد معمار
United States
۱۳۹۱-۰۶-۰۵ ۱۱:۱۹:۴۷
خانواده اسد که شیعه نیستند. مگر در عکس ندیدید که بشار اسد با دست بسته به نماز ایستاده بود و همراه سنی ها نماز می خواند؟ (930006) (moderator16)
 
حمعی از دانشجویان مسلمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۶-۰۶ ۰۹:۳۵:۵۷
در اینکه بشار اسد مورد کینه و بغض ایادی استکبار جهانی و در راس آن آمریکا و اسراییل است شکی نداریم

در اینکه سریه در خط مقاومت در برار افزون طلبی های اسراییل است هم هیچگونه تردیدی نیست.

بحث برسر ماندن یا نماندن حزب بعث سوریه و بشار اسد است.

اساسا مشروعیت یک حکومت چه اسلامی و چه لائیک و سکولار می بایست با خواست و اراده مردم تعیین شود.

در این بحبوحه حساس در سوریه که لحظه به لحظه احتمال یک حمله همه جانبه از سوی غرب و هم پیمانانش به سوریه می رود و تمامیت ارضی سوریه در معرض خطر جدی قرار گرفته است.

در درجه اول برای حل بحران سوریه حضور تمام احاد ملت سوریه از شیعه و سنی تا مسیحی و مارونی و.... در صحنه انتخابات است.

آقای بشار اسد برای مشروعیت حکومت خود نیاز به برگزاری یک رفراندوم سراسری در کشور را دارد.
آنچه که حکومت و نظام یک کشور را بیمه می کند حمایت قاطع ملت از حکومت است که در این صورت هیچ قدرتی یارای رویارویی با اراده ملی را نخواهد داشت.

ید ا...فوق ایدیهم (931020) (moderator16)
 
عزیز
۱۳۹۴-۰۲-۰۳ ۲۳:۱۷:۳۸
متاسفانه دوره،دوره جنگ بین مسلمان هاست ودر این میان منافع به آمریکا واسرائیل میرسه.خدارو شکر مردم ایران بایکدیگر وحدت واتحاد دارند وگرنه کمتر از سوریه نمی شد. (2843971) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.