نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 245313
مذاکرات سرنوشت ساز وین تعیین خواهد کرد؛
هموار شدن راه رسیدن به توافق یا تمدید مذاکرات هسته ای
بخش خارجی الف، 22 مهر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۲۰
محمدجواد ظریف و تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان به منظور انجام رایزنی‌ها دو و سه جانبه با آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در راستای امضای توافقنامه جامع هسته‌ای امروز وارد وین شدند.

سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه،‌ حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل سیاسی و بین‌المللی، داود محمدنیا مشاور وزیر خارجه، محمد امیری مدیر کل امور پادمان‌های سازمان انرژی اتمی و پژمان رحیمیان مدیرکل حوزه ریاست سازمان انرژی اتمی (اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای) و همچنین امیرحسین زمانی‌نیا و جمشید ممتاز مشاوران حقوقی در این رایزنی‌ها حضور دارند.

در همین راستا عراقچی و تخت روانچی صبح امروز با ویلیام برنز، قائم مقام وزیر خارجه، و وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا، در هتل پله کوبورگ شهر وین به گفت‌وگو پرداختند. قرار است نشست سه جانبه‌ای فردا -چهارشنبه- بین ظریف، جان کری وزیر خارجه آمریکا و کاترین اشتون برگزار شود.

نگاهی به مهمترین اختلافات
با بررسی صحبت ها به نظر می رسد موارد اختلافی بین طرفین به یک یا دو مورد کاهش یافته است؛ در حالی که قبلا صحبت از تعداد سانتریفیوژها، مدت زمان توافق جامع، راکتور آب سنگین اراک، تحقیق و توسعه، فوردو و ... بود در حال حاضر بیشتر بحث بر روی تعداد سانتریفیوژها و چگونگی رفع تحریم ها است.

محمد جواد ظریف امروز -سه‌شنبه- در بدو ورود به فرودگاه وین در جمع خبرنگاران اظهار داشت: همانطور که رئیس جمهوری کشورمان مطرح کرد در مورد اصل موضوعات تفاهم کلی وجود دارد، اما آنچه در چند دور اخیر در موردش بحث و گفت‌وگو شده است، در مورد جزئیات است، مواردی مانند حجم غنی سازی، نحوه و زمانبندی رفع تحریم‌ها که بسیار با اهمیت و حیاتی هستند.

وزیر خارجه ایران گفت: ما امیدواریم که طرف مقابل با پذیرفتن واقعیاتی که در صحنه منطقه‌ای و بین‌المللی است و هم واقعیات برنامه هسته‌ای که ایران دارای یک برنامه پیشرفته صلح آمیز هسته‌ای است، بتواند به یک راه حل دست پیدا کند که به نفع همه است و ما تمام تلاش خود را به کار خواهیم برد که از این چند روز مذاکره در وین برای حل مشکلات بهترین استفاده را ببریم.

دومینیک دو ویلپن نیز چند روز قبل در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی ۵ فرانسه گفته بود در مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای ۱+۵ به جز بحث تعداد سانتریفیوژها، باقی مسائل تا حد زیادی حل وفصل شده است.

وزیر خارجه اسبق فرانسه که هفته گذشته در سفری به تهران با تعدادی از مقامات کشورمان از جمله وزیر امور خارجه دیدار کرده بود گفته بود از حدود ۲۰ هزار سانتریفیوژ نصب شده، ۹ هزار دستگاه فعال است و ایران خواستار حفظ آنهاست و در این باره با آمریکا اختلاف نظر وجود دارد که به نظرم راه حل میانه مناسب است.

گفتنی است رییس جمهوری شب گذشته در گفت و گوی زنده تلویزیونی با مردم گفت: ما در کلیات با ۱+۵ اتفاق نظر داریم، البته جزئیات خیلی مهم است و راجع به جزئیات هنوز بحث های مهمی داریم اما امروز ۱+۵ موضوع هسته ای ایران را قبول کرده و حق ایران را به رسمیت شناخته است.

وی افزود: حالا اینکه برای چند سال ایران چه مسائلی را بپذیرد و آن هم به صورت محدود، مورد بحث است اما در اینکه باید تحریم برداشته شود جای اختلاف نظر نیست، اما اینکه این کار از کی باید آغاز شود و اولش چگونه باشد، دومش چه باشد مسایل مهمی است که باید حل شود ولی در کلیات مساله امروز توافق داریم.

این در حالی است که سید عباس عراقچی جمعه ۱۸ مهر ماه در شهر مشهد و در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات هسته‌ای با بیان اینکه مذاکرات به مراحل حساسی رسیده، خاطرنشان کرد: در نیویورک انتظار می‌رفت پیشرفت حاصل شود، اما این اتفاق نیفتاد و طرفین برای ادامه مذاکرات جدی هستند.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ابراز امیدواری کرد که کمال استفاده از زمان مذاکرات بشود و افزود: در مذاکرات وین در خصوص موضوعات کلیدی از جمله تحریم‌ها، چگونگی رفع آنها و در خصوص غنی سازی صحبت خواهیم کرد و امید داریم بتوانیم مسیر جدیدی را باز کنیم.

امضای توافق جامع یا تمدید مذاکرات
به طور کلی اگر طرفین خواهان رسیدن به توافق جامع هسته ای و هموار کردن مسیر هستند باید در این مرحله از مذاکرات به لحاظ تکنیکی به توافق برسند تا در فرصت باقیمانده به نگارش توافق نامه و ارائه جزئیات بپردازند. در غیر این صورت احتمالا ایران و کشورهای گروه ۱+۵  باید در پی امضای یک توافق موقت جدید باشند.

در همین رابطه، «گری سمور» یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده پیشین آمریکا و استاد دانشگاه هاروارد در مصاحبه با مرکز مطالعاتی بلفر گفته است: «‌احتمال عدم توافق طرفین تا بیست و چهارم نوامبر، به طرز فزاینده‌ای در حال افزایش است.» سمور که مدیریت لابی ضدایرانی اتحاد علیه ایران هسته‌ای را بر عهده دارد و پیش از این هم نسبت به حصول توافق ابراز تردید کرده بود، تمدید مهلت مذاکرات کنونی را امری محتمل دانسته است.

پیشتر «عباس عراقچی» مذاکره کنده ارشد ایرانی نیز اعلام کرده بود که در صورت عدم پیشرفت جدی طرفین در دور حاضر از مذاکرات، احتمال توافق تا بیست و چهارم نوامبر بعید خواهد بود.

لازم به یادآوری است ایران و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان، در ماه نوامبر سال گذشته پس از چند دور مذاکره توانستند توافقی موقت را به امضاء برسانند. مهلت نهایی برای حصول به توافق جامع نیز بیست و چهارم نوامبر تعیین شده است.
 
ابوالحسن-ع
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۷:۲۴:۳۷
ظاهراً حل مسئله هسته توسط دولت منافع بعضی احزاب سیاسی داخل را به خطرمی اندازد.! (2426785) (alef-13)
 
یک اراکی با غیرت
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۰:۴۵:۵۹
کی بود که می گفت . جلیلی می ره و فقط اونجا کنفرانس میده می آید. اگه ما بودیم 6 ماهه جمعش می کردیم .حالا خوردید به جای سفت حالیتون شد که اونا فقط نابودی مارو می خوان بس. دیپلماسی لبخند هم فایده نداشت . بیاید بهتون قول میدم این دولت و دولتهای بعد هم تمام میشه از برداشتن تحریمها هیچ خبری نمیشه . فقط فرقش اینه که اون موقع هم تحریم بودیم ولی سانتیفیوژها کار میکرد . الان تحریم هستیم و سانتیفیوژها کار نمی کنن . و در فردو و اراک قرار شده بجای غنی سازی تغییر کاربری بدیم و گوسفنداری کنیم. (2427849) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۲۱:۴۱:۴۷
شما برید پی گوسفنداریتون، ما هم به لطف تدبیر، هم سانتریفیوژهارو میچرخونیم و هم تحریم ها رو لغو میکنیم (2429197) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۷:۲۶:۲۷
تمدید مذاکرات و فرسایشی کردن تحریمها، هدفی‌ که مانند جنگ تحمیلی و طولانی کردن آن به دنبالش بودند و به راحتی‌ به آن خواهند ریسید، چون منافع همه را تامین خواهد کرد جز منافع ملت مظولم ایران را ،متاسفانه! (2426790) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۱۷:۳۲:۱۲
بعد از سفر کارشناسان آژانس در هفته گذشته و بدون نتیجه آن، بهترین خبر آقای ظریف برای آقای روحانی میتواند تمدید مذاکرات باشد که با ظرافت خاص خود آن را به مانند تک رقمی کردن بیکاری و توقفنامه ژنو به صورت پیروزی و حماسه ملی‌ توسط قهرمان ملی‌ به خورد ملت به دهند.... حالا معلوم می‌شه که توقف نامه ژنو در واقع امتیازی بود که غرب به دولت آقای روحانی داد تا وعده‌ااای خود را عملی‌ کند و حالا که عملی‌ نکرد ملت مظلوم ایران باید هزینه آن را به دهد!!! (2426803) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۲۱:۲۸:۱۹
اگر قرار بود توافقی صورت گیرد در نیویورک صورت می گرفت.به احتمال قوی توافقی در کار نخواهد بود. (2427154) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۲۳:۰۳:۴۸
امیدوارم توافق حاصل شود و تحریم‌ها برچیده شوند (2427301) (alef-13)
 
مازیار
۱۳۹۳-۰۷-۲۲ ۲۳:۵۲:۵۹
یا رومی رومی باشید ویا زنگی زنگی.ملت خسته شده اند از این مذاکرات کشدار وبی نتیجه (2427364) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۵:۵۴:۱۷
تمدید مذاکرات الی غیر النهایه. (2427491) (alef-3)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۷:۴۵:۴۷
آقای روحانی لطفا عوامل داخلی مانع توافق را برای مردم بیان فرمایید. آیا برای کسانی که اصلا انرژی هسته ای نمی خواهند و رابطه با همه دنیا را ترجیح می دهند، حقی وجود دارد؟ (2427556) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۸:۳۰:۵۸
فرق بسيار مهمي كه اين كذاكرات نسبت به سالهاي گذشته دارد اين موضوع است كه موضوع در حال حركت به سمت حل شدن است ، شايد هيچ وقت به مقصد نرسد اما خيلي بهتر از نشست هاي بي نتيجه اي است كه ماهها فقط بر سر مكان مذاكرات صورت مي گرفت و البته در پايان هر مذاكره ، طرف ايراني در تهران از اعلام مواضع قوي سخن مي گفت و طرف غربي در نيويورك عليه ما قطعنامه صادر مي كرد .

اقاياني كه براي تمديد 4 ماهه مذاكرات اظهار تاسف مي كنند توقف 15 ماهه مذاكرات در دوره قبل را از ياد برده اند . (2427605) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۸:۴۱:۰۵
ملت به اين دولت اعتماد كرده و سه سال باقي مانده اميدوار باقي مي ماند و بعد از آن كارنامه دولت بررسي ميشود و تصميم با مردم و ملتي است كه همه از طرف آن صحبت ميكنيم. قبول !!! (2427616) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۰۹:۲۳:۳۵
قبول جانم! (2427681) (alef-3)
 
سادات
۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۳:۳۰:۳۴
اقای ظریف ضمن اینکه نباید یک سانت کوتاه بیاید اگر باتمام حق و حقوق ایران موافقت که هیچ ولی اگر دنبال این هستند خون بچه های هسته ای راپایمال کنند و حقوق مردم ایران را ازبین ببرند جلسات رابعد از دوازده سال برای همیشه ترک و راه هسته ای با بالا ترین سرعت ممکن ادامه تا بدانند با یک ملت زنده طرف هستند والسلام (2428237) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.