نظر منتشر شده
۴۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 176815
چرا آزادسازی قیمتها شکست خورده است؟
رویای بر باد رفته!
وحید حیدری، 7 بهمن 91
تاریخ انتشار : شنبه ۷ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۵۱
بحث حذف یارانه ها یکی از مباحث قدیمی و جنجال برانگیز اقتصاد ایران است. از دیدگاه کلی حذف یارانه ها از دو جهت قابل بحث است؛ اول ازلحاظ مدیریتی و دوم ازلحاظ اقتصادی. از لحاظ مدیریتی کشور ما همواره با مدیرانی مواجه بوده است که هرگاه ازعملکرد آنها انتقاد می شده، پرداخت حجم عظیم سوبسیدها را بهانه ناکارآمدی خود می کرده اند. از این منظر احتمالا باید این بهانه (پرداخت یارانه ها) را از مدیران ایرانی گرفت تا آنها راهی برای فرافکنی نداشته باشند.

اما از نظر اقتصادی نگاه های متفاوتی به این موضوع وجود داشته و دارد. از لحاظ نظری؛ اقتصاددانان کلاسیک پرداخت سوبسیدها را باعث ناکارامدی یا به اصطلاح اضافه بار اجتماعی می دانند. کلاسیک های وطنی به علاوه معتقدند پرداخت یارانه ها در اقتصاد ایران باعث عقب ماندگی تکنولوژیکی صنایع ایران شده است. زیرا به علت پرداخت سوبسیدهای فراوان عملا انگیزه ایی جهت نوسازی فناوری برای این صنایع وجود نداشته است. به هر حال اقتصاددانان لیبرال خارجی همواره از پرداخت یارانه ها در هر اقتصادی انتقاد کرده اند و به پیروی از آنها اقتصاددانان لیبرال داخلی هم در خصوص حذف یارانه ها بیقراری های زیادی از خود بروز داده اند و بهشتی افسانه ای را در پی حذف یارانه ها ترسیم می کردند.

در خصوص روش آزادسازی قیمت ها هم تفاوت دیدگاههای فراوانی حتی در میان اقتصاددانان کلاسیک وجود داشته است. عده ایی به شُک درمانی معتقد بوده اند و عده دیگری هم به آزادسازی مرحله ایی اعتقاد داشته اند. به هرحال از پایان جنگ تحمیلی حذف سوبسیدها در دستور کار دولت قرار گرفت و تلاش شد تا سالیانه درصدی از مبلغ اسمی یارانه ها حذف گردد. اما با وجود فشاری که این کار بر مردم، اقتصاد و حتی خود دولت وارد می کرد خیلی زود با افت ارزش پول ملی اختلاف قیمت های اسمی با نقطه اولیه پر می شد و وضعیت به حال اول و یا شاید هم خیلی بدتر بازمی گشت. در آخرین روشی هم که در قالب طرح هدفمندی یارانه ها اجرایی شد، شُک درمانی نسبی با پرداخت نقدی یارانه ها توام شد.

البته باید توجه داشت روشی که در طرح هدفمندی یارانه ها اجرایی شد عملا بسیاری از استدلال هایی را که در جهت دفاع از طرح هدفمندی یارانه ها و یا اساسا حذف یارانه ها بیان می گشت را بر باد داد. زیرا با شکل کمکی که دولت معتقد است به بخش تولید انجام داده عملا انگیزه ایی برای آنچه که پیش بینی می شد به روزآمدسازی تکنولوژی بخش تولید بانجامد، اتفاق نیفتاده و با وجود شیب زیاد افزایش قیمت ها در مرحله اول، پیشرفت خاصی در تکنولوژی صنایع ایرانی رخ نداده است. چه اینکه در حال حاضر و پس از افزایش قیمت ارز، بنگاههای ایرانی از خرید ماشین آلات با فن آوری پایین به عنوان روشی در جهت مقابله با افزایش قیمت ها استفاده می کنند.

این روند ادامه داشت تا اینکه مجلس هفتم با شروع کار طرحی را به تصویب رساند که افزایش قیمت حامل های انرژی و یا سایر کالاهای مشمول دریافت یارانه را منوط به افزایش سطح کارایی دستگاه های دولتی می کرد. بر اساس نتایج تحقیقاتی که همان زمان به انجام رسید، مشخص شد سطح بهره وری در بنگاههای دولتی درسطحی نازل قرار دارد. به عنوان نمونه میانگین میزان استحصال بنزین در پالایشگاه های ایرانی حدود ۱۷ درصد برآورد شد در حالی که این میزان برای پالایشگاههای روز جهان به حدود ۳۴ درصد می رسید. عدد اکتان بنزین تولیدی پالایشگاههای ایرانی نیز فاجعه بار بود، اما نکته عجیب آن بود که دولت هیچ طرحی برای بهبود این روند در دست نداشت اما بر اصلاح قیمت ها پا فشاری می کرد.

حتی امروز نیز که چندین سال از تصویب این طرح می گذرد هنوز هم وضعیت نسبت به گذشته چندان تفاوتی نکرده است. گرچه دولت امروز طرحهای زیادی برای بهبود این روند در دست دارد. به هر حال آنچه از توضیحات بالا مشخص است طرح حذف ماده۳ برنامه چهارم، به مدیران شرکتهای دولتی اجازه نمی داد عواقب ناکارامدی خود را با افزایش قیمت محصولاتشان به مصرف کننده تحمیل کنند اما این حکم برای مدیران دولتی بسیار گران آمد پس رسانه های اجاره ای را مامور کوبیدن این طرح کردند.

در کنار این عده، لیبرالهای اقتصادی هم که این طرح را با انگاره های اقتصادیشان در تعارض می دانستند با روزنامه های اجاره ای همراه شدند و در جوسازی علیه این طرح از هیچ تلاشی فرو گذاری نکردند. در نیمه دوم سال ۸۳ اتفاق جالبی در اقتصاد ایران اتفاق افتاد. اقتصاددانان لیبرال، در دفاع از آزادی قیمتها، عملا مدافع عدم بهره وری مدیران دولتی شده بودند. از آنجا که نحله فکری کلاسیک ها همواره اعتقاد زیادی به مکانیسم بازار داشته و قیمت ها را علامت دهنده فرض می کردند معتقد بودند که بهره وری، با افزایش قیمت ها و پس از آن تحقق خواهد یافت. بدین ترتیب می توان گفت این افراد اساسا به امکان شکست بازار اعتقادی نداشتند موضوعی که البته مخالف برداشت طراحان این طرح بود.

حجم انتقادات مقامات دولتی حتی با وجود تغییر دولت نیز کاهش پیدا نکرد. از سوی دیگر لیبرالهای اقتصادی نیز با انتقاد پرشور خود از این طرح، خبر از وجود شهری افسانه ایی در پشت دیوار یارانه ها می دادند و به این ترتیب افکار عمومی را که عموما هم چندان اطلاعی از موضوعات اقتصادی نداشت بر علیه این طرح شوراندند با این وجود نمایندگان مجلس هفتم در ادامه طرح حذف ماده۳ از برنامه چهارم توسعه، سیاستهای غیرقیمتی برای مهار مصرف سوخت را در تبصره ۱۳ طراحی کردند که به سیستم توزیع بنزین با کارت سوخت و قانون مدیریت مصرف سوخت و توسعه حمل و نقل عمومی انجامید که البته برای اولین بار مصرف کل سوخت در ایران را بطور موفقیت آمیزی کاهش داد و قاچاق سوخت به خارج را تقریبا محو کرد.

اما مدافعان سیاستهای قیمتی و در راس آن دولتمردان ایرانی نشان داده اند که به این راحتی حاضر به اصلاح و بهروه وری در زیرمجموعه خود نیستند. تا اینکه نهایتاً همانگونه که گفته شد سیاست آزاد سازی قیمتها در طرحی ابتکاری با پرداخت های نقدی ترکیب شد. اگر چه در ابتدا هم این طرح موفقیت آمیز به نظر می رسید اما با گذشت زمانی کوتاه همان نتایج تجربه شده در اصلاح تدریجی یارانه ها در دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد تکرار شد و قیمت های واقعی کالاهای مشمول یارانه حتی به پایین تر از زمان آغاز این طرح بازگشت.

حال با نزدیک ۳ دهه تجربه در مواجه با موضوع حذف یارانه ها و با وجود تمام زحمات و فشارهایی که دولتهای مختلف و مردم ایران متحمل شده اند این سئوال مطرح می شود که چرا همه این سیاستها به نوعی با شکست قطعی مواجه شده اند؟ به نظر می رسد پاسخ به این سئوال به دو پیش فرض اشتباه و نبود یک پیش نیاز یا زیر ساخت مناسب بخصوص برای سیاستهای قیمتی باز می گردد.

اولین پیش فرض اشتباه در این است که مدیر ایرانی خود را بخشی از راه حل می دانسته و می داند که این موضوع به هیچ وجه با عالم واقع تطابق نداشته است. مدیر ایرانی همواره بخشی از مشکل بوده است و نه راه حل مشکل. مدیر ایرانی تا زمانی که این موضوع را نپذیرد و در جستجوی افزایش مهارت و دانش خود بر نیاید بخشی زیادی از چالشهای ایران چه در سطح کلان و چه در سطح خرد لاینحل باقی خواهد ماند.

دومین پیش فرض اشتباه همان گونه که در متن هم اشاره شد؛ تبیین بهشت خیالی در پی حذف یارنه ها بوده است. باید توجه داشت حتی اگر اصلاح قیمت ها با موفقیت اجرایی شود نمی توان انتظار داشت مشکلات عدیده اقتصاد ایران به یک باره و به شکلی معجزه آسا حل شود.

اما مهمترین زیر ساخت و پیش نیازی که در مورد حذف یارانه ها مورد نیاز بوده است و متاسفانه همواره در جریان آزاد سازی قیمتها و یا طرحهایی اینچنینی به آن بی توجهی شده است بحث ثبات پولی و فقدان سیاستهای حرفه ایی در این عرصه بوده است . بدین ترتیب اکثر سیاستهای آزادسازی و بخصوص آنها که بر افزایش قیمت ها تاکید داشتند چون برپایه یک سیاست پولی با ثبات اجرایی نشده است با شکست مواجه شده اند. البته نبود این زیر ساخت در سایر حوزه ها هم مشکل ساز بوده است به عنوان نمونه در بخش مالیاتی علی رغم تلاش بسیار زیادی که برای رسیدن سهم مالیاتها به ۱۶ درصد GDP انجام شده است و با وجود افزایش سالیانه ۲۰ درصدی مالیاتها به دلیل عدم وجود همین پیش نیاز و بستر نامناسب، نهایتا سهم مالیاتها تغییر چندانی نکرده است .

تجربه همه این سالها نشان می دهد فارغ از هرگونه ارزش گذاری بر هر نوع روش اجرای سیاست اصلاح و یا آزاد سازی قیمت ها، اگر این نوع سیاست ها بر بستر یک سیاست پولی با ثبات و حرفه ای، اجرا نشوند این نوع اقدامات پیشاپیش محکوم به شکست هستند و اجرای آن ها به هر مقداری که باشد علاوه بر فشارهای بیهوده ایی که بر مردم، دولت و فعالین اقتصادی وارد می کند اقتصاد را وارد یک دور باطل خواهد کرد .
 
ابوالحسن-ع
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۰۹:۵۸:۵۹
دوستان دادن یارانه کاری غربی ها قبلاً انجام داده اند ونتیجه نگرفتن وامروز مشکلات گریبان آنان را در یونان وفرانسه و....گرفته است چرا از تجربه دیگران استفاده نمی کنیم (1103141) (alef-1)
 
محی الدین طبیب
United States
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۰۳:۰۷
قیمت سکه در سال پنجاه وهفت 420 تومان یعنی به عبارتی بوده 4200ریال بوده ودر سال 84به 122هزارتومان رسیده یعنی سی هزار درصد رشد قیمت واگر همین فردا در 650هزار تومان تثبیت بشه یعنی نسبت به سال اول دولت نهم 450 درصد افزایش قیمت.!!قیمت دلار درسال پنجاه وهفت 7تومان بوده ودر سال پیش به 1100تومان ناقابل رسیددر صورتیکه قیمت 1100تومان دلار نسبت به سال اول انقلاب یعنی یکصدوشصت برابرویا به عبارتی شانزده هزار درصد نزول ارزش پول ملی کشور!!!؟؟؟فاجعه نیست؟به این فاجعه هم راضی نشدند ودر حال حاضر قیمت دلار در مرکز مبادلات ارزی به صورت رسمی به وارد کنندگان ودرخواست کنندگان 2500تومان!!فروخته میشودجالبه نه؟اگر دلار همین فردا هزار تومان شود باز یعنی ریال یکی از بی ارزش ترین پولهای دنیا ولی مثل اینکه از نظربعضیها هنوز کافی نیست.توروخدابس کنید.قشرمتوسط بعنوان مهم ترین نیروی محرکه اقتصادی،فرهنگی،هنری،اجتماعی کشوردر حال نابودیست.گوشت کیلویی 4200تومان در سال 84 شده 24000هزارتومان(500درصدافزایش قیمت).مرغ کیلویی 1200تومان در سال 84 شده 5000تومان(بیش از 300درصدافزایش).برنج ایرانی کیلویی 1200 تومان شده 5000تومان(بیش از 300درصدافزایش قیمت).یک بسته چای نسبت به سال 84 حداقل سه برابر شده و....یعنی فقط همون سفره غذامونو حساب کنی سر جمع حداقل برامون نسبت به اول روی کارآمدن دولت چهاربرابر شده.بنزین،قبض گاز،برق،تلفن و...جای خود داره ونیازی به گفتن نیست.به خدا راه نفس کشیدن برامون نمونده.چرا مدام تن مردم رابازمزمه اجرای فاز دوم میلرزانید؟.همه کارخانه ها دارن با افزایشی که در نرخ ارز ایجاد شده وبالارفتن هزینه ها بخاطر فاز اول هدفمندی ورشکست میشن.چراکسی به فکر نیست؟چرامسولان بجای باطل اعلام شدن فاز اول هدفمندی وبرگشت قیمتهاوارز به قبل از اجرای فازاول ونجات مردم بدنبال راهکاری برای اجرای فازدوم هستند؟مگرفازاول جز فقر وخسارت وفشار بر مردم ومشکلات عدیده برای کشور داشته که شما بدنبال اجرای فاز دوم هستید؟لطفا این بازی را تمام کنید. مسکن مهرنخواستیم.خونه ومسکن را به همون متری 500هزار تومان سال 84 برگردونید.100متر خونه در شهرک نفت بالای پونک دراوایل سال 85 شصت میلیون تومان بودالان چهارصدمیلیون هم نمیدن.بنده بادرآمد ماهی یک میلیون ویکصدهزار تومان در ماه سال 84میتونستم سه سکه تمام بخرم وحال با همین درآمد برای خرید یکعددش 400هزارتومان هم کم دارم.درآمد یک میلیونو یکصدهزار تومانی من در سال 84 1350دلار بودکه بازهم عدد خوبی نبودکه البته علت آن تعیین قیمتی حداقل شصت درصدبالاتراز قیمت واقعی برای دلاردرزمان تک نرخی شدن آن در سال 80به بهانه حمایت از صادرات غیرنفتی وبالابردن درآمد ریالی دولت بخاطر نفت 12دلاری توسط یکسری اقتصاددان کم سوادوبی تجربه وتحمیل آن به دولت محمدخاتمی بود(دلار500تومانی هشتصدتومان قیمت خورد). ولی حال درآمدیک میلیون و صدی من300دلاره!کجای این عدالته که طبق قانون هدفمندی که یکی از اهداف اصلیش ایجاد عدالت درکشور اعلام شده که من باید با درآمد 300دلاری که درآمد متوسطی هم تازه در کشور هست قیمت حاملهای انرژی وسوخت وبرق وگاز وبه تبع اون همه چی رو به قیمت بین المللی وجهانی بپردازم؟مگر من آمریکایی یا دانمارکی یا قطری یا آلمانی هستم با درآمد متوسط سه چهارهزار دلاری؟این عدالته؟واقعا این عدالته؟بنیان این طرح به دلیل همین عدم توازن شدید بین درآمد وهزینه، برناعدالتیست.تعجب از اقتصاددانان وتهیه کنندگان این طرح در زمان آقای خاتمیست که با وجود همچین حفره بزرگی در این طرح اجرای آنرا به دولت پیشین پیشنهاد کردند.آقای خاتمی هم خیلی کار بدی کرد که وقتی دید تکلیف این موضوع مهم در این طرح مشخص نیست وبنیانش بر ناعدالتیست آنرا برای بررسی های بیشتر عودت نداد ورد نکرد.آقای خاتمی من علی رغم اینکه شمارا خیلی دوست دارم ولی اینکارشمارو محکوم میکنم .شما باید این طرح را از دستور کار نظام تارئیس جمهور بودید خارج میکردید وتهیه کنندگانش را بخاطر ضعف به این بزرگی درطرح بازخواست میکردید تا مردم در دولت شجاع !! بعدی متحمل همچین هزینه ای نشوند.اصولا شاید برای همین بود که دولتهای پیشین حاضربه اجرای آن نشدند وآقای احمدی نژاد با افتخار از شجاعت دولتش برای اجرای آن یاد میکند!!!خلاصه کلام اینکه تورو خدا قیمت دلار وارزاق رو به همون قبل از هدفمندی برگردونید که حداقل برای ادامه زندگی به بن بست اقتصادی وروحی نخوریم.وجودیک اکثریت فقیر وبی انگیزه با قدرت خریدپایین وارزش پولی کم رمق درجهان برای هیچ حکومتی افتخارنیست این وضعیت باید باتدبیروهمت مسولین وفکری اساسی به طورملموس وباسرعت خوب رو به بهبودبره.از سایت عزیزالف هم بخاطر اینکه صدای مردم را به گوش تصمیم گیران میرساندممنونم (1103145) (alef-1)
 
United States
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۴:۰۰:۲۴
دوست عزیز شما با حقوق یک میلیون ویکصدهزارتومانی خود در سال 84 میتوانستی10 سکه تمام بهارآزادی بخری نه 3 عدد.اشتباه تایپ کردی.درضمن نظرت عالی بود.ممنون (1103492) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۱۰:۳۹:۵۰
فرا موش نكنيد كه حقوق در سال 84 1100000تومان نبود (1104881) (alef-13)
 
Sweden
۱۳۹۱-۱۱-۰۹ ۱۶:۳۴:۰۷
ایشون نگفته حقوق من،بلکه گفته درآمد من (1107089) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۱۰ ۰۷:۰۰:۴۶
ايشون حقوق خودشونو در سال ٨٤ ميگن نه پايه حقوقى را (1107717) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۵:۰۰:۵۴
مالک ..... دارد عدالت را پیاده می کند چرا از عدالت گریزانید و اینهمه تفاوت قیمتها نشاندهنده پیشرفت و ترفی است ما مستعضف بودیم و پابرهنه حمایت کردند و تبدیل شدیم قشر اسیب پذیر و کم در امد و حالا هم که می خواهند صدقه بدهند و خیرات کنند شک داری از قم استعلام کنید اگر نادرست بود کاری می کردند و اگر حرفی هم زده می شود که کسی وقعی نمی نهد پس سکوت بهتر است (1103612) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۲۳:۴۷:۳۰
برادر من اجرای هدفمندی طرح بسیار خوبی است اما این طرح نیاز به کارشناسی بسیار بالایی دارد که متاسفانه دولت کم جنبه فعلی از ذوق حلیم افتاد تو دیگه حلیم فکر کرد مثلا خیلی ... اما دولت خاتمی مخالف هدفمندی نبود با کارشناسی نبودن طرح مشکل داشت . (1104410) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۱۳:۵۸:۰۹
نمونه چنین شجاعتهایی در دولتهای کشورهای در حال توسعه نظیر کشورهای آمریکای جنوبی دهه هفتاد به کرات اتفاق افتاده است. بدنیست دولتمردان و مجلسیان عزیز ما به آن وقایع ، خواستگاه مدیران و عواقب آنها توجهی بکنند. آیا این اتفاقی است که سیاستهای این دولت همگام و همراستا با سیاستهای صندوق بین المملی پول اخذ شده و می شود؟ (1105012) (alef-13)
 
یک کامنت از یکی از خوانندگان الف
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۰۸:۴۷
برآن شدم تا با ذکر قیمت بعضی اقلام وقیمتهای ضروری برای زندگی در چندکشور همسایه وچند کشورپیشرفته ودارای اقتصاد کاملا آزادومقایسه آنها با قیمتها درکشورعزیز خودمان ایران وهمچنین مقایسه درآمد متوسطمردم وقدرت خریدشان درآنکشورها ومقایسه آنها باکشورخودمان نوری برتاریکخانه تئوری پردازان اقتصادآزاد وطرفداران تعیین نرخ قیمتهابصورت به اصطلاح آقایان عرضه وتقاضا!!وحرکت قیمتها به سوی آزاد سازی!!!بتابانم.آقایانی رکه در مجلس به لطف رای مردم جلوس کرده اید پس چه موقع میخواهید به داد مردم بیچاره وبی پناه برسید؟فاز دوم دیگر چیست؟چیزی که بعد از خواندن این مقایسه قیمتهابرای خواننده روشن میشود این است که کشور مابعدازاجرای فاز اول هدفمندی خیلی وقت است که رکورد واقعی شدن قیمتها حتی از صنعتی ترین وگران ترین کشورهای جهان را پشت سرگذاشته ودرخیلی موارد رکوردداره وحالا وقت واقعی شدن درآمدها وحقوق مردم گرفتارآمده درمحاصره این آقایان طرفدار اجرای فاز دوم این طرح منحوس است.!!!(توضیح:برای تبدیل ریالی قیمتها درکشوراز نرخ دلار مرجع 1226 تومان استفاده شده وهمینطور برای تبدیل متوسط درآمددرکشور نیزاز نرخ دلار1226تومان استفاده شده تا جای هیچ بحثی نماندوتوضیح دوم اینه که درآمد متوسط آورده شده برای همه کشورهاخالص و بعداز کسرمالیات است که نکته مهمیست) 1:قیمت شیر یک لیتری: درآلمان 0/84دلار-آمریکا1دلار-دانمارک1دلار-امارات1/23-قطر1/69دلار-انگلستان1/52دلار ودر ایران خودمان 1/4دلارمیباشد!
تخم مرغ دوازده عددی:درآلمان 2/58دلار-آمریکا2دلار-دانمارک 3/6-امارات 2/48-قطر2/66-انگلستان 3/19ودرایران خودمان 2/93میباشد!!
برنج خوب کیلویی:درآلمان 2/19دلار-آمریکا2-دانمارک1/73-امارات1-قطر3/3-انگلستان2/45 ودرایران خودمان 3/1میباشد!!
سینه مرغ بدون پوست واستخوان کیلویی:درآلمان 9/2دلار-آمریکا7/9-دانمارک 11/32-امارات6/25-قطر6/86-انگلستان 11/16 ودرایران خودمان 7/9میباشد!!
اجاره ماهانه یک آپارتمان یک خوابه درمرکزشهر به طور متوسط:درآلمان644دلار-آمریکا900-دانمارک993-امارات1300-قطر1800-انگلستان960ودر ایران خودمان 785دلارمیباشد!!!
یک کیلوپرتقال باکیفیت:درآلمان:2/6-آمریکا3-دانمارک3/3-امارات1/9-قطر1/7-انگلستان2/57ودر ایران خودمان
یک پکیج غذای ساندویچ شاملهمبرگر ونوشابه وسیب زمینی و.. (کمبو)مک دونالد یا مشابه:درآلمان7.79دلار-آمریکا6دلار-دانمارک11/2-امارات5/69-قطر5/49-انگلستان8 ودرایران خودمان 6/9دلار!!!
حالا میرسیم به نکته جالب مقایسمون که همانا درآمدمتوسط ماهانه بعد از کسرمالیات یا به زبان خودمانی معیاری برای قدرت خرید مردم در هر کشوری نسبت به قیمتها:آلمان 2900دلار-آمریکا3100دلار-دانمارک 3200دلار-امارت 3300-قطر5900-انگلستان 2900دلار وایران خودمان720دلار!!! میبینید؟قیمتهااکثرا از گرانترین وپیشرفته ترین کشورهای جهان یا بیشتر یا درهمان حد وحدود ولی قدرت خرید مردم باتوجه به درآمدشان ازیک چهارم تا یک هفتم پایینتر.درضمن آنهایی که دراروپا وآمریکا زندگی کرده اند میدانند که این قیمتها قیمت رسمیست وآخر هفته هابعضی فروشگاهها حراجهای مواد غذایی میزنندکه میشود این اقلام را به قیمت بسیار پایینتر از قیمتهای مذکور خرید.!!
آقایانی که سالها اجرای این طرح را در روزنامه ها ورسانه ها وپستوها برای مردم ومسولین تئوری پردازی کردید.آقایان به اصطلاح دکتر ودانشگاهی شرم کنید.از بیخبری وگرفتاری مردم ونبودن رسانه های روشنگر ومستقل بیش از این در فرار از سهم بزرگی که در تحمیل این طرح به ملت واقتصاد داشته ایدطفره نروید.این شمایید که به خاطر سهم بزرگی که در اجرای این طرح با سالها تئوری پردازیهای پوچ داشته اید در دفاع از حقوق مردم پیشقدم شویدوبا روشنگری وخطراتی که این طرح برای کشور ومردم دارد همچون دکتر رزاقی مانع از اجرای فاز دوم شوید.ممنون (تو.ضیح:این نظر برای مقاله دکتر رزاقی در الف هم ارسال شد) (1103150) (alef-1)
 
یوزباشی
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۰۰:۰۰:۵۴
حق بیامرزه پدر و مادر آدم چیز فهم را. احسنت (1104436) (alef-13)
 
siamak
United Arab Emirates
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۱۱:۵۳
من متوجه نشدم چرا عکس آقای آیت الله هاشمی در کنار عکس محمود احمدی نژاد آمده؟ (1103158) (alef-1)
 
Netherlands
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۷:۴۰:۵۰
آیت الله هاشمی رو که به این غلظت گفتی یعنی اون خیلی کارش درست بود؟ خوبه تورم و گرونی اون رو هم تجربه کردیم. (1103863) (alef-13)
 
Netherlands
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۷:۴۲:۱۲
بهشتی که بارها توسط معتقدان به اقتصاد لیبرالی تبیین و رییس جمهور آنرا تکرار میکرد همانی بود که ایشان بارها گفته بود که:


"با اجرای هدفمندی یارانه ها هیچ فقیری در جامعه باقی نمی ماند" (1103866) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۰۸:۲۳:۰۲
یعنی تا حالا نفهمیدی که الف طرفدار اقای هاشمی است ؟ و به خاطر همین احمدی نژاد را میکوبد . (1104674) (alef-13)
 
بیکار
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۱۵:۵۳
این بحث جای صحبت نداره چون اصولا نه رفتار اجتماعی نه سیاسی نه اقتصادی درستی نداریم.برای ازاد سازی قیمت ها یک سری عوامل زنجیر وار به هم مرتبط هستند تا به عنوان عامل نجات یک ملت باشند اما اگر ذره ای از این زنجیر مشکل داشته باشد نه تنها عامل نجات نیست بلکه عامل سقوطی وحشتناک است ما نه فرهنگ اقتصادی اماده برای این جهش نه خود اقتصاد رو داریم مشکل از اقتصادی بیمار و گرفتار در رانت ها اختلاس ها و ... است.عادت کردیم بدون ساخت زیر بنا بنا بسازیم اگر جواب داد هورا می کشیم که ای برج می سازیم برج می سازیم.ما تو دنیا اولینیم اما اگر خراب شد تک تک اجر ها رو بر سر هم میشکنیم که تقصیر تو بود من نبودم.وقتی از دور افتاده ترین روستا تا قلب شهر های بزرگ پیام می دهند که اقتصاد بیمار است من به شما می گویم بیدونید که اقتصاد در حال مرگ است نه بیمار چون اونها در موج اخر سونامی ورشکستگی اقتصادی ان و کسانی که تولید کننده این موج ویرانگرند خودشان می دانند که نفس های آخر اقتصاد ایران است و ازاد سازی قیمت تیر خلاص بر پیکر رو به احتضار شبه اقتصاد ایران است (1103161) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۱۷:۴۸
با سلام و احترام :رویا یا واقعیت هر چه که بود" تولید را نابود "معیشت مردم را تعطیل "اقتصاد را ورشکسته "بهداشت را تخریب" کشاورزی را پایان " دست ها را تهی "نورسیده ها را ثروتمند "و میلیونها نفر را به زیر خط فقر برد ولی متاسفانه هیچ کدام از کسانی که باید به داد مردم و کشور برسند به هزاران دلیل که یک دلیل ان وضعیت خوب و عالی زندگی انهاست یا ساکتند و یا راضی به این وضعیت .....شاید ما هم منتظر خدا تا کاری کند کارستان؟!!!!!!!!! (1103164) (alef-1)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۳۲:۳۱
مقایسه احمدی نژاد با هاشمی غیرمنصفانه هست.برای احمدی نژاد طرح هدفمندی یک ابزار برای حفظ قدرت و بسط آنست.اما برای هاشمی بحث توسعه و پیوستن به جرگه کشورهای توسعه یافته مطرح بود.شاید بگویید احمدی نژاد هم همین را مدنظر دارد.اما چنین نیست.رئیس جمهوری که بدنبال توسعه کشور باشد هیچ گاه با ابزارهای پوپولیستی نظیر یارانه 5برابری تن به اجرای برنامه نمیدهد. (1103187) (alef-1)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۳:۳۹:۰۶
اینجا بحث احمدی و هاشمی نیست بحث اینه که چرا همه تاکتیک هایی که برای آزادسازی و حذف سوبسیدها انجام شده با شکست مواجه شده اند . (1103453) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۶:۳۴:۴۸
والله من نمی دونم... ما که خیری از این هاشمی ندیدیم حالا همه شدن دایه مهربان تر از مادر و هاشمی هم شده امام زاده و حاجت بده؟!
این مردم ایران فراموش کارند یا خودشون می زنند به فراموشی (1103764) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۰:۳۵:۳۵
قبلا هر کسی که سرمایه داشت یا وارد کار میشد و شغل ایجاد میکرد یا پولش را در بانک میگذاشت و سود میگرفت و یا اینکه خانه میخرید یا میساخت و اجاره میداد و دیگران برایش کار میکردند
اما اکنون تولید و کار به صرفه نیست به دلیل دردسرهای جدید برای بستن قراردادهای دولتی بخاطر اینکه همه متهم به فساد هستند (شعار بگیرید این باندهای مافیایی رو - کارمند دولت میترسه قرارداد ببنده) و اینکه پول و اعتبار کم شده و نتیجه اینکه شرکتها یکی بعد از دیگری برشکست میشوند و تورم غوغا میکنه و یک شبه دلار و سکه کلی تکان میخورد و همه اینها یک نتیجه میدهد :
مردم پولهای سرگردان را برای سود بیشتر یا ضرر کمتر به سمت خرید دلار و سکه برده اند و همین موضوع هر روز ین تاثیرات را شدیدتر میکند و مردم حتی یاد گرفته اند که اگر قیمت های سکه و دلار پایین می آید باید صبر کنند حتی 2 تا 3 سال چون در هر صورت سود میکنند (بیشتر از بانک)
-------------
در دولتهای گذشته سرمایه ها میرفت بانک و اوراق و سود میکرد ولی این دولت یاد داد فقط دلار و سکه و صبر زیاد
اما محاسن :
وقتی پول در بانک است شما نمیتوانی هر لحظه که خواستی آنرا طلب کنی و باید ضرر بدهی و البته کلی کاغذ بازی هم دارد ولی سکه و دلار هر موقع قابل نقد شدن است و سود یکباره دارد
عده ای یاد گرفته اند به سیاست توجه بیشتری کنند چچون هر صحبت مسئول یا هر شوخی و شعار وی بازار را به یکباره تکان میدهد و با پیش بینی میتوانند سود کنند (1103194) (alef-1)
 
محمد میانجی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۱:۰۳:۲۱
مردمانی زودباور و تن پرور هستیم
هر کسی هم به ما ماهی بده دوسش داریم و از دیر باز نه کسی به ما ماهی گیری یاد داده و نه تمایلی به یادگیری داریم (1103213) (alef-1)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۳:۵۰:۱۶
یعنی شما می فرمایید دولت به جای یارانه نقدی ( ماهی ) کار ایجاد کرده ؟ ( ماهی گیری یاد داده ؟ )
به نظر من بعضی از ما مردمانی هستیم که خودمونو یک جوری به خواب زدیم که خودمون هم باور کردیم خوابیم! (1103464) (alef-13)
 
امید
Kuwait
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۱:۴۷:۴۱
جناب اقای توکلی


ازادسازی اقتصاد هدفمندی یارانه ها واصل 44 قانون اساسی اگر چه برای نجات اقتصاد کشور از یک اقتصاد تک محصولی ونفتی ودلالی ویارانه ای بوده است اما ذکر چندنکته خالی از لطف نیست
1- ازاد سازی اقتصاد در شرایطی که ایران به بحران سیاسی در حوز تحریم ها مواجه است چه معنی دارد در واقع ازاد سازی قیمت ها برای کشوری که از بی ثباتی اقتصاد رنج می برد وتحریم ودشمن اتفاقا ان رانشانه گرفته است رویکرد مناسبی نیست درصورتی که حضور قوی دولت ومدیریت ان ضروری به نظر می رسد.

2-تنها ثمره خصوصی سازای بیکار ی وبیگاری کارگران بوده است سری بزنید به شرکتها که چطور کارگران رااستثمار می کنند وانها رااز حقوق خود محروم می کنند
3 اگر چه باید بستررابرای حضور بخش خصوصی فراهم کرد اما نه به هر قیمتی که پول ملت وبیت المال به جیب انها ریخته شود ویارانه بگیرند مگر تولید کننده نباید مالیات بدهد؟
4 در حال حاضر پدیده تورم وبه تبع ان بیکاری ابرو دین وجدان و...خیلی چیزها رااز مردم گرفته است اگر می خواهید به فکر مردم باشید انها رااز خود راضی کنید
5 مردم ایران شاید بهترین امت زمانه باشند که بیش از 30 سال همه مشکلات راتحمل کرده اند انها توقع دارند که دزدهای دانه درشت وخلاف کارا ن تنبیه شوند نه دوافتابه ذرد که ظرف یکی دوماه قربانی می شوند.
6 اقای توکلی اقتصاد ایران فعلا شده پاشنه اشیل وچشم اسفندیار مقبولیت ومشروعیت نظام شمابه عنوان یک اقتصاددان با نفوذ ودر عین حال مردمی به داد مردم برسید اگر بدانید.
باتشکر از شما (1103276) (alef-1)
 
علی
United States
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۲:۳۵:۴۷
میشه بگید مقاله به این خوبی وآموزندگی رو چرا درتیتر خبرهاتون نذاشتید؟آیا این مقاله که منافع کل کشور دربعدملی رو دربرمیگیره به مقاله ای که فقط مختص استان خوزستان است ارجح نیست که آنرا در تیترقرارداده اید واینرا در ذیل آن؟لطفا رسیدگی شود واگر حرف بنده درست است ترتیب اثر داده شود.این مقاله حیفه که در میان اخبار الف خوب دیده نشود.ممنون (1103360) (alef-1)
 
Russian Federation
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۲:۴۴:۳۷
این مقاله نیز فرار به جلویی دیگر از اصولگرایان است ، سیاست دولت خاتمی افزایش 20 درصدی حامل های انرژی و در نهایت تامین اجتماعی کامل جامعه ایزانی و کنترل تورم در کشور بود . متاسفانه مجلس هفتم برای خود شیرینی طرح تثبیت قیمتها را داد و دیدیم که بعد از ان با افزایش شوک اور قیمت های انرژی و نبودن طرح جامع عملا این طرح شکست خورده است از سویی دولت در محاسبات خود میزان سهم خود از مصرف انرژی را در نظر نگرفته بود که این باعث کم بودن میزان درامد ها نسبت به یارانه پرداختی شده است از طرفی عدم حمایت از صنایع تنبل ایران بخش تولید را از کار انداخت . ساز و کار مالیات در ایران نیز فاجعه است بصورتی که بخش بازار کمتر درصد را از مالیات می پردازد و بیشترین بهره را می برد و اساسا روز بروز تضاد طبقاتی افزایش یافته در صورتیکه با افزایش هوشمندانه مالیات میتوانستیم این روند را متوقف کنیم اما متاسفانه همیشه گروهی اندک (مثل 1% در امریکا)با لابی گری کار خود را کرده اند و جامعه را به مشکلات عدیده ای گرفتار ساخته اند (1103369) (alef-1)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۴:۰۸:۲۹
این خیلی بده که شما هر کاری اصلاح طلب ها کردند را درست می دونید و هرکاری که فرد دیگری انجام داده را بد می دونید این یه جور دگم بودنه که متاسفانه در جامعه ما و میان سمپات های هر دوطیف سیاسی به شدت وجود دارد. (1103508) (alef-13)
 
قلی
Netherlands
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۱۰:۴۶:۱۲
برادر من این حرف چه ربطی به اصلاح طلب و اصولگرا داره. حرف حق رو داره میزنه و شما هم انظر الی ما قال. اصل مشکلی که الان به وجود اومده رو همین مجلس هفتمی ها که متاسفانه اقای توکلی سردمدار طرحش بود بوجود آوردن و الان که همه میگن کی بود کی بود من نبودم (1104891) (alef-13)
 
قلی
Netherlands
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۱۰:۵۵:۱۴
ریشه همه ی مشکلات یارانه ای توی طرح تثبیت قیمت ها مجلس هفتم بود. دولت احمدی نژاد بی برنامه و ... هست اما برای کنترل مصرف بی رویه سوخت و انرژی چاره ای نداشت و الانم نداره غیر از یک برنامه ای مثل هدفمندی یارانه ها. مشکلات اقتصادی الان و آینده نزدیک هم عوامل ریشه ای تری هست که اکثرش به سیاست های بد دولت احمدی نژاد تو بخش تولید مثل بنگاه های زود بازده بر میگرده.
مطمئن باشین اگه مرحله دوم اجرا بشه یا نشه ما بدبخت تر میشیم قیمت ها بالا میره و الخ. چون ریشه مشکل جای دیگه بوده که الان پس از چند سال داره سر باز میکنه. این مقاله هم فرافکنی بعضی ها هست که می خوان روی اشتباهات ریشه ای خودشون سرپوش بذارن. (1104906) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۹ ۱۶:۴۸:۳۶
توزيع ناکارآمد ثروتهاي نفتي اين چند سال دولت آقاي احمدي نژاد و در پي آن سياستهاي پولي اشتباه که منجر به رشد وحشتناک نقدينگي و تورم شد بر کسي پوشيده نيست. بنده عرض کردم سيستم مديريتي آقاي احمدي نژاد اصلا قابل دفاع نيست.
جمله اي آقاي مصباحي مقدم استاد بزرگوار بنده و از همفکران آقاي توکلي که بنده به ايشان نيز ارادت دارم در جلسه با دولت داشت:
تهران / واحد مرکزی خبر / مکتوب 1391/09/29 - رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: تصمیمی که مجلس برای توقف مرحله دوم هدفمندی یارانه ها در سال جاری گرفت، تصمیم تلخی بود. - به گزارش خبرنگار ما ، حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی مقدم درمراسم دومین سالروز اجرای قانون هدفمندی یارانه ها با بیان اینکه باید بگوییم شجاعت رئیس جمهور در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها ستودنی است افزود : باید به دولت بویژه به رئیس جمهور بخاطر اهتمام در اجرای این قانون دست مریزاد گفت

اين يعني قضاوت منصفانه

حالا تيتر و عکس اساتيد اقتصاد را زدن و دائم لجاجت کردن بر اشتباه بودن هدفمندي اين از نصاف دوره

اگه هم مي خواستند بگذارند همه شرايط مثل ثبات پولي که درد مزمن اقتصاد ايران بوده و هست ايجاد بشود اين طرح هيچ وقت اجرا نمي شد. (1107111) (alef-13)
 
abbas
United Kingdom
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۳:۲۸:۱۵
حرف شما درست اما چه زمانی ثبات پولی ممکن میشود؟
- شفافیت اقتصادی نداریم . نه در روش ایجاد یک واحد اقتصادی، نه در برآورد ، نه در سیستم مالیاتی آن و ... وقتی همه مردم فهمیدند فلانی چقدر پول و درآمد دارد بدانید که شفافیت ایجاد شده است
- عدم پرداخت مالیات ، حقوق گمرکی و ... نیز در فرهنگ ما نهادینه شده در کشورهای پیشرفته عدم پرداخت مالیات برابر است با دزدی . جالب اینکه کسی که درآمد ناچیزی دارد نیز باید مالیات بدهد و در پایان سال اگر بخشودگی است آنوقت مالیات را بر میگردانند
- 25 درصد از بودجه ایران را بخش عمرانی تشکیل میدهد که یکی از عوامل مهم عدم ثبات پولی است اگر بخش عمرانی از مالیات تامین میشد تورم بسیار کمتری داشتیم که بعید است به این زودی اتفاق بیافتد
شاید روشی که آقای "کریس کوک" به ایران پیشنهاد دادند(پتروریال) بتواند مشکلات ناشی از آزاد سازی قیمت ها را کاهش دهد. یک نوع کوپن پولی کنار ریال که امکان انجام تعهدات آن کوپن پولی برای کشور فراهم باشد. این پول (کوپن) قوی و دارای پشتوانه است. (1103433) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۵:۳۷:۵۱
لطفا" آیت ا... هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی نژادرا با هم برابر ندانید ، هاشمی سال 85 درباره چیزی هشدار می داد که شما سال 91 درباره آن مقاله می نویسید (1103667) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۵:۴۷:۴۱
بنده نسبت به آقاي توکلي ارادت ويِه دارم که هميشه دور از مصلحت انديشي هاي سياسي حقايق را مي گويد همچنين منتقد شديد احمدي نژاد و سياستهاي مديريتي و اقتصادي وي هستم
اما چرا بايد از حق و انصاف دور شويم
هدفمندي يارانه ها کاري منطقي و داراي ثمراتي خوبي براي کشور بوده است که مهترين آن کاهش مصرف انرژي بويژه بنزين بوده است. آيا اين حقيقت را مي توانيدانکار کنيد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
اگر شرايط تحريمها پيش نمي آمد قطعا فاز دوم که خود مجلس در بودجه سال قبل نيز تصويل کرد بايد اجرا مي شد اما به دليل تحريمها و مشکلات پيش رو احمدي نژاد بدشانسي آورد و نبايد فاز دوم را اجرا کند
با اين حال انصاف را دور نگذاريد و دائم بر غلط بودن هدفمندي تکيه نکنيد. (1103686) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۷:۴۶:۲۷
کجای متن گفته طرح بدی بود ؟ میگه انتظارات بی جا از طرح حذف سوبسیدها نباید ایجاد کرد بعد هم میگه این کار یه پیش نیاز خیلی مهم به نام ثبات پولی می خواهد (1103870) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۸:۴۵:۱۹
اتفاقا این از خوش شانسی بود ندانم کاری اقایان را پوشش داد همه را انداختن گردن تحریم وگرنه بدون تحریمها هم این گرانی و بی ارزش شدن پول می شد فقط زمانش دیرتر می شد در مورد اختلاس 3هزار و بیمه و بقیه دزدی ها فضای امنیتی تحریم مانع رسیدگی و اطلاع رسانی شد در ضمن مصرف بنزین کم نشده فقط در ابتدای شروع طرح چند ماه کم شد ولی برگشت به روال گذشته (1103955) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۰۰:۲۲:۵۳
عزیز من چه بد شانسی آقای احمدی نژاد نفت را با دلار ... فروخت 2- تازه تحریمها 6ماه است اجرا شده صنندوق ذخیره ارزی چرا خالی شده است (1104462) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۷ ۱۶:۵۰:۴۷
جناب دکتر توکلی تو را به خدا جلوی این سیاست اشتباه را که بیش از 20 سال است تکرا میشود بگیرید. شما جزو معدود افرادی در این کشور هستید که از علم اقتصاد مطلع هستید و امکان اظهار نظر ازاد دارید مملکتمان را از فروپاشی کامل نجات دهید (1103786) (alef-13)
 
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۰۱:۰۳:۱۰
ما منتظر ناجی اقتصاد ایران هستیم آیا کسی هست که اقتصاد ایران را نجات دهد ؟ (1104495) (alef-13)
 
دروغ چرا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۰۱:۲۹:۰۶
اجرای هر طرحی منوط به اعتماد مردم به دولت است (1104513) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۰۸:۴۷:۱۲
ضمن تشكر از اين مقاله مفيد ذكر چند نكته را ضروري ميدانم اميدوارم مدير سايت اقدام به انتشاران نمايد در انجاييكه فر موده بوديد بازيافت بنزين در پالايشگاههاي ايران 17 در صد است ومتوسط دنيا بايد به عرض برسانم متوسط توليد بنزين در دنيا 24 در صد است ماخذ ان هم امار كليدي انرزي جهان منتشر شده توسط ازانس بينالمللي انرزي ميباشد اساسا در خروجي پالايشگاه مجموع بنزين وفراورده هاي ميان تقطير را در نظر ميگيرند كه پالايش گاههاي ايران بر اساس حد اكثر ميان تقطير طراحي گرديدهاند واينكه فرمو ده ايد ممدير دولتي همواره بخشي از مشكل بوده نه راه حل مشكل كمال بي انصافي است در ايران به مدير بنگاههاي دولتي مانند فرمانده پادگان نگريسته ميشود ومدير بايد گوش به فرمان دولت ومجلسي باشد كه غلظت كار شناسيشان به مراتب كمتر از همان مدير دولتي است واگر به گزارشات كارشناسي مديران در رابطه با اصلاح الگوي توليد در دههاي 60و 70 و80 توجه نماييد ملاحظه مي فر ماييد كه مدير دولتي هم درد وهم درمان را تشخيص داده بود منتهي شما مجلسيان توجه نفر موديد وباكمال تاسف اظهار ميداريد كه مديران دولتي همواره بخشي از مشكل بوده اند (1104702) (alef-13)
 
سهراب
۱۳۹۱-۱۱-۰۸ ۲۲:۴۰:۱۲
خدا وکیلی از 57 تا 91 چه برنامه بدرد بخوری اجرا کردید که این دومیش باشه. تازه ریس حمهورهای قبلی واقعا یه چیزی سرشون میشد ولی سیستم اداری مریض مملکت ما اجازه انجام کاری درست را نمی ده ولی بازهم نصفه و نیمه انجام میشد .
من متولد و بزرگ شده زمان جنگ عراق هستم ولی خداییش پدرم زمان جنگ با 5 تا بچه مشکل مالی که الان با 2 بچه داره را نداشت . (1105957) (alef-13)
 
رودباری
۱۳۹۱-۱۱-۱۰ ۰۸:۳۷:۱۶
هدفمندی یارانه روش خاص خود را دارد میبایست در اینخصوص بیشترکارشناسی و به تدریج یعنی همان روشی که در زمان دولت اصلاحات بر روی قیمت سوخت اعمال شده را اجرا میکردند . در اجرای هدفمندی یارانه ها متاسفانه مجلس کم کاری کرده و به دولت اختیار تام داده و دولت برنامه 5 ساله را یکساله به مردم تحمیل کرد و گرانی به عرش اعلی رسید و دیگر کسی به داد مردم نمیرسد و گویا حضرات اثرات تورمی احجرا هدفمندی که برون میریت انجام شد را فراموش کرده و فعلا به اجرای فاز دوم می اندیشند > شهامت میخواهد گخ بگویید ما اینکاره نیستم و شکست خوردیم (1107756) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.