نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 134966
تحلیل منوچهر متکی از مسئله ترکیه و سوریه
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۲۵
وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی ایران در خصوص مواضع ترکیه در قبال سوریه گفت: فکر می‌کنم مقامات ترکیه نیازمند بازنگری در سیاست‌های خود هستند زیرا سیاست نادرست هرگز به سرانجام نمی‌رسد و ترکیه باید این احتمال را بدهد که همانند بسیاری از تحولات در دیگر کشورها بشار اسد در سوریه ماندنی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، منوچهر متکی که عصر امروز در سالن خواجه عبدالله انصاری دانشگاه تهران در همایشی با موضوع بررسی تحولات منطقه و موضوع تحولات سوریه حضور یافته بود گفت: دولت سوریه باید به مطالبات مردم خود توجه کند و این توصیه از سوی جمهوری اسلامی ایران به دولتمردان سوریه صورت گرفته است اما اینکه بخواهد در قبال مداخلات خارجی عقب نشینی کند کار درستی نیست و پایانی برای عقب نشینی در برابر غرب وجود ندارد.

وی با اعلام اینکه سوریه راهی جز توجه به اصلاحات ندارد، گفت: حکومت سوریه باید به قول‌هایی که به مردمش داده عمل کند و البته در این مسیر گام‌هایی را نیز برداشته ولی اگر در رابطه به اصلاحات به تفاهم ملی برسند مردم سوریه قادر خواهند بود که بالاترین مسئول کشور خود را نیز با رای خود تغییر دهند.

وی در رابطه با مبانی حزب بعث سوریه و عراق نیز گفت: آنها مبانی مشترکی در آغاز شکل گیری داشتند ولی زمانی که صدام از مسیر واقعی حزب بعث منحرف شد سوریه بر علیه آن موضع گرفته ولی تفاوت محوری حزب بعث سوریه و عراق در عملکردها، سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های آنها بوده است.

متکی همچنین در خصوص بحث مداخله نظامی ایران در سوریه نیز گفت: من تصور می‌کنم نیازی به کمک نظامی به سوریه نیست زیرا مسئولین آن کشور نیز خشونت‌هایی که در ابتدای تحولات سوریه رخ داد را رد کردند.

وی در خصوص مواضع ترکیه در قبال سوریه نیز گفت: فکر می‌کنم مقامات ترکیه نیازمند بازنگری در سیاست‌های خود هستند زیرا سیاست نادرست هرگز به سرانجام نمی‌رسد و ترکیه باید این احتمال را بدهد که همانند بسیاری از تحولات در دیگر کشورها بشار اسد در سوریه ماندنی شود.

وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی ایران همراهی ترکیه با معارضان سوریه را پیگیری سیاست‌های غرب عنوان کرد و گفت: سیاستی که ترکیه در قبال سوریه اتخاذ کرده به نیابت از غرب تعبیر می‌شود و این برای مردم خود ترکیه نیز قابل قبول نیست.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد ترکیه جایگاه خود را تنزل داده است و از دیدگاه شخصی من سیاست‌های ترکیه در سه ماهه گذشته به هیچوجه قابل قبول نیست.

متکی در خصوص مواضع ایران در قبال ترکیه و سوریه به تحولات فیمابین این دو کشور گفت: ما ارتباط‌مان را باید با هر دو کشور ادامه دهیم و البته می‌توانیم در مسایل موجود در منطقه به سوریه و ترکیه کمک کنیم.

وی با تاکید بر اینکه مداخلات خارجی در کار دیگر کشورها درست نیست گفت: ممکن است در سیاست خارجی میان ایران و ترکیه و سوریه عده‌ای تلاش بکنند که اهرمی برای اثرگذاری داشته باشند ولی معتقدم که ما می‌توانیم رابطه خود را با هر دو کشور ادامه بدهیم.

وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی ایران در ادامه در پاسخ به سئوال دانشجویی در خصوص تعریف دقیق از تحولات منطقه و این که آیا این تحولات به واقع بیداری اسلامی است یا طرحی که از سوی دولت غربی پیگیری می‌شود، گفت: در ابتدای قصه و زمانی که مردم تونس در مدت کوتاهی بن علی را ساقط کردند بعضی بر این باور بودند که این کار، کار غرب و ‌آمریکایی‌ها است و البته عناوین مختلفی نیز برای این تحولات به کار بردند ولی امروز دیگر خود این تحولات خودش را تعریف می‌کند.

وی افزود: فکر می‌کنم ما امروز دیگر از الفاظ گذر کردیم و می‌توانیم حتی بیداری اسلامی را نهضت اسلامی در منطقه بنامیم.

متکی در رابطه با نقش فرماندهی سپاه قدس در تحولات منطقه بالاخص عراق و تداخل کاری فعالیت‌های سپاه قدس با دستگاه دیپلماسی کشور نیز گفت: آقای سلیمانی از فرماندهان دوران سختی‌ها بوده و وفاداری خود را به نظام و کشور به اثبات رسانده‌اند.

وی با اشاره به پیگیری‌های قضائی صورت گرفته برای محاکمه کسانی که طرح ترور سردار سلیمانی را مطرح کرده‌اند، گفت: این پیگیری‌ها جا دارد که تا حد نهایت ادامه یابد.

وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی ایران در خصوص مواضع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران گفت: این مواضع برآیند و فرآیند فعالیت‌های کلی در نظام است و زمانی که نظامیان آمریکایی اقدامات ضد امنیتی علیه جمهوری اسلامی ایران در عراق انجام می‌دادند نیاز به اقدامات امنیتی- نظامی بر علیه آنها بود لذا بحث دخالت در مواضع سیاسی کشور مطرح نبوده و در جایگاهی بالاتر از دستگاه سیاست خارجی هماهنگی‌های لازم صورت می‌گیرد تا از همه ظرفیت‌های نظام برای اثرگذاری در عرصه بین‌الملل استفاده شود.

متکی در خصوص بحث کردهای ۴ کشور ایران، ‌عراق، ترکیه و سوریه نیز گفت: به اعتقاد ما بحث کردستان در چهار کشور به طور یکسان مطرح نبوده و بر خلاف اینکه برخی می‌گویند این قوم را دشمن مشترک تعریف بکنیم استدلال درستی محسوب نمی‌شود و تئوری مشکل مشترک در خصوص ایران و سوریه در زمینه کردها صحیح نیست.

وی همچنین در خصوص نقش عربستان در تحولات منطقه نیز گفت: عربستان طی سالهای اخیر دخالت‌های زیادی در کشورهای منطقه و تحولات این کشورها داشته است.

وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد:‌ عربستان کارنامه بسیار سیاهی در عراق دارد و در حالی که یک نظامی تبعه سعودی در سوریه کشته شد به بشار اسد پیغام فرستاده بودند چنانچه در روابط با ایران تجدید نظر کند کمک‌های خود را به مخالفین نظام سوریه کاهش خواهند داد.

وی در پایان سخنانش قیام‌های اخیر در منطقه را حرکت اصیل بیداری اسلامی عنوان کرد و گفت: البته بدل‌هایی نیز برای این قیام درست کرده‌اند که به اعتقاد من در سوریه حاشیه‌هایی به این بدل‌ها ساخته شده ولی اگر در یمن علی عبدالله صالح و هوادارانش نیز کنار گذاشته شوند زبانه‌های این تحول به شکل جدیدی در عربستان به وجود خواهد آمد و عربستان از این جهت مشکلات اساسی در آینده خواهد داشت.
 
امیر
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۹:۱۹:۰۱
بنظر میرسه تنها کسی که باید در سیاستهای خود بازنگری کنه ما هستیم و نه ترکیه، اینجور که آقای متکی فرمودند پس خشونتهایی در ابتدا بوده و البته معلوم نیست چرا ایشان فکر میکنند که الان متوقف شده و در ضمن این گفته که مردم سوریه بتوانند بالاترین مقام کشور خود رو انتخاب کنند خود نشان از دیکتاتوری بودن سوریه و بر حق بودن مبارزات مردم این کشور میباشد.

تنها راه حفظ نفوذ ما در سوریه این هست که بشار رو فراموش کرده و مثل ترکیه به مردم این کشور کمک کنیم تا حکومتی نسبتا دموکراتیک در این کشور برقرار بشه. مردم سوریه هم بعد از آرام شدن اوضاع به فکر پس گرفتن بلندیهای جولان از اسراییل خواهند بود که همین باعث موضع گیری اونها در مقابل اسراییل خواهد شد و اگر ما همچنان نفوذی در آنجا داشته باشیم به نفع ما خواهد بود. (565561) (moderator4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۱:۵۵:۴۹
حساب میلیونها مردم سوریه و ترکیه ازحساب زمامداران خیانتکار حاکم بر ترکیه جداست . اینها عمله و اکره رژیم صهیونیستی و آمریکا در منطقه اسلامی و عضو وفادار ناتو هستند یعنی این حقایق مسلم برای بعضی کند ذهن ها روشن نیست یا حرکاتشان قصه دیگری است (565762) (alef-11)
 
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۰:۵۵:۰۵
به نظر من نباید بشار رو رها کرد،ولی باید بوسیله ی خودش به فکر عبور کم هزینه از او به طور دموکراتیک توسط مردم باشیم تا:
1)مردم اون کشور نیز طعم آزادی رو بچشند
2)شان ایران حفظ شود
3)نفر بعدی که روی کار بیاید نیز با ما باشد
4)عوامل اسرائیل سر کار نیاید و به منافع ایران و خط مقاومت صدمه ای وارد نشود
البته همه ی این ها در گرو اقدامات سریع و موثر ما و بشار دارد که با این وزارت خارجه ی کند ما و بشار بی رمق همه چیز برعکس میشه. (565667) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۱:۲۱:۰۴
سلام
جناب آقای متکی چطوره که سوریه به اصلاحات احتیاج داره ولی ما نیازی به آن نداریم واصلاح طلبان را با چوب وطن فروشی می زنیم!!!!!!!!!!!!!!! (565713) (alef-11)
 
شاهین
Latvia
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۱:۲۷:۲۸
با تحلیلهایی که جناب متکی ارایه دادند بایستی به آقای احمدی نژاد حق داد که ایشان را در ماموریت خارجه عزل نمودند!!!!! (565728) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۰-۰۹-۲۹ ۰۷:۴۸:۰۴
اگرچه با تمامی آنچه جناب متکی گفته است موافق نیستم و بسیاری از عبارات ایشان را ادبیات دیپلماتیک می دانم و نه گفتاری علمی و وموثق و حق. لیکن با این وجود، در قیاس با یسیاری از تحلیل های مطرح در باره سوریه و در این میان ترکیه - سوریه، مطالب ایشان متین تر است.

بنده به خواست مردم سوریه هر چه باشد احترام می گذارم. لیکن معتقدم که این خواست فقط در تظاهرات خشونت بار چند هزار نفره تجلی نمی یابد. حتی چنانچه تضاهرات خیابانی را ملاک قرار دهیم، هنوز در بزرگترین شهرهای سوریه چون دمشق و حلب که شهرهایی چند میلیونی هستند ما شاهد تظاهرات بزرگ چند صد هزار نفری نبوده ایم.

البته این به معنای تایید خشونت... سوریه نیست. همان گونه که نمی بایست خشونت معارضین را نیز نادیده گرفت. لیکن ..با تمام بدی هایش لزوم اصلاحات را پذیرفته است. همین نظام .. تنها حکومت عربی بود که در کنار صدام پلید نایستاد و از حماس و حزب الله حمایت نمود.
هر چه باشد حکومت اردن و سعودی و بحرین و یمن .. فاسدتر و پلیدترند.
این ها همه یک طرف، هر نوع خرابی داخلی مداخله جنایت کاران غربی را توجیه نمی کند.
اما در باره ترکیه . به نظر بنده همان گونه که ما برای خود این حق را قائلیم که بنا بر مصالح ملی و منطقه ای و یا مصالح امت اسلامی موضعی را اتخاذ کنیم. بایستی این حق را برای دیگران نیز قائل باشیم.
ترکیه اردوغان یعنی اسلام گرایان ترکیه بیش از انکه به تشویق غرب علیه اسد شده باشند، متاثر از نوستالوژ ی ماساه حماه و کشتار چند ده هزار نفری در این شهر حدود سه دهه پیش و عواطف اخوانی هستند که به نظر من قابل احترام است ولو اشتباه باشد. (566027) (moderator19)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.