توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 403967
پیشرفته‌ترین پتروشیمی‌ کشور در پیچ و خم بروکراسی اداری
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۲
مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان با ابراز امیدواری نسبت به بهره‌برداری از این مجتمع تا سال 2022 میلادی گفت: این مجتمع از پنج واحد پتروشیمیایی شامل واحد تولید متانول، واحد تولید اولفین و سه واحد تولید پلیمر تشکیل خواهد شد که سه تکنولوژی آن برای اولین بار در ایران اجرا می ‌شود.

محمد عباسی در گفت‌وگو با ایسنا خاطرنشان کرد: تبدیل متانول به الفین تکنولوژی جدید و منحصر به فردی است که به جز آمریکا، چین تنها کشوری است که آن را اجرا کرده و تولید دو واحد پلیمری هم از گاز طبیعی برای اولین بار در کشور صورت می‌گیرد که امیدواریم تا سال 2022 میلادی مجتمع پتروشیمی فجر کرمان به بهره برداری برسد.

وی با بیان این مطلب که برای اولین بار در جنوب شرق کشور، با تدبیر و درایت استاندار کرمان در دولت تدبیر و امید بحث پتروشیمی رقم خورد، گفت: با وجود همه مشکلات و دیدگاه‌های موجود مبنی بر این‌که ایجاد پتروشیمی در کرمان غیرممکن است، خوشبختانه مجتمع پتروشیمی فجر کرمان تا کنون با موفقیت پیش رفته است.

عباسی به تامین زیر ساخت‌ها اعم از تملک زمین، آب، برق و مهم‌ترین آنها خوراک پتروشیمی اشاره و اظهار کرد: برای تامین هر یک از این زیرساخت ها مسایل و مشکلاتی وجود دارد که برخی از آنها مرتفع  و برخی دیگر دردست اقدام هستند.

منابع تامین آب پتروشیمی فجر کرمان

مدیر عامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان راهکاری که برای حل مشکل آب اتخاذ کرده‌اند را این‌گونه توضیح داد: نگاه ما به آب اصلاً به منابع زیر زمینی آب نیست و به عنوان یک منبع پایدار و قابل اطمینان به آب حاصل از تصفیه پساب شهری توجه داریم که در این راستا مذاکراتی با مدیر عامل آبفا کرمان در خصوص حتی جمع آوری و تصفیه فاضلاب کرمان صورت گرفته که کل فاضلاب کرمان را به پتروشیمی فجر کرمان واگذار نمایند و یا این‌که هر پیمانکاری این اقدام را انجام می‌دهد، پتروشیمی فجر کرمان آماده است که آب تصفیه آن را به طور کامل خریداری کند و درحال بزرگترین مشتری این آب، پتروشیمی فجرکرمان بوده و آن را تضمین شده خریداری می‌کند.

عباسی اظهار کرد: هم‌چنین به دنبال آن هستیم تا با همکاری و مشارکت یک شرکت دیگر بحث انتقال و شیرین سازی آب دریای عمان را در دستور کار قرار دهیم، که معتقدیم این یک کار بزرگ ملی است و هم اکنون مذاکرات این طرح نیز در حال جریان است و امیدواریم این طرح به نتیجه برسد، اما در مجموع مسئله تامین آب مجتمع پتروشیمی فجر کرمان اولویت کاری ما بوده و قابل حل است.

سهم مردم جنوب شرق کشور از اقتصاد نفت ملی

وی در خصوص بحث خوراک مجتمع پتروشیمی فجر کرمان نیز به ایسنا گفت: در آغاز پروژه به بهانه کمبود آب، خوراکی که اختصاص داده شده قابل ملاحظه نبود، اما پس از مطالعات فنی و اقتصادی طرح و اطمینان وزیر نفت از نحوه عملکرد و توان این پروژه به این دیدگاه و باور رسیدند که مدیریت اجرایی پتروشیمی فجر کرمان به نقاط بسیار محکم رسیده است، لذا ضمن رضایت ازعملکرد تیم اجرایی پروژه، دستور افزایش خوراک را صادر کردند.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان با گلایه از کندی تخصیص خوراک به این مجتمع، تاکید کرد: مجوز خوراک به میزان کمتر را قبلا دریافت کرده‌ایم، اما خوراک مورد نیاز مقیاس جدید طرح در دستور کار است و امیدواریم که مسئولین مربوطه، دستور وزیر نفت را مبنی بر افزایش خوراک را اجرا و هرچه زودتر این مجوز را صادر کنند.

وی یادآوری کرد: قرارداد تامین خوراک پتروشیمی فجر کرمان در مقیاس قبلی با شرکت ملی گاز منعقد شده است، اما امیدواریم بحث افزایش خوراک به زودی حل شود.

عباسی با طرح این سوال که به چه بهانه‌ای مردم جنوب شرق کشور تاکنون از صنعت نفت بی‌بهره مانده‌اند؟ بیان کرد: از نظر وضع آب‌های جاری درحال حاضر تمام ایران مشکل کمبود آب وجود دارد و به اعتقاد ما استفاده از منابع زیر زمینی آب برای صنعت پرمصرفی مثل پتروشیمی خیانتی است به آیندگان. لذا تنها منابع آب مورد نیاز صنعت، آب حاصل از تصفیه پساب شهری است و یا آب حاصل از شیرین سازی و انتقال آب دریا؛ و معتقدیم با این نگاه کرمان یکی ازمکان‌های با اهمیت برای ایجاد صنایع بزرگ خواهد بود

وی ادامه داد: اگر بنا به آب باشد، ما به آب دریای عمان و خلیج فارس نزدیکتر و ارجح‌تریم؛ متاسفانه خیلی از صنایع بزرگ داخل کشور ازمنابع زیر زمینی استفاده می‌کنند و سطح سفره‌های آب زیرزمینی بسیاری از استان‌های درون سرزمینی بسیار پایین است واصلا در بوق و کرنا هم نمی‌کنند، اما برای ما کرمانی‌ها همیشه بحث اصلی برای ندادن امتیازات این چنینی، کمبود آب مطرح است.

جزییات پیشرفته‌ترین مجتمع پتروشیمی ایران

عباسی با بیان این مطلب که صنعت پتروشیمی یک صنعت اشتغال‌زاست و درصورت راه اندازی مجتمع پتروشیمی که خود به تنهایی درکشور بی نظیر بوده و با تولید محصولات منحصر به فرد آن صدها کارخانه پایین دستی مربوطه را می‌توان ایجاد کرد، افزود: کاربرد این محصولات درتمامی صنایع مشهود است (بعضی ازگریدهای محصولات درصنایع پزشکی کاربرد خاص از جمله عدسی مصنوعی چشم، دریچه قلب و...) و باید به این نکته مهم توجه کرد که صنعت پتروشیمی به سه  قسمت تقسیم می‌شود. صنایع بالا دستی، که معمولا حجم سنگین سرمایه‌گذاری لازم دارد و علی القاعده بخش خصوصی توان کمتری برای سرمایه گذاری در این بخش  دارد. دوم بخش میانی و یا ایجاد مواد اولیه لازم برای صنایع کوچک که می‌تواند زمینه را برای انواع کارخانجات پایین دستی آماده کند و سوم صنایع کوچک که با سرمایه‌گذاری اندک می‌شود بهره بیشتر و اشتغال زیادتری بوجود آورد و طرح پتروشیمی فجرکرمان از جمله طرح‌های بزرگی است که بخش خصوصی هم در صنعت بالا دستی وهم میانی بصورت یک مجتمع اقدام نموده و هم سرمایه گذاران آن برای ادامه کار در صنایع پایین دستی با همکاری سرمایه گذاران محلی در قالب ایجاد منطقه ویژه اقتصادی اعلام آمادگی کرده‌اند.

دلایل انتخاب کرمان برای احداث پتروشیمی

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان درباره دلایل احداث پتروشیمی در کرمان، اظهار کرد: وجود صنایع خودروسازی در استان، آب وهوای کار در چهارفصل سال، داشتن دانشگاه‌های معتبر و امکان استفاده از نیروی انسانی مناسب‌تر، نزدیکی به بزرگترین بندرتجاری کشور و اتصال جاده‌ای از طریق دو بزرگراه و خط ریلی به آن، قرار گرفتن در مسیر شمال وجنوب خط ریلی کشور (اتصال ریلی به پاکستان وهند)، نزدیکی به فرودگاه بین المللی، قرارگرفتن در مجاورت دوخط انتقال گاز طبیعی، مجاورت با نیروگاه 2000 مگاواتی سیکل ترکیبی و... از اهم عوامل برای ایجاد انگیزه در احداث چنین پروژه بزرگی در این منطقه است.

وی افزود: یکی از معضلات تکنولوژی‌های لب دریا، خوردگی است که کرمان با داشتن آب و هوای مناسب از این لحاظ  مزیت نسبی دارد و البته منکر مزایای ایجاد کارخانجات لب دریا نیستیم، اما به غیر از حمل و نقل ارزان و آب فراوان که آنهم چندان ارزان نیست، خیلی ارجحیتی برکرمان ندارند.

عباسی، جوانان کرمان را بسیار باهوش و با استعداد دانست و به خبرگزاری ایسنا گفت: باید مدنظر داشت که از لحاظ نیروی انسانی کرمان یکی از مناطق مستعد است، به گونه‌ای که با داشتن چندین دانشگاه معتبر و آموزش چندین هزار دانشجو می‌تواند نقطه قابل اتکایی برای هر سرمایه‌گذاری باشد.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان یکی از بزرگترین مزیت‌های اجرای پتروشیمی در کرمان را حمایت مسئولین استان دانست و ادامه داد: استاندار کرمان و بعضی از مسئولان استانی از طرح واجرای مجتمع پتروشیمی در شهرستان کرمان استان همه جانبه حمایت وپشتیبانی کردند. به گونه‌ای که استاندار کرمان شخصا از روز اول تا کنون، نسبت به مساله پتروشیمی حساس و پیگیر بوده‌اند و این یک مزیت بزرگ است که سهامداران ما بایستی شاکر خدا باشند و با اجرای به موقع و راه اندازی به موقع بتوانند بخشی از زحمات ایشان را جبران نمایند.

وی هم‌چنین تاکید کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی مخصوصا دکتر «محمدمهدی زاهدی» بسیار پیگیر و حمایت و همراهی نموده است و انتظارم این است که سایر نمایندگان نسبت به این طرح از خود حساسیت نشان دهند و اگر خواستار توسعه و پیشرفت کرمان هستند باید با تمام قوا در این زمینه مدد رسان باشند.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان، کرمان و جنوب شرق کشور را یکی از آخرین استان های که در صنعت پتروشیمی ورود پیدا کرده است، دانست و به خبرگزاری ایسنا تصریح کرد: در این مجتمع از مجموع پنج واحد تولیدی، تکنولوژی سه واحد آن برای اولین بار در ایران اجرا می‌شود. در اولین واحد گازطبیعی به متانول و در واحد دوم متانول به اولفین تبدیل می‌شود. تبدیل متانول به الفین تکنولوژی منحصربه فردی می باشد و درحال حاضر بعد ازآمریکا بعنوان صاحب تکنولوژی، چین تنها کشوری است که آن را اجرا نموده است و این موضوع افتخاری برای کرمان است که یک صنعت نو و دانش روز دنیا برای اولین بار در کرمان اجرا می‌شود و به عنوان یک الگو در کشور مطرح است.

عباسی با اشاره به دیگر واحدهای پتروشیمی فجر کرمان گفت: سه محصول اصلی این مجتمع پلیمرهای EPDM (اتیلن پروپیلن دی ان منومر) ،EVA (اتیلن ، وینیل استات) وpp پلی پروپیلن هستند که در حال حاضر تامین کنندگان دانش فنی تمامی واحدها مشخص شده‌اند، به طوری که این شرکت‌ها از معتبرترین تامین کنندگان این نوع محصولات در دنیا هستند.

وی با بیان این‌که مطالعات و بررسی‌های فنی و اقتصادی کل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان را یکی از شرکت‌های معتبر دنیا انجام داده است، ادامه داد: در بررسی‌های صورت گرفته تولیدات این مجتمع صرفه اقتصادی بالایی خواهند داشت و این امیدواری را ایجاد کرده است که در آینده جزء فروشندگان با کیفیت این نوع محصولات در منطقه باشیم.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان نتایج و توفیقات پتروشیمی فجر کرمان را از نتایج اجرای برجام دانست و معتقد است: اگر برجامی نبود، امکان اتفاق این تکنولوژی درکرمان وجود نداشت و کرمانی‌ها این شانس را داشتند که زمانی ما وارد مذاکرات قراردادی شدیم، که جو عمومی و جهانی نسبتا مثبت بود، به گونه‌ای که توانستیم با معتبرترین دارندگان دانش فنی به توافق برسیم.

غیر ممکنی که ممکن شد

وی طرح پتروشیمی فجر کرمان را یک طرح بزرگ دانست وایجاد چنین طرحی را نیازمند همراهی وهمکاری همه مسئولان ومقامات کشوری و استانی دانست و با بیان این‌که توقع این‌که سرمایه گذار به تنهایی آن را اجرا نماید، نباید داشت، تاکید کرد: این طرح چهره کرمان را تغییر خواهد داد، از رسانه‌ها انتظار می‌رود بحث پتروشیمی را در کرمان بعنوان یک پتانسیل جدید که در حال شکل گرفتن است را یک مطالبه عمومی بدانند و آن را تا به نتیجه رسیدن پیگیری نمایند تا ما همگی متعهد به اجرای آن باشیم.

عباسی پروژه پتروشیمی را یک کار غیرممکنی که ممکن شد، اعلام و تصریح کرد: این کار با همت استاندار کرمان ، سهامداران، هیات مدیره پتروشیمی فجر و تیم اجرایی که توانستند یک کار بسیار مشکل را پیش ببرند انجام شده و امیدوارم با همین همت در آینده نزدیک شاهد عملیات اجرایی پروژه و بهره برداری از آن باشیم.

سیستم اداری؛ جزام توسعه است

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان با اعتقاد به اینکه برای توسعه و پیشرفت، باید همه دست در دست یکدیگر نهیم، با گلایه مندی از سیستم بروکراسی اداری تاکید کرد: متاسفانه سیستم اداری کشور خوب نیست، بطور مثال وزیر نفت بیش از سه ماه پیش نسبت به تخصیص خوراک دستور داده است و نسبت به طرح بسیار با انگیزه برخورد نموده و گفتند «که نسبت به این طرح و تیم اجرایی آن بسیار امیدوارم » این درحالی است که امروز مجوز تخصیص خوراک در کش و قوس اداری گیر کرده است.

عباسی با بیان این‌که بسیاری از صنایع کشور به دلایل بسیار جزیی متوقف شده‌اند، تصریح کرد: سیستم‌های اداری بسیار محافظه کارانه رفتار می‌نمایند و این امر در اقتصاد بسیجی اصلا مناسب نیست، به گونه‌ای که در کشوری که ادعای فرهنگ بسیجی دارد، ترس از موهومات خوب نیست؛ بسیاری از ترس‌هایی که مسئولین اداری دارند، محافظه کارانه است و ترس واقعی نمی‌باشد و این خوب نیست.

وی چهارچوب اداری کشور را همگام با برنامه های توسعه‌ای و سیاست‌ها ندانست و به خبرگزاری ایسنا گفت: اگر کمی در فرمایشات مقام معظم رهبری بخصوص در ابلاغیه سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه تامل نماییم، درمی‌یابیم که یکی از دغدغه‌های ایشان نسبت به صنعت و اقتصاد است.

این مقام مسئول تصریح کرد: اشتغال‌زایی، بهبود مستمر فضای کسب و کار و تقویت ساختار رقابتی، بهره گیری از ظرفیت‌های موجود و... همگی نشان دهنده عزم جدی مقام معظم رهبری برای شکوفا سازی اقتصاد مقاومتی است ولی متاسفانه سیستم اداری ما به اعتقاد اینجانب با ترس موهومی و با احتیاط زیاد با مسائل برخورد می‌کنند و این چنین می‌شود که باید برای گرفتن ابتدایی‌ترین مجوزها روزها باید در انتظار بود و درنهایت هم با صدها تعهد و منت‌کشی چیزی که حق‌مان است را بگیریم.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان ادامه داد: علی رغم 38 سال انواع تحریم ها و فشارها و تحریم های مضاعفی که طی چندین سال اخیر به این کشور وارد شد پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته ایم.

وی از تفویض اختیارات به استان ها و اینکه روند اداری  کشور را روانترو پیشرفته تر از وضع موجود می کند، سخن گفت و افزود: متاسفانه بسیاری از امضاهایی که در تهران صورت می گیرد، توسط افرادی صادر می شود که با کمترین اطلاعات بوده و در عین حال با اتلاف وقت زیادتر صورت می گیرد درحالیکه می‌شود مدیرکل استان ها که اشرافشان به مسایل و اقلیم استان بیشتر است انجام دهند که هم سرعت وهم  دقت درتصمیم گیری بیشتر خواهد شد.

عباسی درباره دلایل کندی کار پتروشیمی فجر کرمان نیز گفت: پتروشیمی فجر کرمان تاییدیه وزارت نفت و وزارت نیرو را درخصوص در کنترل بودن پروسه تولید و عدم آلایندگی آنها و آب مورد نیاز دارد و هیچ فاکتور منفی مبنی بر عدم صدور مجوز زیست محیطی ندارد. اما هنوز در دستورکار کمیته ماده 2 محیط زیست قرارنگرفته است و امیدواریم درآینده نزدیک این مهم سرانجام گرفته و مجوز محیط زیست را دریافت کنیم.

وی تاکید کرد: از لحاظ جغرافیایی و سیاسی و اقتصادی، کرمان در یک موقعیت بسیار استثنایی است. اکنون سه استان کشور به عنوان الگوی اقتصاد مقاومتی مطرح هستند که استان کرمان یکی از آن سه استان است و چنین موقعیتی به راحتی بدست نمی‌آید و ادارات استان باید از این موقعیت نهایت استفاده را نمایند تا بتوانیم درحد نام کرمان وعظمت مردم کرمان پیشرفت کنیم و در این راستا باید پوسته شکنی کنیم و اگر چنین شود، کرمان مانند فنر، جهش بزرگی در امر توسعه خواهد داشت.

کرمان درگاه ورودی آب به فلات مرکزی

وی کرمان را درگاه ورودی آب به فلات مرکزی کشور دانست و اظهار کرد:  سرمایه گذاری در انتقال آب به کرمان یک سرمایه گذاری بسیار باارزش است، مثلا تونل آب یک کار آگاهانه و با ارزشی بود که در حال انجام است و در آینده نیاز آب کرمان، یزد و مرکز کشور از طریق این تونل باید تامین گردد و اگر فقط  به وجه مزایای حق ترانزیت این انتقال آب توجه نماییم، برای کرمان به چه میزان می‌تواند باارزش باشد.

راه‌اندازی منطقه ویژه اقتصادی فجر کرمان

وی به بحث منطقه ویژه اقتصادی فجر کرمان اشاره و تاکید کرد: طرح  این منطقه به منظور انتقال تکنولوژی، بالا بردن بهره وری، اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده برمحصولات پتروشیمی فجر در مجاورت کارخانه دیده شده است.

عباسی با بیان این‌که، منطقه ویژه اقتصادی فجر، یک منطقه ویژه اقتصادی خاص خواهد بود که شاید با توجه به الگویی که در نظر گرفته شده است، کم نظیر باشد، ادامه داد: درحال حاضر کلیات طرح به همراه همه پیش نیازهای آن تهیه و با حمایت مقام استانداری کرمان برای شورای عالی مناطق آزاد ارسال شده است و امیدواریم دولت و مجلس نسبت به این طرح دیدگاه مثبتی داشته و به زودی شاهد اجرای آن باشیم.

مدیرعامل مجتمع فجر کرمان با اشاره به سرمایه‌های سرگردان استان کرمان، گفت: کرمانی‌ها از وضع اقتصادی مطلوبی برخوردارند، در این پروژه الگویی در مدیریت استفاده از سرمایه‌های سرگردان تعریف شده است که کلید شاخص این طرح استفاده از مدیران متخصص ومجرب برای ایجاد اقتصاد مولد در راستای اقتصاد مقاومتی است. فعلاً در منطقه ویژه اقتصادی فجر کرمان ایجاد حداقل 40 صنعت پایین دستی پتروشیمی بررسی فنی اقتصادی شده که در صورت تصویب منطقه ویژه مطرح و آماده اجراست، ضمن آن‌که این طرح‌ها با سرمایه‌گذاری کم  بسیار اشتغال‌زا هستند و حداقل هزاران نفر مشغول به کار خواهند شد، به گونه‌ای که کرمان، رفسنجان و اطراف کرمان را به شدت تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.

خبرهای خوش در راه است

وی با تاکید بر این‌که پتروشیمی فجر کرمان در نوع خود ، یک موهبت و نعمت الهی است که مردم کرمان به آن دست یافته‌اند، تصریح کرد: این پروژه با توجه به حجم کاری و میزان سرمایه گذاری بسیار پیچیده وبزرگ بوده و نیازمند صبر وبردباری برای اجرای آن هستیم و برای شروع کار باید تمامی مسائل با درایت و علم حل وفصل شود و تا زمانی که مطالعات و بررسی‌های مهندسی ما تمام نشود، شروع عملیات اجرایی آن امکان پذیر نخواهد بود و هرگونه عملیات پیش از آن حتما دوباره کاری خواهد بود.

عباسی با بیان این مطلب که بنا به گفته وزرای صنایع و نفت طرح پتروشیمی فجر کرمان در نوع خود بی‌نظیر است و بنا به گفته کسانی که با صنعت در ارتباط‌اند ما تاکنون بسیار خوب پیش رفته‌ایم، به ایسنا گفت: بر اساس قراردادهای منعقده، حداکثر بین 12 تا 18 ماه مطالعات و محاسبات مهندسی پتروشیمی به پایان می‌رسد، اما اطمینان می‌دهم که راهی که رفته‌ایم غیرقابل بازگشت بوده و حتما پتروشیمی فجر کرمان اجرا خواهد شد به این سبب که همه سهامداران این طرح اراده خود را بر این بنا نهاده‌اند، هم‌چنین حمایت‌های استاندار حاکی از این امر است.

مدیر عامل مجتمع پتروشیمی فجر کرمان در برابر سوال این‌که آیا دانش فنی خریداری شده چینی است؟ اعلام کرد: همان‌طور که گفته شد تکنولوژی و دانش فنی به کاررفته در مجتمع به هیچ وجه چینی نیست، فقط با یک شرکت مهندسی چینی، آن هم به این دلیل که تجربه اجرای پنج یا شش واحد در چین، به عنوان پیمانکار مهندسی بوده، در حال مذاکره‌ایم.

وی اظهار کرد: سهامداران مجتمع شامل شرکت گسترش انرژی پاسارگاد بعنوان سهامدار اصلی ومجتمع صنعتی و اقتصادی رفسنجان و شرکت توسعه نفت و گاز محمدیان به عنوان سهامداران این طرح هستند و برای تامین منابع مالی از طریق صندوق  توسعه ملی اقدام شده است و با توجه به اقدامات صورت گرفته و نظر مساعد اولیه امکان تحقق این مورد و تامین مالی مورد نیاز از طریق صندوق بسیار زیاد است.

وی با بیان این‌که  در دنیای امروز جایی برای تک روی نیست و معتقد هستیم که باید تیمی و یکپارچه حرکت کنیم و در بین همه افراد جامعه وحدت و هم فکری وجود داشته باشد، افزود: زمانی می‌توانیم کرمان را بزرگ کنیم که مردم و مسئولین این بزرگی را در ذهن خود داشته باشند و با همت و تدبیر و غیرتمندانه کارها را پیش برد.

عباسی در پایان با بیان این مطلب که مقدمه همه کارها، کار فرهنگی است، خاطرنشان کرد: خدا را شاکریم که مدتی است با همت دولت تدبیر و امید و با درایت استاندار کرمان فرصت‌های مغتنمی ایجاد شده است و باید مقداری سلایق شخصی خود را کنار گذاشته و به منافع ملی فکر کرده و با تمام توان تلاش کنیم.
 
کلمات کلیدی : پتروشیمی‌
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.