توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 236189
راهنمای کتاب/ «واکاوی جاهلیت از منظر نهج‌البلاغه»؛ محمدهادی یدالله پور و نسیبه یدالله پور؛ دفتر نشر فرهنگ اسلامی
دردِ بی درمانِ جهالت!
بخش فرهنگی الف،9 مرداد 93
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۹ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۳۲
واکاوی جاهلیت از منظر نهج‌البلاغه
نوشته محمدهادی (بهروز) یدالله پور و نسیبه یدالله پور
دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ اول ۱۳۹۲
شمارگان ۲۰۰۰ نسخه
۱۹۶ صفحه ، ۱۰۰۰۰ تومان

فروشگاه اینترنتی شهر کتاب
، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

صحبت از جاهلیت که می‎شود، بی‎اختیار به یاد روزگار جاهلیت اعراب پیش از اسلام می‌افتیم، اگر تخیل قوی‎تری هم داشته باشیم صحنه دردناک زنده‌به‌گور کردن نوزادان دختر در عصر جاهلیت پیش چشم ما مجسم می‎شود و از این سنخ تصورات که دم دست‎ترین چیزهایی است که درباره آن شنیده‎ایم.

البته گاه حقیقت آن‌طورها هم نبوده که ما تصور می‎کنیم، چون اگر این رسم ضد انسانی بیش از ظهور اسلام، بین همه اعراب رواج داشت، نسل زنان کامل ور‌افتاده بود؛ درحالی‌که می‎دانیم کم نبوده‎اند زنانی که در ایام پیش از اسلام زاده شده بودند و نقش مهمی هم در صدر اسلام داشتند. از حضرت خدیجه همسر گرامی پیامبر گرفته تا سمیه نخستین شهید زن تاریخ اسلام و...

خلاصه کلام اینکه در دوران موسوم به جاهلیت اعراب نیز جاهلیت شامل همه نمی‎شده، حتی اگر تعدادشان خیلی هم بوده باشد. چنانچه پس از ظهور اسلام نیز جماعت جاهل بوده‎اند و هنوز هم هستند. کم یا زیادشان هم‌بستگی به تعریف ما از جاهلیت دارد، اینکه چقدر دایره شمول را گسترده فرض کنیم و یا نه.

کتاب واکاوی جاهلیت از منظر نهج‌البلاغه نوشته محمدهادی (بهروز) یدالله پور و نسیبه یدالله پور که به همت دفتر نسر فرهنگ اسلامی منتشرشده، دستمایه‎ای در همین رابطه دارد. به زبان ساده، این کتاب به ما نشان می‎دهد که جاهلیت (این درد ازلی ابدی انسان) از منظر نهج‌البلاغه (و در واقع از نگاه امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام) چیست و شامل حال چه کسانی می‎شود.

عنوان کتاب هم به شکل واضحی بازگوکننده این است که با موضوع مهمی روبه‌رو هستیم، که  نیازمند غور و بررسی دقیق است. اهمیت این کتاب نه‌فقط به دلیل موضوع آن‌، بلکه به دلیل بررسی این سوژه از منظر نهج‌البلاغه نیز هست. مخصوصا وقتی توجه داشته باشیم که در نگاه ما گفتار و رفتار امیرالمؤمنین علی علیه‎السلام مطابق است با آموزه‎های وحیانی و سنت قطعی پیامبر اسلام؛ به‌عبارت‌دیگر بین گفته پیامبر (ص) و امام علی (ع) تفاوتی نیست. از سوی دیگر نهج‌البلاغه مهم‌ترین سند از نحوه زمامداری ایشان است که در متن آن برداشت‎های خود را از مسائل گوناگون مطرح ساخته است.

کتاب حاضر می‎کوشد تا با معناشناسی از جاهلیت ویژگی‎های آن را از منظر مهم‌ترین منبع مکتوب در فقه اسلامی تشیع، بررسی کند. و راه‌کاری برای برون‌رفت از فرهنگ جاهلی بر اساس آموزه‎های نهج‌البلاغه ارائه کند. این کتاب در ۱۹۶ صفحه و سه گفتار نوشته شده است. گفتار اول به مفهوم شناسی جاهلیت اختصاص دارد؛ معنای لغوی علم، عقل وجهان و همچنین بررسی مفهوم جاهلیت در قرآن کریم از دیگر بخش‎های این گفتار هستند.

گفتار دوم به ویژگی‎های جامعه جاهلی می‎پردازد؛ دین و احکام عبادی و اوضاع اجتماعی و سیاسی جامعه جاهلی، مهم‌ترین فرازهای بخش‎های این گفتار محسوب می‎شوند. آخرین گفتار کتاب حاضر نیز به‎راه‎های برون‌رفت از جاهلیت اختصاص‌یافته و مبارزه با جاهلیت و جهل زدایی از بعد عملی دو بخش اصلی این گفتار را تشکیل می‎دهند.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
دردِ بی درمانِ جهالت!