نظر منتشر شده
۴۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 137080
سوالی که با اظهارات رئیس جمهور پیش می آید
آيا دولتی ميتواند بجای دولتهای بعدی تصميم بگيرد؟
محسن فاتحی، 10 دی 90
تاریخ انتشار : شنبه ۱۰ دی ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۳۱
آقاي رئيس جمهور در خصوص هدفمندي يارانه‌ها و مشخصاً پرداخت نقدي يارانه‌ها را اقدامي عنوان كردند كه تا سالهاي سال ادامه خواهد داشت. اين گفته سؤالي در ذهن ايجاد مي‌كند كه آيا دولتها مي‌توانند تصميماتي اتخاذ كنند و يا اقداماتي انجام دهند كه آثار آن براي دوره‌هاي بعد و دولتهاي آتي هم باقي بماند؟ درواقع ريشه سوال اين است كه اين قبيل اقدامات دايره اختيارات و قدرت تصميم‌گيري را در دولتهاي بعدي با محدوديت مواجه مي‌كند. برخي حتي تعبير سنگين به گروگان گرفتن دولتهاي بعد را استفاده كرده‌اند به اين معني كه دولت فعلي در حدي دست به اقدام مي‌زند و عمدتاً از منظر مالي كشور را بدهكار مي‌كند كه دولتهاي بعد ناگزيرند مسير پيشين را ادامه دهند و عملاً هيچ انتخاب جايگزيني ندارند. اگرچه در ظاهر تعداد نمونه‌هاي منفي اين نوع اقدامات بيشتر است مانند اين گفته كرباسچي شهردار وقت تهران كه زماني گفته بود شهرداري را بايد جوري اداره كرد كه بعد از ما كسي نتواند آن را اداره كند اما واقعيت اين است كه پاسخ به اين پرسش به سادگي نيست كه بتوان دولتها را از هر اقدامي كه آثار بلند مدت داشت منع كرد.

براي مثال شايد هيچ فردي مخالف اقدام دولت مصدق در ملي كردن صنعت نفت نباشد با اينكه اين اقدام تا دهه‌ها تكليف دولتهاي آتي را روشن كرد. مسلماً هيچكس با اقدامات خوب و مفيد دولتها هرچند آثاري به گستره چند قرن داشته باشد مخالف نيستند بلكه بحث هنگامي بروز مي‌كند كه كار مورد نظر يا منفي باشد يا حداقل توافقي در خصوص مثبت بودن آن وجود نداشته باشد. بنابراين در مجموع مي‌توان گفت دولتها مي‌توانند تصميمات بلند مدت بگيرند ولي بايد فرآيند رسيدن به آن حساسيت بسيار بيشتري در قياس با تصميمات معمول دولتها داشته باشد. در اين گونه موارد:

بايد مطالعات كارشناسي دقيق و بررسي‌هاي دامنه‌دار توسط برگزيده‌ترين كارشناسان انجام شود و اجماع نسبي آنان حاصل شود،

اگرچه معمولاً تصميم‌سازي در دولت انجام مي‌شود اما بايد كانال‌هاي ديگر اعمال نظر و رأي مردم و در رأس همه آن‌ها مجلس نظارت‌كننده و تعديل كننده آنها باشد،

حتي در برخي موارد اگر تصميم بسيار كلان باشد نظر و توافق مردم بدون واسطه اخذ شود،

آثار بلند مدت طرح‌ها با شفافيت كامل و صداقت كامل به ويژه در ارايه آمار و اطلاعات تبيين شود.

بنابراين براي پاسخ به اين سوال كه آيا دولت فعلي حق دارد دامنه اجراي هدفمندي يارانه‌ها را تا حدي گسترش دهد كه سالهاي سال دولتهاي آتي را هم درگير آن كند؟ بايد ديد در فرآيند شكل‌گيري اين تصميم موارد بالا تا چه حد رعايت شده است.
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۰۹:۲۱:۵۴
نمونه تصمیمات که دولتهای آینده را درگیر می کند تصمیمات نسنجیده آموزش وپرورش میباشد که با تغییر در نظامهای آموزشی سالها اثرات سوء آنها گریبان دولت و مردم را میگیرد. (581686) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۶:۴۷:۰۸
به نام حق

نویسنده محترم !

احتراما به عرض جنابعالی می رساند که اصولا دولت ها وظیفه ای بیشتر از دوره 4 ساله یا 8 ساله خود دارند .

مگر ما هم اکنون تاوان اشرافیت دولت آقای هاشمی رو نمی دیم ؟ چند سال گذشته ؟

مگه ما هنوز تاوان عقب نشینی های ذلیلانه دولت آقای خاتمی رو نمیدیم ؟

و البته در مورد این دولت ، آقای توکلی ، اولا که بنده یه بار به شما رای دادم... ولی شما خودت ...توانستید حتی توی شعار های انتخاباتیت بحث هدفمندی بنزین و یارانه رو مطرح کنید ؟

نه خدا وکیلی ، یکی بیاد بگه کی جرات کرد این بحث هارو مطرح کنه ؟ حالا اجراش پیش کش ؟

حالا یه دولتی پیدا شده ، با توجه به اینکه ممکنه رای مردم رو به خاطر فشار اولیه ای که بهشون میاد از دست بده ، ولی بازم این کارو انجام داد ، چرا ؟ چون دراز مدت به نفع مردمه . . . اقتصاد بیمار ما نیاز به آدمی مثل احمدی نژاد داشت که توی بازی های سیاسی مجلس و مجمع گیر نکنه .

احمدی نژاد کاری به حرف های شماها نداره ، کار خودشو انجام می ده ، فحششو هم می خوره . . . مساله ای نیست . ...
...

در نتیجه به نفعتون بود احمدی نژاد طرح و اجرا کنه ، تا هم این بار از روی دوش دولت های بعدی برداشته بشه و هم بشه از همین طریق تبلیغات انتخاباتی کرد .

...
یا علی
زنده اند مردان حق (582421) (moderator19)
 
سينا صفوي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۷:۴۹:۳۰
مرد حق
نويسنده نگفته قطع يارانه بد است بلكه گفته تزريق دايم يارانه نقدي ايراد دارد...
لااقل متن رو بخونيد... (582502) (moderator19)
 
دوست
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۱۲:۴۵:۲۰
اتفاقا کاری که آقای رجایی انجام دادند هم پرداخت کمک به اقشار مستضعف بود که تقریبا شبیه به همین یارانه ها هست و باعث شد قشر ضعیف جامعه سرپا به ماند مشکل پرداخت پول به مردم نیست... (583614) (moderator19)
 
امین
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۹:۲۱:۲۶
سلام
بهتر بود نویسنده محترم به این مساله توجه داشتند که وظیفه دولت حرکت در چهار چوب های تدوین شده (سند چشم انداز )است ... آقایان گویا یادشان رفته که حتی در زمان سازندگی جرات انتقاد را به عملکرد ها نداشتند نامه برخی که به عنوان درددل در مطبوعات آن زمان منتشر می شد هنوز از آرشیو ها و حتی پوستر های تبلیغاتی که معلوم نبود انتقاد است یا التماس قابل پیگیری است.
... (582602) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۴ ۰۰:۴۳:۰۲
جناب آقا
آغاز اجرای یک طرح با به نتیجه رساندن آن فرق دارد.
ایشان اگر جرات و پشتکار و جسارت نداشت که از نظر اجرایی و سیاسی هیچ نداشت.اعتماد به نفس بسیار بالا از همین خصوصیاتشان نتیجه شده.اما این چه ربطی به محتوا و نتیجه کار دارد؟ همه کارش همینطور است.
وقتی نظم موجود به هم میریزد باید نظمی جایگزین شود.در کدام برنامه و ایده ایشان این کار انجام شده است؟
شده است ؟بفرمایید؟ (589090) (moderator19)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۲۲ ۲۳:۵۶:۵۹
اقتصاد کشور ما نیاز به یک شک داشت. و این شک توسط اقای احمدی نژاد به اقتصاد وارد شد. ولی دیگه این شک داره اقتصاد کشور را از پای در میاره. کاشکی طرفداران محترم اقای احمدی نژاد واقع بینانه به مسایل توجه کنند.

تشکر (603654) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۰۹:۳۲:۴۲
آقاي رييس جمهور نميدانند كه اين كشور يكسند چشم انداز 20 ساله در قالب 4برنامه پنج ساله دارد كه همه دولتها موظف به پيروي از ان هستند و ظاهرا ايشان نه تنها مجلس و قانون و اسناد را قبول ندارند بلكه جز خود ودوستان وفاميلشان هيچ احترامي براي ديگران قائل نيستند و معجزه هزاره سوم تودنشان باورشان شده (581697) (moderator19)
 
سید
Germany
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۰۹:۵۴:۱۴
اشکال کار در این است که نویسنده مقاله این دولت را همتراز دیگر دولت ها میدانند... (581729) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۰۹:۵۸:۵۲
چرا حذف نظارت سازمان برنامه ریزی و بو دجه بر اعتبارات و بیت المال خرج شده را نمیگویید که باعث به کما رفتن قوه نظارت و تصمیم گیری و برنامه ریزی شد و ظهور اختلاسهای کلان را به دنبال داشت
چرا مدیریت فامیلی و رفاقتی بجای شایسته سالاری و پله پله ترقی کردن را نمیگویید (اشخاصی که کلمه مدیر را یدک میکشند و هیچ تخصصی در سمت خود ندارند)
چرا حمایت از تولید کننده را نمیگویید که معلوم نیست چرا انجام نشد و نمیشود
چرا وام گرفتن از بانک ها را نمیگویید که باید از صد خوان عبور کرد تا وام با سود کم (!) گرفت
چرا مافیای مدیریت کلان را نمیگویید که هر رئیس جمهور که عوض میشود سیل عظیم مدیران آشنا و فامیل و دوست و همکلاسی به کشور تزریق میشود و گاهی وقتی سمت کم می آورند پست های جدید می سازند و دوستان نزدیک را چند سمت همزمان میدهند
چرا ... به طرح سئوال از رئیس جمهور نمی پردازم قصه غم انگیز و بسیار سوزناکی است و به گریه می افتیم و حالت یاس پیدا میکنیم (581733) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۰:۰۰:۵۰
فعلا که می‌تواند
بهتر بود می‌گفتید کسی هست که بتواند جلوی این دولت را بگیرد؟ (581735) (moderator22)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۰:۵۸:۴۲
تصور میکنم که دولتهای بعدی مشکلات زیادی داشته باشند چون حداقل 8 سال لازمه که کارهای زیربنایی این دولت را که فقط هزینه داشته انجام بدهند .
... (581858) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۱:۰۸:۲۴
... .سند چشم انداز را ميتوان بلند مدت وبرنامه هاي پنج ساله را ميان مدت. اجراي برخي پروژه ها از دولتي به دولتي طول ميكشد ،چطور در گذشته عيب نداشت ولي اكنون عيب دارد؟ اگر به اين تئوري ملتزم باشيم كه هردولتي فقط براي دوران خود تصميم بگيرد پس برنامه ريزي كلان چه ميشود؟بايد واقع بين بود وكارشناسي كرد و سپس جواب داد. (581880) (moderator19)
 
وکیل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۶:۵۱:۰۸
دوست عزیز لطفا متن رو یکبار دیگه با دقت بیشتری بخوانید!! (582422) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۱:۲۲:۵۸
اولا برنامه هاي دولت برنامه هاي كوتاه مدتي نيست كه براي يك سال وچند سال يا يك دوره خاص باشد و طبعا اثرات دراز مدت دارد و رييس جمهور نيز به عنوان يك مقام اجرايي وظيفه دارد كه برنامه هاي خود را در راستاي سربلندي نظام و رفاه چندين ساله مردم برنامه ريزي كند. .. (581904) (moderator19)
 
pooya
United States
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۱:۴۷:۵۴
این دولت می تواند هر کاری بخواهد انجام دهد... (581941) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۲:۱۳:۱۶
... در خصوص دولت کریمه احمدی نژاد با سبقه صداقت , امانت و عدالت حتما اینکار درست و ما مردم هم اعتقاد کامل به طرحهای دراز مدت دولت ایشان داریم . (582001) (moderator19)
 
Latvia
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۲۳:۱۴:۲۶
...
خب البته از حق نگذريم واسه من كه كارمند بخش خصوصي يكي از ارگانهاي دولتي هستم كه در حال حاظر 4 ماه حقوق نگرفتم خب اين پولي كه دوازدهم هر ماه تو حسابم مياد واقعا بدردم ميخوره حداقل منو زن و بچم رو فقط زنده نگه ميداره....
همه جا هم شكايت كردم از جمله نهاد رياست جمهوري هيچكس جوابگو نيست هيچكس.... (584581) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۲:۲۶:۰۷
جهت اطلاع عرض میکنم که بسیاری از این تصمیمات و مصوبات از فیلتر و تأیید مجلس گذشته... (582028) (moderator19)
 
جلالی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۲:۴۳:۴۰
اگر تصمیمی در یک دولت گرفته شود که بعضا تبعات ان دامنگیر دولت های بعدی می گردد در صورتیکه این تصمیم منتج از عقل جمعی وبر اساس منطق و استدلال علمی وتجربی باشد بلامانع است ودولت های بعدی هم ملزم به ادامه برنامه می باشند ولی اگر براساس دستور وسلایق شخصی بود انگاه چه خواهد شد؟امید است تصمیمات و برنامه ها سنجیده وبرای درازمدت کارامد باشد. (582062) (moderator19)
 
امير
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۳:۱۳:۱۶
نه دولت نمي تواند همچنين كاري انجام دهد
... (582108) (moderator19)
 
Netherlands
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۳:۲۴:۴۹
طرح هدفمندی دهها سال در نوبت اجرا مانده بود، دولتها به انرژی سوبسید میدادند و ما این انرژی ارزشمند را به هدر میدادیم
حال دولتی پیدا شد که این طرح را اجرایی کرد، سوبسید انرژی قطع شد و این سوبسید به شکل یارانه به مردم پرداخت میشود، انرژی صرفه جویی شده بوسیله ی این طرح سود مردم ، این دولت و دولتهای بعدی خواهد بود
با نرخ تورمی که دراین چند دهه در ایران داشته ایم، مبلغ سوبسیدی هر چهار سال یکبار نیاز به بازنگری دارد، واگر نه بار هزینه ی پرداخت آن بدلیل تورم سال به سال برای دولت ناچیز تر خواهد شد (582132) (moderator19)
 
امير
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۳:۳۱:۱۰
نگارنده مطلب فراموش كرده اند كه هر آنچه دولت اجرا مي نمايد قانوني است كه مجلس مصوب نموده اند (قانون هدفمند سازي يارانه ها ) . (582143) (moderator19)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۵:۴۱:۳۲
شما نگران چه هستید مگر دولتی را سراغ دارید که به دنبال طرح ها وسیاستهای درست دولت قبلی بوده باشد جز رد هر آنچه در گذشته انجام شده پس دولت بعدی نیز تمام آنچه در این دولت انجام شده رد خواهد کرد ودر یک کلام باتفسیرهای که شماها در آینده خواهید نمود قطع یارانه را به گونه ای جلوه خواهید داد که به نفع عموم مرد است ...... (582322) (moderator19)
 
ahmad
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۶:۱۷:۴۸
دراینگونه مواقع در کشورهای مترقی مجلس باید قانون تصویب نمایدودولت اجرا کند وباز مجلس است که نظارت میکند وهمه عقلا به همین دلیل اصرار دارند که هرچه زودتر مجلس تشکیل شود..واقعا حیف است که این کشور با این بزرگی فاقد مجلس باشد/؟؟؟؟؟ (582390) (moderator19)
 
هم وطن
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۷:۲۰:۰۸
اگه این طرح هدفمند کردن یارانه ها در دولتهای قبل اجرا می شد و مثلاً در 10- 15 سال گذشته اجرا می شد اولاً چقدر از سرمایه ها ی این مملکت صرفه جویی می شد و در ثانی به میزان زیادی از این طرح ،سرمایه به جیب خانوارها می رفت .
واقعاً طرح بسیار خوبی بود بدلیل این که از قشر فقیر و فاقد توانایی مالی
حمایت نموده و تقریباً به میزانی موجب کاهش فاصله ها شده است. (582461) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۷:۳۲:۰۸
شاید با توجه به لایحه هایی که میخوان ارائه بدن و احتمال دادن قانون میشه و یا قانون موجود گفتن...یعنی میخواین یارانه ی نقدی رو به محض اینکه احمدی نژاد رفت قطع کنین؟! (582480) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۸:۲۵:۳۶
بهتر است بدانيم اصلاح قيمت انرژي كه خود حركتي خزنده به سوي همدفمندي يارانه ها بود در دولت هاي قبل( مطابق برنامه توسعه ) داشت با يك شيب 20% در سال خودش را لا اقل به قيمت هاي واقعي نزديك ميكرد مثلا بنزين سالي 20% افزايش بها داشت و اگر اين 6 سال كه دولت نهم افزايش قيمت حامل ها را متوقف كرد ميباستي قيمت بنزين هر ليتر 290 تومان ميبود و چون هر سال و در ابتداي سال انجام شده بود اثر تورمي آن را مردم با قيمت هاي جديد سال همگام ميدانستند ولي دولت نهم و دهم با عدم تعديل قيمت انرژي صورت مسئله را خيلي بزرگ تر نمود و همانطور كه ميبينيم پرش قيمت از 100 به 400 شوك بزرگتري وارد ميكند تا 300 به 400 و تبعات آن كه امروز براي مردم فابل لمس ميباشد خيلي كمتر بود .
... (582534) (moderator19)
 
امین
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۱۸:۴۵:۳۲
سر انگشتی حساب کنید اگر تا الان فقط بنزین یارانه ای بود، جه مقدار از بیت المال صرف سوختن در باک ماشین ها می شد؟ (582562) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۴ ۱۰:۱۴:۵۷
با سلام
لطفا با یه حساب سر انگشتی بفرمائید میزان اتلاف سوخت ، وقت ، استهلاک ، و آلودگی و هزینه درمان افراد مریض بدلیل آلودگی هوا چقدر است ؟ و بعد بفرمائید دولت ... به چه دلیل از پرداخت پول مترو خودداری میکند ؟ (589536) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۱۰-۱۰ ۲۰:۵۲:۵۰
هیچ اشکالی نداره بیخودی نگران نباشین! همانطور که همین دولت کنونی از اجرای برنامه پنج ساله سرپیچی کرد دولتهای آینده هم میتوانند به روش همین دولت از انجام برخی طرحها و سیاستهای مدون سر باز زده و تغییر مسیر بدهند! (582674) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۰۰:۵۶:۳۴
تصمیمات خلق الساعه بخصوص در بخش سود بانکی که تقریبا همه نرخ ها را تجربه کرده ، امکان برنامه ریزی برای آینده را از عموم مردم سلب کرده است حالا برنامه ریزی کلان کشور به جای خود ، شایسته بود دولت صرفا قوه مجریه بود و برنامه ریزی کلان کشور توسط مجلس آن هم با استفاده از تیم های کارشناسی خبره در بخش های مختلف صورت میگرفت . به هر حال نباید از نیت خیرخواهانه دولت غافل ماند . (582991) (moderator19)
 
س
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۰۷:۵۴:۲۹
همانطور که دولتهای قبلی جای این دولت تصمیم گرفتند این دولت هم .. تصمیم گیری را برای دولت های بعدی می سازد (583103) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۰۸:۵۶:۰۲
الحق و الانصاف اين طرح مي تواند...مورد ارزيابي قرار گيرد و به نفع اقتصاد.. كشور است. (583157) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۱۱:۳۳:۱۷
فعلا دولت هر اقدامي كه بخواهد انجام ميدهد... (583470) (moderator19)
 
احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۱ ۱۹:۲۷:۵۴
هر طرح و لایحه ای که قانون شود را می شود انجام داد حتی اگر غیر از دولت همه مخالف آن باشند اگر مشکل دارد مجلس و شورای نگهبان آن را تأیید نمی کردند (584272) (moderator19)
 
mihan
United Kingdom
۱۳۹۰-۱۰-۱۲ ۰۴:۰۵:۳۷
به نام حق
آنچه در این دنیا انجام داده‌ایم، در آخرت مورد بازجویی قرار می‌گیرد،
برخی کوله‌بار سنگینی برای این سفر طولانی با خود می‌برند، اعمال صالح فراوان با خودشان می‌برند و آنان سربلند‌های قیامتند.
... (584712) (moderator19)
 
ناشناس
۱۳۹۰-۱۰-۱۲ ۱۹:۳۹:۲۴
جداً جای تاسف دارد این همه کارهای کارشناسی شده دولت خدمت گذار را نمی بینند (586201) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۱۲ ۱۹:۵۸:۰۶
فعلا که می بینید می گیرد ... (586244) (moderator19)
 
محمود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۱۶ ۲۳:۰۶:۴۸
تا تصمیم چه باشد فعلا با این روشی که اقای احمدی نژاد پیش گرفتن رئیس جمهور بعدی فقط یک دوره باید سنت های اشتباه این دولت را اصلاح کند (593512) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.