نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 437753
تحلیلی بر چرایی صدور حکم ریاست هیات موسس دانشگاه آزاد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۳۲
صدور حکم ریاست هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی برای دکتر علی اکبر ولایتی توسط رهبر انقلاب خبری بود که روز جمعه اعلام و طی آن تکلیف یکی از بزرگترین دانشگاه‌های ایران روشن شد.

به گزارش صبح نو، «با عنایت به فقدان تأثرانگیز رئیس محترم هیأت مؤسس و هیأت امنای دانشگاه و سکوت اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در چگونگی انتخاب رئیس هیأت مؤسس و ضرورت تسریع در انتخاب فرد عهده‌دار این مسئولیت، جناب آقای دکتر علی‌اکبر ولایتی از اعضای آن هیأت را به‌عنوان رئیس هیأت مؤسس منصوب می‌کنم.» اینها بخش‌هایی از حکمی است که سی‌ام دی‌ماه سال جاری توسط رهبر معظم انقلاب برای آقای علی‌اکبر ولایتی صادر شده و او را رئیس هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی کرده است. 

دانشگاه آزاد در بن‌بست

بعد از حاشیه‌های ایجاد شده در مورد دانشگاه آزاد در دولت نهم و دهم، طبق اساسنامه‌‎ای که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، 9 نفر به عنوان اعضای هیات موسس این دانشگاه معرفی شدند. اساسنامه‌ای که در دوازدهم تیرماه 1389 به این دانشگاه ابلاغ شده است. در ماده 8 اساسنامه درباره هیات موسس آمده است: «هیات موسس مرکب از 9 نفر شامل آقایان: اکبر هاشمی‌رفسنجانی، سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی، عبدالله جاسبی، علی اکبر ولایتی، حسن حبیبی، سیدحسن خمینی، محسن قمی و حمید میرزاده است.» نفر نهم این لیست ظاهرا میرحسین موسوی است که بعد از قضایای 88 به طور طبیعی از سیکل هیات موسس حذف شده است.
از سال 89 تاکنون سه نفر از اعضای هیات موسس به ترتیب آقایان حسن حبیبی، موسوی اردبیلی و هاشمی رفسنجانی درگذشته‌اند. تا زمانی که مرحوم هاشمی رفسنجانی در قید حیات بودند، ریاست هیات موسس دانشگاه را بر عهده داشتند.

نکته جالب در این میان آنکه موقع تدوین و تنظیم اساسنامه در زمان حیات آن مرحوم صورت گرفته است هیچ اشاره‌ای به نحوه تعیین و انتخاب رییس هیات موسس نشده است. هرچند مکانیزم نحوه انتخاب هیات امنا و ریاست دانشگاه به‌طور مشخص ذکر شده اما اشاره‌ای به نحوه تعیین ریاست هیات موسس نشده است.

حال با فوت مرحوم هاشمی رفسنجانی که ریاست هیات موسس دانشگاه را بر عهده داشت دانشگاه عملا به یک بن‌بست قانونی خورده است چرا که نحوه انتخاب ریاست هیات موسس مشخص نشده است. از سوی دیگر این هیات به طور مرتب با برگزاری جلسات نسبت به نحوه اداره امور دانشگاه تصمیم‌‍ گیری می‌کرده است. از این حیث، مبهم و نامشخص بودن نحوه انتخاب ریاست هیات موسس می‌توانست یک عامل اختلال در فرایندهای جاری دانشگاه محسوب شود. اختلالی که اساسنامه درباره آن سکوت پیشه کرده بود. عبارت «سکوت اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی» در حکم رهبر انقلاب دقیقا ناظر به این خلأ و سکوت قانونی است.

هیات موسس دانشگاه آزاد با برگزاری جلسات منظم درباره امورات مختلف دانشگاه بحث و بررسی و در نهایت تصمیم‌گیری می‌کند. فقدان رییس هیات موسس قطعا این فرایند را با وقفه روبه‌رو می‌کرد. در چنین شرایطی با انتصاب ریاست هیات موسس، ضمن اداره عادی امور به شکل سابق، فرصت کافی و وافی برای تکمیل اعضای هیات موسس و معرفی این اعضا به شورای عالی انقلاب فرهنگی و تصویب عضویت آنها هم فراهم است. به عبارت دیگر، در این حالت امورات اجرایی دانشگاه معطل جلسات و بحث و بررسی‌ها برای انتخاب ریاست هیات موسس نخواهد بود و سرمایه عظیم این دانشگاه صدمه‌ای نمی‌بیند.

روند حل مشکل

ورود رهبر معظم انقلاب و صدور حکم ریاست هیات موسس دانشگاه برای علی‌اکبر ولایتی در چنین شرایطی است که اتفاق افتاده. نکته قابل تامل در این میان آنکه آقای حمید میرزاده پس از مشاهده این خلأ قانونی و به بن‌بست خوردن امور اجرایی دانشگاه درخواست حل این مشکل را مطرح کرده است. در ادامه این فرایند است که حکم ریاست هیات موسس برای دکتر ولایتی صادر می‌شود.

مساله‌ای که در اظهارات اخیر رییس دانشگاه آزاد هم قابل ملاحظه است: «مقام معظم رهبری با تدبیر خود بدلیل اینکه امور این دانشگاه که به تعبیر ایشان نقش موثری در آموزش عالی کشور دارد دچار وقفه نشود دکتر ولایتی را به عنوان رییس هیات موسس این دانشگاه منصوب کردند.» البته این نیت و هموار کردن مسیر امور اجرایی برای اداره دانشگاه در حکم رهبر انقلاب هم تا حدی قابل برداشت است: « آقای دکتر علی اکبر ولایتی از اعضای آن هیأت را به‌عنوان رئیس هیأت مؤسس منصوب می کنم تا هیچ گونه وقفه‌ای در تمشیت قانونی امور آن دانشگاه -که نقش مؤثری در امر آموزش عالی کشور دارد- بوجود نیاید.»

ادامه ماجرا به چه شکل خواهد بود؟

ادامه این فرایند نیازمند همکاری بین دانشگاه آزاد اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تکمیل اعضای این هیات است. امری که در حکم رهبر معظم انقلاب هم به آن اشاره صریح شده است: « همکاری اعضای محترم هیأت مؤسس و هیأت امناء و شورای عالی انقلاب فرهنگی در تکمیل اعضای هیأت مؤسس و هیأت امناء مورد انتظار جدّی اینجانب است.» با این احتساب باید در انتظار نشست تا اعضای هیات موسس با تکمیل اعضای خود از مجاری قانونی، ترکیب جدید هیات موسس و امنای دانشگاه را تعیین کند. تعامل بین هیات موسس و امنا با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در این میان می‌تواند این فرایند را سرعت بخشیده و آن را زودتر به سرانجام مقصود برساند.
 
کلمات کلیدی : علی‌اکبر ولایتی + هیات موسس دانشگاه آزاد + دانشگاه آزاد
 
مدرس دانشگاه آزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۴:۵۷:۰۸
فکر کنم اکثریت اساتید دانشگاه از این تصیمم حمایت کنند. شاید این آغازی باشد برای خارج کردن دانشگاه از نزاع بین جناح های حاکم در کشور. مخصوصا اینکه الان دانشگاه در وضعیت اقتصادی خیلی بدی هست. (4130976) (alef-11)
 
هئیت علمی دانشگاه آزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۷ ۰۰:۰۰:۱۸
سلام
همه اعضای هئیت علمی وکارکنان دانشگاه آزاد باید به آقایان دکتر ولایتی ومیرزاده کمک کنند تا مسایل ومشکلات مهمترین دستاورد علمی انقلاب اسلامی در حوزه آموزش عالی حل ومرتفع گردد (4136243) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.