نظر منتشر شده
۳۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 466319
درباره نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری/ نقشه راه شناخت اصلح در مناظره اقتصادی
مهدی حسن زاده، ۷ اردیبهشت ۹۶
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۹
فردا عصر نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری با حضور 6 نامزد این انتخابات برگزار می شود. براساس آن چه که اعلام شده موضوع نخستین مناظره اقتصاد است و اتفاقا مهمترین مواضع نامزدها نیز در این دوره پیرامون اقتصاد بوده است.

شرایط کشور و حساسیت های موجود نیز نشان می دهد که اقتصاد موضوع اصلی انتخابات این دوره ریاست جمهوری است. با این حال بحث بر سر این است که نامزدها در موضوع اقتصاد حول چه محورهایی باید صحبت کنند. آیا باید به ترسیم اهداف و آرمان های خویش درباره اقتصاد بپردازند یا برنامه اجرایی مشخص خود را بیان کنند؟ آیا ارائه وعده همراه با عدد و رقم اقدامی عوام فریبانه محسوب می شود یا منطق ارقام ارائه شده عوام فریبی و یا قابل تحقق بودن را نشان می دهد؟ نقد عملکرد اقتصادی دولت و یا دولت های گذشته چه جایگاهی در مناظره دارد؟ و سوال دیگر این که چگونه می توان درباره وعده های اقتصادی نامزدها قضاوت کرد؟

از کلی گویی تا آمار و ارقام
برخی در فضای انتخابات به ارائه مواضع کلی درباره اقتصاد کشور می پردازند. به عنوان مثال ممکن است بگویند باید صادرات غیرنفتی را تقویت کرد یا باید با فساد اقتصادی مبارزه کرد. این بایدها و مواضعی شبیه این را می توان ذیل عنوان «کلی گویی» دسته بندی کرد که هر فردی با هر سطح سواد و رویکردی می تواند مطرح کند، اما نکته مهم این است که تا چه اندازه تعهد می دهد از فساد کم کند و یا به میزان صادرات غیرنفتی بیفزاید. 

به عبارت دیگر پیش فرض قطعی این است که رئیس جمهور باید فساد اقتصادی را کاهش دهد و صادرات غیرنفتی را افزایش دهد و از جهت انگیزه و اعلام نظر در این باره تفاوتی بین نامزدها نیست، مهم این است که یک نامزد چه میزان برای این ا هداف، تعهد ملموس و همراه با عدد و رقم می دهد.

به کدام اعداد و ارقام اعتماد کنیم؟
حالا که قرار است نامزدها وعده همراه با عدد و رقم مشخص دهند، سوال این است که کدام اعداد و ارقام را مورد اعتماد بدانیم؟ اگر نامزدی از پرداخت پول یا ایجاد اشتغال سخن می گوید، تا چه اندازه اعدادی را که مطرح کرده، منطقی است؟ برای قضاوت در این باره البته باید پاسخ هر نامزد به چالشی که دیگران در قبال وعده ها مطرح می کنند را به دقت گوش دهیم، اما ملاک دیگر، منطق اعداد و ارقام است. اگر ادعای اشتغالزایی و اعداد و ارقام آن بدون جزئیات و توجه به امکان ایجاد اشتغال در بخش های مختلف از صنعت تا کشاورزی و از مسکن تا خدمات نباشد و صرفا یک عدد باشد نمی توان به آن اعتماد کرد. علاوه بر آن روزهای آینده نظرات دیگر کارشناسان درباره این اعداد و ارقام را رصد کنید تا بتوانید درباره آن قضاوت مطمئن تری داشته باشید؟

نقد و مرز تخریب و محافظه کاری
قطعا وضعیت اقتصادی کشور در بخش های مختلف با چالش ها و بعضا بحران هایی مواجه است که نمی توان از کنار آن به سادگی گذشت. در این میان ممکن است برخی نامزدها مدافع وضع موجود شوند و برخی رویکرد انتقادی در پیش گیرند. مرز نقد در بخش اقتصاد این است که در عین پذیرش صادقانه اشکالات و کمبودها، ظرفیتهای پیشرفت و بسترهایی که گذشتگان برای حرکت رو به جلو ایجاد کرده اند را نیز ببیند. اگر فردی گذشته را سیاه تصویر کند و یا امروز را ایده آل و بدون اشکال تصویر کند، نشان می دهد که یا صداقت ندارد و یا درک درستی از واقعیت ندارد.

به سراغ آمار و ارقام رسمی و کارشناسان مطمئن بروید
اقتصاد در این دوره انتخابات اگرچه مهمترین موضوع پیش روی کاندیداهاست، اما این عرصه آنقدر تخصصی است که نمی توان درباره جزئیات مواضع نامزدها در این باره به صراحت موضع تایید یا رد گرفت. پیشنهاد می کنیم که نشست های تخصصی و منطق نامزدها در مواجهه با سوالات کارشناسان و رقبا را به دقت تحلیل کنید. همچنین اگر در بین اطرافیان و دوستان خود افرادی را دارید که یا اقتصاد خوانده اند و یا به واسطه فعالیت اقتصادی خود شناخت نسبی از وضعیت اقتصادی کشور دارند، از آن ها مشورت بگیرید تا مواضع نامزدها را با عیار نظرات کارشناسی بسنجید.

درباره بحران ها و راه حل برخی از آنها نظر دهد
کشور با چالش های سنگینی در حوزه نظام بانکی، فساد اقتصادی، ذخایر آبی و اشتغال مواجه است. فهرست بحران ها البته به این موارد محدود نیست، اما نامزدها بدون تمرکز صرف بر یک یا دو حوزه خاص باید به صورت مشخص اعلام کنند که بحران در کدام بخش ها را جدی تر می دانند و برای مواجهه با آن ها چه برنامه ای دارند.

در هر صورت مناظره فردا نخستین مناظره خواهد بود و تجربه مواضع نامزدها می تواند بخشی از شناخت ما درباره اصلح را تشکیل دهد، اما باید منتظر ماند تا این پازل در گام سوم و در همه مدت تبلیغات انتخابات به تدریج تکمیل شود تا شناخت ما نیز تعمیق یابد. در این مسیر باید توجه داشت که در هر صورت مسئله اصلی اقتصاد است و کشیده شدن تمرکزها توسط هر نامزد از اقتصاد به سایر بخشها به معنای دست خالی آن نامزد در حوزه اقتصاد است و نباید گذاشت موضوع دیگری به جای اقتصاد موضوع اصلی انتخابات شود.
 
کلمات کلیدی : 6 نامزد انتخابات+مناظره اقتصادی+مناظره+انتخابات ریاست جمهوری
 
United States
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۲۷:۳۹
بنظر من راهکار ساده تر است.

هرکس وعده پول و یارانه داد رای ندهیم بهمین سادگی !! (4288652) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۴:۴۳:۰۱
پس تکليف اوني که کلي وعده در سال 92 داد زد زيرش چي ميشه

ايشون هم ميخواد وعده بده ولي چون وعده هاي قبلي رو نتونسته اجرائي کنه

حالا با شعار وعده نديم اومده


مطمئن هستم از ستاد روحاني در اينجا کامنت ميذارند و تعداد تشکر ها هم به همين دليل هست مردم در کوچه خيابان نظرشان رفتن روحاني هست (4288822) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۴۲:۴۲
۱- شما هم به رفقا بفرمایید بیان کامنت بگذارند کسی جلوی کسی را نگرفته !!

۲- به تصور من دوران استفاده از سادگی و دادن وعده مالی گذشته.

۳- در نگاه من (که با هیچ ستادی هیچ وقت همکاری نداشتم) خفیف ترین کاندیدا کسی است که بجای سخن علمی از مشکلات کشور و ارایه راه حل عقل پسند کلا وعده مالی بدهد چه روحانی باشد چه غیر او. (4289001) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۷:۴۶:۳۸
شماره 2:
آهااااان...
پس تا چهار سال قبل میشد وعده پوچ داد ولی الان نه؟ به نظرم بهتره کسی رو که وعده تو خالی داد رو همین الان کنار بذاریم.
شماره 3: رئیس جمهور محترم هنوز بعد از چهار سال هم دارند از مشکلات کشور میگویند و بارها و بارها راه حل ارائه دادند. پس چی شد نتیجه ارائه این همه راه حل؟ باید پذیرفت که این دولت ناکارآمد است.
بهتر بود آقای ظریف به جای این دو کاندید میشد. (4289303) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۷:۳۸:۵۸
در انتخابات ریاست جمهوری کنونی، مسایل بسیار خطیری که اینده تمدن کشور را تهدید میکنند، چه جایگاهی دارند؟ از آب، که خطر کمبود آن به شدت بر روستا و شهر‌های ایران سنگینی میکند، چقدر صحبت میشود؟ محور‌های عمده سیاست خارجی ایران، از جمله در سطح منطقه و در روابط با قدرت‌های بزرگ، در بحث‌های انتخاباتی کنونی چه جایگاهی دارند؟

انتخابات ریاست جمهوری به جای آنکه به فرصتی برای درک مسایل کلیدی کشور و یافتن راه حل برای آنها بدل بشود، مردانی را به صحنه میآورد که اغلب آنها با مسایل امروز ایران و جهان ...و به اصطلاح برنامه آنها، علاوه بر تکرار شعار‌های شناخته شده قدیمی، عمدتا به ارائه پیشنهاد هایی برای پرداخت پول نقد برای جذب رای، قناعت میکند. (4289281) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۲۷:۵۴
تقریبا همانند 34 سال گذشته امید چندانی به بهبودی اقتصاد ایران ندارم زیرا هیچ کشوری در دنیا با خصوصی سازی افسارگسیخته از هر نوع ان به پیشرفت و حل مشکل اقتصادی نرسیده
در ایران هم مجموعه حاکمیت اقتصادی و تمام نامزدها راه حل را در همین میجویند
خصوصی سازی بر سرمان اوار شده و جان و روحمان را فرسوده ساخته اما ما چاره دردمان را در ان میجوییم (4288656) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۴:۵۹:۰۰
بله مشکل اقتصاد ایران ، اقتصاد دولتی و خصوصی هردو با هم البته با هسته مرکزی سیستم انباشت سرمایه بی انتهاست و تا این وضعیت حاکمیت سرمایه پابرجاست وضعمان بهتر نخواهد شد (4288870) (alef-13)
 
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۶:۲۶:۴۳
مساله اینه که اکثر خصوصی سازیها در واقع خصولتی سازی بوده! یعنی بخش دولتی تبدیل شده به بخش شبه دولتی که از دولتی بودن هم بدتره و حداقل پاسخگویی بخش دولتی رو هم نداره! (4289117) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۲۱:۱۳:۵۱
ما بخشی بعنوان خصولتی نداریم این عنوان جعلی با اهداف حاص ساخته شده است !!!
بعنوان مثل صندوقهای بازنشستگی از اساس خصوصی هستند منتهی بدون نظارت که موجب گستردگی فساد بخش خصوصی در ایران شده است (4289691) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۸ ۱۵:۳۱:۱۶
خیر درواقع مساله چیزی بنام خصولتی سازی نبوده
خصوصی خصوصیست فرقی هم ندارد (4291182) (alef-3)
 
م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۲۷:۵۷
اصلح فقط رئیسی است (4288657) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۰۴:۱۷
رئیس جمهور اصلح یک اصطلاح اشتباهه. مساله اینه که اصلح برای چه هدفی؟ خواسته ها و هدفهای مردم مختلف در همه زمینه ها یکی نیست. مثلا در مورد موسیقی، حجاب اجباری و غیره. البته در برخی مسائل اهداف نزدیکتره مثل کاهش بیکاری و رشد اقتصادی ولی حتی اونجا هم اولویت مسائل مختلف برای همه یک اندازه نیست. مثلا برای برخی حل بیکاری مهمتره برای برخی رشد اقتصادی. (4288895) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۳۱:۵۶
خداحافظ روحانی (4288671) (alef-3)
 
کارگر ساده کارخونه ورشکسته لوازم خانگی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۴:۳۸:۱۲
بای بای مدیران نجومی (4288814) (alef-13)
 
France
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۴۲:۳۳
ما دوست داشتیم یک تیم قوی بیاد و ببریمش! الان بردن تیم رئیسی و قالیباف که دیگه مزه نداره! (4288702) (alef-13)
 
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۴۶:۰۰
در مبارزات انتخاباتی مگه میشه آمار وارقام دقیق داد؟اصل انمتخابات یعنی اینکه طرف بیاد وعده هاش رو به صورت کلی بده و سابقه اش هم نشون بده که در پستهای قبلیش هم کارآمد بوده و هم اهل کار وتلاش..والا فقط توی انتخابات ایران هست که ما داریم میشنویم کاندیدا باید وعده هاش رو با ریز جزئیاتی که مد نظرش هست بیان کنه اونم ایندفعه مد شده چون اصلاح طلبان احساس خطر کرده اند و سعی دارند بگن اون رقبایی که با ما طرف هستند دارند شعار میدن و نمیتونن عمل کنند بقیه هم افتادن در این دامی که اصلاح طلبان مکار طراحی کرده اند..آقای هاشمی در سال 84 وعده هاش رو با ریز جزئیات بیان کرد؟آقای معین چطور؟آقای میرحسین موسوی سال 88 وایت برد می آورد صداوسیما وعده هاشو با ریز جزئیات بیان میکرد؟همش میگفت این وضعیت باید تغییر کنه و بسیاری هم حرفش رو قبول کردند وشخصیتش رو قبول داشتند و بهش رای دادن..یا مثلا آقای روحانی سال 92 وعده هاشو با دادن عدد ورقم و جزئیات بیان میکرد؟چرا در دامی که اصلاح طلبان این دوره در انتخابالت پهن کرده اند قرار میگیرید؟اتفاقا این دوره از انتخابات آقایان رئیسی و قالیباف بیشتر از همه کاندیداهای دوره پیش وارد جزئیات شده اند. (4288710) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۴۸:۱۵
چرا نمیگین که آقای قالیباف علنا گفته که میخواد ظرف 4 سال درآمد کشور رو 2.5 برابر کنه؟ (4288716) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۵۲:۱۹
دکتر رییسی تو گفتگوی ویژه خبری جز کلی گویی و شعار چیزی نداشت
هنوز هم معتقدم رای به روحانی رای به اصلح است (4288729) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۷:۵۲:۴۵
آهان...
روحانی اصلا کلی گویی نکرد تا الان؟
به نظرتون الان نباید آقای رئیسی قبل از جزئیات روشن کنند که چه کرده آقای روحانی این چهار سال؟ از ب بسم الله رفتن سراغ جزئیات برنامه کار نادرستی است.
حالا فرض کنید روحانی برنامه هم بدهد. مگه تو این چند سال برنامه نداشتن که وضع اینطوریه. پس نشون میده برنامه ریزیش درست نبوده خب. (4289317) (alef-11)
 
اصلح جعلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۳:۵۵:۲۱
اصلح ! اونه که :

4 سال پیش گفت : برنامه 100 روزه اقتصادی دارم
5 روز پیش گفت : من نگفتم برنامه 100 روزه اقتصادی دارم
3 روز پیش بازم گفت : من برنامه 100 روزه اقتصادی دارم

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (4288736) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۴:۳۸:۰۵
ریسی مسلط نبود به حرفها و صحبت هایش..خیلی تند و پرخاشگرانه صحبت کرد... (4288813) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۲۵:۵۰
قطعا در سخنرانی اول ضعیف ظاهر شد و فقط قصد داشت لحن جدی داشته باشد (4288952) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۳۷:۱۸
رئیسی برا مبارزه با فساد دولتی ها اومده ، باید هم قاطع باشه (4288980) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۷:۴۱:۱۲
کارنامه اش را در مدت معاون اولی قوه قضائیه ارائه دهد (4289287) (alef-11)
 
رزمنده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۸ ۰۲:۱۰:۰۹
توی این ۳۸ سال که با سمت های گوناگون در قوه قضاییه بوده و جزو وظایفش مبارزه با فساد در اشکال گوناگون بوده است چرا?... حالا ... باید با فساد مبارزه کرد??? (4290228) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۲-۰۸ ۰۷:۲۹:۱۱
همیشه باید با فساد مبارزه کرد
ولی چند وقتی است فساد خیلی در دستگاههای دولتی زیاد شده و متاسفانه سیستماتیک هرکی بتونه با این فساد مبارزه کنه من بهش رای میدم.
والسلام (4290352) (alef-11)
 
Lao People
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۴۳:۰۶
به جای اینکه رئیسی رو تخریب کنی بیا بگو روحانی وعده هاش چقدر عملی شده؟!!!! (4289003) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۴۸:۱۱
اشتباه نکردي دولت پير ها همشون عصبي هستند از خود روحاني تا نعمت زاده تا وزير بهداشت تا آخوندي الا ماشالله............... (4289010) (alef-13)
 
Turkey
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۴:۵۴:۲۸
کاندیداها باید برنامه جامع و مکتوب حداقل چندین صفحه ای ارائه کنن. اینکه مثلا بگن ما 5 میلیون شغل ایجاد میکنیم باید مشخص کنن چجوری قراره اینهمه شغل ایجاد بشه. یا مثلا اینکه میگن قراره یارانه اضافه بشه پولش قراره از کجا تامین بشه؟ یا مثلا برای اصلاح ساختارها و قوانین چه برنامه مشخصی دارن؟ یا چجوری قراره فساد رو کم بکنن؟ یا حتی باید اسم یک سری افرادی که در دولتشون قراره پستهای مهم برعهده داشته باشن رو مشخص کنن. مثلا معاون اول احتمالیشون رو. (4288854) (alef-13)
 
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۲۰:۱۴
تحقیقات در آمریکا نشان می دهد مناظرات تقریبا هیچ تاثیری در تغییر نظر رای ذهندگان ندارد. تنها در تهییج طرفداران به رای دادن موثر است. (4288941) (alef-11)
 
France
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۶:۲۸:۲۷
اره آفرين همه هم ميگن نامزد ما بهتر بود برد !! (4289122) (alef-11)
 
Norway
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۷:۵۰:۳۳
اتفاقا من یک مقاله دیدم البته فقط یک نگاه کوتاه ولی گفته بود مناظره ها موثره. (4289313) (alef-11)
 
رزمنده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۸ ۰۲:۱۲:۴۰
مرگ بر آمریکا (4290231) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۲۵:۰۱
باید هر کاندید مشخص کند نظرش درباره الحاق به سازمان تجارت جهانی چیست؟ در هر سال دوره پیش رویش تورم چه درصدی است؟ رشد اقتصادی چند درصد خواهد بود؟ میزان صادرات نفت چقدر خواهد بود؟ نرخ ایجاد شغل در هر سال چه مقدار خواهد بود؟ میزان جذب سرمایه گذاری خارجی چقدر خواهد بود؟ چه میزان پارس جنوبی را گسترش خواهد داد? (4288948) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۵:۳۱:۲۷
یک مثال ساده :
اصولا" شعار اشتغال زایی غلط است ، چون تا وقتی تولید نباشد چطور اشتغال ایجاد کنیم ؟
تا وقتی بی محابا از چین جنس وارد می کنیم چطور تولید کنیم ؟
وقتی روابطمان با دنیا عادی نیست چطور تولیداتمان را صادر کنیم ؟

چرا بهترین دانشجویان جهان را داریم اما بدترین محصولات را تولید می کنیم ؟
چرا همزنا با شعار اشتغال افرینی ، به راحتی اجازه رفتن نخبه ترین فارغ التحصیلانمان را می دهیم ؟
چرا ایرانیان مهاجر در خارج از کشور موفق می شوند و ما نمی توانیم در همینجا از نبوغشان استفاده کنیم ؟
اینها سوالات اصلی است ، اما متاسفانه برای هیچ کس مهم نیست . (4288964) (alef-13)
 
France
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۶:۲۵:۰۸
هر كس حرف پول نقد زد ، صداقتش زير سوال ميره. (4289109) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۲-۰۸ ۰۷:۳۰:۰۰
آفرین موافقم (4290353) (alef-11)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۱۷:۱۷:۰۴
گفتگوی خبری که خیلی مجریش ضعیف بود امیدوارم مجری مناظره فرد قوی باشه حداقل مجری سال قبل بیاد. صدا و سیما با اینهمه بودجه چهار تا مجری قوی برای کارهای سیاسی نداره؟ (4289235) (alef-11)
 
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۲-۰۷ ۲۲:۳۶:۱۳
حداقل انتظار من از کاندیده ها این است که مسیر حرکت خود را مشخص کنند و در صورت پیروزی در آن مسیر حرکت کنند
مثلا" در چهارچوب سیاست خارجه و ارتباط با جهان ؛ دقیقا" مشخص کنند به دنبال روابط بهتر با کدام کشورها هستند
در خصوص حمایت از افراد ضعیف دقیقا" مشخص کنند تا چه سطح درآمدی را میخواهند حمایت کنند
در خصوص برخورد با فساد ؛ دقیقا" مشخص کنند الویت بندی مبارزه با فساد را مشخص کنند
در خصوص حمایت از کشورها و گروه های اسلامی ؛ دقیقا" مشخص کنند تا چند درصد درآمد کشور را به چه کشورها و گروه های میخواهند کمک کنند
اگر اولویت تعبیر نشود ؛ کشور جیبوتی میشود محبوب ما ، و از مبارزه با فساد فقط با برخورد با بدحجابان می ماند و ... (4289818) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.