نظر منتشر شده
۲۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 401716
پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس؛ «صفر تا صد»
بخش اقتصادی الف، 22 مهر 95
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۸
«مهم‌ترین طرح راهبردی صنعت نفت بعد از پارس جنوبی» و «طرحی که تکمیل آن از نان شب واجب‌تر است»، ازجمله تعابیر بیژن زنگنه، وزیر نفت درباره پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس در سال‌های اخیر است. موضوع مهمی که در وضعیت خوبی به سر نمی‌برد.

پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، روزانه با ظرفیت پالایش360 هزار بشکه میعانات گازی که از پارس جنوبی دریافت می‌کند، در حال حاضر تنها طرح پالایشی کشور است که می‌تواند با تولید روزانه ۳۶ میلیون لیتر بنزین، نیاز کشور به واردات این محصولِ استراتژیک را برطرف و حتی ایران را به صادرکننده بنزین تبدیل کند. به عبارت ساده:

این در حالی است که بررسی آمارهای صادراتی گمرک جمهوری اسلامی ایران در 5 ماه ابتدایی سال ۱۳۹۵ نشان می‌دهد که ارزش میعانات گازی صادراتی ایران بالغ بر 3 میلیارد دلار بوده است! این حجم از صادرات یعنی تشدید خام فروشیِ گازی!

اگر پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس به‌صورت کامل راه‌اندازی بشود، علاوه بر قطع واردات بنزین، از هدر رفت سرمایه کشور نیز جلوگیری خواهد شد. با این وجود، با گذشت حدود۱۰ سال از آغاز مراحل ساخت، هنوز تاریخِ دقیق افتتاح این پالایشگاه مشخص نیست! این در حالی است که واردات بنزین در سال‌های اخیر در حال افزایش بوده و میزان واردات در نیمه اول سال 1395 به 12 میلیون لیتر در روز رسیده است. هر روز تأخیر در افتتاح این پروژه، زیان 20 تا 30 میلیون یورویی را بر کشور تحمیل می‌کند!

سیر  پیشرفت پروژه  پالایشگاه ستاره در سال 1382 طراحی پالایشگاه ستاره آغاز شد و در سال 1386 عملیات اجرایی آن کلید خورد. طبق زمان‌بندی باید پروژه در سال 1390 به بهره‌برداری می‌رسید که بعد از گذشت 5 سال همچنان زمان آن نرسیده است!


 
این پروژه در مرداد 1392 با حدود 70 درصد پیشرفت فیزیکی به دولت یازدهم تحویل داده‌شده است. در طول 5/2 سال از ابتدای فعالیت دولت یازدهم، متوسط پیشرفت کل پروژه به 7% در هر سال کاهش یافت! و در مجموع به 85 % در مرداد 1394 رسیده است.

در اینجا بازخوانی وعده‌های مسئولین کشور در خصوص زمان بهره‌برداری پالایشگاه جالب توجه است!


مشکل کجاست؟مسئله اصلی در تکمیل پروژه «تأمین مالی پروژه» عنوان شده است. عملکرد مسئولین در تأمین مالی پروژه به شرح زیر است:
 
در سال 1386 مقدار سرمایه لازم برای ساخت این پالایشگاه ۱٫۷ میلیارد یورو برآورد شده بود، ولی با ارزیابی مجدد پروژه در سال 1392، هزینه‌های سرمایه‌گذاری با بیش از 2 برابر افزایش به 3.8 میلیارد یورو تغییر یافت. اما تاکنون با این‌که مبلغی بیش از 4 میلیارد یورو به پروژه تزریق شده است، ولی حتی یک فاز آن هم به بهره‌برداری نرسیده است!
 
ریشه مسئله به نظر می‌رسد اظهارنظر مسئولین مبنی بر مشکل تأمین مالی پروژه، اظهارنظر دقیق یا صادقانه‌ای نیست، زیرا:
 
اولاً با توجه به واردات روزانه 9.5 میلیون لیتر بنزین به کشور در سال 1394، منابع مالی مورد نیاز برای وارد مدار شدن فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، معادل با هزینه‌ای است که تنها در 25 روز برای واردات بنزین از کشور خارج شده است!
 
ثانیاً تجربه انتشار اوراق سلف در سال 95 نشان داد، استقبال مردم از پروژه‌های نفت و گاز بسیار زیاد است و می‌توان از طریق مشارکت مردمی مسئله تأمین مالی را حل کرد. 
 
در نتیجه تأمین مالی پروژه، مسئله اصلی نیست!
 
مسئله اصلی «اولویت نداشتن پروژه» برای وزارت نفت است. تا جایی که میزان پیشرفت پروژه در دولت یازدهم کاهش چشمگیری داشته است. این کاهشِ پیشرفت در شرایطی است که در دولت قبل مسئله تحریم یک مسئله جدی بوده است اما دولت یازدهم ادعا کرده در پسا برجام موضوع تحریم‌ها مرتفع شده است!
 
این اولویت نداشتن ریشه در تفکر وابسته اقتصادی دارد. در این تفکر یک تقسیم کار جهانی بین کشورها وجود دارد. کشورهای پیشرفته مسئول تولیدات با تکنولوژی و ارزش افزوده بالا هستند و کشورهای عقب افتاده (که به آن‌ها در حال توسعه می‌گویند) مسئول تأمین مواد اولیه لازم برای کشورهای پیشرفته. در این تفکر، خام فروشی یک اقدام درست است و در نتیجه پروژه‌هایی که منجر به تغییر این رویه بشود، اولویت جدی پیدا نخواهند کرد.

این مسئله تا آنجا گسترش می‌یابد که در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی (که عمدتاً همین تفکر وابسته در حوزه مدیریت نفت و گاز کشور حاکم بوده است)، در مقابل ساخت بیش از 40 مجموعه پتروشیمی در کشور، تنها و تنها 2 پالایشگاه نفتی ساخته‌شده است!

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج‌فارس، تنها پالایشگاه در دست احداث کشور است که تنها یک گام تا بهره‌برداری فاصله دارد. این مجموعه برای حرکت جدی به سمت «کاهش خام‌فروشی، قطع وابستگی کشور به واردات بنزین و همچنین کاهش ضربه‌پذیری در برابر تحریم فروش نفت» طراحی شده است. با توجه به اهمیت راهبردی این پالایشگاه برای کشور ضروری است، وزارت نفت این پروژه در اولویت خود قرار داده و برای راه‌اندازی سریع‌تر آن اقدامات لازم برای انجام دهد.
 
کلمات کلیدی : پالایشگاه، پالایشگاه خلیج فارس
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۱:۲۵:۳۰
همش شعار میدی الف
تا حالا کار فنی نکردین بدونین چقدر پیچیده و سخته
دوست عزیز باید قبول کنی ساخت یک پالایشگاه اونم به این وسعت تکنولوژی پیچیده ای داره که هنوز در اختیار ما نیست
شاید بتونیم فیزیکی پالایشگاه رو بسازیم ولی سیستم کنترل و برخی تجهیزات مکانیکی کار ما نیست فعلا
به جای شعار دادن های الکی رابطه رو با دنیا بهتر کنیم تا تکنولوژی با نصف هزینه هایی که تا حالا کردیم وارد بشه تا کم کم بتونیم با سرمایه گذاری تکنولوژی رو بدست بیاریم (3971048) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۵:۰۷:۲۴
بابا 70 درصدش رو ساختیم.
والله تمثال شما نسل همونی هستید که می گفت ما عرضه ساختن لوله هنگ(آفتابه) رو هم نداریم.

کلا غایت شما اینه که ایران رو هم مثل عربستان کنید همه چیز رو باید برامون از خارج بیارن (3971256) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۱۴:۴۲:۲۳
شما تخصصتون چیه محض اطلاع شما کل ابزار دقیق و سیستم کنترل همه برای کشور های غربیه دستگاهای اصلی و راکتور ها همه توط چند شرکت خاص ساخته میشه با شعار دادن هم کار پیش نمیره لطفا راجع به چیزی که نمیدونید اظهار نظر نکنید (3972273) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۵:۳۸:۱۵
احسنت بر شما.متاسفانه بیسوادی در مسائل فنی باعث میشه در سایتهای خبری و تحلیلی مطالب خام و عامیانه ای در اینگونه موارد درج بشه.در مورد صنعت خودرو هم همینگونه است. (3971297) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۵:۴۲:۵۶
آقایون مدیران مورد علاقه شما که شعار هم نمیدن وعده داده بودن این پالایشگاه ابتدای پارسال افتتاح بشه (3971300) (alef-11)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۵:۵۱:۵۷
کاملا درست گفتی. اشخاصی که حتی یک سابقه کوتاه اجرایی در پروژه های صنعتی عادی هم ندارند درباره چنین پروژه عظیمی اظهار نظر میکنند. البته نمیخواهم بر مشکلات بنیادی و اساسی مانند برنامه ریزی ضعیف و مدیریت اجرایی نامطلوب، فساد برخی از افراد که باعث بالا رفتن هزینه ها میشود و اینچنین مواردی سرپوش بگذارم. این قبیل موارد در بسیاری از پروژه ها که کارفرمای آن بخش دولتی و یا وابسته به دولت است دیده میشود. (3971305) (alef-13)
 
امیراحسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۶:۲۷:۰۵
شما پالایشگاه شازند اراک رو ندیدید ژنرالتون مشکل ستاره خایج فارس و نبود تکنولوژی نمیدونه. بعد هم به ایرانی پول بدی همه کار میکنه. التماس تفکر (3971326) (alef-11)
 
Australia
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۰۹:۵۲:۰۶
به ايراني ها هم پول زياد داده شده كه اغلب هم حيف و ميل شده. بعضي چيزها با پول حل نميشه. (3971962) (alef-11)
 
سیدمحمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۱۲:۳۹:۵۸
ما کشوری هستیم که ماهواره ساختیم. موجود زنده به فضا فرستادیم. سلول بنیادی ساختیم و از آن استفاده می‌کنیم. رشد سرعت علمی ما ۱۳ برابر دنیا بوده. چی شده که یکدفعه یاد شما افتاده که «نمی‌توانیم».

تفکر «ما نمی‌توانیم» شما فعلا بر کشور حاکم است. انشاءالله سال بعد دیگر نخواهد بود. (3972132) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۱۴:۵۷:۵۳
شما نظر دهنده و این هواداران شما مانند همیشه تاریخ نه خودتان هنری برای رشد کشور دارید و نه حامی رشد کشورید تنها سرخط حرکتتان این است باید به اقتضای بردگی و وابستگی عمل کنیم تا زندیگمان بگذرد به چه نحوی و به چه هزینه ای هم برایتان مهم نیست تنها این مهم است که نفت خام بفروشیم بنزین و اقلام وارد کنیم و بگوییم به به الان دنیا ما را قبول دارد الان همه برای ما کف می زنند امثال شما همانهایی بود ند و همان اندیشه ای را دنبال می کنند که نتیجه اش شد عاشورا و قتل بهترین خلق خدا (3972291) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۱:۵۲:۴۲
متاسفم برای وزارت نفت (3971076) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۲:۴۲:۱۷
این نتیجه ی اصرار زیادی به ما میتوانیم بود. طرف خارجی خیلی توانمند تر میتوانست عمل کند. (3971127) (alef-3)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۱۰:۵۵:۵۱
اتفاقا باید پافشاری کرد تا نتیجه گرفت با تن پروری و آیه یأس خواندن چیزی درست نمی شود به توان ملی باید باور داشت و از خود حقیر پنداری عبور کرد. شل و توتال و اکسون موبیل و شورون روز اول که این نبودند.... (3972014) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۳:۴۷:۱۷
به جای دادن کارانه های آنچنانی به پزشکان در قالب طرح تحول سلامت بهتر است این پالایشگاه زودتر تکمیل شود تا دیگر روزی 30 میلیون یورو ضرر ندهیم. (3971184) (alef-3)
 
عباس
Australia
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۳:۵۶:۰۶
من که اعتمادم را به این دست گزارشها و اعداد و ارقام از دست داده ام. باید از مجریان پرسید که آیا میپذیرند که پیشرفت هفتاد درصدی زمان تحویل به دولت جدید واقعی بوده یا...؟ (3971195) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۴:۰۹:۴۹
معمولا ۱۰ تا ۱۵ درصد آخر پروژه که همان راه اندازی است از جهت حجم کار و عملیاتی که انجام می شود بسیار بیشتر بوده و حساسیت و اهمیت بسیار بالاتری نسبت به ساخت دارد.
ضمنا چیزی به صورت فیزیکی اتفاق نمی افته و در اصطلاح کار نرم افزاریه نه سخت افزاری
همچنین تا جایی که اطلاع دارم بسیاری از تجهیزات مانند کمپرسورها که بخاطر تحریم تحویل نشده بود، پس از رفع تحریم ها وارد شده و نصب شده است.
مدیریت ضعیف مالی هم مساله ای است که قابل چشم پوشی نیست
از شرکت نفت ستاره خلیج که اصطلاحا خصولتی است هم انتظاری بیش از نمیتوان داشت (3971213) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۴:۳۶:۲۱
بنده سال 91 با یکی از شرکتهای پیکانکار شاغل در این پالایشگاه مشغول به کار بودم و به جرات میتوانم بگویم درصد پیشرفت فیزیکی این پالایشگاه تا آن زمان کمتز از 20 بود .این آمار به هیچ وجه واقعی نیست و مشکل این پروژه هم نه این دولت و نه دولت قبلی نیست . مشکل جای دیگه است و اونهایی هم که باید بدونن میدونن! (3971230) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۱۵:۰۱:۲۱
همیشه در خبرهایی این چنینی یکی می آید که در این طرحها کار می کند و اتفاقا همیشه مخالف آن طرح است و می گوید اشتباه بوده است این شیوه دیگر نخ نما شده البته برای مردمی که ذهن و دلشان از حب دنیا پر شده همیشه این قبیل حرفها حجت است (3972295) (alef-11)
 
zz
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۵:۰۷:۱۹
با سلام
من در حال اجرا پروژه ای در آنجا هستم.این آمار صخت ندارد. خیلی از تجهیزات خریداری شده در دوران گذشته مغایریت با نیاز دارد،یا استاندارد نبوده و یا خوردگی در انبارها قابل استفاده نیستند. بطور مثال فقط یک نمونه کوچک را بیان می کنم:شرکتی در دوران دولت قبل قرار بوده لوله های سایز بزرگ برای انتقال آب دریا به طول 5 کیلومتر به بویلر ها اجرا کند.لوله ها در عمق 5 الی 8 متری زمین بودند.
وقتی پمپ ها برای انتفال روشن شدند ، از کل مسیر 5 کیلومتر مثل چشمه آب بیرون می زد.
بقیه را حدس بزنید..........................کندن و دو باره لوله گذاری ...........................
در کل با مدیریت جدید خیلی با جدیت مسایل در حال اجرا است ولی کار خیلی بزرگ است.
مشکل نقدینگی وجود دارد، بعصی از تجهیزات خریداری شده ،هنوز تسویه مالی نشده.ولی در کل الان دارای سرعت قابل قبولی است. (3971255) (alef-11)
 
Qatar
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۱۶:۳۰:۲۷
پیشرفت 70 درصدی فقط منظور ساختمان و سایر بخش های غیر فنی است که در داخل به راحتی قابل انجام هست و البته در پیشرفت 30 درصد انتقال تکنولوژی مد نظر است که مشکل وجود دارد لذا کار پیش نمی رود دولت قبل در همه موارد فقط ساختمان سازی کرد من خود در پروژه ایران ال ان جی بودم میدیدم که چطور هنوز تکنولوژی ال ان جی توسط لینده به ایران داده نشده است تانکرهای ذخیره سازی اسکله و .... ساخته شد و هنوز هم هست و فرسوده می شود اما خبری از تکنولوژی نیست. واقعیت این است که افراد می خواهند بودجه دریافت کنند و پولی صرف شود و همه بهره ببرند مهم نیست از یک ماشین اگر موتور آن فراهم نیست بدنه را که می توانند می سازند و به نفر دیگر که واگذار می شوند می گویند ما 70 درصد پیشرفت داشتیم. (3971333) (alef-13)
 
Australia
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۰۹:۴۹:۲۴
دقيقاً درست است. يك قطعه و يا دستگاه خاص ممكن است وزن انچناني در پروژه نداشته باشد ولي بدون ان تمام ساختمانها و تجهيزات ديگر بدون استفاده خواهند بود. كشور در بخشهاي بحراني پروژه ها و بخصوص فن اوري هاي حساس همچنان وابسته به خارج از كشور و شركت هاي بين المللي خاص است. داخلي سازي هم با توجه به ميزان مصرف و فن اوري مورد نياز توجيه فني و اقتصادي ندارد. بدون دسترسي به بازار جهاني تكنولوژي، پروژه هاي از اين دست در مراحل پاياني پروژه به مشكل جدي خواهند خورد و امار پيشرفت اوليه كه مربوط به بخش هاي ابتدايي پروژه مانند تسطيح زمين و ساختمان سازي است تنها باعث گمراهي خواهند بود (كه البته عمده بودجه پروژه ها هم صرف همين مراحل خواهد شد تا به اصطلاح پروژه "زخمي" شود و كارفرما مجبور به پرداخت هزينه هاي اضافي به پيمانكاران شود). (3971959) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۲ ۲۲:۵۱:۵۱
پیمانکار پروژه کیست ؟ (3971684) (alef-13)
 
مهندس پروژه
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۰۰:۴۱:۲۸
پیمانکار اصلی شرکت فرادست انرژی فلات زیر مجموعه قرارگاه خاتم الانبیا
شرکتی که هیچ تخصص و تجربه ای در امور نفتی ندارد (3971767) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۳ ۰۰:۲۹:۳۷
میشه بگی پیمانکارش کیه و چقدر خرج کرده (3971757) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.