نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 65817
درس شرف از ژاپن
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۸۸ ساعت ۱۱:۰۸
علیرضا بازارگان نویسنده وبلاگ "وَوَاعَدْنَا مُوسَى ثَلاَثِینَ لَیْلَةً" در مطلبی تحت عنوان درس شرف از ژاپن نوشت:



آمار سال 2008 نشون می ده که بزرگ ترین تولید کننده ی ماشین در دنیا شرکت تویوتا ی ژاپن هست. این شرکت هر سال بیش از 9 میلیون ماشین تولید می کنه. برای این که عظمت این عدد رو بشه درک کرد بذارین این طور بگم: اگر تمام تولید های ماشین های پورشه، ولوو، مزدا، رنو، بی ام و، بنز، و میتسوبیشی در دنیا رو با هم جمع بزنیم، باز به تولید سالیانه ی تویوتا نمی رسه! (منبع) تویوتا سالانه 9 برابر تمام ماشین های تولید شده در ایران، ماشین تولید می کنه (منبع)



خوب، حالا همون طور که احتمالا همه می دونین، چند ماه پیش معلوم شد که سیستم پدال گاز و ترمز بعضی از ماشین های تولید شده توسط تویوتا دچار نقص فنی هست. چند ماهی این موضوع در رسانه ها سر و صدا کرد و مشکل جدی برای شرکت تویوتا به وجود آورد. شرکت تویوتا هم با اقداماتی سعی کرد نظر مشتری ها رو جلب کنه و اون ها رو راضی نگه داره. با گذر زمان این شرکت به صورت اختیاری میلیون ها ماشین فروخته شده رو پس گرفت و بعد از عذر خواهی فراوان و تعمیر رایگان به مشتری هاش پس داد. (منبع) این شرکت حتی در سایت رسمی خودش، یه صفحه فقط به عنوان معذرت خواهی از مشتری ها و پس گرفتن ماشین ها برای تعمیر تاسیس کرد (منبع)



ولی با وجود این اقدام ها، باز هم افکار عمومی از عملکرد تویوتا راضی نبود!



به نظر شما تویوتا، این غول دنیای صنعت در این شرایط چی کار کرد؟ سعی کرد موضوع رو نادیده بگیره؟ سعی کرد فرافکنی کنه؟ سعی کرد مشکل رو گردن این و اون بندازه؟



خیر!



بلکه مدیر عامل بزرگترین شرکت ماشین سازی در جهان، همه ی خبرگزاری ها رو به یک جلسه دعوت کرد و جلوی تمام دوربین های دنیا این چنین کرد:

 


 
فکر نکنین این ماجرا توی ژاپن چیز عجیبیه.



نه.



اتفاقا وقتی به تاریخ معاصر و همچنین تاریخ گذشته ی ژاپن نگاه می کنیم، می بینیم که این نوع حرکات در موارد متعددی انجام گرفتن. یادم می آد چند وقت پیش براتون از هاراگیری نوشتم (خودکشی سامورایی ها برای حفظ شرف).



منظورم اینه که شرفمند بودن یک فرهنگه. این طور نیست که مدیر عامل این شرکت به خاطر اخلاق خوب شخصیش و یا جوانمردی استثناییش همچین کاری کرده باشه. بلکه فرهنگ پاسخگو بودن و شرفمندانه کار کردن درون جامعه نفوذ داره.



مدیر عامل شرکت میتسوبیشی هم سر مساله ای این چنینی حدود 15 سال پیش برای حدود یک دقیقه ی تمام، با رعایت سکوت، جلوی دوربین ها و وزیر راه وقت ژاپن تعظیم کرد. (البته این مدیر عامل شرفش یک کم کمتر بود، چون قبلش نقص کالاها رو تکذیب کرده بود! منبع) ولی حتی اگر این تعظیم ها و عذر خواهی ها فقط برای حفظ ظاهر باشه، باز هم در این دنیای وا نفسا غنیمته!



برای دوستانی که انگلیسی متوجه می شن، این قطعه ی خبری می تونه خیلی جالب باشه:



پ.ن.1: یاد خاطره ای از شهید محمد ابراهیم همت افتادم که چند سال پیش خونده بودم.

می دونین که شهید همت با این که جوون بوده، ولی فرمانده ی بلد پایه ی لشکر بوده. و با داشتن همچین مقامی هیچ وقت فخر فروشی نمی کرده. یه روز قبل از عملیات رزمنده هاش رو جمع می کنه و بهشون می گه که قراره به زودی عملیات انجام بدن. بعد رو به همه می گه: "من از همتون حلالیت می طلبم. اگر کسی اینجا هست که من در حقش بدی کردم، چیزی توی دلش نگه نداره و همین الان بگه."



اون وسط یه مردی می گه: "من یه چیزی توی دلم مونده: توی جریان انقلاب (قبل از پیروزی انقلاب) یه روزی توی راهپیمایی ها یک مردی اومد و سعی کرد نظم راهپیمایی رو به هم بزنه و شعار انحرافی و فحش داد. اون وسط همهمه شد و معلوم نبود که اون مرد چه کسی هست. در همین میان من یادمه که شما برگشتی و در جمعیت به من نگاه کردی و فکر کردی که من بودم که سعی کرده بودم راهپیمایی رو منحرف کنم. شما اومدی جلو و یک چک به صورت من زدی و بعد اونقدر توی جمعیت راهپیمایی شلوغ بود که من نتونستم توضیح بدم که به ناحق من رو زدی."



کتاب نقل کرده بود که شهید همت، فرمانده ی لشکر، به سمت اون مرد می آد و خودش رو به زمین می ندازه و پوتین های مرد رو می بوسه، بعد بلند می شه اون رو بغل می کنه و می بوسه و جلوی تمام سربازهاش ازش حلالیت می طلبه.



پ.ن.2: آیا فرهنگ عمومی کشور ما، ما ایرانی ها رو -چه مدیر عامل، چه وزیر، چه دانشجو، چه مغازه دار و نون خشکی- به این نوع پاسخگویی و رفتار شرافتمندانه تشویق می کنه؟



پ.ن.3: از "امین" تشکر می کنم که ایده ی نوشتن این متن رو بهم داد.



پ.ن.4: کاربر گرامی "د" نوشت: "این مثال خاص شدیداً بوی سیاسیت اقتصادی و منفعت طلبی میده نه شرافت و اخلاق، آبروی یه شرکت موفق قدرتشه و بخش زیادی از سرمایه اقتصادش محسوب میشه. حیف داستان شهید همت نیست که پ.ن یه همچین مثالی بشه؟"

من تاکیدی ندارم که این مثال خاص نشون دهنده ی شرف این مدیر عامل هست. ولی همون طور که گفتم نظرم روی فرهنگ عمومی ژاپن هست که پاسخگویی رو شدیدا ترویج می کنه. مثال های متعددی وجود داره. مثلا چند سال پیش رئسای یک شرکت داروسازی که داروهای کشنده به مشتری ها داده بودن و موجب وخامت حال تعدادی مریض شده بودن، بعد از این که با پرداخت پول زیاد رضایت این مصدومین رو جلب کردن و موضوع تموم شد، خودشون رو به پای این مصدومین انداختن و کفش هاشون رو بوس کردن. شاید مثال های این چنینی رو هیچ جای دیگه ی دنیا نشه پیدا کرد.

ولی در هر صورت به قول کاربر عزیز "enkratic" (البته اصل جمله مال شهید آوینی هست): "من هرگز اجازه نمی دهم که صدای حاج همت در درونم گم شود... این سردار خیبر قلعه قلب مرا نیز فتح کرده است"





 
محمد سام
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۲:۲۵:۳۲
همه اینا رو اسلام 1400 سال پیش گفته. منتها کیه که عمل کنه.
اگر ما نهج البلاغه رو می فهمیدیم و بهش عمل میکردیم الان کل دنیا شیعه
شده بود. (294096)
 
بهزاد
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۰۸:۵۸:۰۴
وقتی نمی تونیم حقمونو از خارجی ها بگیریم خودی ها هم حقمونو نمی دن (294344)
 
مهرداد
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۲:۳۳:۰۲
سلام
واقعا آیا میشود بار دیگر افرادی مانند همت،یاکری،متوسلیان،کاوه،خرازی و.....رادید.آیا میتوان امید داشت مسئولین ما از جنس آنان شوند. کم ادعا مخلص صادق ،خاکی و در یک کلام مردمی.
کی مسئولین ما یاد میگیرن در مقابل حرفهای زده شدی خودشان به این مردم بی نوا پاسخگو باشند.
گاها ای فکر در ذهنم می آید که اجانب بهتر از ما روح اسلام را درک کرده اند (294100)
 
الله بنده سی
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۲۲:۵۶:۴۹
حالا همسران این شهدا رد صلاحیت میشن وبچه هاشون تکفیر. اف بر این نورسیده های دون. (294616)
 
hamed
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۲:۳۵:۳۲
من این مطلب را از جای دیگه هم خونده بودم. کاری ندارم که این عمل مدیر عامل شرکت تویوتا از روی روحیه شرافتمندانه ژاپنی ها بود یا در جهت افزایش وجهه بین المللی این شرکت. اما یک اتفاق مشابه در کشور خودمان هم اتفاق افتاد که حتی باعث کشته شدن تعدادی از مردم شد و اون مشکل سیستم سوخت رسانی پژوهای 405 بود. اما آیا یک دهم این عکس العمل را مسئولین محترم ایران خودرو در ازای این مشکل بزرگ خودروهاشون از مردم کردند.حالا تازه این مشکل یکی از صدها مشکل موجود در خودروهای تولید داخلمونه. واقعا بد نیست مسئولین محترم صنعت خودرو کشورمان که خیلی هم ادعا دارند یکم یاد بگیرند.
راستی تازگی دیدی چقدر مدل های متنوع هیوندای توی کشورمون زیاد شده اونم با چه قیمتهایی. میدونید کارخانه هیوندای کره و ایران خودرو ما تو یک سال تاسیس شدند. (294102)
 
سرخوش
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۳:۰۵:۴۸
من میگم کار خوب خوبه .دیگه اما واگر وشاید نداره.چرا به جای اینکه یادبگیریم توجیه میکنیم.مگر در دین عزیزمون نداریم که کار خوب رو باید یاد گرفت حتی از آدمهای بد؟تازه این کارها که چیزی نیست .ما خودمون همه چیز داریم و دنبال کارهای خوب غریبه ها ایم.مگه پیامبر اکرم که اوج هنر نمایی خالق بود در اواخر عمر شریفش از عموم مردم حلالیت نخواست؟ودر ادامه داستان پیرمردی که ادعای تضییع حق کرد و... .ما همه خوبیها رو دراین دین عزیز جمع داریم ولی دنبال کارهای خوب بیگانه ایم.تازه همین هم خوبه به شرطی که واقعا درس بگیریم. امیدوارم یک روزی برسه که مسئولان ماهم از این کارها انجام بدهند. این کار شان هیچ کس رو پایین نماره واعتماد مردم رو سلب نمیکنه بلکه عکس این مطلب صادقه (294116)
 
خسروسلجوقي
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۳:۴۹:۳۹
از مسئولين كشور بخواهيم در پايان هر ماه بررسي فرمايند كه چند درصد حرف در ماه گذشته تحويل جامعه داده اند و براي يك نسبتي به بالا روش عذرخواهي را پيشه كنند فقط نسبتها را طوري تعيين كنند قابل دسترسي باشد البته اين نسبت اگر تعيين نشود در شروع هر چند دقيقه بايد عذرخواهي كنيم ولي اگر نسبت تعيين شود اين اميد هست تا درازمدت مبادرت به نهادينه سازي كرد و اين نسبت را بهبود بخشيد اميد است غبطه ديگران را نخوريم و از خود شروع كنيم (294134)
 
میم
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۴:۳۴:۵۵
رئیس تویوتا اگر خوب نجنبیده بود تا به حال تمام بازار را به رقبا تقدیم کرده بود.چرا شما همه چیز را می خواهید با معرفت و شرافت و غیرت توضیح بدهید؟ اینجا هیچکدام اینها نقش ندارد. فقط رقابت سرمایه داری است که تویوتا را مجبور به عذرخواهی می کند. مطمئن باشید اگر تمام بازار اتوموبیل دنیا دست تویوتا بود و هیچ رقیبی نداشت ابداً عذرخواهی نمی کرد و می گفت همینه که هست. اشکال سیستم ایران در شرف و انسانیت و این چیزها نیست. در ایران دولت خودش بزرگترین کاپیتالیست است و چون انحصار بازار را هم دارد هر کاری بخواهد می کند. در واقع دولت ایران در مقیاس داخل کشور یک کمپانی غولپیکر امپریالیستی است که هیچ کس توان رقابت با آن را ندارد. این هیچ ربطی به اسلام و خدا و معرفت و شرف و غیره ندارد. دولت ایران باید مثل هر شرکت بزرگ و انحصاری دیگر مثلاً مایکروسافت، جایی هم برای رقبای اقتصادی خود باز بگذارد. این البته اصلاً ربطی به تئوری بازار آزاد لیبرالهای وطنی ندارد که می گویند بازار آزاد خود به خود دموکراسی را تولید می کند. آن حرف به جای خود بسیار چرند است. (294151)
 
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۵:۵۸:۰۶
فراموش نکنید خم شدن سنت ژاپنیها برای ورود به جلسه سلام دادن عذر خواهی و احترام است بنابراین اینکه برای ما عجیب است براینکه هیچکدام از ما هیچوقت برای هیچ چیز در برابر انسان دیگر خم نمیشیم وجدانا از انها که اینجا کامنت گذاشته اند و یا از مسئولین این سایت کی میتونه بگه در زندگیش یکبار برای عذر خواهی از کسی خم شده؟ ( حالا هی رای مخالف بذار خدا که شاهد اعمال ما هست) (294182)
 
۱۳۸۸-۱۲-۱۴ ۱۱:۵۴:۱۷
درسته خم شدن برای احترام تو فرهنگ ما نیست ولی یه معذرت خواهی کوچک که تو فرهنک بزرگ ایرانی اسلامی فکر کنم پیدا میشه !1 (295206)
 
fereydoon
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۱۷:۲۵:۰۱
از اصول کاسبی هوای مشتری داشتن است والا کاسبی گل نمیکند .سر مشتری را یکبار میشود کلاه گذاشت ولی اگر هوایش را داشته باشی و برای خرید بهتر کمکش کنی هم بار دیگر میاید . هم دوستانش را میاورد خلاصه کشورهائی که درتجارت جهانی محلی دارند عمومآ صادقانه عمل میکنند نه بندازو دررو . بعضی از تجار ما فرصتی که پس از فروپاشی شوروی برای تجارت با کشورهای گرجستان اذربایجان و.. پیش امد با ارسال اجناس وازده با تصور اینکه انها حالیشان نیست از دست دادند (294206)
 
۱۳۸۸-۱۲-۱۰ ۲۳:۴۷:۳۳
اگر شرکت تویوتا هم مثل خودروسازهای ایران بصورت انحصاری فعالیت میکرد دیگر نیازی به عذرخواهی نیود (294303)
 
الله بنده سی
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۲۳:۰۰:۱۵
تازه با پررویی یک پست بالا تر هم میگرفت.مثل مدیر عامل سابق سایپا که عزیز دردانه رییس جمهوره. (294617)
 
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۰۸:۵۰:۱۲
نوشتن این مطالب جسارت بزرگی به تولید کنندگان داخلی خودرو است که همت خودرا بر کنترل جمعیت(با تلفات جاده ای)، از بین بردن محیط زیست(با سیستمهای سوخت بدون کیفیت بر روی خودروها)افزایش فروش داخلی (با جلوگیری از واردات خودروهای باکیفیت خارجی و با قیمت مناسب با توجه به قابلیتها و امکانات)گذاشته اند ،تازه به کنترل تورم هم کمک میکنند(پول مردم را می گیرند،وعده تحویل خودرو مثلا\" 6ماهه میدهند ولی به آن عمل نمی کنند و پول مردم اجبارا\"می خوابد)! (294342)
 
رضا
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۰۹:۱۶:۵۱
حضرت امير در خصوص صفات متقين مي فرمايد \" اعترفه قبل عن يعترفه عليه\" شخص متقي اعتراف مي كند قبل از اينكه عليه اش اعتراف كنند اما اينجا متقي كجاست مو من كجاست مسلمان كجاست به قول سيد جماالدين اسد آّادي كه هيچ يادي از و امثال او نمي شود مي گفت در غرب اسلام هست مسلمان نيست در اينجا مسلمان هست اسلام نيست راستي اصلا سيد جمال ايرانيه شريعتي كجاييه؟ (294346)
 
رضا
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۱۰:۴۹:۳۴
در ايران شركتهاي خودروسازي با حمايت هاي دولت، گران ترين و نامقاومترين خودروها را به مردم غالب مي كنند و نه تنها عذرخواهي نمي كنند كه دوقورت ونيم شان هم باقي است. شركتهايي كه فقط در مجلس ششم بنا به نامه ابراهيم باي سلامي 90 نماينده را خريدند! تا به تحقيق و تفحص از اين شركتها اقدام نكنند. از اين شركتها انتظاري نيست. تعجب از دولت عدالت محور است كه با سياست هاي حمايتي بي قيد شرط از اين شركتها و با گرفتن گمركي بسيار زياد از خودروهاي خارجي به انحصار اين شركتها مهر تأييد زده و هم به مال و هم جان رأي دهندگان به خود و تمام هم ميهنان چوب حراج زده است. (294380)
 
سعيد پور مراد
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۱۱:۲۴:۵۱
با سلام ،
دوستي تعريف مي كرد 46 سال پيش براي معالجه دندانش صبح زود به بيمارستان شوروي سابق درخيابان آبان (كريمخان زند فعلي) مراجعه و خانم دكتر روسي با دامني ميني ژوپ ايشان را ويزيت مي كند . دندان ايشان را پركرده و شماره اي به ايشان داده و مي گويد چنانچه اين دندان مشكلي داشت با اين شماره و بدون وقت قبلي و هزينه ويزيت براي درمان بيا . بعد از 46 سال اين دوستمان همان دندان اش درد گرفته و پيش دكتر ايراني مي رود ، دكتر به او مي گويد هنوز ماده ايي كه 46 سال قبل براي پر كردن دندانش استفاده شده نريخته بلكه كنار پر شدگي سوراخ شده بلافاصله دكتر ايراني سوراخ دندان را پركرده و مريض را مرخص مي كند . دوستمان تعريف مي كند شبي كه داشت شام مي خورد و كمي ته ديگ استفاده كرده بود احساس كرد طعم غذايش تغيير كرده ، نگو تمام ماده ايي كه دكتر ايراني استفاده كرده بود حل شده و دوباره دندان سوراخ شده بود .بله كمتر از يك سال .

نتيجه : ما واژه تعهد را اشتباه معنا كرده ايم. از وقتي كه گمان كرديم قبله عالم هستيم و بقيه كفار انحراف ما آغاز شده است ، تعهد امري قلبي است كه وابسته به دانايي ، تخصص ، شرافت ، فرهنگ اجتماعي ، تربيت خانوادگي و جامعه است . زماني كه تعهد را با ريش ،مهر پيشاني و نماز اول وقت اشتباه گرفتيم لغزش ما آغاز شد زيرا مي خواستيم خصلت هاي باطني را با چشم ظاهر تشخيص داهيم و چشم ظاهر نيز از اسامي شيطان است. مرسي (294399)
 
محسن نا سازگار
۱۳۸۸-۱۲-۱۱ ۲۱:۴۸:۴۱
متشکرم که پذیرفتید که بعضی از غیر مسلمان ها هم شرف دارند.امیدوارم روزی قبول کنید که بعضی از ... شرف ندارند. (294602)
 
م.م
۱۳۸۸-۱۲-۱۲ ۱۲:۲۲:۱۳
تفاوت بین ایران خودرو و شرکت هایی مثل تویوتا همینه دیگه . مسئولین فکر می کنن می تونن با انحصاری کردن خودرو سر مردم رو کلاه بزارن ، اما تجربه نشون داده که تویوتا با اینهمه مشکلات ، تویوتا باقی میمونه اما ایران خودرو با اینهمه کلاه برداری همین روزاس که فاتحهش خونده بشه (294728)
 
مهدی
۱۳۸۸-۱۲-۱۲ ۱۳:۲۸:۴۰
مسئولین شرکت تویوتای ژاپن اصلاً کار پاسخگوئی و رضایت ارباب رجوع را بلند نیستند شما هم این مطلب را بیخود می نویسید اونا باید از مسئولین شرکت ایران خودرو و سایپا یاد بیگیرن گه چه جوری طرح تکریم ارباب رجوع را باید اجرا کنند . (294756)
 
فرهاد
۱۳۸۸-۱۲-۱۲ ۲۲:۴۳:۳۶
خیلی سادست عزیزان شرکتای ایرانی دولتین! مدیر دلیلی نداره تعظیم کنه! (294983)
 
فاطمه خوش حجاب
۱۳۸۸-۱۲-۱۳ ۲۳:۳۰:۴۶
اشتباه نکنید:مدیران ما خیلی بهتر از آن ها تعظیم می کنند ولی می دانند کجا تعظیم کنند که زندگی چند نسلشان تامین شود.تعطیم در برابر ملت چه نفعی برای آن ها دارد؟ (295156)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.