نظر منتشر شده
۵۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 234172
تهدید امنیت غذایی با سیاستهای ضدمقاومتی در بخش کشاورزی
علی یحیی زاده*، 22 تیر 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۲ تير ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۴۴
گندم مهمترین کالای اساسی و رکن اصلی امنیت غذایی است. از این رو در بسیاری از کشورها سیاست‌های حمایتی و ویژه ای برای تولید گندم بکار گرفته می‌شود که لزوما در چارچوب تئوریهای مزیت رقابتی توجیه ندارد. در ایران نیز از ابتدای انقلاب اسلامی موضوع خودکفایی در تولید گندم جزو مطالبات جدی رهبر انقلاب قرار داشته است. حضرت امام خمینی (ره) در این رابطه می‌فرمایند:

«چقدر برای یك مملكتی عیب ‌است و سرشكستگی ‌كه دستش را دراز كند طرف آمریكا ‌كه گندم بده. كشكول گداییش را باز كند پیش دشمنش و ‌از او بخواهد ‌كه رزقش را بدهد. چقدر برای ما سرشكستگی دارد. تا ‌این ملت بنای بر ‌این نگذارد ‌كه كشاورزیش را تقویت كند و بسازد به آن كه خودش به دست می‌آورد، ما نمی‌توانیم استقلال پیدا كنیم.»

در عمل سیاست خودکفایی در گندم توسط دولت‌های وقت پیگیری نشد، به طوریکه در سال ۷۷ ایران با واردات معادل ۶.۷میلیون تن گندم در سال، مقام اول واردات گندم در جهان را به خود اختصاص داد. اما این وضعیت نگران کننده با مطالبه ویژه مقام معظم رهبری و تلاش قابل تقدیر مسئولان دولت هشتم در وزارت جهاد کشاورزی، تا حد زیادی اصلاح شد و تولید گندم در سال ۸۳ به خودکفایی رسید. اما خشکسالی‌های بعد از آن و ترکیب سیاست های تورمزای پولی و تثبیت نرخ ارز در دولت قبل همانند دو تیغه قیچی تولید داخل از جمله در بخش گندم را به نفع واردات ذبح کرد. به طوری بود که در سال ۸۷، مجددا میزان واردات این کالای استراتژیک به حدود ۶ میلیون تن رسید.

سیاست خرید تضمینی گندم گرچه در دو سال بعد از آن این روند را کمی اصلاح کرد، اما (۱) اجرای هدفمندی و عدم تخصیص یارانه سهم تولید کشاورزی، (۲) افزایش نرخ ارز (ناشی از تحریمها) و (۳) تعیین قیمت پایین خرید تضمینی، ضربه کاری به تولید گندم کشور وارد نمود. دولت دهم برای جبران کمبود گندم، خود در جایگاه واردکننده گندم قرار گرفت. شرکت بازرگانی دولتی (GTC) که طبق اصل ۴۴ رو به واگذاری بود، مجددا فعال شد. میلیاردها دلار از منابع ارزی بانک مرکزی به صورت رانتی به شرکت GTC تخصیص داده شد تا با ارز مرجع و رانتی ۱۲۰۰ تومان (در شرایطی که نرخ ارز ۳۰۰۰ تومان بود)، گندم و دیگر کالاهای اساسی وارد کند. عجیب اینکه دولت دهم در شرایطی که خود برای خرید گندم تنی ۲۶۰ تا ۳۰۰ دلار (معادل کیلیویی ۱۰۰۰ تومان با نرخ آزاد) هزینه میکرد، قیمت خرید گندم داخل را کیلویی ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان (۵۰ درصد پایینتر) تعیین نمود. به عبارت دیگر در شرایط کمبود ارز، دولت احمدی نژاد حاضر به پرداخت دو برابر هزینه به گندمکاران خارجی بود، اما حاضر به خرید از گندمکار داخلی نبود! در پی این سیاست‌ها، رکورد واردات گندم در سال ۹۱ شکسته شد.

متاسفانه با روی کار آمدن دولت یازدهم، تغییری در سیاست‌های غلط گذشته رخ نداد. ایران اکنون به یکی از عمده ترین واردکنندگان مواد غذایی در دنیا تبدیل شده است. همچنان منابع بانک مرکزی به شرکت GTC وزارت تجارت برای واردات مواد غذایی پمپاژ میشود؛ همچنان رانت ارزی (نظیر رانت ۶۵۰ میلیون یورویی اخیر) در واردات کالاهای اساسی ادامه دارد؛ همچنان برنج، گندم، کنجاله و ذرت در صدر اقلام وارداتی قرار دارد؛ همچنان سیاست تنظیم بازار خارج از وزارت کشاورزی پیگیری می‌شود و الزامات قانونی (ماده ۱۶ قانون بهره وری محصولات کشاورزی و قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی) با مصوبات ستاد تدابیر دور زده میشود؛ همچنان روند تصاعدی وابستگی غذایی ادامه دارد.

نمودار روند وابستگی وارداتی در کالاهای اساسی

متاسفانه توافقنامه ژنو هم روند وابستگی غذایی را شدت بخشیده است؛ آمریکاییها طوری مفاد این توافق را طراحی کردند که ایران برای آزادسازی منابع ارزی خود ناگزیر به استفاده از آن برای واردات کالاهای اساسی باشد. نتیجه این شده که بیش از نیاز کشور کالای اساسی خریداری میشود و تولید داخل هم روی دست میماند. دولت هم مجبور است در قالب اعطای سبد کالا از شر هزینه نگهداری مواد غذایی خلاص شود. سیاستی که معلوم نیست تا چه زمانی قابل استمرار است!

تحریمها ادامه دارد. به گفته خود آمریکاییها حتی اگر مذاکرات به نتیجه برسد – که بسیار بعید است – باز تحریمها کم نمیشود. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند باید سیاستها با فرض ادامه تحریمها تنظیم شود. روند کنونی وابستگی غذایی بسیار خطرناک است و توان مقاومت ملی در برابر فشارها را کاهش می‌دهد. راه نجات همان است که در بند ۶ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی دیده شده؛ «کاهش وابستگی به واردات نهاده ها و کالاهای اساسی از طریق افزایش تولید داخل و تنوع بخشی به مبادی واردات»
 
علی شیرازی
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۰۹:۴۸:۳۶
خیلی جالبه که همیشه اصرار دارید توافق به نتیجه نمیرسه..!!!! (2251941) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۶:۰۵:۲۳
من میگم میرسه. حالا نباید به فکر امنیت غذایی مردم باشیم! (2252607) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۶:۱۰:۴۳
از مجموع کامنتهای کشاورزان در این یادداشت فهمیدم واقعا تولید گندم آب زیادی نمیخواد. خدا به خیر کنه. فساد همه چیز تحت تاثیر گذاشته. حتی تحلیل در مورد آب مورد نیاز برای گندمو! (2252621) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۰۹:۵۹:۰۸
یک نکته بسیار مهم به وپژه در موضوع گندم، میزان مصرف آب این محصول است، کشور ما در بسیاری از نقاط با مشکل تامین آب کافی برای خوراک مواجه است برای همین چندین تالاب خشک و با این وجود همین امسال برخی کلان شهرها از جمله تهران در معرض کم آبی و جیره بندی آب قرار دارند.
درست است که خودکفایی در محصولات امری مقبول تلقی می شود ولی این امر باید با لحاظ همه شرایط مطالعه شود، چه فایده که ما در گندم خودکفا شویم ولی در اثر کمبود شدید آب شهرهایمان با جیره بندی آب و گرانی آن و محیط زیستمان هم با خشکی و نابودی مواجه شود؟ آیا دریاچه ارومیه آیینه ای پیش روی ما نیست؟
مثلا در یک مطالعه میزان آب مورد نیاز برای تولید هر کیلو گندم 1300 و حتی در ایران 1500 لیتر آب ذکر شده است، شما این رقم را در یک تن و بعد ده ها هزار تن ضرب کنید.
امروزه کشورهای دنیا به سمت سودمندی و اقتصادی بودن امور رفته اند، شاید حتی ما اگر همه گندم خود را هم وارد کنیم بهتر از آن باشد که آب مایع حیات را صرف تولید گندم کنیم. اقتصادی مقاومتی هم طبیعتا بر مبنای واقعیات علمی جامعه بنا شده و نه بر مبنای آن که ما چه می پسندیم، آن را به محیط زیست و جامعه بخورانیم! (2251950) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۱۶:۴۲
دوست عزیز نظردهنده شماره (2251950)

اگر در مطلب دقت می فرمودید، ذکر شده:

--- عجیب اینکه دولت دهم در شرایطی که خود برای خرید گندم تنی ۲۶۰ تا ۳۰۰ دلار (معادل کیلیویی ۱۰۰۰ تومان با نرخ آزاد) هزینه میکرد، قیمت خرید گندم داخل را کیلویی ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان (۵۰ درصد پایینتر) تعیین نمود.----

این یعنی گندم در داخل آماده بوده ولی در دولت قبل و دولت فعلی ترجیح داده شده، ارز رانتی به بازرگان و واردکننده پرداخت شود و 3 برابر قیمت داخلی، گندم خارجی خریداری شود!

همین یک دلیل به تنهایی کافیست تا تصمیم گیران، مجریان و تصویب کنندگان آن تصمیم، بجرم تلاش برای وابستگی به خارج، تهدید کشاورزی ملی و نابودی مالی اقتصاد کشاورزی و کاهش ذخائر ارزی ، محاکمه شوند. (2251974) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۱:۴۰:۳۲
برای بازگردادن کشاورزان ورشکسته که به دلالی در شهرها تشویق شدن به روستاها، سالیان مدید وقت نیاز است.
بخشی از این فاجعه در بخش کشاورزی متوجه بازار سرمایه و بورس کالاست. وظیفه بورس کالای کشاورزی ایجاد زمینه برای رقابت تولید کنندگان کشاورزی است. اگر گندم به بورس کالا میامد، غیر از دولت ، بخش خصوصی برای خرید تشویق می شد.
عجب دستانی درکار بوده تا این کشور دچار وابستگی اقتصادی حتی غذایی شود . فقط برای منافع عده ای خاص. (2252078) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۲:۱۲:۴۹
مسئله آماده بودن گندم یک حرفیست و مسئله این که به اسم اقتصاد مقاومتی بخواهیم هزینه و نیروی فراوانی صرف خودکفایی گندم کنیم و فراموش کنیم که ما کشوری کم آب و نیمه خشک هستم موضوع دیگر، بنده کاری به ارز رانتی و خرید خارجی و ... ندارم، حتما هم اگر کشوری بتواند به قیمت مناسب تر کالایی را در داخل تولید کند خرید آن از خارج قایل قبول نیست حتی اگر کمی به قیمت بالاتر ولی با استدلال کمک به صنایع داخلی اما این که بخواهیم به تکیه بر اشتباهات و رانت خواری ها اصل سوال لزوم خودکفایی یا واردات گنم را فراموش کنیم و فقط بگوییم خودکفایی هم درست نیست. (2252143) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۱۹:۰۲
تا پول نفت و گاز هست همه چیز را وارد می کنیم. اکنون هم دارو و مواد غذایی که تحریم نیستیم را وارد می کنیم. تا 200 سال دیگر هم گاز برای فروش داریم. پس باکی برای واردات نداریم! (2251975) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۴۵:۰۲
دوست عزیز چرا اطلاعات غلط میدی سند شما کجاست که برای هر کیلو گندم 1500 لیتر اب لازم است بنده خود کشاورز هستم یک هزارم ان هم اب مصرف نمیشود لطفا اول تحقیق درست انجام دهید بعد ان را انتقال دهید یکی از بزرگترین علل حمایت نکردن دولت از کشاورز و خرید ان به یک سوم قیمت و ورشکستگی کشاورزان در دولت قبل بود که به نظر من وزیر سابق جهاد کشاورزی باید محاکمه میشد که نشد و علت کمبود محصول بیشتر به قیمت ان بستگی داشت گویا در دولت قبل دست هایی در کار بود که تولید کشاورزی را نابود کند و از ان طرف عده ای دلال غلات را به یک سوم قیمت میخریدند و به کشورهای همسایه صادر میکردند و سود های کلان بردند و کشاورز را ورشکست برای ان است که میگویم وزیر جهاد کشاورزی دولت سابق را باید محاکمه میکردند. (2251999) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۲:۰۹:۲۴
رئیس کارگروه کشاورزی و منابع‌طبیعی بسیج مهندسین استان سمنان گفت: در کشور برای تولید یک کیلوگرم گندم حدود 1300 لیتر آب مصرف می‌شود که باید به کشاورزان آموزش داده شود و با آموزش به کشاورزان مشکلات این بخش را مرتفع کنیم. (منبع خبرگزاری ایسنا مورخ 17 تیر 93) (2252134) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۵:۱۱:۲۳
بالاخره حرف شمای کشاورز گوش کنم یا حرف دوست کامنت گذار شماره یک را ؟! (2252512) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۷:۳۰:۳۲
از كجا مطمئن هستيد كسي كه ادعا كرده خودش يك كشاورز است واقعا كشاورز باشد.

ايشان گفته مصرف آب براي توليد يك كيلوگرم گندم يك هزارم آن مقدار نيست يعني بنا به ادعاي اين شخص به اصطلاح كشاورز ، براي توليد يك كيلوگرم گندم به كمتر از يك و نيم ليتر آب احتياج است.

بالاغيرتا ، لازم نيست كسي كشاورز باشد يا نباشد ، آيا براي يك دوره حدود 9 ماه كه كشت و نگهداري و برداشت گندم بطول مي انجامد ، فقط با يك و نيم ليتر آب مي توان يك كيلوگرم گندم توليد كرد ؟

يعني براي متوسط برداشت 8 تن گندم (8000 كيلوگرم) در هر هكتار كه ميانگين قابل قبولي است ، فقط 12000 ليتر ( 12000 = 1.5 8000 ) يعني 12مترمكعب آب لازم است ؟

يك هكتار يعني 10.000 متر مربع و 12000 ليتر در اين مساحت اگر پخش شود بمعني آن است كه درطول 9 ماه به هر مترمبع زمين فقط 1.2 ليتر آب داده شده باشد يعني چيزي حدود 6 ليوان معمولي يا كمتر از يك بطري نوشابه خانوداه !

بنابراين زياد حرف آن فرد به اصطلاح كشاورز ( كه يقينا كشاورز نيست ) را جدي نبايد گرفت. (2254884) (alef-10)
 
mamad
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۲۷:۵۰
اقا ما 20 ساله گندم میکارم یه قوطی اب هم پاش نریختیم (2252294) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۳۱:۴۶
دوست عزیز شما میخاهید آب را برای کدام محصول استفاده کنید کم مصرف ترین محصول همان گندم است که حتی بصورت دیم نیز کشت میشود (2252302) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۵:۳۱:۱۸
مشکل بی آبی منحصر به ایران نیست و تمامی کشورهای دنیا با این مشکل دست و پنجه نرم میکنن...
هنر در استفاده ی بهینه از این نعمت الهیه...
ما متأسفانه یاد گرفتیم که مدام کم کاریهای خودمون رو گردن این و اون بندازیم و یا با سیاسی کاری از زیر بار مسئولیت شونه خالی کنیم...
در قضیه ی گندم هم کار دولت قبل اشتباه بود و هم ادامه این روند در حال حاضر.
اما واقعیت امر اینه که وقتی وزارت کشاورزی ما در بحث تولید محصولات زراعی دچار ضعف و کم کاری مفرطه، لزوماً نهادی مثل بازرگانی دولتی مجبور به واردات محصول و طبعاً بروز مشکلات مالیه.
اصلاح امور مثل پازل میمونه که همه ی اجزا باید دقیق سرجاشون بشینن و به وظیفشون درست عمل کنن (2252552) (alef-13)
 
abbas
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۰۱:۵۹
یک سال از آمدن آقای حجتی به وزارت جهادکشاورزی گذشت هیچ تغییری ایجاد نشد و با توجه به دوره قبلی وزارت ایشان، قرار نیست تغییری ایجاد شود.
ما به یک وزیر و مدیر خبره کشاورزی نیاز داریم نمیدانم اگر در ایران نداریم بریم وزیر از ژاپن و کشورهای اروپایی بیاریم.
اساس مشکلات کمبود آب و محیط زیست ما، عدم بهره وری در بخش کشاورزی است . با اینهمه مصرف ، تعداد کارکنان فوق العاده زیاد وزرات کشاورزی و داشتن حدود 60 الی 70 دانشکده کشاورزی، هیچگونه امنیت غذایی ایجاد نشده ، هیچ کشاورزی پیشرفته ای ایجاد نشده . مشکلات ادامه خواهد داشت.
مشکل ما در بخش کشاورزی مدیریت ،مدیریت و مدیریت است (2251953) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۰۹:۲۷
کشت گندم به آب فراوانی نیاز دارد و از این جهت کاشت آن در بسیاری از مناطق ایران مقرون به صرفه نیست.
ما داریم حجم سفره های زیر زمینی را کاهش میدهیم تا محصولاتی بکاریم که آب زیادی مصرف میکنند. توجه هم نداریم که اگر نشست زمین اتفاق بیفتد (که خیلی جاها این اتفاق افتاده یا دارد می افتد) دیگر هرگز نمی شود حجم سفره ها را به حالت قبل برگرداند.
اما بعضی محصولات هستند که در زمینهای کوچک و با آب کمتر و به صورت دیم قابل کاشت هستند و بازده اقتصادی بالایی هم دارند. فقط باید بتوانیم با برنامه ریزی درست و ارتباطات دوستانه با کشورهای دیگر محصولات خود را به آنها بفروشیم و محصولاتی را که کاشتش به محیط زیستمان آسیب میزند از آنها بخریم.
بعنوان یک نمونه خود خانواده ی من کشاورز هستند و تجربه ی خوبی در کشت کنجد داشتیم که از یک قطعه زمین کوچک ، بدون آبیاری و به صورت دیم محصول بسیار خوبی برداشتیم. در حالی که معمولا از کشت گندم با آنهمه زحمت و آنهمه زمین سود زیادی نمیبریم (2251962) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۱:۳۸:۳۷
کشت گندم در پاییز انجاک میشود و احتیاج به اب چندانی ندارد و در پاییز و زمستان با بارندگی اب خود را تامین میکند بخصوص در بهار و اصلا احتیاج به ابیاری ندارد و حتی اگر بارندگی هم نشود در بهار خوشه ها اب خود را لز رطوبت هوا بدست میاورد اگر منظور شما کشت ان در کویر است داستان فرق میکند (2252074) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۶:۰۵:۴۵
گندم دیم خیلی کم محصول می دهد. اصلا صرفه ندارد.
برای کشت دیم حبوباتی مثل نخود و عدس خیلی خوبند ولی گندم نه (2252609) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۱۵:۱۹
برای رونق کشاورزی :
-جلوی ساخت و ساز و توسعه شهری را بگیرید.
-جلوی لوکس گرایی و فرهنگ تجمل در شهرها که جاذبه ایجاد می کند را بگیرید.
- جلوی مشاغل کاذب و دلالی در شهرها که باعث مهاجرت روستاییان می شود را بگیرید.
- به جای سرمایه گذاری ها ی بی مورد در شهرها را بگیرید و آن را در روستا ها انجام دهید.
برج سازی در تهران و کیش، پدیده شاندیز در مشهد، دو طبقه کردن اتوبان در تهران و......اولویت دارد یا ساخت کشت و صنعت و سایت های کشاورزی مدرن در روستاها؟
رسیدگی به آلودگی مواد غذایی به سموم قارچی و شیمیایی اولویت دارد یا رسیدگی به ....؟ (2251972) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۳۷:۲۸
متاسفانه مدیریت ضعیف در امر کشاورزی و تولید داخلی باعث شد در سال جاری صدها میلیون تن از انواع محصولات کشاورزی به دلیل نبود بازار تقاضا و کاهش شدید قیمت بازار، از بین رفته و سبب بی رغبتی کشاورزان برای سرمایه گذاری در این بخش شود. تا زمانی که واسطه گرها با امنیت خاطر در بازار، از سود حاصل از دست رنج تولید کنندگان ، بی رنج و زحمت بهره می برند، هرگز به خودکفایی در تولید نخواهیم رسید. (2251993) (alef-10)
 
فرشيد
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۰:۴۰:۰۳
دوستان عزيز آيا ميدانيد توليد گندم چه ضربه هولناكي بر پيكر كشاورزي و اقتصاد كشور وارد كرده است. در طول سالهاي ابتدايي حمايت از توليد گندم بسياري از باغات كشور نابود شده و به مزارع تبديل شدند و بسياري از محصولات باغي كه علاوه بر صادرات خوراك صنايع تبديل مواد غذايي مانند كمپوت آب ميوه و مربا را فراهم ميكردند از بين رفتند. در مرحله بعد به علت نياز آبي تعداد چاه هاي مجاز و غير مجاز افزايش يافت و نتيجه افت منابع ابي و به تبع ان بالا رفتن غلظت شوري حاك و نشست زمين در بعضي مناطق بود. در مرحله سوم با سوبسيدهاي ارايه شده براي كود در كاشت گندم و مصرف بي رويه آنها ساختمان خاك در اكثر خاكهاي زراعي منهدم شد به طوري كه هم اكنون كمتر خاكي را در كشور ميتوان يافت كه بدون استفاده از كودهاي شيميايي آن هم در مقياس بسيار بالا بتوان محصولي را به عمل آورد. با سياست غلط حمايت از توليد گندم اصول اوليه زراعت كنار گذاشته شد و اكنون به جرات ميتوان گفت هيچ زميني در كشور آيش و تناوب را در طول ساليان اخير رعايت نكرده و نتيجه آن فرسايش خاكهاي زراعي است و اگر بدين منوال پيش رود در كمتر از 10 سال آينده بايد خاك وارد كنيم. به دليل عدم رعايت تناوب و كاشت تك محصولي گندم باعث بروز طغيان علف‌هاي هرز و آفات و بيماري‌هاي گندم بوده ايم كه نتيجه آن مصرف بيرويه سموم دفع آفات نباتي و وارد شدن باقيمانده سموم به آبهاي عمقي و شرب مردم و در نتيجه بروز انواع سرطانهاست. اينها گوشه اي از مصيبت‌هايي بود كه به خاطر كاشت گندم بر سر كشور آمد وگرنه مثنوي هفتادمن كاغذ شود. آقايان كاشت گندم در كشور ما چيزي جز ضرر و مصيبت براي كشور و مردم ندارد و بايد جلو آن گرفته شود (2251995) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۱:۴۳:۳۳
حرف شما سندیت ندارد شما گویا وارد کننده گندم هستی که اینطور امار غلط میدهی نه انکه باغات کود و سم استفاده نمیکنند و گندم تنها محصولی است که خوشبختانه اب زیادی احتیاج ندارد چرا که در فصل پاییز کشت میشود و قبل از تابستان جمع میشود یعنی در زمانی که نزولات اسمانی زیاد است سیاه نمایی شما درست نیست (2252084) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۱:۵۳:۳۴
اقا فرشید اطلاعات شما در مورد کشت گندم غلط است گویا بصورت تئوری درس خوانده ای و در عمل تجربه ای نداری کشت گندم چه ربطی به اب دارد کشت در پاییز و برداشت در اردیبهشت است البته ممکن است سالی خشک سالی باشد با این حال باز هم اب ان چنانی نیاز ندارد اگر تولید کم شد فقط یک علت داشت خرید ان توسط دولت قبل به کمتر از نصف قیمت (2252097) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۳۹:۲۶
نمیدانم این کارنشناس ها این اطلاعات را از کجا آورده ان گندم یکی از محصولاتی است که نیاز آبی کمی دارند وبیشتر آب آن در زمانی صرف میشود که بارندگی کافی داریم مثل این که این آقایان دستی در واردات گندم دارند واز تولید اساسی ترین کالای مردم در داخل متضرر میشوند (2252322) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۴۹:۳۵
تا زمانیکه این وزارت کشاورزی وتعاونی روستایی دست از سر گندم برنداشته اند و کشاورز در یک رقابت سالم قادر به تولید و فروش گندم در بازار آزاد نیست وضعیت به همین منوال است (2252339) (alef-13)
 
فرهاد
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۱۸:۱۱
منهم فکر می کنم آقای فرشید درست تر گفته اند . در دنیایی که برای هر اقدامی از جمله تولید گندم اول باید میزان هزینه فایده آن اقدام را در تراز سنجش با آنچه در تولید این کالا در کشورهای پیشرفته در امر کشاورزی عمل می آید گذاشت و در صورتی که فناوری تولید داخل در آن سطحی بود که با کمترین هزینه نسبت به آن در مقایسه با امکانات موجود از جمله آب و توزیع و فناوری مدرنتر بررسی کرد سپس تصمیم به تولید یا خرید آن از داخل یا خارج گرفت و تازه اینها در شرایطی است که با مشکل رانتها و زالوهای وارد کننده روبرو نباشیم که برای رفع اولیه این نقایص هم باید بدون جانبداری رانت خوار و وارد کننده خیانتکار را خلع ید کرد پس با انبوه کارها سروکار خواهیم داشت که اجرای این امور مهم همان اقتصاد مقاومتی نام دارد توصیه منهم این است : لطفاً شروع کنید (2252402) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۲۱:۵۱
کشت تک محصولی گندم درسالهای اخیر !!!!!!!! کشت گندم کجا بود آنهم تک محصولی گندم. در ضمن آقای کارشناس گندم نه تنها باعث تخریب خاک نمیشود بلکه اگر بتوانیم کلش کندم رابه خاک برگردانیم در افزایش مواد آلی و بهبود خاک فوقالعاده مور است (2252414) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۴۴:۱۶
احسنت. (2252460) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۵:۰۵:۲۰
سازمان سیا هم همین فکر را تشویق میکند. ایدکم الله (2252498) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۵:۳۳:۳۲
تازه نابودی مراتع به دلیل کشت بی کیفیت و کم بازده دیم رو هم اضافه کنید. بالای هر تپه ماهوری با هر شیبی میان یه شخم میزنن و یه مقدار گندم میپاشن.آخر هم گندم وارد میکنن. چرا؟ (2252559) (alef-13)
 
ای بابا
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۲:۱۱:۳۲
آقای سایت الف شما توضیح دهید چگونه سیاست های متناقض کشاورزی کشور را فلج کرده است؟ بطور نمونه سایت های زیر بخشی از تناقض گویی های دولت ها در جمهوری اسلامی است
سیاست حمایت از تولید محصولات کشاورزی(خرید تضمینی) سیاست واردات بی رویه
سیاست توسعه کشاورزی و سطح زیر کشت پلمپ چاه های آب کشاورزی
تشویق کشاورزان به افزایش سطح زیر کشت جریمه! کشاورزان به علت استفاده از چاه آب
افزایش قیمت نهده های کشاورزی کنترل قیمت محصولات کشاورزی در بازار

براستی این سیاست ها چه کسی را مسخره می کنند؟؟؟ (2252139) (alef-13)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۲:۱۲:۲۶
بنده خودم کشاورزم. کشت گندم در قیاس با سایر محصولات آب زیادی مصرف نمیکنه. تقریبا در اکثر نقاط کشور جهت کشت گندم فقط یک بار در سال آن هم در اردیبهشت در صورت نبود بارندگی نیاز به آبیاری هست. متاسفانه پیوند ثروت و قدرت در کشور ما همه چیز رو ضرر ده کرده و غیر از نفت ما در هیچ عرصه خدمات، صنعت و کشاورزی سودده نیستیم. تا زمانی هم که این مشکل حل نشه هیچ چشم اندازی برای بهبود وجود نداره. جالبه ما زمانی امورات ای مملکت با کشت تنباکو اداره می شد و انگلیس برای اون کیسه میدوخت الان چی؟ اگه ده درصد حمایتی که از خوردوسازان میشد از کشاورزی میشد ما نیازی به نفت هم نداشتیم. چی بگیم... (2252140) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۲:۳۲:۰۰
زیر بنای پویایی هر کشور تامین و امنیت غذایی آن کشور است . اولویت بخشیدن به صنعت کشاورزی با هدف تولید و تامین نیازهای جامعه در مبنای نخست دولت مردان و مسئولین قرار گیرد. مشکل غذا حل می شود مشکل اشتغال کشور حل می شود و .... دریغ از نگاه مسئولان به صنعت کشاورزی.... (2252179) (alef-13)
 
احمدی
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۰۲:۵۰
آب نهاده بسیار کمیاب و گرانقیمتی است و لذا کوشش در جهت خودکفایی در ایجاد گندم با مصرف نهاده های زیاد و انجام طرح هایی مانند طرح محوری گندم که حاصل آن مصرف زیاد نهاده ها از جمله آب و کود فراوان بود سیاست غلطی است. باید آب را برای محصولات گرانقیمت در سطح جهانی صرف کرد و با فروش آنها در بازار جهانی کمبودها را وارد کرد. البته اگر بالاخره تصمیم گرفتیم که با دنیا مراوده معقول داشته باشیم و از مرگ بر این و آن گفتن دست برداریم. تا کی این شعارهای مخرب را به هزینه تخریب اقتصادکشور می خواهید دنبال نمایید. (2252241) (alef-13)
 
کارشناس ارشد کشاورزي
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۲۰:۳۵
در کشوري که حجم عظيمي از فارغ التحصيلان بخش کشاورزي را دارد و البته درصد بسيار بالايي مهندس کشاورزي بيکار و فاقد زمين
در کشوري که بخش بزرگي از کشاورزانش را افراد با ميانگين سني بالاي شصت هفتاد سال تشکيل ميدهد
در کشوري که سالهاست اسير خشکساليست ولي سالهاست از سرمايه گذاري براي بهبود وضعيت سيستمهاي ذخيره، توزيع و مصرف آب غافل مانده در حاليکه در تاريخ باستان از پيشروان و مبتکران اين عرصه بود
در کشوري که حاضر است درامد نفتيش را هزينه واردات گندم و برنج کند ولي جوانان متخصص بخش کشاورزي را بکار نگيرد و زمينهاي کم توليد و کم بازده را نه از منظر مالکيت بلکه از متظر انتفاع و بهره وري به کارشناسان اين عرصه واگذار نکند
در کشوري که بخش دولتي هنوز حرف اول را در تصدلي و تولي ميزند
در کشوري که به حرف منتقدان ادغام وزارت جهادسازندگي با وزارت کشاورزي بهايي داده نشد و سالها پستهاي کارشناسي توسط افرادي که شناختي از اين مجموعه و مباحث تخصيصيش نداشتند اشغال شد و مهندسين کشاورزي مشغول رانندگي اژانس و مغازه داري هستند و يا بيکار

در اين کشور جز اين انتظار داريد

از مکافات عمل غافل مشو... گندم از گندم برويد جو ز جو ... (2252278) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۳:۴۰:۴۴
ويلا سازي در مناطق زراعي , جاده سازيهاي بي رويه در زمينهاي کشاورزي , تبديل زمينهاي کشاورزي به قطعات کوچک و غيراقتصادي کردن آنها , اخذ مبالغي توسط دهداري و فرمانداري وصدور مجوز ديوارکشي , شتاب شهرداريها در تبديل زمينهاي زراعتي به مستغلاتي و ساختمان سازي و بلعيدن روستاها در دل شهرها, خشکاندن رودخانه ها از طريق انحراف آبها ي سرچشمه به ناکجاآبادها , استفاده از آب کشاورزي درصنايع , قيمت پائين خريد تضميني گندم , تخليه نصف آب کارون ٣ براي تأمين برق جهت امکان تماشاي بازيهاي جام جهاني , تمام نشانه هاي اراده ملي بر تأمين نياز گندم کشور ازطريق واردات است. به اميد روزي که يک کيلو گندم را در مقابل يک بشکه نفت از امريکا بخريم (2252325) (alef-13)
 
ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۱۹:۰۵
نکتۀ روز (27) کشاورزی، بلای منابع آبی ایران 2014/7/13 14:22
این مقاله: بیتا عادل‌خانی





کمبود آب در ایران مانند سیل به راه افتاده است، سیلی که با خود جیره بندی آب، کند شدن روند توسعه، تاثیرات منفی بر بهداشت و همچنین کاهش محصولات کشاورزی و تولیدات صنعتی را به همراه خواهد داشت.

بیش از ۹۰ درصد از منابع آبی در ایران در بخش کشاورزی مصرف می‌شود

این روزها مسئولان مختلف نسبت به کاهش شدید منابع آبی در ایران هشدار می‌دهند. اما به نظر می‌رسد این هشدارها زمانی از راه رسیده که سیل ویرانگر کم آبی و خشکسالی ما را در خود غرق کرده است.

نگاهی به آمارهای رسمی که توسط مسئولان دولتی اعلام می‌شود گواه این مدعاست که فرصت‌های فراوانی از دست رفته‌ است.

سازمان حفاظت محیط زیست ایران می‌گوید ۷۰ درصد ذخیره سفره‌های آب زیرزمینی در ایران از ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته تاکنون به شدت کاهش یافته است.

آب‌های زیرزمینی بیش از ۲۰ درصد از منابع آب شیرین جهان را تامین می‌کنند. اما استفاده و برداشت بی‌رویه از آن‌ها خطر بزرگی برای این منابع است چون این ذخایر به سادگی قابل جبران نیستند.

برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی چندین خطر به همراه خود دارد. اول آن‌که باعث فرونشستن زمین در مناطقی می‌شود که منابع زیرزمینی آن‌‌ها خالی شده است. فرونشستن زمین باعث از بین رفتن امکان کشاورزی و فعالیت‌های دیگر شده و استحکام و امنیت ساختمان‌ها را نیز به خطر می‌اندازد.

خالی شدن سفره‌های زیرزمینی باعث می‌شود که مناطق پایین دست آن‌ها نیز با کمبود منابع آبی مواجه شوند. آب چشمه‌ها، چاه‌ها و سطح آب دشت‌ها و مراتع به وجود منابع آب‌های زیرزمینی وابسته است.

اما یکی از دلایل مصرف بیش از حد از این آب‌ها کشاورزی غیر اصولی است.

حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق برای سیراب کردن زمین‌های کشاورزی باعث می‌شود تا این منابع گران‌بها به سرعت تمام شوند.




کشاورزی؛ سیاه چاله آب در ایران

بخش کشاورزی در ایران پر مصرف‌ترین بخش از نظر میزان استفاده از آب است.

در حقیقت بین ۹۰ تا ۹۲ درصد از آبی که در ایران مصرف می‌شود، در زمین‌های کشاورزی است. با این‌همه، این آب مصرفی در این بخش کارایی و بازده لازم را ندارد. یعنی بخش عمده‌ آن به هدر می‌رود.

برداشت بیش از حد از آب‌های زیرزمینی این منابع را به شدت کاهش داده است

متوسط مصرف جهانی آب در بخش کشاورزی در جهان حدود ۷۰ درصد است. بنابراین کشاورزی ایران بیش از ۲۰ درصد از متوسط جهانی نیز بیش‌تر آب مصرف می‌کند.

این آمار مربوط به کشور گرم و نیمه خشکی مانند ایران است که در چند سال اخیر به شدت تحت تاثیر خشکسالی طولانی بوده و پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد عوامل جوی وطبیعی در چند سال آینده نیز به یاری ایران نخواهند آمد.

آمارهای بخش کشاورزی نشان می‌دهد میزان تولید محصول به ازای هر متر مکعب آب تنها حدود یک کیلوگرم است. در جهان به طور متوسط به ازای مصرف یک متر مکعب آب حدود ۲/۵ کیلوگرم محصول کشاورزی تولید می‌شود. این نشان‌دهنده بازده بسیار پایین مصرف آب در زمین‌های کشاورزی در ایران است.

به دلیل عدم سرمایه‌گذاری‌‌های لازم بهره‌‌وری آب در کشور، به ویژه در بخش کشاورزی بسیاری پایین و تنها در حد ۳۶ درصد است. نیاز به تولید محصول بیشتر در بخش کشاورزی باعث شده تا چاه‌های عمیق و نیمه عمیق فراوان ته مانده آب‌های زیرزمینی را بالا بکشند.

آمار دقیقی از تعداد چاه‌های آب غیرمجاز در کل ایران در دست نیست. اما وزارت نیرو و نمایندگان مجلس از حدود ۱۱۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در سرتاسر کشور خبر می‌دهد، این در حالی است که کارشناسانی مانند عیسی کلانتری، وزیر پیشین کشاورزی، این رقم را حدود ۳۰۰ هزار حلقه اعلام می‌کنند.



به این ۳۰۰ هزار چاه غیر مجاز باید صدها هزار چاه «مجاز» دیگری را افزود که گرچه با مجوز حفر شده‌‌اند اما این به معنی آن نیست که به ذخایر آب زیرزمینی لطمه وارد نمی‌کنند.

چاه‌های مجاز و غیر مجاز در ایران طی چند دهه اخیر تا حد ممکن آب‌های زیرزمینی را استخراج کرده و با کمترین بازده در بخش کشاورزی در حقیقت به هدر داده اند. مقابله با چاه‌های غیر مجاز گرچه یکی از راه‌های کم کردن هدر رفتن آب است، اما ماجرا به آن ختم نمی‌شود.

تا زمانی که شیوه آبیاری زمین‌های کشاورزی مدرن نشود و از آن مهمتر نوع محصولاتی که در ایران عمل می‌آید تغییر نکند، تفاوت چندانی در ماجرا پدید نخواهد آمد.

شیوه‌های جدیدتر و کارآمدتر مانند آبیاری قطره‌ای و بارانی یا کشت محصولات در گلخانه‌ها می‌تواند مصرف آب را تا ۱۰ برابر کمتر کند و میزان محصولات را تا ۱۵ برابر افزایش دهد. اما روی آوردن به این روش‌ها نیاز به سرمایه‌گذاری دارد.
خودکفایی یا خود تخریبی؟

ایران همچنان شیفته شعار یا آرمان بزرگ خودکفایی است.

بر اساس این آرمان، یک جامعه خوب، جامعه‌ای است که بتواند وابستگی خود به کشورهای دیگر را قطع کند و محصولات مورد نیازش را خود تولید کند.

استفاده از روش‌های ناکارآمد آبیاری بیش از ۷۰ درصد از آب در بخش کشاورزی را هدر می‌دهد

شاید در دهه‌های گذشته این تفکر هنوز ناکارآمدی خود را نشان نداده بود. اما اکنون مشخص شده است که حداقل در بخش کشاورزی اصرار به تولید برخی از محصولات که به آب فراوان نیاز دارند در ایران اصلا به صرفه نیست. یعنی ارزان‌تر و بهتر آن است که این محصولات را از دیگران بخریم. به این ترتیب هم پول کمتری صرف می‌شود و هم منابع آبی آسیب کمتری می‌بینند.

از جمله این محصولات گندم است. به گفته سازمان حفاظت محیط زیست ایران، اصرار بر خودکفایی در تولید گندم باعث هدر رفتن منابع‌ آبی ایران شده است به طوری که اکنون در جنوب کشور آب‌های زیرزمینی با افت ۴۰۰ متری مواجه‌اند.

کاشت بسیاری از محصولات کشاورزی نیز هیچ نفعی در کل برای اقتصاد ایران ندارد گرچه ممکن است باعث رونق کار کشاورزان شود. به عنوان مثال ایران در چند سال گذشته از محل صادرات هندوانه درآمد ارزی قابل توجهی داشته است. اما ارزش آب مصرفی برای تولید هندوانه، بر مبنای سخنان رییس دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران، دو برابر بیشتر از درآمد ارزی حاصل از فروش هندوانه به کشورهای دیگر بوده است.

برنج کاری در استان اصفهان و در بالا دست رودخانه زاینده رود نیز یکی از عوامل مهم تحلیل رفتن منابع آبی این رودخانه حیاتی هستند.

برای آن‌که آسیب بیشتری به منابع آبی وارد نشود لازم است تا نوع محصولاتی که در هر منطقه می‌تواند به عمل آید مشخص شود.
آب ﻣﺠﺎزی چیست؟

به آب مورد نیاز برای تولید هر کالا، اعم از محصولات کشاورزی یا صنعتی، آب مجازی گفته می‌شود. از این مفهوم برای تعیین میزان بهره‌وری از آب استفاده می‌شود. تا زمانی که میزان آب مجازی و هزینه‌های مرتبط با آن برای تولید هر محصولی به درستی محاسبه نشود و در برنامه‌ریزی‌ها به حساب نیاید، امیدی به حفظ منابع آبی نیست.

بدون محاسبه آب مجازی، چه بسا کشاورزان فلان نقطه از ایران فکر کنند محصولاتی بسیار ارزان از زمین به دست می‌آورند. اما محاسبه میزان آب مصرف شده در هر محصول نشان می‌دهد برخی از به ظاهر ارزان‌ترین محصولات که بسیاری اوقات دور ریخته می‌شود به قیمت مصرف چند متر مکعب آب گران‌بها به دست آمده است.

با صادر کردن هر محصول، در حقیقت آب به کار رفته برای تولید آن نیز صادر می‌شود و با وارد کردن هر محصول آب مجازی آن نیز به کشور وارد می‌شود.

دانستن این نکته در سیاست‌گذاری‌ها و قیمت‌گذاری‌های مربوط به محصولات کشاورزی واجب است.

در حال حاضر قیمت گذاری آب در بخش کشاورزی نیز براساس حجم آب مصرفی نیست. لازم است ترتیبی اتخاذ شود تا در مصارف کشاورزی نیز قیمت براساس حجم آب برآورد شود تا موجب افزایش بهره‌وری آبیاری و مدیریت مصرف آب در کشاورزی شود.

برچسب‌ها: کشاورزی, آب, اقتصاد, اسراف, کمبود
نوشته شده توسط مهر رای ساغشکی
http://mehre2.blogfa.com/post/473 (2252404) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۲۳:۱۴:۵۹
باز میگویید گندم به آب زیلدی نیاز دارد این اشتباه فاحش است گتدم از قانعترین محصولات است من خوذم سی سال است گندم میکارم شما نیز بهتر است به جای حمایت از واردات وضربه زدن به محرومترین قشر جامعه یک کمی به خودآیید وهمه چیز را فدای پول نکنید نترسید روزی دست روزی رسلن است وتنها از طریق واردات گندم روزی شما تامین نمیشود کمی با خدا باش وحقیقت را فدای خود خواهی نکن دوست عزیز یا وارد کننده گنذمی یاسودی از آن عایدت میشود که این مقاله عریض وطویل رانوشتی (2253286) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۰۴:۱۷:۵۳
شما در مورد کشاورزي ايران بسيار انفعالي برخورد کرده اي . ايران ميتوان با بالا بردن بهره وري آب و خاک و بذر وعوامل مؤثر توليدرا افزايش دهد . ٢٨ سال پيش مجارستان توليد گندم خودرا در هکتار به ١١ تن رسانده بود و ايران در حال حاضر اگر باشد ٣ تن در ّ هکتار آنهم به ضرب استفاده ناصحيح از کودهاي شيميائي , ضمنا متوسط مصرف آب در کشاورزي در جهان ٧٠ درصد است يعني چه؟ بعد هم دولت ميتواندبراساس کارشناسي مناطق مختلف کشور وکشاورزان آن مناطق را به کشت هاي مناسب کم آب و پرآب تشويق کند. (2253474) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۴۱:۳۱
حمایتی از بخش کشاورزی و دام عملا وجود ندارد. واحد های دام و طیور همه جوره در حال ضرر دادن هستند.
اوضاع شیر واقعا خراب هست. این هم خبر تخم مرغ:

http://alef.ir/vdcdfo0xkyt0sf6.2a2y.html?234115 (2252458) (alef-13)
 
مسعود
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۴۴:۴۴
اعطاي يارانه به دامداران كار بسيار درست و مناسبي از سوي دولت است. يارانه شير هم اصلا نبايد قطع شود. با بحران پوكي استخوان روبرو هستيم. (2252461) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۴۵:۲۹
ثروتمندان جامعه 5 برابر فقرا يارانه انرژي مي گيرندو اين بي عدالتي آشكار است. مجلس بايد در قطع يارانه دهكهاي پردرآمد دولت را تحت فشار قرار دهد. (2252462) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۴:۵۰:۰۸
دولت جديد در حال آواربرداري از ويرانه هاي اقتصاد است و اين آواربرداري حداقل دو سال طول مي كشد. (2252473) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۶:۲۸:۴۵
ساده ترین پاسخ به هر انتقادی همین است
یک سال طول می کشد تا دولت بر مسند مستقر شود و دو سال هم آوار برداری و سال آخر هم که نزدیک انتخابات است (2252660) (alef-10)
 
سید
۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۶:۳۷:۳۸
ساده ترین راه برای فرار از نقد همین پاسخ است
یک سال تا استقرار دولت طول می کشد
دو سال هم برای آوار برداری لازم است
سال اخر هم نزدیک انتخابات است (2252679) (alef-10)
 
vafa
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۰۸:۵۳:۲۹
باسلام. خدمت عزیزانی که میگویند کاشت گندم اقتصادی نیست و مقرون به صرفه نیست و توجیه اقتصادی ندارد و زمینهایمان را از بین میبرد عرض میکنم مگر کشورهایی که گندم زیاد عمل می آورند؛ و تولید آنها با قیمت هایی آنچنانی به جامعه ما وارد می شود ،مگر گندم را در آسمان کشت می کنند؟ یا در عمق چندصدهزار متری زیر زمین عمل می آورند؟؟؟ عزیزان من بیایید کمی معقولانه و سنجیده به این قضیه نگاه کنیم!!!!!
اگر به نقشه کشور عزیزمان خوب نگاه کنیم حداقل چهل درصد از سطح کشور رشته کوه هست؛ و حتما هم می دانید که گندم یکی از محصولاتی است که بصورت دیم هم عمل می آید؛ و اگر گشتی در کوهپایه ها و زمینهایی که می توان گندم دیم در آن کاشت بیندازیم می بینیم که هشتاد درصد این زمینها رها شده اند؛ و به دلایل زیاد (عدم صرفه، بدلیل خرید ارزان آن از سوی تجار داخلی و یا دولت، عدم حمایت کشاورزان و چندین دلیل عمده دیگر) باعث شده تا این زمینها رها شوند. آن عزیزانی که میفرمایند، برای کشت گندم چندصد لیتر آب نیاز است؛ تشریف بیاورند،تا برای موضوع تحقیق کارشناسی، یا کارشناسی ارشد، یا دکتراشون هم که شده یک سال زمان خود را در اختیار ما قرار دهند تا نشانشان دهیم که برای تولید گندم یک لیتر هم آب از منابع ذخایر زیرزمینی نیازی نیست. شاید این عزیز گندم را با برنج اشتباه گرفته اند!!!!!
دوستدار ایران عزیزمان - وفا (2253663) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۷:۵۱:۳۷
وفا خان كه دوستدار ايران عزيز هستيد

صرف نگاه كردن به نقشه جغرافيايي و يافتن زمين هاي باز و بي كار براي استدلال شما كفايت نمي كند

كاشت گندم تنها در آبياري آن خلاصه نمي شود

درحال حاضر يكي از بزرگترين معضلات كشت و كار و برداشت محصولي مانند گندم ديم آن است كه با توجه به بازده برداشت و حاصلضرب وزن در قيمت گندم به ازاي مقدار برداشتي كه از هر هكتار ( بويژه گندم ديم ) صورت مي گيرد ، درآمد حاصل از فروش اين گندم هزينه بذر ، هزينه كارگر براي كاشت و نگهداري ، هزينه كود موردنياز احتمالي ، هزينه كارگري برداشت ، هزينه جمع آوري و خريد كيسه و از همه مهمتر هزينه حمل و باربري و انتقال محصول به سيلو يا كارخانه آرد كه همه و همه به عهده توليدكننده است را جبران نمي كند.

درست كه زمين زياد داريم ، ولي آيا رساندن بذر و كود به سر زميني كه نه جاده دارد و نه امنيت دارد و نه كشاورز خرده پا توانايي تهيه خودرو براي رفتن به سر آن زمين را دارد و نه مي تواند آن را مديريت كند و درصورت انجام همه كارها و كشت مناسب هزينه حمل و نقل آن كمرشكن است ة احتياج به پول و سرمايه ندارد ؟

خوب همه اينها دلايل منطقي و موجهي است كه شما به آن توجه نمي فرمائيد. (2254925) (alef-10)
 
vafa
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۰۸:۲۱:۱۶
هموطن عزیز احتمالا متن را به خوبی مطالعه نفرموده اید؛ عرض من نیز این است، به جای هزینه کرد و خرید گندم از کشورهای دیگر به قیمت چند برابر بالاتر از گندم داخلی، میزان حمایت تولید داخلی را بالا ببریم (به صورت عملی، نه تئوری) و به همان قیمتی که وارد میکنیم، تولید جامعه خودمان را هم به همان قیمت خریداری کنیم تا برای تولید کننده صرفه اقتصادی داشته باشد (به فرمایش شما هزینه های شخم، بذر، کارگر،کود، کیسه، حمل و نقل) . کافیست به این نکته به مدت دو سال پیاپی توجه کنیم و واقعا حمایت کنیم؛ در سال سوم هم گرایش به تولید داخلی بالا می رود، هم ناخواسته تولید کننده و عوامل درگیر با آن راضی از تولید خود خواهند بود. و شما تاجر عزیز نیز به جای سود در واردات، به سود در صادرات آن خواهید رسید. کافیست همت کنیم و در ارائه خدمات به تولید کنندگان خدمات زیر را بصورت عملی ارائه دهیم:
1ـ در تهیه ماشین آلات کاشت، داشت، برداشت آنها را یاری کنیم.
2ـ در سوخت مورد نیاز یاریش کنیم.
3ـ محصول برداشت شده را به قیمت واقعی و بصورت نقدی از او خریداری کنیم.
باز تاکید میکنم کافیست این چند مورد را فقط به مدت دوسال پیاده کنیم در سال سوم هیچ نیازی به حمایت نخواهد داشت. (2257212) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۲:۲۳:۴۶
مطلب خوبی بود. استفاده کردیم. (2254202) (alef-14)
 
یک ایرانی
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۳:۵۷:۱۸
من خودم یک کشاورز بودم وبه لطف دولت ترجیح دادم کارگر باشم چون همه مسولین فقط در حرف میگویند حمایت از کشاورزان ولی در عمل میخواهند فقط هزینه های دولت را هم از زحمت کشاورز بیچاره تامین کنند یک تراکتور 5میلیونی شده حدود 40میلیون یک کود 5000تومانی شده 35000تومان گازوئیل این وضعشه در مقابل گندم چقدر گران شده وقتی جوزحمت کمتری دارد وقیمت بیشتر کشاورز چرا باید گندم بکارد اگر این روند ادامه پیدا کند مطمئن باشید برای چند سال دیگر هر کشاورزی که بتواند خودش را از این مهلکه نجات میدهد چرا الکی میگید حمایت میکنیم فک میکنید کشاورز چیزی نمیفهمه ولی با این هم اگر حمایت شود بازهم قطعا میتواند مملکت را در تولید گندم خودکفا کند الف جان میدانم که سانسور میکنی ولی خودت که یک نماینده هستی مدیونی اگر به گوش نماینده ها ودولت نرسانی (2254464) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۹:۴۸:۳۹
جمعیت شیعه باید زیاد شود. شیعه ی واقعی می تواند با روزی یک پیاله اب زندگی کند (2255077) (alef-14)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.