توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 310276
سهراب بختیاری زاده:هم دیگر را قلع و قمع کردیم و فوتبال این شد!
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۱۵
سهراب بختیاری‌زاده سال‌ها در تیم‌های درجه یک فوتبال ما بازی کرده. مدافع اسبق تیم ملی جزو معدود افرادی است که با این تیم جام جهانی را تجربه کرد و موفق به گلزنی هم شد.

به گزارش خبرآنلاین؛ سهراب بختیاری‌زاده سال‌ها در تیم‌های درجه یک فوتبال مابازی کرده. مدافع اسبق تیم ملی جزو معدود افرادی است که با این تیم جام جهانی را تجربه کرد و موفق به گلزنی هم شد.

او سال‌ها كاپيتان فولاد خوزستان، صباي قم و استقلال خوزستان بود و در استقلال تهران هم مدت‌ها محكم‌كننده كمربند خط دفاعي اين تيم بود. سهراب لژيونر هم شد و در ليگ تركيه بازي كرد و در نهايت هم در شرايطي كفش‌هايش را آويخت كه به نظر مي‌رسيد مي‌توانست يكي، دو فصل ديگر هم فوتبال بازي كند چرا كه از لحاظ بدني وضعيت مناسبي داشت. مدافع اسبق تيم ملي مهمان موسسه خبر بود و در خصوص مسائل مختلف فوتبال با ما هم ‌صحبت كرد. اين گفت‌وگو را بخوانيد.

ابتدا از تيم ملي صحبت كنيم و بازي خوبي كه مقابل تركمنستان انجام دادند.
صحبت كردن درباره تيم ملي كار مشكلي نيست. تيم جوان شده و دارد دوره گذار را طي مي‌كند. در اين دوره كه ميانگين سني بچه‌ها پايين آمده، نبايد ايراد فني از بازيكنان گرفت. اين جوان‌ها آينده فوتبال ما را تشكيل مي‌دهند و جسارت و شهامت بالايي دارند. من از اين كار كروش لذت مي‌برم و مي‌دانم كه اين دوره گذار و پوست‌اندازي است و در چنين شرايطي فقط بايد صبور باشيم تا بازيكنان به مرز پختگي برسند.

يعني نقد فني در اين شرايط نمي‌تواند كمك‌حال تيم ملي باشد؟

نه! الان فقط بايد نظاره‌گر باشيم و كمتر روي اشتباهات زوم كنيم. اجازه دهيم تمركز بچه‌ها بيشتر شود و آبديده‌تر گردند.

چرا كروش اين جوان‌ها را در بازي‌هاي رسمي محك مي‌زند نه دوستانه؟
ما از لحاظ تدارك و بازي‌هاي دوستانه شرايط بدي داريم لذا كروش مجبور شده از مرحله اول مقدماتي به جاي بازي‌هاي دوستانه و تداركاتي استفاده كند. خب در فوتبال ما اين مشكلات وجود دارد و هميشه از مراحل مقدماتي به عنوان تداركات رسمي استفاده كرده‌ايم.

شما كه سال‌ها بازيكن بوده‌اي، دوست داري به مربيگري هم بپردازي؟
من هميشه مي‌گويم ياد گرفتن و شاگرد بودن سخت است اما معلم بودن، خيلي دشوار است. اينكه چطور از لحاظ فني و اخلاقي بتواني مجموعه‌اي را هماهنگ كني و در اين راه اينكه فقط سابقه بازيگري داشته باشي، كافي نيست. اينكه ملي‌پوش بوده باشي، نمي‌تواند تضميني باشد براي اينكه حتماً مربي و معلم خوبي مي‌شوي. من مي‌گويم نسل ما يا نسل منصوريان‌ها و گل‌محمدي‌ها اگر مربي شديم يا شروع به اين كار كرديم، بايد جوري كار كنيم كه نگاه‌ها عوض شود و بيشتر از ساير مربيان با تفكرات قديمي تأثيرگذار باشيم و خودمان را اثبات كنيم؛ كاري كه حالا منصوريان و يحيي دارند انجام مي‌دهند.

فكر مي‌كنيد رسيدن به اين مراحل راحت باشد؟
نه هرگز، من معتقدم ما يا نبايد مربي شويم يا اگر شديم، بايد تأثيرگذار باشيم. ما نسبت به نسل آينده دين داريم. بايد ذهني نو داشته باشيم.

مدت‌ها درباره اينكه چرا برخي مربيان با تفكرات قديمي در چرخه مربيگري حضور دارند، صحبت مي‌شود. نظر شما در اين خصوص چيست؟
مربي مي‌تواند مسن اما تفكراتش به‌روز باشد. شما نگاه كنيد؛ الكس فرگوسن با اين سن و سال از لحاظ به‌روز بودن و تفكرات فوتبالي، كم از گوارديولاي جوان با تفكرات روز فوتبال ندارد. تفكر هر دو نسل نو و به‌روز است و اينكه سنت رفته بالا، جرم و ايراد نيست. شما حتي مي‌تواني مربي جواني باشي و سنتي و قديمي فكر كني.

يعني اين تفكرات نو و به‌روز است كه فوتبال را پويا مي‌كند؟
بله، باشگاه‌هاي ما با اين شرايط قدرتمند مي‌شوند و كار سرمربي تيم ملي هم راحت‌تر خواهد بود كه از حاصل كار باشگاه‌ها نهايت استفاده را ببرد.

درخصوص نظام باشگاهداري در فوتبال ما هم صحبت كنيد.
۷۰ الي ۸۰ درصد باشگاه‌هاي ما ورشكسته هستند لذا از اين باشگاه‌هاي بدهكار و بدون ساختار نمي‌توان بازيكن خوب و باكيفيت تحويل گرفت. تا وقتي فوتبال ما دولتي است و همه يا اكثر باشگاه‌ها بدهكار هستند، نمي‌توانيم ليگ پويا داشته باشيم. همين شده كه فوتبال ما بي‌هدف و سرگردان است. هيچ چيز سر جاي خودش نيست. فوتبال ما پر شده از درگيري، خشونت، ادبيات نادرست، حمله به هم و تفكرات كاسب‌كارانه. ما داريم در اين فوتبال همديگر را قلع و قمع مي‌كنيم و آخر و عاقبت اين كار هم شده قهر هواداران از ورزشگاه‌ها!

يعني دليل كم‌تماشاگر بودن فوتبال ما همين است؟
بله، وقتي مردم از فوتبال خبرهاي خوبي نمي‌شنوند، وقتي هميشه بدهكاري و دعوا هست، بين آنها و تيم محبوب‌شان فاصله مي‌افتد و تمايل خود را از دست مي‌دهند.

حالا كه در حال گذراندن كلاس‌هاي مربيگري هستيد، ذهنيت شما چقدر نسبت به قبل تغيير كرده است؟

خيلي زياد. من حالا مثل زماني كه فوتبال بازي مي‌كردم، فكر نمي‌كنم. چيزهايي را حس مي‌كنم كه قبلاً حس نمي‌كردم.

چه شد كه بالاخره فوتبال را كنار گذاشتي؟
دوست داشتم همچنان بازي كنم. حتي تا پارسال بدنسازي هم مي‌كردم البته قبول دارم كه اين كار درست نبود و من بايد زودتر مسير خودم را انتخاب مي‌كردم. به هر حال جدايي از فوتبال سخت است. زماني كه از فوتبال خداحافظي كردم، واقعاً احساس كردم زمان مرگم فرا رسيده است. ديگر به اندازه قبل مورد توجه نيستي و به قول معروف يهويي احساس تنهايي مي‌كني. برايم سخت بود اما به هر حال رفتم و سعي كردم درست و اصولي وارد دنياي مربيگري شوم. در اين فوتبال هم حتي در مربيگري نمي‌توان ثبات داشت چون فوتبال ما برنامه‌محور نيست تا همه روي اصول كار كنند. فوتبال ما مديرمحور است يعني حتي وقتي يك رئيس جمهور عوض مي‌شود، دامنه تغييرات حتي به باشگاه‌ها هم مي‌رسد. مدير جديد هم برنامه‌هاي مدير قبلي را دنبال نمي‌كند و با تفكر خودش كار مي‌كند.

سبك كاري تو در آينده چطور خواهد بود؟
من مي‌گويم خوب كار كن، درست و اصولي پيش برو، قهرمان هم نشدي، مهم نيست. ساختارسازي كن اما قهرمان هم نشدي، ناراحت نباش. اين كار آينده‌سازي است مثل فوتبال آلمان. مگر در بوندس‌ليگا همه براي قهرماني مي‌جنگند؟ اهداف متفاوت است و همه روي يك اصول درست جلو مي‌روند. الان فوتبال ما سرگردان است و نمي‌داند چه مي‌خواهد. اكثر باشگاه‌هاي ما توخالي هستند. مردم هم اين چيزها را مي‌فهمند كه ميلي به فوتبال نشان نمي‌دهند.

فكر در فوتبال مؤثرتر است يا فيزيك؟
۲۰ سال پيش يوهان كرويف گفت فوتبال ۷۰ درصد مغز است و ۳۰ درصد عضله، حالا مي‌فهميم منظور او از اين حرف چه بوده است. اين مغز است كه دستور مي‌دهد درك درستي از بازي كردن داشته باشيم.

گويا ميل زيادي به مربيگري داري؟
بله، از فوتبال كه جدا شدم، ميلم بيشتر شد. من زماني كه بازي مي‌كردم، با عشق بودم و حالا هم با عشق مي‌خواهم مربيگري كنم. بايد مرتب به‌روز شوم. برخي مربيان مي‌آيند و زود اشباع مي‌شوند اما من مي‌خواهم درست مربيگري كنم و هر روز بخوانم و ياد بگيرم. شما نمي‌تواني بزرگ شوي ولي بزرگ كار نكني و بزرگ فكر نكني.

در فوتبال دنيا هوادار كدام تيم خاص هستي؟
صددرصد بارسلونا. البته اين تيم از فوتبال تيكي‌تاكاي گوارديولا روز به روز فاصله مي‌گيرد.

اين روزها انتقادات زيادي از پيكه مي‌شود و...
اتفاقاً من معتقدم پيكه يكي از بهترين مدافعان دنياست. يادتان باشد يك مدافع خوب را نبايد در تيم‌هايي كه دفاعي بازي مي‌كنند، پيدا كرد. اتفاقاً برعكس! يك دفاع خوب مدافعي است كه تيمش مثل بارسلونا با ۸، ۹ بازيكن حمله مي‌كند. آنجاست كه بايد ببيني آن دفاع آخر چند مَرده حلاج است چون هم بايد مواظب ضدحملات سريع باشي و هم فضاهاي خالي به ‌وجود آمده پشت سرت. پيكه هم تمام اين خصوصيات را دارد و هم بازيسازي مي‌كند. اگر عقب بروي و بچسبي به محوطه هجده‌قدم و هي زير توپ بزني كه هنر نكرده‌اي.

لابد خيلي طرفدار سبك فوتبال گوارديولا با مالكيت توپ بالا هستي؟
فقط مالكيت توپ بالا خوب نيست. بايد اين مالكيت همراه با خلق موقعيت و گلزني باشد وگرنه توپ را كه لو بدهي، روي يك ضدحمله ضربه‌پذير خواهي بود. الان يكي از بهترين فوتبال‌ها را بايرن‌ با گوارديولا بازي مي‌كند؛ مالكيت بالاي توپ همراه با خلق موقعيت كه بايرن را تبديل به بهترين‌هاي اروپا كرده است.

در خصوص استقلال و شرايطي كه در ليگ و جام حذفي دارد هم براي‌مان صحبت كنيد.

استقلال در جام حذفي راه خوبي براي رسيدن به آسيا دارد. اگر اين‌طور شود، در ليگ هم آسوده‌خاطرتر بازي مي‌كند. استقلال تيم خوبي است و ساير مدعيان هم بعيد مي‌دانم بتوانند مشكل خاصي براي آبي‌ها درست كنند. در جام حذفي، استقلال سه بازي سخت دارد ولي در ليگ برتر روزهاي سخت‌تري در انتظار آبي‌پوشان است. با اين وجود من فكر مي‌كنم استقلال امسال حداقل يك جام مي‌گيرد.
 
کلمات کلیدی : سهراب بختیاری‌زاده +تیم ملی فوتبال ایران
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.