نظر منتشر شده
۳۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 247132
در نقد قانون سربازی
بخش تعاملی الف - محمد قمی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : جمعه ۹ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۶:۱۳
اخیرا در یکی از سایت های خبری، مطلبی در دفاع از سربازی اجباری منتشر شده است در این زمینه چند مورد را تذکر می دهم:

 

1- متن اصل 151 قانون اساسی این است: به‏ حکم‏ آیه‏ کریمه‏ "و اعدوا لهم‏ مااستطعتم‏ من‏ قوه‏ و من‏ رباط الخیل‏ ترهبون‏ به‏ عدوالله‏ و عدوکم‏ و آخرین‏ من‏ دونهم‏ لا تعلمونهم‏ الله‏ یعلمهم‏" دولت‏ موظف‏ است‏ برای‏ همه‏ افراد کشور برنامه‏ و امکانات‏ آموزش‏ نظامی‏ را بر طبق‏ موازین‏ اسلامی‏ فراهم‏ نماید، به‏ طوری‏ که‏ همه‏ افراد همواره‏ توانایی‏ دفاع‏ مسلحانه‏ از کشور و نظام‏ جمهوری‏ اسلامی‏ ایران‏ را داشته‏ باشند، ولی‏ داشتن‏ اسلحه‏ باید با اجازه‏ مقامات‏ رسمی‏ باشد. :

1-1 این اصل صرفا نظر به "آموزش نظامی بر طبق موازین اسلامی" دارد و نه تامین نیروی انسانی رایگان برای دستگاه ها از جمله دستگاه های نظامی و انتظامی.

1-2 در این اصل، قید "بر طبق موازین اسلامی" موجود است؛ یک سوال: آیا قاعده ی " لاضرر و لا ضرار فی الاسلام" یک میزان اسلامی نیست؟ در حالی که بر اساس تحقیقات انجام شده (از جمله تحقیقات مرکز پژوهش های مجلس)، نظام اجباری هم موجب ضرر فردی است و هم اجتماعی؛ بدیهی است که اجتماع از افراد آن تشکیل می شود.

1-3 بر اساس همین یک قاعده ی لاضرر، می توان نتیجه گرفت که نباید حقوق اساسی افراد را نا دیده گرفت؛ از جمله ی حقوق اساسی، حق انتخاب سرنوشت است؛ توضیح این که: خداوند انسان را آزاد آفریده و او این حق را داده است که انسان، مسیر زندگی خودش را تعیین کند و نظام اجباری در واقع، کج کننده و منحرف کننده ی اجباری مسیر طبیعی انسان است.

1-4 بر اساس اصل نهم قانون اساسی که می گوید: « در جمهوری‏ اسلامی‏ ایران‏ آزادی‏ و استقلال‏ و وحدت‏ و تمامیت‏ اراضی‏کشور از یکدیگر تفکیک‏ ناپذیرند و حفظ آنها وظیفه‏ دولت‏ و آحاد ملت‏ است‏. هیچ ‏فرد یا گروه‏ یا مقامی‏ حق‏ ندارد به‏ نام‏ استفاده‏ از آزادی‏، به‏ استقلال‏ سیاسی‏، فرهنگی‏، اقتصادی‏، نظامی‏ و تمامیت‏ ارضی‏ ایران‏ کمترین‏ خدشه‏ ای‏ وارد کند و هیچ‏ مقامی‏ حق‏ ندارد به‏ نام‏ حفظ استقلال‏ و تمامیت‏ ارضی‏ کشور، آزادی های‏ مشروع‏ را، هر چند با وضع قوانین‏ و مقررات‏، سلب‏ کند» هیچ شخصیت حقیقی و یا حقوقی حق زیر پا گذاشتن حقوق دیگران را ندارد؛ و وقتی که سربازی، اجباری باشد، در واقع حقوق اساسی او را نا دیده گرفته ایم و در پی این، آزادی های مشروع او را محدود و سلب کرده ایم.

 

2- در مقاله ی مذکور، تلویحا ضد شرعی بودن نظام اجباری، زیر سوال رفته است:

2-1 اگر نظام اجباری، بر طبق شرع است پس چرا امثال آیت الله نور الله اصفهانی (یکی از علمای برجسته ی دوره ی مشروطه) بر ضد آن قیام کردند و سر انجام هم با توطئه ی حکومت وقت به شهادت رسیدند. اعضای حوزه ی علمیه ی تهران آن موقع در طی نامه ای مرقوم کرده بودند: «تمام آقایان حجج اسلام و حصون ایمان دامت برکاتهم از امورات شخصیه و مشاغل نوعیه خود دست برداشته‌اند و متفقا به کلمه واحده در مقام جلوگیری از هر قبیل قوانینی که به خلاف قوانین مقدسه اسلام وضع شود قیام و اقدام دارند، بالاخص در قضیه نظام اجباری که فوق العاده از تحمل خارج و طاقت فرساست. امید است که به همم عالیه آن ذوات مقدسه ( ائمه ی اطهار ) و جدیت کامله و پافشاری، رفع و دفع این قانون جابرانه و خانمان ویران‌کن شود.» (کتاب‌ اندیشه سیاسی و تاریخ نهضت حاج آقا نورالله اصفهانی، موسی نجفی، صفحات ۲۶۸-۲۴۲)

2-2 اگر شرعی است، پس چرا این همه موجب ضرر و زیان غیر قابل اغماض می شود؟ قاعده ی لاضرر فراموش نشود...

2-3 اگر شرعی و عادلانه است، پس چرا مخالف عقل است؟ (عقل تقویت شده به وسیله ی وحی و احکام شرعی)

2-4 اگر مشروع و عادلانه است، پس چرا حقوق اساسی را نقض می کند؟

2-5 پس چرا با چندین اصل از قانون اساسی نا سازگار است؟ (مراجعه کنید به مقاله ی "یادگار رضا میر پنج را بفرستید پیش خودش")

 

3- در مقاله ی مذکور، سخن از بهانه ی نبود بودجه و امکانات لازم برای اختیاری کردن نظام سربازی، آورده شده است:

3-1 مقاله ی مذکور در رد سربازی حرفه ای نوشته شده است؛ در حالی که اگر الگوی  سربازی داوطلبی- بسیجی چابک ( داوطلبانه در عین این که عضو نیروی مقاومت بسیج باشیم، سرباز شغلی هم باشیم) که از طرف مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد و روی آن تاکید شده است، اجرا شود، هم نقایص سربازی حرفه ای را نخواهد داشت و هم فوایدی چون تقویت بنیه ی بسیج و استفاده از ظرفیت بسیج را خواهد داشت.

3-2 هر چه قدر که در بخش پیش گیری سرمایه گذاری کنیم، در واقع خرجی نکرده ایم و بلکه سود کرده ایم...

 

4- همان طور که مشخص است، بحث و دعوا بر سر تعداد ماه های سربازی نیست، بلکه نباید به کمتر از حذف نظام اجباری راضی بود... (مراجعه شود به مقاله ی "راه حل مشکل سربازی کوتاه کردن مدت زمان آن نیست").

 

5- در پایان مقاله آورده شده است: «جوانان نیز باید بپذیرند خدمت به کشور حتی اگر برای آن ها هزینه بر هم باشد در مجموع به نفع این کشور خواهد بود؛ به طور حتم هیچ یک از مسئولان کشوری و لشگری عداوتی با جوانان ندارند و با توجه به جمیع جهات و نه تنها یک بعد قضیه، تصمیم می گیرند. قانون نظام وظیفه فعلی اگر چه نیاز به اصلاحاتی دارد اما تغییرات اساسی در این مقطع زمانی به سود کشور نخواهد بود»:

5-1 چگونه است که نظام اجباری هم به ضرر افراد جامعه و برای آن ها هزینه بر باشد (چه مشمولین و چه غیر آن ها) و هم این که نفع کشور باشد؟! وقتی که می گوییم "ایران"، منظورمان در و دیوار نیست، منظورمان جامعه و تمدنی است که از ندانم کاری های عده ای بی لیاقت ضربه دیده است...

5-2 مسئولان کشوری و لشکری عداوت شخصی با افراد جامعه ندارند؛ بلکه مسئولان کشوری و لشکری مرتبط با بحث سربازی، بدون در نظر گرفتن جمیع جهات و این که تنها یک بعد قضیه (تامین نیروی بیگاری و مفت) را در نظر بگیرند، تصمیم به چنین عمل ننگینی گرفته اند (چه بدانند و چه ندانند)!

5-3  قانون نظام وظیفه ی فعلی، اگر چه نیاز به اصلاحات بنیادین دارد، اما تغییرات جزیی و بی فایده و خنثی و پلیس پسند و نظامی پسند، در این مقطع زمانی به هیچ وجهی به سود کشور نخواهد بود؛ چون همان طور که قبلا اشاره شد، اجتماع متشکل از افراد آن است...

 
کلمات کلیدی : محمد قمی
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۰۹:۵۳:۴۶
بنده امروز با ٣٥ سال سن و ٢ فرزند و اجاره نشيني اعزام به خدمتم را ثبت كردم و به صاحبكارم هم ترك كارم را در ٢ ماه اينده اعلام كردم دقيقا نمي دانم واقعا ايا نيروهاي مسلح به وجود من نياز دارد يا نه ولي به هر حال يك زندكي ديكر دارد مي رود به سمت فروباشي مثل هزاران نفر ديكر در اين سرزمين. اكر عدالتي باشد حق خود را خواهيم ستاند (2463426) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۱:۰۵:۱۶
حلال باشد شير مادرت ولي به جايي نميرسي و نمي رسيم من و شما مردم عادي هستيم كه نظرات منطقي ميدهيم يادمان باشد در جواب جناب رضايي كانديداي رياست جمهوري چه گفته شد و نيز در جواب مركز پژوهش ها پس خودتان را خسته نفرماييد مشكل جاي ديگري است (2463593) (alef-4)
 
سبحانی
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۱:۲۱:۵۲
حداقل مقداری حقوق به این جوانان بدهند که این قر سرخورده نشوند (2463623) (alef-4)
 
سرباز هیت علمی
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۲:۲۰:۳۳
از کجا معلوم که نویسندگان و مجریان قانون سربازی به فکر اسلام و مدنیت هستند بنده الان دومین سال خدمت را به عنوان هییت علمی تمام کرده ام و دوسال دیگر نیز باید خدمت کنم تا کارت بگیرم یک سال هم قبلا در ارتش خدمت کرده ام یعنی می شود پنج سال خدمت برای یک کارت بدرد نخور هرجا میروم جوابگو نیستند که چرا خدمت قبلی من حساب نمیشه از همه کار مانده ام نمیتونم برای کار ب خارج بروم کسی که ایین نامه تصویب میکنه باید به فکر مردم باشه و نه فقط حق جلسه بگیره از الف تقا ضا دارم در صورت امکان پیگیری بفرمایند و از طریق ایمیل به بنده خیر دهند (2463807) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۳:۵۳:۱۴
مگر در دوران دفاع مقدس تنها سربازان اجبار به خدمت امور جنگ را پیش بردند آیا خیل عظیم بسیجیان که با جان دل برای کشور جنگیدند تمامآ خدمت سربازی رفته بودند ؟ (2464057) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۴:۵۶:۴۱
اصلا به حرفهای ما ها گوش نمیدن وگرنه ۱۰۰۱ راه کار عاقلانه هست (2464235) (alef-4)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۶:۱۷:۴۲
مسئولین گرامی شما همیشه دارید از آمار پایین ازدواج و فرزند آوری میگید که سربازی مانع این امر مهمه... کلی جوون به دلیل غیبت از سربازی بدون گواهینامه رانندگی میکنند که به همین دلیل ممکنه دردسری برای خودشون و جامعه بوجود بیاد... مگه شما نمیگید بیکاری بیداد میکنه؟ الان تمام شرکتها و اداره ها چه خصوصی و چه دولتی برای استخدام، داشتن کارت پایان خدمت رو اجباری کردند و این دلیل اصلی آمار بسیار بالای بیکاری در کشورمونه... این همه پناهنده به دلیل نداشتن کارت پایان خدمت نمیتونن به میهن برگردن و بسیاری مشکلات دیگه... آیا الان زمان اون نرسیده که سربازی اختیاری بشه؟ یا زمان اون به زیر 6 ماه کاهش پیدا کنه؟ (2464444) (alef-4)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۱۰:۴۸
پول مفت نفت و سرباز کلا همه چیز این مملکت رو به فنا داده (2464516) (alef-4)
 
مرتضی
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۱۶:۵۰
به خدا قسم از هر که پرسیده ام میگوید 90 درصد اوقات سربازی بیکاریم. حالا نمی دانم چرا میگویند نفر کم داریم. احتمالا منظورشان کمبود نفر از لحاظ بیکاری است! (2464527) (alef-4)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۱۸:۳۳
مقاله فوق العاده زیبایی بود مخصوصا برا من که 4سال درس خوندم لیسانس و دو سالم فوق گرفتم و تو 4سال لیسانس درس خوندم کارم کردم خرج دانشگامم با کار خودم دادم و در دوران فوق لیسانس کارو برا خودم شروع کردم بعد از4سال شاگردی و حالا که به سوددهی رسیدم درسم تموم شده یک سال وقت دارم برم خدمت !!! برم خدمت کارم و سرمایم نابوده نرم اینده به مشکل میخورم چرامسوولین فکری نمیکنند؟چرا اقای توکلی عزیز نماینده خوبمون تو مجلس کمکمون نمی کنند؟ چرا هنوز با واژه بریم خدمت مرد میشیم باید بسوزیم و بسازیم در صورتی که بریم خدمت نابود می شیم سرخورده میشیم مهندسم اما باید برم راننده بشم سرخوردگی داره! ای کاش تو این ایام سوگواری خوده مولامون به دل مسوولین بندازه این بلایه خانمان سوز رااز سرجوانان کشور کم کنند! ای کاش دقت کنند هیچ معصومی حتی وقت جنگ کسی رو به زور به میدان نبرد !!! هرچند این مقالات رو سالهاست میخونیم لایک میکنیم نظر میدیم اما بی فایدست .... (2464529) (alef-4)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۲۱:۲۲
متاسفم برای طرز تفکری که اتلاف وقت را برای جوانان چون قانون است میپسندد. (2464535) (alef-4)
 
مجمد
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۲۹:۰۹
باید برای مشمولان غابیب با سن بالا امکان معافیت سنی با پرداخت پول فراهم شود. این موضوع هم در تامین نقدینگی نیروهای مسلح کمک کننده است و هم معضلات و محرومیت های غایبان با سن بالا را خاتمه میدهد. باید توجه داشت این مشمولین اگر میتوانستند خیلی زودتر به خدمت میرفتند . حالا هم اگر با سن بالا بروند نه مفید است و نه از نظر اجتماعی صحیح. حداقل با پولی که از این افراد بگیرند میتوانند سطح کیفی خدمت سربازی را بهبود بخشند. (2464547) (alef-10)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۳۰:۴۲
سربازی اجباری باید حذف گردد (2464552) (alef-4)
 
بی پناه
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۳۲:۱۵
من اگر مطمئن بودم در صورتی که کارم رو که با هزاربدبختی پیدا کردم ، اگر ول کنم و برم خدمت و برگردم حفظ کنم با سر و اشتیاق خدمت میرفتم ولی متاسفانه کابوس بیکاری و شرمندگی در برابر خانواده مانع از آن است. (2464556) (alef-10)
 
نا امید
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۳۳:۴۱
فایده نوشتن و گفتن در باره مضزات دوره سربازی با روش موجود چیست. وقتی امیرانی هستند که بر خلاف رای و خرد جمعی ملت حرکت میکنند ؛ نظر دادن معنی ندارد.
رفتار ایشان در ادامه بیگاری فرزندانمان؛ دهن کجی به مردم است چون ایشان هم میدانند روش سربازی غلط است ولی بر اجرای آن اصرار دارند.
همه میدانند و میدانیم که سربازی به روش موجود نتیجه اش عاصی کردن فرزندانمان است. (2464558) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۳۶:۰۰
متاسفانه چند سال است که ستاد کل به جای فکر در بهبود شرایط سربازی برای جوانان فقط به فکر بدتر کردن و سخت گیرانه کردن آن است. بابا این طرز تفکر مال 20 سال پیش است که جوان بعد از دیپلم باید اجباری رود. الان شخص اگر دو سال در زندگی عقب بیفتد ممکن است جبرانش بسیار سخت باشد. (2464562) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۴۲:۱۷
کاش اینها متوجه بودند که در شرایط بسیار سخت امروزی و فرصت های کم شغلی ، شانس بسیار بیشتر برای کسانی است که مستقیم از دانشگاه به سر کار میروند و بدبختانه بعد از حدود 2 سال سربازی ، شانس پیدا کردن کار بسیار ضعیف می شود و معمولا به مسافرکشی ختم می شود. آیا این واقعیت قابل پنهان کردن است؟ آیا شانس فرد سربازی رفته در قیاس با فرد معاف یکسان است؟ کاش انسانها اهل فکر بودند. کاش ظالم نبودند. (2464575) (alef-10)
 
شاهین
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۷:۴۵:۲۴
من نمیدانم چرا خدمت که میگویند مقدس فقط در بعد نظامی گری دیده می شود. اگر هدف خدمت است آنهم با پسوند مقدس میتواند شامل خدمات اجتماعی و ... باشد. متاسفانه فعلا خدمت مقدس تعریفش افزایش پرسنل تحت امر افراد نظامی است. (2464581) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۸:۲۴:۰۶
در این مملکت تنها ماده 110 قانون اساسی است که تام وتمام باید اجرا شود وبقیه آن فقط جهت درج و ثبت در تاریخ میباشد. (2464656) (alef-4)
 
مادر
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۱۸:۲۴:۵۷
وقتی این همه زحمت می کشی بچه بزرگ بشه ، از شکمت می زنی تا تحصیل کنه اونم تو این دوره زمونه که تورم بیداد می کنه ، بعد به اجبار باید بره سربازی اونم 2 سال بدون هیچ مزایایی ، تازه بعد هم بیاد بیکار بمونه آیا این انصافه . چی میشه مملکتی که این همه ثروت توش هست ، دستمزدی به این بچه ها بدن تا حداقل سرمایه ای رو برای خودشون بعد از خدمت جور کنن و امیدوارانه برن سربازی ! (2464658) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۱ ۱۹:۰۲:۳۸
مادر عزیزم؛ کل نکته اش تو همینه که نیروی مفت و مجانی باشه وگرنه تو همون قانون اومده که باید 60% حقوق یه نیروی کادر رو بدن به نیروی وظیفه ولی این قسمت قانون که اجرا نمیشه. (2466626) (alef-10)
 
ساسان
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۲۰:۲۲:۲۵
مسئولین باید قبول کنند که ادامه این قانون به هیچ وجه جوابگو نیست و برای تسریع در اشتغال و ازدواج جوانان بایستی بصورت اساسی قانون رو تغییر داد نه اینکه مدت زمان ان را زیاد کنند (2464807) (alef-4)
 
وحید
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۲۱:۲۴:۴۴
بنده هم با 28 سال سن و اجاره نشینی و یک نوزاد 3 ماهه باید این ماه دفترچه ام را بفرستم. از کار هم بیرون آمده ام. ماهیانه هم 800 هزار تومان انواع قسط دارم، خرج زندگی به کنار.
واقعا چی کار باید کرد؟ برم؟ خرج زندگیمو با حقوق 150 هزاری سربازی بدم واقعا؟
فقط یه لحظه مسئولان شرایط مارو درک کنن بخدا راضی میشن. یعنی ما باید زندگیمون تعطیل بشه بخاطر سربازی؟ خدارو در نظر بگیرن، قیامتی هم هست. این انصافه؟؟؟؟ (2464892) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۲۱:۳۳:۳۸
این همه درموردمدت سربازی ما جوانان گفتیم نه نمایندگان ما گوش شنواداشتند نه مسولین نیروهای مسلح درمورد کاهش آناقدامی کردند برعکس مثل اینکه لج کردند مدتش هم زیاد کردند باید ازسوی بالاترین مقام این قانون وتو شود واصلاح شود تا ما انقدر زجر نکشیم واقعا این مدت سربازی روی مخمان رفته؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (2464912) (alef-10)
 
امید
۱۳۹۳-۰۸-۱۰ ۲۱:۵۹:۵۷
واقعا زور داره . دو سال بیگاری ازمون میکشن . با دو سال وقفه بین دانشگاه و تمام شدن خدمت ، یک وقفه بزرگ بین دانشگاه و بازار کار میفته . این دو سال ، ازدواج رو هم عقب میندازه که خودش با سیاست افزایش جمعیت که میگن در تضاده . پیگیری کن الف . (2464937) (alef-10)
 
صالح
۱۳۹۳-۰۸-۱۱ ۱۷:۰۱:۴۵
آقا ما همیشه نظرمونو میگیم ولی چه فایده بابا متولدین55تا65رومعاف سنی بدین اینا دیگه ازشون گذشت بخدا (2466406) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۱ ۱۷:۲۹:۴۷
همه مايي كه تحصيلات دانشگاهي داريم به نظام مقدس يك دوره بيگاري روزانه و يك دوره مسافركشي عصرانه (براي دراوردن خرج زن و بچه) بدهكاريم. چرا فكر ميكنين با جوانان عداوت دارن؟ همه ماشاللا دوست و يار و رفيق شفيق جوانان هستن!!! فقط ميمونه اين وسط خرج زندگي كه اونم خدا روزي رسونه. كي گفته اونا بايد به فكر روزي زن و بچه ما باشن؟ وقتي معاون سابق نظام وظيفه در مصاحبه دي ماه گذشته خودش با ايسنا رسما ميگه در بحث هزينه اجراي قانون جديد هرجا به گردن مردم بوده با قاطعيت اجرا كرديم و هرجا با حاكميت بوده اصلا اجرا نكرديم، چرا فكر ميكنين داره بهمون اجحاف ميشه؟ همه خوبن! گلن! اصلا همه عالين! همه چي ارومه سردار كمالي و صدرالسادات چقدر خوشحالن! پيش هم هستن حالا. به خودشون ميبالن! (2466457) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۱ ۲۰:۰۵:۵۷
نمایندگان محترم با اینکه اطلاع دارند موکلین خود از این قانون سربازی اجباری ناراضی هستند و به ضرر جامعه هم هست ولی به خاطر فشار نظامیان حاضر به اصلاح قانون نیستند. (2466712) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۱ ۲۱:۱۹:۲۳
سرباز گیری باید با استفاده از روشهای علمی جهان متمدن در زمینه ی بهره وری بهینه از استعدادهای بالفعل و بالقوه مشمولان وظیفه ی عمومی قانون مند ، نظام مند ، ضابطه مند و روش مند باشد و با استفاده از برنامه های کار آمد علمی برای مفید و پر ثمر ساختن دو سال سربازي وظیفه استعدادهای بالفعل و بالقوه ی سربازان طی مدت مذکور بنفع آینده کشور و مشمولان شناسايي شود و رشد و پرورش يابد تا پس از پایان این دو سال با آمادگیهای به دست آمده و با توانایی و تجربه ی مفید جذب بازارهای کار شوند و از هدر رفتن پول و امکانات دولتی و مردمی در این زمینه جلوگیری شود. (2466799) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۸-۱۲ ۰۰:۳۷:۴۲
من به خاطر سربازی اجباری دچار افسردگی شدم، خدایا به دادمان برس (2466996) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۸-۱۲ ۰۸:۲۳:۳۵
سلام، توروخدااونایی که بیش ازیک دهه غیبت دارن رومعافیت سنی کنید (2467096) (alef-13)
 
شهاب
۱۳۹۳-۰۸-۱۲ ۱۰:۰۵:۱۶
هرچند وقتی یه بار پستی تو الف میزارن واسه سربازی مردمم کامنت میزارن زیرش ولی کسی حرفشونو گوش نمیده خدا وکیلی زبونمون مو در اورد از بس گفتیم سربازی که اجباریه و حرفه ای نیست حداقل معافیت سنی بدین من ده ساله غیبت دارم (2467154) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۳ ۱۷:۰۴:۲۰
اگر معافيت به شرط ازدواج كردن داده شود، امار ازدواج بسيار بالا مى رود.
اگر ازدواج زياد شود، زاد و ولد زياد مى شود. نمايندگان ملت قوانينى را براى رشد جمعيت بررسى و تصويب مى كنند، اما در مورد اين موضوع، تحت تاثير افرادى بى اهميت هستند. (2468339) (alef-13)