نظر منتشر شده
۲۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 236323
راهنمای کتاب/ «اقتصاد برای همه»؛ دکتر علی سر زعیم؛ انتشارات ترمه؛
آنچه یک ایرانی باید درباره اقتصاد بداند
دکتر علی سرزعیم، 11 مرداد 93
در الفِ کتاب قاعده بر این است که بهترین فرد برای معرفی یک اثر، خود نویسنده یا مترجم آن است. کسی که از نزدیک با سطر سطر آن اثر دم‌خور بوده و زیر و بمش را خوب می شناسد و مهمتر از همه این که در حوزه خود صاحب نظر است و بهتر از هرکس می‌تواند از ضرورت خلق چنین کتابی بگوید. تا کنون برخی از مترجمان و نویسندگان به این مهم پاسخ مثبت داده‌اند، هرچند تعدادشان کم بوده؛ اما امیدواریم در یک روند تدریجی، در آینده‌ای نه چندان دور، برای هر کتاب یادداشت خودِ نویسندگان و مترجمان کتابهای معرفی شده در «الفِ کتاب» را منتشر کنیم.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۳
اقتصاد برای همه
نویسنده: دکتر علی سر زعیم
انتشارات ترمه؛ چاپ اول، ۱۳۹۳
شمارگان ۱۱۰۰ نسخه
۲۹۳ صفحه، ۱۵۰۰۰ تومان

فروشگاه اینترنتی شهر کتاب، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

بسیاری از افراد دوست دارند که از بحث‌های اقتصادی که در رسانه‌ها درمی‌گیرد سردرآورند. دوست دارند معنای آمار و ارقام اقتصاد کلان را بفهمند و دلالت آن را در زندگی روزمره‌شان متوجه شوند. تاکنون کتابی که به شکل رضایت‌بخشی به این افراد در جهت تحقق این هدف یاری رساند وجود نداشت. کتاب‌های اقتصادی یا بسیار پیچیده و فنی هستند و یا کتاب‌هایی مقدماتی‌اند اما معطوف به اقتصاد کشورهای غربی، خصوصاً آمریکا نوشته شده‌اند و خواننده حتی اگر حوصله کند که فرمول‌ها و نمودارهای آن را بفهمد ربط آن مطالب را به وضعیت اقتصاد ایران و مباحث روز در‌نمی‌یابد.

از سوی دیگر سال‌هاست که مباحث اقتصاد ایران را از نزدیک دنبال می‌کنم و طی ۸ سال گذشته بیش از ۳۰۰ سرمقاله و مطلب در روزنامه‌های اقتصادی و رسانه‌های عمومی در مورد سیاست‌های اقتصادی منتشر کرده‌ام. وبلاگ اقتصادی «دوستدار سقراط» نیز از ۱۰ سال پیش تاکنون در همین جهت فعال بوده است. در این مدت پیوسته با این واقعیت روبرو بوده‌ام که اگر مبانی اقتصاد به‌درستی برای افراد تشریح نشود امکان تشخیص صحیح سیاست‌های اقتصادی غلط از درست را نخواهند داشت و افراد به‌سادگی فریب سخنان زیبا و یا وعده‌های فریبنده و مردم‌پسند را می‌خورند. تجربه نوشتن در روزنامه‌ها و رسانه‌های عمومی به من آموخت تا چگونه با مخاطبان غیراقتصادخوانده باید ارتباط برقرار کرد و چگونه مباحث تخصصی و پیچیده را به زبان ساده بیان نمود.

کمبود یادشده و توانی که در خود سراغ داشتم مرا بر آن داشت تا کتابی تحت عنوان اقتصاد برای همه تدوین کنم. جلد اول آن ‌که به اقتصاد کلان اختصاص یافته اخیراً توسط انتشارات ترمه منتشر شده است. نسخه پیش‌نویس کتاب را به اساتید معروف اقتصاد کشور عرضه کردم و تأیید آن‌ها را دریافت کردم. وسواس من موجب شد تا آن را به دکتر صالحی اصفهانی استاد دانشگاه ایلی‌نوی آمریکا نشان دهم و همین امر زمینه‌ساز نزدیک به ۵۰ ساعت مباحثات تلفنی و گاه حضوری شد.

ایشان با دقت نظر مثال‌زدنی و دانش قابل‌تحسینی که داشتند در بهبود، اصلاح و تکمیل کتاب بسیار یاری کردند و نهایتاً نیز مقدمه‌ای عمیق و خواندنی بر کتاب نوشتند. دکتر هادی صالحی اصفهانی در بخشی از مقدمه نگاشته‌اند:

«امروزه علم اقتصاد موفق‌ترین علم در میان علوم اجتماعی ارزیابی می‌شود چراکه با اتکا به ابزار ریاضی توانسته روش‌هایی اصولی برای مطالعه، تبیین و پیشبینی پدیده‌های اجتماعی ارائه کند. اما پیشرفت آن، همزبانی میان دانش‌آموختگان رشته اقتصاد و توده مردم را بیش از پیش کاهش داده است. قریب به یک دهه است که اقتصاددانان در آمریکا و اروپا متوجه این نقطه ضعف شده‌اند و قدم‌هایی در جهت رفع این خلأ برداشته‌اند، ولی این فاصله کماکان بسیار عظیم است و نیاز است تا گام‌های خیلی بیشتری در این راستا برداشته شود.

متأسفانه در ایران نیز همین مشکل با پیچیدگی بیشتری مطرح است چون در تمام سطوح، آموزش علم اقتصاد بسیار محدودتر و نارساتر است و از این جهت خلأهای بزرگ‌تری حس می‌شود. من نخستین بار چند سال پیش پیش‌نویس کتاب حاضر را دیدم و ارائه نسخه نهایی آن را به عموم گام بسیار مثبتی ارزیابی کردم و متوجه شدم که قلم ساده و روان آقای دکتر سرزعیم دربیان مؤثر و همه‌فهم مباحث پیچیده اقتصاد توانمند است. لذا ایشان را به تکمیل و ادامه کار تشویق کردم و خودم نیز به سهم خود در بهبود آن مشارکت ورزیدم.

به‌عنوان یک ناظر بیرونی مشکلی که در عرصه اندیشه اقتصادی در ایران مشاهده می¬کنم درک محدود مباحث اقتصادی در میان شهروندان و سیاست‌گذاران است که نتیجه آن افراط و تفریط و ناکارایی رویکردهای اتخاذشده به سیاست اقتصادی است. این‌جانب با توجه به استعداد و علاقه¬ای که در آقای سرزعیم مشاهده کردم به تفصیل با ایشان درباره موارد شکست بازار و ملزومات مقابله با آن‌ها سخن گفتم که ماحصل این گفتگوها به اشکال مختلف در جای¬جای کتاب منعکس گردیده است.»

ان‌شاءلله با حسن استقبال مخاطبین جلد دوم آن نیز که به اقتصاد خرد می‌پردازد منتشر خواهد شد. فهرست مطالب کتاب نیز به شرح زیر است:

مقدمه نویسنده
مقدمه دکتر هادی صالحی اصفهانی
۱- سیاست‏های معطوف به رشد اقتصادی
۲- سیاست پولی ناظر بر نرخ بهره
۳- سیاست‏ پولی ناظر به مهار تورم
۴- سیاست ارزی
۵- سیاست‏های ناظر بر کاهش مداخلات دولت
۶- سیاست‏های ناظر بر ایجاد رقابت و انحصار زدایی
۷- سیاست مالی
۸- سیاست‏های تجاری
۹- سیاست‏های معطوف به اشتغال
۱۰- سیاست‏های معطوف به تحقق عدالت اجتماعی
جمع‌بندی و نتیجه‌گیری
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۳:۳۸:۳۹
ما گرفتار هژمونی اقتصاد بازار ازادی ها شده ایم که بایدئولوژی بازار و الگوهای سرمایه داری افسار گسیخته را بعنوان علم اقتصاد جا زده اند خوانندگان بهتر است یک نیم نگاهی هم به کشورهای صادر کننده منابع خام بیاندازند تا ببیند این علم اقتصاد در یکی دو قرن گذشته چه به روز انها اورده ا گرانچه که علم اقتصاد نامیده شده راهگشای اقتصاد ما و بیشتر کشورهای عقب نگه داشته شده بود تا حالا با تعویض دولتهای گوناگون در کشورها ی مختلف به نتیجه می رسید این تئوری ها فقط برای سواری گرفتن از کشورهای دنیا مدام اختراع میشوند و الحق هم خوب برای این هدف ثمربخش بوده اند در انتها از یک دانشمند غربی جمله ای نقل میکنم فروید گفته: هدیه های فکری چه با مهارت به زهر الوده شده اند (2282021) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۹:۵۷:۲۱
انسانی که اساس تفکرش بن مایه الهی نباشد به مثابه عنکبوت که تار تنیده است میباشد که خانه ی عنکبوت با فشار ناچیز ویران میشود و تفکر وی یعد از مدتی نابود میشود .... به عنوانه مثال در ترند گذاری آقای واتسون از سرمایه داری اسلامی یا بیع یاد شده .. (2282871) (alef-10)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۱۳:۴۲
سلام بر شما
اثبات اینکه اقتصاد بازار یا علم اقتصاد موجب تیره روزی کشورهای صادرکننده نفت شده امر آسانی نیست. مضاف بر اینکه همه کشورهای صادرکننده نفت هم تیره روز نیستند. این مسئله بر خلاف ظاهرش خیلی هم مسئله روشنی نیست. یک نیم نگاهی به ادبیات مسئله بیاندازید روشن می شود. خود من یک مقاله ای که مروری به ادبیات مسئله است را در اطلاعات سیاسی اقتصادی سال 1392 تحت عنوان اقتصاد سیاسی نفت چاپ کردم (2284349) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۲۱:۴۹:۳۲
سلامی متواضعانه خدمت استاد سرزعیم
متاسفانه کشورهای صادر کننده نفت زیادی نمیتوانیم بیابیم که تیره روز نباشند اختلاف طبقاتی و فرار سرمایه های مادی و فکری گریبانگیرشان نباشد الی اخر بعنوان مثال نروژ در این زمینه یک استثناست و هماتنطوریکه میدانیم کشوری با اقتصاد سرمایه داری هم نیست و نفت نروژ یک شرکت دولتی است اما سایر کشورهای نفتی از ونزوئلا تا نیجریه و ایران به ویژه کشورهای نفتی دارای سرمایه گذاری ناکافی وجوه اشتراک زیادی در تیره روزی دارند (2284864) (alef-13)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۴:۱۳:۰۶
ممنون از این کار بسیار خوب سایت الف. لطفا در انتهای این بخش نحوه تهیه کتاب را نیز بیان کنید. (2282091) (alef-13)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۱۴:۳۹
سلام بر شما
لینک نحوه تهیه کتاب در صفحه قرار داده شده شهر کتاب آن را آنلاین می فروشد (2284352) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۴:۳۵:۰۷
والا ما که مثلا دانشجوییم اقتصاد مهندسی خوندیم ولی از بخش تورم به بعد حذف شده بود حتما چرت و پرت بوده نیاز به خوندنش نداشتیم ;)))

بعد هم تمام این سیاستهای اقتصادی طرح تئوری هست و موقع اجراس که مساله داریم!وگرنه همه میدونن مشکل اقتصاد ایران چیه ... (2282127) (alef-13)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۱۶:۱۵
سلام بر شما
من متکی به تجربه ده ساله فعالیت در حوزه تحلیل اقتصاد ایران مطمئن نیستم که همه بدانند راه حل چیست. اگر کتاب را مطالعه فرمایید متوجه می شوید که خیلی از مسائل مناقشه انگیز است و جواب قطعی و صددرصد روشن ندارد و مسئله صرفا اجرا نیست (2284357) (alef-1)
 
کاوه
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۵:۰۰:۱۹
آقای دکتر سرزعیم
اولا بابت تهیه کتاب ساده و اسان فهم از شما تشکر می کنم . بی تردید زحمت زیادی برای آن کشیده اید.
باور بنده بر این است که اقتصاد هر چند امروزه به عنوان یک علم مطرح است اما به زعم بنده از علوم دقیقه محسوب نمی شود. دلیل ان هم روشن است و ان اینکه در جایی که مسائل اجتماعی و رفتار مردم دخیل و اثرگذار باشد، مسایل بسیار غامض می شود. رفتار اقتصادی مردم اصولا قابل پیش بینی نیست و در بسیاری از موارد واکنش های متضارب و متنافر از خود نشان می دهند. فرضیه های علم اقتصاد هم عمدتا فرضیه هستند و تا کنون غیر از اصل عرضه و تقاضا که بسیار متقن و به باور بنده ناعادلانه است عمر این فرضیه ها چند صباحی بیشتر طول نکشیده و فرضیه جدیدی جایگزین آن شده است. هر چند خوب است که علاقمندان غیر متخصص در علم اقتصاد به روش ساده ای ار مباحث اقتصاد سر در بیاورند و اگر آنگاه های آن را بفهمند اما همین که متصدیان و متولیان اقتصاد در مملکت ما ، مشکلات را بفهمند و نسخه واحدی هم برای آن بپیچند، خیال مردم راحت می شود. در هیچ کجای دنیا مردم عادی مفاهیم به قول شما پیچیده اقتصادی را نمی فهمند و نیازی هم نیست که بفهمند اما متولیان امر به این مسائل اشراف زیادی دارند.
مردم نتایج تصمیمات کلان اقتصادی را بلافاصله در زندگی روزمره خود ، حتی زود تر از اقتصاد دانان متوجه می شوند و همین کفایت می کند.
ضمنا امروزه می شنویم که در اقتصاد دانان هم دو دستگی و چند دستگی وجود دارد و بعضا نظرات یکدیگر را قبول ندارند و آن را به چالش می کشند. حلقه نیاوران و طیف علامه و ... هم نمونه هایی از نگاه های مختلف به مشکلات اقتصادی است.
به هر حال ایکاش میشدکه اقتصاد دانان هم به موضع واحدی برای مشکلات پیچیده اقتصادی برسند!!! (2282194) (alef-13)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۱۸:۵۲
سلام
در مورد علم اقتصاد غیرمنصفانه قضاوت کردید. امروز بسیاری از موضوعات در اقتصاد محل اجماع است مثلا چگونگی مهار تورم. به همین دلیل در اکثر کشورهای دنیا تورم مهار شده (به فصل سوم کتاب مراجعه کنید برای توضیح بیشتر). من فکر می کنم که لازم است مردم کمی از اقتصاد سردر بیاورند چون بسیاری از سیاست های اقتصادی نیازمند حمایت اجتماعی است در غیر این صورت فشارهای اجتماعی پوپولیستی می تواند سیاست گذاران را علی رغم میل شان به سمت غلطی بکشاند. گرایش اقتصاد سیاسی در علم اقتصاد به همین موضوع می پردازد (2284361) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۶:۱۲:۰۰
در این کتاب درباره ضریب جینی یا کم کرن فاصله طبقاتی و موقعیت های شغلی برابر در تمام کشور اشاره ای شده؟ (2282371) (alef-13)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۱۹:۲۱
سلام
بله فصل آخر به فقر و نابرابری و مسائل آن پرداخته است (2284362) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۶:۴۱:۰۷
15 هزار تومن گران هست (2282461) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۰۸:۴۱:۱۵
ضمن عرض سلام و احترام به نظر این هموطن، عرض کنم که 15000 برای یک کتاب در مقایسه با پول یک کفش و یک شلوار پول زیادی نیست. چه خوب بود ما ایرانیها به اندازه ظاهر و جسممون به فکر و روحمون هم اهمیت میدادیم یعنی ما حاضر نیستیم پول یک پیتزا و کمتر از آنرا برای پرورش فکرمون خرج کنیم؟ یادتون نرفته که جند وقت پیش ژاپنیها برای خرید کتابی صف کشده بودن و در یک هفته حدود یک میلیون جلد از آن فرخته شد؟؟؟؟؟؟؟ (2283420) (alef-10)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۱۹:۴۱
lمعادل پول یک پیتزاست! (2284363) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۰۰:۲۳:۳۸
يك اصلى در اقتصاد وجود دارد به نام انتظارات گاهى هزاران معادله و منطق رياضى با يك كلام حرف اشتباه پوچ ميشود گاهى سالها تلاش و كوشش در زمان ثمر دهى با يك اشتباه كلامى و يا عملى همه برنامه ها را خراب ميكند ..... اين حالت انتظارى در ايران غوغا ميكند (2283251) (alef-10)
 
سرزعیم
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۶:۲۱:۲۶
سلام درست می فرمایید که انتظارات در اقتصاد مهم است اما انتظارات الکی شکل نمی گیرند. به تعبیر اقتصاددانان انتظارات عقلایی هستند..... می شود کوتاه مدت فریب داد اما در بلندمدت انتظارات خود را تعدیل می کند. به همین دلیل این مسئله مطرح است که آیا بهتر است سیاست گذار مردم را فریب بدهد یا نه و چه وقت این فریب بهینه است و کی بهینه نیست. دو نفر بابت مدل کردن این مسئله جایزه نوبل اقتصاد گرفتند (2284368) (alef-1)
 
منصور
۱۳۹۳-۰۵-۱۳ ۱۴:۰۸:۳۸
فهرست کتاب فهرست جالب و خوبی است. اینکه مطالبش واقعا چه کیفیتی دارند رو هنوز نمی دونم. امیدوارم که خالی از مطالعات موردی هم نباشه و مثال های خوبی از اقتصاد ایران درش باشه. (2285978) (alef-10)
 
امید
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۲۰:۱۷:۰۳
سلام

ضمن تشکر و خسته نباشید


متاسفانه این کتاب خیلی گران قیمت گذاری شده ، ایا شانسی هست ما هم بتونیم از آن استفاده کنیم؟ (2292539) (alef-10)
 
MAHDI
۱۳۹۳-۱۱-۰۴ ۲۱:۰۶:۰۰
خوب بود اسم کتاب را می گذاشت شناخت سیستم اقتصادغرب برای همه.

این اقتصاد دانان ما همه کپی کارند از خودشان خلاقیتی برای ارائه یک سیستم اقتصادی بر مبنای نیاز ها اولویت ها و معضلات و مشکلات کشور ندارند یک سری محفوظات دارند مدلهای نوین خلاقانه و اجرایی برای کش.ر ندارند

با این روشها کشور به جایی نمی رسد دولت فعلی هم پر از این آدمهاست (2630081) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
آنچه یک ایرانی باید درباره اقتصاد بداند