نظر منتشر شده
۴۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 161920
21 ماهگی دلار دو نرخی
میثم هاشم‌خانی، 15 تیر 91
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۵۲
دلار دو نرخی، در شرایطی 21 ماهه شد که هر سه رییس‌کل پیشین بانک مرکزی، بازار ارزی شفاف با دلار تک‌نرخی را به جانشین خود تحویل داده بودند.
 
آیا زمانی که رییس‌کل فعلی بانک مرکزی هم به طور ارادی یا غیر ارادی از ریاست کل بانک مرکزی کناره‌گیری کند، بازار ارزی شفاف و تک‌نرخی را به یادگار خواهد گذاشت؟ یا نامش در تاریخ به عنوان رییس‌کلی ثبت خواهد شد که بازار ارز تک‌نرخی و باثباتی را تحویل گرفت و بازار ارزی دو نرخی و مستعد رانت‌خواری‌های گسترده را تحویل داد؟
 
در 21 ماه اخیر، پافشاری بانک مرکزی بر عدم افزایش قیمت فروش رسمی دلار، از عوامل تشدید بروز شکاف بین قیمت‌های دولتی و قیمت بازار آزاد انواع ارز محسوب می‌شود؛ فرآیندی که هم‌اکنون شکاف قیمتی فوق را به بالغ بر 700 تومان رسانده است و در صورت استمرار، می‌تواند رانت‌خواری 45 هزار میلیارد تومانی را در بازه زمانی یک‌ساله به همراه داشته باشد [1]. این ثروت بادآورده 45 هزار میلیارد تومانی که نصیب افراد بهره‌مند از دلار دارای نرخ دولتی می‌شود، اگر به طور مساوی بین شهروندان ایرانی تقسیم می‌شد، به هر ایرانی ماهانه 51 هزار تومان تعلق می‌گرفت!
 
از طرف دیگر در شرایطی که نرخ تورم ایران به وضوح بالاتر از میانگین تورم جهانی بوده و در سال 2011 ایران در جمع 10 کشور دارای بالاترین نرخ تورم در دنیا جای داشته است [2]، تئوری‌های پایه‌ای علم اقتصاد توصیه می‌کنند که قیمت دلار در هر سال باید به میزان تفاضل تورم ایران و میانگین تورم جهانی افزایش یابد تا تولیدکنندگان ایرانی بتوانند قدرت رقابتی خود در سطح بین‌المللی را حفظ کنند. در این اوضاع، پافشاری بانک مرکزی بر عدم افزایش قیمت رسمی فروش دلار، به منزله لطمه سیاست ارزی کشور به تولید ملی و قرار گرفتن سیاست ارزی کشور در خدمت تولیدکنندگان چینی و ترکیه‌ای و امثالهم تلقی می‌شود [3].
 
به راستی در شرایطی که اقتصاد کشور با تهدید کمبود ارزی بر اثر تشدید تحریم‌های تجاری مواجه است، پرداخت یارانه به متقاضیان مسافرت‌های خارجی (در قالب ارائه دلار با نرخ دولتی به آنان) در راستای عدالت اقتصادی قرار دارد؟ آیا در شرایطی که تحریم‌های خارجی بنیان تولید در کشور را هدف گرفته‌اند، انحراف فعالیت رقابتی تولیدکنندگان به رقابت برای کسب هر چه بیشتر سهمیه دلار دولتی، به سود رقابت سالم در اقتصادی ملی است؟ آیا پس از موفقیت ارزشمند کشور در کاهش شدید حجم ثروت‌های بادآورده ناشی از وجود نظام چندنرخی در سیمان و محصولات پتروشیمی و امثالهم، باز شدن مجدد سفره انبوه ثروت‌های بادآورده بر اثر شکاف قیمتی شدید بین قیمت دولتی و قیمت بازار آزاد دلار، کارنامه قابل‌دفاعی برای بانک مرکزی تلقی می‌شود؟
 
خلاصه آنکه آقای رییس کل، اگر می‌خواهید در تاریخ اقتصاد ایران نامتان به نیکی ثبت شود، فرصت زیادی ندارید!
 
باید هر چه سریع‌تر اقتصاددانان را با سیاستمداران آشتی دهید. باید سیاستمدارانی که حساسیت زیادی نسبت به محبوبیت خود دارند و ممکن است به دلیل انتخابات ریاست جمهوری سال آینده با افزایش قیمت رسمی دلار مخالف باشند را مجاب کنید که استمرار پافشاری بر نرخ فعلی فروش دلار دولتی، چه بسا تلاطم بازار ارز و موج افزایش قیمت بازار آزاد در چند ماه آینده را تشدید کرده و اتفاقا محبوبیت همین سیاستمداران را به شدت کاهش دهد.
 
شاید هم بتوانید با طرح‌هایی ابتکاری مانند افزایش قیمت رسمی (دولتی) فروش دلار و اختصاص درآمد حاصله برای افزایش یارانه نقدی پرداختی به شهروندان ایرانی، هم‌گرایی بین کارشناسان اقتصادی و سیاستمداران را برای افزایش قیمت مرجع دلار و حرکت به سمت بازار ارز تک‌نرخی و شفاف فراهم کنید.
 
خلاصه آنکه آقای رییس کل، فرصت باقی‌مانده از دوره ریاست‌تان بر بانک مرکزی را بیشتر قدر بدانید.

***
 
ارجاعات:
 
[1]: با فرض فروش 70 میلیارد دلار در سال توسط دولت و بانک مرکزی
 
[2]: مراجعه کنید به گزارش فصل جاری صندوق بین‌المللی پول که به بررسی مقایسه‌ای شاخص‌های کلان اقتصادی کشورهای مختلف دنیا پرداخته و در آدرس زیر قابل‌مشاهده است:
 http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/01/pdf/text.pdf
 
براساس گزارش فوق، ایران در سال 2011 با نرخ تورم 21 درصدی جزو ده کشور دارای بالاترین نرخ تورم در دنیا قرار داشته و در خاورمیانه هم بعد از یمن، دومین نرخ تورم بالا را به خود اختصاص داده است.
 
[3]: برای مثال مراجعه کنید به مصاحبه دنیای اقتصاد با پروفسور پسران که دیروز (12 تیر91) در صفحات 28 و 29 دنیای اقتصاد منتشر شد و در آدرس اینترنتی زیر قابل‌مشاهده است:
 http://www.donya-e-eqtesad.com/Default_view.asp?@=307150
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۲:۰۵:۵۹
دوستان عزيز يعني تا حالا كشف نفرموديد كه نرخ دلار پارامترهاي متنوع و فراواني دارد كه رئيس بانك مركزي تعداد بسيار معدودي از آنها را در اختيار دارد. تازه اگر هم عمل موثري را كشف كند بدون اجازه نميتوتند عمل نمايد.

چرا انتظار داريد كه در حالي كه قيت بسياري از چيزها(مثل مسكن ) در چند سال گذشته چند برابر شده قيمت دلار ثابت بماند؟ و اگر بايد قيمت آن متعادل با ديگر چيزها اصلاح شود اثرات سوء ديگري دارد. مثلا اينكه تك نرخي آن هر روزه روند صعودي داشته باشد.

برخي از اين پارامترهاي موثر در گراني جزء اسرار مگو هستند
......

كار از حرف و نوشتن گذشته خداوند عقل عطا بفرمايد. (878632) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۵:۲۲:۱۳
با قیمت واقعی دلار که حدود 850 تومان است قیمت همین مسکن هم که می فرمائید بدلیل کاهش قیمت مصالح پایین خواهد آمد و کالاها بجای صعود قیمت نزول قیمت در پیش خواهند گرفت و اگر دولت برای کسب درآمد بیشتر مقاومت نکند و قیمت خدمات هم پایین بیاورد و آن زمان هست که می توان قیمت انرژی را واقعی کرد و طرح هدفمندی را واقعا اجرا کرد و قیمتها را جهانی کرد و حقوق ها را نیز مناسب با دخل و خرج کرد.


حقوق یک کارگر در آمریکا: حدود 3000 دلار
قیمت یک کیلو گوشت گوساله بدون چربی و استخوان در فروشگاه های معمولی:
حدود 7 دلار
قیمت یک کیلو گردو :7-10 دلار


حقوق یک کارگر در ایران: حدود 400000 تومان حدود 200 دلار

قیمت یک کیلو گوشت گوساله بدون چربی و استخوان : بالای 25000 تومان
بالای 12.5 دلار

قیمت یک کیلو گردو : در فروشگا ههای شهروند گردو درجه دو در بسته های 300 گرمی بالای 10000 تومان فروخته می شود که با محاسبه قیمت یک کیلو آن یه قیمت بالای 34000 تومان فروخته می شود! یعنی 17 دلار

ما براحتی می توانیم بجای صعود همیشگی قیمتها، با فروش قیمت دلار به قیمت واقعی 850 تومان، قیمتها را واقعی ، و تورم را منفی کنیم

در ایران مسئولان بعد از انقلاب برای جبران کسر بودجه همیشه قیمت ارزها را بالا تر به مردم فروخته اند که باعث تورم سرسام آور گردیده همینطور که می بینیم این روش غلط اقتصادی در 33 سال بعد از انقلاب صورت گرفت که باعث شد دلار که کمتر از 70 ریال فروخته می شد به قیمت وحشتناک 20000 ریال افزایش یابد یعنی کاهش ارزش پول ما 28571.428 درصد بوده است که مصنوعا توسط دولتها برای کسب درآمد بیشتر صورت گرفته است

در ایران مسئولان و کارشناسان اقتصادی اصلا چیزی به اسم تورم منفی نمی دانند و فکر می کنند اقتصاد را باید همیشه با تورم مثبت به پیش برد!

در رابطه با قیمت مسکن وقتی جمعیت در 33 سال 2 برابر شده و اکثریت 65 درصدی روستا نشین و 35 درصدی شهر نشین ما جا بجا شده است یعنی ما در قبل از انقلاب 65 درصد روستا نشین داشتیم ولی الان 35 درصد روستا نشین داریم و این مهاجرت به شهر های بزرگ و افزایش جمعیت باعث گرانی مسکن می شود چون بهر حال در شهرهای بزرگ مقدار زمین محدود است اما در رابطه با دلار ما هم افزایش فروش نفت و گاز و مواد پتروشیمی از 33 سال قبل داریم و هم صادرات غیر نفتی مان بشدت افزایش داشته و منابع عظیم گاز و نفت مواد معدنی بیشتری کشف شده ما توسعه انسانی تحصیل کرده داشته ایم و صنایع مان پیشرفت کرده که همه اینها پشتوانه پول ملی یک کشور است پس باید قیمت دلار افزایش نداشته باشد.

شما که می فرمائید چون مسکن گران شده پس باید دلار گران شود ربطی به هم ندارند و برعکس گران کردن دلار باعث افزایش قیمت مصالح و گران شدن بیشتر مسکن می شود و افزایش قیمت مسکن بدلیل کمبود زمین با افزایش جمعیت و مهاجرت بیشتر روستائیان و مهاجران خارجی به شهرهای بزرگ است.
بد نیست به کشور کانادا نظری بی افکنید که در چند سال گذشته قیمت مسکن دو برابر شده است و ارزش پول آنها نیز بشدت افزایش یافته است (878805) (moderator22)
 
Mahdy
United States
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۱۵:۴۹:۰۸
در تایید نظر ایشون ، من همیشه برام جای سواله آیا وقتی در دوره دولت نهم و دهم اینهمه ثروت ارزس داشتیم ایا دلار 50 تومان افت قیمت داشت که حالا به اسم تحریم باید دو برابر بشه ؟ ایا فکر نمی کنید مشکل در جای دیگری هست ؟
بر فرض تحریم ایران 50 درصد از بازارش رو از دست بده که با احتساب قیمت 80 تا 100 دلاری بر می گردیم به دوران مثلا اقای خاتمی ! ایا در اون زمان با نفت 10 -20 دلاری کشور اداره نشد که حالا با این تورم داره پیش می ره ؟
باور کنید مشکل تحریم نیست به نظر می اد پول های سرگردان رانتی قبل از همه وارد این بازار شده و این بازار رو این طور کرده. (879702) (moderator22)
 
ناشناس
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۹:۲۶:۰۷
مقصد ارزش پول ملی است (878969) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۰۹:۲۶:۱۰
نمیدونم آدرس سایت بدم اینجا درج میکنید یا خیر؟سایت www.coinmill.com فقط و فقط مختص تیدیل ارزهای رایج کشورهای جهان به یکدیگر است.فیلیپین با 70 میلیارد بدهی خارجی رو از پارسال چک میکنم .سال قبل یک دلار معادل 46.5 پزو و الان یک پزو معادل 41.72 پزو است و هر روز ارزش این پزو پیزوری داره بالاتر و بالاتر هم میره.مشکل روسای اجرایی مملکت ما تعهد بدون تخصص است که متاسفانه آن تعهد هم بواسطه نداشتن تخصص و علم مربوطه در نهایت موجب گردآوری نامشروع منابع بیت المال شده و سر از اختلاس و باند بازی و .............میشود.متاسفانه دکتراها و مدارک کیلویی آقایان که با تملق گویی به ایشان اهدا شده فقط و فقط باعث گردیده تا حقوق و مزایای بالا ، حق برگزاری جلسات، حق ماموریت ها ، پاداش ها ، کارانه های ، بن های خرید ، کارت های هدیه میلیونی وووووووتمامی منابع مملکت را به هدر دهند بی آنکه کوچکترین تاثیر مثبتی در روند اداره مملکت داشته باشند. (879361) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۸:۳۷:۳۷
قیمت دلار تنها با ملی شدن نفت واقعی می شود (880278) (moderator102)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۹:۲۵:۴۱
ما همین میگویم چرا قیمتها چند برابر شود در بازارهای جهانی اندکی افزایش پیدا میکند نه چند برابر عزیزم (880354) (moderator102)
 
حسن
Serbia
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۲:۲۵:۴۱
متاسفانه با وجود رانت و ارتباطات ناسالم در پروسه اقتصادی کشور شامل سیستم بانکی ، وزارت بازرگانی و وزارت اقتصاد و دارایی شاهد بهره گیری سود جویانه زیادی در استفاده از ارز با نرخ مرجع و واردات وسیع هستیم . همانطور که مستحضرید نرخ مرجع صرفا" جهت واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شده است با اینحال هر روزه شاهد استفاده از این مبنع ملی جهت واردات سایر کالاها نیز می باشیم.
گرجه هم در ثبت سفارش بازرگانی ،هم در مجوز بانک مرکزی و هم در گمرک می بایست جلوی استفاده از این نوع ارز با توجه به نوع کالا گرفته شود و قوانین نیز همین را به صراحت اعلام می کنند ، معهذا این نوع واردات همچنان ادامه دارد که نشانگر وجود باند های مافیایی در زنجیره واردات از ثبت سفارش بازرگانی تا مرحله ترخیص کالا را مشهود می سازد.
امیدوارم سایت الف با اطلاع رسانی مناسب ، مسئولین ذی ربط را از خواب غفلت بیدار و آگاه نماید.
همچنین سربازان گمنام آقا امام زمان با دریات بالایی که دارند به شناسایی عوامل فساد و قطع دست سود جویان اقدام نمایند. (878654) (moderator22)
 
حميد
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۲:۳۶:۳۰
درسته كه اين تصميم ممكنه در بلند مدت به نفع توليد كننده داخلي باشه ولي در كوتاه مدت به معني جهش ناگهاني قيمت كالا و خدماته. لازمه كه خودمونو بيشتر از اين گول نزنيم و با حقيقت رو برو بشيم و در اين صورت شايد مردم هم بيشتر همراهي كنند. ما در شرايط تحريم هستيم و همه هم خوب ميدونيم كه در توليد كالاي مورد نياز داخلي خودكفا نيستيم و به شدت وابسته هستيم. در اين شرايط راه درست همون شناور شدن نرخ دلاره ولي لازمه اين كار اينه كه دولت و نظام مردم رو محرم بدونن و صدا و سيما هم دست از كتمان خبرهاي اقتصادي داخلي برداره تا مردم بتونن خودشون رو با شرايط واقعي كشور وفق بدن (878662) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۵:۴۰:۴۱
اصلا گران کردن ارزها نه در کوتاه مدت و بلند مدت به نفع تولید کننده داخلی نیست فقط افزایش تعرفه کالاها و جلوگیری از ورود کالای قاچاق به نفع تولید کننده و گرنه افزایش قیمت ارزها باعث تورم می شود و تولید کننده مجبور خواهد بود هر سال این تورم را روی قیمت کالای خود اعمال کند و هر سال مردم فقیر و فقیر تر می شوند و فروش کالا بدلیل کمتر شدن توان خرید مردم کاهش می یابد که در آخر تولید کننده باید در کارخانه خود را ببندد !

در صورتی که اگر قیمت ارزها واقعی باشد که مثلا برای دلار در حال حاضر کمتر از 900 تومان است و تعرفه ها ورود کالاها بالا باشد و کالای قاچاق وارد نشود تولید کننده بدلیل ثبات بازار براحتی می تواند دخل و خرج را محاسبه کند و در این هنگام بدلیل تورم کم تولید کننده مجبور نمی شود کالاهای خود را گران و گرانتر کند تا مشترهای خود را از دست بدهد.

جالب هست بدانید بسیاری از کالاها بدلیل همین تورم ناشی از گران شدن ارزها فروش نمی رود و کارخانه داران نمی توانند کالاهای خود را بفروش برسانند و مجبور می شوند وام بگیرند تا تازه دستمزد کارگران خود را پرداخت کنند!

مردم وقتی قیمت کالاها در حال افزایش باشد بدلیل کاهش قدرت خرید و ترس از آینده بدون پول فقط به خرید کالاهای ضروری می پردازند و حتی گاهی از کالاهای ضروری هم چشم پوشی می کنند مثل همین کاهش خرید لبنیات بدلیل گران شدن آن و این امر باعث کاهش فروش کارحانه ها می شود که زمینه ساز بسته شدن آنان را فراهم می آورد.بهترین کار برای صنایع و مردم و آینده کشور نه گران کردن ارزها بلکه کاهش قیمت به مقدار واقعی که زیر 900 تومان برای است که باعث می شود بدلیل احتیاج به ریال و سرمایه کمتر هم صنایع قدیمی نوسازی شوند و هم کارخانه ها با خطوط تولید جدید و پیشرفته خارحی یا سرمایه های خصوصی مردمی راه اندازی شود تا قیمت کالا ها کاسته و توان رقابت افزایش یابد. (878828) (moderator22)
 
United States
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۱۳:۴۱:۵۸
دوست عزیز، شما روی چه حسابی می گین قیمت دلار باید زیر 900 تومان باشه! اصلا قبل از شروع افزایش قیمت دلار خیلی از اقتصاد دان ها می گفتند که ارزش دلار خیلی بالاتر از نرخی هست که فروخته می شد.
شما یکم تحقیق کن می بینی تو همین چند سال چقدر از تولید کنندگان داخلی به خاطر ثابت موندن نرخ دلار (قیمت اجناس وارداتی ثابت بوده) در کنار افزایش روزمره هزینه های تولید که ناشی از نرخ تورم سرسام آور واقعی (نه اونی که دولت می گه) توان رقابت با تولیدات خارجی را از دست دادند و ورشکسته شده اند.
یک مثال خیلی ساده اش می تونه قیمت اقلام خوراکی مانند میوه باشده. تا همین 10-15 سال پیش موز یک میوه خیلی گران قیمت بود که بسیاری از خانواده ها توانایی خریدش را نداشتند و میوه های داخلی خیلی ارزان تر بودند و طی همین مدت قیمت اون ثابت موند ولی قیمت میوه های داخلی به خاطر تورم بالا رفتند تا همین یکسال که قیمت دلار بالا رفته: در صورتیکه همین الانم که نرخ دلار 2 برابر شده نسبت به سال پیش باز هم یکی از ارزانترین میوه های بازاره (879612) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۲۳:۱۴:۳۹
اقتصاد دان هایی که شما میگین مدرکشون کیلوییه.بد نیست آقایون اقتصاد دانی که شما دم ازشون میزنید نگاهی به کشورهای خاور دور بیاندازندکه لحظه به لحظه (حتی فیلیپین ( داره ارزش پولشون در مقابل دلار میره بالا. (880042) (moderator102)
 
United States
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۰:۳۷:۵۴
دوست عزیر قیمت دلار هیچ وقت در ایران مقدار واقعی آن نبوده است و همیشه گرانتر از مقدار واقعی آن به مردم فروخته شده است که باعث شوک تورمی در سالهای بعدی گشته است در زمان آقای خاتمی قیمت نفت تا 12 دلار پایین آمد که قیمت دلار از حدود 460 تومان به 800 تومان یکباره افزایش یافت و این شوک در سالهای بعدی خود را در تورم نشان داد و حتی با بالا رفتن قیمت نفت از 12 دلار به 140 دلار نه تنها ارزش ریال افزایش نیافت بلکه تا 950 تومان هم کاسته شد.
قیمت واقعی دلار حتی کمتر از 850 تومان است دولت در هر سال قیمت خدمات را افزایش داد و همین امر باعث ایجاد تورم و افزایش قیمتها گشت.

برای محاسبه قیمت واقعی دلار به ریال شما با محاسبه مقدار تورم ایران و آمریکا در 40 سال گذشته و نسبت گرفتن آنها و همچنین دخیل کردن همانطور که دوستمان در بالا گفته اند افزایش صادرات غیر نفتی و کشف منابع های عظیم نفت و گاز و مواد معدنی و افزایش توسعه انسانی تحصیل کرده و پیشرفت صنایع ایران براحتی به قیمت واقعی دلار که حتی بسیار پایین تر از 850 تومان است خواهید رسید.

شما فکر می کنید چرا چین برای ثابت ماندن ارزش یوان خود مقاومت می کند توجه کنید ثابت ماندن نه پایین آوردن ارزش پول خود، چون می داند با ثابت ماندن می تواند سرمایه ها را جذب کند و یک بازار مطمئن به سرمایه گذارها نشان دهد.

دوست عزیر قیمت ارزان مثلا موز نسبت به میوه های داخلی بدلیل این است :
1- گران بودن کارگز ایرانی نسبت به کارگز فلیپینی
2- کوتاه بودن دست واسطه های فوق منفعت طلب در کشورهای خارجی
3- تولید صنعتی میوه و بسته بندی پیشرفته که میوه را سالم نگه می دارد

موز با قیمت دلار 1226 تومان وارد می شود و میوه های داخلی با قیمت دلار 2000 تومان توسط واسطه ها محاسبه و فروخته می شود.

موز نه تنها در ایران در تمام کشورهای اروپایی و آسیایی و آمریکا جز ارزانترین میوه است.


شما آیا یادتان هست که پارسال هلو درجه 1 را به گاوها دادند و به بازار ندادند
چون واسطه ها حاضر نمیشدند از سود 2 تا 3 برابری خود چیزی کاسته شود
درصورتی که سود میوه در خارج چیزی حدود 10 تا 20 درصد برای واسطه ها است!

متاسفانه ما مافیای میوه داریم

این ماجرا نه تنها در مورد میوه بلکه در مورد خیلی تولیدات دیگر صدق می کند

تنها چیزی که به تولید کنندگان داخلی کمک می کند بالا بردن تعرفه کالاهای خارجی ،جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق، واقعی کردن قیمت دلار به حدود 850 تومان برای کاهش قیمت مواد اولیه و نوسازی خطوط تولید برای کاهش قیمت تولیدات و ایجاد ثبات در قیمت ارز مانند چین است تا تورم توسط ارزها هم منفی شود و هم کاسته شود.

حجم صادرات ما به خارح در مقابل فروش در بازار داخلی بی اهمیت است یعنی ما اول باید مشتری داخلی داشته باشیم که آن هم با ثبات قیمتها صورت می پذیرد نه با گران کردن هر ساله آنها که بدلیل تورم ناشی از گران کردن ارزها !
پس اول مشتری داخلی نه مشتری خارجی ! پس نه گران کردن ارزها ! ثابت نگه داشتن و حتی واقعی کردن و پایین آوردن تا کمتر از نصف ارزها !
چون هر چه کالاها بر اساس تورم ناشی از گران کردن ارزها گرانتر شود به همان نسبت قدرت خرید مردم کاسته و در کارخانه های بیشتری بسته می گردد. و برای اینکه به سرنوشت سالهای گذشته برنگردیم از ورود کالاهای مشابه هم کیفیت جلوگیری شود تعرفه کالا های خارجی بالا رود و جلوی قاچاق کالا گرفته شود و قیمت ارزها به مقدار واقعی آن که کمتر از نصف است کاسته شود. (880105) (moderator102)
 
حسن
Serbia
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۷:۵۳:۵۶
دوست عزیز با نظر شما از یک وجه موافقم ، قطعا" تولید داخل در خیلی از موارد جوابگوی مصرف کشور نیست و یا اصولا" بعضی از کالاها ، مواد اولیه و یا حتی خدمات منشاء داخلی ندارند و می بایست با دقت نظر لازم این دست واردات را مدبرانه مدیریت و از افزایش قیمت آنها جلوگیری کرد.
ولی امروز با وجود شرایط تحریم و بسته بودن سیستم بانکی و صرفا" استفاده از مراودات بانکی در کشورهای محدودی مثل چین ، هند ، کره ، ترکیه و روسیه آنهم در شرایط خاص ،سبد کالای مردم مثل نان و گوشت و مرغ و برنج و دارو و..... در خطر است و قطعا" سوبسیت های دولتی و امکانات موجود مثل ارز مرجع می بایست به واردات این نوع اقلام اختصاص یابد نه پرینتر یا اسکنر و سایر اقلامی از این دست .

نکته اینجاست که شرایط حاضر اجازه هیچگونه خطایی را به ما نمی دهد و می بایست با خرد لازم منابع موجود را مدیریت تا فشار کمتری به مردم تحمیل گردد.

امیدوارم دولتمردان ما هر چه زودتر قدم های عملی و موثری در رفع تحریم ها بردارند و از شعار دادن بیش از حد و بزرگنمایی برخی مسائل پرهیز کنند . علم اقتصاد و سیاست هیچکدام هیچکس را به بسته بودن و عدم تعامل با دیگران فرا نمی خوانند.
و حتی خود واردات اگر به همکاریهای مشترک در تولید بعضی از کالاها بیانجامد بسیار مثبت و تاثیر گذار است .
خلاصه جهان امروز جهان بسته بودن نیست . (878924) (moderator22)
 
امیر
United States
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۲:۴۵:۵۲
وقتی که بانکها و دولت از این دو نرخی بودن ارز سود و منفعت کسب می کنند شما انتظار دارید که ارز تک نرخی شود ؟ مگر همین اخیرا" بانک مرکزی نگفت که بانکها در فروش ارز تخلف کرده اند و ارز دولتی را به قیمت آزاد و به صورت غیر قانونی وارد بازار کرده اند؟ آیا می دانید این اختلاف چه سود بادآورده و بی دردسری را نصیب بانکها کرده است؟
در ارتباط با پرداخت ارز به مسافران خارج مگر ابن کار سالهای سال انجام نمی شده آنهم نه 400 دلار الان بلکه تا همین یکسال پیش 2000 دلار ارز مسافرتی به هر نفر پرداخت می شد.آیا چنین مشکلاتی بروز می کرد؟ آیا قبول دارید که مسافر خارج ( که در شرایط فعلی و با گرانی ارز و هزینه سفر عمتا" تجار و ماموریتهای کاری بخش های دولتی و خصوصی می باشد ) به هر حال به ارز نیاز دارد یا خیر؟ اگر ارز ارزان به میزان نیاز به ایشان داده نشود همین مسافران خارج که ناچار به تامین ارز از داخل هستند ، خودشان موجب بالا رفتن قیمت ارز در بازار آزاد نمی شوند؟.... (878675) (moderator22)
 
محمود
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۲:۴۶:۳۵
...,و اما چند نکته
1-صندوق بین المللی پول نرخ تورم رو از منابع داخلی میگیره و و بعد منتشر میکنه اما همه ما که در ایران زندگی میکنیم میدونیم که نرخ تورم خیلی بیشتر از اینهاست
2-اوضاع ارزی کشور خیلی بهم ریخته و خیایها از دو نرخی ارزهای معتبر سودهای کلانی به جیب میزنن،و ده ها فاجعه دیگر، اما همه اینها بخاطر عملکرد آقای بهمنی نیست(تصمیمات مقطعی و غیر علمی ایشان بجای خود) مشکلات اقتصادی در بخشهای دیگر و...کار را به اینجا رسانده،مشکل گسترده تر از این حرفهاست بکار بردن این جمله برای من جدا مشکله اما باید بگویم که خانه اقتصاد ملی از پایبست ویران است.
3-سه شنبه از قول یک مقام مسئول در روزنامه اطلاعات مطلبی میخوندم به این مضمون که تولید کنندگانی که تونستن دولار به نرخ دولتی رو دریافت کنند از تعداد انگشتان دست هم کمتر است!!با این وصف ما نباید انتظار داشته باشیم که نرخ تورم زیر 40%(با توجه به اقتصاد وارداتی) باشد و درصد بیکاری به یک رقم نزدیک شود!بعلاوه پس این دلار دو نرخی به کدام زخم این اقتصاد خواه رسید؟فقط مسافرتهای خارج از کشور بعضیها؟ یا.... (878677) (moderator22)
 
محمود
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۳:۰۴:۱۰
دلار دو نرخی
یورو دو نرخی
پوند دو نرخی
مارک دو نرخی
.
.
.
.
برنج دو نرخی
گوشت سفید دو نرخی
شیر دو نرخی
.
.
.
.
کم کم:
همه چیز دو نرخی!
آیا کالاهای با نرخ پایین ازیارانه دولتی استفاده نمیکند؟آیا مگر قرار نبود دولت به آزاد سازی قیمتها بپردازد؟و.../کلا هدف نهایی هدفمندسازی کالاها چه بود؟
اما حالا کار بجایی رسیده که دولت بیشتر از زمانی که مردم برنج ، گوشت،روغن و.. را کوپنی دریافت میکردن، برای اینها یارانه پرداخت میکند!این نفی غرض دولت محترم نتیجه غیرکارشناسی بودن طرح هدفمندی یارانه هاست.هدفمندی یارانه ها خوبست اما نه برای اقتصاد متکی به واردات ایران.
شکاف بین کالاها و تقسیم آنها به دولتی و آزاد یعنی برگشت به نقطه ماقبل صفر، یعنی شکاف طبقاتی و اجتماعی بیشتر یعنی شکاف بیشتر بین مردم و متأسفانه نظام. (878705) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۵:۰۴:۳۸
برای نمونه یکسال را حساب کنند ببینند چقدر ارز فروختند .ومعلوم شود ارز دولتی باچه تناسبی صرف واردات کالاهای اساسی ومواد اولیه وماشین الات یا صرف جهانگردی...ها شده است ؟ (878791) (moderator22)
 
اکبر
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۵:۵۴:۵۴
بسمه تعالی
فساد های ارز چند نرخی
البته ارز تک نر خی عوارضی هم دارد. برای مثال: در صورت تک نرخی شدن ارز باید آنها که قبلا وام ارزی گرفته اند، حالا باید با نرخ جدید برگردانند که اگر صنعت باشند در عمل ورشکسته می شوند.
اما در مجموع ارز چند نرخی به شدت فساد زااست.
اولا: در عمل ارز دو نرخی یعنی پرداخت یارانه به بعضی از امور از طریق در اختیار گذاشتن ارز ارزانتر. و بزرگترین یارانه ها در عمل همان یارانه ارز است. لذا دولتی که در آن ارز چند نرخی است عملا نمی تواند بگوید یارانه را برداشته و یا آنرا هدفمند کرده است. بلکه شاید اگر محاسبه شود فساد ناشی از یارانه های بی حساب در آن بیشتر هم باشد.
از طرف دیگر در صورتی که ارز تک نرخی شود چون در آمار رسمی، نرخ ارز رسمی گزارش می شود، در عمل تورم واقعی خود را نشان می دهد. اما دولت نمی خواهد که این آمار واقعی دیده شود. لذا و در واقع دولت با پایین نشان دادن قیمت ارز از ارائه آمار واقعی به مردم و تاریخ خود داری می کند.
برای مثال در اواخر دولت هاشمی که ارز تک نرخی شد ،آمار تورمی بالائی را می بینیم. امروز که این آمارها نشان داده می شود. کسی دقت نمی کند که علت چه بوده و تنها دولت هاشمی را زیر سوال می برند. احمدی نژاد با زیرکی از این ننگ تاریخی خود فرار می کند و آنرا به دولت بعدی می اندازد.
بعد ها آمار چنین نشان می دهد که " او با وجود برداشتن یارانه ها اقتصاد را چنان کنترل کرد که سالی 20 درصد تورم بود و دولت بعدی بدون این اقدام مهم تورم اش مثلا 80 درصد شده."
این روشی است که مدیران در سیستمهای غیر شفاف می توانند با آمار بازی کنند. در سیستم های غیر شفاف یا آمار نیست و یا اگر هم باشد ارزش تحلیل و نتیجه گیری ندارند. لذا باید منابع مستقل از دولت آمار ارائه دهند که در چنین سیستمهائی اجازه ندارند و اگر هم دست به این کار بزنند به عنوان اقدامی جاسوسی با آنها برخورد خواهد شد.
به هر روی ارز چند نرخی برای ملت عوارض بسیار و برای دولت جاه طلب ومستبد، فواید زیادی دارد.
در جوامع آزاد افراد ذی نفوذ و مراجع جامعه معمولا هنر مندان، نویسندگان، اهل علم و قلم، منجمله دانشگاهیان و مجتهدین دینی می باشند. اما باید دانست که همواره افراد ذی نفوذ در جامعه ای که به بیماری مزمن عدم آزادی اندیشه و بیان مبتلا هستند، اهل ثروت و قدرت مثل ثروتمندان، تجار، دلالان، سران و مقامات لشگری و کشوری ذینفوذ خواهند بود. در چنین شرایطی دولت مستبد با برکناری مقامات لشگری و کشوری منتقد، آنها را از صحنه حذف خواهد کرد . لیکن حذف تجار، بازرگانان و صنعتگران به این راحتی نیست. اما ارز دو نرخی این امکان را برای دولت نه تنها فراهم می کند تا به راحتی با تجار و صنعتگران برخورد نماید ( کافی است به آنان که موافق است حواله ارزدولتی بدهد و به بقیه ندهد) . بلکه دولت می تواند از طریق ارز دو یا چند نرخی و عدم شفافیت آن، قدرت و ثروت بسیاری را برای دوستان و نزدیکان خویش ایجاد کند که نه تنها در این دولت قدرت مطلقه خواهند داشت بلکه در دو لتهای آتی نیز دارای نفوذ بسیاری خواهند بود. (878836) (moderator22)
 
ایوب رستمی
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۷:۰۵:۵۱
من اقتصاد نخوانده ام و یک شهروند عادی هستم زمانی که می روم چیزی بخرم تمام فروشنده ها می گویند چون دلار بالا رفته است همه چیز گران شده! با این حساب معلوم است که ثابت نگه داشتن نرخ ارز دولتی سودی به حال من مصرف کننده ندارد!
اما اگر دلار دولتی گران شود مابه التفاوت نرخ فعلی و نرخ آزاد به صورت ریال دریافت می شود و اگر این پول به بازار داخل تزریق شود باعث افزایش نقدینگی و بالا رفتن تورم (که در حال حاضر هم کمر شکن است!) می شود و دود آن به چشم مردم می رود، پس باید چه بکنیم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (878882) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۸:۴۰:۴۱
مابه التفاوت به صورت یارانه نقدی به همه مردم همه مردم بدهند (880282) (moderator102)
 
ایوب رستمی
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۱۱:۵۴:۰۵
سلام
عرض من هم همین بود که اگر این پول به هر صورتی (مثلا از طریق یارانه) وارد بازار شود، چون بجای افزایش تولید و عرضه، موجب افزایش تقاضا می شود، خود به خود تورم زاست و این به ضرر همه مردم است!!!
مثل اتفاقی که سال 84-85 در مورد وام مسکن افتاد و بالا بردن میزان وام موجب بالا رفتن قیمت مسکن شد! (880589) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۱-۰۴-۲۰ ۱۰:۴۱:۲۹
پول از یک جایی گرفته می شود و به جایی داده میشود بنابراین خلق پول نمیشود و حجم پول افزایش نمی یابد
اگر درآمد دولت از این بابت صرف بازپرداخت بدهی دولت به بانک مرکزی و پرداخت بدهی دولت به صنایع شود تورم ایجاد نمیشود و اثرات ضد تورمی هم خواهد داشت.
در مجموع و بر اساس قاعده شناخته شده نظریه مقداری پول، تورم همواره و همواره پدیده پولی است. (885140) (moderator19)
 
جلیلیان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۷:۱۶:۴۴
فعلا یکی از مشکلات اقتصادی کشور عزیزمان آمارهای ساختگی و غیر واقعی است که رد و بدل می شود واین آقایان با کمال خونسری با یک آمار از خودساخته با افتخار پستشان را تحیل می دهند و بعد از دولتمردان لوح تقدیر می گیرند . (878889) (moderator22)
 
محمد
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۱۹:۲۹:۲۶
این وحشتناک است اگر دولت هم در مسابقه افزایش نرخ دلار شرکت کند (878971) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۲۳:۱۹:۳۶
شرکت کند؟مسبب اصلی خود دولت است.فکر میکنید چرا دلار یهو میره بالا و یهو 2 ماه رو 1800 فیکس میشه؟چند تا دلال نمی تونن تاثیر گذار باشن.خودشون دوماه ثابت نگه میدارن آستانه تحمل مردم که فیکس شد باز دوباره یه تکون دیگه میدنوقبلاً هر سال اینجوری بود الان هر ماه . (880046) (moderator102)
 
اسماعيل
۱۳۹۱-۰۴-۱۵ ۲۱:۱۹:۴۰
اي خدا مملكت را يه عده دارن به تاراج ميبرن،
لااقل شما سربازان اقاامام زمان دست بكار شويد. (879045) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۰۰:۱۹:۰۱
خوب مثل اینکه همه راضی هستند نرخ دلار از این که هست بالاتر برود تا شفاف سازی ارزی داشته باشیم. واقعا میفهمید چه میگویید؟ مدیریت غلط ما را به اینجا رسانده است. (879153) (moderator22)
 
farid
United States
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۰۰:۲۴:۲۴
همش حرف همش شعار. عزیز من از این ساده تر نمیشه. دولت در مورد اقتصاد کوتاهی کرده. آیا واقعا خدا وکیلی مردمی که مملکتشون روی نفته سزاوار این زندگی بخور نمیر هستن؟

اگر ما از کارشناسان استفاده کرده بودیم وضعمون خیلی بهتر بود. متاسفانه مسئولیتهای اجرایی به افرادی داده شده که هیچ سر رشته ای از اون مسئولیت ندارن. مثال لازم نیست چون کل مطلب رو الف سانسور میکنه. بابا جان از این ساده تر نمیشه گفت که دولت کوتاهی کرده. همین و بس. (879157) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۱۷:۱۴:۵۴
نه آقا جان دولت از کوتاهی خیلی بیشتر کرده. کاش فقط کوتاهی کرده بود. (879751) (moderator22)
 
farid
United States
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۲:۰۶:۴۷
بابا من اینجوری گفتم که سانسور نشه وگرنه وضع خرابتر از این حرفهاست (880165) (moderator102)
 
Canada
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۰۲:۰۱:۳۹
اگر دولت محترم اطاق بازرگانی محترم که با هئیت موتلفه محترم همگا م هستند و بازار اقتصادی کلان محترم و صنایع صنعتی کلان کشور و مجلس محترم و جناب لاریجانی محترم با یکدیگر یک نشست علمی -سیاسی اقتصادی صمیمانه و کارساز که از نظرات اقتصادان محترم و با دانش داشته باشند بطور یقین جناب بهمنی گرامی و بانک مرکزی محترم میتوانند مشکلات اقتصادی و سیاسی کشور را بسوق سازندگی رهنمود باشند. انشا الئه. (879233) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۰۳:۰۰:۲۵
در مورد اين نظر نويسنده محترم:
"به راستی در شرایطی که اقتصاد کشور با تهدید کمبود ارزی بر اثر تشدید تحریم‌های تجاری مواجه است، پرداخت یارانه به متقاضیان مسافرت‌های خارجی (در قالب ارائه دلار با نرخ دولتی به آنان) در راستای عدالت اقتصادی قرار دارد؟"

به عرض ميرساند:

الف.
مسافر خارح از کشور عوارض قانوني خروج را مي پردازد (مثلا 55 هزار تومان)
ب.
چون دلار آزاد کالاي قاچاق محسوب مي شود و پول ما در اکثر کشور ها براحتي تبديل نميشود بايد دلار از مبادي رسمي بگيرد.
ج.
تعداد کل پروازهاي خروجي کشور را در تعداد مسافران ايراني در عدد 300 (چهار صد نگفتم چون بچه ها را 200 دلار بيشتر نميدهند) ضرب کنيد مي بينيد که از رانت هاي ديگر بسيار کمتر است. در ضمن حدود 2 درصد هم بانک کارمزد دلار را ميگيرد.
د.
اما در مقابل، اين افراد همه که از سر سيري مسافرت خارج نميروند بلکه کار براي کشور، صله ارحام، درمان بيماري، تجارت، تحصيل، زيارت و نظاير ان را هم بايد حساب کنيد. در اين حالت بخش عمدهاي از همان 300 دلار متوسط با خريد کالا به کشور بر ميگردد.
ه.
همين سوراخ دعا هم در حال تنگ شدن است سري به بانکهاي عامل بزن تا با خجالت اطلاعيه (حدکثر در يک نوبت و به 30 نفر بيشتر ارز نميدهيم ) را در کنار صف از ساعت 4 صبح براي نوبت نويسي را ببيني تا بفهمي خيلي هم بي عدالتي نيست که يک ايراني براي خروج ارز از مبادي رسمي با اعمال شاقه ميگيرد چون واقعا به اندازه کافي بابت همين مبلغ هم تحقير ميشود. (879256) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۰۹:۴۱:۴۲
دوستان ببینید.کشور فیلیپین در حال حاضر دارد به سوی یک مرکز گردشگری بزرگ بین المللی تبدیل می شود.می توانست روز به روز ارزش پول خود را کاهش دهد تا توریست بیشتری جذب کند!تا تولیدات بیشتری را به خارج از کشور صادر نماید!تا............ولی ارزش پول این کشور با سرعت در برابر دلار در حال افزایش است در حالیکه کشور جهان سومی است و شدیداً با تبلیغات بسیار زیاد اقدام به تشویق سرمایه گزاران ، توریست ها و بازنشستگان جهت اقامت های مختلف در این کشور مینماید.اعمال سیاست های درست اقتصادی حتی اگر با تورم و بحران مالی جهانی همراه باشد ،ارزش پول ملی و رشد اقتصادی را بدنبال خواهد داشت نه مانند ان بیسوادی که میگوید چه چیز ارزان شده که دلار بشود و یا آن بیسواد دیگر که ارزش دلار 10000 هزارتومانی را در اقتصاد بی تاثیر میداند؟؟؟؟میدانید با این سخنان چقدر خود را مضحکه اساتید خارج از کشور چه ایرانی و چه خارجی نمودید؟در فرهنگ یک دکترای اقتصاد جزء نیز همچون کلماتی وجود خارجی ندارد و نمونه این کلمات بیانگر عدم تحصیلات آکادمیک این مسئولان را حتی اگر با رابطه موفق به اخذ چنین مدارکی شده باشند ، می رساند.حتی مدیریت یک سوپر مارکت توسط این آقایان ، طرف مدت 6 ماه ، ورشکستگی را در پی خواهد داشت. (879369) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۱۵:۲۰:۲۱
ياد دولت خاتمي بخير كه بساط ارز دو نرخي و رانت خواري و درآمدهاي يك شبه رو جمع كرد اما توي اين دولت باز هم بساط رانت خواري و مفت خوري راه افتاد. (879687) (moderator22)
 
علی
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۱۷:۲۱:۵۱
دولت برای سفر به اندونزی 500 دلار می دهد.
من را از اندونزی( فرودگاه) به علت آنکه کمتر از 1000 دلار همراهم بود (600 دلار ) دپورتم کردند. البته این امور برای این دولت جنبه عادی دارد و اساسا خجالت نمی کشند . که یک ایرانی و عضو هیات علمی اش را دپورت کنند. (879753) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۲۳:۲۲:۴۷
شاید آخرین چیزی که این دویت به آن فکر کند خجالت باشد. (880050) (moderator102)
 
بنفشه
۱۳۹۱-۰۴-۱۶ ۱۷:۳۸:۲۵
بازار ازاد یعنی بازار عرضه و تقاضا، وقتی عرضه یک کالایی در بازار کم باشه هر کاری هم که نکنی قیمت بالا خواهد رفت. عرضه کننده دلار به بازار دولت است که با کم عرضه کردن ان قیمت را بالا برده، دومین مساله امنیت است که مردم باید احساس امنیت اقتصادی بکنند که سراغ خرید دلار نروند اما امروزه با این سیاستهای غلط همه از امنیت اقتصادی رنج برده و در پی تبدیل اموال خود به ارزهای خارجی طلا و ... هستند، من منتظرم تا برگزاری دادگاه دریافت کنندگان ارز دولتی که اقایون به رفقا داده اند را تماشا کنم. (879770) (moderator22)
 
يك نفر
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۲:۳۶:۳۶
مشكل اقتصاد ايران فقط عدم شفاف سازي تو تمام زمينه هاست.اكه شفاف سازي بشه كه مثلا واردات فلان جنس دست كيه يا شفاف سازي بشه كه جطور بروزه ها به مزايده كذاشته ميشن يا دارايي مسئولين شفاف سازي بشه و رويه هم رفته اقتصاد شفافي داشته باشيم ديكه شاهد اينهمه رانت خواري و اختلاس و اقتصاد مريض نخواهيم بود (880177) (moderator102)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۴-۱۷ ۰۷:۴۱:۱۶
مقام نیک بهنر از نام نیک است ول کن کی داده کی گرفته فعلا تا هستیم ،هستیم و قتی نیستیم گور پدر نام نیک .
اگر صحبت زندگی مردم است به ما چه ، ما که خودمان رییس کلیم و نیازی به مردم نداریم (880220) (moderator102)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.