نظر منتشر شده
۲۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 193024
کتابخانه فاطمه ها، رایحه خودباوری در محروم ترین نقاط کشور
علی نبوی، 24 تیر 92
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۴ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۳۴
در روزگاری که فرهنگ و هنر چه از جهت ارزش گذاری و چه ازلحاظ امکانات مادی مورد کم لطفی جامعه قرار می گیرد،حرکات خودجوش فرهنگی بسیار شریف و محترم جلوه می کنند.

در تیرماه سال ۱۳۸۹ فرزاد میرشکاری در روستای دهکهان از توابع کهنوج کرمان حرکتی را آغاز کرد، که به مرور زمان بر سر زبانها افتاد و طرفداران خاص خود را از میان مردم روستا و حتی سایر شهرها بدست آورد. بی تکلف بودن این حرکت مصداق جمله " هر آنچه از دل برآید بر دل نشیند" است.

برای ایجاد این حرکت تنها یک فکر سالم و شوق کودکانی بی آلایش و عزمی مصرانه لازم بود که فرزاد میرشکاری و فاطمه ها در خود دیدند. آنها بدون آنکه از کسی توقع داشته باشند خود به فکر مرتفع ساختن نیاز و علاقه خود افتادند تا ثابت کنند که قطعه مفقوده فرهنگ سازی تنها بودجه و امکانات نیست بلکه یک ذهن خلاق و دلی مشتاق است.
پس از رسانه ای شدن موضوع راه اندازی کتابخانه فاطمه ها در دی ماه سال ۹۰ به تدریج توجه نهادها و مسئولین به این اتفاق نو جلب شد. این بار نیز مانند همیشه خیرین از قافله عقب نماندند و انسانی خیرخواه در تیرماه سال ۹۱ با ساخت کتابخانه جدید و بزرگتر شرایط را برای اعضای کتابخانه مطلوب تر ساخت.

فرزاد میرشکاری با تلاش ها و پیگیری های خود گام های مفیدی در جهت توسعه کتابخانه چه از لحاظ فیزیکی و چه از لحاظ فعالیت را بدون هیچ چشم داشتی انجام داده است. او کتابخانه را تبدیل به یک پایگاه فرهنگی آموزشی برای سنین مختلف روستا کرده تا کتابخانه فاطمه ها حرکتی پیشرو باشد.
برای اطلاع بهتر از شرایط کتابخانه با فرزاد میرشکاری تماس گرفتیم تا حال و روز کتابخانه فاطمه ها و فعالیت های آنان را جویا بشویم. او هم با استقبالی گرم ما را از فعالیت های کتابخانه آگاه ساخت.

به گفته میرشکاری کتابخانه فاطمه ها در حال حاضر دارای طیف مراجع و اعضای متفاوتی است که از کودک ۵ ساله تا بزرگسال ۵۰ ساله را شامل می شود. استقبال این چنینی از کتابخانه، موجب افزایش کتاب ها نیز شده است، به طوری که در حال حاضر کتابخانه دارای ۱۰ هزار جلد کتاب است.

میرشکاری علت اصلی ایجاد چنین کتابخانه ای را ایجاد فرهنگ کتاب خوانی در میان کودکان و نوجوانان می داند. به همین منظور علاوه بر تنوع در مضمون، تامین کتاب های مخصوص سن آنها نیز از اولویت های اصلی کتابخانه بوده و قسمت اعظمی از کتاب ها را در بر دارد.

او در مورد آینده بسیار خوش بین بود و از توفیقات بیشتر از کاستی ها گفت. وی بیشتر ترجیح می دهد تا بر تلاش خود بیافزاید تا آنکه مشکلات و موانع را رصد کند. این همت او و اقبال مردم روستا موجب توجه به کتابخانه شد و شاید تنها درخواست حرکت "فاطمه ها" توجه بیشتر از سوی رسانه ها باشد.

نهاد و موسسات گوناگونی یار و یاور فاطمه ها بوده اند که به راه های مختلف از آنها حمایت کرده اند. از جمله این نهادها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دبیرخانه کانون فرهنگی هنری جنوب استان کرمان
اداره ارشاد شهرستان کهنوج
کتابخانه عمومی استان کرمان
کانون توسعه فرهنگی کودکان
موسسه پژوهشی کودکان دنیا
موسسه نیکوکاری رایحه

به گفته میرشکاری، ایجاد کتابخانه موجب شور و شوق در روستا شده است و شناخته شدن این روستا به عنوان روستایی پیشرو در عرصه کتابخوانی برای اهالی روستا جالب و خوشحال کننده است.

فرزاد میرشکاری طرحی برای تاسیس کتابخانه در روستاها ارائه کرده و منتظر نتیجه آن است. او ایجاد فرهنگ کتابخوانی را از بزرگترین دغدغه های خود می داند و اجرای این طرح را برای نوجوانان و جوانان روستا بسیار مفید می داند.

او برکات پیاده شدن این طرح در روستا را رضایت بخش برشمرد و نمونه هایی از آن را اینگونه بیان کرد: با شروع به کار کتابخانه مسئله اصلی کمبود کتاب بود که با رسانه ای شدن کتابخانه از سراسر کشور بالغ بر ده هزار جلد کتاب جمع آوری و برای کتابخانه فرستاده شده است. همچنین برای تنوع در مطالعه ۱۲۰ نسخه مجله نیز به کتابخانه تزریق شد. با افزایش تعداد کتاب در کتابخانه، طبیعتاً تعداد اعضا نیز افزایش یافت و کتابخانه با دست بازتری به عضو گیری اقدام نمود. تعداد اعضای فعلی کتابخانه در حال حاضر بیش از دویست نفر است.

کتابخانه فاطمه ها با برگزاری جشنواره کتاب باحضور دانش آموزان تهرانی در این کتابخانه پیوندی میان دانش آموزان بومی روستا و شهر تهران ایجاد کرد. این حرکت به نوعی باعث درک متقابل کودکان و نوجوانان از شرایط مختلف یکدیگر می شود.

برای گسترش فعالیت های فرهنگی نیز اقدام به ثبت و راه اندازی کانون فرهنگی فاطمه ها شد. این کانون زیر نظر دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری جنوب استان کرمان تشکیل شد تا گام مهمی در جهت یک حرکت فرهنگی سازمان یافته باشد. با کسب موفقیت های متعدد توسط کتابخانه روستا های اطراف نیز به الگوبرداری از مدل فرهنگی حرکت فاطمه ها بصورت داوطلبانه و توسط جوانان بومی پرداختند تا به تدریج اثرات فرهنگی کتابخانه در میان دیگر روستا ها نیز نمایان شود.

بانی کتابخانه فاطمه ها در ادامه می گوید: در ضمن فعالیتهای فرهنگی کتابخانه، پتانسیل دیگری در روستا رصد و مورد استفاده قرار گرفت. پتانسیلی که در بسیاری از روستاها وجود دارد و از آن غافل هستیم. با مراجعه افراد مختلف بویژه گردشگران به روستا بازار فروش صنایع دستی روستا نیز رونق گرفت. این یک مدل ساده برای استفاده از منابع محدود در محیطی محدود بود که به نحوی مطلوب انجام گرفت. تشکیل تیم فوتبال کتابخانه فاطمه ها اقدام دیگری بود که با انجام آن بستری برای فعالیت های ورزشی از سوی یک پایگاه فرهنگی ایجاد شد. می توان گفت میرشکاری با این اقدام تلاش کرده تا علاوه بر سلامتی ذهنی مردم وستا سلامتی جسمی و نشاط آنان را نیز تامین کند.

فرزاد میرشکاری با شروع یک حرکت ابتدایی و خودجوش و توسعه آن، به واقع یک حرکت فرهنگی نو در کشور پیاده کرد.
تصاویری که در پایان این گزارش می بینیم، از شور و شوق مردم و همچنین توجه افراد مختلف نسبت به کتابخانه حکایت دارد که توسط خود میرشکاری تهیه شده است.


تصویر نمای اولیه کتابخانه فاطمه ها در روزهای نخست تأسیس



تصویر ساختمان جدید کتابخانه فاطمه ها که خیری آن را برای اعضای پرتعداد این کتابخانه ساخت


مشهدی نرگس هرگز تصور نمی کرد بعد از یک عمر زندگی در روستا روزی هنر دستش باارزش شود و به فروش برسد.


برگزاری جنگ شادی در روستای دهکهان و حضور قابل توجه کودکان به همراه خانواده هایشان


برگزاری دوره ی آموزشی صنایع دستی و نقش آن در اقتصاد یک روستا از طرف کتابخانه


کتابخانه فاطمه ها مجری مراسم مذهبی روستا


تیم فوتبال کتابخانه فاطمه ها، قهرمان لیگ فوتبال دهستان دهکهان


برگزاری کارگاه آموزشی بازیهای فکری در کتابخانه و استقبال اعضا


آموزش کامپیوتر واستفاده از اینترنت در کتابخانه


تقدیر از موسس این کتابخانه توسط اساتید دانشگاه تهران با حضور مصطفی رحمان دوست
 
ابراهیم
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۱۶:۴۶:۴۳
همه اش هم بعهده دولت نیست. ما ملت هم باید همت کنیم. کتابخانه فاطمه ها درسی بزرگ است. (1512008) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۰:۴۶:۴۲
درسته همچی بر عهده دولت و مسئولین نیست ولی نباید در راه اندازی و گسترش چنین کارهای بزرگی سنگ اندازی کنند
ما را به خیر تو امیدی نیست شر مرسان! (1513415) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۱۸:۵۶:۱۳
آدم وقتی این چیزا رو میشنوه قلبش لبریز از شادی میشه (1512301) (alef-10)
 
اسحاق
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۱۹:۴۷:۴۲
باریکلا همت و اراده ی آقای میرشکاری! حرکت ایشون ما رو به یاد کوچکترین مدرسه ایران انداخت. هرکار خود جوش و مردمی مطمئنا ثمر بخش خواهد بود. امیدواریم به اندازه ی کافی از ایشان حمایت مادی و معنوی صورت بگیرد. (1512386) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۲۱:۴۶:۳۲
محرومیت محدودیت نیست (1512562) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۲۱:۵۰:۴۲
ای کاش مسئولین ما از این جوان یاد میگرفتند . و به جای کمک به چنین کسانی همایش های پرهزینه و بی فایده برای فرهنگ کتاب خوانی برگزار نمیکردند (1512564) (alef-10)
 
Kalantari
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۲۱:۵۶:۴۵
همت انسان های خوش فکر همیشه ستودنی است من نیز در ستودن این انسان خوش فکر سهیم می شوم.خصوصا اینکه فرزاد میر شکاری یعنی همان خوش فکر ستودنی دانشجوی من بوده . فرزاد عزیز امیدوارم بیشتر در باره تو بشنوم و باعث خشنودی همه ما شوی.
عزت اله کلانتری مدرس دانشگاه (1512576) (alef-10)
 
علیرضا
۱۳۹۲-۰۴-۲۴ ۲۳:۳۷:۴۹
درود بر آقای میر شکار که با عزم و واراده قوی و فکر روشن توانست این حرکت فرهنگی بزرگ را راه اندازی کنه
من هم دوست دارم راه و فعالیت ایشان را در منظقه خودم ادامه بدم. (1512708) (alef-13)
 
اسدلله احمدی
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۰۱:۲۳:۰۶
احسنت به فرزاد به سایت کتابخانه هم میتوانید سر بزنیدhttp://kfatemeha.blogfa.com (1512857) (alef-6)
 
alireza saeed
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۰:۰۳:۳۰
باسلام خدمت همكار گرامي آقاي ميرشكاري اميدوارم در تمام مراحل زندگي موفق باشيد. (1513291) (alef-10)
 
sajad
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۰:۰۶:۱۴
فرزاد جان این کار تو و فاطمه ها برای پیشرفت فرهنگی شهرستان محروم شده کهنوج به همان اندازه شیرین و مفید است که باران در بیابان شیرین و مفید.
امیدوارم این درسی را که تو و فاطمه ها به مردم و به خصوص مسولین کهنوج داده اید به خوبی یاد گرفته باشیم. (1513304) (alef-10)
 
احمد عرب گوئینی
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۰:۲۱:۰۷
جناب آقای میرشکاری الگوی بسیارخوبی برای جوانان جنوب استان کرمان هستند باشد که با توجه بیشتر مسئولین ضمن تقدیر از ایشان موجبات رشد ،شکوفایی و تشویق هم سن و سالان ایشان در این مناطق به وجود آید . (1513350) (alef-10)
 
پارسا
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۱:۰۰:۱۱
برایم بسیار جالب بود انجام چنین کارهایی اون هم با امکانات محدود (1513454) (alef-10)
 
کهنوجی
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۱:۰۴:۰۹
ما به داشتن چنین جوانانی افتخار میکنیم .ای کاش مسئولین ما قدر این جوانان و این حرکات بزرگ را میدانستند (1513465) (alef-10)
 
محمدرضا
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۱:۱۰:۳۳
گزارشی از این کتابخانه را توی تلویزیون دیدم ولی نمیدونستم این همه پیشرفت کرده علاوه بر کتابخوانی در دیگر زمینه ها هم فعالیت میکنه (1513482) (alef-10)
 
بهنام
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۱:۱۴:۱۹
چه عجب یکی هم پیدا شد توی این عصر اینترنت به فکر کتاب های خاک خورده کنج زیرزمین هم باشه (1513489) (alef-10)
 
فرهاد
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۱:۲۱:۳۷
اصلا چنین چیزی داریم !واقعا داریم! (1513499) (alef-10)
 
مرمر
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۲:۱۲:۲۱
عالیه (1513610) (alef-6)
 
مهدیس
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۲:۳۵:۵۱
مسئولین باید کمکش کنند تادل سرد نشه و باز برای فرهنگ سازی کارشو ادامه بده (1513693) (alef-6)
 
یگانه
۱۳۹۲-۰۴-۲۵ ۱۴:۳۷:۲۲
آقای میرشکاری،بهتون تبریک میگم.امیدوارم مسئولین بیشتر حمایت کنن. شما به عنوان "چهره ماندگار"آموزش و پرورش هستید.انشا...که خدای بزرگ همراهتون باشه.امیدوارم بتونیم توی این کار خیر ماهم سهیم باشیم. (1514122) (alef-6)
 
اهورا
۱۳۹۲-۰۴-۲۶ ۰۸:۴۷:۵۸
آقای میرشکاری درود بر شما و روحیه ی خستگی ناپذیرتان (1515479) (alef-6)
 
دولت آبادی
۱۳۹۲-۰۴-۲۶ ۰۹:۰۱:۳۲
آقای روحانی امیدواریم در دولت شما بیشتر شاهن چنین حرکت خود جوش و همچنین حمایت شما از همچین جوانانی باشیم.چرا که همه می دانیم برای ترمیم فرهنگ و هر چیز دیگری بیش از هر چیزی همت و انگیزه جوانانی نظیر فرزاد در مناطق بومی خود نیاز دارند. کاش زمینه ای ایجاد بشود که شاهد شکوفایی بسیاری فرزاد های دیگر در مناطق مختلف کشور باشیم. (1515496) (alef-6)
 
محمدرضا
۱۳۹۲-۰۴-۲۶ ۱۷:۱۱:۳۱
توی تربیت معلم خواجه نصیر کرمان هم دوره ای بودیم..واقعا باید از این حرکات درس بگیریم.. (1516701) (alef-13)
 
آسمان
۱۳۹۲-۰۴-۲۷ ۱۲:۵۰:۰۶
سلام . وقتی این کتاب خانه راه اندازی شد ، من وبلاگ مربوط به آن را خواندم و خیلی خوش حال شدم . چند کتاب هم تهی کردم و برای تشویق بیش تر بچه ها به کتاب خوانی برای آن ها فرستادم .کاری که هر سال در مدرسه ی خودمان انجام می دهم و حالا احساس می کنم وقت آن رسیده است که این گونه کارهای زیبا و پرفایده که در میان مردم نقش کمرنگی دارد به همین وسیله ، در میان مردم تبلیغ شده و شروع کارهای خوب و قابل اعتنا نه فقط در یک جا بلکه در کل کشور کلید زده شود . مردم باید از این طریق همت و تلاش در جهت کارهای خیر را بیاموزند و نباید صبر کنند تا دیگران برایشان کاری انجام دهند . و جالب تر این است که این گونه ابتکارات از روستاها و مکان هایی به چشم می خورد که جزو مناطق محروم کشور می باشند .همیشه موفق و مؤید باشید. (1518062) (alef-13)
 
reza
۱۳۹۲-۰۴-۲۷ ۱۴:۱۳:۱۴
سایت www.lrn.ir نرم افزارها وانیمیشن های آموزشی و بازی های فکری جالبی برای کودکان در این ایام تابستان گذاشته است.حتما مراجعه کنید. (1518207) (alef-13)
 
farzad mirshekary dehkehan
۱۳۹۲-۰۴-۲۹ ۱۰:۲۴:۵۶
به نام خدا
سلام به همه دوستان عزیزی که نظرات قشنگ خود را بر روی گزارش کتابخانه فاطمه ها گذاشته اند. واقعا تشکر از ایه همه لطف و دادن انرژی و دلگرمی شما فرهنگ دوستان و علاقه مندان به تروج خواندن. سلامی ویژه هم دارم خدمت استاد عزیزم جناب آقای کلانتری به خاطر محبتشون و همینطور سایر همکاران خوبم. من همچنان با توکل به خدا و همکاری شما بزرگان انشاالله این راهی که در پیش گرفته ام بهتر و حرفه ای تر از هر زمان دیگری ادامه خواهم داد.
جادارد تشکری هم کرده باشم از مجموعه سایت الف و دوستانی که همیشه لطف داشته اند به بنده و کتابخانه. و همینطور سپاسگزاری کنم از حاج احمد یوسف زاده فعال فرهنگی منطقه جنوب و مدیرمسئول هفته نامه روبارزمین که مشوق اصلی بنده برای ادامه این کار از همان روزهای اول بوده اند و تشکر و قدردانی از همه نهادهای حامی کتابخانه که اسمشان در گزارش ذکر نشده است.

انجمن دوستدار کودک کرمان و آقای دکتر زند رضوی و همسرشان
گروه تئاتر بهزاد و سرپرست دوست داشتنی آن جناب آقای مهراد بهزادی
خیریه آرام
شورای کتاب کودک و خانم نوش آفرین انصاری
خانه کتابدار
کانون پرورش فکری کودکان کهنوج (1520120) (alef-13)
 
عمرانی
۱۳۹۲-۰۸-۲۰ ۲۰:۰۴:۲۵
سلام.اقای میرشکاری واقعا باید به شما افتخار کرد.شاید خنده دار باشه ولی الان فهمیدم تو دهکهان همچین چیزی هست....انشا الله که در همه زمینه ها موفق باشی... (1771449) (alef-13)
 
دوست
۱۳۹۲-۱۰-۰۵ ۱۳:۳۳:۴۲
سلام دمتو.ن گرم شما باعث افتخار کهنوج ودهکهان هستید (1865756) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
کتابخانه فاطمه ها، رایحه خودباوری در محروم ترین نقاط کشور