نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 372223
حقوق سربازان چقدر است؟
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۴ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۵۹
در سال ۸۶ مجلس شورای اسلامی در طرحی تصمیم گرفت قوانین مربوط به خدمت نظام وظیفه را دستخوش تغییراتی کند. تغییراتی که هیچ وقت اعمال نشد و برای اعمال نشدن آن نیز قانون وجود داشت!

هنوز چهل روز از درگذشت سربازانی که با اتوبوس در جاده کرمان-اهواز راهی دره شدند نمی گذرد که یک مینی بوس حامل سربازان در شمال کشور دچار حادثه شد. همین هفته گذشته بود که پیکر سه سرباز شهید مرزبان را بدون تشریفات نظامی و با هواپیمای حامل بار به خانه هایشان فرستادند.

به گزارش عصرایران به نقل از ابتکار، شاید همین اخبار هفته های اخیر برای دانستن جایگاه سربازی در کشورمان کافی باشد. کسانی که فیش های حقوقی نجومی ندارند، اگر دیر به خدمت سربازی بروند جریمه می شوند و دو سال کلی مرارت و سختی می کشند اما ساده ترین حق مسلمشان با اینکه در قانون اساسی نوشته شده برایشان اجرا نمی شود.

قانونی برای اجرایی نشدن قانون!
در سال ۸۶ مجلس شورای اسلامی در طرحی تصمیم گرفت قوانین مربوط به خدمت نظام وظیفه را دستخوش تغییراتی کند. تغییراتی که هیچ وقت اعمال نشد و برای اعمال نشدن آن نیز قانون وجود داشت!

بر اساس ماده ۴۹ قانون خدمت وظیفه عمومی، «حقوق ماهانه کارکنان وظیفه بر اساس عوامل درجه و تحصیلات و مدارک اکتسابی برابر ابلاغ ستادکل بر مبنای حداقل حقوق کارکنان پایور نیروهای مسلح موضوع لایحه قانونی مربوط به حداکثر، حداقل حقوق ،‌مستخدمین شاغل و بازنشسته و آماده خدمت مصوب ۳ خرداد ۵۸ شورای انقلاب تعیین می شود.» حال اینکه بر اساس ماده ۵۰ قانون خدمت وظیفه عمومی «افسران و درجه داران وظیفه در صورت اعزام به ماموریت یا انتقال یا خدمت در مناطق محروم و بد آب و هوا مشمول مقررات فوق العاده و مزایای مربوط به افسران و درجه داران کادر ثابت نسبت به حقوق آنان خواهند بود. سایر کارکنان وظیفه در موارد مذکور از دو سوم فوق‌العاده‌ها و مزایای درجه گروهبان دومی کادر ثابت نسبت به حقوق آنان خواهند بود. سایر کارکنان وظیفه در موارد مذکور از دو سوم فوق‌العاده‌ها و مزایای درجه گروهبان دومی کادر ثابت برخوردار خواهند شد.»

به زبان ساده تر با توجه به ماده ۴۹ و ۵۰، حقوق دریافتی یک سرباز باید بین ۶۰ تا ۹۰ درصد حقوق هم کادر خود باشد. حقوق یک سرباز در حال حاضر بر اساس مدرک تحصیلی که دارد، بین ۷۰ تا ۱۲۰ هزار تومان تغییر می‌کند. حال اینکه بر اساس اطلاعات به دست آمده توسط خبرنگار «ابتکار» حقوق دریافتی یک ستوان دو حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است و این در مقایسه با یک سرباز که مدرک کارشناسی ارشد دارد و دارای درجه ستوان دو بوده، به خوبی نقض یک قانون را نشان می دهد.

با محاسبه ای ساده یک سرباز باید ماهانه ۹۰۰ هزار تومان دریافت کند! حال اینکه بر اساس شواهد حقوق یک سرباز ستوان دو فقط ۱۰۸ هزار تومان است.

اما چرا ماده ۴۹ و ۵۰ قانون خدمت وظیفه عمومی اجرا نمی شود؟ هرچند در ماده های ۴۹ و ۵۰ تلاش شده است تا سربازان به حق و حقوق خود برسند اما ماده ۵۲ قانون خدمت وظیفه به وضوح همه چیز را به عهده دولت و سرانجام بودجه واگذار می کند. اتفاقی که در چند سال اخیر به تحقق نرسیده و بر اساس گفته های سردار موسی کمالی، جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح در فروردین ماه سال گذشته، برنامه خاصی برای افزایش حقوق سربازان وجود ندارد.

حال سوالی که مطرح می شود این است که یک سرباز می تواند با این مبلغ زندگی کند! بر اساس گفته های سردار کمالی، جانشین اداره کل منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح در دی ماه سال گذشته حقوق سربازان چیزی حدود ۷۰ تا ۱۲۰ هزار تومان در ماه است. یک سرباز کارشناسی ارشد ماهانه ۱۰۸ هزار تومان حقوق می گیرد که روزانه حدود ۳۶۰۰ تومان می شود. در شهر تهران یک سرباز برای رفتن از یک نقطه به نقطه دیگر گزینه های مترو، اتوبوس های شهرداری و یا خودرو سواری و تاکسی را پیش رو دارد. حال باید دید پیش‌بینی دولت و نظام وظیفه چه بوده که یک سرباز برای اینکه به محل خدمتش برسد و بتواند بازگردد این حقوق را برای او در نظر گرفته اند. با این حقوق یک سرباز حتی اگر محل خدمتش در استان، شهر و به طور کلی خیابان و حتی در منزل پدری اش نیز باشد، بازهم نمی تواند از پس مخارج ماهانه خود برآید. این در حالی ست که این مبلغ رفت و آمد سوای هزینه خوراک و زندگی یک سرباز می شود!

تخفیف صفر درصد حمل و نقل برای سربازان
در کنار هزینه های فردی که یک سرباز دارد، حمل و نقل یکی از بزگترین دغدغه های او است. بسیاری از سربازان دیپلم که به آن ها سرباز صفر نیز گفته می شود فقط ماهانه بین ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان از نظام وظیفه دریافت می کنند.

شهرداری برای دانشجویان، دانش آموزان، افراد سالمند، خانواده های شهدا، کمیته امداد و بسیاری دیگر تسهیلاتی را فراهم می کند که بتوانند به راحتی از حمل و نقل عمومی استفاده کنند. برای سالمندان کارت منزلت با تخفیف ۹۰ درصد صادر می کند. افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی نیز از این خدمات برخوردارند. گفتنی است برای جانبازان ۲۵درصد به بالا، معلولان و والدین و همسران شهدا کارت ویژه ای با تخفیف ۱۰۰ درصد صادر می شود اما سربازان که با توجه به میزان حقوق دریافتی و زندگی در شهر دیگر نیاز مبرم به تسهیلات حمل و نقل دارند از هیچ گونه کارت تخفیفی برخوردار نیستند. این بدان معنی است که شهرداری با آموزش و پرورش، وزارت علوم، بنیاد شهید و کمیته امداد رایزنی هایی را انجام داده اما با سازمان نظام وظیفه نتوانسته هیچ همکاری در این زمینه داشته باشد.

در حالی که برابر ماده ۸۰ قانون خدمت وظیفه عمومی ارائه تسهیلاتی برای استفاده رایگان از قطار، اتوبوس، ورزشگاه‌ها، گردشگاه‌ها، موزه‌ها، سینماها و... نیز پیش‌بینی شده است.

تغییر قوانین بدون تاثیر در جایگاه سربازان

هرسال قوانین مربوط به سربازی تغییر می کند، عده ای در این راه معاف می شوند و عده ای دیگر را دچار مشکلات بیشتر می کند. سربازی در ایران در حال حاضر که این گزارش را می خوانید ۲۱ ماه است. هرچند در دهه اخیر توجه به تخصصی شدن سربازی در راستای کار نظام وظیفه قرار گرفته و توجه به سرباز معلم و بنیاد نخبگان سعی در تخصصی تر شدن دوره سربازی دارد اما خان های هفتگانه رسیدن به آن نیز بسیاری از دانشجویان را خسته می کند.

سربازی شتری است که جلو در خانه هر پسری می خوابد. ای کاش با اجرایی کردن قوانین نه در گذراندن آسان دوران سربازی بلکه در ارزش نهادن به حقوق جوانان این مرز و بوم تاثیر گذار بود.
 
کلمات کلیدی : مشمولان وظیفه، خدمت سربازی
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۵:۲۰:۳۲
سلام
باور بفرمایید از این قانون های گاه و بیگاه خسته شدم
من سال 94 به مدت 2 ماه و اردیبهشت 95 به مدت 15 روز (15 روز، شبانه روز در پادگان)، دوره تکمیلی بسیج رو گذروندم به این امید که دیگه آموزشی نداشته باشم.
به ناگاه سال 95 قانون رو عوض کردند و گفتند باید 15 روز هم در غالب دوره آموزشی، مجددا آموزش ببینیم.
حتی شایعه کردن که دیگه این دوره تکمیلی اعتبار نداره و باید 2 ماه کامل آموزش ببینیم.
شما رو به خدا یه نفر این نوسانات تصمیم گیری آقایون رو بررسی کنه
ما که دستمون به جایی نمیرسه (3823430) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۶:۲۷:۲۲
حقوق. آنها. با مدیران. نجوم ی یکی است فقط صفراشون. کم. و زیادن (3823556) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۵ ۰۰:۲۰:۲۰
من یک سرباز متاهل فوق لیسانس هستم با متوسط 12 ساعت کار روزانه 200 هزار تومان حقوق میگیرم که بیشترین حقوق میان سربازان است. این در شرایطی است که فقط 500 هزار تومان اجاره خانه ام هست. (3824047) (alef-13)
 
خانواده دو سرباز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۶:۵۹:۰۵
بخدا پدر من كارگره ،دوتا سرباز داريم يكش تو تهران خدمت مي كنه و ديگري در بندر عباس ، ما خودمون بوشهري هستيم ،ايا اين انصافه با اين كرايه هاي نجومي و حقوق 40هزار تومني ، درسته بايد براي اين مملكت مفتي خدمت كنند ولي نه اين طور ديگه ......بخدا خانواده ام براي هزينه و كرايه اينها دچار مشكل شدن از مسولين ميخوام يه فكري به حال سرباز ها كنند ،اگر بودجه نداريد چرا عمر يك نفر رو هدر ميديد تو سربازي هم غذاي درستي كه نمي دهند بايد سرباز از پول خود غذا بخره ..ايا اين انصافه .....با اين مديريتتون (3823606) (alef-13)
 
همت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۷:۵۶:۱۰
فکری به حال سربازان رشید اسلام بکنید که درکسوت دفاع از ملت وارمان مقدس ایران قرار دارند ولی به دیده یک سرباز عاطل وباطل نگاه میشود نه حقوقی نه ارزشی اگر دولت بودجه نگهداشت انها راندارد مدت سربازی را تعدیل نماید تا انها بتوانند درجامعه سرخورده وپریشان احوال نباشند (3823681) (alef-13)
 
علي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۸:۰۲:۲۶
بنده سال 89 از شهرستان عازم تهران شدم و محل خدمتمون هم ارتش بود با ستوان دوم يگان خدمتم هم لويزان بود چيزي حدود 40 تومن حقوق بهمون ميدادن ﮐه نه ميشد باهاش بياي مرخصي نه ميشد باهاش يه ماهو باهاش سرﮐرد ماهي بود تو جيبيم يه تومن هم ﭘيدا نميشد بچه هاي ﮐه ساﮐن تهران بودن بعدازظهر ميرفتن خونشون بنده اضافه هم ميموندم تو يگان ﮐارهاي اداري رو انجام ميدادم بعد ازظهر نه ميتونستيم چيزي بخريم نه جايي بريم با يه مشت سرباز صفر سربه هوا هم ﮐه نميشد همدم شد رو چمن هاي ﭘارﮐ جنگلي لويزان دراز ميﮐشيدم و از سوزش چشمام ﮐه با ﮐامﭘيوترهاي داغون ارتش ﮐارميﮐردم چشام ميسوخت يادم مياد اون روزو گريه ﮐردم از بي ﮐسي و بيﭘولي خالا بميرم هم نه ﭘسرمو ميزارم خدمت ﮐنه نه چيزي ما ﮐه چيزي نديديم (3823689) (alef-13)
 
فرزین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۹:۳۹:۱۲
هیچی بدتر از این نیست که با مدرک دکترا یا فوق لیسانس یا هرچیزه دیگه باید مفت و مجانی 2 سال کار کنی و آیندت تباه بشه و از همه چیز عقب بیفتی بعد اونوقت کارانش و مزایاش رو کسه دیگه بگیره که هیچ به قدری توهین بهت بشه که بعد از سربازی تا چند سال انرژی انجام هیچ کاری رو نداشته باشی. هیچ موقع فلسفه و فواید خدمت سربازی اجباری و بدون حقوق رو نفهمیدم. واقعا درک نمیکنم چرا باید سرباز وظیفه که اگه بره نظامی بشه چندین درجه از کادری خودش بالاتر میشه واسته سر دستگاه کپی یا اسکن یا تو خیابون و کارهای عقب افتاده کسه دیگه رو تمام کنه و بابتش هیچی نگیره. اسم این کار رو نمیدونم چی میشه گذاشت!!! (3823758) (alef-13)
 
پدر سرباز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۲۲:۱۶:۲۴
حقوق يك ستوان دو سرباز هفتاد هزارتومانه (3823920) (alef-13)
 
آتنا
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۱۸:۵۸:۳۳
سلام
همسرم ارشده و حالا رفته سربازی. زندگی ما همینجور عقب میفته. الان دو سال ونیمه عقدیم نمیدونم قراره تا کی طول بکشه. ولی از کسایی که عرضه ی مملکت داریم ندارن و کارای خودشونم نمیتونن درست انجام بدن نمیشه توقع داشت به فکر ما بیچاره ها باشن!
ولی برام جالبه که هیچ فکری پشت قانوناشون نیست. جوونای مردمو مفتی مفتی به کار میگیرن. انصافم چیز خوبیه..... (4056126) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.