نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 380729
یک پیگیری درباره مناظره شریعتمداری و خرازی
بخش تعاملی الف - فاطمه محمدی
تاریخ انتشار : شنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۱۹


شامگاه شنبه گذشته در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما مناظره‌ای بین حسین شریعتمداری مدیر مسوول روزنامه کیهان و صادق خرازی فعال سیاسی برگزار و موضوعات مختلف روز در آن به بحث گذاشته شد.

صرف نظر از جزئیات این مناظره که همه رسانه ها به آن پرداخته‌اند، نکته جالب توجه آن، درخواست هریک از طرفین -به ویژه آقای شریعتمداری- از دیگری برای مستند کردن صحبت‌ها بود چرا که استناد، به سخن اعتبار می‌دهد و صحت آن را قابل بررسی می‌کند. با این حال آقای شریعتمداری در اواخر وقت برنامه مطلبی را بیان کرد که بررسی سند و صحت آن، موضوع این یادداشت است.

مدیر مسوول روزنامه کیهان در سخنان پایانی خود در مناظره شنبه شب گفت: «مگر اوباما نگفته بود که با غلاف اسلحه، برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کردیم؟» و از نظر ایشان این یعنی آمریکا حتی بدون استفاده از اسلحه و با غلاف خالی توانست برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند.

اگر چه آقای شریعتمداری منبع و سندی برای جمله‌ای که از قول اوباما نقل کرد نیاورد، اما جستجو در متون انگلیسی با کلیدواژه‌هایی چون Obama, Iran deal, nuclear, empty holster نشان می‌دهد به احتمال قریب به یقین منبع او مقاله‌ای است با نام "یک توافق بدِ خوب؟"[۱] نوشته توماس فریدمن، نویسنده آمریکایی که روز یکم جولای ۲۰۱۵ و در بحبوحه مذاکرات هسته ای در نیویورک تایمز منتشر شده است. این مقاله سال گذشته در رسانه‌های داخلی نیز بازتاب داشت و در کیهان نیز به عنوان خبر ویژه منتشر شد. در بخشی از این مقاله آمده است:

...اما آیا هنوز می توان یک توافق بدِ خوب به دست آورد؟...... بله! یک توافق بد خوب ....هنوز امکان پذیر است و به جزئیاتی بستگی دارد که در این لحظه درباره آن مذاکره می‌شود. چنین توافقی می‌تواند رئیس جمهور [اوباما] را قادر سازد که به کنگره‌ی بدبین و به اسرائیل بگوید بهترین توافق بدی را که با یک غلاف خالی از اسلحه می‌توان به دست آورد، کسب کرده است و بگوید تا هنگام دگرگونی‌هایی در ایران، زمان خریده است و این بهتر از آغاز کردن جنگی است که کسی نمی‌تواند عواقب زیانبار آن را پیش‌بینی کند.

تفاوت آنچه توماس فریدمن نوشته با آنچه آقای شریعتمداری در مناظره با صادق خرازی بیان کرد آشکار است: فریدمن در مقاله خود تأکید کرده است در صورتی که غلاف اسلحه آمریکا خالی باشد -یعنی در صورتی که قرار نباشد گزینه نظامی به کار گرفته شود- اوباما می تواند به کنگره و اسرائیل بگوید این توافق بهترین "توافق بد خوب ممکن" بوده است. اما بر اساس روایت آقای شریعتمداری، "اوباما"، "گفته است" آمریکا تنها با غلاف خالی اسلحه خود به این توافق دست یافته (و لابد اگر از خود اسلحه استفاده می‌کرد بسیار موفق‌تر می‌بود!)

به بیان دیگر، مخاطب شنبه شب آقای شریعتمداری با شنیدن این روایت او احتمال داشت چنین برداشت کند که پس از توافق هسته‌ای، اوباما سرمست از باده پیروزی، رجز خوانده و از این که تنها با غلاف خالی اسلحه توانسته ایران را سر جای خود بنشاند، ابراز خوشحالی کرده است.

این در حالی است که اولا عبارت "غلاف خالی" را اوباما به کار نبرده و این عبارت متعلق به مقاله نویس نیویورک تایمز است، ثانیا این مطلب چند روز مانده به توافق هسته‌ای نوشته شده، یعنی زمانی که کسی نمی‌توانسته است از به نتیجه رسیدن مذاکرات اطمینان داشته باشد و ثالثا اصلا مفهومش آن چیزی که آقای شریعتمداری گفت، نیست. به عنوان یک نکته حاشیه‌ای، این مسأله را نیز باید افزود که اصولا توماس فریدمن رویکرد آمریکا را در دفاع از منافع ملی خودش در مذاکرات هسته‌ای، رویکردی منفعل می‌دانسته و به آن انتقاد داشته است. فریدمن اندکی پس از توافق هسته‌ای با اوباما مصاحبه می کند و پس از آن می نویسد: «رئیس جمهور [اوباما] این موضوع را روشن کرد که با ارزیابی دو هفته قبل من مبنی بر این که ما [آمریکا] از همه اهرم‌های نظامی یا از همپیمانان خود برای جلوگیری از تبدیل ایران به قدرتی در آستانه هسته‌ای شدن جلوگیری نکردیم، موافق نیست[۲].»

متاسفانه این نخستین بار نیست که مطالب‌ رسانه‌ها و یا اظهارات مقام‌های آمریکایی و غربی درباره برجام یا دیگر موضوعات سیاسی روز در رسانه‌ها و یا در کلام سیاستمداران ما اشتباه ترجمه شده و مصادره به مطلوب می‌شود. اگرچه بخشی از این مسأله –حداقل در حوزه سیاست خارجی- ممکن است عمدی نباشد و به همان مشکل قدیمی یعنی ضعف سیاستمداران و روزنامه‌نگاران و حتی مترجمان در درک و ترجمه متون از زبان انگلیسی یا دیگر زبان‌های بین‌المللی بر‌گردد. مورد ذکر شده نیز تنها مشتی نمونه خروار و یکی از موارد پرشمار از این دست بود اما این نمونه از آن جهت قابل تأمل‌ است که گوینده آن بر ضرورت مستند بودن سخنان طرف مناظره خود تأکید بسیار می‌کرد.

[۱] .
http://www.nytimes.com/2015/07/01/opinion/thomas-friedman-a-good-bad-deal.html

[۲] .
http://www.nytimes.com/2015/07/15/opinion/thomas-friedman-obama-makes-his-case-on-iran-nuclear-deal.html
 
کلمات کلیدی : فاطمه محمدی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۰۷:۳۷:۳۶
احسنت (3881105) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۰۸:۰۶:۴۷
مقاله مستند ووزینی بود ولی کسی نمی تواند این اقای شریعتمداری را از گفتن حرفهای بدون سند باز دارد، شیوه ایشان این است (3881139) (alef-11)
 
مشکین نقاب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۱۵:۲۶:۲۸
نمیدونم چطور اشتباه شریعتمداری در بکار بردن یک کلمه آنقدر بزرگ شد که تونست اشتباهات بزرگتر روحانی و تیمش رو در اصل موضوع هسته ای بپوشونه...
نمیدونم چطور این اشتباه باعث میشه فراموش کنیم که در مقابل نابود شدن صنعت هسته ایمون تقریبا هیچ بدست آوردیم...
آقایون شما به یه سوتی گرفتن از شریعت مداری خوشحال و سرمست هستن که تلخی شکستی که در موضوع هسته ای توسط دولت به ملت تحمیل شد رو فراموش کردن!!!
الف لطفا چاپ کن تا کمی به خودشون بیان این مردم سر در برف فرو کرده!!! (3921300) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۰۸:۱۰:۵۵
از این گونه افاضات جناب شریعتمداری و دوستانشان بسیار دارند (3881145) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۰۸:۵۲:۴۹
بعد روحانی می گه ... بهشون بر می خوره ! (3881218) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۰۹:۳۸:۵۴
درود بر حاج حسین شریعتمداری (3881320) (alef-3)
 
سید
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۵-۲۹ ۲۱:۳۶:۰۳
درود بر حاج حسین شایعه مداری! (3892387) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۰:۳۲:۲۲
بسیار مستند نوشتید و ممنون از شما. گرچه نرود میخ آهنین... (3881456) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۰:۴۲:۱۹
من به نوبه خودم از خانم فاطمه محمدي تشكر مي كنم نه بخاطر تحليلي كه ارائه كرده اند بلكه بخاطر درس بزرگي كه به من و همه خوانندگان الف دادند مبني بر اينكه وقتي يك چيزي را جايي مي شنويد قبل از اينكه براي ديگران بازگو كرده و آن را انتشار دهيد يك كمي وقت بگذاريد و در اينترنت سرچ كنيد و ته و توي قضيه رو در بياوريد و تا به يقين نرسيده ايد (حتي اگر هزارنفر هم آن موضوع را حق مطلق بدانند) تحقيقتان را ادامه دهيد. اگر اين رويه فراگير شود بسياري از مشكلات فرهنگي و سياسي ناشي از شايعات نادرست، جوسازيها، افراطي گريها و ... علاج خواهد شد. (3881477) (alef-11)
 
تئو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۱:۱۵:۴۴
یک طرف از آفتاب تابان برجام حمایت می کرد طرف دیگر طرفداری از خسارت محض بودن برجام
سرکار خانم محمدی ممنون که سند آوردید که جمله منتسب به اوباما نبوده ولی اصل موضوع چ طور بالاخره نفرمودید که برجام آفتاب تابان و فتح الفتوح که مشکل آب خوردن مردم را نیز حل خواهد کرد می باشد یا خیلی کلاه رفت سرمان (3881572) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۱:۵۲:۳۱
همشون میگن ما بدون حتی یه تیربرنامه هسته ای ایران را متوقف کردیم.این جمله رو دایم اوباما وکلینتون میگن (3881663) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۶:۴۴:۰۰
سلام. درسته که این حرف رو اوباما نزده اما از حرف فریدمن میشه اون چیزی هم که مد نظر آقای شریعتمداری بود رو برداشت کرد. اینطوری نیست که منظور فریدمن دقیقا اون مطلبی بوده که شما گفتید.
تنها ایراد آقای شریعتمداری این بوده که این حرف رو اوباما نزده همین... (3882408) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۶:۴۸:۱۹
این ایراد کمی نیست وقتی ازش به اون شکل سوءاستفاده بشه. ضمن این که مطلب فریدمن طوری که اینجا نوشته، مال قبل توافق هم بوده. (3886294) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۸:۴۴:۵۵
شریعتمدار پرچمدار است (3882696) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۲۳:۵۶:۰۹
درود بر حاج حسین (3883109) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۰۶:۴۹:۰۹
من یه جمله به مقاله نویس محترم بگم
برنامه ی هسته ای ایران متوقف شد چه با بکار بردن کلمه غلاف خالی چه با بکار بردن کلمه بدون شلیک گلوله و...
حالا شما داری دنبال مسند کلمه غلاف خالی می گردی؟!!
خانه از پایبست ویران است...
نگید که منظور شریعتنداری رو از بکار بردن مطالب قابل استناد متوجه نشدید که .. (3885198) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.