توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 355998
پاشنه آشیل کنترل بیماری ایدز
تاریخ انتشار : سه شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۵۵
بیماری ایدز که در سال های طولانی گذشته صدها هزار نفر در دنیا به آن مبتلا شده و جان خود را از دست داده اند، به شرط شناسایی، پیشگیری و کنترل زودهنگام، دیگر مانعی برای ادامه زندگی نیست.

ایدز، بیماری نوپدیدی است که اولین نشانه های آن حدود ۳۵ سال پیش در سال ۱۹۸۱ میلادی در آمریکا مشاهده شد و رفته رفته به کشورهای دیگر انتقال یافت که این امر با سرعت بسیار زیادی، ایدز را به بیماری اپیدمیک و مهلک سال های اخیر دنیا تبدیل کرد.

طبق آخرین آمار ارائه شده، بیش از ۳۴ میلیون نفر در جهان به ایدز مبتلا شده اند که کمتر از نیم درصد مردم جهان را شامل می شود.

طبق گفته بسیاری از صاحب نظران، روند انتقال و ابتلا به بیماری ایدز در بسیاری از کشورهای دنیا کنترل شده است ولی برخی کشورها از جمله ایران از جمله کشورهایی هستند که روند کنترل این بیماری هنوز به اجرا در نیامده و باید برنامه ریزی های لازم در این خصوص انجام گیرد.

نخستین مورد گزارش و ثبت شده ابتلا به ایدز در ایران مربوط به سال ۱۳۶۶ و در مورد یک کودک شش ساله مبتلا به بیماری هموفیلی است که فرآورده‌های خونی آلوده دریافت کرده بود. در ۲۹ سال گذشته بررسی روند ابتلا و درمان بیماری ایدز در جامعه سنتی ایران با مشکلات زیادی همراه بوده است که نقطه اساسی و عطف آن، فقر فرهنگی و نبود نگاه مناسب به ایدزی ها و انگ زدن به این افراد است.

طبق آخرین آمار ارائه شده ۲۷ هزار نفر مبتلا به ایدز در کشور شناسایی شده است که البته بسیاری از صاحب نظران بر این اعتقاد هستند که تعداد افراد مبتلای شناسایی نشده بسیار بیشتر به نظر می رسد.

نقطه مشترک علت های پنهان ماندن بیماری ایدز از دیدگاه این صاحب نظران، فقر فرهنگی، انگ های احتمالی برای مبتلایان و نگاه نامناسب به مبتلایان است که این وضعیت می تواند برای آینده کشور نیز خطرساز باشد. جامعه سنتی تر آذربایجان غربی نسبت به جامعه کل ایران نیز بالطبع بسیار بدتر از دیگر مناطق کشورمان به ویژه استان های پیشرفته تر به موضوع ایدز و مبتلایان نگاه می کند.

در آذربایجان غربی طبق آخرین آمار، مبتلایان به ایدز(اچ.آی.وی) حدود ۳۵۰ نفر اعلام شده است که البته این تعداد نیز به تبع کل کشور بخشی از همه مبتلایان است.

*****
یک مورد بیمار مبتلا به ایدز هم زیاد است
مدیرکل امور فرهنگی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ایدز از جمله بیماری ها و آسیب هایی است که وجود حتی یک نفر مبتلا به این بیماری در هر جامعه ای زیاد است و باید جلوی آن به هر نحوی گرفته شود.

هوشنگ عطاپور که معتقد به کنترل بیماری ایدز در ایران و آذربایجان غربی است، افزود: با توجه به جمعیت، وضعیت مرزی استان، رفت و آمدهای مرزی و وضعیت کلی استان، روند ابتلا به بیماری ایدز در آذربایجان غربی نسبت به استان های مشابه خوب است.

وی اضافه کرد: پیش از این، همچون دیگر استان های کشور الگوی ابتلا به بیماری ایدز در آذربایجان غربی، انتقال از طریق سرنگ مشترک معتادان بود ولی در حال حاضر روابط خطرناک جنسی جای آن را گرفته است. وی اظهار کرد: روند کنترلی مناسبی برای مقابله با شیوع ایدز در معتادان تزریقی کشور و آذربایجان غربی انجام شد که باید این امر، با نگاه بهتر به ارتباط خطرناک جنسی نیز تسری یابد.

مدیرکل امور فرهنگی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی تاکید کرد: باید به سمت پیشگیری از ایدز در روابط خطرناک جنسی برویم و آموزش های لازم برای ارتباط جنسی ایمن در مقطع متوسطه تا ۳۰ سالگی به جوانان ارائه شود. عطاپور با اشاره به توجه ویژه رهبر معظم انقلاب به موضوع آسیب های اجتماعی در کشور و ضرورت پیدا کردن راه حل برای آنها ادامه داد: مقام معظم رهبری معتقد هستند که باید مسئولان همچون پدر با آسیب دیدگان اجتماعی برخورد کنند که اگر این نگاه در بین مسئولان تسری یابد، حل بسیاری از مشکلات اجتماعی ممکن خواهد بود.

وی گفت: موضوعات سلامت در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، با چشم انداز صفر هدف گذاری شده، به این معنی که باید این مشکلات در آینده با برنامه ریزی به صفر برسد ولی این نگاه هنوز در کشور ما وجود ندارد. وی با اشاره به اینکه کشورهای مختلف دنیا، بیماری ایدز را کنترل کرده اند، افزود: ما نیز باید راه های رفته آنها را برویم و با کارهای فرهنگی، پیشگیرانه و درمانی، راه انتقال ایدز را سد کنیم.

*****
وجود فاصله زیادی آماری بین بیماران مبتلا به ایدز شناسایی شده و تعداد واقعی بیماران
مژگان رادفر کارشناس بیماری ایدز معاونت پیشگیری بهزیستی آذربایجان غربی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر به علت های مختلف به ویژه مشکلات فرهنگی و فقر دانش اجتماعی فرهنگی موجود در جامعه، فاصله آماری بین بیماران مبتلا به ایدز شناسایی شده و تعداد واقعی بیماران در استان زیاد است.

وی با اشاره به راه افتادن سه موج ابتلا به بیماری ایدز شامل ورود کیسه های خون آلوده به کشور و استفاده در بیماران هموفیلی، تزریق مشترک معتادان و ارتباط خطرناک و کنترل نشده جنسی افزود: تا دو سال گذشته تزریق مشترک، مهمترین عامل بروز بیماری ایدز در آذربایجان غربی بود ولی در این مدت، ارتباط خطرناک و کنترل نشده جنسی جای آن را گرفته است.

وی اضافه کرد: در حال حاضر مصرف قرص های روانگردان و اعتیاد جوانان به این مواد مخدر، تهدیدی جدی در راه کنترل بیماری ایدز در کشور و آذربایجان غربی است که نباید از کنار آن به سادگی بگذریم.

وی اظهار کرد: در بسیاری موارد، جوانانی که قرص های روانگردان مصرف می کنند، به ارتباط جنسی کنترل نشده دست می زنند که همین امر می تواند در ابتلا به ایدز خطرآفرین باشد.

این کارشناس پیشگیری ادامه داد: با روند فرهنگی فعلی و عدم شناسایی افراد مبتلا به ایدز، به علت فقر فرهنگی موجود در خانواده ها و جامعه و احتمال انگ زدن به افراد مبتلا، امکان کنترل این بیماری در آذربایجان غربی وجود ندارد و باید رویه فرهنگی موجود برای رسیدن به موفقیت در این راه عوض شود.

رادفر با تاکید بر اینکه بسیاری از مبتلایان به ایدز شناسایی شده، بیشتر از افراد عادی عمر می کنند، گفت: در حال حاضر داروهایی به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار می گیرد که ضامن طول عمر آنها و جلوگیری از بروز مشکل برای این افراد است.

وی افزود: بسیاری از ما تصور داریم که افراد مبتلا به ایدز، افرادی همیشه بیمار با زخم های التیام نیافته و ضعیف و کسل هستند در حالی که بسیاری از بیمارانی که شناسایی شده و در مسیر درمان قرار گرفته اند، سالم تر از بسیاری از افراد مبتلا نشده هستند و به زندگی عادی خود ادامه می دهند.

وی تاکید کرد: این امر هم باید مورد توجه خانواده ها و جامعه قرار گیرد که بسیاری از افراد مبتلا به ایدز به ویژه در بین بانوان، قربانی ارتباط های اجباری و ازدواج های زوری هستند که ناخواسته مبتلا به ایدز شده اند.

*****
۳۵۷ مبتلا به ایدز در آذربایجان غربی
دکتر رسول انتظار مهدی معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی در گفتگویی که همزمان با هفته ایدز با پایگاه خبری و اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی استان داشت، آخرین آمار مبتلایان به اچ آی وی ایدز را در استان ۳۵۷ نفر اعلام کرد و گفت: در مجموع ۱۹۲ نفر بر اثر این بیماری در استان جان خود را از دست داده اند که ۱۸۹ نفر از آنها را مردان تشکیل می دهند.

وی اضافه کرد: بیماری ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی، ناشی از ورود ویروس نقص ایمنی انسان به بدن است.
وی اظهار کرد: افراد دارای رفتارهای پرخطر شامل معتادان تزریقی به علت استفاده از سرنگ مشترک، افراد دارای روابط جنسی محافظت نشده، پرسنل بهداشتی و درمانی به علت احتمال مواجهه شغلی جزو گروه های در معرض خطر هستند.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی ادامه داد: بیماری HIV / AIDS یک بیماری رفتاری است و داشتن اطلاعات کلی در مورد نحوه انتقال و راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری برای عموم مردم به خصوص نوجوانان و جوانان ضروری به نظر می رسد و محدودیتی برای دریافت خدمات مشاوره ای برای افراد جامعه در این زمینه وجود ندارد.

انتظارمهدی گفت: افراد دارای رفتارهای پرخطر نیاز اساسی به مشاوره و انجام آزمایش های لازم دارند و نباید در این خصوص غفلت کنند.

با توجه به گفته های این کارشناسان، باید فرهنگسازی برای شناسایی واقعی مبتلایان به بیماری ایدز صورت گیرد و فرهنگ لازم برای جلوگیری از انگ زدن به این افراد به ویژه در بین بانوان نیز ایجاد شود.
 
کلمات کلیدی : ایدز
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.