نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 18189
چرا مذهب مانع جذب توریست نیست؟
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱ آذر ۱۳۸۶ ساعت ۱۱:۵۳
گسترش گردشگری، متضمن كاهش بیكاری و توسعه منطقه ای است و درآمد بالای ناشی از آن می تواند وابستگی به دلارهای نفتی را كاهش دهد. در نوشتار حاضر سعی در نشان دادن مزایای گردشگری نداریم چرا كه مزایای آن بسیار روشن است. اما سوال اساسی این است كه با وجود مزایای آشكار توریسم چرا گردشگری در ایران گسترش نمی یابد؟ و چرا گردشگران خارجی چندانی از آثار تاریخی ایران كه به تنهایی می تواند درآمد هنگفتی برای ایران باشد، دیدن نمی كنند؟

با وجود پتانسیل بالای ایران در صنعت گردشگری، کشورمان همچنان در جمع 40 كشور اولی كه درآمد گردشگری بالایی جذب می كنند قرار ندارد. این ضعف عملكرد در جذب توریست و درآمد حاصل از آن را بسیاری به دلیل شرایط ایران و مسایل مذهبی موجود در ایران می دانند.

برخی افراد وجود اعتقادات مذهبی در ایران را به عنوان مانع اساسی در ورود گردشگر به كشور ذكر كرده اند و به این بهانه، ضعف شدید عملكرد متولیان صنعت گردشگری ایران را توجیه می كنند. این درحالی است كه یكی از جاذبه های ایران برای جذب توریست خارجی، جاذبه مذهبی و به تعبیر دقیق تر؛ «خاص بودن» كشورمان از نظر فرهنگی است.

بسیاری از كشورها تلاش دارند خود را صاحب فرهنگ متنوع و  خاص نشان داده و به این بهانه ، جهانگرد بیشتری به كشور خود بكشانند. المان ها و رسوم مذهبی ، یكی از شایع ترین ابزار های «خاص كردن» كشورهاست، بطوریكه برخی كشورهای موفق در صنعت جهانگردی (مانند تركیه و رژیم اشغالگر قدس) از وجود جاذبه مذهبی در درون كشورخود بهره جسته و توانسته اند درآمد هنگفتی از این باب كسب كنند.

كشور عربستان نیز مثال بارز این كسب درآمد است. جاذبه مذهبی تنها وجود اماكن مذهبی نیست بلكه وجود فضای معنوی در كشور و هم زیستی مذاهب مختلف در كنار یكدیگر نیز جاذبه مذهبی لقب می گیرد.

بنابراین به جای زیر سوال بردن مذهب به عنوان مانع گسترش گردشگری می توان از آن به عنوان جاذبه گردشگری بهره برد.

به دلایل دیگری نیز با قطعیت می توان گفت مذهب مانع جذب توریست نیست. عموماً جاذبه های توریستی ایران به نوعی هستند كه توریست خاص را به كشورمان جذب كنند. باید تفاوت بزرگی بین جاذبه های توریستی ایران و دبی و یا سواحل آنتالیا قایل باشیم همچنین باید تفاوتی به همین بزرگی بین توریست های بازدید كننده از این مناطق قایل باشیم. هر چند ایران به لحاظ جاذبه های طبیعی نیز موقعیت ممتازی دارد اما عموماً مناطق تاریخی آن می تواند توریست خاص را به كشور جذب كند. توریستی كه هدفمند است و برای بازدید از مكانی وارد كشور می شود نه صرفاً برای خوش گذرانی. وقتی این ورود هدفمند باشد، قطع و یقین این توریست حاضر است شرایط جامعه ای كه به آن وارد می شود را بپذیرد. بنابراین مذهب مانع اساسی برای جذب توریست نیست. مطالب فوق ناقض این مطلب نخواهد بود كه توریست خاص نیز باید شرایط مناسبی از لحاظ امنیتی، بهداشتی و رفاهی برخوردار باشد بلكه تنها برای اثبات این مدعاست كه مذهب مانع ورود نیست.


حال اگر بپذیریم كه علی رغم وجود شرایط مذهبی كنونی جامعه امكان ورود گردشگر به كشور وجود دارد، آن هم به تعدادی فراوان به علت جاذبه های زیاد، و این موردكه سیاست گذاران به هر دلیل از جمله ورود فرهنگ بیگانه با گسترش توریسم مخالف اند را مردود بدانیم (چرا كه سیاست گذاران به خوبی می دانند كه جمعیت گسترش فرهنگی از توریست به افراد جامعه مقصد نیست بلكه جهت گسترش فرهنگی و بر عكس است) می ماند علمكرد ضعیف ایران.

ایران به لحاظ امنیت از بسیاری كشورهای موفق در جذب درآمد های گردشگری، پیش تر است اما نبود برنامه مناسب و تبلیغات مورد نیاز و لازم مانع جذب گردشگر در كشورمان شده است. وقتی گردشگری به جاذبه های توریستی ایران آگاه نباشد چگونه ایران را به عنوان مقصد انتخاب خواهد كرد؟

تبلیغات گسترده تركیه روی مولانا می تواند تجربه‏ی مفیدی برای ایران باشد. در گوشه و كنار ایران عرفایی به مرتبه مولانا خفته اند. آیا ما حتی تلاشی برای شناساندن آنها كرده ایم؟ تعداد شعرای ایران كه در ایران دفن شده اند و مرتبه ای نظیر مولانا دارند اندك نیست. اما آیا ما از محل توریسم خارجی درآمد زیادی از این اماكن كسب می كنیم؟

صنعت گردشگری به گونه ای است كه خود می تواند خود را گسترش دهد و درآمدهای حاصل از آن چنان زیاد است كه می تواند موجبات بزرگ‏تر شدنش را فراهم سازد. اگر بخواهیم به رشد اقتصادی تعیین شده در برنامه چهارم دست یابیم، یكی از آسان ترین راه حل ها گسترش صنعت گردشگری است و با توجه به پتانسیل موجود كشور، تدوین یك برنامه راهبردی و اراده و همت برای اجرای آن می تواند چرخ های عظیم صنعت گردشگری و به تبع آن اقتصاد ملی را به حركت درآورد.
 
*کارشناس ارشد اقتصاد
 
 
 
علي
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۱۳:۵۴:۵۰
كجاي كاري؟
من مي خوام برم زيارت مشهد الرضا 2 ماه قبلش براي خود و خانواده ام بليط راه اهن يافت نمي شود ؟ توريست ها مگر عقلشون را از دست دادند بيايند در ايران با اين زير ساخت هاي ضعيف و عقب مونده حمل و نقل خودشون را به زحمت بندازند ؟ و هزارن نوفه و موانع ديگر ؟ (44391)
 
سهراب
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۱۴:۱۳:۱۸
استفاده از گردشگران خارجي به نظر من نياز به يكسري بستر و بستر سازي دارد كه الان در كشور ما مهيا نيست. اگر كسي ادعا كند كه جامعه ايراني فعلي مذهبي تر از جامعه ايراني در زمان شاه است ، واقعا حرف گزافي زده است.در زمان حال ( در ظاهر)حكومت مذهبي تر از حكومت قبلي است ولي عامه مردم تقيد كمتري به مذهب دارند.و آنهم به خاطر عملكرد دولت ها است. پس منهم قبول دارم كه مذهب عامل ركود صنعت گردشگري نيست ولي مساله اين است كه الان چيزي كه وجود دارد ... (44393)
 
nader razavy
۱۳۸۶-۰۹-۰۲ ۲۲:۰۱:۴۶
سلام به نویسنده عزیز ومحترم
من با این گونه نوشتن که جامعه مذهبی تر شده ویا کمتر مذهبی شده مخالفم و اصولا
من با مطلق گرایی مخالفم .
من هم باور دارم یکسری اعتقادات مردم ضعف شده است ولی چگونه و باچه معیاری متوجه شده اید تقید مردم کمتر شده است. این را هم بگویم اگر کسی هم عکس این
مطلب را بیان می کرد باز هم و با همین استدلال مخالفت می کردم.
به نظر من یکی از بزرگترین مشکلات جامعه ما همین مطلق گرایی است
یا علی (44453)
 
پیمان
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۱۴:۱۳:۲۲
یکی از دلایل اصلی رونق صنعت توریسم وجود نماتی است که مغایر با رفتار اجتمایی روزمره مردمی است که دین یکی از اینها است.
در مقاله بالا به این مهم اشاره شده و بنظر من دین یکی از قویترین دلایل وجود توریست در کشورهاست زیرا علاوه بر اعتقادات ، پوشش و حتی اماکن جذب توریست را هم در بر میگیرد .
این موارد میتوانند یک فرصت برای کشورها هم بشمار آید که با برنامه ریزی میتوان در آمدهای حاصل را در زمینه های فرهنگی و اجتماعی هزینه کرد.
امیدوارم دولت فرصت سوز ما قدر این موهبت الهی را بداند (44394)
 
مهیار
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۱۵:۰۷:۵۵
در تحقیقات و کنفرانس های دانشگاهی مذهب رو 2 عامل بررسی کردیم و پذیرفتیم:مانع جذب توریسم و جذب کننده توریسم.
توریسم آزادی عمل برای لذت بردن میخواهد که مذهب میتواند باز دارنده باشد.
توریسم فرهنگ خاص میخواهد که مذهب آن را داراست.
برای مکانی مثل مشهد مذهب میتواند به بالا رفتن جذب توریست کمک کند اما آیا این مطلب در کیش صدق میکند؟
مشکل ما عدم هماهنگی و برنامه ریزی در واحد های های توریستی است.
ما باید انتظار ها را مشخص کنیم بعد برنامه ریزی کنیم. (44395)
 
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۱۶:۱۹:۴۴
دوستان هر یک به نوعی اشاراتی داشتند .به نظرمن اشکالات عمده بقرار زیر هستند :
1- سو مدیریت در عدم تبلیغات کافی برای گردشگری ایران
2- عدم امنیت کافی برای توریست ها .مثلا شما در دوبی
کجا دیده اید که با ان حجم توریست کسی را بربایند .ولی طی همین مدت اخیر ببینید یک ژاپنی و دو نفر اروپایی را در ایران دزدیده اند
3- جو سیاسی فعلی و تبلیغات منفی جهانی مبنی بر اینکه ایران کشوری است ناامن
4- کافی نبودن زیر ساخت های استاندارد برای جذب توریست ها
5- اجباری بودن حجاب ( البته این یکی اجتناب نا پذیر است )
فرض کنید یک خارجی حجابش درست نباشد .وضعیت در انصورت به چه شکلی خواهد بود ؟ (44400)
 
محمد
۱۳۸۶-۰۹-۰۳ ۰۷:۴۲:۵۱
بيش از يك ميليارد مسلمان در جهان وجود دارد كه درصد قابل توجهي از آنها قيود مذهبي را بيش از ما ايرانيها دارند ، آنها بدنبال لذايذ به شكل لذت آنتاليايي ويا جزاير قناري ويا... نيستند ، اتفاقا خيلي هم مقيد به حجاب ودستورات ديني هستند (اين تقيد در پيروان ديگر اديان هم وجود دارد ) حال چرا نتوانسته ايم ايندسته را جذب كنيم ؟ به نظر من اولين علت آن ضعف مديريت است كه در اكثرامور كشور وجود دارد ولي متاسفانه هيچ كس حاضر نيست قبول كند كارش را بلد نيست ودليل بودنش رفاقت با مافوقش است . (44470)
 
مسعود ازا یرلند
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۱۸:۲۱:۰۴
دوستانی که کامنت گذاشته اندف همگی داخل ایران هستند اما بنده که خارچ از ایران زندگی می کنم، شاید بتونم مساله رو از دیدگاه دیگه ای هم ببینم.
به اعتقاد من مشکل اصلی توریسم در ایران دو نکته ی کلی است:
1- عدم توجه مسوولین
2- تبلیغات بسیار بسیار منفی غرب علیه ایران!
مورد دوم برای من بسیار ملموس بوده! از آنجا که هر وقت با یک اروپایی هم صحبت می شوم و طرف می فهمه که من ایرانی هستمف اولین سوالش اینه که آیا ایران امن هست!؟!؟
این اروپایی ها تشنه ی سفر هستند! خیلی از جاهای دنیا رو هم دیدن و شاید یکی از معدود جاهایی که خیلی دوست دارن ببینن اما واقعاً می ترسن که بیان، کشور ماست! تبلیغات منفی علیه ایران و اینکه دولت ایران مستبد است، هر روز ده ها و صدها نفر در ایران به دست دولتیان اعدام می شوند، قتل و عارت و ترور توی ایران زیاده و خیلی چیزای دیگه، خزعبلاتی است که خبرگزاری های غربی به خورد مردم می دن!
در مورد مساله ی حجاب معتقدم که به هیچ وجه نمی تونه مانعی برای آمدن اروپایی ها به ایران باشه! اونا حجاب داشتن توی ایران رو یه جور احترام گذاشتن به فرهنگ مردم ایران می دونن و وقتی مطلع بشن که چقدر نقاط دیدنی توی ایران وجود داره، حتماً با این مساله کنار می یان! (44411)
 
م.س
۱۳۸۶-۰۹-۰۱ ۲۱:۱۲:۴۰
یک مشکل اساسی در کشور ما وجود دارد که تقریبا ریشه تمام عقب ماندگیهای ماست آنهم وابستگی اقتصاد و درآمد کشور به دلارهای بی پایان نفت وگاز است.ازطرف دیگر هیچگونه برنامه بلند مدت و غیر قابل تغییری برای جایگزینی دیگر امکانات درآمدزا همچون توسعه گردشگری و جذب توریست بجای صادرات نفتی وجود ندارد ودر نتیجه برنامه ریزان اقتصادی همه ساله با اتکاء به این پتانسیل طبیعی کشور را به پیش میبرند مضافا بر اینکه خود مردم نیز بدلیل عادت تقریبا صد ساله همچنان به خرج کردن این ارثیه خداداد بدون هیچ نگرانی مشغولند ولذا خود را نیازمند یافتن منابع درآمدی دیگر نمی دانند. مگر امروزه کشورهائی همچون چین و هند با جمعیتهای میلیاردی بجز با درآمد حاصل از چنین منابعی(صنایع دستی توریست و...) گذران زندگی می کنند؟البته بسیاری از کشورهای دارای منابع نفتی نیز در طی سالهای اخیر با اتخاذ تدابیر مشخص زمینه های جذب توریست آنهم در شرایط آب وهوائی بسیار سخت و طاقت فرسا را فراهم نموده اند اما ما... (44418)
 
۱۳۸۶-۰۹-۰۲ ۰۴:۴۹:۲۱
Mazhab moshkele ma nist nahveye estefadeh az mazhab ast ke moshkel dorost kardeh aziz jan!Reza (44424)
 
رضا
۱۳۸۶-۰۹-۰۲ ۰۶:۳۸:۲۰
1) قیاس عربستان با ایران برای بحث توریسم مذهبی مع الفارق است. عربستان جمعیت یک میلیاردی مسلمان را برای یک مناسک خاص جذب می کند. ایران اگر جذابیت مذهبی داشته باشد برای شیعیان است که اکثریتشان در خود ایران ساکن هستند و نسبتشان در خارج از ایران به کل مسلمانان بسیار ناچیز است. ضمن این که جامعه شیعه خارج از ایران (عراق و لبنان) جامعه نسبتا فقیری است و نمی توان انتظار درآمدی از وی داشت.

2) تصوری که از مساله امنیت در ایران در ذهن غربی ها وجود دارد به شدت منفی و غیرواقعی است. عمدتا ایران را جایی شبیه به کلمبیا تصور می کنند که در خیابان های پایتختش هر لحظه احتمال آدم ربایی و درگیر مسلحانه می رود. وقتی کوچک ترین کشورهای دنیا دائما در شبکه های پربیننده تلویزیونی برای کشور خوب تبلیغ می کنند و از ایران خبری نیست (در دولت قبلی سازمان گردشگری سعی کرد آگهی هایی را در بی بی سی پخش کند که با مخالفت محافظه کاران مواجه شد) طبیعی است که چنین تصویری شکل بگیرد.

3) وضعیت زیرساخت ها در ایران فاجعه بار است. توریست خارجی هنوز که هنوز است نمی تواند از ساده ترین امکان پولی یعنی کردیت کارتش در اکثر جاها استفاده کند. نمی تواند بلیط ایران ایر را از روی اینترنت بگیرد. وقتی می رسد فرودگاه ممکن است تاکسی گیرش نیاید و باید منتظر بماند. از آن طرف متاسفانه جامعه ایران مشکل اساسی برای زبان انگلیسی دارد. فرض کنید یک توریست غربی هستید و می خواهید تهران را بگردید. کدام مرکز اطلاعات توریستی داخل شهر یا کدام راننده تاکسی آشنا به زبان انگلیسی باید این توریست را راهنمایی کند؟

4) در مورد پتانسیل های توریستی ایران به شدت اغراق می شود و دلیلش هم ندانستن جذابیت های توریستی کشورهای دیگر است. توریست یا برای استراحت و تفریح می آید (که در کشور ما منتفی است) و یا برای تاریخ و فرهنگ. آثار تاریخی ما در قیاس با کشورهای مطرح این حوزه خیلی محدود و به شدت پراکنده است. تاریخی ترین شهر ما اصفهان است که یک توریست می تواند در عرض دو سه روز همه جای آن را با دقت ببیند. قیاس کنید با مثلا استامبول یا رم یا پاریس که هفته ها برای دیدن همه بخش های آن ها وقت لازم است.

5) توریست به شدت طالب احترام و کیفیت سرویس است. تجربه ناخوشایند از کیفیت بد سرویس و غیرحرفه ای بودن پرسنل و ندانستن استانداردهای رفتاری بین المللی از همان لحظه پا گذاشتن در هواپیمای ایران ایر شروع می شود تا به آخر. بعید می دانم با وضعیت فعلی توریستی با خاطره خوش از کیفیت خدمات از ایران برود.

6) خلاصه این که ممکن است برخی توریست ها به ایران بیایند ولی در وضعیت فعلی عمده شان توریست های ماجراجویی خواهند بود که قید راحتی و امنیت و کیفیت را می زنند تا همه جای دنیا را ببینند. در چنین حالتی طبیعی است که جای ما آخرهای لیست باشد. (44426)
 
۱۳۸۶-۰۹-۰۲ ۰۷:۰۲:۳۳
خیلی ببخشید ولی در جاده های ایران اگر کسی نیاز به دستشویی داشته باشد باید درد و تنگی را تحمل کند تا به خانه یا مقصد برسد چون اولا دستشویی کم است ثانیا همین چند با دانه هم آنقدر کثیف است که آدم خجالت می کشد...

در اروپا که درآمد های میلیاردی از توریسم دارند در جاده هایشان هر 2 کیلومتر یکبار یک پمپ بنزین با سوپر و توالتهای بسیار تمیز دارند...

این دولت همین مستراح های بین راهی را درست کند، ساختن تعداد بی شماری! هتل 5 ستاره (اشاره به ادعای احمقانه آقای رحیم مشایی در برنامه نگاه یک) پبش کش اش ... (44428)
 
محمد
۱۳۸۶-۰۹-۰۲ ۲۳:۳۱:۵۶
تا زمانیکه تخت جمشید و پاسارگاد و.... همه به علت سیاستهای غلط اکنون ویرانه ای هستند و روز به روز ویرانتر میشوند نمیتوان انتظار زیادی داشت (44456)
 
مهدي شاكر
۱۳۸۶-۰۹-۰۳ ۰۷:۱۵:۵۲
1- مذهب خود به تنهايي مانع و بازدارنده جذب گردشگر نيست و همانطور كه نويسنده محترم مرقوم داشته اند مي تواند خود عامل جذب توريست هم باشد.في المثل معابد اديان مختلف همواره يكي از اهداف توريستهاي مذهبي و تاريخي بوده است.
2- آنچه كه به نظر بازدارنده مي آيد اجراي قوانين مذهبي يك كشور در مورد توريست ها است. تقريبا تمام كشورهاي اسلامي رعايت احكام ديني را براي توريستها و يا به اشكال خاصي غير اجباري كرده اند في المثل سوريه، مالزي، پاكستان وحتي عربستان ( در مقياس محدود مكاني)
3- د رمورد عربستان تصور مي كنم كه نويسنده محترم با شتابزدگي به آن پرداخته اند. حجاج را بهتر است از طيف توريستها خارج كنيم و انجام فريضه ديني را از مقوله گردشگري جدا بدانيم.
4- خوب بود كه نويسنده محترم چند مورد تقريبا مشابه از مكانهاي گردشگري در كشورهاي مختلف را انتخاب و ضمن مقايسه ميزان جذب گردشگر علل ناكامي يا كاميابي آنها را بر مي شمرد. براي مثال مسجد اياصوفيا ( تركيه) با مسجد امام ( اصفهان) - تخت جمشيد با اهرام مصر - مقبره خيام با مقبره مولانا و...
5- تصور مي كنم در شرايط كنوني تنها آن دسته از گردشگران خارجي مايل به بازديد از كشور هستند كه توريستهاي تخصصي باشند. يعني كسي كه مايل است به هر تقدير و با هر زحمتي كه شده از يك مكان خاص بازديد كند. (44469)
 
nader razavy
۱۳۸۶-۰۹-۰۳ ۰۸:۴۹:۴۸
نویسنده محترم
در ابتدای دوران ریس جمهور محبوب ایران عده ای گردشگر خارجی به ایران آمدند
که توسط عده ای با سنگ پذیرایی شدند.
چه تور با این وجود این گروه که...(با اجازه دوستان خودم این قسمت را سانسور کردم) انتظار داریم گردشگری توسعه یابد
یا علی (44427)
 
۱۳۸۶-۰۹-۰۳ ۰۸:۵۳:۱۹
نویسنده محترم
در ابتدای دوران ریس جمهور محبوب ایران عده ای گردشگر خارجی به ایران آمدند
که توسط عده ای با سنگ پذیرایی شدند.
چه تور با این وجود این گروه که...(با اجازه دوستان خودم این قسمت را سانسور کردم) انتظار داریم گردشگری توسعه یابد
یا علی


برادر منظورت کدام رئیس جمهور است ؟ میدانی که همه رئوسای جمهور ما در طی این 28 سال \" محبوب \" بوده اند . مگی نه ؟ به فیلم سفرهایشان نگاه کن . ملاحظه خواهید نمود چه جمیعیتی از حواشی جمع آوری شده اند . (44473)
 
مسعود
۱۳۸۶-۰۹-۰۳ ۰۹:۴۶:۱۱
اشكال عمده ما تعارض در تعاريف جذابيت و توريست است. فقط پس از تعريف و فهم اين دو واژه است كه مي توان در مورد علل وجود و يا عدم وجود يكي يا هر دوي اين عوامل بحث كرد.
كساني كه به ايران مي آيند يا فقط تعدادي بخت برگشته هستند كه از روي ناداني و غفلت گذارشان به اينجا افتاده است و يا احيانا دانشجوي رشته جامعه شناسي و تاريخ هستند كه به منظور مطالعه و شناخت جوامع شرقي ، از ناحيه دانشگاه و يا ساير موسسات بورسيه و يا ماموريت گرفته اند. تعداد اينها به نظر من محدود بوده و به هيچ وجه قابل افزايش نيستند و اتفاقا هر چه مملكت آباد تر و مترقي تر و به جوامع غربي نزديك تر باشد تعدادشان كمتر مي است.
توريست هاي غربي عمدة خانواده هائي هستند كه براي گذران تعطيلات و استراحت و خوشگذراني و خريد اجناس بديع و لذت بردن از همه مواهب الهي از جمله طبيعت ، دريا و شنا ، خوردن انواع غذا ها و مشروبات و احيانا كسب هر آن چيزي كه در كشور خودش براحتي حاصل نميشود و در آخر همه و در صورت امكان بازديد از شگفتيهاي تاريخي و هنري و نه فقط آثار تاريخي .
اكنون يا مكن با فيل بانان دوستي يا بنا كن خانه اي درخور فيل! (44486)
 
حسین سیانفر
۱۳۸۶-۰۹-۰۳ ۱۱:۱۰:۰۰
نویسنده محترم مقاله سعی کرده اند که به رابطه میان مذهب و گردشگری در ایران بپردازند و نقش مذهب را در میزان کم ورود گردشگر به ایران رد کنند. اما چند نکته در این نوشتار باید مورد توجه قرار بگیرد:
اولاً نویسنده محترم کاملاً و به طور واضح بیان نکرده اند که کدام بخش از مذهب مانع جذب توریست به کشور است. احتمالاً اگر منظور ایشان از مذهب رعایت شوونات دینی مانند حجاب و عدم دسترسی به مشروبات الکلی است باید کاملاً به آن اشاره می شد.
دوماً باید میان انواع گردشگری تفاوت قایل می شدند. سفر به شهرها یا اماکن یا کشورهای مذهبی صرفاً جنبه سیاحتی و گردشگری ندارد و بیشتر زیارت است تا سیاحت. (44502)
 
۱۳۸۶-۰۹-۰۴ ۱۰:۲۹:۱۷
در جده زنان اروپایی و آمریکایی بدون حجاب و با پوشش کم در خیابانها هستند و وهابی ها هم مزاحم آنها نمی شوند. آیا ما تحمل چنین وضعی را داریم ؟ پس عربستان را با ما مقایسه نکنید. (44661)
 
مهدوي
۱۳۸۶-۰۹-۰۴ ۲۲:۵۱:۲۳
به نام خدا
مشكل اينجاست كه وهابي ها فقط زبانشان براي ما شيعيان بلند است
يا علي (44739)
 
رضا
۱۳۸۶-۰۹-۰۴ ۱۰:۳۶:۲۵
سال کذشته فرانسه 80 میلیون گردشگر داشت . اگر هر گردشگر تنها یکهزار یورو وارد کشور کرده باشد (خیلی پایین گرفتم) فرانسه از توریسم 80 میلیارد درآمد داشته.

در نظر بگیرید اگر کشمیر که یک بهشت است امن باشد و یا عراق که مهد تمدن بودن آرام باشد و یا آفریقا که پر از شگفتی های طبیعی است بدون کشتار روزگار بگذراند و یا افغانستان که به بام دنیا متصل است و گذرگاه خیبرش خود یک شگفتی است به آرامش برسد . آدم عاقل اینجاها را وا می گذارد و می رود پاریس یا رم ؟

فکر نمی کنید جانیان فرانسوی ( سوپر اتاندارد یادتان می آید ) به همراه مافیای ایتالیا این برنامه ها را برای نا امن کردن مناطق توریستی انجام می دهند . مانند کشتار ها در الجزایر بمب گذاری در جزیره بالی؟ (44664)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.