نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 348582
اعتراف بی بی سی به کار شکنی آمریکا؛
آیا کارآمدی برجام زیر سؤال رفته است؟
بخش خارجی الف، 8 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۸ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۰
صد روز پس از اجرایی شدن برجام، ایران هنوز به سیستم مالی بین المللی دسترسی ندارد. به همین دلیل بود که محمدجواد ظریف ۲۸ فرودین ماه در نشست مطبوعاتی با فدریکا موگرینی در تهران از آمریکا خواست که که موانع را از سر راه همکاری ایران با سیستم بانکی جهان بردارد؛ زیرا هدف ایران در توافق هسته‌ای و امضای برجام خروج کشور از انزوای اقتصادی و اتصال به سیستم مالی بین‌المللی بوده که تا کنون محقق نشده است.

ظریف در بخشی از نشست مطبوعاتی عنوان کرده بود: مردم ایران باید هرچه زودتر نتایج برجام و توافق هسته‌ای را احساس کنند و اگر این احساس به وجود نیاید این سؤال برای آن‌ها پیش می‌آید که این توافق به چه میزان برای آن‌ها مفید بوده است.

ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی نیز در سفر به آمریکا گفته بود توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام تا کنون «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است. به نوشته پایگاه اینترنتی بلومبرگ، آقای سیف گفته بود ایران سه ماه بعد از اجرای شدن برجام، توان دست‌یابی به ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی ضبط‌شده‌اش در خارج از کشور را نداشته و برای پرداخت صورت‌ حساب‌هایش در مبادلات خارجی به دنبال راهی برای استفاده از دلار است. رئیس بانک مرکزی ایران اضافه کرد با آنکه قرار است سپرده‌های ایران در بانک‌های خارج از کشور قابل دسترس باشند، بانک‌های اروپایی کماکان نگران نقض قوانین آمریکا و مواجه شدن با جریمه‌های سنگین این کشور هستند.

به همین دلیل بود که محمدجواد ظریف که دوشنبه هفته گذشته برای شرکت در اجلاس بین‌المللی تغییرات آب و هوایی در مقر سازمان ملل وارد نیویورک شده بود، سه‌شنبه و جمعه گذشته با جان کری، همتای آمریکایی خود دیدار و دو طرف درباره‌ «نحوه درست» اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و «برخی نگرانی‌ها» در مورد اجرایی نشدن تعهدات ۱+۵ با مانع‌تراشی آمریکا رایزنی کردند.

ظریف پس از دیدار نخست با جان کری و در گفت‌وگو با روزنامه نیویورک‌تایمز تاکید کرده بود که مقام‌های آمریكایی باید در «تضمین‌دهی» به كشورهای دیگر درخصوص امكان تجارت در ایران بدون پذیرش خطر مجازات از سوی آمریكا، «بسیار فعالانه‌تر» عمل كنند.

انتقادات ایران از عدم بهره مندی از اجرای برجام، جان کری را بر‌آن داشت تا در حاشیه نشست تغییرات آب‌و‌هوا در نیویورک و بعد از دیدار با ظریف اعلام کند که «تحریم‌های ایران برداشته شده» و «بانک‌ها از معامله با ایران نترسند».

همچنین جان کری اگر چه گفته بود که ایالات‌متحده «مخالف» معامله بانک‌های خارجی با ایران نیست، اما همچنین خواهان این شده بود که معاملات در هر حال باید در چارچوب توافق‌نامه قدرت‌های جهانی با ایران انجام گیرد.

وزارت امور خارجه ایران نیز اخیراً در گزارشی به مجلس شورای اسلامی درباره بیلان سه ماهه اجرای برجام نوشته‌بود: «نگرانی مؤسسات مالی به دلیل ارعاب آمریکا و تحمیل جریمه‌های سنگین چندین میلیاردی بر بانک‌ها در طول سال‌های گذشته، فضای روانی سنگینی برای شروع مجدد همکاری با ایران ایجاد کرده است.»

گفتنی است نمایندگان دولت‌های آلمان و بریتانیا اخیراً اعلام کرده‌اند که‌ با وجود آغاز اجرای توافق‌نامه برجام و برداشته‌شدن بسیاری از تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، بانک‌های اروپایی هنوز در انجام معامله با ایران تردید دارند. علت این تردید و احتیاط، ترس مؤسسات مالی اروپایی از مجازات آمریکایی‌ها اعلام شده است.

در همین راستا سایت بی بی سی در مطلبی عنوان کرده که صد روز بعد از اجرایی شده برجام «تردیدهایی درباره کارآمدی برجام و تأثیر توافق بر ایران» ایجاد شده است. در این گزارش عنوان شده در صد روز اول اجرای برجام موانع عمده ای همچون تحریم‌های وضع شده از سوی آمریکا علیه ایران برای تبادلات با دلار آمریکا و محدودیت شرکای ایران در دسترسی به سیستم مالی از جمله بانک مرکزی آمریکا و خطر جریمه و تحریم احتمالی آن‌ها از سوی آمریکا در مقابل آن ایجاد شده است.

در ادامه گزارش بی بی سی آمده است: دلیل اصلی خودداری بانک‌های بزرگ از همکاری با ایران٬ نگرانی از احتمال تحریم و جریمه شدن از سوی آمریکا به دلیل تحریم‌های غیراتمی است که هنوز برقرار است و برنامه ای هم برای لغو آن وجود ندارد. برخی از بانک‌های اروپایی طی سال‌های اخیر بر اثر تحریم‌های سال ۲۰۰۸ به بعد آمریکا جریمه‌های سنگینی پرداخته‌اند و این نگرانی هنوز برای عمده بانک‌ها باقی مانده که در صورت معامله با ایران تا چه حد در برابر خطر جریمه و تحریم قرار می‌گیرند.

بی بی سی می‌نویسد: «با اجرای برجام از ۲۷ دی ۱۳۹۴ ایران قانونا به دارایی‌های خود که بر اثر تحریم‌های اتمی شورای امنیت٬ اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا مسدود شده بود٬ دسترسی پیدا کرده و این دارایی‌ها اکنون عمدتاً در حساب‌های ایران نزد بانک‌های چین٬ کره جنوبی٬ ژاپن٬ هند و عمان است. خریداران اروپایی نفت ایران هم وعده تسویه حساب به ایران داده‌اند. ایران می‌خواهد بر اساس نیاز خود معادل دلار یا یوروی این دارایی‌ها را در حساب خود نگهداری یا وارد ایران کند یا در هرجا که لازم داشت هزینه کند؛ اما بانک‌ها برای تبدیل این دارایی‌ها به دلار و یورو به مجوزهای مالی و بانکی آمریکا احتیاج دارند تا هدف تحریم و جریمه ناشی از قوانین آمریکایی مبارزه با پول شویی و مقابله با مبادلات مالی مرتبط با مسائل تروریسم قرار نگیرند. بانک‌ها که نگران تحریم‌های آمریکا هستند از تبدیل این دارایی‌ها به دلار و یورو خودداری می‌کنند. ایران هم به دلیل قدرت کمتر پول ملی این کشورها٬ تمایلی به دریافت آن مثلاً به روپیه هند یا یوان چین ندارد و نتوانسته هنوز به طور مؤثر از دارایی‌های آزاد شده خود استفاده کند».

این مطلب در ادامه عنوان می‌کند: «بانک مرکزی ایران هنوز هم در داخل آمریکا تحت تحریم است و دو کشور نمی‌توانند مبادلات مستقیم با هم داشته باشند، اما محدودیت‌های آمریکا در مبادله بانک مرکزی دیگر کشورها با ایران که تا پیش از برجام مشمول تحریم می‌شد٬ رفع شده است» اما این بانک‌ها نیز بدلیل «نگرانی از احتمال تحریم و جریمه شدن از سوی آمریکا» از انجام این کار خودداری می‌ورزند.
به گزارش الف، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا هفته قبل با حضور در ضیافت سالانه لابی صهیونیستی «جی استریت» مدعی شد بود که «از زمان حصول برجام تا به این لحظه، تهران تنها به حدود ۳ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده خود دسترسی یافته است» این در حالی است که دیوان عالی آمریکا چهارشنبه (اول اردیبهشت ۱۳۹۵) در حکمی اعلام کرد که حدود ۲ میلیارد دلار دارایی بلوکه ایران باید به خانواده‌های آمریکایی‌های کشته شده در بمب‌گذاری ۱۹۸۳ پایگاه تفنگداران آمریکایی در بیروت و دیگر حملاتی که گفته می‌شود ایران در آن‌ها دست داشته، پرداخت شود.
 
Canada
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۸:۱۲:۴۹
بی تردید عملی کردن آن چیزهایی که نوشته شده بسیار دشوارتر است. این که روند اجرای برجام چگونه پیش می رود و باید چه اقداماتی انجام داد هم تردیدی نیست که یکی از دغدغه های مهم مسئولان دولتی و وزارت خارجه است اما ایرادگیری های فراوان، متهم کردن دولت و زیر سوال بردن برجام نه تنها سودی ندارد بلکه اگر هدف آن مغرضانه و کوچک کردن کار دولت نباشد، ناشی از تعصب کور یا ناآگاهی مطلق کسانیست که به جای منافع کلی کشور صرفا به فکر دستیابی به مطامع سیاسی خود هستند. بارها و بارها گفته شده که نسخه بدیل ایرادگیران چیست؟ بارها گفته شده که برجام عصای موسی نیست، بارها گفته شده که این موضوعات زمان نیاز دارد و کار زیاد داخلی می خواهد اما ظاهرا ماشین تبلیغاتی خوراک خود را در این جسته است.
مردم واقعا چه گناهی دارند که گروه های سیاسی به جای آرامش بخشی به جامعه مرتب التهاب را تزریق می کنندو کسانی که باید به فکر باشند هستند، کسانی که باید نظارت کنند، امکانش را دارند، چرا مرتب تن مردم را می لرزانند که خیالتان راحت نباشد که بدانید این قرارداد هم هیچ کاری نمی کند و تجارت آسان نمی شود و دشمنی ها پایان نخواهد پذیرفت... (3669882) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۱:۰۵:۵۱
ممکنه بعضی ها مغرضانه ایراد بگیرند ولی خیلی ها هم هستند که منتظر بودند تا برجام اثرات عملی به بار داشته باشد و ان را در زندگی خود حس کنند. اگر نتیجه ای به بار نداشته باشد که سوالات بسیاری پیش خواهد امد که چه مغرضانه و چه غیرمغرضانه باید به انها پاسخ داده شود (3670176) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۹ ۰۸:۲۹:۲۰
همینکه جنسا گرونتر نمیشه با سرعت سرسام آور یعنی کارآمده حالا بقیش به من شخصا مربوط نبوده و نیست نه پول نفت مال منه و نه ماله بچه هام حالا اگه به اینا نمیدن خب ندن (3671970) (alef-13)
 
1
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۱:۳۵:۵۸
آن پول فدای سر ملت
آمریکا را بهتر بشناسیم
با تلاش و کوشش در داخل و ایستادن در برابر استکبار جهانی چندین برابر این پول را بر می گردانیم. (3670253) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۱:۳۸:۳۷
چرا شعار بی خود میدی بابا. مذاکره و برجام یه اهدافی داشته، از همه مهمتر رفعتحریم نفت و بانک. کسی نمیگه با برجام همه مشکلات مملکت باید تمیم بشه ولی وقتی معامله میکنیم یه چیزایی رو میدیم باید یه چیزی هم بگیری وگرنه چه معامله ای. این همه از اون قبلی ها بد گفتین که چرا معاملشون نشد اینها هم که معاملشون شده فقط پولو دادن و جنس رو نگرفتن. حالا ما خفه بشیم تحریم ها برداشته میشه؟ (3670270) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۴:۳۵:۰۳
ذر نهایت دولت شکست میخورد و رای نخواهد آورد و نتیجه آن خواهد شد که دوباره تاسیسات هسته ای شروع بکار کنند. این است گوش ندادن به مواضع رهبری. این دولت جز ضرر منفعتی نداشته است. حافظه تاریخ رفتار دولتیان علی الخصوص جناب لاریجانی را فراموش نخواهد کرد. (3670749) (alef-13)
 
حامد
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۸:۲۷:۰۶
این بخش مقاله قابل توجه:
چرا موضوع دسترسی ایران به دلار آمریکا تا به این حد اهمیت پیدا کرده است؟
دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا و مبادلات دلاری از سال ۱۹۹۵ در دولت بیل کلینتون محدود شد، اما به دلیل اینکه این تحریم ها به طور یکجانبه از سوی آمریکا برقرار شده بود و از مقبولیت فراگیر بین المللی برخوردار نبود٬ شرکای تجاری ایران و حتی بانک های ایرانی هم تا سال ۲۰۰۸ موفق به گرفتن مجوز از وزارت خزانه داری آمریکا می شدند و عملا با این روش، تحریم دسترسی ایران به دلار و سیستم مالی آمریکا بلااثر شده بود.
در مارس ۲۰۰۸ شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه ای علیه ایران برای اولین بار درباره مبادلات تجاری و بانکی با ایران هشدار داد. به فاصله نسبتا کوتاهی پس از آن٬ وزارت خزانه داری ایالات متحده بر اساس مشروعیتی که این قطعنامه به وجود آورده بود٬ استفاده از سیستم بانکی آمریکا را برای همه بانک های ایران و موسسات مالی این کشور که از دید دولت آمریکا با فعالیت های تروریستی مرتبط بودند٬ تحریم و مجوزهای پیشین برای همکاری با ایران را باطل اعلام کرد. (3669902) (alef-13)
 
عدالت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۸:۳۵:۲۶
آمریکا از کشورهای نفت خیز به عنوان باتری استفاده میکند و بعد از استفاده آنها را دور خواهد انداخت. همان اتفاقی که بر سر عراق و لیبی و مصر آورده به موقعش سر امارات و قطر و عربستان هم خواهد آمد.
مهم مبارزه با فساد اقتصادی و سیستماتیک در داخل کشور و عدم وابستگی به کشورهای دیگر است.
کاربران محترم باور بفرمائید اگر فساد اقتصادی در کشور ریشه کن شود، خیلی از معضلات اقتصادی اتوماتیک حل خواهد شد و نیاز به دادن این همه باج به هر کشور کوچک و بزرگی نخواهد بود.
ایران کشوری غنی از منابع است و واقعا جای تاسف دارد که بخاطر فساد، نتواند به عنوان وزنه ای مهم در معادلات جهانی، نقش بازی کند. (3669910) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۰:۱۷:۳۷
جناب عدالت البته این مبارزه باید از طرف مدعیان سرسخت مخالف آمریکا عملی می شد که متاسفانه شاهدیم بیشترین فسادهای مالی وسرمایه گذاری در بانکهای آمریکایی در زمان همانها اتفاق افتاده ! (3670092) (alef-13)
 
Portugal
۱۳۹۵-۰۲-۰۹ ۱۶:۵۶:۰۰
برادر مصر نفت ندارد نمیدونم چطور گفتید مصر نفت دارد شاید چون کشور عربی است (3673011) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۸:۵۲:۱۲
برجام دیگی است که به زمین خورد ه اما صداش یواش یواش در میاد (3669934) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۸:۵۹:۴۴
آخه این سئوال پرسیدن داره؟ (3669943) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۹:۰۹:۴۷
تمام اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران در طی دو سال گذشته از جمله غارت اموال بلوکه شده کشورمان همه و همه به تایید قوه مجریه آمریکا یعنی دولت اوباما رسیده است. ولی آقای ظریف وزیر خارجه کشورمان خیلی راحت با رئیس راهزنان و جنایتکاران دست می‌دهد و با هم لبخند می‌زنند. (3669962) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۹:۱۰:۴۸
آقای روحانی می‌گوید: عده‌ای کفران نعمت برجام را می‌کنند اما واقعیت این است که اکنون هم بسیاری از اعضای دولت ایشان و هم مردم، دیگر می‌دانند موضوع هسته‌ای بهانه‌ای بود برای نشان دادن دشمنی آمریکا با اصل نظام جمهوری اسلامی ایران. (3669964) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۰:۱۰:۰۴
البته این نظر شماست!! اما مردم واقع بین تر از آن هستند که نفهمند 37 سال خصومت ظرف 3ماه از میان نمی رود!! آنهم 3ماهی که جناحهای مخالف هردو دولت ایران وآمریکا هرچه توانسته اند بر سر راه برجام سنگ انداخته اند ! (3670071) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۹:۱۱:۱۰
وزیر خارجه، رئیس بانک مرکزی یا حتی شخص رئیس‌جمهور هر بار از برجام تعریف جدیدی دارند! گاهی برجام بی‌دستاورد و گاهی آفتاب تابان! نکند پلیس بد و خوب در دولت فعال شده و به شکلی هم ستاد انتخابات دولتی‌ها به فکر تبلیغات زودهنگام افتاده است. (3669967) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۹:۱۴:۱۷
نخیر
نرفته است (3669972) (alef-13)
 
از روستای سار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۲:۰۰:۱۵
اگر برجام نبود چند تحریم دیگه هم اضافه شده بود الان باید چانه می زدیم اینها را بردارند و بابت تحریمهای قدیمی تر باید باج فراوان تری می دادیم . (3670336) (alef-13)
 
محمود
United States
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۶:۵۴:۴۸
ممنون که اخبار غیب را به اطلاع بقیه می رسانی (3671006) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۳:۱۲:۰۶
مگخ از اولش اعتباری داشته که اکنون زیرسئوال رفته باشد؟
ضمن اینکه رهبر معظم انقلاب در روز اول سال جاری صراحتا فرمودند که برجام در شرایط فعلی و با کارشکنی ها و بدعهدی های امریکاییها خسارت محض است.
دیگه الف جان منتظر چه شاهد و مدرکی هستید (3670564) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۲۰:۵۲:۴۷
بر این اساس آمریکا برجام را به نفع ایران و به ضرر خود می داند وگرنه چرا باید در راه اجرایی سازی آن سنگ اندازی کند؟ درست است؟
می خواهم نتیجه بگیرم که مذاکره کنندگان ایرانی کار خود را به نحو احسن انجام داده اند و اینک اگر آمریکایی ها زیر میز بزنند تقصیر از تیم مذاکره کننده نیست بلکه طرف مقابل بی ظرفیتی خود را نشان داده. شاید هم آمریکا هر منفعتی که لازم بوده فقط از تصویب برجام گرفته و حال دغدغه اجرای آن را ندارد.
در عین حال دستگاه دیپلماسی ایران باید با تمام قوا تلاش کند آمریکا را در مقابل 1+4 قرار بدهد که به تعهداتش عمل کند. همچنین افکار عمومی دنیا را برای موقعیتی که احتمالا به دلیل نقض عهد آمریکا برجام به هوا برود آماده کند تا آنها نتوانند ایران را مقصر موضوع جلوه دهند. تمام اینها به حمایت عمومی از تیم وزارت خارجه نیاز دارد. نمی شود 90 درصد انرژی خود را روی مجادلات داخل بگذارند و در عین حال در بیرون موفق باشند. (3671431) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.