توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 254180
زندگی ایرانی‌ها زیادی با نمک است
تاریخ انتشار : دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۳۸
واژه نمک اگر چه همیشه همراه با نوعی احترام بوده و ما ایرانی‌ها از حرمت آن حرف زده‌ایم، اما خودش در سبد غذایی ما و سر سفره ایرانی‌ها؛ نه‌تنها مفید نیست بلکه حتی مضر هم هست. غذای ما ایرانی‌ها حالا زیادی شور شده و این شوری جان میلیون‌ها نفر را به خطر انداخته است.

همشهری در ادامه نوشت: براساس آمار ميزان دريافت روزانه نمك در كشور توسط هر نفر ۱۲-۱۰ گرم است، درحالي‌كه بايد كمتر از ۵گرم باشد. معاون وزير بهداشت در گفت‌‌وگو با همشهري با اشاره به اينكه ايراني‌ها ۲ تا ۳ برابر بيش از مقادير استاندارد، نمك مصرف مي‌كنند، مي‌گويد: ۵۱درصد مردم هميشه و۲۶درصد مردم بعضي وقت‌ها از نمكدان حين صرف غذا استفاده مي‌كنند.

اين ميزان مصرف نمك توسط ما درحالي است كه كارشناسان مي‌گويند كل ميزان سديم دريافتي در روز نبايد بيشتر از ۲۳۰۰ميلي گرم يا كمتر از يك قاشق مرباخوري نمك است، باشد. اين ميزان براي بيماران قلبي، افرادي كه فشار خون بالا دارند و افراد بالاي ۵۰سال، بايدروزانه كمتر از ۱۵۰۰ميلي گرم سديم كه معادل ۳گرم نمك يا تقريبا نصف قاشق مرباخوري نمك است، توصيه شده است. اين رويه مصرف بيش از حد نمك در ايران، وقتي قابل تامل است كه بدانيم مطالعات انجام شده در جهان نشان مي‌دهد كاهش حدود ۶گرم نمك دريافتي روزانه، باعث كاهش ۲۴درصدي سكته مغزي و كاهش ۱۸درصدي بيماري عروق كرونر مي‌شود وكاهش مصرف نمك به ميزان يك گرم در روز موجب كاهش ۷درصدي بروز سكته‌هاي مغزي و قلبي مي‌شود ودر مجموع سالانه حدود ۲/۵ميليون مرگ‌ومير را كاهش مي‌دهد.

شايد اگر بدانيم بيماري‌هاي مزمن (بيماري‌هاي قلبي و عروقي، سرطان، ديابت، فشار خون) حدود ۷۰درصد علل مرگ‌ومير در ايران را تشكيل مي‌دهد و بخشي از اين بيماري‌ها به‌دليل تغذيه ناسالم است و اگر يادمان باشد پرفشاري خون هم در ايران شيوع دارد به‌طوري كه ۱۰ميليون ايراني فشار خون دارند و مرگ منتسب به فشار خون، ۸۶هزار و ۵۰۰نفر در سال است آن وقت نمك كمتري مصرف خواهيم كرد.

كاهش مصرف نمك در جهان
برخي از كشورها براي رسيدن به ميزان مصرف معقول نمك و حفظ سلامت خود تلاش كرده‌اند يعني مصرف روزانه كمتر از ۵گرم را د ر تغذيه خود جدي گرفته‌اند و البته كشورهايي نيز هنوز تصميم قابل اجرايي در اين مورد نگرفته‌اند.

انگليس، فنلاند، استراليا، نيوزلند و كانادا موفق‌ترين كشورها در اين زمينه هستند. در انگلستان ۵ميليون پوند در سال هزينه بسيج همگاني براي كاهش مصرف نمك بوده اما در مقابل ۱/۵ميليارد پوند در بخش سلامت صرفه جويي شده است.

اقدامات پيشگيرانه در ايران

دكتر علي اكبر سياري، معاون وزير بهداشت در اين باره مي‌گويد:در كشورهاي صنعتي بيشترين نمك حدود ۷۵درصد از طريق غذاهاي آماده مصرف مي‌شوداما در ايران، بخش عمده نمك مصرفي از طريق افزودن نمك به غذاهاي خانگي است. بنابراين، برنامه‌ريزي روي كاهش مصرف نمك بايد با هدف آگاه‌سازي‌ جامعه و تغيير رفتارهاي غذايي در سطح خانواده انجام شود. معاون وزير بهداشت اضافه مي‌كند كه براي آموزش و فرهنگ‌سازي تمام بخش‌هاي ذيربط در امر آموزش مثل صدا وسيما، رسانه‌ها، آموزش وپرورش، مربيان مهدكودك‌ها، خانه‌هاي سلامت و فرهنگسراها هم بايد كمك كنند.

به گفته دكتر سياري، با توجه به متوسط مصرف نان در كشور (سرانه ۳۲۰گرم درروز)، كاهش نمك مصرفي در نان مي‌تواند نقش قابل توجهي در كاهش نمك مصرفي داشته باشد بنابراين، همكاري صنعت نان و نانوايان براي كم كردن ميزان نمك در نان‌ها مهم است. از سوي ديگر، با توجه به الگوي غذايي مردم، بازنگري و تجديد نظر در استاندارد ميزان نمك در آن دسته از مواد غذايي كه تكرر مصرف بيشتري دارند مثل پنير، رب گوجه فرنگي، تن ماهي، چيپس وپفك بايد انجام شود و صنايع غذايي براي توليد محصولات غذايي كم نمك تشويق و حمايت شوند.

حالا چند روزي است كه توجه به ضرورت كاهش مصرف نمك در ايران بيشتر شده است. رسانه‌ها خبر «نمك بيشتر از هروئين قرباني مي‌گيرد.» را تيتر كردند. اگرچه برگزاري بسيج همگاني براي افراد جامعه نسبت به كاهش مصرف نمك كاري است ضروري اما اين اقدام بايد هميشگي باشد و مردم بيش از گذشته درباره عوارض مصرف نمك آموزش ببينند. علاوه براين، بايد ميزان نمك به‌طور دقيق در برچسب‌ها قيد، محصولات كم نمك در جامعه به مردم شناسانده شود، صاحبان صنايع غذايي براي توليد محصولات با نمك كمتر ترغيب شوند و پايش مقدار نمك محصولات غذايي هميشگي باشد.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.