نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 253884
عربستان بودجه را با نفت ۸۰ دلاری بست
تاریخ انتشار : شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۳۶
 روزنامه «جوان» در یادداشتی با اشاره به بسته شدن بودجه سال آتی عربستان سعودی بر اساس هر بشکه نفت ۸۰ دلار، نوشته است: عربستان سعودی روز پنج شنبه بودجه سال ۲۰۱۵ خود را بست. ریاض اعلام نکرده که بودجه خود را بر اساس پیش بینی چه قیمتی از نفت تنظیم کرده ولی منابع غیر رسمی می گویند که بر خلاف پیش بینی های رسمی بدبینانه در ریاض، بودجه عربستان بر اساس قیمت نفت ۸۰ دلاری در سال ۲۰۱۵ بسته شده است.

«حامد خبیری» نویسنده یادداشت می افزاید: «جان اسفاکیاتناکیس»که به عنوان مشاور اقتصادی وزارت امور مالی عربستان کار می کند در گفت وگوی تلفنی با شبکه بلومبرگ گفته که بودجه سال ۲۰۱۵ عربستان سعودی بر اساس نفت ۸۰ دلار در بشکه بسته شده است که هرچند نسبت به پیش بینی ۱۰۳ دلاری بودجه ۲۰۱۴ کمتر است، ولی از قیمت های کنونی نفت در بازار بالاتر محاسبه شده است. ناظران انرژی می گویند که پیش بینی نفت ۸۰ دلاری عربستان برای بودجه می تواند اثر روانی بر بازار گذاشته و قیمت های نفت را از متوسط ۶۰ دلار هفته های اخیر بالاتر ببرد. هرچند منابع رسمی در ریاض از اعلام رسمی قیمت پیش بینی شده نفت در بودجه ۲۰۱۵ خودداری کرده اند ولی وزارت امور مالی عربستان گفته که عایدی فروش نفت آن در سال ۲۰۱۵ به ۷۱۵میلیارد ریال خواهد رسید، در حالی که میزان عایدی نفت عربستان در سال ۲۰۱۴، ۰۴۶/۱ تریلیون ریال بوده است. اسفاکیاناکیس که مدیر امور خاورمیانه ای گروه آشمور، مستقر در لندن است می گوید: « همه انتظار داشتند که بودجه (عربستان) بر اساس قیمت حدود ۶۰ دلار بسته شود ولی این کار می توانست پیامی منفی به بازار نفت ارسال کند.» وی افزود: « با بستن بودجه با نفت ۸۰ دلار در بشکه، دولت (عربستان) در حال ارسال این پیام به بازار است که ما انتظار داریم قیمت های نفت دوباره افزایش پیدا کند. » علی النعیمی وزیر نفت عربستان روز چهارشنبه در گفت وگو با «میدل ایست اکانومیک سروی» گفته بود که قیمت نفت هرچه قدر هم باشد، به نفع تولید کنندگان نفت نیست که از تولید خود بکاهند: « می خواهد (قیمت نفت) به ۲۰، ۲۰، ۵۰ یا ۶۰ برسد، این ربطی به کاهش تولید ندارد. » النعیمی در این گفت و گو گفته که کشورهای نفتی وارد یک دوره نگران کننده شده اند ولی خود او روز ۲۱ دسامبر پیش بینی کرده بود که با افزایش تقاضای جهانی، قیمت نفت افزایش پیدا خواهد کرد: « من صددرصد مطمئنم که قیمت ها بالا خواهد رفت، اصلا راه دیگری به جز بالارفتن ندارند.»



* قیمت نفت بالا می رود؟

اینکه چرا ریاض هنوز قیمت پیش بینی شده نفت در بودجه خود را طی دو روز گذشته به طور رسمی اعلام نکرده، مشخص نیست ولی این گمان وجود دارد که سعودی ها برای جلوگیری از اثر روانی فوری بر بازار نفت از اعلام رسمی آن اجتناب می کنند، به خصوص که این تحلیل قابل توجه وجود دارد که قیمت های نفت در سطح کنونی باقی نخواهد ماند. الکسی اولیکایف وزیر توسعه اقتصادی روسیه می گوید: « به نظر من ما به سختی می توانیم روی قیمت های کنونی حساب کنیم زیرا این قیمت ها برای هیچ یک از تولید کنندگان بزرگ و صادرکنندگان نفت قابل قبول نیست. عرضه نفت به تدریج در بازر کاهش خواهد یافت و تعادل برقرار خواهد شد. البته (قیمت ها) به سطحی پایین تر می رسد ولی خیلی بالاتر از ۶۰ دلار کنونی». ایوان کاپیتونوف استادیار آکادمی اقتصاد ملی روسیه نیز همین اعتقاد را دارد و می گوید: « کاهش بیشتر قیمت نفت به نفع امریکا به عنوان مصرف کننده کلیدی یا تولیدکنندگان سوداگر در این کشور نیست. کاهش قیمت های جهانی نفت برای امریکا نیز سودمند نیست زیرا پیش بینی های مربوط به سودآوری شیل های نفتی را از بین می برد. به علاوه، قیمت های پایین تر نفت موضع چین و اتحادیه اروپا را که رقیب امریکا هستند، تقویت خواهد کرد. » در تهران و پایتخت های نفتی به خصوص مسکو و ونزوئلا این تصور فراگیر وجود دارد که سعودی ها برای افزایش همزمان فشار سیاسی بر ایران و روسیه در هماهنگی سیاسی با امریکایی ها سطح تولید نفت خود را کاهش نمی دهند. حسن روحانی رئیس جمهور ایران دو هفته قبل در جلسه هیئت دولت بدون نام بردن از کشور خاصی، کاهش قیمت نفت را توطئه ای علیه مردم منطقه خوانده بود و پیش از او، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با صراحتی بیشتر گفته بود که کاهش قیمت جهانی نفت یک توطئه میان تولیدکنندگان سنتی نفت به طور ویژه عربستان و امریکا با هدف ورشکستگی اقتصاد روسیه است. پوتین و روحانی هر دو در سخنرانی های اخیرشان پیش بینی کرده اند که «نفت گران خواهد شد.» روزنامه گاردین روز نهم نوامبر ۲۰۱۴ (حدود یک ماه و نیم قبل) در گزارشی به قلم لری الیوت نوشت: «گفته می شود جان کری وزیر خارجه امریکا در در ماه سپتامبر با ملک عبد الله توافق کرده که سعودی ها نفت خام را پایین تر از قیمت بازار بفروشند و همین توضیح می دهد که چرا قیمت نفت رو به کاهش گذاشته است، در حالی که به خاطر بحرانی که دولت اسلامی (داعش) در عراق و سوریه ایجاد کرده، باید به طور طبیعی قیمت نفت بالا می رفت. » گاردین ادامه می دهد: « سعودی ها همین کار را در اواسط دهه ۱۹۸۰ نیز انجام دادند. آن موقع، انگیزه های ژئوپلیتکی باعث تحرکی شد که قیمت نفت را به زیر ۱۰ دلار در بشکه رساند تا رژیم صدام دچار بی ثباتی شود. این دفعه، متخصصین خاورمیانه ای می گویند که سعودی ها می خواهند ایران و مسکو را تحت فشار بگذارند تا حمایت از رژیم اسد در سوریه را کاهش بدهند.» سایت اسرائیلی عاروس شوا در گزارش چند روز قبل خود، بر این تحلیل مورد اجماع در تهران که ریاض از حربه نفت به عنوان فشار هسته ای بر ایران استفاده می کند، تأکید کرده است: «تحلیل گران اتفاق نظر دارند که افت یکباره قیمت های نفت به خاطر سیل نفت سعودی برای درهم شکستن ایران در شرایطی است که امریکا نمی تواند برنامه هسته ای آن را متوقف کند.»
 
حکیم
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۵:۱۱:۵۷
دیگه میگن عربستان در قیمت نفت سیاسی کاری میکنه. به نظر من اصلا این مسئله مطرح نیست عربستان تنها کشوری است که می تواند از مناقع اوپک دفاع کند (2567272) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۵:۵۷:۵۷
عربستان ذخیره داره اینم فیلمشونه نفت تا 40 تا پاییین میاد (2567339) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.