نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 271884
گران‌فروشی دارو به بهانه مالیات
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۰۰
هزینه‌های درمان در ایران، به خودی خود آن‌قدر زیاد هست که با رعایت کامل قانون هم خیلی از خانواده‌ها به سختی از پس تامین هزینه‌ها برمی‌آیند. حالا در این شرایط، برخی تخلف‌ها و بی‌قانونی‌ها در حوزه دارو و درمان، قوز بالای قوز شده و هزینه‌های درمان را مضاعف کرده است.

به گزارش جام جم، براساس بند ۹ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده، انواع دارو، لوازم مصرفی درمانی و خدمات درمانی از مالیات بر ارزش افزوده معاف است، اما برخی داروخانه ها، نه تنها این قانون را رعایت نمی کنند، بلکه خیلی ها واضح و شفاف به بیمار می گویند که قیمت دارو به دلیل مالیات بر ارزش افزوده بالاتر رفته است.

یکی از بیماران گلایه می کند: همین چند روز قبل در یکی از داروخانه های منطقه ظفر تهران، داروی ۳۲ هزار تومانی را ۳۹ هزار تومان به من فروختند. وقتی اعتراض کردم که چرا باید به فاصله یک هفته، قیمت این دارو بالاتر برود، متصدی داروخانه تاکید داشت که مالیات بر ارزش افزوده این دارو بالاتر رفته است و بنابراین بیمار باید این مبلغ اضافی را پرداخت کند.

متصدی یکی از داروخانه های حوالی منطقه شریعتی تهران نیز خیلی واضح به جام جم می گوید: چون دارو را با مالیات بر ارزش افزوده به ما می فروشند، ما هم مجبوریم همان مالیات را روی قیمت دارو بکشیم و با قیمت بالاتر به مشتری بفروشیم.

او تاکید دارد که اگر مشتری بخواهد ما فاکتور خرید دارو با ذکر مالیات بر ارزش افزوده را هم به او نشان می دهیم تا بیمار مطمئن باشد ما خودسرانه، قیمت دارو را افزایش نداده ایم.

گرفتن مالیات دارو، تخلف است

گرفتن مالیات بر ارزش افزوده دارو، اتفاقی نیست که خیلی ها متوجه آن بشوند. اصلا بعید نیست شما هم دارویی خریده باشید، اما ناخواسته، مالیات آن را هم پرداخت کرده باشید.

در اغلب موارد، فاکتور نهایی دارو که در اختیار بیمار قرار می گیرد، فاکتوری است که در آن نامی از مالیات بر ارزش افزوده نیامده، اما به طور غیرمحسوس در قیمت نهایی داروها لحاظ شده است.

فرامرز اختراعی، رئیس سندیکای مواد اولیه دارویی کشور در گفت وگو با جام جم، تاکید می کند که هرگونه دریافت مالیات بر ارزش افزوده دارو از بیمار تخلف است و به هیچ دلیلی نباید بیمار، مالیات بر ارزش افزوده دارو را پرداخت کند.

به گفته این کارشناس بازار دارویی، محصولات دارویی از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند و داروخانه ها به عنوان آخرین حلقه فروش دارو، نباید مالیات دارو را از بیمار بگیرند.

حق فنی برای داروهای بدون نسخه

هم اکنون داروخانه ها، تعرفه ای حدود ۱۳۰۰ تومان بابت نسخ دریافتی، به عنوان حق فنی از بیماران دریافت می کنند. این حق فنی بابت ارائه مشاوره دارویی از بیمار گرفته می شود.

اما در داروخانه ها، محصولات دارویی به عنوان داروهای بدون نسخه هم وجود دارد که هر فردی می تواند بدون داشتن نسخه هم آن داروها را خریداری کند.

مثلا بسیاری از داروها از جمله سرماخوردگی یا مسکن ها، در زمره همین داروها قرار دارند. حالا جالب است که برخی داروخانه ها برای فروش همین داروهای بدون نسخه هم از بیمار حق فنی می گیرند، در حالی که این مساله هم مبهم است و جای بحث دارد.

دکتر بابک مصباحی، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران در گفت وگو با جام جم تاکید می کند: خیلی از داروهای بدون نسخه هم باید با مشورت داروساز مصرف شود تا تداخل دارویی ایجاد نشود، زیرا همین داروهای بظاهر ساده هم می تواند برای بیمار، مشکل آفرین شود.

اما مصباحی هم قبول دارد که داروساز فقط وقتی می تواند برای فروش داروهای بدون نسخه حق فنی بگیرد که به بیمار، خدمات و مشاوره دارویی داده باشد.

به گفته مصباحی، در برخی کشورهای توسعه یافته، داروهای بدون نسخه در پیشخوان داروخانه ها و مغازه ها وجود دارد و هر فردی می تواند این داروها را خریداری کند.

به اعتقاد او، در چنین شرایطی گرفتن حق فنی از داروهای بدون نسخه بی معنی است، اما وقتی در ایران داروهای بدون نسخه به قفسه داروخانه ها برود، در این شرایط موضوع گرفتن حق فنی داروهای بدون نسخه در ازای ارائه مشاوره های دارویی مطرح می شود.

با این حال، با توجه به این که دارو به عنوان محصولی حساس می تواند با جان و مال مردم بازی کند، در این وضع باید سطح نظارت ها به گونه ای باشد که نه داروخانه ای به خود اجازه دهد که مالیات دارو را از بیمار بگیرد و نه این که داروخانه ای حاضر باشد بابت مشاوره دارویی که به بیمار نداده است، حق فنی دریافت کند.

انصاف، موثرتر از نظارت است

اگر بخواهیم مشکلات بازار دارویی ایران را لیست کنیم، مثنوی هفتاد من می شود. به طور مثال، گردش سالانه قاچاق دارو در ایران به میلیون ها دلار می رسد. این بازار پرسود، جیب خیلی از قاچاقچیان را پرپول کرده است.

از طرفی، در سطح عرضه قانونی دارو هم تخلفاتی وجود دارد و گاهی، داروهای گرانقیمت بیماران خاص و صعب العلاج از جاهایی سر در می آورد که دست بیمار واقعی از آنها کوتاه است.

حالا فرض کنید اگر بخواهیم برای هر بخش از بازار بزرگ دارویی کشور، ناظر سلامت بگذاریم، در نتیجه ما به هزاران هزار ناظر دارویی نیاز داریم تا همه تخلف ها را رصد کرده و با آنها مقابله کنند. اگر در سایر حوزه های سلامت هم این سطح از نظارت را اعمال کنیم، آنگاه باید توان انبوهی از نیروهای انسانی صرف پاک ماندن فضای نظام سلامت شود.

می بینیم که چنین چیزی نه امکان پذیر و نه معقول است. در این فضا فقط با رعایت انصاف، عدالت و اخلاق است که می شود از حجم تخلف ها کاست و خدمات شایسته و انسانی به مردم و بیماران ارائه داد.

البته این حرف ها به این معنی نیست که سطح نظارت ها کم شود و یا با متخلفان با اهمال برخورد کنیم، منظور آن است که صنف داروخانه دار هم باید مسئولانه عمل کند. اگر هزینه داروخانه بالاست می تواند از هزینه ها کم کند واگر امکان ندارد تغییر شغل دهد.

هر شغلی الزامات و منابع درآمدی مشخص دارد. اگر قرار است هرکس فارغ از الزامات و منابع درآمدی شغل خود، منابع بیشتری را طلب کند و از راه های غیرمتعارف (بخوانید غیرقانونی) کسب درآمد کند آسیب های این دیدگاه لاجرم گریبان داروخانه دارها را هم می گیرد.

باید بپذیریم در زندگی اجتماعی دست بالای دست بسیار است، همه امور را که نمی توان با درخواست نظارت سامان دهی کرد، خوب است خودمان هم جانب انصاف را رعایت کنیم. با کمال احترام نمی توان با گران فروشی و برخی تحمیل ها به بیماران فقط در پی بیرون کشیدن گلیم خود از آب باشیم.
کلمات کلیدی : گران‌فروشی دارو
 
پزشك داروساز
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۳:۱۰:۲۹
الف جان چرا بدون تحقيق خبر مي گذاريد...ماليات بر ارزش افزوده صرفا براي مكمل ها ي دارويي مثل ويتامين ها اعمال ميشه و در فاكتور هاي پخش دارويي قيمت مصرف كننده با احتساب ماليات چاپ شده و داروخانه ها تنها ملاك قيمت گذاريشون فاكتور رسمي است.... حالا چرا اعمال ميشه نبايد اين رو از پزشكان داروساز (به گفته ي شما صنف داروخانه دارها كه بروند تغيير شغل دهند) پرسيد بلكه از سازمان اعمال گر اين ارزش افزوده سوال كرد. (2898986) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۳:۱۷:۵۸
با سلام
تعداد محدودي از دارو ها معاف از ماليات بر ارزش اقزوده مي باشد بسياري از اقلام از جمله دارو هاي خارجي كه بيشتر جنبه تقويتي دارند در فاكتور هاي شركت هاي داروئي ماليات بر ارزش افزوده لحاظ شده است (2899010) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۳:۲۶:۰۸
بعضی از داروخانه دار ها اعلام میکنند که فرضا" این دارو جزو تعهدات بیمه نیست و شما نمیدانید چگونه صحت و سقم این موضوع را بفهمید. (2899032) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۳:۳۸:۴۴
با سلام
اول صحبتهام باید بگم که در هر صنفی ادم بد و خوب هست ولی باید این رو قبول کنیم که در هیچ شغل و خدمتی در کشور بر اساس قانون منع فعالیت کارکنان دولت کسی که بعنوانی کارمند دولت است حق فعالیت در زمینه خصوصی فعالیت خود را ندارد ولی در این صنف اکثر مدیران و ناظران دولتی خود داروخانه دار بوده و برخی شان هم از فضای در اختیار استفاده نموده و داروخانه های شاخص شهر ها رو در اختیار گرفتند در نتیجه روند نظارت در این زمینه دچار چرخه باطل شده است ضمن اینکه حق فنی در مقایسه با جوایزی که به صورت های مختلف به داروخانه ها از طرف شرکتهای تولیدی پرداخت میشود و گاها تا 150 درصد خریدشان را در بر میگیرد اصلا به حساب نمی آید چراکه این جوایز از محل قیمت تمام شده دارو تامین میشود و لاغیر و این در حالی است که افزایش قیمت داروها نیز به صورت متناوب وجود دارد .
ضمنا لازم به ذکر است که اخیرا مالیات بر ارزش افزوده به برخی از اقلام که از دید بیماران دارو و از دید دولت مکمل محسوب میشود اعمال شده است و در نتیجه داروخانه مجبور به دریافت ان می باشد (2899068) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۴:۲۴:۱۹
متاسفانه این گزارش گرانفروشی بدون سند هست. دارو از مالیات معافه ولی مکملها و ویتامینها از مالیات معاف نیستند و در فاکتور فروش شرکتهای دارویی و پخشهای سراسری که اکثرا دولتی یا شبه دولتی هستند مالیات محاسبه شده. معلوم نیست بیمار دارو گرفته یا مکمل!؟
اینجور گزارشها موجسواری رسانه ای هست و درگیر کردن مردم باهم دیگه تنها نتیجه ی اونه. (2899185) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۴:۳۱:۱۳
حق فنی داروهای OTC یا بدون نسخه قانونی است اگه میتونید ویزیت های چند ده هزار تومانی پزشکان را مورد انتقاد قرار دهید و از آن ها بخواهید که قانون را رعایت کنند نه اینکه درآمد قانونی داروسازهای را مورد انتقاد قرار دهید (2899202) (alef-11)
 
یک داروساز
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۹:۳۷:۰۹
عرض شود مالیات بر ارزش افزوده اخیرا بر مکمل های غذایی و دارویی از طرف سازمان امور مالیاتی وضع شده و اخذ آن اجتناب ناپذیر است . نقش داروساز بعنوان آخرین خط درمان بسیار مهم است و در صورت نبود وی کلیه پروتکل های درمانی ابتر میماند ضمن اینکه اگثرا تحقیقات در زمینه کشف و بررسی های آزمایشگاهی و انسانی و فرمولاسیون و ... توسط دانشمندان داروساز انجام میگیرد و بخش اعظمی از بار سلامت چامعه بر دوش آنان است لکن بسیاری از خدمات این قشر فرهیخته که بواقع از فززندان نخبه مردم عزیز این مرز و بوم هستند در سطوح مختلف از انظار پنهان است و همچون بسیاری از مشاغل تنها در صورت عدم خدمت رسانی است که فقدان آن حس خواهد شد. (2899906) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۲۰:۳۷:۴۵
متاسفانه فاكتور كامپيوتري هم بيشتر دارو خانه ها صادر نمي كنند وقيمت را خيلي بالاتر از قيمت واقعي مي گيرند ودر (2900007) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۱۲:۱۹:۲۸
سلام
داروی پسیلیوم گرانول از یک دارو خانه دولتی گرفتم به قیمت 7000 هزار تومان ولی بر روی آن نشته بود 3500 تومان به فروشنده گفتم ولی ایشان گفتند که دارو در انبار بوده وقیمت قبلب است ولی نگاه کردم دیدم تا سال 2020 مهلت داره چرا و چرا در یک دارخانه دولتی اینقدر گران فروشی می شود چرا .... (3776139) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.