نظر منتشر شده
۷۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 396921
 
یک موضوع عجیب دربارۀ دو کتاب در حوزۀ آینده‎پژوهی!
م. فرزاد*، 7 مهر 95
توضیحات الف : در تاریخ 13 شهریور 95 مقاله زیر توسط نویسنده آن به الف ارسال شد. مقاله ای جالب که روایتی بود از یک کتاب که توسط دو یا چند نویسنده در قالب دو کتاب در تهران و اصفهان و توسط دو ناشر مختلف در سال 92 به چاپ رسیده بود. بدیهی بود بر اسال اصول اخلاقی و حرفه ای موضوع را با نویسندگان دو کتاب در میان بگذاریم و از آنها بخواهیم توضیحات خود را در اختیار الف بگذارند تا همزمان و در کنار اصل مقاله منتشر شود تا خوانندگان به قضاوتی شایسته دست یابند . متن مقاله برای آقای دکتر عباس ملکی نویسنده کتاب «آینده پژوهی و انرژی» و آقای دکتر محمودزاده نویسنده کتاب «روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی» ارسال و با هردو بزرگوار چندین بار تماس تلفنی گرفته شد . آقای دکتر عباس ملکی در تاریخ 23شهریور با حضور در دفتر الف و ارایه مستنداتی توضیحات خود را کتبا ارایه کردند. بدیهی بود باید منتظر دریافت توضیحات دکتر محمود زاده می ماندیم. متاسفانه علیرغم همکاری خوب ایشان در تماسهای تلفنی هیچ پاسخی از ناحیه ایشان و سایر نویسندگانی که نامشان در پای کتاب «روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی» ثبت شده دریافت نکردیم . به همین دلیل با توجه به زمان طولانی و پیگیری های انجام شده تصمیم به انتشار مقاله با توضیحات اقای دکتر ملکی گرفتیم که در انتهای مقاله اصلی آن را ملاحظه خواهید کرد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۲۷
۱- اخیراً توجه به دانش «آینده‎نگری» و «آینده‎پژوهی» در مجامع علمی کشور، فراگیر شده است و به‎دلیل فرارشته‎ای بودن این دانش، اساتید حوزه‎های مختلف به آن روی آورده و موج روزافزون تألیف و ترجمه کتاب‎های مرتبط با آینده‎پژوهی در کشور به سطح قابل ملاحظه‎ای رسیده است (شبیه آنچه بیش از دو دهه قبل در خصوص رشته مدیریت استراتژیک شکل گرفت).

۲- در جریان مطالعه و ارزیابی دو کتاب با عناوین «آینده‎پژوهی و انرژی» و «روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی» یک مسأله عجیب ملاحظه می‎شود؛ مسأله‎ای که از نظر بسیاری از پژوهشگران متأسفانه به یک امر شایع در نظام علمی کشور تبدیل شده است.

۳- مشخصات کتاب‎شناختی دو کتاب فوق که آنها را ملاحظه می کنید، بدین شرح است:
الف) کتاب «آینده پژوهی و انرژی» تألیف عباس ملکی، چاپ اول ۱۳۹۲، تهران: انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف. این کتاب ۲۳۷ صفحه و مشتمل بر شش فصل است.

ب) کتاب «روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی»، تألیف امیر محمودزاده، شهرام شاکریان و زهرا شاهقلی قهفرخی، چاپ چهارم ۱۳۹۲، اصفهان: انتشارات پارس ‎ضیاء و علم‎آفرین به سفارش پژوهشگاه شاخص پژوه. این کتاب ۲۵۶ صفحه و مشتمل بر پنج فصل است.

۴- اما موضوع عجیب در خصوص این دو کتاب آن است که پنج فصل اول کتاب «آینده‎پژوهی و انرژی» بی‎کم و کاست همان پنج فصل کتاب «روش های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی»، شامل فصول زیر است:

فصل اول: آینده پژوهی
فصل دوم: مدیریت تغییر
فصل سوم: تصمیم‎گیری
فصل چهارم: برنامه‎ریزی راهبردی
فصل پنجم: سناریوسازی

۵- تعجب آور آنکه علاوه بر تمام متن، تمام پاورقی‎ها و ارجاعات لاتین و فارسی در این دو کتاب (جز در موارد بسیار محدود) مشابه هم است! حتی در هر دو کتاب برخی واژه‎های تخصصی آینده‎پژوهی به اشتباه، ولی مشابه هم ترجمه شده‎اند؛ به عنوان مثال واژه تخصصی و شناخته شده Wildcard در صفحه ۳۹ کتاب اول (پی‎نوشت فصل اول) و صفحه ۲۹ کتاب دوم (پاورقی فصل اول) در یک موقعیت متنی و با یک توضیح یکسان به صورت غیرتخصصی، «کارت وحشی» ترجمه شده است‼ در حالی که آینده‎پژوهان آن را «شگفتی‎ساز» ترجمه می‎کنند.

۶- دکتر عباس ملکی در مقدمه کتاب خود به تاریخ اسفندماه ۱۳۹۱ این‎گونه آورده است: "این کتاب برای دانشجویان کارشناسی ارشد درس آینده‎پژوهی و انرژی تدوین شده است؛ منبع اصلی آن کتاب «اولف پیلکان»1 با عنوان «استفاده از روندها و سناریوها برای توسعه راهبرد»2 است که شرکت زیمنس چاپ آن را پشتیبانی کرده است. من با مؤلف3 تماس گرفتم و اجازه او را برای استفاده از کتابش گرفتم. در عین حال از منابع متعدد دیگری نیز با ذکر مرجع استفاده کرده‎ام." (این توضیح در مقدمه کتاب دوم نیامده است و اساساً دکتر محمودزاده و همکاران هیچ اشاره‎ای به کتاب «اولف پیلکان» در مبادی کتاب خود نکرده‎اند). تصویر جلد کتاب «اولف پیلکان» نیز شباهت کاملی با طرح جلد کتاب «عباس ملکی» دارد.
۷- تنها تفاوت‎ اساسی دو کتاب، تفاوت در مقدمه آنها و وجود فصل ششم در کتاب اول با عنوان «سناریوهای انرژی» است.4 همچنین اجزای نمودارها در کتاب «آینده‎پژوهی و انرژی» (دکتر ملکی) ترجمه شده و از حروف چینی و صفحه‎بندی بهتر و ویرایش نسبتاً دقیق‎تر برخوردار است، ضمن آنکه برخی پاورقی‎های مندرج در کتاب دوم (دکتر محمودزاده و همکاران) به صورت پی‎نوشت هر فصل در کتاب اول آمده است.

۸- مطابق مشخصات کتابشناختی کتاب‎های فوق، چاپ اول کتاب «آینده‎پژوهی و انرژی» در سال ۱۳۹۲ و چاپ چهارم کتاب «روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی» نیز مربوط به سال ۱۳۹۲ می‎باشد. از آنجا که اینجانب به چاپ اول کتاب دوم دسترسی نداشتم با مراجعه به پایگاه اطلاع‎رسانی سازمان‌ اسناد و كتابخانه‌ ملي‌ جمهوري‌ اسلامي‌ ايران‌ مشخص می‎شود که کتاب «روش‌های تحلیل آینده با رویکرد استراتژیک» با همان نویسندگان در سال ۱۳۹۱ چاپ شده که به احتمال زیاد چاپ اول کتاب «روش‌های تحلیل آینده با رویکرد راهبردی» است.

مکاتبۀ اینجانب با مرکز پاسخگویی سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز بیانگر آن بود که نسخه چاپی کتاب «روش‌های تحلیل آینده با رویکرد استراتژیک» هنوز به دست کتابخانه ملی نرسیده است!

۹- از طرفی شاید این مطلب به ذهن برخی مخاطبین محترم متبادر شود که چون هر دو کتاب بر اساس آنچه عباس ملکی، امانت‎دارانه در مقدمه کتاب خود اشاره کرده است مبتنی بر کتاب «اولف پیلکان» است؛ به بیان دیگر هر دو مؤلف یک کتاب را ترجمه کرده‎اند و طبعاً مندرجات آنها شبیه هم می‎باشد. این شبهه نیز کاملاً منتفی است چون فصل‎بندی و تبویب کتاب «پیلکان» که در ۱۰ فصل و ۴۵۳ صفحه تنظیم گردیده، کاملاً با این دو کتاب متفاوت است، یعنی هیچکدام کتاب «پیلکان» را به طور کامل ترجمه نکرده‎ و حتی چیدمان مباحث آن را رعایت ننموده‎اند و تقریباً غیرممکن است که از یک کتاب به صورت گزینشی، کاملاً یکسان بهره‎برداری شده باشد، ضمن اینکه ارجاعات فارسی و یکسان دو کتاب نیز در حدی است که این نکته را منتفی می‎نماید.5

۱۰- به هر حال گرچه نویسندگان این دو کتاب بعضاً چهره‎های شناخته شده و برجسته‎ای هستند، لکن با دقت در هر دو کتاب، کپی‎برداری یکی از دیگری یا هر دو از یک تألیف سوم، بسیار محتمل به نظر می‎رسد‼

رفع این ابهام، نیازمند توضیحات مؤلفین محترم دو کتاب است.

* دانشجوی دکتری آینده پژوهی

پی نوشت ها
-------------

۱- Ulf Pillkahn
۲- Using Trends and Scenarios as Tools for Strategy Development: Shaping the Future of Your Enterprise
۳- اولف پیلکان» مطابق آنچه در ابتدای کتاب خود اشاره کرده، مشاور استراتژی شرکت زیمنس است.
۴- فصل ششم کتاب دکتر عباس ملکی با عنوان «سناریوهای انرژی» برگرفته از فصل هفتم کتاب اولف پیلکان با عنوان"Learning Applications and Examples" است.
۵- برای دانلود رایگان کتاب «اولف پیلکان» می‎توانید به این {لینک} مراجعه فرمایید.
-----------------------------------------------------
توضیحات آقای دکتر عباس ملکی

بسم الله الرحمن الرحیم
انتحال در روز روشن

سرقت در عرصۀ علوم گوناگون پدیدۀ تازه‌ای نیست و ردّ پای آن را باید در متون قدیم جُست. نمونۀ برجستۀ این سرقت‌ها در دیوان‌های شعری گذشتگان به چشم می‌خورد. ابیات بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهد شاعران یکدیگر را متهم به دزدی از شعر خود می‌کرده‌اند. دو بیت خاقانی شروانی شاعر سدۀ ششم هجری قمری در این زمینه شهرت یافته است؛ آنجا که به رقیب شعری خود طعنه می‌زند:

دانم که دگرباره گهر دزدد از این عِقد        آن طفلِ دبستانِ من، آن مردکِ کذّاب
هندوبچه‌ای سازد از این تُرکِ ضمیرم         ز آن تا نشناسند، بگرداند جُلباب1

بحث سرقت شاعران از یکدیگر چنان داغ و پرحرارت بود که به متون نظری و علمیِ نوشته‌شده در حوزۀ شعر نیز راه یافت. ازجمله شمس قیس رازی در سدۀ هفتم هجری قمری در اثر مشهور خود المعجم فی معاییر اشعار العجم این مسئله را به‌تفصیل مورد بحث قرار داد و انواع سرقت ادبی را در چهار دسته از یکدیگر متمایز کرد. شمس قیس «انتحال» را آشکارترینِ این سرقت‌ها معرفی می‌کند. انتحال یعنی سخن دیگری را بر خود بستن بی‌هیچ‌گونه تغییر و تصرفی در لفظ و معنی. 2

در عصر حاضر نیز این‌گونه بحث‌ها میان شاعران، ادبا، و روشنفکران ما جریان دارد. نمونۀ اخیر آن، جنجالی بود که بر سرِ برخی از شعرهای نیما یوشیج و پرویز ناتل خانلری و تقلید و سرقت یکی از دیگری درگرفت؛ طرفداران نیما و خانلری هر یک در این‌باره سخن‌ها گفتند و یادداشت‌ها نوشتند. هنوز هم این مسئله در محافل ادبی میان دوستدارانِ شعر معاصر محل بحث است.

سرقت در دنیای شعر و ادب -شاید به دلیل محبوبیت ادبیات میان مردم- زودتر آشکار می‌شود و چه‌بسا گاه همین بحث‌ها منجر به برملا شدن حقیقت می‌گردد. اما در عرصۀ علم و تحقیق، سرقت ممکن است تا سال‌ها پنهان بماند و اگر هم آشکار شود، بسیاری از آن بی‌خبر بمانند.

سال ۹۴ پس از انتشار یکی از کتاب‌هایم با عنوان سیاست‌گذاری انرژی -که به نشر نی سپرده بودم- خبر انتشار آن را در جایی دیگر، دریافت کردم. ناشری به نام «علم‌آفرین» در اصفهان کتاب را با عنوان انرژی، نفت، آینده به چاپ رسانده بود. نام سه نفر به عنوان مؤلف روی جلد کتاب به چشم می‌خورد: امیر محمودزاده، شهرام شاکریان، و زهرا شاهقلی. به دست آوردن نسخه‌ای از کتابِ من البته برای این گروه کار دشواری نبود. نسخۀ تایپ‌شدۀ کتاب در محیط وُرد، از مدت‌ها پیش از انتشار، در وب‌گاه شخصی من در دانشگاه صنعتی شریف وجود داشت. تاریخ نسخۀ وُرد بهار ۱۳۹۰ را نشان می‌دهد. این نسخه به عنوان بخش‌های مختلف درس «سیاست‌گذاری انرژی» تدریس می‌شد. درس «سیاست‌گذاری انرژی» در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ در رشتۀ کارشناسی ارشد و دکترای گروه سیستم‌های انرژی در دانشکدۀ مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی شریف دو بار ارائه شد. تا به امروز نیز این درس تقریباً یک ترم در میان ارائه شده است. هنوز هم نسخۀ اولیۀ کتاب من را می‌توان در فضای مجازی به این نشانی پیدا کرد:

http://sharif.edu/~maleki/index_files/maleki/energy%۲۰policy.pdf
شگفتا که مدّعیان حتی کوشش نکرده‌اند متن اولیۀ کتاب مرا ویرایش کنند. نگاهی سطحی به عناوین کتاب می‌تواند روشن‌کنندۀ این حقیقت باشد. برای مثال، فصل اول در فایل ورد، شامل ۱۱ زیرفصل است. در کتاب انرژی، نفت، و آینده این ۱۱ زیرفصل بدون هیچ تغییری آمده است.

حتی واژۀ «democracy» که غالباً در فارسی به صورت «دموکراسی» نوشته می‌شود اما در فایل ورد به‌اشتباه «دمکراسی» آمده بود، در چاپ آن‌ها بدون تغییر به صورت «دمکراسی» آمده است! یا مثلاً در مقدمۀ فایل ورد واژۀ «زغال‌سنگ» با املای نادرست «ذغال‌سنگ» ضبط شده است؛ همین اشکال به مقدمۀ انرژی، نفت، آینده نیز راه یافته است.

مواردی از این دست را با جست‌وجویی ساده باز هم می‌توان یافت. آنان حتی زحمت اصلاح این واژه‌های ساده و دمِ دستی را به خود نداده‌اند. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل. نحوۀ فصل‌بندی کتاب آنان آشفته و پر اشکال است. برای نمونه چند مورد را در اینجا ذکر می‌کنم:

فصل اولِ نسخۀ وُرد شامل یازده زیرفصل بود. اما فصل اولِ کتاب سیاست‌گذاری انرژی، به خاطر تغییراتی که بعداً در آن ایجاد کردم، شامل چهارده زیرفصل است. طبیعتاً مدّعیان چون به سه زیرفصلِ تازه دسترسی نداشته‌اند، امکان سرقت از آن را هم نداشته‌اند. فصل دوم و سومِ آنان نیز عیناً کپی‌برداری از نسخۀ اولیۀ من است، اما کپی‌کنندگان آنقدر بی‌دقت و عجول‌اند که در فهرست مطالب ِکتاب، برخی از زیرفصل‌های مربوط به فصل دوم و سوم را حذف کرده‌اند. شاید هم این طرز چیدمانِ فصل‌ها نوعی شگرد -البته بسی ناشیانه- است تا در نگاه اول کسی متوجه کپی‌بودن کتاب آنان نشود یا اگر هم تردیدی کرد، از کنار آن آهسته عبور کند. فهرست مطالب کتاب انرژی، نفت، آینده فصل دوم و سوم را اینگونه به ما معرفی می‌کند:

فصل دوم: ژئوپلتیک، روابط بین‌الملل، سیاست خارجی و انرژی
۱- ژئوپلتیک: ................................................................................. ۴۶
۳- ایران و شرایط جدید ژئوپلتیکی: ......................................................................................... ۴۸
فصل سوم: امنیت انرژی
مقدمه: ................................................................................. ۷۸
۱- امنیت انرژی: ...................................................................................... ۷۹

آنچه فهرست به ما می‌گوید، این است که فصل دومِ کتاب زیرفصل ۲ ندارد و نویسندگان از زیرفصل ۱ به زیرفصل ۳ جهش کرده‌اند. با توجه به فهرست، فصل سوم نیز تنها شامل یک زیرفصل است. اما هنگامی که به فصل دوم و سوم کتاب من مراجعه می‌کنیم، زیرفصل‌های دیگری هم مشاهده می‌شود، که عبارت‌اند از همان زیرفصل‌هایی که در نسخۀ وُردِ سایت شخصی من هم موجود بود.

نام فصل چهارمِ آنان از «سیاست‌گذاری انرژی در ایران» ناشیانه به «انرژی در ایران» تغییر یافته است، اما مباحث این فصل -که به طور خاص «سیاست‌گذاری انرژی» اختصاص دارد- از روی نسخۀ وُرد کپی شده است.

نکتۀ جالب‌تر این است که در فهرست مطالب کتاب آنان، فصل نهمِ کتاب سیاست‌گذاری انرژی (برابر با فصل نهم نسخۀ وُرد) با عنوان «مسئولیت‌های اجتماعی شرکت‌های نفتی» حذف شده است و در نتیجه کتابشان به جای سیزده فصل، حاوی دوازده فصل است. با مشاهدۀ این حذف‌شدگی در فهرست مطالب، امیدوار شدم که شاید آنان حداقل در جایی از کتاب خودی نشان داده باشند و نظر خود را اعمال کرده باشند، اما مراجعه به متن کتابِ آنان، این امید را هم یأس بدل ساخت. آن‌ها آنقدر بی‌دقت و سرسری عمل کرده‌اند که متوجه نبوده‌اند فصل «مسئولیت‌های اجتماعی شرکت‌های نفتی» را از متن کتابشان حذف نکرده‌اند و در نتیجه کتاب آن‌ها نیز، برخلاف آنچه در فهرست مطالب ادعا شده است، سیزده فصل دارد!

مواردی از این دست در انرژی، نفت، آینده بسیار است. به‌علاوه مجموعۀ کار بدون ویراستاری، با غلط‌های رسم‌الخطی و نگارشی، و با شکل و شمایلی سطحی و غیر علمی منتشر شده است که حاکی از شتابزدگی و دست‌پاچگی آنان برای انتشار اثری است که یغما برده‌اند تا مبادا نشر نی زودتر آن را به چاپ برساند و آنان از این دستبرد دست خالی به خانه بازگردند.

با دیدن این اثر با شکل و شمایلی که توصیف شد، نخستین چیزی که به ذهنم رسید این بود، که قرار دادن علم در اختیار همگان نادرست است. چه‌بسا محقق‌نمایانِ در کمین‌نشسته و عالم‌نمایانِ بی‌علم و عمل که آن را به تاراج می‌برند. علم را باید از اهلش آموخت و به اهلش سپرد.

چندی پیش، خبر دیگری دریافت کردم که تعجب مرا از این مقولۀ رواجِ سرقت در عالَمِ نوشتار بیشتر ساخت و همین مسئله موجب شد بر آن شوم که در این‌باره بنویسم. آقای بیژن مقدم، مسئول پایگاه خبری الف، به من اطلاع داد که چند سال قبل کتابی مشابه کتاب آینده‌پژوهی و انرژی منتشر شده است. من از این مسئله بی‌خبر بودم. سایت الف از من خواست توضیحی در این‌باره بنویسم. آن کتاب را تهیه کردم. جالب بود که بر جلد کتاب نامِ همان سه نفر، که کتاب انرژی، نفت، آینده را منتشر کرده بودند، به چشم می‌خورد.

عنوان کتاب روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی بود و ناشر آن نیز همان ناشر قبلی، یعنی علم‌آفرین و پارس ضیاء، بود. مشخصات صفحۀ شناسنامۀ کتاب نشان می‌داد که کتاب در سال ۱۳۹۲ به چاپ چهارم رسیده است. در پایگاه سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی جمهوری اسلامی ایران جست‌وجو کردم. چاپ نخست این کتاب با اندک تفاوتی در عنوان به دست آمد: روش‎های تحلیل آینده با رویکردی استراتژیک.

در پایگاه کتابخانۀ ملی، سال چاپ کتاب ۱۳۹۱ نوشته شده است. اما جست‌وجوی من حکایت از این دارد که این نسخه در کتابخانۀ ملی موجود نیست. روشن نیست چاپ نخست، دوم، و سوم این کتاب چه زمانی در کجا و با چه کیفیتی منتشر شده است که هیچ اثری از آن‌ها پیدا نیست. چاپ چهارم این کتاب عیناً از روی کتاب آینده‌پژوهی و انرژی کپی‌برداری شده است؛ با این تفاوت که فصل چهارم یعنی «سناریوهای انرژی» را حذف کرده است؛ چراکه از لحاظ موضوعی این فصل ارتباطی با عنوان کتابشان نداشته است.

درس «آینده‌پژوهی» نخستین بار در نیم‌سال اول تحصیلی ۹۰-۱۳۸۹ در دانشکدۀ مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی شریف ارائه شد. در آن زمان، تألیف کتاب آینده‌پژوهی و انرژی رو به پایان بود. همان‌طور که در مقدمۀ کتاب اشاره کرده‌ام، منبع اصلی کار من کتاب استفاده ازروندهاو سناريوها براي توسعه راهبرد نوشتۀ اولف پیلکان بود.

از دکتر پیلکان برای استفاده از کتابش اجازه گرفتم. برای تألیف آینده‌پژوهی و انرژی منابع بسیارِ دیگری را هم دیده بودم که در «فهرست منابع» کتاب آمده است. نسخۀ اولیۀ کتاب آینده‌پژوهی و انرژی پیش از انتشار، برای استفادۀ دانشجویان این درس بر وب‌گاه شخصی من قرار داشت. البته اکنون وب‌گاه قدیمی من فعال نیست، اما نسخۀ قدیمی کتاب را می‌توان در این نشانی جُست:
http://sharif.ir/~maleki/index_files/index_files/Abbas%۲۰Site/Content/FutureStudiesandEnergy/Future%۲۰Studies%۲۰and%۲۰Energy.htm
فصل‌هایی از این کتاب، پیشتر منبعی برای تدریس درس‌های دیگر بود. ازجمله فصل «تصمیم‌گیری» را در سال ۱۳۸۵ در وزارت نفت برای مدیران پتروشیمی درس دادم و فصل «مدیریت تغییر» را در سال ۱۳۸۶ در دانشکدۀ مدیریت دانشگاه شریف تدریس کردم. کتاب را در سال ۱۳۹۰ برای چاپ به انتشارات دانشگاه صنعتی شریف سپردم اما روند چاپ آن به طول انجامید و سرانجام در سال ۱۳۹۲ منتشر شد.

نظیر بی‌دقت‌هایی که در بحث از کتاب انرژی، نفت، آینده ذکر شد، در این کتاب نیز یافت می‌شود. مثلاً جدول‌ها در نسخۀ اولیۀ من به فارسی ترجمه نشده است و در کتاب روش‌های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی نیز به همین صورت باقی مانده است. اما در کتاب آینده‌پژوهی و انرژی جدول‌ها را به فارسی ترجمه کرده‌ام.در مقدمه‌ای که در آغاز بر این کتاب نوشتم، تنها به یک منبع ارجاع داده شده است، اما بعداً مقدمه را گسترش دادم و طبعاً منابع دیگری به ارجاعاتِ مقدمه افزوده شد. مقدمۀ کتاب روش‌های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی عیناً با همان یک منبعِ نسخۀ اولیۀ من مشاهده می‌شود.

در عصر حاضر، سرقت در عرصۀ علم فراوان است و به امری عادی بدل شده است. این دو کتاب تنها یکی از هزاران هزار نمونۀ آن بود. متأسفانه در ایران قوانین مدوّنی برای مقابله با سرقت در عرصۀ علم وجود ندارد. اگر هم قوانینی در این زمینه نوشته شده و جزایی تعیین شده است، عملاً به اجرا درنمی‌آید و شاید بسیاری نظیر من، نه وقت و فرصت دردسرهای اداری‌اش را دارند و نه حوصلۀ بحث کردن با این خیل عظیمِ عالِم‌نمایان و مدّعیان را. یکی از دلایل رواج این آفت در جامعۀ امروز و از میان رفتن قبح آن در جامعۀ علمی، همین سکوت قانون دربارۀ آن است. دستگاه قضایی باید به‌جدّ در این‌باره چاره‌ای بیندیشد. به تعبیر سعدی -علیه الرحمه- «دزدان دست کوته نکنند تا دستشان کوته کنند.»
۹۵/۶/۲۳
عباس ملکی
پی‌نوشت
۱. خاقانی، بدیل بن علی. دیوان خاقانی شروانی. مقابله و تصحیح و مقدمه و تعلیقات ضیاءالدین سجادی. چاپ هفتم. تهران: زوّار. ۱۳۸۲. ص ۵۸.

۲. شمس قیس، محمد بن قیس. المعجم فی معاییر اشعار العجم. تصحیح محمد قزوینی و محمدتقی مدرس رضوی. چاپ اول. تهران: زوّار. ۱۳۸۷. ص ۴۶۴.
 
کلمات کلیدی : آینده پژوهی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۹:۲۴:۴۰
از این موارد اینقدر زیاد هست که نگو. همین امروز دنبال کتابی در سایت کتابحانه ملی می گشتم دیدم مترجمی به نام "....." حدود 50 کتاب در 1395 ترجمه کرده از رمان گرفته تا نظریه تصمیم گیری و روانشناسی و فلسفه و موفقیت و ... . من بدبخت برای ترجمه ی یکی از این کتاب های ترجمه ی این خانم حدود 4 سال وقت گذاشتم! حالا ناشر به من میگه متاسفانه یکی دیگه این کتاب را ترجمه کرده و ما نمی تونیم چاپ کنیم! جالبه هیچ اثری از این کتاب ها تو بازار هم نیست. آخه چطور چنین چیزی ممکنه؟ (3954354) (alef-2)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۹:۳۲:۳۸
وقتی این بی اخلاقی ها در جامعه علمی کشور به این سادگی وجود داره دیگه چه انتظاری از مردم عادی باید داشته باشیم، اینه که میگن زیاد دانستن به معنای آگاه بودن نیست!!! (3954364) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۲۰:۳۸
خدا شاهده موضوعی که میگم حقیقت داره
چند روز پیش در کوی دانشگاه تهران لباس ها را برده بودم رختشویخانه (لاندری) یک دانشجوی اروپایی لباس ها را تحویل داده بود و می خواست بداند کی باید بیاد تحویل بگیره بنده خدا یک ربع کلی باهاشون داشت با دست و اشاره نشون میداد که کی باید بیاد تحویل بگیره از 7-8 نفر دانشجوی ارشد و دکتری دانشگاه تهران هیچ کس یک جمله اون را متوجه نشده بود و نمیتونست یک جمله خیلی ساده بگه بهش 20 دقیقه بعد بیا تا این که من بهش گفتم طرف انقد خوشحال شد که نگو
واقیعیت ها را در کارخانه ها، صنایع و در میدان عمل باید لمس کرد وگرنه خود مقاله آی اس آی یا عنوان دکتر مهندس به خودی خود مزیت نیست (3954537) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۰:۲۶:۲۶
اقدام الف و نشر مقاله جناب آقای فرزاد چشمه ای است از آنچه که باید رسانه ها و افراد بیدار این سرزمین باید انجام دهند، وگرنه دزدی و رفتارهای خلاف اخلاق و قانون رواج بیشتری خواهد داشت.
منتظر آقای دکتر محمود زاده هستیم. (3955003) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۹:۴۸:۱۷
این مشکل در خیلی جاها هست که بسیاری از کتابها که منتشر می شود نام رییس انجا هم پای خیلی از آنها هست.
چه بسا جواز انتشار آن باشد (3954379) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۹:۴۹:۵۳
عجب سرقت تابلو و آشکاری؛ آیا نویسنده ای که مورد ظلم قرار گرفته نمی تواند شکایت کند؟ (3954381) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۹:۵۰:۲۷
بعضی از به اصطلاح اساتید دانشگاهها (این که میگم استاد یعنی واقعا بهش استاد تمامی دادن) برای بالابردن رزومه خود و ارتقای علمی و مزایای مالی و دانشجویان نیز برای کسب نمره با هم همکاریهای صمیمانه ای در زمینه سرقت علمی انجام می دهند که نمونه اش همین موردی است که ذکر کردید. طرف حتی زحمت خوندن مطلب رور هم به خودش نمیده و فقط کپی می کنه بعد هم ادعا و ادعا و ادعا. دانشگاه تبریز نمونشو زیاد داره خواستید معرفی کنم.
(3954382) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۱۰:۴۷
سیستم پژوهشی ایران مریضه
ما مثل بسیاری از کشور های جهان سومی دیگه راه را با هدف اشتباه میگیریم نمونه اش بحث دستکاری و نشان دادن آمار های غیر صحیح توسط مسئولان بود که رهبر هم گله داشتند نسبت به آن
به همین دلیل است که ما در کشور اساتیدی داریم که سالانه صد ها مقاله آی اس آی دارند ولی وقتی یک کتاب مرجع در زمینه مرتبط به آن ها می خوانی اسمشان حتی در پاورقی هم نیست علاوه بر این حتی از لحاظ اقتصادی سود ده هم نیستند چرا که فقط مصرف کننده صرف هستند و هیچ مشارکتی در صنعت هم ندارند. (3954520) (alef-2)
 
Moldova, Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۰:۰۶:۰۲
خدا به فزیاد این مملکت برسد که مدیران ان دارند در پژوهشکده هایی اینچنین دکتری می گیرند سازمان سنجش یک ازمون جامع از دانشجویان انها بگیرند اگر در حد دیپلم سواد داشتند به انها دکتری بدهند (3954393) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۱:۲۶:۴۳
من موارد زیادی دیده ام که ترجمه رو دانشجو در اختیاراستادی گذاشته اونم چاپ کرده به اسم خودش. از این کارها در دانشکده ما زیاد میشد که دانشجو ترجمه میبرد می داد به استاد و استاد هم به اسم خودش و اون چند دانشجو چاپ می کرد. (3954473) (alef-2)
 
سید
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۱:۳۴:۲۸
به نظرم خوب است وزارت علوم ورود کند و سایر کارهای این مجموعه را مورد بررسی قرار دهد (3954483) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۱:۳۷:۲۶
معمولا در اینجور موارد آقایان همه چیز رو میا ندازن گردن دانشجوهاشون؛
اونهام صد در صد مقصرند اما بسیار جای تاسف است برای کسی که بدون هیچ سهمی حاضر میشه نامش رو در ذیل کتابی که از فرایند اون بی اطلاع است بگذارد. (3954487) (alef-2)
 
مریم سیّدان (دانشگاه صنعتی شریف)
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۱:۴۲:۲۱
سلام
همانطور که آقای دکتر عباس ملکی به‌خوبی نوشته‌اند، دستبرد ادبی و علمی مسئلۀ تازه‌ای نیست و از گذشته بوده است. در کتب قدما بحث‌هایی در این باره دیده می‌شود که پیشینۀ این مسئله را تا حدّی روشن می‌کند و درخور بررسی و تأمل است. شمس قیس در کتاب خویش نمونه‌های شعری متعددی از آن را ذکر کرده است.
امروز ولی دستبرد در عرصۀ علم به مسئله‌ای جدّی بدل شده است. شوربختانه وقتی نویسنده‌ای با این مشکل روبرو می‌شود، نمی‌داند باید شکایت خود را به کجا و چه کسی عرضه کند. نخستین راهی که به ذهن می‌رسد، این است که دربارۀ آن مطلبی نوشته شود و در مطبوعات و پایگاه‌های اینترنتی منتشر شود. این کار هرچند سودمند است، اما کافی نیست. مراجع قضایی و قانونی باید دربارۀ مقولۀ تقلب در عرصۀ علم راهکاری جدّی بیندیشند و قواعد حقوقی و دستورالعملی مشخص در این‌باره بنویسند و اجرا کنند. به‌علاوه، اگر محققی دلسوز بکوشد در این‌باره دست به پژوهش بزند و اثری تحقیقی در باب «دستبرد علمی در دنیای معاصر» تدوین کند و انواع آن را به همراه نمونه‌ها و مثال‌ها عرضه کند، کاری ستودنی کرده است. (3954495) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۰:۴۷:۴۹
متاسفانه در دانشگاهها آیین‌نامه و شیوه‌نامه‌ای در مورد این موضوع وجود نداره. اغلب دانشگاهها هم بعد کشف موضوع به خاطر «آبرو»ی دانشگاه سکوت می‌کنند. آیین‌نامه ارتقا هیات علمی که در زمان رییس جمهور قبل تدوین شد هم در اعمال فشار به استادان دانشگاهها که بسیاریشان معلمهای خوبی هستند ولی پژوهشگر نیستند موثر است. در کجای دنیا مدرسان دانشگاه تحت فشار قرار می‌گیرند که اگر در مدت کوتاهی فلان تعداد مقاله و کتاب چاپ نکنند و پنجساله ارتقا نگیرند وضعیت شغلیشان ناپایدار می‌شود؟
همچنین، وزارت علوم که قبلا فرهنگ و آموزش عالی بود و وظیفه اصلی‌اش آموزش بود تغییر وظیفه داد و شد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری. استادان تحت فشار قرار گرفتند برای «تحقیق» و «تولید علم». اما در قبال این وظیفه جدید نه تنها از ساعات موظف تدریسشان کاسته نشد، بلکه در سالهای ۸۴ تا ۸۶ به ساعات موظف تدریسشان اضافه هم شد. (3954700) (alef-2)
 
فرهادی
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۰۱:۰۰
حتما اونها هم توضیحاتی دارند که باید شنید. کاش از این فرصتی که به اونها داده شده بود مثل اقای ملکی استفاده میکردند. (3954509) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۱۰:۳۴
اتفاقا به نظر می رسد که توضیحاتی ندارند والا مثل آقای ملکی در این فرصتی که داشتند ارائه می دادند و ذیل همین گزارش چاپ می شد! (3954519) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۱۴:۲۹
چند سال قبل که بحث انتحال و سرقت علمی استاد تمام فلسفه دانشگاه تهران افشا شد، نتیجه چی شد؟! (3954526) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۰۱:۲۹
متن یادداشت الف هم تقریبا گویای این مطلب است که کتاب شاخص پژوه اصفهان از کتاب دکتر ملکی کپی برداری کرده است. (3954510) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۰۷:۵۶
چرا این سه نفر گیر داده اند به کتابهای دکتر عباس ملکی؟! البته باید این ریزسنجی در خصوص همه کتابهای آن مرکز انجام شود و یک ارزیابی کامل به عمل آید. (3954514) (alef-2)
 
مجتبی کمالوند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۲۱:۲۷
آیا فقط به خاطر اینکه آقای ملکی در دانشگاه شریف تدریس میکنند میتوان حق را به ایشان داد؟ (3954540) (alef-2)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۳:۴۵:۰۰
خیر اما بخاطر اینکه متن اولیه فایل وورد متعلق به ایشان در سال 90 بوده و کتاب دوم در سال 92 به چاپ رسیده توضیحات ایشان قانع کننده به نظر می رسد (3954654) (alef-2)
 
برزو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۳:۵۱:۳۷
مثل اینکه این گزارش رو کامل نخوندی.
نه فقط به خاطر این.
مولفین اون یکی کتاب اصلا به درخواست خبرنگار الف جواب ندادند و حتما جوابی نداشتند و دفاعیاتی نداشتند.
وگرنه دلیلی نداره از پاسخ گویی فراری باشند! (3954660) (alef-2)
 
نور
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۳:۵۲:۵۱
تا وقتی که افراد ذکر شده پاسخی نداده اند بله. (3954662) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۲:۳۷:۰۵
بالاخره یکی از اینها سرقت ادبی کرده و معمولا ادمی که سرقت کرده هم شاکی نمیشه دوست عزیز استدلال شما درست نیست ربطی به شریف نداره (3954748) (alef-2)
 
محمودرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۶:۳۷:۴۳
یعنی شما از خواندن کل متن بالا اینگونه نتیجه گیری کرده اید که چون ایشون شریف تدریس میکنند، حق به ایشان داده شده؟ پناه بر خدا! (3954779) (alef-2)
 
محمد آقایی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۶:۵۲:۱۱
جناب آقای کمالوند
نام دکتر ملکی در دانشگاه صنعتی شریف شناخته شده است و شما میتوانید حتی با مکاتبه با افراد مرتبط با رشته انرژی و اساتید دانشگاه از این موضوع مطلع شوید. اما بحث در اینجا دزدی آشکاری است که رخ داده نه اینکه اعتبار دکتر ملکی حق را به ایشان بدهد.
با مدارک ارائه شده و همچنین تحقیق میدانی از محیط شریف و دانشکده انرژی توسط هر فرد جویای حقیقت، موضوع سرقت رخ داده نمایان میشود و باز هم میگوید هرگز اعتبار دکتر ملکی ارتباطی با تعیین و تشخیص این سرقت ندارد. (3954785) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۸:۴۳:۵۸
چه ربطی دارد؟! یک گروه به ظاهر پژوهشی دو بار کتابهای آقای ملکی را عینا کپی کرده و به نام خودشان چاپ کرده اند حالا انتظار دارید پیگیری نشود. (3954879) (alef-2)
 
علي ر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۶:۵۱:۵۲
سلام بر همگي
من به مدت سه ترم در دانشگاه مهندسي انرژي دانشگاه شريف در سال‌هاي 89 و 90 شاگرد آقاي دکتر ملکي بوده‌ام.(درس‌هاي اقتصاد انرژي، امنيت انرژي، و سياستگذاري انرژي) رويه آقاي دکتر ملکي در هر ترم اين بوده که در ابتداي هر ترم متن Word جزوه خود را در قالب يک لوح فشرده به دانشجويان مي‌دادند که البته معمولا تا انتهاي ترم اين جزوه غني‌تر مي‌شد و آن را هم به دانشجويان ارايه مي‌کردند. وقتي کتاب‌هاي دکتر منتشر شدند، من با مقايسه جزوه‌اي که از کلاس داشتم، ديدم که متن کتاب از همان ساختار جزوه تبعيت مي‌کند و البته کامل‌تر و ويراسته‌تر شده (براي همين هم نيازي نبود تا کتاب‌ها را خريداري کنم). وقتي که مي‌شنوم از اين روحيه علم‌آموزي و دانشجوپروري سوءاستفاده مي‌شود واقعا متاسف مي‌شوم. البته دکتر ملکي تاثير مثبت خود را بر شکل‌گيري اين رشته در کشور و نيز بر بسياري از دانشجويان از جمله من بر جا گذاشته‌اند و اين سوءرفتارها جايگاه ايشان را پايين نمي‌آورد.

جاي آن است که خون موج زند در دل لعل
زين تغابن که خزف مي‌شکند بازارش (3955498) (alef-2)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۲۲:۳۵:۳۱
نادانی را انتهایی نیست (3955919) (alef-2)
 
م. کارگر
Sweden
۱۳۹۵-۰۷-۰۹ ۰۱:۱۰:۲۶
نه جناب، اشتباه نکن،
اگر مقدمه این گزارش را درست بخوانید، توضیح داده که با گروه نویسندگان جعلی هم تلفنی صحبت شده، اما اونها هیچ دلیلی بر حقانیت خودشون نداشتن،
درصورتیکه استاد ملکی تمام متن کتاب رو از خیلی قبل تر روی سایتشون گذاشتن.

پس لطفا قضاوت نابجا نکنید. (3956056) (alef-13)
 
ایمان
Anonymous Proxy
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۶:۳۵:۴۱
همانطور که در ابتدای مطلب، از طرف سایت الف اشاره شده، فرصت به دو طرف دادند تا توضیحات خود را ارائه کنند. در متن اولیه هم جانبداری از هیچ کدام نشده و صرفا مشخصات دو کتاب توضیح داده شده.

دکتر ملکی توضیحات خودش رو ارائه کرده، و باز هم بدون قضاوت از طرف الف چاپ شده. اینکه طرف دیگه توضیحاتی ارائه نکرده باید محل پرسش شما قرار بگیره. (3958001) (alef-13)
 
حسینی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۳۸:۳۷
با سلام
از این سرقت ادبی و علمی آشکار بسیار متاسفم. به نظرم باید مکاتبه با مسوولین مرکز فوق صورت پذیرد و درخواست شفاف سازی شود. همزمان، قطعا شکایت قضایی را توصیه می کنم، نه بخاطر تضییع آشکار حق استاد بزرگوار جناب دکتر ملکی، بلکه برای گذاشتن نمونه ای برای سارقین آتی ! (3954558) (alef-2)
 
مجتبی کمالوند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۲:۴۸:۳۳
به طور منطقی برای بررسی چگونگی موضوع باید به تالیفات و مقالات معتبر علمی هر دو طرف مراجعه نمود. بنده بالشخصه هیچ مقاله معتبر علمی و مقاله آی اس آی از طرفین نیافتم. (3954571) (alef-2)
 
علیرضا نفیسی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۲۳:۴۱:۱۷
بنده در سال ۱۳۹۱ در کلاس سیاستگذاری انرژی دکتر ملکی به صورت مستمع‌آزاد شرکت می‌کردم. کتاب ایشان آن موقع هنوز چاپ نشده بود، ولی ایشان نسخه ورد را از طریق ایمیل در اختیار ما قرار دارند.
طبیعی است که وقتی ایشان نسخه ورد را به همه دادند، کسانی هم از آن سوء استفاده کرده باشند.
در ضمن هر کسی که یک کتاب را در کتابخانه ملی ثبت نموده باشد، می‌داند که ثبت اولیه کتاب توسط ناشر کار مشکلی نیست. (3954652) (alef-2)
 
محمد پاک روان
United States
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۰:۳۶:۲۶
بنده به عنوان کسی که در رشته سیاست گذاری انرژی در امریکا مشغول به تحصیل هستم و طی سال گذشته در کلاس های درس دکتر ملکی در شریف هم یه مدت محدودی شرکت کردم، می تونم بگم که ایشون در مباحث خودشون چه در کتاب ها و مقالات و چه در کلاس درس یک مزیت بسیار بارز دارند و اون ارائه مطالب به روز علمی با رویکرد قابل استفاده در ایران هست. کتاب فوق الذکر هم مصداقی بر این بوده برای من. به جای ترجمه مستقیم، که بعضا می تواند غیر قابل ملموس باشد برای مخاطب ایرانی ایشان مسائل رو به طور محسوسی برای کانتکست ایران ارائه کرده اند.

فراموش نشود که مطالب سیاست گذاری و آینده پژوهی مانند علوم فنی و ریاضی نیست که هر نوع رویکردی در یک جامعه قابل تعمیم به جوامع دیگر باشد و آقای دکتر ملکی به خوبی این مسئله رو در نظر می گیرند.

در پایان من از ایشون برای نقش موثرشون در دانش های سیاست گذاری و دانش پژوهی در ایران تشکر می کنم. این مسئله ناراحت کننده برای کسانی که ایشون رو می شناسند و یا در عرصه این دانش ها کار می کنند ذره ای به شحصیت ایشون لطمه ای نخواهد زد.

اما این بیت از سعدی رو برای بدخواهان پیشرفت اخلاقی علمی تقدیم می کنم:
بزرگش نخوانند اهل خرد که نام بزرگان به زشتی برد (3954692) (alef-2)
 
غنجی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۱:۱۷:۱۹
سلام

واقعا جای تاسف داره، واقعا جامعه علمی کشور باید رفرم رو از خودش شروع کنه
حتما باید عوامل سرقتهای علمی را انگشت نما کرد تا عبرتی برای دیگران باشد. (3954718) (alef-2)
 
شینا جعفرزاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۱:۲۲:۲۶
با سلام
ضمن ابراز تاسف از این اتفاق
صحبت های مختلفی میشه کرد، ولی در جواب یکی از دوستانی که زدن آیا صرف تدریس دکتر ملکی در دانشگاه میشه حق رو به ایشون داد می بایست بگم دوست عزیز، اولا بنا به نقل الف آن گروه دیکر تا الان توضیحی ارایه نکردند و از طرفی در بخش دوم مقاله هم استدلال های دکتر ملکی بیان شدند، استدلال هایی که هیچ کجایش وام داری از نام دانشگاه نبوده، خوبه کمی جنبه انضاف رعایت بشه.
از طرفن به شخصه فارغ التحصیل دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شریف هستم و و این افتخار رو داشتم در کلاس هایی از دروس ایشون حضور داشته باشم و درس سیاست گذاری انرژی یکی از این موارد بوده، اگر شما هم سر کلاسشون می بودید و یا با ایشون تعاملی داشتید متوجه می شدید که اصل کیه و کپی کی، کما اینکه سبقه تدریس جزوات ایشون کاملا قابل رهگیری است.
کلام اخر، برای اون گروه دستگاه کپی که متاسفانه کارتیمی رو دارن تو این طریق پیاده می کنن واقعا ابراز تاسف می کنم
واقعا جا داره نه خود دکتر ملکی، بلکه ارگان هایی که صدور مجوز رو عهده دار هستند خودشون جهت اعتباربخشی به خودشون پی گیر این مساله باشند.
مساله ی کپی مقالات و پایان نامه ها و ... الکی و فقط براس رزومه سازی (3954721) (alef-2)
 
محمودرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۶:۴۷:۲۵
با سلام . به نظر من دکتر ملکی باید این موضوع را برای اطلاع شخش وزیر علوم ارسال کنند. از همان طریق درخواست شود تا دکتر محمودزاده نیز ارائه شواهد و دلیل کنند. وزارت علوم باید قضاوت کند و کاری کند که شخص خاطی تا سالها امکان سربلند کردن در مجامع علمی را نداشته باشد. اینگونه رفتارها، نه تنها نظام علمی کشور در داخل، بلکه تصویر علمی کشور در خارج راهم مخدوش میکند و باید با جدیت با آنها برخورد کرد. (3954783) (alef-2)
 
سعید اکبری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۷:۳۶:۵۲
دوستان بدون قضاوت در مورد این خبر کافی است به سرنوشت دانشجویان این مرکز بیندازید.آورده است .جذب بیش از صدها دانشجوی دوره دکترا بدون مجوز وزارت علوم در پژوهشکده شاخص پژوه اصفهان که همه آنها هم فارغ التحصیل شده اند ولی وزارت علوم مدرکشان را تاید نمی کند. جزییات را از دفتر گسترش آموزش عالی در وزارت علوم میتوان پرسید! (3954802) (alef-2)
 
Malaysia
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۸:۵۵:۱۴
در نگاه اول به نظر می آید که قانونا و عقلا حق با آقای محمودزاده است چون:
1- کتاب محمود زاده زودتر چاپ شده و به کتابخانه ملی ارائه گردیده.
2- پیوندهایی که ملکی ارائه کرده به هیچوجه مدرک نیست چون معلوم نیست که واقعا سال 89 در اینترنت ایجاد شده اند یا همین دیروز. ضمن آنکه منطقی به نظر نمی رسد که کسی متن کامل کتابش را قبل از چاپ روی اینترنت منتشر کند.
3- در پایگاه کتابخانه ملی چاپ نخست کتاب محمودزاده ثبت است و امکان ندارد نسخه اصل کتاب در آن زمان ارائه نشده باشد.

اما در نگاه عمیق تر، کتاب ها چهار سال پیش منتشر شده اند. غیر ممکن است این دو نفر در طی این سال ها از این اتفاق با خبر نشده باشد. اما اینکه هیچ کدام شکایتی از دیگری مطرح نکرده اند می تواند نشان از این باشد که هیچ کدام برای این کتاب زحمتی نکشیده اند و هر دو آن را از منبع یکسانی تهیه کرده و به سوابق پژوهشی خود افزوده اند. چیزی که به این احتمال دامن می زند اشتباهاتی است که در متن وجود دارد و حاکی از نوشته شدن آن توسط فردی غیر متخصص است. (3954890) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۲۳:۳۸:۱۸
اگر تجربه ثبت کتاب را داشته باشید، متوجه می‌شوید که بند سوم شما صحیح نیست و می‌توان ثبت کرد، ولی نسخه کتاب را بعدا ارائه نمود.
ضمن اینکه دکتر ملکی آن موقع خودش هنوز رسما منتشر نکرده بود، ولی نسخه ورد آن را به همه می‌دادند. (3958421) (alef-13)
 
Malaysia
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۹:۰۲:۳۲
البته با باز کردن این صفحه مشخص می شود که زمان دقیق بارگزاری کتاب در سایت دانشگاه شریف 26 ژانویه 2014 یا 6 بهمن 1392 بوده است.

http://sharif.ir/~maleki/index_files/index_files/Abbas%20Site/Content/FutureStudiesandEnergy/ (3954897) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۰ ۱۴:۵۷:۵۶
بنده از سال 90 با جزوه ی تدریسی اقای دکتر ملکی اشنایی دارم و قبل از اون هم این فایل در دسترس دانشجویان قرار داشته که هر ترم دوباره پالایش میشده و مطالب جدید به اون اضافه میشد (3969827) (alef-13)
 
ثريا دالغين
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۰۹:۰۷:۰۵
سپاسگزارم از الف به خاطر انعكاس مطلب.به چالش كشيدن اين تيپ حركات ما را به آينده كشور اميدوار ميكند!...معتقدم در يك مساله نبايد ستارالعيوب بود : خيانت.... هزينه خيانت هر چه ميخواهد باشد بايد پس داد فرقي هم نميكند فرد يا افراد چه كساني باشند. (3954907) (alef-2)
 
سیما گنجی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۱:۱۸:۰۰
بنظر من باید یک کمیته جدی و قانون محکم برای بررسی این مسئله که متاسفانه این روزها افزایش یافته است تشکیل شود . (3955062) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۱:۳۵:۵۵
دکتر ملکی همین درس را در سال ۹۱ با هیمن فایل‌های ورد به ما ارائه داده است با توجه از شناختی که از شخصیت دکتر ملکی داریم محال است که ایشان دزدی ادبی کرده باشد. (3955087) (alef-2)
 
علي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۳:۴۹:۲۴
متاسفانه آينده پژوهي در چند سال اخير تبديل به رشته دانشگاهي شده است در صورتيكه چنين رشته اي هيچ كجاي دنيا نيست. آينده پژوهي يك ابزار مديريتي است و تبديل آن به رشته كارشناسي ارشد و دكتري بر اساس ضوابط و مطالعات بين المللي نبوده است. (3955274) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۳:۰۵:۴۷
حرف بدون علم نزنید. رشته Futures Studies اگرچه رشته نوپایی است ولی رشته کاملا شناخته شده ای در مراکز علمی دانشگاهی جهان است. (3957664) (alef-2)
 
مجيد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۴:۰۴:۵۲
متن اين كتاب را سال ٩٠ از وب سايتي موبوط به دانشگاه شريف و به نام دكتر عباس ملكي دانلود كردم. حتي يك فصل از كتاب سياست گذاري انرژي به نام دكتر ملكي به عنوان يكي از مقالات در كتابي از سوي مركز تحقيقات استراتژيك و به نام دكتر واعظي وزير فعلي مخابرات منتشر شده كه قابل ارجاع است؛. اشتباه نكنم كتاب نفت و سياست خارجي با جلد آبي. واقعا براي كپي كاران ناجوانمرد متاسفم (3955306) (alef-2)
 
رض
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۵:۳۲:۲۵
این موضوع به شکل دیگری هم به شدت رواج دارد. بسیاری از کتابهایی که عنوان تالیف می خورند در واقع ۷۰،۸۰ درصد ترجمه یک کتاب هستند و فقط برخی مثالها یا مصادیق ایرانی شده اند ویا برخی فصول از کتابهای دیگری ترجمه شده و اضافه شده اند (3955414) (alef-2)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۶:۲۴:۰۱
دزدی علمی پدیده نوظهوری نیست ومخصوص ماهم نیست همین که قانون کپی رایت وجود داردیعنی درقلب جهان صنعتی هم مسبوق به سابقه است .اما اینکه مسولان ونمایندگان مجلس ما نه زیربارتصویب قانون کپی رایت می روندونه حاضرندبامتخلفان برخوردی حتی سطحی داشته باشندقطعاپدیده نوظهوروشگرفی است (3955482) (alef-2)
 
پیام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۱۶:۳۲:۱۹
به نام خدا
واقعا باعث تاسف است
بنده به عنوان کسی که سالیان سال هست با دکتر ملکی کار کردم و به لحاظ علمی باهم مشارکت داشتیم از شنیدن این خبر بسیار متاسف شدم که این موسسه کتاب دوم ایشان رو هم کپی کردن
این کار واقعا وقیح است و من دقیقا خاطرم هم دو سال پیش به مدیران موسسه شاخص پژوه از طرف یکی از موسسات تذکر دادم که کتاب آینده پژوهی دکتر ملکی را کپی کرده اند و جای تاسف که در کپی کردن خلاقیت و حتی اندکی زحمت هم بخرج نداده اند.
دکتر عباس ملکی از متحصصین حوزه سیاست گذاری انرژی و آینده پژوهی انرژی هستند و من به عنوان دکتری آینده پژوهی که با ایشان همکاری داشته ام و سوابقایشان آگاهم از اینکه حاصل زحمات ایشان توسط کسانی به سرقت برده می شود، سخت ناراحت شدم.
این کتاب سالها پیش از اینکه همچین موسسه ای بوجود بیاید توسط دکتر ملکی نوشته شده بود و من از همان سال ها در جریان کتاب بودم.
متاسفانه اگر ما حساسیت از خود نشان ندهیم حق مالکیت معنوی زحمات اساتیدی مثل دکتر ملکی از بین خواهد رفت.
من واقعا نمی دانم چطور می توان به این دست موضوعات خاتمه داد و به شدت ابراز تاسف میکنم به مدیران ارشد شاخص پژوه که علیرغم تذکر جدی بنده که دو سال پیش به ایشان تذکر داده بودم باز هم بدون پیگیری شاهد سرقت علمی دیگری بودیم. (3955485) (alef-2)
 
بهستانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۲۱:۲۶:۴۴
استدلال آقای دکتر ملکی و امانت داری ایشان نسبت به نویسنده انگلیسی روشن است و نشان می دهد که سه مولف بعدی متاسفانه کار غیر منطقی کرده اند. (3955855) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۳:۰۶:۳۴
فقط غیرمنطقی؟ نخیر: غیرقانونی و غیرشرعی و غیر اخلاقی! (3957667) (alef-2)
 
مسعود علوی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۲۲:۲۷:۵۲
حق با هیچ یک از این اساتید نیست زیرا هر دو نفر کتاب را ترجمه کردند و در واقع هر دو نفر سرقت ادبی انجام دادند مگر آنکه از مولف اصلی کتاب انگلیسی اجازه کتبی گرفته باشن که بعید است. بنابرانی به نظر می رسد هر دو نفر سرقت ادبی انجام داده باشند. این طور نیست؟ (3955910) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۲۲:۳۱:۱۰
شنیده ام وزارت علوم بدنبال انحلال پژوهشگاه شاخص پژوه است
يكسري به وب سايت وزارت علوم و ديگر خبرگزاري ها بزنيد تمام موارد اشاره شده است
(3955913) (alef-2)
 
علیرضا علیزاده(فارغ التحصیل مهندسی انرژی)
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۲۳:۰۵:۲۸
با سلام
من سال ۹۱و۹۲ دانشجوی دکتر ملکی بودم و ایشون از کتاب های آینده پژوهی و سیاست گذاری انرژی در کلاس هایشان استفاده می کردند. (3955948) (alef-2)
 
شیماء نجفی نوبر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۸ ۲۳:۰۷:۰۸
بنده از دانشجویان قدیمی دکتر عباس ملکی هستم و ایشان و کتابها و مقالاتشان را بیش از 14 سال است که از نزدیک میشناسم. از طرفی، به واسطه شغلم از سال 93 یکی از مولفین کتاب کپی شده را نیز میشناسم... پر واضح است که ادبیات و منش علمی جناب آقای دکتر ملکی، این کپی برداری واضح را برنتابد... امید که این سرزمین از اساتید واقعی هیچ گاه خالی نگردد... (3955951) (alef-2)
 
امیر محمدشیرازی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۹ ۱۳:۵۰:۵۸
با عرض سلام خدمت مخاطبین محترم

بنده از دانشجویان سابق دکتر ملکی هستم که درس آینده پژوهی در انرژی رو در سال 89 در ترم پاییز و درس سیاستگذاری انرژی رو هم در ترم بهار سال 90 با ایشون گذارندم. بنده شاهد نسخ اولیه کتب، ویرایش، تهیه اشکال نیز بوده ام. حتی در پاره ای بنده همکاری کوتاهی جهت آماده سازی نیز داشته ام. حتی در جریان مکاتبات ایشان با کتاب منتشر شده توسط زیمنس نیز بوده ام و اینکه نویسنده مذکور از تدریس کتابش در ایران استقبال کرده بود. بنده هنوز نسخ اولیه کتاب رو که به دانشجویان جهت مطالعه داده شده بود دارم. ویراستاری کتابهای دکتر ملکی به دلیل دقت نظر بالای ایشون به طول انجامید و با تاخیر چاپ شد ولیکن نسخ الکترونیکی یاداشتها و نوشته های ایشون بین دانشجویان همواره در حال گردش بود. وقتی خبر این سرقت ادبی رو شنیدم قلبم به درد اومد چرا که شاهد تلاشهای ایشان بوده ام و در نهایت زحمات آقای دکتر ملکی که آکنده از حس توسعه فضای علمی کشور بوده با جنبه های منفی فرهنگ نامناسب کشورمون (چیزی که معروف به زرنگیه و متاسفانه مثبت هم تلقی میشه) نادیده گرفته میشه. نتیجه این اشتباهات مشخصه، واپسزدگی قشر محدود واقعی علمی کشور، پدیده ای که هر کسی رو منزجر میکنه، از سرقت ادبی در کتابها گرفته شده تا حتی تزهای دکترا. و در این بازی شنیع ساختگی افراد سودجو که در اون هیچ هدفی جز منفعت طلبی پیگیری نمیشه، قربانی اول و آخر خود مردم هستند. وقتی قشر نخبه نتیجه متناظر عملشون رو نگیرند و رشد نکنند کم فروغ شدن انگیزه ها و امید مورد نیاز جهت تلاش طبیعیه. به هر صورت بنده با کمال تاسف که خودم قربانی رفتارهای اینچنینی نیز بوده ام بایستی اعتراف کنم که علم و دانش در ایران در این مقطع زمانی برای جمع کثیری دیگر هیچ قداستی ندارد و صرفا ابزاری جهت بهره مندی از امتیازات است. (3956419) (alef-13)
 
حمیدرضا لورک اقا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۹ ۱۹:۱۵:۳۲
سلام
من سال 1391 کلاس آینده پژوهی دکتر ملکی را شرکت میکردم و ایشان فایل word این کتاب را در اختیار من گذاشتند که مطالعه کنم. و حالا خیلی جالبه که کس دیگری این کتاب را چاپ کرده است. کلا جالبه این مملکت در این زمینه
فکر میکنم حداقل تا الان دویست نفر از دانشجویان شریف از سال 91 این درس را گذرانده باشند و با این کتاب دکتر آشنا باشند. دانشجویانی که خیلی از آنها در اقصی نقاط دنیا خود از بهترین ها هستند (3956687) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۰۲:۲۹:۵۵
از دادستان کل کشور به عنوان مدعی العموم می خواهیم جهت حفظ و صیانت از جامعه علمی به این موضوع ورود نماید. (3957052) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۰۸:۳۴:۳۱
این مورد به سایت استادان علیه تقلب نیز گزارش شود. تا در آنجا نیز اطلاع رسانی شود یا اینکه نویسندگانی که حاضر به توضیح نشده اند در آنجا پاسخگو باشند. (3957226) (alef-2)
 
شاهین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۱:۰۳:۳۳
چاپ اول کتاب آقای ملکی سال ۱۳۹۲، تهران: انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف. است

و چاپ چهارم کتاب «روش‎های تحلیل آینده با رویکردی راهبردی»، تألیفآقای امیر محمودزاده، شهرام شاکریان و زهرا شاهقلی قهفرخی، سال ۱۳۹۲در اصفهان انتشارات پارس ‎ضیاء و علم‎آفرین به سفارش پژوهشگاه شاخص پژوه. بوده .

اگر شما توانستید در کتابخانه ملی یا هر جای دیگری چاپهای اول تا سوم را پیدا کنید
حتما حق با شماست . چرا که از نظر من چائهای اول تا سوم وجود خارجی ندارد. (3957485) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۲:۴۹:۵۶
متن گزارش الف هم همین مساله را تایید می کند؛ نوشته که مرکز اسناد و کتابخانه ملی از چاپهای قبلی اظهار بی اطلاعی کرده است. اگر هم چاپ اول تا سوم هم داشته باشد، صورت مساله تغییری نمی کند. (3957638) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۹:۵۱:۱۶
من هم از سال 90 از دانشجویان دکتر ملکی هستم. ایشان با کمال اعتماد فایل ورد کتابهایشان را در سال 90 به دانشجویان می دادند. هنوز هم فایل ایشان را دارم که در جلد کتاب "بهار 1390 " نوشته شده است. الان هم متاسفم که از اعتماد ایشان سواستفاده شده است. (3958213) (alef-13)
 
دانشجوی دکتری شریف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۹:۵۳:۴۳
من دانشجوی دکتر ملکی بوده ام و شهادت می دهم که دکتر ملکی از اساتید شریف، دانشمند، دلسوز، توانا و نخبه سرزمین ماست. ایشان چنان به دانش شهره هستند که "آفتاب به نور". خدا حفظشان کند. (3958218) (alef-13)
 
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۱ ۱۲:۵۰:۵۸
مقاله ای از استاد دانشگاهی دیدم که بسیار عالی بود و کلی ذوق کرده بودم که همچین اساتیدی در کشور داریم که می توانند اینقدر دقیق و محیط بر موضوع مطلب بنویسند و از منابع مختلف استفاده کنند.
بعد از مدتی در جستجوهام به مقاله لاتینی با نام مشابه دست پیدا کردم که دیدم دقیقا مقاله استاد ایرانی که به اسم تالیف در نشریه ای علمی پژوهشی منتشر کرده است ترجمه آن مقاله انگلیسی است بدون کم و کاست.
در ایمیلی شخصی به وی این موضوع را گفتم تا بدونه خوانندگان نفهم نیستند.
کسانی که به این کار تن می دهند حیثیت علمی خودشون را به خطر می ندازن.واقعا شرم آوره. (3958969) (alef-13)
 
نسیم ریحانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۱۱ ۱۲:۵۴:۳۵
از این دست مسائل بسیار است؛
کتاب «نظریه‌های رسانه، اندیشه‌های رایج و دیدگاه‌های انتقادی» اثر سیدمحمد مهدی‌زاده 90 درصد ترجمه است که متاسفانه به اسم تالیف چاپ شده است و حتی به چاپ های سوم و چهارم هم رسیده است. (3958980) (alef-13)
 
رضا واحدی
Germany
۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۶:۴۳:۰۲
بنده دانشجوی دکتر ملکی در سالهای 89 و 90 و 91 بوده ام و جزوه های ایشان عینن در کامپیوتر من از همان سالها موجود است. مطمئنم که از حسن نیت استاد بی نظیر و خوش اخلاق سوء استفاده شده است. (3960898) (alef-13)
 
مجتبی موید (دانشگاه صنعتی شریف)
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۲۰ ۱۲:۳۴:۵۴
بنده ورودی سال 1390 دانشکده انرژی دانشگاه شریف هستم ، در سال ورود ما متاسفانه دکتر ملکی برای پیگیری مسایل پژوهشی به MIT رفته بودن اما از اون موقع و حتی قبل تر جزوه ی ایشون به شکل فایل ورد در دسترس دانشجویان قرار داشت و البته مطالب جزوه هر ترم پالایش می شد و به روز میگردید.
در واقع کتاب و جزوه اقای دکتر ملکی برمبنای یک کتاب اصلی و مرجع تهیه شده اما نتیجه ی تلاش ها و پژوهش ها و دیدارهای مختلف با دانشمندان و صاحب نظران انرژی در سراسر دنیا است که بی دریغ در اختیار دانشجویان گذاشته شده بودند .
حتی قبلتر از سال 90 نیز جزوه های قدیمی تر از ایشون در اختیار دانشجوهای سراسر کشور بود و اونها بعضا با اقای دکتر تماس میگرفتن و از راهنماییهای ایشون استفاده میکردن و یکی از وجوه تمایز اقای دکتر ملکی با بقیه ی اساتید ، سطح بالای همکاری ایشون با دانشجوها بود که یک نمونه اش در اختیار گذاشتن انواع متون و فایلهای علمی مختلف و به روز بوده و هست که متاسفانه مورد سو استفاده قرار گرفته (3969731) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.