توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 420428
نتیجه اعتماد به اوباما
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۱۵
این قدر در مورد مصوبه اخیر سنای آمریکا در رسانه‌ها صبحت شده که اکثراً از کم و کیف آن مطلع‌اند. عده‌ای مثل گذشته سعی داشتند این مصوبه را به حاشیه برده و این را هم دارای مصرف داخلی در آمریکا جلوه دهند!
انتشار سخنان پیشین محمد جواد ظریف در مجلس، حجت را تمام کرد که رهبری چند روز پیش در دیدار فرماندهان نیروی دریایی ارتش نه تنها بیراه نگفته‌اند بلکه کاملاً حق با ایشان بوده و اتفاقاً سخن‌شان نیز از سر واقع بینی و آینده نگری بیان شده است.

ظریف گفته بود: «قانونی هست به نام ISA که در پایان سال 2016 مدتش تمام می‌شود. یک گروهی از سناتورها و نمایندگان مجلس (آمریکا) به دنبال تمدید آن هستند ما هم به دولت آمریکا تذکر دادیم که باید برجام رعایت شود و تمدید قانون ISA مغایر با برجام است. آن‌ها (دولتمردان آمریکا) هم در جلسه استماع کنگره اعلام کردند که نحوه برخورد با این قانون باید به شکلی باشد که برجام را نقض نکند. اینجا ما تاکید می‌کنیم که برجام اهداف و چارچوب‌هایش مشخص است. دولت آمریکا- ربطی هم به این ندارد که دولت کجاست، کنگره کجاست و چه کسی در کاخ سفید نشسته- تعهدات بین‌المللی دولت آمریکا مشخص است و نباید تحریم‌ها مجدداً ایجاد شود».
 
 
صفحه 55 از متن ترجمه شده برجام توسط وزارت خارجه جمهوری اسلامی نشان می‌دهد مصوبه اخیر سنا و کنگره در صورت اجرایی شدن نه تنها روح برجام را مورد عنایت قرار خواهد داد بلکه به منزله عبور از روی کلمه به کلمه آن است. بند ح در مقدمه ومفاد عمومی برجام (صفحه 3) می‌نویسد: « گروه 5+1 و ایران متعهد می‌شوند که این برجام را با حسن نیت و در فضایی سازنده بر مبنای احترام متقابل اجرا نمایند و از هر گونه اقدام مغایر با نص، روح و هدف این برجام که سبب تخریب اجرای موفق آن شود خودداری نمایند.

گروه 5+1 از تحمیل الزامات مقرراتی و آئین نامه‌ای تبعیض آمیز به جایگزینی تحریم‌ها و اقدامات محدودیت سازی که تحت پوشش این برجام قرار می‌گیرند خودداری خواهند ورزید» در بند 26 از فصل تحریم‌ها (صفحه 14) می‌خوانیم: «دولت ایالات متحده فارغ از فرآیند حل و فصل اختلافات پیش بینی شده در این برجام در چارچوب نقش مشخص رییس جمهور و کنگره از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم‌های مشخص شده در پیوست 2 که اعمال آن‌ها را وفق این برجام متوقف کرده است خودداری می‌نماید.

دولت ایالات متحده در چارچوب نقش مشخص رییس جمهور و کنگره از اعمال تحریم‌های جدید مرتبط با هسته‌ای خودداری خواهد کرد. ایران اعلام کرده است که تحمیل یا بازگرداندن تحریم‌های مشخص شده در پیوست دو یا وضع تحریم‌های جدید هسته‌ای را به منزله مبنایی برای توقف کلی یا جزئی اجرای تعهدات خود وفق این برجام تلقی خواهد نمود.» در زیرنویس صفحه 55 نیز صراحتاً به قانون تحریم‌های ایران (ISA) مصوب 1996 اشاره و بخش‌های 15،7،6،5 آن از مصادیق لغو شمرده شده است (بخش‌هایی که طبق قانون جدید مجلس و کنگره باز اعمال خواهند شد.)

ذکر شد سخنان اخیر رهبری که به مبحث عجله در مذاکرات غفلت از جزئیات و بروز رخنه در کار پرداختند، علاوه بر واقع بینی مبتنی بر آینده نگری نیز هست. ایشان گفتند : « تمدید تحریم مثل اعمال دوباره آن است و فرقی ندارد و نقض تعهدات است.» پیش‌تر نیز اشاره کرده بودند که همین دولت فعلی آمریکا در نقض برجام پیش قدم شده. آینده نگری یعنی روشن کردن این واقعیت که اگر پس از ترامپ دگر بار رییس جمهور دموکراتی با سخنان فریبنده بر سر کار آمد، ملت فریب  دیگری را نخورند و خام نشوند؛ البته قصد یکی کردن و ایجاد این همانی بین دولت‌ها و روسای جمهور آمریکا را ندارم. سخن این است که با ایدئولوژی تسلیم و سازش، راه به مقصد نخواهیم برد چه جلوی رویمان اوباما باشد چه کلینتون چه ترامپ.

یک نفر توئیت زده :« هواداران دولت آن‌قدر این مدت روی چهره رحمانی آمریکا حساب باز کرده بودند که باور نمی‌کنند سنا چنین طرحی را بدون مخالف تصویب کند» دیگری نوشته: «بدون رأی منفی! یعنی اتحاد دموکرات و جمهوری خواه بر نقض برجام حتی اگر وتو شود خدایی مایه شرمساری است» با این اوصاف اگر سناتورها و نمایندگان آمریکایی بخواهند با همین فرمان پیش بروند حتی وتوی احتمالی اوباما نیز نمی‌تواند تأثیر خاصی بگذارد و این مصوبه در نهایت اجرایی خواهد شد ( در‌واقع فقط یک معجزه می‌تواند پاره شدن رسمی برجام در زمان اوباما را ملغی کند) آخر هم معلوم نخواهد شد این چه دیپلماسی تاریخی و درخشانی بوده که نتوانسته حتی یک عدد سناتور را متقاعد کند تا حقوق قطعی ایران در برجام را به رسمیت شناخته و به طرحی که ورای روح توافق با لودر از روی کلمه به کلمه‌اش رد می‌شود، رأی مخالف دهد.
بگذریم! بگذریم ببینیم از رییس جمهور منتخب چه خبر؟ دو روز پیش خبر رسید دونالد ترامپ در جریان سخنرانی تشکر از هوادارانش در سین سیناتی اوهایو، یک شخصیت ضد ایرانی و افراطی دیگر را برای وزارت مهم دفاع معرفی کرده: ژنرال جیمز متیس؛ ای خدا ظاهراً بد بیاری‌های دولتمان تمامی ندارد!

 لقب متیس «سگ دیوانه» است این را من نمی‌گویم، سی.‌ان‌.ان و سایر بنگاه‌های خبری چنین تیتری را از سخن ترامپ بر گرفته و زده‌اند. طرفداران ترامپ در شبکه‌های اجتماعی می‌نویسند:«خوشحالیم که مردی مثل سگ دیوانه روی کار آمده، کسی که وحشت را در قلوب دشمنان‌مان کاشته است» .

سی‌ان‌ان در ابتدای خبر خود در مورد انتصاب این فرد به وزارت دفاع نوشته: « ژنرال متیس منتقد سیاست خارجی اوباما در خاورمیانه بوده خصوصاً بر سر ایران» متیس در گذشته بیان کرده ایران تنها تهدید و سر سخت‌ترین مخالف صلح و ثبات در خاورمیانه است. ایران و داعش متحد استراتژیک‌اند در حالی که مباحث امنیتی ما عمدتاً بر گروه‌های تروریستی مثل داعش و القاعده تمرکز می‌کنند ایران بزرگ‌ترین تهدید خاورمیانه  است، حتی بیش از داعش و مهدی حسن، مجری الجزیره، افتاده به شخم زنی اظهارات گذشته متیس و چندتایی را توئیت کرده مثلاً: « بامزه است تیراندازی به برخی مردم، من به همون خوبی که شما این کار رو می‌کنید در کنارتون هستم. نزاع و جنجال رو دوست دارم» کاربری نوشته مطمئنید این اظهارات را وزیر دفاع ایالات متحده گفته، نه یک قاتل سریالی؟
 
 
حال که ترامپ وعده لغو (یا حداقل مقابله جدی با برجام در عمل) را داده و تعهدات ایران عملی شده، مشخص نیست که راهکار دیپلمات‌ها برای اجبار طرف مقابل به انجام تعهدات و توقف و لغو تحریم‌ها چیست. آن زمانی که برخی مدام مشغول تخطئه نیروهای انقلابی بودند، باید فکر زمستان‌شان هم می‌بودند؟ باید پرسید نسبت آن سرخوشی اولیه و این سرخوردگی فعلی با «حزم و تدبیر» چیست؟  این آخر و عاقبت اعتماد بی تدبیرانه به اوبامای باهوش و مؤدب را چه باید بنامیم؟
منبع : صبح نو
 
کلمات کلیدی : داماتو+تحریمها
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.