نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 372549
تحلیل ها از دلايل و سرانجام پنجمين كودتا در ترکیه
بخش بین الملل الف؛ 26 تیر 95
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ تير ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۴۱
کودتای نظامی در ترکیه خبری بود که از امروز صبح به تیتر یک رسانه های خبری جهان تبدیل شد.بر اسا این گزارش ها فرودگاه آتاتورک و تلویزیون دولتی این کشور ابتدا به تسخیر عوامل کودتا درآمد، اما بعداً توسط معترضان مردمی پس گرفته شد.

در همین حال منابع خبری از محاصره تنگه «بسفر» به دست نیروهای کودتا خبر می‌دهند. در صورت صحت این خبر، کودتاچیان به یک تنگه حیاتی دست یافته‌اند. ضمن این که خبرگزاری فرانسه گزارش کرد که جنگنده‌های حامی دولت در حال حمله به تانک‌های کودتاچیان در اطراف کاخ ریاست جمهوری ترکیه هستند. صبح امروز هم خبرگزاری آناتولی ترکیه از سرنگونی یک بالگرد کودتاچیان در اطراف آنکارا خبر داد.

از سوی دیگر رئیس‌جمهور ترکیه هم در جمع هواداران خود در استانبول تصریح کرد که محکم ایستادگی می‌کند و مصالحه نمی‌کند و خطاب به «فتح الله گولن» و هوادارانش گفت که دیگر بس است و ادامه داد: اگر جرئت دارید به ترکیه بازگردید. اردوغان تاکید کرد ترکیه را ترک نخواهم کرد. او همچنین تلاش برای کودتا را «خیانت» خواند و ضمن اعلام اینکه مصالحه نمی‌کند، گفت: «برای مردن آماده‌ام».

طبق گزارش روزنامه انگلیسی «گاردین»، مقامات دولتی ترکیه می‌گویند که کودتا در حال حاضر به پایان رسیده است، با اینحال، اردوغان تصدیق کرد که «آشوب‌های اندکی» همچنان در آنکارا ادامه دارد.

احتمال جنگ داخلی و فروپاشی اجتماعی

سعدالله زارعی، تحلیلگر مسائل بین الملل نوشت:« اگر کودتا با پشتیبانی گولن انجام شده معنایش این است که آمریکا رهبری کودتا را در دست دارد و این برای ما بدترین تحول از اغاز دهه شصت شمسی تا کنون به حساب می آید؛ چرا که از متن کودتای «کنعان اورن» در دهه شصت دولت اوزال بیرون امد که برای ما خوب بود ولی از متن این کودتا تهدیدی علیه ایران شکل می گیرد. دولت حامی گولن به سعودی نزدیک می شود. البته با توجه به میزان نفوذ و فراوانی هواداران حزب عدالت و توسعه قاعدتا جنگ داخلی راه می افتد و ترکیه به سمت فروپاشی اجتماعی می رود که برای ما اثر بدی دارد . غرب سال هاست فروپاشی کشور قدرتمند مسلمان در ترکیه را هدف قرار داده است».

از شکست کودتا بیشتر خوشحال می شوم تا پیروزی آن

محمد سعید احدیان مدیرمسئول روزنامه خراسان هم با اعلام این که« از شکست کودتا بیشتر خوشحال می شوم تا پیروزی کودتا» در کانال شخصی خود نوشه است:« احساسات ما بدلیل سیاست های ترکیه می گوید باید از پیروزی کودتا خوشحال شویم اما عقل می گوید پیروزی کودتا در ترکیه معلوم نیست چندان خوب باشد. بالاخره حزب عدالت و توسعه با همه مسایلش اسلام گرا است که از سکولار ها بهتر است و ثانیا اسلام گرای طرفدار سعودی نیست و ثالثا اخیرا شروع کرده بود به اصلاح سیاست های خارجی اش. حمله تروریستی توسط داعش بتنهایی گواه تغییر مواضع اردوغان بود چرا حالا کودتا شروع شد، وقتی ترکیه شروع به تغییر موضع کرده بود؟».

دو تحلیل برای یک کودتا

مسعود صدرمحمدی مدیر بخش ترکی تسنیم هم در تحلیل خود نوشت: با ادامه وضعیت موجود می توان احتمال داد که تا ساعات پایانی روز آینده غائله فیصله یابد. در این میان دو تحلیل عمده برای حوادثی که رخ داد وجود دارد که گذر زمان در مورد آنها قضاوت خواهد کرد:

۱- این کودتا توسط نیروهای جریان«فتح الله گولن» در بدنه ارتش سازماندهی شده است. این کودتا پس از آن رخ داد که هفته گذشته برای اولین بار عملیات‌های امنیتی علیه شاخه نظامی این جریان انجام شد. در دو سال گذشته هیچ هفته‌ای بدون عملیات علیه نیروهای این جریان در ساختار قضایی و اطلاعاتی ترکیه وجود نداشته است و صدها نفر به جرم همکاری با جریانی زیرزمینی در درون دولت دستگیر شده بودند. اما برای نخستین بار در هفته گذشته تعدادی از افسران ارتش تحت بازداشت قرار گرفتند. این عملیات جریان را متوجه جدیت دولت در برخورد با خود کرد و جریان را بر آن داشت تا با پیش چشم گرفتن تمام ریسک‌های پیروزی یا شکست کودتای خود دست به کار شود. در واقع جریان نظامی گولن متوجه شده است که با کودتا یا بدون کودتا در هر حال سرکوب و ریشه کن خواهد شد. بنابراین طی یک اقدام متهورانه دست به کودتای این شب زدند. اگر در نظر داشته باشیم که تا چند روز دیگر شورای عالی نظامی در ستاد کلاً نیروهای مسلح قرار بود که تشکیل شود و در این شورا با توجه به تحرکات هفته گذشته بی شک علیه جریان کشف شده گولن در ارتش تصمیماتی قرار بود که اتخاذ شود.

جریان گولن در ارتش در شکل یک هسته مخفیانه با نام “کمیته صلح در جهان” در حال مدیریت اوضاع بود که بر اساس نظریه اول در مورد این کودتا توسط این هسته طراحی، مدیریت و اجرا شده است. مشکل اصلی این هسته پایین بودن درجات نظامی این افراد از سطح عالی ژنرالی بود که با توجه به این مساله بسیاری از کارشناسان نظامی و امنیتی معتقد بودند که در کوتاه مدت امکان کودتای فراگیر توسط گولنی‌ها در ارتش وجود ندارد و آنها در بدترین حالت می‌توانند خرابکاری انجام دهند. افرادی که این اقدامات را یک کودتای واقعی اما ناموفق – تا این مرحله – می‌دانند اقدام بسیار ماهرانه رسانه‌ای و روانی این گروه را دلیلی بر مدعای خود می‌دانند. تیم کودتا کننده در اولین اقدام تلویزیون دولتی را تسخیر کرده و از این طریق با ایجاد رعب در کشور وارد فاز مدیریت صحنه رد کشور شده است. در ادامه با در دست گرفتن ساختمان‌های مدیریت شبکه‌های خصوصی و پخش ماهواره‌ای شبکه‌های بخش قابل توجهی از کشور ار از مشاهده تلویزون محروم کرده و اینترنت را نیز قطع کرده است.

در واقع می توان چنین ادعا کرد که در حالی که ما در تهران از ناموفق بودن کودتا سخن می‌گویم هنوز بخش قابل توجهی از ملت ترکیه فکر می‌کنند که کودتا با موفقیت انجام شده است. از سوی دیگر وقتی در نظر داشته باشیم که ژاندارمری شاخه دوم این کودتا در کل کشور آماده اجرای امر بوده است و نقطه مزیت این نیرو گستردگی آن در سراسر کشور و تسلط بر تمام جاده‌های بین شهرهای کشور می‌توان این فرضیه را تقویت کرد.

۲- دومین فرضیه بر آن است که این کودتا تنها یک تئاتر سخت و سنگین از سوی اردوغان بوده است تا با استفاده زا شرایط بحرانی ایجاد شده دست به تضعیف ارتش زده و امکان کودتاهای جدی‌ای که می‌توانست در آینده گریبانگیر او شود را از بین ببرد.

این طیف اصلی‌ترین موید این نظریه را فراهم شدن امکان قدرت نمایی بیشتر برای اردوغان به عنوان یک رهبر وحدت بخش و بسیج‌گر اقشار مختلف مردم می‌دانند و معقدند که درخشانتر شدن چهره اردوغان در این مساله به عنوان یک قهرمان ملی نشان میدهد که همه ماجرا تحت نظرات او بوده است و این تنها یک بازی کثیف است.

اگرچه تنها گذر زمان و بررسی سوانح آینده نشان خواهد داد که چه دست‌هایی در پشت پرده این حادثه وجود داشته است اما با در نظر داشتن تجربه حوادث پارک گزی که اکنون پس از دو سال اسناد حمایت بنیاد سوروس از آن در دست است و می توان آن را یک کودتای رنگی علیه اردوغان ارزیابی کرد صرفِ فراهم شدن امکان خودنمایی برای اردوغان را در مورد اهداف طراحی آن مساله نمی توان کافی دانست. در واقع اگرچه در صورت موفقیت اردوغان و حزب حاکم توان اردوغان بیشتر از پیش خواهد شد اما میزان هزینه ای که اردوغان در قبال این مساله متحمل شده است بسیار بالا است. از سوی دیگر در ماه های اخیر اردوغان با طیف های مختلف ارتش وارد مراوده شده و نظر مساعد آنها برای همراهی با خود در مسایل مختلف کشور ار فراهم آورده بود و در میان مدت امکان وقوع کودتا علیه او ممتنع بود.

همچنین اگر در نظر داشته باشیم که اصلی ترین نیروهای عامل در این کودتا نیروی هوایی و ژاندارمری (یعنی نیروهای تحت نفوذ گولن) بوده اند و نه نیروی زمینی که تا کنون همواره وظیفه اصلی کودتاها را برعهده داشته است احتمال صدق گزاره عاملیت جریان گولن بیشتر محتمل است.در صورت موفقیت کامل ارتش، امنیت و دولت در سرکوب این کودتا و دستگیری تمام عوامل آن می‌توان ادعا کرد که اردوغان در برابر یک خطر بزرگتر با یک خطر کوچک روبرو شد و به گفته خودش این حادثه یک لطف الهی بوده است.


عامل موثر در فرجام کودتا / آنکارا مهم است نه استانبول!
مهدی محمدی هم در کانال تلگرامی خود نوشته است:
اگر کودتا در ترکیه پیروز شود، گزینه اردوغان به خیابان کشاندن هوادارانش به اضافه گروه های مسلحی خواهد بود که آنها را برای اعزام به سوریه آموزش داده است. این کار ترکیه را به سمت درگیری های داخلی شدید سوق خواهد داد. البته این یک ارزیابی اولیه است.اینکه در چنین موقعیتی اردوغان در ترکیه نیست نشان دهنده از کنترل خارج شدن وضعیت است.چنین کودتایی به هیچ وجه نمی تواند کار یک “اقلیت” باشد و همین امر طبعا در توان بسیج گری اردوغان هم اثر خواهد گذاشت.

دقیقا در همین زمان روسیه اعلام کرده با امریکا درباره سوریه به توافق رسیده است. آیا همه آنچه می بینیم بخشی از یک برنامه است یا هم زمانی ها صرفا تصادفی است؟ یک مسئله هست که کل روندها را تعیین تکلیف خواهد کرد: “آیا اردوغان توان بازگشت فوری به آنکارا را دارد؟”

تا این لحظه شواهد میگوید امریکا در حال حمایت از اردوغان است:
١- سی ان ان ترک اولین رسانه ای بود که با اردوغان مصاحبه کرد تا وی بتواند از مردم بخواهد به خیابان بریزند.
٢- گولن که آشکارا تحت نفوذ امریکاست با کودتا مخالفت کرده است.
٣- احزاب کردی که امریکا اشراف تقریبا کاملی بر آنها دارد هم علیه کودتا موضع گرفته اند.

دولت اردوغان آشکارا در حال عملیات روانی است با دو هدف:
اول- به خیابان آوردن و بسیج کردن جمع هرچه بیشتری از مردم علیه کودتا
دوم- ناامید کردن نیروهای عمل کننده ارتش

همه خبرها و مصاحبه ها درباره شکست فوری کودتا، تسلیم فرمانده آن و … را از این منظر بنگرید.

ضمنا مهم است توجه کنیم کودتا باید در آنکارا پیروز شود نه استانبول.

از این ساعت همه چیز در ترکیه به چند عامل بستگی خواهد داشت:
١- میزان بسیج مردمی در آنکارا علیه کودتا
٢- موفقیت یا شکست اردوغان در بازگشت به آنکارا
٣- جدیت و انسجام ارتش در تولید خشونت
۴- انسجام طبقه حاکم


چرا اردوغان پیروز کودتاست؟

سعید ساسانیان ، در وب سايت متعلق به روزنامه خراسان نيز نوشت: پیروز این کودتای احتمالا شکست خورده، رجب طیب اردوغان است. ترکیه پیشتر هم سابقه چندین بار کودتای ارتش را داشت که همگی موفقیت آمیز بودند. این بار اما به نظر می رسد با حضور حامیان اردوغان و ممانعت از پیروزی کودتا، اردوغان می تواند بیشتر از قبل مانور قدرت دهد و بر مردمی بودن و قدرت دموکراسی و … تکیه و افتخار کند.

این کودتا بهترین فرصت برای اردوغان است تا بار دیگر دست به تصفیه ارتش بزند. او یکبار و در پرونده ارگنکن شمار زیادی از مقامات رده بالای ارتش را تصفیه کرد. این بار رده های میانی هدف اصلی تصفیه او خواهند بود. ظاهرا این رده، بیشترین نقش را در کودتا داشته است. علاوه بر این در حوزه سیاسی هم، انگشت اتهام دولت ترکیه به سوی فتح الله گولن رهبر جریان خدمت است که اکنون در آمریکا زندگی می کند. در صورتی که اردوغان بتواند این اتهام را به صورت جدی برجسته کند، می تواند با باقیمانده عوامل گولن در ساختار ترکیه برخورد جدی تری کند و با بدنام کردم این جریان، آن را ضعیف و ضعیف تر سازد.

در صورت پیروزی کودتا که احتمالش بالا نیست، روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی، راهبردی تر خواهد شد و تنش ها در روابط آنکارا و تهران بیشتر از قبل می گردد. دولت کودتا برای استقرار و ثبات بیشتر، نیازمند حمایت غرب است و این یعنی همراه شدن با آن ها در پرونده سوریه. لازم به ذکر است که نخست وزیر ترکیه اخیرا اعلام کرده بود که در پی بازسازی روابط خود با دمشق است. اگرچه شاید این جمله تاکتیکی باشد اما رگه هایی از واقعیت در آن هویدا است.

شکست کودتا از رسانه / نظری بر قدرت جامعه مدنی ترکیه در برابر پنجمین کودتا
مصطفی انتظاری هروی نيز نوشت: قریب به دو دهه پس از آخرین کودتا در تاریخ ترکیه، جمعه شب بخشی از نظامیان در این کشور بار دیگر با هدف سرنگون ساختن دولت اسلام گرای اردوغان کودتا کردند. کودتاچیان درست مانند کودتاهای ۱۹۶۰، ۱۹۷۱، ۱۹۸۰ و ۱۹۹۷، زیر پاگذاشتن اصول کمالیستی و سکولاریستی از سوی دولت ترکیه را دلیل کودتا برشمردند.

با وجود اینکه کودتاهای پیشین ارتش معمولا در ساعاتی صورت می گرفت که جمعیتی محدود در خیابانها بودند – آخرین کودتا ساعت ۳ بامداد آغاز شد – خبر این کودتا کمی زودتر از قبل منتشر شد اما با مقاومت های مردمی مواجه گشت. مردمی که عمدتا از طریق شبکه های مجازی در جریان کودتا قرار گرفته بودند و حتی فیلتر فیسبوک و توئیتر هم باعث بی خبر ماندن آنها نشده بود.

وقتی که اردوغان از طریق اسکایپ و بر روی گوشی موبایل خود گفتگویی را با سی ان ان ترک انجام داد، دیگر روشن بود که تکنولوژی رسانه های نوین چگونه به کمک مخالفان کودتا آمده تا هواداران خود را علیه ارتش بسیج کنند. کمی بعد واکنشهای اینترنتی فتح الله گولن، عبدالله گل و فرمانده نیروی زمینی ارتش ترکیه همگی نمایشی از مقابله رسانه و سلاح در ترکیه بود.

مقاومت هواداران اردوغان در برابر کودتا به خوبی نشان داد که هرچند ممکن است بخش مهمی از مردم ترکیه از سیاست های او به ویژه در قبال تحولات ترکیه خرسند نباشند، اما جامعه مدنی با کمک ابزارهای جدید اطلاع رسانی به این سطح از قدرت رسیده که نگذارد ترکیه شاهد پنجمین کودتا در پنجاه سال اخیر باشد. کودتایی که بار دیگر به دنبال آتاتورک گرایی در ترکیه بود و البته شاید نقطه آغازی بر تحولات آتی سیاست های آنکارا باشد.

محمد علی دستمالی، کارشناس مسائل ترکیه نيز معتقد است: کودتایی که دیشب در ترکیه روی داد یکی از مهم‌ترین اتفاقات دوران اقتدار حزب عدالت و توسعه بود.

تفاوت مهم این کودتا با کودتاهای پیشین در این است که هیچ کدام از احزاب سیاسی و جریانات مخالف حزب حاکم از آن حمایت نکردند؛ کودتا از حمایت مردمی برخوردار نبود و از آنجایی که اتاق فکر از متفکرهای این کودتا فقط دو سه نفر ژنرال بودند و بقیه افسران جزء و سرهنگ و سرگرد بودند و رکن نفوذی چنان مهمی در ارتش نداشتند نتوانستند این کودتا را به سرانجام برسانند. کودتا اگر در ساعات اولیه و گاهی در روزهای اولیه نتواند به اهداف خودش دست پیدا کند و در همان ابتدای راه با تنش و چالش روبه‌رو شود شکست میخورد.

یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی این کودتا این بود که فقط در دو استان استانبول و آنکارا رخ داد؛ ترکیه ۸۱ استان دارد و در استان های دیگر هیچ هماهنگی و انسجامی وجود نداشت و با توجه به اینکه اغلب فرماندهان ارتش ترکیه در استان های مختلف طی دو سه سال اخیر با جریانات حزب حاکم روبرو شدند کودتا شانس پیروزی نداشت.

شگرد مهم دولت ترکیه برای این کودتا و موفق شدن آن
علاوه بر این شگرد امنیتی بسیار مهمی که دولت برای کنترل بحران در نظر گرفت این بود که مردم را به خیابان‌ها فراخواند و هوادران حزب عدالت و توسعه فورا به خیابان‌ها آمدند و کودتاچیان دو راه داشتند: یا اینکه به سمت مردم شلیک کنند یا اینکه به کودتا پایان دهند و آنها راه دوم را انتخاب کردند.

در کل اغلب ژنرال‌های صاحب نفوذ ترکیه که در نیروهای واکنش سریع ناتو آموزش دیده‌اند و فرماندهان مشهور و مهمی هستند؛ با توجه به لیستی که خبرگزاری آناتولی منتشر کرده هیچکدام از این فرماندهان در این کودتا نقش نداشته‌اند و دولت توانست ظرف چند ساعت این کودتا را کنترل کند.

نقش یا عدم نقش «گولن» در کودتا

درست است که «فتح‌الله گولن» (از مخالفان اردوغان مقیم آمریکا) اعلام کرده‌ که ارتباطی با کودتا ندارد، اما «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه با این اتهامی که به گولن می‌زند به دنبال این موضوع است که کارت فشاری علیه آمریکا به کار گیرد تا گولن را از پنسیلوانیا به ترکیه برگرداند و وی را محاکمه کند.

اگر گولنی هم در کار نباشد ارتش ترکیه این ظرفیت و پویایی را دارد که در مواقع خاصی از زمان ژنرال‌های حافظ اصول «لائیک و کمالیک علیه دولت کودتا کنند و این لزوما نیازمند یک رهبری خارج از گردونه نظامی ارتش نیست.

این کودتا «نمایشی» نبود
این تحلیل که برخی ادعا می‌کند ممکن است خود اردوغان نیز در پشت پرده این کودتا باشد، تحلیل مضحکی است. یک کودتا چطور می‌تواند نمایشی باشد، کودتایی که در آن بالگرد و هواپیمای اف ۱۶ پایین انداخته می‌شود.. بر فراز ۱۰۰ متری شهر عبور می‌کند؛ کودتایی که چندین نفر کشته می‌شوند و چندین ژنرال دستگیر می‌شوند امنیت و اعتبار و پرستیژ یک کشور زیر سوال می‌رود چطور می‌تواند نمایشی باشد دولت ممکن نیست چنین ریسک بالایی را انجام دهد و این تحلیل منطقی نیست.

این کودتا به نفع منافع آمریکا نیست

آمریکا حامی حزب عدالت و توسعه (حزب حاکم ترکیه) است و از میان گزینه‌هایی از احزاب که هم‌اکنون برای در اختیار داشتن دولت در ترکیه وجود ندارد یعنی حزب «جمهوری خلق» به رهبری « کمال قلیچ دار اوغلو» ، حزب «حرکت ملی» به رهبری « دولت باغچه‌لی»، حزب دموکراتیک خلق‌ها که وابسته به «پ‌ک‌ک» هست هیچکدام از این گزینه‌ها به نفع آمریکا نیست که در ترکیه حکومت کنند.

همچنین برای (مردم) ترکیه هم که از نظر عقاید اسلامی و دینی نزدیکی خاصی با اردوغان دارند معتقدم که هیچ کودتایی دستکم در مقطعی که سیاست‌های حزب عدالت و توسعه در جهت منافع آمریکا هست، نمی‌تواند به نفع واشنگتن باشد.
 
کلمات کلیدی : کودتا در ترکیه
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۰۸:۲۲:۱۷
بنظرم این کودتا برنامه ریزی شده بوده و هدف از آن حذف شمار دیگری از ارتشیان مخالف دولت می باشد . ارتشیانی که سدی جدی بر سر راه بلندپروازیهای آقای اردوغان هستند . (3825520) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۷:۰۵
پشت پرده کودتا خود اردوغان است ! فقط این وسط یک عده بیگناه بی خبر از همه جا کشته شدند ! (3825682) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۷:۰۰:۰۳
حقیقتا بعضی دوستان خیلی از مرحله پرتند. کودتای نمایشی؟ ترکیه تا مرز سقوط رفت (3826495) (alef-3)
 
jam
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۰۲:۲۵:۳۴
برادرمن همه چی هماهنگ شده بود اردوغان خیلی زرنگ ترازاین حرفاست اصلا تامرزسقوط نرفت وفکربکن کودتاچیان چه طرح احمقانه هی راپیاده کردن وطراح اصلی که مردم ان رابشناسن کسی نبود اون اقا عبدالله گولن هم مخالف کودتا بوده معلوم نبست که کودتاچیان برای چه کسی این کارراکردن (3827121) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۱۲:۴۰:۰۷
پاسخ به نظر شماره ی(3826495) (alef-3) در پایگاه خبری الف در باره ی خبر:/ تحلیل ها از دلايل و سرانجام پنجمين كودتا در ترکیه/ یکشنبه 27/04/1395
---
غلبه مرموز چند ساعته بر کودتای کشور بزرگ؟؟؟!!!
---
اگر فرض شما را که ترکیه ی بزرگ با این کودتا تا مرز سقوط به پیش رفت بپذیریم حتما با این پذیرش باید باور کنیم که جلوگیری چند ساعته از این سقوط هم علی رغم خطاهای جبران ناپذیر اردوغان که ترکیه بزرگ و اقتصاد آن را با بلند پروازیهای جنون آمیز تا لبه نابودی کشانده است ، از کرامات و معجزات اردوغان بوده که بدون دیدن نشانه ی هیچ اضطرابی بر چهره او از هول این سقوط توانست با یک اجی مجی و در یک چشم به هم زدن با آن صحنه سازیهای ساختگی رسوا قهرمانانه و معجزه آسا و بی ترس واهمه از حدوث هیچ گونه کشتار دست جمعی و ویرانگریهای بزرگ، مردم و احزاب مخالف را پشت سر خود بسیج کند و کشور را از این سقوط پیچیده وفجیع معما وار نجات دهد.
کرامت و معجزه ی اردوغان که نویسنده این انتقاد از آن سخن می گوید فقط با یک نتیجه گیری می تواند درست و باور کردنی باشد که با ساده لوحی یا کوته اندیشی بپذیریم عقل و ساده لوحی کودتاچیان در ناتوانی از شناخت ضرورت بر رسی و تشخیص راهبردی میزان موفقیت و ناکامی خود در این کودتای پیچیده پیش از اقدام ، بلا نسبت و دور از جان از عقل و ساده لوحی یک الاغ هم ناتوان تر و کودن تر بوده است که موفقیت خود در کودتا در یک کشور بزرگ و با فرهنگ دیرینه را از موفقیت در یک بازی انترنتی جنگهای بچه گانه هم ساده تر پنداشته اند ؟؟؟!!! (3827706) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۰:۳۹:۱۵
اردوغان با فسادهاي مالي كه گريبانگير دولتش است بدنبال ايجاد يك ديكتاتوري است و بعد از اين كودتا وي به خواسته هايش خواهد رسيد و با سركوب ارتش و جنبش هاي مدني متاسفانه مدتها بر دولت تركيه حكم فرما خواهد بود. هر جند كه همه ديكتاتورها در پايان سرنوشتي مشابه دارند و جز رنجي كه به ملت خود تحميل ميكنند هيج يادگاري براي ملت خود باقي نخواهند گذاشت. (3825742) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۲:۲۶:۴۰
کودتای مرموز؟؟؟!!!
---
یکی از حدسهای نزدیک به حقایق روی صحنه نسبت به جریان پشت پرده کوتای نظامی در ترکیه با توجه به غلبه ی یک شبه ی آسان گروه اردوغان بر کودتاچیان این است که این کودتا احتمالا ساخته و پرداخته ی خود گروه اردوغان برای تصفیه ی باقی مانده ی ژنرالهای ارتشی ترک مظنون به مخالفت با او بوده است؟؟؟!!!
البته هرگز نمی توان تصور کرد مشکلات عمیق دامن گیر اردوغان و حزب او ، با توجه به آثار منفی جبران ناپذیری که نتایج فجیع بلند پروازیهای مخرب چند سال اخیر او بر درون ترکیه و منطقه و جهان تحمیل کرده است ، به سادگی با خنثی سازی آسان چنین کودتایی یک شبه رو به حل خواهند رفت.
اگر به بغرنجی اوضاع آشفته و مضطرب و بحرانی ترکیه و منطقه با دقت بنگریم و با محاسبات ریاضی بخواهیم به نتیجه برسیم راه حل خروج از بحران پیچیده ای که بلند پروازیها اردوغان تحت تاثیر القاءات و وسوسه های حاکمان عرب نفتی منطقه ایجاد کرده هرگز ساده و آسان و هموار و کوتاه به نظر نمی رسد. (3825935) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۴:۲۲:۲۲
حتی اگر با برنامه اردوغان صورت نگرفته باشد مطمئنا از وقوع آن مطلع بوده است. در این میان کامیون حامل مواد منفجره در مرز ایران و ترکیه نیز بی ربط به ماجرا به نظر نمی رسد (3826133) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۴:۳۵:۴۱
این کودتا نمایشی و به نوعی واکسن کودتا بود تا اردوغان را در برار کودتا واکسینه کند. اگر نه توی کودتا اولین کار گرفتن اردوغان بود. نه بستن خیابان ها. بستن خیابان ها چه کارکردی می تونست برای کودتا داشته باشه.
اردوغان با این روش کلیه مخالفان خود رو سرکوب می کنه.
هشتگ کودتا نبود تئاتر بود ترند پنجم توئیتر شد (3826151) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۸:۰۹:۰۶
چرا در ساعات اولیه کودتا که آسمان ترکیه در اختیار کودتاچیان بود هواپیمای حامل اردوغان هدف قرار نگرفت و یا این که به زور فرود نیامد تا او را دستگیر کنند که اگر این اتفاق می افتد دیگر خبری از تماس اینترنتی و فرا خوانی مردم نبود و چه بسا در همان ساعت اولیه کودتا به پیروزی می رسید (3826599) (alef-13)
 
کریم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۹:۵۸:۴۱
تحلیل های کارشناسی بیانگر این است که یک "مانور مقابله با کودتا" بوده دیشب. اما یک نکته ای که باید اضافه کرد این است که اردوغان این مانور را اجرا کرد که افکار عمومی را از "عذرخواهی از پوتین و صلح با اسرائیل" دور کند. (3826759) (alef-13)
 
م
Romania
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۲۰:۱۵:۴۵
برنامه ريز اصلي كودتا "سيا" بود كه يك نقشه دو سر برد را طراحي كرده بود و دو طرف درگير را آگاهانه يا نا آگاهانه با هماهنگي يا بدون هماهنگي هدايت مي كرد.
1- مثل ماجراي پارك قزي به اردوغان نهيب زده شد كه بيشتر سر سپردگي كند.
2-توسط سيا و با كمك سي ان ان ترك ، آزموني براي به ميدان كشيدن مردم در جهت حمايتهاي خاص از عوامل وابسته به عمل آمد.
3- خود اردوغان از اين به بعد با غره شدن به داشتن حمايت مردمي در جهت خودكامگي بيشتر حركت خواهد كرد و از اين جهت مرا ياد مصدق مي اندازد.
4- منتقدان با شعار داشتن حمايت مردمي اردوغان شديدا سركوب خواهند شد
5- مخالفان سرسپردگي اردوغان چون از ترس حاكم شدن كودتاچياني بدتر از اردوغان همراه مردم به خيابان ريختند حالا نا خودآگاه دچار خودسانسوري نسبت به اردوغان و پذيرش او خواهند شد .
و... (3826784) (alef-13)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۲۰:۴۹:۳۷
من نمیگم کودتا حتما نمایشی بوده ولی امکان اون هست. اینکه کودتا عمدتا توسط افسران پایین رتبه برنامه ریزی شده بوده خیلی مشخصه که امکان پیروزی نداره. کودتای ارتش تا جایی که من میدونم همیشه توسط بالاترین شخص و یا نهایتا چند نفر اول ارتش انجام میشه وگرنه چجور ممکنه یک بخشی از افسران رده پایین و فوقش یک نفر رده نسبتا بالا کودتا کنن و موفق بشن.
البته احتمال دیگه هم اینه که اردوغان از نقشه کودتا خبرداشته و شاید افسران رده بالای ارتش مثلا این موضوع رو لو داده باشن ولی گذاشتن که انجام بشه که بتونن بعدا مخالفانشون رو تصفیه کنن که البته این یک مقدار پرخطر بوده.
البته توجه کنید که اردوغان انقدر در این مدت ارتش رو پاکسازی کرده که از سران و رده های بالای ارتش تا حد زیادی خیالش جمع بوده و در رده های دیگه هم انقدر طرفدار داشته و در سطح مردم هم همینطور که خیلی نگران نباشه.
البته با همه این حرفها من هم هنوز مطمئن نیستم که این جریان واقعا نمایش بوده. (3826813) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۰۰:۴۸:۱۸
جشن گرفتن سوری ها هم در نوع خودش جالب بود ! (3827060) (alef-13)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۰۳:۵۷:۵۳
کودتا نه نمایشی بوده نه امریکا یا اسراییل ونه هیچ کشور دیگری در ان دست نداشته بلکه به نظر من تعدادی از نیروهای نا راضی ارتش از مدتها قبل تصمیم می گیرن با بمب گزاریهای کور بین مردم و دولت را خراب کنند و نا رضایتی عمومی بوجود بیارن ومرحله دوم را با یک کودتای گاز انبری قدرت را بدست گیرن که با لطف خدا و با هوشیاری دولت وملت ترکیه تیرشان به سنگ خورد نه که من میخوام از کسی حمایت کرده باشم این یک مسیله داخلیه و به من ربطی ندارد بلکه اوضاع منطقه ایجاب میکرد که ترکیه هم به وضع عراق و سوریه دچار نشه که مطما نن ایران هم حد اقل در مرزهاش دچار مشکل می شد و سیل پناه جویا ن راهی کشور ما میشدن و شهر های مرزی ما هم هدف توپ موشک قرار می گرفت (3827153) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۱۰:۱۷:۰۶
چرا اردوغان بیش از 2700 قاضی را برکنار کرد. اگر کودتاگر بودند که میبایستی دستگیر و محاکمه میشدن نه برکناری از قضاوت .مشخصه که از قبل آماده بودن ، (3827414) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۱۲:۱۰:۱۱
دوستان عزیز این کودتای چند ساعته فقط یک فیلم بود به کارگردانی رجب خان!
آقای اردوغان برای اهداف رویاپردازانه ایجاد امپراطوری عثمانی در داخل کشور موانع بزرگی مانند سران ارتش و قضات بلندپایه در پیش رو داشت که مجبور شد به بهترین شکل و در عین حال کمترین هزینه این سدها رو از پیش رو بردارد و با این کودتای فرمایشی توانست یک شبه نسخه همه رو بپیچونه! این یعنی آخر سیاست! (3827620) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۹ ۱۶:۰۷:۱۲
به علت چرخش اردوغان به سمت روسیه سوریه عراق و عدم همراهی اردوغان با آمریکا در ادامه تنش منطقه و سکست داعش --امریکا دنبال برکناری اردوغان هست چون امریکا به شدت از اردوغان به علت کاهش تنش در قضیه روسیه و سوریه عصبانی است (3832230) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.